Dodaj do ulubionych

Pobaw się z nami

19.11.09, 22:33
dodawanie mleka do wody.zmieńmy nieco dane. Mamy w jednym większym od szklanki naczyniu szklankę mleka. W drugim też większym szklankę wody. przelewamy pół szklanki mleka do wody a następnie przelewamy pół szklanki mieszaniny do mleka. I co?
Do wody wlaliśmy czyste mleko(w ilości pół szklanki), w zamian do mleka wlaliśmy mieszaninę(też w ilości pół szklanki) a nie czystą wodę. Płynów jest tyle ile było ale w wodzie jest więcej mleka niż w mleku wody. Dziękuję to było bardzo ciekawe.
Obserwuj wątek
    • hanka_ines Re: Pobaw się z nami 23.11.09, 16:18
      Do zadania ze szklanką mleka i wody: mi także wydaje mi się, że jest więcej mleka w wodzie niż wody w mleku
    • Gość: gość Re: Pobaw się z nami IP: *.telpol.net.pl 14.03.10, 16:21
      przychylam się do powyższych odpowiedzi o mleku. Więcej mleka w wodzie niż wody w mleku.
    • Gość: Adam D. Re: Pobaw się z nami IP: *.tktelekom.pl 28.03.10, 00:48
      Przykro mi, ale autor artykułu ma rację, wody w mleku będzie tyle co mleka w wodzie. Łatwo to sobie wyobrazić, gdyby mleko i woda (może to głupie) miały ziarna. Przykładowo: Mamy dwa naczynia. W naczyniu 1 mamy ziarna kawy, a w naczyniu 2 pestki śliwki. Jednocześnie możemy przenieść tylko jedno ziarno/pestkę, lub inaczej objętość równą jednemu ziarnkowi czy pestce. Bierzemy więc najpierw ziarnko kawy i wkładamy do naczynia z pestkami. Teraz z naczynia z pestkami bierzemy "mieszankę" równą objętości jaką możemy przenieść. W naczyniu tym mamy dwie pestki i jedno ziarnko kawy, więc bierzemy po równym kawałku każdego z nich, czyli po 1/3 z każdego. Przenosimy więc 2/3 pestki i 1/3 kawy do naczynia pierwszego. W naczyniu drugim zostaje nam 1 i 1/3 pestki oraz 2/3 kawy. W naczyniu drugim mamy 1 kawy + to co przenieśliśmy, czyli 2/3 pestki i 1/3 kawy. Ostatecznie mamy w naczyniu pierwszym 1 i 1/3 kawy oraz 2/3 pestki, a w naczyniu drugim 1 i 1/3 pestki oraz 2/3 kawy. :) Proste.
    • Gość: Gość Re: Pobaw się z nami IP: *.acn.waw.pl 16.03.11, 22:16
      Autor ma rację ale trzeba zauważyć ze jest szereg niedociągnięć w sprecyzowaniu zadania. Szczególnie chodzi tu o pytanie postawione w zadaniu. Można przecież je odnieść do jednej szklanki a wtedy odpowiedz jest inna (w zależności która szklanka). Takie zadanie na studiach już by nie przeszło. BRAK PRECYZJI!!! Na poziomie matury, dopowiadając sobie intuicyjnie zamiary układającego pytanie odpowiedź podana przez autora jest prawdziwa.
    • Gość: aaa Re: Pobaw się z nami IP: *.strong-pc.com 29.07.11, 15:37
      Nie zgodzę się z napadem na bank. Uzasadnienie:

bank nr 1. Po roku czasu mam do spłaty w sumie 111 tysięcy złotych
      bank nr 2. Płacę 10 000 od razu i 100 000 kredytu po roku więc razem 110 tysięcy złotych

Przyjmując że pieniądze z kredytu w międzyczasie nie zarabiają bardziej korzystna jest oferta 2.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka