Dodaj do ulubionych

WYMIANA STAREGO PRAWA JAZDY

IP: *.stacje.agora.pl 11.03.03, 16:27
Kochani - napiszcie błagam, bo zostalo niewiele czasu.
Czy mozna wymiane zalatwic poczta (oczywiscie komplet dokumentow) i czy wiecie (chodzi mi o
Służew nad Dolinką), czyli chyba gmina Centrum - gdzie nalezy to wysłac.. Niestety nie mam czasu
zalatwić tego osobiście, bardzo prosze o jakies sprawdzone rady. Pozdrawiam
)
Obserwuj wątek
    • agnesbm Re: WYMIANA STAREGO PRAWA JAZDY 12.03.03, 12:10
      Jest różnie w zależności od urzedu.Tam gdzie przyjmują wnioski przeslane pocztą
      i tak trzeba wziąć z urzędu formularz.Musi być dokładnie wypełniony.Odbiera się
      potem pj osobiście.Kiedyś "Gazeta.." wydrukowała świetną ściągę i zgodniez nią
      ludzie to załatwiali.I udało się.
    • Gość: adm Re: WYMIANA STAREGO PRAWA JAZDY IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 19.03.03, 21:38
      Przy składaniu wniosku o wymianę prawa jazdy czynność tę należy wykonać
      osobiście, podpis składany na wniosku w obecności urzędnika będzie zeskanowany
      i wykorzystany na nowym dokumencie. Podobnie jest z wymianą dowodu osobistego.
      Do wniosku należy załączyć dwa zdjęcia i dokonać opłaty w wysokości 70 zł.
      Czas oczekiwania na nowe prawo jazdy to okres ~ 8 tygodni.
      • Gość: Ana Można składać wniosek za pośrednictwem poczty IP: *.krakow.pl 22.03.03, 22:55
        Ja wymieniałam prawo jazdy. Robi sie to tak:
        Trzeba przesłać (najlepiej listem poleconym) komplet dokumentów do swojego
        urządu gminy (nie wiem gdzie znajduje się on w Twojim mieście).
        Dokumenty, które nalezy wysłać:
        1. wypełniony dokładnie wniosek
        2. jedno zdjęcie (jak będziesz robić to fotogradowie wiedzą jak ma wyglądać
        zdjęcie do prawa jazdy)
        3. dowód zapłaty 70,00 zł na konto urzędu gminy (mozna zapłacic w kasie urzędu
        lub bezpośrednio przelewem na konto) w oryginale (ja zrobiłam sobie ksero - na
        wszelki wypadek)
        4. Ksero starego prawa jazdy
        Ja dołączyłam jeszcze ksero dowodu osobistego (strona z danymi osobowymi i z
        adresem) tak na wszelki wypadek.
        Wszystko to wysyła się do urzędu i czeka na nowe prawko.... teoretycznie
        miesiąc. Nie wiem ile ja czekałam, bo nie miałam czasu iść po nie po miesiącu,
        ale jak już znalazłam czas to zadzwoniłam i upewniłam się czy jest gotowe.
        Ktos tu napisał, że trzeba iść osobiście tak jak z dowodem osobidstym - z
        dowodem trzeba, z prawkiem nie. Zmieniło sie to ok 0,5 roku temu. Podobnie nie
        trzeba iść osobiście składać wniosku paszportowego.
        Jeżeli masz jakieś pytania dotyczące wypełniania wniosku - chętnie ci pomogę
        ana_75@gazeta.pl
        • Gość: ana Re: Można składać wniosek za pośrednictwem poczty IP: *.ab.hsia.telus.net 30.04.03, 03:44
          Mieszkam w Kanadzie i chcialem wymienic prawo jazdy,ale nie udalo sie bo
          urzednik w Zamosciu kazal stawic sie osobiscie.Juz jest po terminie.Nie mam
          komentarza. Roman
    • Gość: dorotka Re: WYMIANA STAREGO PRAWA JAZDY IP: *.chello.pl 04.04.03, 22:07
      Mieszkam na Służewiu i dokumenty trzeba złożyć w Wydziale Komunikacji - Mokotów
      na Wiktorskiej. Istnieje możliwość załatwienia tego pocztą, ale wtedy czeka się
      ok. 3 razy dłużej na nowy dokument.
      • Gość: boojak Re: WYMIANA STAREGO PRAWA JAZDY IP: *.peaknet.net 08.04.03, 05:06
        Ludziska, tak to sobie czytam i wlosy mi na plecach deba staja.
        Biurokracja jeszcze bardziej pojebana niz w latach 70-tych!!!!

• Gość: mat Re: WYMIANA STAREGO PRAWA JAZDY IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 30.04.03, 13:03
      to to jest

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka