funcia2 21.03.07, 07:48 Rozpoczynam nowy wątek Dzień Dobry taki wiosenny bo tamten stary jest już trochę za długi. Pozdrawiam wszystkich w pierwszy dzień wiosny (kalendarzowej) P.S. Właśnie bierze mnie przeziębienie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
michaelandro Re: Wiosenne Dzień Dobry 21.03.07, 08:47 Dzień dobry. Topicie? ;) Ja swoją marzannę utopię dzisiaj w martini z wódką ;) Odpowiedz Link
funcia2 Re: Wiosenne Dzień Dobry 21.03.07, 08:55 Ale uważaj, żebyś Ty nie odpłynął - może weź sobie koło ratunkowe ;) Odpowiedz Link
patsik Re: Wiosenne Dzień Dobry 21.03.07, 09:38 a ja robię bojkot tego wątku jako "dzieńdobrowego" - przecież ścigamy się z Józefowem na długość wątków! ;) marzanny nie topię, bo minister Roman Wielki jest przeciwny ;) Odpowiedz Link
grzeg_sz1 Re: Wiosenne Dzień Dobry 21.03.07, 09:46 patsik napisała: > marzanny nie topię, bo minister Roman Wielki jest przeciwny ;) > jaka grzeczna dziewczynka, kto by pomyślał:)))))))) Odpowiedz Link
a.nie Re: Wiosenne Dzień Dobry 21.03.07, 09:48 Dzień dobry - u mnie w pracy, na biurku bardzo wiosennie. Moja firma z okazji pierwszego dnia wiosny zasponsorowała każdemu piękne i żółciutkie żonkile :) Wiosna, wiosna, ach to ty.... Odpowiedz Link
a.nie Re: Wiosenne Dzień Dobry 21.03.07, 10:47 sęk w tym, że nie pracuję w szklarni, firma nie ma nic wspólnego z kwiatami, więc tym bardziej jestem mile zaskoczona (pracuję tu od niecałych 2 miesięcy - więc jeszcze nie jestem dobrze zorientowana w firmowych zwyczajach). W każdym razie - biurko mam dziś wiosenne, jak na pierwszy dzień wiosny przystało! :) Odpowiedz Link
funcia2 Re: Wiosenne Dzień Dobry 21.03.07, 10:40 Pewnie bardziej byś się cieszył/a jakby wam na wiosnę pensyjkę podnieśli;) Odpowiedz Link
a.nie Re: Wiosenne Dzień Dobry 21.03.07, 10:49 jasne, że bym się ucieszyła :) ale i tak uważam, że to fajny gest, jakoś od razu poprawił mi się nastrój, jak zobaczyłam te kwiaty Odpowiedz Link
funcia2 Re: Wiosenne Dzień Dobry 21.03.07, 11:01 Ja w zeszłym tygodniu miałam żonkile w doniczce, teraz stoją uschnięte na oknie :( i zastanawiam się czy je wyrzucić, czy nie. Nie jestem ogrodnikiem i nie wiem czy z tych cebulek coś jeszcze wyrośnie, może mi ktoś podpowie Odpowiedz Link
a.nie Re: Wiosenne Dzień Dobry 21.03.07, 11:09 O, ja też mam takie w doniczce. Z tego co wiem (ale ogroniczka ze mnie marna ;)) po oderwaniu uschniętych liści można te cebulki przechować przez zimę i wiosną zasadzić jeszcze raz. Powinno wyrosnąć. Może spróbuję za rok wychodować takie żonkile, jak nie zapomnę, gdzie wsadziałam cebulki ;) Odpowiedz Link
funcia2 Re: Wiosenne Dzień Dobry 21.03.07, 11:23 A trzeba je zostawić w doniczce i podlewać, czy wyjąć z ziemi i prawie ususzyć? Odpowiedz Link
michaelandro Re: Wiosenne Dzień Dobry 21.03.07, 11:33 Ja bym jeszcze nie wyjmował. Trochę dziwne jest to, że uschły. Może nie podlewałaś ;) A jeśli chodzi o gesty w pracy, to rzeczywiście wydaje mi się, że kwiaty na dzień wiosny, to świetny pomysł. Dobrze buduje relacje. Odpowiedz Link
patsik Re: Wiosenne Dzień Dobry 21.03.07, 11:41 żonkile i inne cebulowe są dwuletnie powinny wyrosnąć za rok Ale ja nie mam doświadczenia z doniczkowymi, tylko z ogródkowymi - nie wiem, co zrobić z cebulkami doniczkowych po "sezonie".....bo ogródkowe zostawiam w ziemi... Moje ogrodkowe w tym roku psisko wykopało - jeden po drugim - mam teorię, że to dla Suki prezent miał być....teraz już wsadziłam z powrotem i są za płotkiem :) Odpowiedz Link
a.nie Re: Wiosenne Dzień Dobry 21.03.07, 12:47 poczekać aż zupełnie uschnie i wyjąć, podobno najlepiej przechowywać w jakieś drewnianej skrzynce lub tekturowym pudełku. A potem mniej więcej na przełomie lutego i marca wsadzić do ziemi i podlewać. Tak słyszałam. Nie próbowałam, bo nie pamiętam, gdzie schowałam cebulki sprzed roku (tylko wtedy to był hiacynt na dzień kobiet :)) Odpowiedz Link
alleo1 Re: Wiosenne Dzień Dobry 22.03.07, 13:15 "Cebulki" ogródkowe (te z wiosną kwitnące, bo bywają i inne) traktuje się w sposób następujący: po przekwitnięciu kwiatek najlepiej usunąć, żeby nie wykształcał nasion, ale całej rośliny nie wysuszać, bo przecież ona dokonała ogromnego wysiłku wydając kwiat i teraz musi wydaloną energię odzyskać. Pozostając w ziemi odżywia się i gromadzi siły do następnego- przyszłorocznego- kwitnienia. Niektóre cebulowe należy potem z ziemi wyjąć i przeleżakować, a do ziemi wsadzić dopiero jesienią (ja w tym roku posadziłam niektóre w styczniu, ale to wyjątkowa zasługa ciepłej zimy), ale są i takie, które mogą pozostać w ziemi. Proponowałabym już teraz oswoić kwiatek z ogródkiem, z tym, że niestety nie ma gwarancji, że coś z niego będzie, gdyż te nowalijkowe cebulki są bowiem "pędzone". Życzę powodzenia :) Odpowiedz Link
a.nie Re: Wiosenne Dzień Dobry 22.03.07, 16:15 Dziękuję za te rady :) A jak chciałabym te żonkile dalej w doniczce hodować, to co trzeba z nimi zrobić, trzymać w tej donicze po oderwaniu uschniętych kwiatów i łodyg czy wyjąć i posadzić dopiero jesienią? Pozdrawiam :) Odpowiedz Link
alleo1 Re: Wiosenne Dzień Dobry 25.03.07, 20:21 Hmmm, może powiem, co ja bym zrobiła, bo ze mnie taka "ogrodniczka intuicyjna", bez wykształcenia i z odrobiną praktyki (ale to i owo mi rośnie ;) ). Otóż: - przypuszczam, że żonkile są teraz w takiej doniczce mini-mini?- to ja bym poczekała, az przekwitną i fundnęła im większą, z wiekszą ilością ziemi, oczywiście. Przez jakiś czas bym podlewała, a kiedy zaczęłyby już żółknąć listki, odstawiłabym je do piwnicy czy gdzieś, zaprzestając podlewania, żeby cebulki wypoczęły. Wiesz, mam trochę cebulowych w ogródku, a że istota ze mnie raczej leniwa, to te, które wymagają wykopania, rosną sobie w doniczkach schowanych w ziemi. Doniczki poza tym, że chronią przed myszowatymi i kretami, to jeszcze ułatwiają odnalezienie cebulek. Wyjmuję je po prostu w całości i tylko przeglądam cebulki czy zdrowe, czasem je zaimpregnuję w preparatach grzybobójczych, a potem wkładam spowrotem do doniczek razem z ziemią i tylko chowam w takie miejsce, żeby się przez przypadek nie podlewały. A we wrześniu-październiku znowu hyc je do ogródka :) Nie wiem natomiast, kiedy przyniosłabym takie na- powiedzmy- parapet? Moze na jakiś miesiąc przed terminem, w którym chciałabym mieć je kwitnące? Powodzenia! Odpowiedz Link
a.nie Re: Wiosenne Dzień Dobry 26.03.07, 10:47 Dziękuję za wszystkie rady :) Mam nadzieję, że za rok coś mi wyrośnie. Pozdrawiam Odpowiedz Link
bohun100 Re: Wiosenne Dzień Dobry 22.03.07, 17:11 A mnie wzięło, Dzień dobry popołudniem Odpowiedz Link
francesca12 Re: Wiosenne Dzień Dobry 26.03.07, 12:30 Na pewno wiosenne, bo: - widziałam już z 5 motyli z rodzaju cytrynek - 2 duże chyba bąki - bociany :) Już dawno kwitną krokusy, mój pies też poczuł wiosnę, bo się w nich wiosennie wytarzał :DD Odpowiedz Link
funcia2 Re: Wiosenne Dzień Dobry 27.03.07, 14:10 W wątku Dzień Dobry sie przywitałam, ale wiosennie też się przywitam :) Franki dobrze, że ten Twój psina wytarzał sie tylko w tych krokusach, bo jakby w czymś grubszym tobyś miała pełne ręce roboty (na wiosnę) Odpowiedz Link
patsik Re: Wiosenne Dzień Dobry 27.03.07, 15:21 ja miałam pełne ręce...bo moje psina nie w krokusach się wytarzała..... Odpowiedz Link
funcia2 Wiosenne Dobry Wieczór 28.03.07, 22:14 Już poczułam wiosnę - widziałam dziś kwitnącą forsycję, taką żółciutką. Oglądacie mecz? Mój mąż ogląda i tradycyjnie klnie coś pod nosem, jak chłopaki nie wykorzystują okazji – trzeci komentator:) Odpowiedz Link
patsik Re: Wiosenne Dobry Wieczór 29.03.07, 19:06 mecz był oglądany przez syna - efekty dźwiękowe zapewnione :) a ja dziś rowerowałam pół dnia - świetnie było :)))) pomysł powrotu do Otwocka to strzał w 10: dzieciaki cały dzień poza domem, rowerek codziennie w innym kierunku, szkoda tylko, że wszędzie pełno śmieci :( Odpowiedz Link