Dodaj do ulubionych

a trzeba się było uczyć języków....

21.10.06, 21:52
Proszę o pomoc: jak rozumieć taki tekst, nabrałam już oczka na druty z żyłką i?
"Knitted round. Pick up approx 341 to 366 sts (divisible by 3) round the neck warmer on circular needle size 4 mm with 2 threads Alpaca. Purl 1 round, knit 1 round and continue in Rib, K2/P1. When Rib measures 2 cm inc every other P section to P2. When piece measures 3 cm inc remaining purl sections to P2. When Rib measures 5 cm inc every other purl section from P2 to P3. Cast off on next row in Rib."
jak te oczka dodawać?????
Cienias ze mnie wink
Obserwuj wątek
    • lady_huncwot Re: a trzeba się było uczyć języków.... 21.10.06, 22:12
      "Przerabiane w kółko. Nabrać około 341 do 366 oczek (liczba podzielna przez3)
      dookoła ogrzewacza szyi na drut na żyłce rozmiar 4 mm z podwójnej włóczki
      alpaca. Przerobić 1 okrążenie o. lewymi, drugie okrążenie: o. prawe,
      kontynuować ściągaczem 2 o. prawe/1 o. lewe. Kiedy ściągacz będzie mierzył 2
      cm, zrobić z co drugiego o. lewego - 2 o. lewe. Kiedy robótka będzie mierzyła 3
      cm - z pozostałych pojedyńczych o. lewych - zrobić 2 o. lewe. Kiedy ściągacz
      będzie mierzył 5 cm - z każdych 2 o. lewych zrobić 3 o. lewe. Zakończyć w
      kolejnym okrążeniu w ściągaczu."
      Czyli stopniowo z miejsc w ściągaczu najpierw robić 2 oczka z jednego, potem
      trzy oczka zamiast dwóch.
      Co do samego sposobu to albo podnosić nitkę poprzeczną na lewy drut i
      przerabiać jako nowe oczko, albo przerabiać jedno oczko dwa razy.
    • zzenka Re: a trzeba się było uczyć języków.... 21.10.06, 22:21
      A co to ma być? Tyle oczek? I jeszcze dodawać?......
      Podany tekst rozumiem następująco:
      Od trzeciego rzędu robisz ściągaczem (2 prawe, 1 lewe).
      Po 2-ch cm poszerzasz ten ściągacz na 2prawe, 2 lewe ( z każdego lewego robisz
      dwa oczka). Tak robisz następne 3 cm.
      Kiedy robótka ma 5 cm znów poszerzasz sekcję lewych do 3-ch ( (2 prawe, 3 lewe}
      i zamykasz oczka w kolejnym rzędzie.
      Prawdopodobnie to ostatnie dodawanie służy zwiększeniu liczby oczek, aby brzeg
      był dość luźny.
      • bobotek Re: a trzeba się było uczyć języków.... 21.10.06, 22:29
        dziękuję bardzo dziewczyny za pomoc!!
        A robię świetna rzecz, którą podpatrzyłam u forumowiczki Zdzisi
        oto link do zagranicznej strony
        www.garnstudio.com/lang/en/visoppskrift.php?d_nr=98&d_id=1&lang=en
        • helena40 Re: a trzeba się było uczyć języków.... 22.10.06, 13:20
          Ja jeszcze bardzo bym prosiła o przetłumaczenie tej części wzoru, bo strasznie
          bym chciała zrobić ten ocieplacz. Jestem początkująca i sama niestety nic nie
          potrafię wykombinować : (
          Z góry dziękuję za pomoc : )

Neck warmer: Begin with the centre part with cable pattern, pick up sts round
          the piece and knit the Rib. Cast on 15 sts on needle size 4 mm with 2 threads
          Alpaca (double thread). Knit 2 rows garter sts and continue in M.1 (= 13 sts)
          with 1 edge st each side knitted in garter sts throughout. At the same time inc
          1 st each side on every other row a total of 6 times – see Increasing tips = 27
          sts – knit new sts from the WS and purl them from the RS. When piece measures 65
          cm dec 1 st each side on every other row a total of 6 times - see Decreasing
          tips = 15 sts. Knit 2 rows garter sts and cast off loosely.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka