ewie1 11.03.09, 11:31 Może ktoś dysponuje opisem i zechce się nim podzielić? Będę wdzięczna. radikal.ru/F/i003.radikal.ru/0805/6d/0fd5df94d605.jpg.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasikk_29 Re: Śliczny sweterk 11.03.09, 12:10 a ja na bezczela się podłączę, bo piękna rzeczywiście ta bluzeczka na usprawiedliwienie dodam, że M. zrobił porządki... i poszło w niepamięć całe moje archiwum Odpowiedz Link
ciapek-1 Re: Śliczny sweterk 11.03.09, 17:42 sweterek śliczny i muszę przyznać , że sama osobiście już od dłuższego czasu poszukuję tego właśnie wzoru i prośba jeśli któraś go posiada w swoich zbiorach to bardzo proszę o udostępnienie na gazetowy ciapek-1@gazeta.pl Odpowiedz Link
ewie1 Re: Śliczny sweterk 11.03.09, 18:01 Ażur nie jest trudny, gorzej z gubieniem oczek przy karczku i zapięciu. Odpowiedz Link
kasikk_29 Re: Śliczny sweterk 11.03.09, 19:52 zastanawiałam się czy on nie ma też gubionych oczek na bokach i kształtu litery A Odpowiedz Link
ivoncja Re: Śliczny sweterk 11.03.09, 21:44 Nie jestem specjalistką od ażurów, ale wydaje mi się, że kształt sweterka jest prosty (spójrzcie, jak układają się oczka od dołu), a układ wzoru zmienia się na karczku, ponieważ pośrodku oczka są zbierane, a w każdym rzędzie liczba zebranych pośrodku oczek jest dodawana po bokach. Odpowiedz Link
anita-maria Re: Śliczny sweterk 08.03.10, 23:24 Wygrzebałam z odległych stron i pozwoliłam sobie podciągnąć.Może cos się zmieniło i ktoś rozgryzł wzór tego ślicznego sweterka? Odpowiedz Link
opus20 Re: Śliczny sweterk 07.10.10, 12:17 Nie wiem czy ktoś tu jeszcze zagląda bo wpisy są dość odległe ale jeśli ktoś dysponuje tym wzorem uprzejmie proszę na opus20@gazeta.pl Z góry bardzo dziękuję Odpowiedz Link
ivoncja Re: Śliczny sweterk 08.10.10, 15:55 Ależ tam wcale nie trzeba gubić oczek! Kiedy przerabiasz pośrodku po 3 oczka razem, cała robótka zaczyna się układać po skosie, więc u góry naturalnie utworzyłby się dekolt w kształcie V. Odpowiedz Link
ivoncja Re: Śliczny sweterk 08.10.10, 15:53 Raczej nie- widać to po środkowym rzędzie oczek. Widać, że oczka są przerabiane po 3 razem, a gdyby bluzeczka była robiona od góry , trzebaby robić po 3 oczka zrobione z 1-go i wyglądałoby to inaczej, nawet patrząc "od góry". I myślę, że o to właśnie chodzi, pośrodku przerabiamy 3 oczka razem, a po bokach w każdym rzędzie dodajemy po 1 o. na początku i na końcu rzędu, żeby wyrównać ilość oczek Odpowiedz Link
grazyna_s1 Re: Śliczny sweterk 08.10.10, 21:22 Nie mam opisu tego konkretnego sweterka, ale akurat dziergam tym samym wzorem inny sweterek. Mój będzie taki A tutaj wzorek do niego: wzór jest obustronny, bo dodaje się oczka na prawej i lewej stronie. Odpowiedz Link