Dodaj do ulubionych

Prawo jazdy od 21 lat

27.07.07, 11:55
Rząd przygotowuje zmiany w przepisach związane z poprawą bezpieczeństwa w
ruchu drogowym
- Pierwszym elementem zmian obecnego systemu była modyfikacja szkolenia
przyszłych kierowców łącznie z poświęceniem większego czasu na zajęcia
praktyczne oraz na monitorowanie czasu szkolenia przyszłych kierowców. Jest
już także gotowy projekt ustawy o kierujących pojazdami zaostrzający przepisy
dotyczące szkolenia kierowców samochodów osobowych i kierowców zawodowych. W
sposób zdecydowany poprawiony zostanie system szkolenia kierowców.
W projekcie został podwyższony wiek dla uzyskania prawa jazdy do 21 lat. W
przypadku autobusów wiek ten będzie podniesiony do lat 24. W tym przypadku
prawo jazdy będzie wydawane maksymalnie na pięć lat.
Obserwuj wątek
    • Gość: :) Re: Prawo jazdy od 21 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 13:21
      Obecni kierowcy powinni robić jeszcze raz prawko - na przyszłych zasadach, gdy
      te wejdą w życie. W przeciwnym razie bezpieczeństwo nie ulegnie zmianie, a jego
      ewentualna poprawa nastąpi o pokolenie później.
      • Gość: bo Re: Prawo jazdy od 21 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 13:51
        ciekawe po co zwiekszajas prog wieku do 21 lat, w usa mozna miec od 15 czy 16 i
        jest duzo lepiej. konkluzja w polsce nie m drog :D
        • Gość: odwołujący się Re: Prawo jazdy od 21 lat IP: *.aster.pl 27.07.07, 14:47
          Napisał zagmatwanie i nic konkretnego .
          Napewno na osobowe będzie od 18 lat więc inne kategorie mogą być dla bardziej doświadczonych kierowców.
          • wertercom Re: Prawo jazdy od 21 lat 27.07.07, 18:26
            Może ty czytać nie umiesz?
            Projekt przewiduje od 21 lat PJ na samochody osobowe.
    • Gość: Karolina Re: Prawo jazdy od 21 lat IP: *.stk.vectranet.pl 27.07.07, 16:07
      Ja np.nie wyobrażam sobie dzieci 15-16 letnie jeżdżące ulicami...przecież dieci
      w tym wieku jeszcze nie umieja przewidzieć pewnych okoliczności,maja
      jeszcze ,,pstro w głowie''-a jazda po ulicy wymaga min.skupienia,logicznego
      myślenia...itp
      • Gość: Milagros Re: Prawo jazdy od 21 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 16:21
        Wg mnie osoby,ktore zrobily prawko 20,30 lat temu i nie jezdzily od tego czasu
        powinny po raz kolejny przystapic do egzaminu panstwowego.Taki wniosek
        wyciagnelam patrzac na moja sasiadke. Babka prawie 60 lat na karku, prawko
        zrobila ponad 30 lat temu, nigdy nie jezdzila jako kierowca, jedynie jako
        pasazer...wziela kilka jazd doszkalajacych, ale widzac jej jazde, zastanawiam
        sie jakim cudem kiedykolwiek wydano jej prawko!!!!

Tak wiec, nie tylko 15-16 latkowie sa niebezpieczni na drodze, takie kobiety
        jak moja sasiadka rowniez.!!!!!!
      • Gość: mg Re: Prawo jazdy od 21 lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.07, 17:21
        Dlaczego sądzisz, że ktoś z tak samo zerowym doświadczeniem, jak szenastolatek będzie umiał przewidzieć więcej okoliczności i sprawniej myśleć logicznie.
        W wieku 16 czy 17 lat jest się już po szkolnym kursie fizyki, sporo ludzi więcej na temat kinematyki wiedzieć nie będzie, więc skąd to ma się brać to przewidywanie?

Ja zrobiłem prawko niedługo po 17. urodzinach i przez pierwsze 2 lata jeździłem, cóż, bardzo głupio. I przechodziło mi to w miarę zwiększania przebiegu, nie wieku.
        • Gość: qq Re: Prawo jazdy od 21 lat IP: 83.2.103.* 31.07.07, 19:30
          hehe slicznie tylko synu kinematyka przewiduje jedynie rozpatrywanie ruchu bez wchodzenia w jego przyczyny ;} i nie rozpatruje interakcji pomiedzy cialami.

jak kula w plot.

pozdro i poćwicz
          • Gość: mg Re: Prawo jazdy od 21 lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.07, 21:09
            A czego więcej potrzebujesz do policzenia drogi hamowania, co? Więcej i tak nikomu nie chciałoby się liczyć, zwłaszcza robiąc prawko w wieku 21 lat, dawno po maturze.

Kulą w płot? To zaproponuj coś innego.
      • no-comments Re: Prawo jazdy od 21 lat 27.07.07, 19:16
        15.... 18.... a dla niektórych i 21 to jest za mało bo nadal brak im wyobraźnim
        logicznego myślenia. Jak dla mnie pomysł z podwyższeniem wieku wcale nie jest
        głupi (niektorzy 18 latkowie mnie przerażają z pustotą swojego myślenia -
        przykłądów nie trzeba szukac daleko... piesek na kolanach, te sprawy), ale z
        drugiej strony - niektórzy w wieku 18 lat są nad wiek dojrzali i czemu by im
        zabraniać posiadania prawa jazdy, drudzy nawet w wieku 21 lat nadal mają pstrro
        w głowie i niewiele szans na zmianę myślenia. Dojrzałości się nie zmierzy,
        skutków wychowania w rodzinie też nie - to wszystko wyjdzie dopiero na drodze
        niestety.
        Może by zamiast podwyższać granicę zdawania egzaminu na prawko - katować
        dzieciaki od podstawówki skutkami wypadków samochodowych (koniecznie ze
        wskazaniem co w danym przypadku zawiniło!!), może by byli trochę barfdziej
        świadomymi 18 latkami na kursie potem...
    • Gość: mmx28 Re: Prawo jazdy od 21 lat IP: *.skynet.net.pl 27.07.07, 19:37
      A ja jestem za wprowadzeniem testów psychologicznych. One określilyby, czy
      kandydat na kierowcę dojrzal już do tej roli.
      • Gość: goguś Re: Prawo jazdy od 21 lat IP: *.acn.waw.pl 27.07.07, 19:41
        prawo jazdy dopiero po 30 roku życia :):):):)
        • nudle_knora_z_pomidora Re: Prawo jazdy od 21 lat 27.07.07, 20:10
          Moim zdaniem rozwiązaniem są testy psychologiczne (jak już ktoś wspomniał) i to
          koniecznie powtarzane (jak również badania lekarskie) co pewien okres czasu. A
          PJ dla młodszych niz 18 lat w Polsce skończy się śmiercią lub kalectwem:/

----------------------------------

Gorąca jak Kubek:)
          pozdrowienia- O.
          • Gość: bo Re: Prawo jazdy od 21 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.07, 01:45
            najlepiej to badac najkim poziomie (jak konwencjonalna) jest moralnosc danej
            osoby :)
            • Gość: gość Re: Prawo jazdy od 21 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 14:41
              chcialam tylko dodac, ze prawo jazdy na osobowe nie zmieni sie trzeba miec
              ukonczone 17lat i 9m/c a za to na kategorie c-21 a na kat. D-24, zreszta jest
              tak napisane na str. ministerstwa:)
              • Gość: ktos Re: Prawo jazdy od 21 lat IP: *.range81-156.btcentralplus.com 05.08.07, 21:49
                a może by tak wprowadzić dodatkowe testy sprawdzające umiejętności kierowców
                gdyż nie którzy niewiedza jak zachować sie gdy ich samochód wpada w poślizg itp.
                • general_jaruzel Re: Prawo jazdy od 21 lat 06.08.07, 09:16
                  Podobno od przyszlego roku mialy byc zmiany, ale to sie na szczescie opoznia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka