akna74 02.11.08, 22:16 Moze któras z was kochane ma ten wzór? Rose Red www.ravelry.com/patterns/library/rose-redAnia Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tehah Re: Beret Rose Red 03.11.08, 10:22 club.osinka.ru/topic-47454 ale wstyd bo nie wkleiłam linka Odpowiedz Link
akna74 Re: Beret Rose Red 03.11.08, 19:39 Dzieki Tehah Widze na ravelry ze robiła go olasoch. Moze tu zajrzy? Ania Odpowiedz Link
olasoch Re: Beret Rose Red 05.11.08, 16:11 Robiłam, robiłam ale korzystałam tylko ze zdjęć, niestety nie mam opisu, mogę ewentualnie pobrobić kilka zdjęć z różnych stron ze zbliżeniem ale nie wiem czy to się przyda...Proszę o wiadomość Odpowiedz Link
akna74 Re: Beret Rose Red 05.11.08, 17:59 Dzieki Olasoch chyba poradze sobie z osinki. Maj dosyc czytelny diagram)) ale dzieki.. Hmm ewentualnie zdjecie góry tzn antenki? nie wiem jak go wykonczyc własnie? Ania Odpowiedz Link
olasoch Re: Beret Rose Red 05.11.08, 19:19 Na pewno dasz radę, beret nie jest trudny ale mimo to bardzo efektowny. Mi bardzo się podoba. Zdjęcia antenki postaram się zrobić ale tak za trzy dni dopiero bede mogła. Powodzenia! Odpowiedz Link
olasoch Re: Beret Rose Red 09.11.08, 18:32 Witam Przepraszam, że tak długo to trwało, oto linki do kilku zdjęć: s5.zapodaj.net/images/13667619.jpg s5.zapodaj.net/images/31801092.jpg s5.zapodaj.net/images/9453365.jpg s5.zapodaj.net/images/24183566.jpgPozdrawiam Odpowiedz Link
pantarejka Re: Beret Rose Red 10.11.08, 17:54 Kliknęłam na link podany przez tehah. Przejrzałam wątek, korzystając z tłumacza Google (swoją drogą fajna zabawa i mam jedną wątpliwość: jak zrobić antenkę? Na ravelry jest inny darmowy wzór ysoldy (urchin), gdzie antenka występuje, ale beret robi się z grubej włóczki i zalecają tam sfilcowanie koniuszka włóczki. Zakłądam, że w przypadku Rose Red robi się coś na kształt tuby ściegiem pończoszniczym. Jak jednak uformować z tego zgrabną antenkę? I czy antanka jest przytwierdzana na końcu, czy też zaczyna się od niej robótkę? P.S. Olu - przepiękne zdjęcia i przepiękny beret. Odpowiedz Link
hermionina21 Re: Beret Rose Red 10.11.08, 18:25 Beret zaczynamy od antenki. Robi się ją w następujący sposóbza pomocą 2 drutów pończoszniczych: Nabieramy 3 oczka na drut obustronnie zaostrzony i robimy 4 rzędy w następujący sposób: 3 oczka prawe,zsuwamy te oczka na drugi koniec prawego drutu, który teraz staje się lewym i robimy kolejne 3 oczka i tak razem 4 razy pamiętając, aby ukryć nitkę początkową. Odpowiedz Link
olasoch Re: Beret Rose Red 12.11.08, 10:44 Ja robiłam beret od dołu, kiedy doszłam do samej góry i zostało mi 6 oczek, poprostu nie zakańczałam od razu tylko przerobiłam jeszcze kilka rządków, samymi prawymi w kółko i powstała antenka. Odpowiedz Link
tehah Re: Beret Rose Red 12.11.08, 12:49 Zachęcona dyskusją z ciekawości zrobiłam wczoraj ten beret. Robiłam od góry parę rzędów na antenkę a potem wg wzorów tu przytaczanych. Najpierw pierwsze 6 rzędów wzoru robiłam na jednym drucie a potem gdy oczek przybyło robiłam tak jak skarpety czyli na 2 drutach z żyłką. Zalety to to, że mozna w każdej chwili przymierzyć i skorygować. Czapka wyszła pięknie i jest bardzo twarzowa Odpowiedz Link
akna74 Re: Beret Rose Red 12.11.08, 19:25 tehah pochwal sie! Ja nadal szukam włóczki (nie moge trafic do sklepu;-((((( Odpowiedz Link