Dodaj do ulubionych

Matura z matematyki

07.10.09, 00:18
Moja Babcia matematyczka zasze mi powtarza myśl logicznie, przeczytaj bardzo uważnie zadanie tyle razy ile potrzebujesz, a odpowiedź prawidłowa na pewno się znajdzie. łatwo jej powiedzieć. Ale dała mi fajową książkę Obowiązakowa matura z matematyki. są tu przykładowe zadania,a w zasadzie całe ich mnóstwo i to pokazane jak je rozwiązywać etap po etapie. NAwet mnie to wciągnęło
Obserwuj wątek
    • Gość: baralik Re: Matura z matematyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.09, 15:36
      a mozesz podać dokladny tytuł i wydawnictow tej ksiazki?
    • Gość: Marek Re: Matura z matematyki IP: *.xdsl.centertel.pl 31.10.09, 13:19
      Jest to wydawnictwo Operon
    • kocioxx Re: Matura z matematyki 01.11.09, 20:48
      Potwierdzam i polecam, 'Obowiązkowa matura z matematyki' Operonu jest naprawdę dobra.
    • Gość: kitka Re: Matura z matematyki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.09, 09:07
      ja tez uwazam ze ta z operonu jest najlepsza. Uważam że kazdy powinien ją mieć. Ja zdaje rozszerzenie wiec kupiłam tez do rozszerzenia. Naprawde polecam
    • Gość: lovematma Re: Matura z matematyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.09, 13:48
      Mój dziadek matematyk dał mi fajową książkę z wydawnictwa Omega
      Arkusze egzaminacyjne. Są tu zadania, a w zasadzie całe ich mnóstwo.
      Nawet mnie to wciągnęło.
    • Gość: eva Re: Matura z matematyki IP: *.146.40.47.nat.umts.dynamic.eranet.pl 07.11.09, 19:52
      Do matury z matematyki od lat najlepsze są zbiory Kiełbasy.
    • elka29m Matura z matematyki 10.11.09, 17:59
      Ja też mam operon, ale zdecydowałam się na vademecum maturalne z matmy.
      Nie wiem czy duża roznica jest z tym, co polecacie, ale na maturke
      bardziej mi pasuje takie cos brzmiąco bardziej przekrojowo - vademecum
      wlasnie :D
      • Gość: meblekuchenne Re: Matura z matematyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.09, 23:52
        Jak tam po remoncie kuchni? Swoją drogą nieźle Ci się powodzi,
        maturzystka - a już stać Cię na szaleństwa podczas remontu kuchni.

Moja rada: nie reklamuj już tego Vademekum, bo jest kiepskie, a to
        jak brzmi nie ma znaczenia.

Autor: elka29m 04.11.09, 04:03

Ostatnimi czasy zarówna ja, jak i moja przyjaciółka remontowałyśmy
        swoje kuchnie, więc sobie trochę poszalałyśmy, popróbowałyśmy.
        Ostatecznie największe wrażenie zrobił na nas sklep ModernForm,
        głównie ze względu na marki, jakie są tam oferowane. Alessi,
        Wedgwood, Philippi, więcej teraz nie pamiętam, ale jest ich mnóstwo.
        Przy okazji całkiem sprawnie wszystko obsługują, chyba że jesteś w
        Warszawie to już w ogóle masz dobrze, bo zdaje się w G.Mokotów mają
        sklep. Także jeśli rozglądacie się za rzeczami wyszukanymi,
        stylowymi, to raczej w pierwszej kolejności tam ;) Udanych łowów
        życzę! ;)
    • Gość: fd Re: Matura z matematyki IP: *.net.autocom.pl 30.12.09, 13:06
      df
    • junkman Re: Matura z matematyki 19.01.10, 21:17
      Robić bardzo dużo zadań. Mam nadzieję że to wystarczy ;-)

Ja mam operona i Matematurę wykupioną. Matematura.pl ma zaj***e dużo zadań.
    • Gość: ktośtamtralala Re: Matura z matematyki IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.05.10, 18:50
      Cholera, nie zdam!
      • ania-koconska Re: Matura z matematyki 27.03.11, 00:59
        nie łam się, napewno dasz sobie radę : )
    • Gość: czemu Re: Matura z matematyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.11, 18:57
      wprowadzili tą matmę :( tylko stres dodatkowo :/

Powiem tak: większość zadań, która jest skonstruowana w skomplikowany sposób - nigdy większości ludziom w życiu się nie przyda.

Pewnie Ministerstwu chodzi o logiczne myślenie... niestety trudno myśleć logicznie w takiej sytuacji: OKEJ, CHOCIAŻ MATMY NA STUDIACH MIEĆ NIE BĘDĘ, TO MUSZĘ JĄ ZDAĆ, BO JAK NIE ZDAM TO NIE PÓJDĘ NA STUDIA.

Na klasówkach mam ok 60% ale to nic nie znaczy, jeśli zawalę maturę.

Strasznie się boję, a słyszałam, że 2011 ma być o wiele trudniejsza, niż rok temu :(
      • losiu4 Re: Matura z matematyki 08.03.11, 18:10
        Gość portalu: czemu napisał(a):

> wprowadzili tą matmę

moze temu by w końcu ogólne wykształcenie znaczyło ogólne?

Pozdrawiam

Losiu
        • kazjenka Re: Matura z matematyki 26.03.11, 20:56
          > > wprowadzili tą matmę
          >
          > moze temu by w końcu ogólne wykształcenie znaczyło ogólne?

Lubię to :).

Na większości kierunków humanistycznych jest logika lub statystyka, więc bez przesady, że ta matma się nie przyda. Ale na studiach zapomnijcie o progu 30%.

Co po ją wprowadzili? Biorąc pod uwagę żenujący poziom zadań i śmieszny próg, od którego zdaje się maturę, to nie wiem. Bo inaczej powiedziałabym - żeby było mniej studentów, mniej sfrustrowanych magistrów pracujących w gastronomii, o ile pracujących w ogóle (za mało doświadczenia na pracę umysłową, za wysokie wykształcenie na pracę fizyczną...). Mamy nadprodukcję ludzi z wyższym wykształceniem, ale mimo to sporo licealistów uważa, że matura im się należy. A przecież łatwiej zostać kelnerką po liceum niż po studiach. Człowiek przynajmniej nie czuje, że studiował na darmo.

Rok, dwa temu rozwiązywałam sobie dla jaj arkusz z matmy podstawowej. W ciągu półtorej godziny, bez ściąg, bez tablic i bez strzelania odpowiedzi napisałam na jakieś 30-35%, mimo że wówczas po 6 latach od skończenia liceum nie pamiętałam nawet wzorów skróconego mnożenia i na pole trójkąta. Aha, jestem po klasie i studiach humanistycznych. Powiedziałam to koledze-informatykowi (który podobnie jak ja ma starą maturę), uświadamiając go o progu zdania 30%. On podsumował to bardzo krótko i trafnie, używając potocznego określenia na kobietę, pracującą w zawodzie z tradycjami.
    • Gość: kolpaczeq Re: Matura z matematyki IP: 87.246.233.* 21.04.11, 10:41
      no ja już 2 podejście będę robił do maty... rok temu poległem i anulowano mi egzamin chociaż w sumie to kolo który mnie złapał nie miał z tego powodu żadnych gratyfikacji czy innych benefitów, zrobił to z czystej przyjemności dojechania kolejnego ucznia no ale widać taka karma teraz nie kombinuje ale i nie za mocno się uczyłem wiec trzeba zacząć ;D powodzonka 2 all moje Maturzaki!!! Będzie dobrze a jak nie to przecież nie koniec świata ;)
      • losiu4 Re: Matura z matematyki 25.04.11, 15:10
        Gość portalu: kolpaczeq napisał(a):

> no ja już 2 podejście będę robił do maty... rok temu poległem i anulowano mi eg
        > zamin chociaż w sumie to kolo który mnie złapał [...]

czyli, jak rozumiem, zrzynałeś bezwstydnie i ktoś Cię przyłapał a Ty masz do tego jakieś obiekcje? czy czegoś w Twojej wypowiedzi nie zrozumiałem?

Pozdrawiam

Losiu
    • Gość: zadania kropka inf Re: Matura z matematyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.11, 10:17
      Mi dużo dały próbne matury z zadania.info
      Liczę na jakieś 90%

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka