Gość: Krzysiek IP: *.icpnet.pl 05.11.10, 20:02 Mam niedługo egzamin i widzę jakieś śniegi cholera-co zrobić jak zaparują szyby? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elfkabezhaltera Re: Egzamin-zaparowane szyby co zrobić? 05.11.10, 20:13 Włącz klimę. Jesli nie ma klimy - otwórz okno do samego końca mówiąc, że ci duszno. Możesz tez puścić nawiew gorącego (gdy się nagrzewnica nagrzeje) powietrza na szybę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: Egzamin-zaparowane szyby co zrobić? IP: *.icpnet.pl 05.11.10, 20:21 Tam jest chyba coś takiego jak odparowywanie tylnej szyby czy nie ma? albo wszystko mi się miesza już:) Odpowiedz Link Zgłoś
elfkabezhaltera Tylna szyba 05.11.10, 20:26 Tak, tylna szyba ma przylepione takie koloryferki. :) Te kaloryferki włącza się guziczkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mdrive Re: Egzamin-zaparowane szyby co zrobić? 05.11.10, 21:06 ... Krzysztofie, to powinno być na twoim kursie nauki jazdy. Dziwię się, że takie pytania się pojawiają. W tej sytuacji pozostaje wybicie szyb :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: Egzamin-zaparowane szyby co zrobić? IP: *.icpnet.pl 05.11.10, 21:20 mdive,jak powinnaś wiedzieć nie ma głupich pytań,są za to setki głupich odpowiedzi,jedną z nich właśnie zaprezentowałaś i naprawdę dziwię się Tobie,że nie masz nic innego do roboty jak przesiadywanie na tym forum i odpisywanie właśnie w ten sposób.Albo masz totalne pojechane poczucie własnej wartości przez co dowartościowują cię właśnie takie niby dosrywania albo nudzisz się i nie masz co robić w piątek wieczorem. Innym wielkie dzięki za odpowiedzi:) Odpowiedz Link Zgłoś
sarawi Egzamin-zaparowane szyby co zrobić? 07.11.10, 11:10 Gość portalu: Krzysiek napisał(a): > mdive,jak powinnaś wiedzieć nie ma głupich pytań,są za to setki głupich odpowie > dzi,jedną z nich właśnie zaprezentowałaś i naprawdę dziwię się Tobie,że nie mas > z nic innego do roboty jak przesiadywanie na tym forum i odpisywanie właśnie w > ten sposób.Albo masz totalne pojechane poczucie własnej wartości przez co dowar > tościowują cię właśnie takie niby dosrywania albo nudzisz się i nie masz co rob > ić w piątek wieczorem. > Innym wielkie dzięki za odpowiedzi:) oh, Krzysiu, a ja sie z Toba nie zgodze. Owszem, Mdive sie z Ciebie okropnie nabija, ale ma prawo i ... ma racje :))) Takie rzeczy powinienes wiedziec - instruktor powinien pokazac Ci nie tylko swiatla i plyny, ktore masz sprawdzic na egzaminie, ale tez ktory przycisk/pokretlo sluzy do odparowywania szyby, ktorym mozemy wlaczyc klimatyzacje, nawiew, jak ustawic temperature, jak uzywac wycieraczek w samochodzie, ktory wskaznik pokazuje ilosc paliwa, dlaczego i jaka moze zaswiecic Ci sie kontrolka, zwykle czerwona, bo na nie w szczegolnosci trzeba zwracac uwage, hm, ja nawet pokazuje swoim kursantom ktorym przyciskiem wlaczyc radio, zmienic radiostacje, podglosnic, sciszyc muzyke :))) - i tak mozna wymieniac i wymieniac rzeczy, ktore wypadaloby kursantowi pokazac, mimo, iz nie sa wymagane do sprawdzenia na egzaminie. To sie po prostu przydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
littlefrog Re: Egzamin-zaparowane szyby co zrobić? 05.11.10, 21:30 ja zaczynałam jazdy w maju kiedy już było ciepło, egzamin zdałam we wrześniu kiedy jeszcze było ciepło. o zaparowanych szybach wspominał zarówno wykładowca na kursie teoretycznym, jak i instruktor, ale ponieważ ani razu nie miałam okazji walczyć z takowymi, za cholerę nie pamiętam co oni wtedy mówili ;) z tym że ja mogę już teraz odparować sobie te szyby metodą prób i błędów, a chłopak chce wiedzieć od razu co zrobić żeby walczyć już tylko z egzaminem a nie z szybami. pomóżcie mu zamiast krytykować :) Odpowiedz Link Zgłoś
aniamamamarty Re: Egzamin-zaparowane szyby co zrobić? 10.11.10, 01:33 Twoja Magda napewno wie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: za 1 razem Re: Egzamin-zaparowane szyby co zrobić? IP: *.acn.waw.pl 05.11.10, 21:37 Włączyć chłodny (nie ciepły) nawiew na maksa, ustawić strumień nawiewu w kierunku szyb (nie siebie i egzaminatora), włączyć ogrzewanie tylnej szyby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mona Re: Egzamin-zaparowane szyby co zrobić? IP: 85.222.87.* 05.11.10, 22:46 włącz klimę albo puść ciepły nawiew na szyby+ogrzewanie tylnej szyby+uchylenie bocznej szyby - powinno pomóc;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: za 1 razem Re: Egzamin-zaparowane szyby co zrobić? IP: *.acn.waw.pl 06.11.10, 21:20 Jak włączy ciepły nawiew, to błyskawicznie zaparują jeszcze bardziej, bo rozgrzane powietrze natychmiast skropli się przy zetknięciu z zimną szybą. Znajomość fizyki i logiki nie jest mocną stroną kobiet, więc z łaski swojej nie wprowadzaj chłopaka w błąd i przestań się kompromitować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mona Re: Egzamin-zaparowane szyby co zrobić? IP: 85.222.87.* 08.11.10, 19:28 a to dziwne - bo mi dziwnym trafem szyby nie parują jeszcze bardziej, gdy puszczam ciepły nawiew;) Czyżby cud? Cóż, cuda raczej są sprzeczne z logiką, heheheheh Odpowiedz Link Zgłoś
hazzard Re: Egzamin-zaparowane szyby co zrobić? 11.11.10, 14:29 wczoraj zaczęły mi parować szyby w aucie, więc puściłam ciepły nawiew na szyby i uchyliłam odrobinę okno z tyłu - momentalnie odparowały. Zatem daruj sobie zgryźliwe komentarze nt. braku znajomości zasad fizyki i logiki, bo sam się kompromitujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laleczka Re: Egzamin-zaparowane szyby co zrobić? IP: 193.138.241.* 06.11.10, 08:50 Ja mając egzamin w grudniu miałam zaparowane szyby, ale zgłosiłam to panu egzaminatorowi i wytarł mi szyby ;) a podczas jady (tzn. przeważnie na światłach ma się rozumieć) też starał się mi je wycierać... :) a na tylną szybę to było ogrzewanie z ego co pamiętam i nie parowała. także nie było problemów :) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: za 1 razem Re: Egzamin-zaparowane szyby co zrobić? IP: *.acn.waw.pl 06.11.10, 21:24 Błędnie egzaminator postąpił, bo powinien zapytać kursantkę, co powinna zrobić, aby szyby odparowały i jeśli kursanta dobrze odpowie, pozwolić jej na powzięcie tych czynności. Jak się prawko zda i się jeździ samodzielnie, nie ma już egzaminatora przecierającego szyby i trzeba sobie radzić samodzielnie. Jak się tego na kursie nie nauczy, to się nie będzie umieć. Egzamin na prawko MA BYĆ TRUDNY i egzaminator NIE MOŻE PODPOWIADAĆ. Odpowiedz Link Zgłoś
to_bebe Re: Egzamin-zaparowane szyby co zrobić? 07.11.10, 11:03 Nie no... litości. "Jak się tego > na kursie nie nauczy, to się nie będzie umieć." Trzeba by jeszcze powiedzieć, że jak się na kursie nie opanuje otwierania szyby na korbkę w czasie jazdy to już zawsze będzie trzeba zatrzymać się na poboczu, żeby sobie okno uchylić, hehe... Odpowiedz Link Zgłoś
staszek585 Re: Egzamin-zaparowane szyby co zrobić? 07.11.10, 11:54 Zostaje mi udzielić "bardzo mądrej rady". Zresztą pewnie znanej , bo i w testach znalazło się pytanie, w którym jedną z prawidłowych wersji jest, że "przed rozpoczęciem jazdy należy dokładnie oczyścić WSZYSTKIE szyby i lusterka". Testy wszyscy jakoś zaliczają przed jazdą, więc nowości nie napisałem. Powinni to wszyscy wiedzieć. PS: Zostają pytania jak to zrobić ? Po kolei: 1.Czystą , suchą szmatką oczyszczamy. Mam nadzieję,że umiejętność operowania szmatką jest opanowana, a jak nie to instruktor powinien udzielić odpowiedniego szkolenia :-) 2.Zamiast szmatki może być: ręcznik papierowy, gumowa ściągaczka wody z szyb itp. 3.Przy oszronieniu, oblodzeniu dodatkowo skrobaczka do szyb. 4.W samochodzie mamy też: -ogrzewanie tylnej szyby. Obowiązkowe w każdej L-ce ! -nadmuch na szyby ciepłego powietrza. Wbrew "za pierwszym razem" pomaga. -możemy mieć: *klimatyzację. Jeżeli mamy warto ją włączyć. Osusza powietrze i skutecznie zapobiega zaparowywaniu szyb, *ogrzewane lusterka. O tyle bezproblemowe, że włączają się razem z ogrzewaniem tylnej szyby. 5.Jak dalej nie pomaga to można uchylić okno. Co prawda zimniej się zrobi, ale szyby nie będą zaparowywać. Oczywiście to zdający powinien zadbać o widoczność. Natomiast ponieważ zgodnie z aktualną modą to EGZAMINATOR ma zapewnić komfort zdającemu, często pewnie to on oczyści szyby ?! Co zrobicie jak sami będziecie jechać ? Wydrapiecie czy wydmuchacie dziurkę w śniegu czy szronie zalegającym przednią szybę ? Niestety takie wzorce postępowania pokaże nasza telewizja, jak tylko warunki będą ku temu odpowiednie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Egzamin-zaparowane szyby co zrobić? IP: *.lublin.mm.pl 08.11.10, 14:50 Co zrobicie jak sami będziecie jeździć???? Uważasz to pytanie za kosmiczne???? Otóż odpowiem. Mając SWÓJ samochód, poznaję go. Mogę sobie kręcić, nawiewać, dmuchać, dziurkę w śniegu wydrapywać... Stojąc spokojnie u siebie pod domem mogę próbować, ile tylko mi się zechce! I nikt mnie za to nie skarci (jeśli oczywiście szanowny mąż nie będzie stał obok...), a tym bardziej nie obleje. Jeśli zepsuję - to swoje! I zapłacę! I tym się to różni. Instruktor pokazał lub nie, samemu spróbowało się lub nie, może zrobiło się to raz i nie zapamiętało? Może przecieranie szybek przez egzaminatora to przesada, ale też mycie samochodu przed ropoczęciem egzaminu przyniesioną szmatką chyba też? Staszku, piszesz wiele mądrych rzeczy na tym Forum i trzymaj klasę! Nie poniżaj nowicjuszy! To nie wstyd nie wiedzieć wszystkiego po 30 godzinach. A nawet dość pewne jest, że się wszystkiego wiedzieć nie będzie! Ale można się nauczyć. Może właśnie pytając na tym Forum? Chcesz - odpowiedz. Nie chcesz - oszczędź złośliwości. Nie sądzę, abyś był alfą i omegą w każdej dziedzinie... W innej ktoś może nabijać się z Ciebie. Pewnie to lubisz? Odpowiedz Link Zgłoś
staszek585 Re: Egzamin-zaparowane szyby co zrobić? 11.11.10, 10:45 Dzięki Anno. Właśnie o to mi chodzi. Może dosyć tej "wyuczonej bezradności" , co ? Bo: 1. Światło zobaczyć czy się świeci to zbyt trudne, 2.Oczyścić szyby też, 3.Sprawdzenie przed cofaniem jaka jest sytuacja za pojazdem to także zbyt trudne. Łatwiej liczyć słupki i później ze zdziwieniem pisać, ze w któryś trafiłem. 4.Itd, itp. To nie złośliwość z mojej strony, ale czy przesadą jest oczekiwanie, że mądry człowiek, z XXI wieku, umiejący mnóstwo rzeczy da sobie rady z przetarciem szmatką zaparowanej szyby ? PS: Przecież z dużo trudniejszymi sprawami pewnie sobie radzę, to dlaczego proste urastają do rangi problemu ? Swoją drogą swoje możesz psuć sobie do woli. Tak jak piszesz - zepsuję, zapłacę. Ale kierowca jadący bez widoczności zrobi komuś krzywdę. Też napiszesz, że przecież mu wolno? I wytłumaczysz to poszkodowanemu, nawet rannemu czy zabitemu ? Jazda to fajna rzecz, ale codziennie ginie na naszych drogach kilkanaście osób, dziesięć razy więcej zostaje rannych. Myślisz, że popełnili straszne błędy ? Zazwyczaj: 1.czegoś nie zauważyli, 2.coś im się wydawało, 3.przecenili swoje możliwości, 4.źle coś ocenili. Czyli "jakiś drobiazg". Warto nad tym pomyśleć, nie szukać złośliwości. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ana221 Re: Egzamin-zaparowane szyby co zrobić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.10, 20:10 szyby to nic, jak zdawalam prawko jesienią to zaparowane było lustro na drodze przy wyjeżdzie w Wordu i nic nie było widać i musiałam powoli ruszać i się czaić, na szczęście nic nie jechało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ilka Re: Egzamin-zaparowane szyby co zrobić? IP: *.199.c70.petrotel.pl 09.11.10, 22:36 Podłączę się, choć już mam prawo jazdy. Co robić z zaparowanymi lusterkami bocznymi? Przed ruszeniem powycierałam szyby i lusterka (mam papierowy ręcznik w samochodzie), włączyłam nawiew, ogrzewanie tylnej szyby, ale w trakcie jazdy lusterka boczne zaparowały. Stojąc na światłach zdążyłam przetrzeć lewe. Samochód jest stary, nie ma podgrzewanych lusterek. Odpowiedz Link Zgłoś
staszek585 Re: Egzamin-zaparowane szyby co zrobić? 11.11.10, 20:28 No cóż Ilko, jak napiszę, że trzeba je znowu wyczyścić to ktoś odpisze, że jestem złośliwy. A nic innego nie doradzę :-( Może trochę pomóc spryskanie lusterek sprejem przeciw zaparowywaniu, ale to sprawdzisz doświadczalnie. PS: W przyszłości można sobie założyć podgrzewanie lusterek, czy kiedyś, przy kupnie następnego samochodu, zwrócić uwagę, żeby takie w nim były. Ale to w przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ilka Re: Egzamin-zaparowane szyby co zrobić? IP: *.199.c70.petrotel.pl 13.11.10, 13:09 Staszku, nie traktuję twojej odpowiedzi jako złośliwości, po prostu miałam nadzieję, że są jakieś sprytne sposoby, o których nie wiem. Taka sytuacja zdarzyła mi się pierwszy raz, podejrzewam, że musiała się zbiec odpowiednia temperatura i odpowiednia wilgotność powietrza. Jeździłam i w zimne noce, i w mokre noce, i w zimne mokre noce też :) a zaparowane lusterka się nie zdarzyły. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Egzamin-zaparowane szyby co zrobić? 11.11.10, 14:30 Poprosic egzaminatora o noktowizor :P Odpowiedz Link Zgłoś