Dodaj do ulubionych

zawracanie na trzy

28.01.11, 23:00
ile razy w ciągu takiego zawracania trzeba włączać kierunkowskaz? dwa razy czy trzy razy?
Obserwuj wątek
    • sarawi zawracanie na trzy 28.01.11, 23:14
      Lewy kierunkowskaz i pelny skret w lewo, potem wsteczny, prawy kierunkowskaz, skret w prawo i cofamy, a potem znow lewy kierunkowskaz, bieg pierwszy i jedziemy :)
      wiec wynika z tego, ze trzy razy
      • Gość: gość Re: zawracanie na trzy IP: *.play-internet.pl 29.01.11, 08:09
        tak też mnie uczyli na kursie.
        Ale jak robiłam zawracanie na egzaminie, to egzaminator zapytał, po co włączam prawy kierunkowskaz przy cofaniu. Wg niego to było niepotrzebne. A ja byłam tak zestresowana, że nie potrafiłam mu się wytlumaczyć, zrobiłam swoje i pojechaliśmy dalej...
        • eda.wilczus Re: zawracanie na trzy 29.01.11, 09:01
          ja zrbiłam dokładnie tak jak opisała sarawi - egzaminator nie wspomniał o błędzie , więc chyba dobrze .... wiele też zależy od egzaminatora ....
          • Gość: Edyto Re: zawracanie na trzy IP: *.pl 27.10.11, 15:23
            A jak nam egzaminator powie "proszę się tu zatrzymać" to sygnalizujemy jakoś ten manewr? dajemy prawy kierunkowskaz, czy po prostu się zatrzymujemy? A dopiero jak powie proszę mi tu zawrócić z wykorzystaniem infrastruktury drogowej, to po zatrzymaniu dajemy prawy kierunkowskaz?
        • bimota Re: zawracanie na trzy 04.02.11, 14:09
          Tak bywa jak sie tylko pyta, a nie mysli...
      • aniamamamarty Re: zawracanie na trzy 05.02.11, 01:03
        sarawi napisała:

> Lewy kierunkowskaz i pelny skret w lewo, potem wsteczny, prawy kierunkowskaz, s
        > kret w prawo i cofamy, a potem znow lewy kierunkowskaz, bieg pierwszy i jedziem
        > y :)
        > wiec wynika z tego, ze trzy razy

jak sama nazwa manewru wskazuje...
    • malarot Re: zawracanie na trzy 03.02.11, 18:59
      Ja byłam uczona ze trzy razy. Zawracanie na trzy to sygnalizowanie trzy razy zmiany. Chociaz jak sie domyslam co instruktor to pewnie inne dane :)
      • Gość: ona Re: zawracanie na trzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.11, 19:06
        Powinno być tak,jak piszesz.
        • osk-instruktor Re: zawracanie na trzy 03.02.11, 22:54
          Dobrze zrobiłaś. Pamiętaj że zawsze jak nie wiesz czy masz włączyć kierunkowskaz to lepiej to zrobić o 3 razy za dużo niż o raz za mało.
    • Gość: kursant ile razy można manewrowac na jezdni? IP: *.dynamic.chello.pl 04.02.11, 10:07
      takie zawracanie mozna tylko robic na 3 razy? tzn skret w lewo, do tyłu w prawo, i do przodu w lewo? czy mozna tez więcej razy?

bo gdy mam zawrócic w wąskiej uliczce to na 3 razy nie wyrobie i co wtedy?
      • osk-instruktor Re: ile razy można manewrowac na jezdni? 04.02.11, 11:39

Zawracanie na "trzy" jest przyjęte umownie. Zawracanie na prawdę nazywa się zawracaniem z użyciem biegu wstecznego. Nigdzie w żadnych przepisach nie jest powiedziane że masz to zrobić na 3 ale tak się przyjęło. Jeżeli zabraknie Ci miejsca i zrobisz to na 5 to egzaminator nie ma prawa Cię za to oblać. Pewnie nie popatrzy na to przychylnie ale na pewno nie jest to powód do przerwania egzaminu.
        www.osk-instruktor.pl
    • lenus900 Re: zawracanie na trzy 06.11.11, 19:44
      nie ma zawracania na 3.masz jedną ulice szersza inna mniej.zawracanie z użyciem biegu wstecznego to się nazywa.mi łatwiej było zapamiętać tak-w która stronę masz zamiar wykręcać to w tą włączasz kierunkowskaz! kręcisz w lewo włącz lewy-w prawo prawy.sprawdzone;)
    • Gość: ja Re: zawracanie na trzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.11, 20:54
      Tyle razy ile razy zmieniasz jakby kierunek ruchu. Zawracanie na 3 jest tylko z nazwy na 3. Można je wykonać na 33 i wtedy wrzucasz kierunek 33 razy...
    • Gość: ted Re: zawracanie na trzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.13, 10:31
      tyle razy ile razy zmieniasz kierunek jazdy :)
      Nauka jazdy: zawracanie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka