ku-b-0 03.01.09, 10:56 jestem tu nowa mam prośbę czy ktoś może mi pomóc w przetłumaczeniu wzoru show.7ya.ru/private-showphoto.aspx? RubrID=114678&PhotoID=1014234&ob=0 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgunia Re: prosze o pomoc 03.01.09, 11:40 tiny.pl/6vgg tak bedzei latwiej otworzyc plik Odpowiedz Link
erin25 Re: prosze o pomoc 03.01.09, 12:28 Tylko wzór? Na całość mam mało czasu (dziś i jutro pracuję po parę godzin). Schemat: Liczba oczek podzielna przez 11 + 2 oczka brzegowe Oznaczenia kolejno: Oczko prawe (pusta kratka) Narzut (kółeczko) Oczko lewe (minus) Oczko brzegowe (plus) 1 pojedyncze przeciągnięcie (= 2 oczka przerobione razem z pochyleniem w lewo; czyli 1 oczko zdjąć bez przerobienia, 2 oczko przerobić na prawo i przeciągnąć). Jeszcze jest stosowany wzór francuski - oczka prawe we wszystkich rzędach. Przód i tył przerabiać w 1 części. Na druty nr 3 nabrać 122 oczka + 2 oczka brzegowe i przerobić 8 rzędów ściegiem francuskim. Zostawić na zapasowym drucie 6 pierwszych oczek każdej połówki (na końcu to będzie przerabiać się ściegiem francuskim i w 1 plisie należy zrobić dziurki "na guziki"). Teraz pozostałe oczka przerabiać na drutach nr 3,5 wzorem ze schematu. Na wysokości 16 cm od początku robótki rozdzielić oczka: 28 oczek - lewa część tyłu, 54 oczka - przód, 28 oczek - prawa część tyłu. Oczka tyłu zostawić na zapasowym drucie i przerabiać przód, odejmując (gubiąc) z obu stron po linii raglanu w każdym drugim rzędzie 3 razy po 1 oczku. Na wysokości 18 cm zostawić oczka na zapasowym drucie. Teraz przerabiać [przełożyć z zapasowego drutu (drutów)] oczka tyłu, odejmując po linii raglanu w każdym drugim rzędzie 3 razy po 1 oczku i na wysokości 18 cm oczka zostawić na zapasowym drucie. Odpowiedz Link
ku-b-0 Re: prosze o pomoc 03.01.09, 14:40 serdeczne dzięki narazie tyle wystarczy a jak będzie możliwosc to prosze o więcej .ogromne dzięki Odpowiedz Link
agniecha100 Re: prosze o pomoc 03.01.09, 18:38 Na druty 3 nabrać 32o.+ 2o.brzegowe i przerobić 8 rzędów ściegiem francuskim, a w następnym rzędzie równomiernie dodać 12o.i przerabiać na 3,5 drutach wedł. schematu. Na wysokości 16cm w każdym drugim rzędzie z obu stron rękawa 3 x 1 oczko.Pozostałe oczka pozostawić na zapasowym drucie. Następnie przekładasz części robótki z zapasowych drutów (ja wybrałabym druty z żyłką, ale nie wszyscy lubią na nich dziergać), w następującej kolejności: 25o. lewej części tyłu,38o. rękawa, 48o. przodu,38o.rękaw i oczka prawego tyłu (25o.)-174 o. W 1 rzędzie przerobić razem ostatnie i pierwsze oczko każdej części swetra (pozostanie 170 oczek, a części"połączą się").W 2 rzędzie odjąć 28 oczek w następujący sposób4 lewe, 2 lewe razem* powtarzać co w gwiazdkach do końca robótki (142 o powinny zostać. Rząd 3 Odpowiedz Link
agniecha100 Re: prosze o pomoc 04.01.09, 17:21 Na wysokości 16cm w każdym drugim rzędzie z obu stron rękawa odjąć 3x1 oczko. Teraz jest poprawnie . Przepraszam, że nie dokończyłam tłumaczenia - kłopoty techniczne. Dziękuje erin za kontynuację. Agnieszka Odpowiedz Link
erin25 Re: prosze o pomoc 04.01.09, 00:08 Rząd 3 rękawa – (wiskoza) – cały rząd oczkami lewymi. Rząd 4 – (wiskoza) – 1 lewe, * 2 lewe razem, 1 narzut *. To, co między gwiazdkami powtarzać do końca rzędu, zakończyć 1 oczkiem lewym. Rząd 5 – кашмилон (kaszmir to: кашемир – oczka lewe cały rząd. Rząd 6 – кашмилон - * 4 lewe, 2 oczka lewe razem * powtarzać do końca rzędu = 118 oczek. Powtarzać od 3 do 7 rzędu (myślę, że rzędy 3, 4, 5, 6) jeszcze 5 razy i zostawić na dodatkowym drucie. Zdjąć z zapasowych drutów oczka plis i przerabiać 23 cm ściegiem francuskim, przy tym na prawej plisie zrobić otwory na guziki. Zdjąć z zapasowego drutu oczka dekoltu i przerabiać razem z plisami 3 rzędy ściegiem francuskim, 1 rząd: * 2 lewe razem, narzut *, powtarzać to do końca rzędu; 3 rz. (myślę, że 3 rzędy) ściegiem francuskim i zakończyć robótkę. Zrobić jeszcze 1 otwór na guzik. Przyszyć guziki i kwiatuszki. Przeciągnąć wstążkę na kołnierzu (tak jak na zdjęciu). Materiały (to właściwie miało być na początku): 100 g кашмилонa ( i to nie wiem, co to jest), 20 g wiskozy, atłasowa wstążka, 7 guzików i te rzeczy mają być różowego koloru; 11 białych kwiatuszków. Próbka wzoru: 10 cm x 10 cm = 25 oczek x 36 rzędów. Odpowiedz Link
erin25 Re: prosze o pomoc 04.01.09, 00:12 Rząd 3 - bez słowa "rękawa", to dalszy opis robótki, do tej częśi, którą napisała Agniecha 100. Odpowiedz Link
agniecha100 Re: prosze o pomoc - pytanie do erin 04.01.09, 17:26 Zdradź proszę, jak udało się Tobie pisać cyrylicą ? Jak to ustawić? Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link
vivictoria Re: prosze o pomoc - pytanie do erin 04.01.09, 17:32 Są wirtualne klawiatury, np na yandex.ru Odpowiedz Link
erin25 Re: prosze o pomoc - pytanie do erin 04.01.09, 22:44 Pojedyncze wyrazy można pisać tu: portalwiedzy.onet.pl/tlumacz.html?tr=ros-auto Później wpisany wyraz skopiować i wkleić na forum. Odpowiedz Link
erin25 Re: prosze o pomoc - pytanie do erin 04.01.09, 22:53 Jeszcze mam takie linki: www.translit.ru/ www.matrioszka.info/JezykRosyjski/RosyjskiUkladKlawiatury Odpowiedz Link
ku-b-0 Re: prosze o pomoc - pytanie do erin 05.01.09, 08:53 Dziewczyny jesteście SUPER naprawde serdeczne dzięki za pomoc.MOżna zawsze na was liczy DZIEKI Odpowiedz Link
agniecha100 Re: prosze o pomoc - pytanie do erin 06.01.09, 12:28 Dziękuje za podpowiedzi . Aga Odpowiedz Link