Dodaj do ulubionych

Jakie wybraliście tematy.......

IP: *.stoszowice.sdi.tpnet.pl 02.10.04, 17:30
na prezentację z polskiego?
Obserwuj wątek
    • mondayss Re: Jakie wybraliście tematy....... 02.10.04, 17:34
      motyw miasta w literaturze =]
      • elafan Re: Jakie wybraliście tematy....... 02.10.04, 18:56
        Język współczesnych przemówień polityków ;))))
    • Gość: Karolina Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 21:13
      Cytuję: "Na podstawie analizy wybranych dzieł zaprezentuj związki malarstwa J.
      Matejki z historią i literaturą". A Ty co wybrałaś?
    • another_story Re: Jakie wybraliście tematy....... 03.10.04, 21:30
      Diabeł i jego rola w literaturze ;-)
    • Gość: kubuspuchatek18 Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 21:33
      cyt: "najciekawsze, twoim zdaniem, portrety psychologiczne kobiet w literaturze
      polskiej i obcej. omów na wybranych przykładach."

pozdrawiam, Julia
      • karodzaj Re: Jakie wybraliście tematy....... 04.10.04, 09:11
        temat fajny. o kim będziesz mówić?
        • kubuspuchatek18 Re: Jakie wybraliście tematy....... 04.10.04, 13:34
          Dzięki:)

prawdopodobnie Dulska, Emilia Korczyńska, z zagranczynych jeszcze nie wiem. coś
          z Biblii też wezmę. w sumie dużo lektur jest. muszę przysiąść i poszukać
          xczegoś odpowiedniego:)

pozdrawiam, Julia
      • karodzaj Re: Jakie wybraliście tematy....... 04.10.04, 09:11
        "Jak życie wpływa na twórczość. omów na przykładzie dwóch pisarzy z różnych
        epok."

Sylwia PLath i Virginia Woolf, chyba.
        • stosiek Re: Jakie wybraliście tematy....... 02.12.04, 21:02
          hmm..może jakies konsultacje nawiążemy bo ja mam "przedstawienie zwiazku miedzy
          biografią a twórczościa artysty w odwołaniu do życia i dzieł Ad.Mickiewicza"
          temat praktycznie ten sam tylko bardziej skonkertyzowany.. możemy cześć
          wspólnie przedyskutowac....pozdrawiam.. z checią wymienie się spostrzeżeniami..
          ciao..
          • mootya Re: Jakie wybraliście tematy....... 11.12.04, 18:24
            a ja mam "biografia jako klucz do odczytania twórczosci pisarza" czyli też z
            tej beczki. a takie skrotowe opracowanie twojego tematu stosiek jest w dodatku
            z Filipinki (o maturze 2005 z polskiego )
      • Gość: kana Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 00:43
        ooo...ten temat to temat rzeka;) dobrze wybralas! mialam to chyba na probnej
        maturze czy jakies zadanko to bylo kiedys;) Pozdrawiam!
      • Gość: Poniewierka Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: 80.55.171.* 17.11.04, 22:02
        a ja mam wzory kobiecej urody na podstawie wybranej epoki ;) wybrałam Rubensa =]
    • Gość: truskaweczka Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.04, 21:47
      LITERATURA I SZTUKA WOBEC LUDZKIEGO CIERPIENIA
      • Gość: mael Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.toya.net.pl 03.10.04, 22:46
        rola przepowiedni prorostwa cos tam zjawy w literaturze polskiej i łobcej
    • Gość: raisa Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 04.10.04, 01:07
      impresjonizm jako zjawisko w malarskie i literacki, porownaj omow i takie tam
      z gory bylabym wdzieczna za materialy ;)
      • Gość: maturzystka z dlnś Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.stoszowice.sdi.tpnet.pl 04.10.04, 15:11
        Całkiem fajne macie tematy,szkoda ,że u mnie w szkole takich nie było. Ja
        wybrałam temat:,,Dokonując analizy języka różnych reklam przedstaw jaki obraz
        świata one kreują''
        Przynajmniej nie będę musiała czytac żadnych nudnych lektur :-)
      • Gość: kelly Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 21:05
        ja mam bardzo podopbnny impresjonizm w literaturze i malarstwie nie wiem z
        jakich opracowań można korzystać jeśli chodzi o liteature jak ktoś wie to będe
        bardzo wdzięczna
    • Gość: tatamta Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 19:32
      Molier i Fredro znawcy człowieka
      • Gość: ania Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.chojnow.sdi.tpnet.pl 06.10.04, 12:51
        mój też o reklamie ale mi się on podoba :)
        perswazyjne zachowania językowie w reklamie czy coś takiego....

u mnie w szkole wszyscy brali portrety kobiet w literaturze albo motyw
        śmierci....
        • stosiek Re: Jakie wybraliście tematy....... 02.12.04, 21:06
          a u mnie w szkole motyw śmerci został wycofany tak samo jak sam danc macabre :(
          z uwagi na przygnębiająca tematyke i bzdurne wg mnie twierdzeenie że może
          mieć to zły wpływ na świadomośc ucznia..eh bzdury .. tym sposobem całe
          najwazniejsze tematy średniowiecza wycieli ....buu.. moja kolezanka opracowało
          juz sobie to prze wakacje czesciowo..i cała jej praca posżła na marne... coż.
    • Gość: nutka Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: 62.233.180.* 09.10.04, 15:15
      wybrałam "Wykaż, że mitologia grecka jest źródłem wątków, postaci w
      literaturze"
    • Gość: ulencja Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.magma / *.magma-net.pl 09.10.04, 16:08
      "Idealiści i marzyciele-ludzie światu potrzebni czy zbyteczni"...Teraz sie
      zastanawiam,czy to dobry wybór,co sądzicie o tym temacie?
      • Gość: Agathe Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 12:39
        "Analizując celowo dobrane utwory polskie i obce scharakteryzuj rożne odmiany
        dramatu XX wieku"
    • Gość: malwina Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.glowno.sdi.tpnet.pl 09.10.04, 23:13
      'biografia jako klucz do odczytania twórczości pisarza'
      • Gość: bambus Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.04, 18:16
        masz jakies materiały to prosze mozesz mi je przesłaś na meila socha10@wp.pl
        dzięki
      • stosiek Re: Jakie wybraliście tematy....... 02.12.04, 21:07
        hmm..może jakies konsultacje nawiążemy bo ja mam "przedstawienie zwiazku miedzy
        biografią a twórczościa artysty w odwołaniu do życia i dzieł Ad.Mickiewicza"
        temat praktycznie ten sam tylko bardziej skonkertyzowany.. możemy cześć
        wspólnie przedyskutowac....pozdrawiam.. z checią wymienie się spostrzeżeniami..
        ciao..
    • Gość: mila Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 10:46
      Ja wybrałam " Sposób przedstawienia przyrody egzotycznej w literaturze i
      sztuce. Omów na wybranych przykładach". No i się wkopałam. Pomóżcie mi!!!
      • Gość: blondi Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.elb.vectranet.pl / 81.15.226.* 02.12.04, 19:46
        czytalas "jądro ciemności" conrada?? tam bylo o afryce, wiec egzotyczna
        przyroda pewnie tez :)
        pozdrawiam
    • Gość: znów mila Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 10:57
      a jak będziecie mogli mi pomóc, to mój mail: milka80@poczta.onet.pl. Będę
      niezmiernie wdzięczna
      • Gość: rrrrrr Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: 5.2.* / *.chello.pl 10.10.04, 14:07
        zaprezentuj zmiane ideału kobiecego piękna na przestrzeni wieków w lit i
        malarstwie. co o tym myślicie?
        • Gość: maturzystka z Dlnś do rrrrrrrr IP: *.stoszowice.sdi.tpnet.pl 10.10.04, 14:29
          Ostatnio w filipince było coś własnie na teamt kreacji kobiet,wartałoby
          spojrzeć.
          • Gość: rrrrrr Re: do rrrrrrrr IP: 5.2.* / *.chello.pl 11.10.04, 13:02
            a dziękuje bardzo za rade i chętnie z niej skorzystam :)
      • Gość: psychol Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 11:09
        i tak nie masz tak najgorzej...ja wybralam"motyw kozla ofiarnego w liteaturze"
        buahahaha
      • agniecha_k Re: Jakie wybraliście tematy....... 18.11.04, 21:41
        proponuję sonety krymskie mickiewicza (jak ktoś lubi)
    • lutobor Re: Jakie wybraliście tematy....... 12.10.04, 21:21
      Literackie i filmowe wizje przyszłości. Omów na wybranych przykładach.
    • Gość: kaś Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.04, 22:03
      motyw wladzy totalitarnejomow na wybrzamych przykladach.
      • summer18 Re: Jakie wybraliście tematy....... 13.10.04, 19:05
        Ja bede omawiala sytuacje tragiczne na podstawie roznych epok. Calkiem prosty
        temat tylko... nie wiem za bardzo co wybrac poza Antygona i Kreonem :)
        • Gość: blondi Re: do summer 18 IP: *.elb.vectranet.pl / 81.15.226.* 02.12.04, 19:50
          wez moze makbeta, "III czesc dziadow", "zbrodnie i kare" w mitologii i biblii
          tez troche znajdziesz.
          powodzenia :P
          • Gość: blondi Re: do summer 18 IP: *.elb.vectranet.pl / 81.15.226.* 02.12.04, 19:52
            i jeszcze "romeo i julia"
    • Gość: Maja Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.raciborz.sdi.tpnet.pl 13.10.04, 20:48
      Dramat kobiety w literaturze
    • Gość: xoxo86-Wawa Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 13:35
      "przedstaw rózne wizerunki smierci w literaturze i sztukach plastycznych
      uwzgldniajac zwiazek z filozofi epoki i mentalnosci ludzi." I powiem, ze
      pomimo, ze zdaje sobie sprawe, ze wiele osób ma ten temat, badz podobny, to
      ciesze sie, ze go wybralam.. :-D Mam na niego pomysl.. Wiem jakie wybrac
      dziela.. Teraz tylko trzeba ostro przysiasc i sie do niego zabrac.. :-/
      • Gość: Ala Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.daminet.pl 20.10.04, 15:17
        mam temat bardzo podobnie sformułowany, tylko że w literaturze i sztuce
        polskiej :D

any ideas?
    • Gość: bazylia Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.10.04, 15:48
      ja bede mowic o funkcji herosow kultury masowej.
    • Gość: Anakonda=] Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: 81.15.220.* 23.10.04, 16:05
      Mój temat:" Inne światy obląkanych.Przedstaw motyw szaleństwa na wybranych
      przykładach literackich"...Temat rzeka.... mam tyle informacji że mogłabym
      gadać przez przynajmniej godzinę a mam tylko 15 minut=/ i to jest w tym
      najgorsze=P
      • Gość: rodzynia Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.krak.tke.pl 23.10.04, 17:08
        Witam tegorocznych maturzystów :)

Mój temat brzmi tak: "Brzydota w sztuce. Przedstaw zjawisko na przykładzie
        wybranych dzieł."
    • Gość: wsc Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.04, 18:47
      Góry w poezji i malarstwie polskim XIX i XX w . Omów na wybranych przykładach.

i no coz mam problem .... bo szukam obrazkow i mam dopiero 2 :P a to chyba za
      malo ........
      • Gość: Majke(L) Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.chello.pl 23.10.04, 23:20
        "Motyw psa w literaturze polskiej i zagranicznej. Przedstaw na dowolnych przykładach i zinterpretuj" No to hau, hau ... ;)
        • Gość: blondi Re: do Majke(L) IP: *.elb.vectranet.pl / 81.15.226.* 02.12.04, 19:55
          trudnym masz ten temat... ja bym powiedziala "o psie ktory jezdzil koleja"...
          innego psa to chyba nie znam :))
          • stosiek Re: do Majke(L) 02.12.04, 21:14
            eh myslisz sie psiaków jest w literaturze mnóstwo ..całe mnustwo nawet nei
            zdajesz sobie ile..:D poczawszy od grecji i mitologii na współczesnosc
            skończywszy.."Lessie wróc" nawet i tu pies jets..:p ,..heheh
        • stosiek Re: Jakie wybraliście tematy....... 02.12.04, 21:09
          eh..mam dla ciebie rewelacyjna wiadomosc.. czytałam superasty wzór
          prezentacji włąsnie na ten temat.. fartneło ci sie.. to była ksiazka hmm..
          jak przygotowac prezentacje na egz. ustny z j.polskiego czy coś takiego.. taka
          zółto niebieska.. jesli chcesz to daj znac .. zorientuje sie dokłanie jak to
          ksiazka..
          • angramanju Re: Jakie wybraliście tematy....... 07.12.04, 18:38
            stosiek napisała:

ksiazka hmm..
            > jak przygotowac prezentacje na egz. ustny z j.polskiego czy coś takiego..
            taka
            >
            > zółto niebieska.. jesli chcesz to daj znac .. zorientuje sie dokłanie jak
            to
            > ksiazka..

Ja bym poprosił o tytuł i autora tej książki.
            A temat który wybrałem:
            "Dokonaj analizy piosenek zespołu muzycznego lat 90 i wyjaśnij zasadność
            doboru środków wyrazu"
            No i się przejechałem bo biblioteki na ten temat świecą pustkami albo straszą
            materiałami pamietającymi złote czasy PRL-u. I w tym miejscu prośba .
            Jeśli ktoś wie coś na ten temat, zna jakieś gazety, książki lub nawet maila do
            kogoś kto się na tym zna i mógłby coś wiedzieć to proszę o pomoc ( wskboy@wp.pl
            lub cezary-baryka@wp.pl ). A no i oczywiście zespół, ja wybrałem KULT bo moim
            zdaniem to oni ( Pan Kazimierz glównie ) mają coś do powiedzenia a
            nie ,że "keine GRENZEN" czy inne bzdety

• Gość: mimi Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.04, 10:49
      "POLSCY EMIGRANCI I ICH PROBLEMY.
      Analizując celowo wybrane utwory XIX lub XX wieku, przedstaw czynniki
      determinujące ich bohaterów oraz stosunek autora do prezentowanych problemów."

P.S. Macie jakieś pomysły na bibliografię? Jakich tekstów możnaby użyć?
      Z góry dzięki.
    • Gość: meandrin Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 20:49
      "motyw uczty,biesiady, wesela,wieczerzy w textach kultury różnych epok" :)
      • Gość: mala Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.sieradz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.04, 21:16
    • Gość: Aga Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.siec.sandomierz.gdc.pl / *.siec.sandomierz.gdc.pl 30.10.04, 11:15
      Ja wybarałam "Wpływ motywów biblijnych na ilterature i sztukę"
      Może ktoś ma jakieś rady?? Będę wdzięczna za pomoc.
      • Gość: Aneska Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: 213.25.30.* 13.11.04, 15:16
        nie wiem czemu wy macie takie fajne tematy u mnie w szkole byly STRASZNE!!! ja
        wybralam " Gtoteska jako sposób opisywania świata w XIX i XX wieku"
        masakryczny :( dlatego blagam jak ktos przypadkowo znajdzie cos ciekawego niech
        tego nie omija tylko wysle mi na maila ane.ska@interia.pl , z góry dziekuje :*
        • Gość: Alek Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 15:42
          Przeczytaj sobie Ferdydurke i Małą apokalipsę. Narazie tyle.
    • Gość: jagna Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 17.11.04, 14:00
      'biografia jako klucz do odczytania twórczości pisarza'

kto wymyślił taki temat?? chyba nie polonista....echhhh

• Gość: gabi Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 22:51
        Rozne spojrzenia na nowoczesne miasto(np. Paryz,Petersburg,Warszawa) w
        literaturze i malarstwie doby realizmu.Analiza porownawcz dziel.
        A tak apropos znacie jakies realistyczne obrazy przedstawiajace Paryz,bo nic
        nie moge znalezc ?
        Pozdrawiam
        • Gość: xxx Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.244.151.19.ostrow2.tnp.pl 19.11.04, 17:16
          Zajrzyj do "Lalki" i "Ludzi bezdomnych". Pozdrawiam.
      • mootya Re: Jakie wybraliście tematy....... 11.12.04, 18:27
        nie.. ja sama sobie wymyslilam...
    • Gość: baśka Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 17:31
      powstanie warszawskie w literaturze, filmie, fotografii. Zaprezentuj temat i
      sposog jego ujęcia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka