Gość: Gosia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.07, 14:21 Proszę o odpowiedź - czy zmiana biegu z niższego na wyższy uzależniona jest od prędkości czy od obrotów silnika? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: myszka Re: Zmiana biegów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.07, 14:53 myślę, że od prędkości.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Zmiana biegów IP: *.crowley.pl 28.09.07, 15:39 a ja myślę, że od obrotów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: Zmiana biegów IP: *.aster.pl 28.09.07, 16:16 Wraz z prędkością rosną obroty silnika. Biegi zmieniamy w zależności od obrotów silnika,ale obroty sa też zależne od prędkości. Odpowiedz Link Zgłoś
bujaka_jamajka Re: Zmiana biegów 28.09.07, 16:26 Dokładnie to chciałam napisać:) tyle, że ja nie potrafię tak mądzre mówić:( Odpowiedz Link Zgłoś
no-comments Re: Zmiana biegów 28.09.07, 17:36 Gość portalu: basia napisał(a): > Wraz z prędkością rosną obroty silnika. Biegi zmieniamy w zależności > od obrotów silnika,ale obroty sa też zależne od prędkości. Hmmm niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę, ale to chyba nie jest tak, że obroty zależą tylko i wyłącznie od silnika. Gdyby tak było - nie miałoby znaczenia, czy zmieniamy bieg w zależoności od prędkości czy od obrotów (bo idąc tym torem myślenia - oborty zawsze zwiększałyby sie wraz z prędkością, czyli uzyskiwalibyśmy te same obroty przy tych samych prędkościach - a tak nie jest). To nie jest tak, że wraz z prędkością rosną obroty - na każdej prędkości możemy uzyskać zarówno małe, jak i duże obroty silnika, czyli przy prędkości 10 km/h wysokość obrotów może wynosić 1 tys a może wynosić 6 tys. Identycznie przy prędkości np 60 km/ h - obroty mogą spaść do 1 tysiąca, albo możemy podkręcić je do 6 tysięcy. Stąd bieg dobieramy do wysokości obrotów, a nie prędkości. Przy wysokich obrotach podnosimy bieg o jeden w górę, gdy obroty spadają - redukujemy do niższego biegu (każde auto będzie miało inne wartości maksymalne i minimalne obrotów, których warto się trzymać i ich nie przekraczać). A jak nie mamy obrotomierza to pozostaje nam albo prędkościomierz albo wsłuchanie się w silnik i na tej podstawie dobór biegu. A jak się mylę, to niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu, co bym nie siała zamętu;) Odpowiedz Link Zgłoś
no-comments Re: Zmiana biegów 28.09.07, 17:37 no-comments napisała: > Hmmm niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę, ale to chyba nie jest tak, że obroty zależą tylko i wyłącznie od silnika. miało być: tylko i wyłącznie od prędkości oczywiście, nie od silnika;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mg Re: Zmiana biegów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.07, 21:00 Ehhh... Zakładając, że nie występuje poślizg na kołach ani na sprzęgle, to obroty zależą tylko i wyłącznie od prędkości i włączonego biegu. Żeby było obrazowo: droga jest na sztywno połączona z wałem silnika (przez koła, przekładnie, wały...), prędkości x km/h na biegu n-tym odpowiada prędkość obrotowa silnika y obr/min. A do autorki wątku: Przy zmianie biegu w górę najważniejsze są 2 rzeczy: nie przekraczać maksymalnych obrotów na biegu niższym i zmieniać bieg w takiej chwili, żeby po zmianie obroty nie spadły poniżej minimalnych (powiedzmy, że dla benzynowych silników będzie to ok 2000obr/min). Reszta zależy od sytuacji na drodze, Twoich zamiarów itd. Jeśli jedziesz spokojnie, zmieniasz tak, żeby na biegu docelowym mieć te 2-3k obr, w czasie wyprzedzania czy ostrego przyspieszania kręcisz, z gazem wciśniętym do oporu, aż pod czerwone pole na obrotomierzu. Odpowiedz Link Zgłoś
nocebo Re: Zmiana biegów 28.09.07, 21:05 Nie tylko od prędkości/obrotów, ale także (a może przede wszystkim) od sytuacji na drodze. Np. biorąc pod uwagę nachylenie drogi: 50 km/h można jechać na dwójce (pod górę), na trójce (na poziomej drodze), na czwórce (z górki). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: Zmiana biegów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.07, 21:48 Ja mysle ze jesli sie rozpedzamy to od wysokosci obrotow(slyszymy np jak silnik zaczyna coraz bardziej warczec i na obrotosciomierzu wskaznik podskakuje) a jesli zwalniamy np przed zakretem no to od predkosci. Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Jest uzależniona od potrzeb. 29.09.07, 19:52 Nie ma np. obowiązku zmiany biegu, gdy prędkość spada czy rośnie. Zawsze natomiast trzeba myśleć i dopasowywać się do sytuacji - inaczej miałbyś ustawę regulującą wzajemne relacje między obrotami, prędkością i biegami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Jest uzależniona od potrzeb. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 22:01 Dziekuję wszystkim za wypowiedzi:) Juz wiem o co chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Jest uzależniona od potrzeb. 29.09.07, 23:55 jest uzależniona od jednego i drugiego ale kiedy zmieniać biegi zależy od konkretnego modelu auta i rodzaju silnika ,jedne są bardziej elastyczne tzn można dłuzej z rózna predkoscia jechac na jednym biegu inne mniej ,musisz wyczuć po prostu swoje auto po głosie "serca" he he, bez żadnego tam patrzenia na obrotomierz bo to tylko niebezpiecznie bedzie absorbowac twoja uwage zamiast patrzec na droge.nie jest to takie trudne pod warunkiem że w miare sprawnie juz opanowałas samą zmiane biegów bo potem to już samo przyjdzie z czasem. Odpowiedz Link Zgłoś