Dodaj do ulubionych

Matura 2005

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.04, 13:11
Witam, mam jedno pytanie czy widzieliście zasady rekrutacji na prawo dzienne
na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu na rok 2005/2006r. - j.polski,
j.obcy, historia, matematyka i jeden jeszcze przedmiot do wyboru - w sumie 5
przedmiotów - czy to jest normalne ? Wybiera się ktoś z was na prawo na UAM
do Poznania za rok ? Ja jak zobaczyłem na zasady rekrutacji to zrezygnowałem
na 100%. Co o tych zasadach sądzicie i czy ktoś z was odwazy sie zdawac 5
przedmiotów ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Alek Re: Matura 2005 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.04, 14:25
      Ja słyszałem, że można 4, ale 5? To niemożliwe.
      Poczekaj co powiem maślak?
      • Gość: Majka UAM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.04, 14:58
        Na maturze musisz zdawać j. polski, j. obcy i jeden przedmiot wybrany. UAM
        życzy sobie jeszcze 2 przedmiotów - mają prawo ;) Tylko że przedmioty wybrane
        MUSZĄ być zdawane na poziomie rozszerzonym!
        Czyli razem 3 egzaminy na poziomie rozszerzonym. Nieźle....Czytałam wypowiedź
        rektora: szukają sposobu selekcji kandydatów, ponieważ boją się poziomu nowej
        matury.
        Nie przejmujcie się, UJ na razie w ogóle nie chce liczyć pkt. z matury :)))
        Chcą robić wstępne po staremu.

Prawo
        podstawą przyjęcia na studia dzienne jest ranking punktów uzyskanych

na podstawie wyników z zewnętrznego egzaminu maturalnego z następujących
        przedmiotów:
        języka polskiego (poziom rozszerzony),
        języka obcego (poziom podstawowy),
        matematyki (poziom podstawowy),
        historii i
        jednego przedmiotu dowolnie wybranego na maturze przez kandydata;
        punkty z pięciu przedmiotów maturalnych zostają zsumowane i podzielone przez
        10; tak ustalona liczba jest uwzględniana dalej;
        na podstawie rozmowy kwalifikacyjnej obejmującej podstawowe zagadnienia z
        zakresu ustroju politycznego Polski, szeroko pojmowanego wymiaru
        sprawiedliwości oraz problematykę życia społeczno-politycznego Polski i
        współczesnego świata, której ocenę przelicza się na punkty według następującej
        skali:
        Oceny Punkty
        bardzo dobry 12,5
        dobry plus 11
        dobry 10
        dostateczny plus 9
        dostateczny 8
        niedostateczny 0

uzyskanie oceny niedostatecznej z rozmowy kwalifikacyjnej wyklucza kandydata z
        dalszego postępowania rekrutacyjnego, bez względu na wyniki egzaminu
        maturalnego;

ostatecznym wynikiem kandydata jest suma punktów z obu opisanych części
        postępowania rekrutacyjnego;
        • Gość: Alek Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.04, 15:42
          To w takim razie w Warszawie jest dużo łatwiej. Opieram się na tych
          informatorach z GW. Napisane tam było, że cztery przedmioty, tylko jak
          największa ilośc ma być rozszerzona.
        • Gość: REWARD Re: UAM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.04, 16:03
          Ale jak zostanie przeprowadzona selekcja kandydatów na prawo na UAM W 2005r.,
          nawet nie wiadomo ilu tak chętnych będzie - przeciez matematyka z historią to
          nie wchodzi w gre ?
          Majka wiesz może troche więcej o tym systemie rekrutacji, zdajesz za rok
          mature ?
          • Gość: Majka Re: UAM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.04, 16:25
            Własnie matematyka ma być przedmiotem selekcjonującym :)

Uczelnia wyszła z założenia, że naprawdę DOBRY uczeń poradzi sobie z matematyką
            na poziomie podstawowym. Tym bardziej, ze na pierwszym roku studiów jest
            logika :)
            Matematyka na podstawowym jest prosta. Na próbnej maturze w mojej szkole oblały
            jednostki.
            Nie masz się co bać. A kandydatów pewnie będzie dzieki temu mniej, bo wystraszą
            się wszyscy zdeklarowani humaniści, którzy od lat nie uczą się matematyki. I
            popełniają potężny błąd....
            • Gość: Majka rekrutacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.04, 16:26
              www.krasp.org.pl/indexb.html
              Tu masz linki do uczelni. Poczytaj.
              • Gość: REWARD Re: rekrutacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.04, 16:32
                Ale co tutaj mam poczytać ?? Są tutaj same prawne uchwały.
                ?????????
            • Gość: REWARD Re: UAM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.04, 16:30
              Majka nie mów tak ja tez jestem humanistą (przynajmniej tak mi sie wydaje) i
              nie będe zdawał matematyki i jeszcze 4 przedmiotów - to jest fizycznie nie
              mozliwe, jak człowiek przyłozy sie do j.polskiego (lektury, wypracowania),
              j.obcy(słownictwo), historia(cała przeszłośc :)), i jeszcze jeden przedmiot
              trzeba wybrać to naprawde jest duzo, a gdzie tu matematyka - 1000-ce zadan do
              liczenia nie sądzisz ? A Ty tez zdajesz mature za rok ? Wybierasz ise na prawo ?
              • Gość: Majka Re: UAM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.04, 16:41
                Jeśli jestes humanistą, to wiesz, że nie "tysiące" lektur :)) i na pewno
                przygotowujesz się do rozszerzonej z j. polskiego. J. obcy na poziomie
                podstawowym zda każdy kmieć :)
                I tak przygotowujesz się do wstępnych na prawo z WOSu i historii (i to
                porządnie!) - więc jaki problem pisać z tego maturę? Na każdą uczelnię musisz
                dobrze umieć ten materiał.
                A matematyka? Na podstawowym nie jest trudna.
                Nie zdaję matury: uczę do niej :))
                Z czego pisałeś próbną maturę?

(A podanej stronie są z boku linki do wyższych uczelni!)
                • Gość: REWARD Re: UAM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.04, 16:45
                  Majka pisałem z historii i j.polskiego i j.obcego, jestes nauczycielką ? Czy
                  może przygotowujesz na egzaminy wstępne ?
                  • Gość: Majka Re: UAM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.04, 16:49
                    Uczę w liceum; z reguły klasy humanistyczne, stąd moje zainteresowanie typowymi
                    kierunkami studiów :)
                    • Gość: REWARD Re: UAM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.04, 16:50
                      O to przepraszam będe się zwracał na Pani, nie wiedziałem że uczy Pani liceum,
                      a moge zapytac w jakim mieście ?
                      • Gość: Majka Re: UAM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.04, 16:55
                        Forumowe obyczaje pozwalają na "tykanie" bez względu na wiek :)
                        Dolny Śląsk.
                        • Gość: REWARD Re: UAM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.04, 17:00
                          Rozumiem :) Ale prosze mi powiedzieć dlaczego tak Pani uważa i doradza uczniom
                          jeśli Pani nie jest z wielkopolski to sprawa Pani uczniów nie dotyczy UAMu i
                          prawa, a na żadnym innym uniwersytecie nie ma matematyki, sama Pani przyznała
                          ze trzeba sie solidnie przygotowac do historii i wosu a pozatym j.polski, a
                          gdzie tutaj matematyka ????
                          • Gość: Majka Re: UAM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.04, 17:06
                            Moi uczniowie z reguły wybierają 3 uczelnie: UAM, UJ, UWr. Do W-wy idą na SGH :)
                            UAM to dobra uczelnia- czemu nie mieliby tam startować?
                            W klasach humanistycznych można także uczyć się matematyki (do poz. podst.):)
                            Tak wielu zdawało na próbneJ: polski, obcy, historia i matematyka. Przecież np.
                            na psychologię we Wrocławiu też był egzamin z matematyki, więc przewidujący nie
                            zaniedbują tego przedmiotu.
                            • Gość: REWARD Re: UAM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.04, 17:11
                              Rozumiem, a moze doradziłaby mi Pani kilka rad, i tajnikuw tak z perspektywy
                              nauczyciela poza forum ?
                              Może nawiązalibysmy inny kontakt ?
                              • Gość: REWARD Re: UAM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.04, 17:21
                                A zna Pani może kryteria rekrutacji na rok 2005/2006 na Uniwersytecie
                                Wrocławskim?
                                • Gość: Alek Re: Uniwerytet Warszawski. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.04, 18:21
                                  Zobacz sobie jak to jest z tym prawem w Warszawie. Mnie w ogóle nie interesuje
                                  ten kierunek.
                                  Wydział Prawa i Administracji

Kierunek studiów: Prawo
                                  Specjalność: Prawo
                                  Jednostka prowadząca studia: Wydział Prawa i Administracji
                                  Studia jednolite magisterskie
                                  Studia dzienne (limit 400 miejsc)

Przedmioty brane pod uwagę w postępowaniu kwalifikacyjnym:
                                  Historia - wymagany poziom rozszerzony.
                                  Wiedza o społeczeństwie - wymagany poziom rozszerzony.
                                  Język obcy spośród: angielski, francuski, niemiecki, rosyjski, włoski,
                                  hiszpański - wymagany poziom podstawowy.
                                  Sprawdzian predyspozycji - ma formę pisemnego testu jednokrotnego wyboru
                                  składającego się z 50 pytań z zakresu umiejętności interpretacji tekstów
                                  prawnych o charakterze popularno - naukowym.
                                  Rozwiązywanie prostych kazusów.
                                  Wykazanie się umiejętnością logicznego myślenia (min. rozumowanie o strukturze
                                  sylogistycznej), a także elementy wiedzy z historii gospodarki, kultury, sztuki
                                  i literatury.
                                  Za test predyspozycji można uzyskać maksymalnie 50% pkt możliwych do uzyskania
                                  w postępowaniu. Kolejne 50% to: do 20% z historii, do 20 % z wiedzy o
                                  społeczeństwie i do 10% z języka obcego.
    • Gość: SZIRIN Re: Matura 2005 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 14:36
      Witam !!! Nie wiem czy się ze mną zgodzisz ale ta maturka 2005 to chyba jakiś
      żart!!! Sorry ale oni tyle wymagają że chyba największy geniusz by się
      poddał!!! Ja pomału wymiękam!!! Pozdrawiam!!!!
      • Gość: REWARD Re: Matura 2005 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 16:54
        Doskonale cie rozumiem i zgadzam sie w 100% to jest nie mozliwe opanować tak
        duzo przedmiotów, nie wiem co to będzie
        • Gość: Alek Re: Matura 2005 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 20:31
          Ja też w pełni się z wami zgadzam. Podczas wakacji nie uczę sie pilnie, a juz
          wiem, że nie zdążę przeczytać wszystkich lektur rozszerzonych z polaka, z
          historią będzie kiepsko, francuski jeszcze kursuje, a WOS to mam opanowany.
          Najgorzej z historią, macie sposób na szybką naukę?
          Tym bardziej, że ja nie miałem jeszcze żadnych próbnych, nauczyciele mają
          wszystko w dupie, a dyrektor szkoły jak się go ktoś zapyta o maturę śmieje się
          do rozpuku. Nie tak to sobie wyobrażałem.
          Pozdrawiam
          • Gość: Gabrill Re: Matura 2005 IP: 80.48.117.* 05.09.04, 13:05
            Widze ze nie tylko ja mam watpliwosci co do nowej maturki i przyjec na studia.
            Oni nas zabija... matematyka i historia??? To jedna wielka pomyłka...Chcialam
            zdawac polski i histe rozszerzone a tu jeszcze matma. 5 przedmiotow, nie wiem
            kto sie na to zdecyduje. Mnie bynajmniej ochota juz odeszla. Pozdawiam
            wszystkich i nie martwcie sie bo kogos przyjac musza a wiekszosc mysli podobnie
            jak my.
            • Gość: Majka Re: Matura 2005 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 13:13
              Pamiętajcie, że z reguły świadectwo maturalne daje wam tylko nieiwelką część
              punktów rekrutacyjnech. Na politologię na UAM to tylko 20% ! 80% pkt. to wynki
              testów pisanych na uczelni.
              • dombs Re: Matura 2005 12.09.04, 16:06
                Ja wam powiem jeszcze jedna rzecz ciekawa z ta matma w Poznaniu... Wymagany
                jest poziom podstawowy a takowy mozna pisac jedynie jesli przedmiot wybierze
                sie jako podstawowy. Wiadomo ze zeby zdac trzeba miec 30%. Zalozmy ze humanisci
                zdajacy na prawo na UAM wybieraja sobie poziom podstawowy z matmy (matma jako
                przedmiot obowiakowy) a tam daja takie zadanka ktorych akurat nie potrafia
                zrobic. I maturka oblana. Napiszcie cos jesli sie myle. Ja podziekowalem sobie
                z Poznaniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka