Dodaj do ulubionych

zdjęcia sweterków :(((

29.08.06, 17:57
Drogie Panie. Jak robicie zdjęcia swoich wyrobów tak by było widoczne
wszystkie szczegóły ? Robię przy dziennym oświetleniu jak i przy sztucznym, z
lampa i bez, i nie mogę uzyskać takich zdjęć, żeby było dokładnie widać co i
jak. Wzory wychodza mi takie strasznie niewyraźne.A z większości Waszych zdjęć
nawet można zrobić schemat wzorków.
Obserwuj wątek
    • jokaer Re: zdjęcia sweterków :((( 29.08.06, 18:54
      b.dużo zależy od aparatu;
      1- robię zdjęcia w miarę prostym olympusem ( bez możliwości ręcznego ustawiania
      parametrów)- i wtedy wybieram opcję super makro, oraz mam możliwość
      rozjaśnienia światła obiektywu i jak jest niedobre oświetlenie to ustawiam to
      rozjaśnienie na +1- WAŻNE jest ustawienie obiektywu względem płaszczyzny
      fotografowanej
      2- jak robię olympusem lepszym to wtedy mogę ustawiać wszystko tak jak w ręcznym
      aparacie

ale najlepiej robi mi się takie zdjęcia tym zwykłym olympusem ustawionym na
      super makro

robienie zdjęć z lampą błyskowa jest trudne bo: to światło , które jest w
      aparacie pada tak na obiekt fotografowany, że go w efekcie spłaszcza

oczywiście mowa tu o zwykłych amatorskich aparatach

po za tym takie zdjęcie jak jest za ciemne możesz sobie bez problemu obrobić w
      programie graficznym jak również można wyostrzyć je, i w ogole zrobić dużo z nimi

próbuj do oporu smile)
      • kropka357 Re: zdjęcia sweterków :((( 29.08.06, 22:45
        jokaer napisała:

> WAŻNE jest ustawienie obiektywu względem płaszczyzny fotografowanej
        Możesz mi napisać jak ustawic ten obiektyw? Pod kątem może ???

> ale najlepiej robi mi się takie zdjęcia tym zwykłym olympusem ustawionym na
        > super makro
        O rany - co to za ustawienie - ja nie mam takiego sad(
        • jokaer Re: zdjęcia sweterków :((( 30.08.06, 08:31
          no nie wiem jaki masz aparat ;
          w olympusie (Camedia C- 480 ZOOM- to jest automat- praktycznie bez możliwości
          ręcznego ustawiania)jest opcja robienia zdjęć w trybie makro oraz super makro;
          ja po próbach stwierdziłam , że z bliska najlepiej zdjęcia mi się robi tym
          trybem super makro;
          jeżeli robię z większej odległości to ustawiam tryb - portret no i jak jest
          ciemno to dodaję to rozjaśnienie obiektywu ( mam taką opcję- przyciemnianie i
          rozjaśnianie);

co do ustawiania obiektywu względem płaszczyzny- najogólniej rzecz biorąc tak
          aby w momencie robienia zdjęcia jak najwięcej światła wpadło do obiektywu a z
          drugiej strony aby zbytnio nie zniekształcić fotografowanego przedmiotu, czyli
          pod pewnym kątem;
          najlepiej to zobaczyć fotografując białą kartkę papieru;

oczywiście w takim przypadku nie można zrobić zdjęcia pod światło

to przedmiot musi być oswietlony; możesz próbować na balkonie albo w ogóle na
          otwartej przestrzeni;

z kolei jeśli fotografujemy przedmioty płaskie to płaszczyzna obiektywu powinna
          być prostopadle ustawiona do rzeczy, wtedy wychodzą jak najmniejsze zaokrąglenia
          brzegów;

to są w ogóle ogólne zasady fotografowania aczkolwiek z cyfrówkami( tymi
          prostymi)jest kłopot właśnie z pododu braku możliwości korygowania warunków
          naświetlania zdjęcia;

jeśli masz statyw (a nie możesz bez ruchu utrzymać aparatu), to statyw
          eliminuje wszystkie drgania i jakość zdjęcia też jest nieporównywalna;

zakładam , że masz wskażnik, który pokazuje , w którym momencie masz obraz
          ustawiony na ostro;
          • kropka357 Re: zdjęcia sweterków :((( 30.08.06, 08:46
            O rany. Tak mi wygląda , że musze po prostu kupić swój aparat( dotychczas robię
            pożyczonym smile. Tak mi wygląda, że do tej pory po prostu brakowało mi instrukcji
            obsługi tego wynalazkusmile).
            Pojecia nie mam na przykład czy jest cos takiego jak rozjaśnianie obiektywu, czy
            wskaźnik ostrosci. To w takim razie będę się usmiechac do forumowiczek o
            podpowiedzi dotyczące zakupu własnego aparatu smile)))
            • ninga Re: zdjęcia sweterków :((( 30.08.06, 10:05
              Mniej więcej dwa lata temu była w podobnej sytuacji. Poczytałam trochę o tym na
              stosownym forum, pochodziłam po sklepach zobaczyć w realu jak co wygląda a
              potem kupiłam na Allegro i jestem bardzo zadowolona (wteduy kupiłam Canon
              Powershot) ale teraz może coś innego jest na topie
              kalina
              • maro_marecki Re: zdjęcia sweterków :((( 30.08.06, 10:20
                Canon jest nadal wiodącą firmą wśród producentów kompaktów cyfrowych (oferuje
                sporą liczbę opcji i ustawień tak więc jest to aparat dobry nie tylko do
                robienia zdjęć wyrobom dzierganym). Jeżeli aparat ma być wykorzystywany do
                robienia też innych zdjęć do oprócz zoomu (pełne kompakty mają zoom 3-4 krotny,
                porządne komakty ok 10 a kompakty z hiperzoomem do 12 (ale tutaj bałbym się
                dystorsji beczkowatej przy tak zmiennym zoomie) - mowa przez cały czas o zoomie
                optycznym (na cyfrowy nie warto wogóle zwracać uwagi)) należy zwrócić uwagę na
                jasność obiektywu (cyferki na obiektywie informujące o wielkości przesłony) im
                mniejsze wartości tym lepiej (nawet przy stabilizacji obrazu). Wielkość matrycy
                w kompakcie przekraczająca 7 mpx to przesada (6 to dobry kompromis bo zdjęcia
                można drukować już na dużym formacie). Warto też jest zwrócić uwagę na
                kompensację ekspozycji (z reguły +2/-2 EV (ten parametr "rozjaśnia /
                przyciemnia" obiektyw (tylko Olympusy mają rozjaśnianie zdjęcia) i ewentualne
                możliwości ręcznego ustawienia siły błysku. Do robienia zdjęć dzianinie przyda
                się tryb makro więc warto sprawdzić czy aparat go posiada i z jakiej
                najmniejszej odległości można robić w tym trybie zdjęcia.

Jakbyś miała jakiś konkretny model na oku daj znać może będę w stanie ocenić
                czy jakość jest warta pieniędzy.

Marek
                • maro_marecki Re: zdjęcia sweterków :((( 30.08.06, 10:22
                  Najlepiej daj znać na pocztę gazetową.

Jakbyś chciała kupić też niedrogi a dobry statyw to też daj znać.

Marek
                • mimamo Re: zdjęcia sweterków :((( 30.08.06, 10:40
                  maro_marecki napisał:
                  > porządne komakty ok 10 a kompakty z hiperzoomem do 12 (ale tutaj bałbym się
                  > dystorsji beczkowatej przy tak zmiennym zoomie)

a ja bałabym się braku stabilizacji obrazu przy takim dużym zoomie (panasoniki
                  mają i inne nowsze modele też), ale przecież dziewczyna nie będzie robiła
                  zdjęcia sweterka z drugiego końca mieszkania wink
                  • maro_marecki Re: zdjęcia sweterków :((( 30.08.06, 11:04
                    Stabilizacja obrazu też ma swoje ograniczenia i nie zastąpi statywu. A o zoomie
                    wspomniałem bo szkoda kupować aparat tylko i wyłącznie do robienia zdjęć
                    swetrom i serwetkom, a na wakacjach dobry zoom to czasami podstawa.

Dobra, dość dyskusji o sprzęcie bo wątek zacznie przypominać dyskusję o
                    wyższości Świąt Wielkanocnych nad Bożego narodzenia (ew. szydełkowania nad
                    robieniem na drutach big_grinDDD), a to forum nie jest do tego przeznaczone.

Lepiej niech ktoś napisze jak ustawia oświetlenie (pod jakim kątem w stosunku
                    do powierzchni dzianiy) tak żeby widoczne były szczegóły faktury i jakie tła
                    sprawdzają się najlepiej w przypadku ażurów - to by były dobre informacje
                    (chyba dla wszystkich).

PZDR

Marek
                    • mimamo Re: zdjęcia sweterków :((( 30.08.06, 11:09
                      > Lepiej niech ktoś napisze jak ustawia oświetlenie (pod jakim kątem w stosunku
                      > do powierzchni dzianiy) tak żeby widoczne były szczegóły faktury i jakie tła
                      > sprawdzają się najlepiej w przypadku ażurów - to by były dobre informacje
                      > (chyba dla wszystkich).

tu widzę jako instruktora koleżankę ZDZID - jej zdjęcia ładnie oddają wzory,
                      kolory itd.
                      Pozdrawiam
                    • jokaer Re: oświetlenie 30.08.06, 14:33
                      z tego co wiem, to oświetlenie boczne skośne uwypukla fakturę;
                      oświetlenie padające pod kątem zdążającym do prostego spłaszcza;

jeśli światło słoneczne to ranne i popołudniowe;

ogólnie oświetlenie skośne boczne jest zdecydowanie lepsze niż to przyjęte
                      światło na plecach;

jeśli interesuje Cię temat zdjęcia makro- to polecam książkę:
                      fotografujemy i filmujemy obiekty makroskopowe- Arnim Tolke- Ingeborga Tolke
                      (nad o przy nazwiskach tzw.umlaut)

a co do aparatów to powiem , że dwie firmy Canon i Olympus albo Olympus i Canon-
                      jak kto woli smile)
                      • mimamo Re: oświetlenie 30.08.06, 14:41
                        > a co do aparatów to powiem , że dwie firmy Canon i Olympus albo Olympus i
                        Canon
                        > -
                        > jak kto woli smile)

canon? coś ty...wink
                        ja mam fuji z manualem pełnym i nie narzekam, co do makro to jestem samoukiem,
                        podpatruję to co inni prezentują, czytam, robię, a właściwie robiłam bo teraz
                        focę dziecko głównie.
                        pozdr
            • mimamo Re: zdjęcia sweterków :((( 30.08.06, 10:33
              rzeczywiście zdjęcia wychodzą bez widocznych wzorów - gdy robi się lampą
              błyskową w pomieszczeniu (przynajmniej u mnie) - a lepiej - bez lampy (statyw)
              lub na dworze - przy słonecznej pogodzie, ale słońce za plecami fotografującego.
              Ostrość ustawiana w trybie auto polega na wciśnięciu migawki do połowy, widać
              wtedy jak z małego kwadracika robi się większy - wtedy aparat złapał ostrość
              (kwadracik jest na ekranie lcd).
              Za blisko też swetra nie należy trzymać aparatu - bo zniekształca albo wręcz
              nie złapie ostrości (w instrukcji napisane, od ilu minimum cm aparat ostrzy).
              Co do trybów makro - oprócz owadów nie próbowałam focić swetrów w tym trybie,
              ale też jest jakiś przedział od - do np. od 5 cm do 60 cm, jak będziesz dalej,
              nic ze zdjęcia nie wyjdzie.
              Lepiej więc stanąć w odległości ok. 3 metrów, zrobić zoom, wyostrzyć i cyknąć
              zdjęcie. Metodą prób i błędów można wybać te najlepsze.
              • kropka357 Re: zdjęcia sweterków :((( 30.08.06, 11:20
                Dzięki na razie ogromne za rady. Ide do domu próbować robic zdjecia wg
                powyźszych wskazówek , spróbuję je potem umiescic w fotosiku i będę czekać na
                oceny smile)))
    • kropka357 Re: zdjęcia sweterków :((( 30.08.06, 13:56
      No to wklejam :
      kropka357.fotosik.pl/
      • jokaer Re: zdjęcia sweterków :((( 30.08.06, 14:27
        wszystkie rzeczy bardzo fajne, torebka super (jak to filcowałaś i jaką wełnę),
        to rózowe też się zapowiada nieźle;

zdjęcia nie takie złe, ale tak jak widzę na przykładzie torebki robione pod
        światło ( choć chyba nie wszystkie)i dlatego nie wyszła ci faktura wełny ale w
        sumie może być, a na tym rózowym widać wzorek smile)

ćwiczenie czyni mistrzem smile
        • kropka357 Re: zdjęcia sweterków :((( 30.08.06, 15:07
          Kupiłam swego czasu sporo tego czeskiego Cashmiru( z którego jest tez ten
          zielony sweter). Namówiłam tez na niego moją kuzynkę i ona odkryła niestety , że
          strasznie łatwo sie flicuje nawet przy ręcznym praniu. Wiec wykorzystałam ten
          fakt - i spróbowałam zrobić to celowo - w pralce - jak to było polecane na
          forum. A zdjęcie faktycznie pod światło smile) Poprawię go jak wykończe torebkę.
          • jokaer Re:kaszmir czeski ? 30.08.06, 15:59
            a skąd ten kaszmir?- czy może od Pana Zenona- z tej firmy Elian:
            www.wloczki-vsv.pl/
            • kropka357 Re:kaszmir czeski ? 30.08.06, 16:14
              Ja kupowałam tu: www.wloczki.pl/cgibin/shop?show=0704&sort=id&sid=398671f9.
              Jest dość cienka, więc ja używam ją do robót na maszynie.Do recznych robót chyba
              raczej trzeba by połaczyć 2 nitki.
              • jokaer Re:do kropki 01.09.06, 11:00
                co to za wełna - ten swetr- on chyba jest liliowy? jest napisane
                brązowykropka357.fotosik.pl/albumy/49033.html#e

całkiem fajne te włóczki kaszmirowe w tym sklepie
                • kropka357 Re:do kropki 01.09.06, 13:54
                  smile)))))
                  Mój patent . Stara wełna owcza nadjedzona przez mole, zwinięta, zafarbowana
                  mieszanką farby brązowej i chyba czerwonej ( nie pamietam dokładnie proporcji).
                  A faktycznie jest w takim czekoladowym odcieniu brazu.No i najważniejsze - nikt
                  takiej nie ma smile
                • kropka357 Re:do jokaer 01.09.06, 13:57
                  Dopiero zauważyłam co napisałaś o kaszmirze. Ładne kolory, nie bardzo
                  gryzie-tylko naprawdę bardzo bardzo trzeba uważać z praniem. Moja kuzynka sie
                  śmieje , że jej do sfilcowania potrzeba było tylko 30 stopni.A zrobiła cały
                  sweterek na maszynie w warkoczesmilewięc nie chcę powtarzać jak klęła.
                  • jokaer Re:kaszmir 01.09.06, 14:41
                    bo taką wełnę to już chyba koniecznie prać z gliceryną-
                    dziękuję za odpowiedzi;
                    patent z farbowaniem niezły smile)
                    • kropka357 Re:kaszmir 01.09.06, 15:39
                      A o co chodzi a gliceryną - bo nie wiem - zapobiega może filcowaniu ???
                      • jokaer Re:kaszmir 01.09.06, 18:11
                        podałam te przepisy w wątku sfilcowany sweter, ale właśnie może w ogołe dawać do
                        prania glicerynę

1- 5 litrów ciepłej wody (około 30stopni), 1 i 1/2łyżki sody oczyszczonej, łyżka
                        sprytusu denaturowego, 1 łyżka terpentyny- w ten roztwór włozyc swetr na około
                        40- 60 min- lekko wygniatając od czasu do czasu; odcisnąć, suszyć rozłożony

2- namoczyć fasolę na noc ( im bardziej esencjonalny wywar tym lepiej),
                        ugotować, wystudzić i w letnim wywarze płukać swetr, do ostatniego płukania
                        dodać 1 łyżkę gliceryny na litr ( gliceryna w aptece);

ja w ogóle do wełny zawsze daję do płukania glicerynę mimo iż piorę teraz w tych
                        różnych nowych środkach z lanoliną i mam taki swetr ze 100% wełny czesankowej
                        (stara wełna) i przestał się filcować,( jak mi się trochę sfilcował przerobiłam
                        go w ogóle na grubszych drutach i teraz jest w porządku) smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka