Dodaj do ulubionych

pierwszenstwo gdy nie ma znaku

IP: *.chello.pl 28.01.06, 19:19
mam pytanko (swoja droga super forum, mam problem i zaraz ktos go rozwiazuje,
dziekuje wszystkim z gory:)

jesli jade ulica i mam z prawej strony uliczkę, która według znaku
znajdującego się na mojej ulicy, ale w przeciwnym kierunku, jest
podporządkowana, a ja na mojej ulicy w moim kierunku nie mam zadnego znaku
mowiacego o moim pierwszenstwie(pewnie ktos go ukradl) , to czy mam
pierwszenstwo czy nie?
Obserwuj wątek
    • w357 Re: pierwszenstwo gdy nie ma znaku 28.01.06, 20:32
      Gość portalu: martynachmiel napisał(a):

......ja na mojej ulicy w moim kierunku nie mam zadnego znaku
      > mowiacego o moim pierwszenstwie(pewnie ktos go ukradl) , to czy mam
      > pierwszenstwo czy nie?
      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jeżeli ktoś "ukradł" , to masz pierwszeństwo, ALE ......!!!

Jeżeli w danym momencie Znaku Drogowego NIE MA,
      to obowiązuje zasada "prawej strony"(ręki) !

???Może Zarząd Dróg i Mostów "zmienił organizacje ruchu"(jaka ładna formułka)???
      • Gość: jola_wroc no to inne pytanie :D IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.01.06, 21:09
        jade drogą główna przed skrzyżowaniem przekreślony rąb czyli koniec drogi
        głównej i równocześnie nie ma zanku "ustąp pierwszenswo" to chyba znaczy że w
        takim wypadku skrzyżowanie jest równorzędne czyli pierwszenstwo ma prawa
        stona ?
        Bo sobie jade w nocy właśnie takim skrzyżowaniem widze ze mam koniec
        pierwszenstwa no to sie zatrzymuje a facet po mojej lewej tez sie zatrzymuje :D
        no to sobie mysle ja swieży kierowca pewnie sie nie znam i pojechalam tylko
        mnie to teraz zastanawia czemu tak bylo...
        Czyli jesli jest koniec drogi głównej i nie ma znaku "ustąp pierwszenstwo" to
        wtedy z prawej strony a jesli jest przekreslony rąb i równocześnie trójkącik
        odwrócony to wtedy zmiana pierwszenstwa?
        Czy ktoś rozumie coś z tego co napisałam??
        • w357 Re: no to inne pytanie :D 28.01.06, 21:54
          Gość portalu: jola_wroc napisał(a):

> Czyli jesli jest koniec drogi głównej i nie ma znaku "ustąp pierwszenstwo" to
          > wtedy z prawej strony a jesli jest przekreslony rąb i równocześnie trójkącik
          > odwrócony to wtedy zmiana pierwszenstwa?
          ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
          Tego rodzaju skrzyżowań jest dość dużo !

Problem polega na tym, czy w danym mieście "zarządca" znaków drogowych dba i
          czy ma potrzebną ilość znaków drogowych gotowych do 'powieszenia' :-)

Pod znakiem "przekreślony rąb" powinien być znak dodatkowy!!!
          Np. "ustąp pierwszeństwa" lub "skrzyżowanie równorzędne",
          ale w praktyce, to jest różnie(dopóki nie ma na danym skrzyżowaniu wiele
          kolizji drogowych).

I cały czas jest jeszcze ewentualność, że ktoś "rozkompletował"
          kolekcję znaków drogowych na użytek (swój) kolekcjonerski :-)

Jakiś czas temu pisałem , że najszybciej w rejonie Mazowieckim można zrobić
          egzamin w Siedlcach.
          Cały czas podtrzymuje to jako "czas" :-)

Jest pewien dowcip w oznakowaniu dróg(tam=Siedlce), w rejonie dw.kolejowego !
          (oficjalna trasa egzaminacyjna jest z dala od frontu dworca, ALE.....)

Otóż, podjeżdzając do dworca od strony wschodniej jedziesz drogą dwukierunkową.
          Przed samym dworcem jest duuuuży plac(autobusy,TAXI ,"cywile") i nagle jest
          znak "NAKAZ jazdy z prawej strony znaku"(strzałka w prawy dół).
          Co do lewej części tej drogi, to nie ma znaku ZAKAZ WJAZDU !

Wielu "obcych" gubi się w tym miejscu.
          Jeżeli trafi się złośliwy egzaminator, to jazda tym miejscem murowana :-)
    • Gość: wnj pierwszenstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.06, 21:31
      Jeżeli ta ulica po prawej posiada znak "ustąp pierwszeństwa" lub STOP -
      widoczne dla Ciebie z odwrotnej strony - to ONI będą Ci ustępować pierwszeństwa.

Jeśli nie ma nic to ustępujesz pierwszeństwa pojazdom z prawej.

Zauważ, że w prawie o ruchu drogowym nie określono pojęcia "mam pierwszeństwo"
      i co w związku tym można. Faktycznie to nic nie można i jeśli ten z
      popdporządkowanej wyjeżdża to nie możesz mu wyrządzić żadnej krzywdy (art.3).
      pozdr
      • Gość: kaśka Re: pierwszenstwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.06, 14:13
        tak, często są takie skrzyżowania, że ja nie mam żadnego znaku na swojej
        drodze, a Ci po lewej mają "ustąp..." czy "stop" - ale to bez sensu, bo ja
        tracę czas na dopatrywanie się, jaki oni mają znak... Zarząd Dróg powinien mieć
        obowiązek umieszczenia też znaku na "mojej" drodze, żebym wyraźnie widziała,
        czy mam to pierwszeństwo, czy nie... czy takie rzeczy można go nich zgłaszać,
        że brakuje znaku?
        • Gość: oblany Re: pierwszenstwo IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.01.06, 15:24
          właśnie są ciągle problemy z rozróżnieniem czy droga jest zwykłym wyjazdem z drogi wewnętrzej/osiedlowej czy jest równorzędna . Potrzeba więcej znaków A-5 oznaczających "drogi równorzędne" przy skrzyżowaniach !!! oraz znaków D-1 że droga jest z pierszeństwem aby nie zwalniać zbytnio przy każdym wyjeździe.
          Odnośnie skradzionych znaków to nie radze jechać na pamięć.Bo w razie wypadku policja weźmie pod uwage tylko znaki które pozostały. Do tych tylko masz sie stosować.A skoro wiesz że ukradli to zachowaj sczególną ostrożność i pokonuj wolno skrzyżowanie !!! Powinieneś zgłosić brak znaku-nawet na policję , chyba że to jakiś wydział komunikacji sam zarządził o usunięciu znaków,ale tego nie wiesz.Wtedy bez znaków ,stosuje sie regułę prawej ręki . A jak nie bylo znaku to nie twoja wina że doszło do wypadku , chyba że jechałeś na pamięć, a to ich nie będzie interesować że tutaj znak powinien stać.Masz sie stosować do tego co jest
          • martynachmiel dzieki! 29.01.06, 20:13
            tak myslalam, ze obowiazuja te znaki, ktore sa, a nie te, ktore powinny byc...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka