Dodaj do ulubionych

Wiosenne Dzień Dobry

21.03.07, 07:48
Rozpoczynam nowy wątek Dzień Dobry taki wiosenny bo tamten stary jest już
trochę za długi.
Pozdrawiam wszystkich w pierwszy dzień wiosny (kalendarzowej)

P.S.
Właśnie bierze mnie przeziębienie
Obserwuj wątek
    • michaelandro Re: Wiosenne Dzień Dobry 21.03.07, 08:47
      Dzień dobry. Topicie? ;)

Ja swoją marzannę utopię dzisiaj w martini z wódką ;)
      • funcia2 Re: Wiosenne Dzień Dobry 21.03.07, 08:55
        Ale uważaj, żebyś Ty nie odpłynął - może weź sobie koło ratunkowe ;)
    • grzeg_sz1 Re: Wiosenne Dzień Dobry 21.03.07, 09:10
      dzień dobry:)
      • patsik Re: Wiosenne Dzień Dobry 21.03.07, 09:38
        a ja robię bojkot tego wątku jako "dzieńdobrowego" - przecież ścigamy się z
        Józefowem na długość wątków! ;)

marzanny nie topię, bo minister Roman Wielki jest przeciwny ;)

• grzeg_sz1 Re: Wiosenne Dzień Dobry 21.03.07, 09:46
          patsik napisała:

> marzanny nie topię, bo minister Roman Wielki jest przeciwny ;)
          >
          jaka grzeczna dziewczynka, kto by pomyślał:))))))))
    • a.nie Re: Wiosenne Dzień Dobry 21.03.07, 09:48
      Dzień dobry - u mnie w pracy, na biurku bardzo wiosennie. Moja firma z okazji
      pierwszego dnia wiosny zasponsorowała każdemu piękne i żółciutkie żonkile :)

Wiosna, wiosna, ach to ty....
      • michaelandro Re: Wiosenne Dzień Dobry 21.03.07, 10:35
        Pewnie pracujesz w szklarni ;)
        • a.nie Re: Wiosenne Dzień Dobry 21.03.07, 10:47
          sęk w tym, że nie pracuję w szklarni, firma nie ma nic wspólnego z kwiatami,
          więc tym bardziej jestem mile zaskoczona (pracuję tu od niecałych 2 miesięcy -
          więc jeszcze nie jestem dobrze zorientowana w firmowych zwyczajach).

W każdym razie - biurko mam dziś wiosenne, jak na pierwszy dzień wiosny
          przystało! :)
      • funcia2 Re: Wiosenne Dzień Dobry 21.03.07, 10:40
        Pewnie bardziej byś się cieszył/a jakby wam na wiosnę pensyjkę podnieśli;)
        • a.nie Re: Wiosenne Dzień Dobry 21.03.07, 10:49
          jasne, że bym się ucieszyła :)
          ale i tak uważam, że to fajny gest, jakoś od razu poprawił mi się nastrój, jak
          zobaczyłam te kwiaty
          • funcia2 Re: Wiosenne Dzień Dobry 21.03.07, 11:01
            Ja w zeszłym tygodniu miałam żonkile w doniczce, teraz stoją uschnięte na
            oknie :( i zastanawiam się czy je wyrzucić, czy nie.
            Nie jestem ogrodnikiem i nie wiem czy z tych cebulek coś jeszcze wyrośnie, może
            mi ktoś podpowie
            • a.nie Re: Wiosenne Dzień Dobry 21.03.07, 11:09
              O, ja też mam takie w doniczce.

Z tego co wiem (ale ogroniczka ze mnie marna ;)) po oderwaniu uschniętych liści
              można te cebulki przechować przez zimę i wiosną zasadzić jeszcze raz. Powinno
              wyrosnąć. Może spróbuję za rok wychodować takie żonkile, jak nie zapomnę, gdzie
              wsadziałam cebulki ;)
              • funcia2 Re: Wiosenne Dzień Dobry 21.03.07, 11:23
                A trzeba je zostawić w doniczce i podlewać, czy wyjąć z ziemi i prawie ususzyć?
                • michaelandro Re: Wiosenne Dzień Dobry 21.03.07, 11:33
                  Ja bym jeszcze nie wyjmował. Trochę dziwne jest to, że uschły. Może nie
                  podlewałaś ;)

A jeśli chodzi o gesty w pracy, to rzeczywiście wydaje mi się, że kwiaty na
                  dzień wiosny, to świetny pomysł. Dobrze buduje relacje.
                  • patsik Re: Wiosenne Dzień Dobry 21.03.07, 11:41
                    żonkile i inne cebulowe są dwuletnie
                    powinny wyrosnąć za rok

Ale ja nie mam doświadczenia z doniczkowymi, tylko z ogródkowymi - nie wiem, co
                    zrobić z cebulkami doniczkowych po "sezonie".....bo ogródkowe zostawiam w
                    ziemi...

Moje ogrodkowe w tym roku psisko wykopało - jeden po drugim - mam teorię, że to
                    dla Suki prezent miał być....teraz już wsadziłam z powrotem i są za płotkiem :)
                • a.nie Re: Wiosenne Dzień Dobry 21.03.07, 12:47
                  poczekać aż zupełnie uschnie i wyjąć, podobno najlepiej przechowywać w jakieś
                  drewnianej skrzynce lub tekturowym pudełku. A potem mniej więcej na przełomie
                  lutego i marca wsadzić do ziemi i podlewać.
                  Tak słyszałam. Nie próbowałam, bo nie pamiętam, gdzie schowałam cebulki sprzed
                  roku (tylko wtedy to był hiacynt na dzień kobiet :))
                  • alleo1 Re: Wiosenne Dzień Dobry 22.03.07, 13:15
                    "Cebulki" ogródkowe (te z wiosną kwitnące, bo bywają i inne) traktuje się w
                    sposób następujący: po przekwitnięciu kwiatek najlepiej usunąć, żeby nie
                    wykształcał nasion, ale całej rośliny nie wysuszać, bo przecież ona dokonała
                    ogromnego wysiłku wydając kwiat i teraz musi wydaloną energię odzyskać.
                    Pozostając w ziemi odżywia się i gromadzi siły do następnego- przyszłorocznego-
                    kwitnienia. Niektóre cebulowe należy potem z ziemi wyjąć i przeleżakować, a do
                    ziemi wsadzić dopiero jesienią (ja w tym roku posadziłam niektóre w styczniu,
                    ale to wyjątkowa zasługa ciepłej zimy), ale są i takie, które mogą pozostać w
                    ziemi.
                    Proponowałabym już teraz oswoić kwiatek z ogródkiem, z tym, że niestety nie ma
                    gwarancji, że coś z niego będzie, gdyż te nowalijkowe cebulki są
                    bowiem "pędzone".
                    Życzę powodzenia :)
                    • a.nie Re: Wiosenne Dzień Dobry 22.03.07, 16:15
                      Dziękuję za te rady :)
                      A jak chciałabym te żonkile dalej w doniczce hodować, to co trzeba z nimi
                      zrobić, trzymać w tej donicze po oderwaniu uschniętych kwiatów i łodyg czy
                      wyjąć i posadzić dopiero jesienią?

Pozdrawiam :)
                      • alleo1 Re: Wiosenne Dzień Dobry 25.03.07, 20:21
                        Hmmm, może powiem, co ja bym zrobiła, bo ze mnie taka "ogrodniczka intuicyjna",
                        bez wykształcenia i z odrobiną praktyki (ale to i owo mi rośnie ;) ). Otóż: -
                        przypuszczam, że żonkile są teraz w takiej doniczce mini-mini?- to ja bym
                        poczekała, az przekwitną i fundnęła im większą, z wiekszą ilością ziemi,
                        oczywiście. Przez jakiś czas bym podlewała, a kiedy zaczęłyby już żółknąć
                        listki, odstawiłabym je do piwnicy czy gdzieś, zaprzestając podlewania, żeby
                        cebulki wypoczęły.
                        Wiesz, mam trochę cebulowych w ogródku, a że istota ze mnie raczej leniwa, to
                        te, które wymagają wykopania, rosną sobie w doniczkach schowanych w ziemi.
                        Doniczki poza tym, że chronią przed myszowatymi i kretami, to jeszcze ułatwiają
                        odnalezienie cebulek. Wyjmuję je po prostu w całości i tylko przeglądam cebulki
                        czy zdrowe, czasem je zaimpregnuję w preparatach grzybobójczych, a potem
                        wkładam spowrotem do doniczek razem z ziemią i tylko chowam w takie miejsce,
                        żeby się przez przypadek nie podlewały. A we wrześniu-październiku znowu hyc je
                        do ogródka :)
                        Nie wiem natomiast, kiedy przyniosłabym takie na- powiedzmy- parapet? Moze na
                        jakiś miesiąc przed terminem, w którym chciałabym mieć je kwitnące?
                        Powodzenia!
                        • a.nie Re: Wiosenne Dzień Dobry 26.03.07, 10:47
                          Dziękuję za wszystkie rady :)

Mam nadzieję, że za rok coś mi wyrośnie.
                          Pozdrawiam
    • bohun100 Re: Wiosenne Dzień Dobry 22.03.07, 17:11
      A mnie wzięło, Dzień dobry popołudniem
    • francesca12 Re: Wiosenne Dzień Dobry 26.03.07, 12:30
      Na pewno wiosenne, bo:
      - widziałam już z 5 motyli z rodzaju cytrynek
      - 2 duże chyba bąki
      - bociany :)

Już dawno kwitną krokusy, mój pies też poczuł wiosnę, bo się w nich wiosennie
      wytarzał :DD
      • funcia2 Re: Wiosenne Dzień Dobry 27.03.07, 14:10
        W wątku Dzień Dobry sie przywitałam, ale wiosennie też się przywitam :)

Franki dobrze, że ten Twój psina wytarzał sie tylko w tych krokusach, bo jakby
        w czymś grubszym tobyś miała pełne ręce roboty (na wiosnę)
        • patsik Re: Wiosenne Dzień Dobry 27.03.07, 15:21
          ja miałam pełne ręce...bo moje psina nie w krokusach się wytarzała.....
    • funcia2 Wiosenne Dobry Wieczór 28.03.07, 22:14
      Już poczułam wiosnę - widziałam dziś kwitnącą forsycję, taką żółciutką.

Oglądacie mecz?
      Mój mąż ogląda i tradycyjnie klnie coś pod nosem, jak chłopaki nie wykorzystują
      okazji – trzeci komentator:)
      • patsik Re: Wiosenne Dobry Wieczór 29.03.07, 19:06
        mecz był oglądany przez syna - efekty dźwiękowe zapewnione :)

a ja dziś rowerowałam pół dnia - świetnie było :))))
        pomysł powrotu do Otwocka to strzał w 10: dzieciaki cały dzień poza domem,
        rowerek codziennie w innym kierunku, szkoda tylko, że wszędzie pełno śmieci :(
    • funcia2 Wiosenne Dzień Dobry ;) 01.04.07, 09:01
      Primaaprilisowe ;)
    • funcia2 Re: Wiosenne Dzień Dobry 05.04.07, 16:19
      Pozdrowienia ze Szczawnicy ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka