Gość: maturzystka z Dlnś IP: *.stoszowice.sdi.tpnet.pl 02.10.04, 17:30 na prezentację z polskiego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mondayss Re: Jakie wybraliście tematy....... 02.10.04, 17:34 motyw miasta w literaturze =] Odpowiedz Link Zgłoś
elafan Re: Jakie wybraliście tematy....... 02.10.04, 18:56 Język współczesnych przemówień polityków ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 21:13 Cytuję: "Na podstawie analizy wybranych dzieł zaprezentuj związki malarstwa J. Matejki z historią i literaturą". A Ty co wybrałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: Jakie wybraliście tematy....... 03.10.04, 21:30 Diabeł i jego rola w literaturze ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubuspuchatek18 Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 21:33 cyt: "najciekawsze, twoim zdaniem, portrety psychologiczne kobiet w literaturze polskiej i obcej. omów na wybranych przykładach." pozdrawiam, Julia Odpowiedz Link Zgłoś
karodzaj Re: Jakie wybraliście tematy....... 04.10.04, 09:11 temat fajny. o kim będziesz mówić? Odpowiedz Link Zgłoś
kubuspuchatek18 Re: Jakie wybraliście tematy....... 04.10.04, 13:34 Dzięki:) prawdopodobnie Dulska, Emilia Korczyńska, z zagranczynych jeszcze nie wiem. coś z Biblii też wezmę. w sumie dużo lektur jest. muszę przysiąść i poszukać xczegoś odpowiedniego:) pozdrawiam, Julia Odpowiedz Link Zgłoś
karodzaj Re: Jakie wybraliście tematy....... 04.10.04, 09:11 "Jak życie wpływa na twórczość. omów na przykładzie dwóch pisarzy z różnych epok." Sylwia PLath i Virginia Woolf, chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
stosiek Re: Jakie wybraliście tematy....... 02.12.04, 21:02 hmm..może jakies konsultacje nawiążemy bo ja mam "przedstawienie zwiazku miedzy biografią a twórczościa artysty w odwołaniu do życia i dzieł Ad.Mickiewicza" temat praktycznie ten sam tylko bardziej skonkertyzowany.. możemy cześć wspólnie przedyskutowac....pozdrawiam.. z checią wymienie się spostrzeżeniami.. ciao.. Odpowiedz Link Zgłoś
mootya Re: Jakie wybraliście tematy....... 11.12.04, 18:24 a ja mam "biografia jako klucz do odczytania twórczosci pisarza" czyli też z tej beczki. a takie skrotowe opracowanie twojego tematu stosiek jest w dodatku z Filipinki (o maturze 2005 z polskiego ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kana Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 00:43 ooo...ten temat to temat rzeka;) dobrze wybralas! mialam to chyba na probnej maturze czy jakies zadanko to bylo kiedys;) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poniewierka Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: 80.55.171.* 17.11.04, 22:02 a ja mam wzory kobiecej urody na podstawie wybranej epoki ;) wybrałam Rubensa =] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: truskaweczka Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.04, 21:47 LITERATURA I SZTUKA WOBEC LUDZKIEGO CIERPIENIA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mael Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.toya.net.pl 03.10.04, 22:46 rola przepowiedni prorostwa cos tam zjawy w literaturze polskiej i łobcej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raisa Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 04.10.04, 01:07 impresjonizm jako zjawisko w malarskie i literacki, porownaj omow i takie tam z gory bylabym wdzieczna za materialy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka z dlnś Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.stoszowice.sdi.tpnet.pl 04.10.04, 15:11 Całkiem fajne macie tematy,szkoda ,że u mnie w szkole takich nie było. Ja wybrałam temat:,,Dokonując analizy języka różnych reklam przedstaw jaki obraz świata one kreują'' Przynajmniej nie będę musiała czytac żadnych nudnych lektur :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kelly Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 21:05 ja mam bardzo podopbnny impresjonizm w literaturze i malarstwie nie wiem z jakich opracowań można korzystać jeśli chodzi o liteature jak ktoś wie to będe bardzo wdzięczna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tatamta Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 19:32 Molier i Fredro znawcy człowieka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.chojnow.sdi.tpnet.pl 06.10.04, 12:51 mój też o reklamie ale mi się on podoba :) perswazyjne zachowania językowie w reklamie czy coś takiego.... u mnie w szkole wszyscy brali portrety kobiet w literaturze albo motyw śmierci.... Odpowiedz Link Zgłoś
stosiek Re: Jakie wybraliście tematy....... 02.12.04, 21:06 a u mnie w szkole motyw śmerci został wycofany tak samo jak sam danc macabre :( z uwagi na przygnębiająca tematyke i bzdurne wg mnie twierdzeenie że może mieć to zły wpływ na świadomośc ucznia..eh bzdury .. tym sposobem całe najwazniejsze tematy średniowiecza wycieli ....buu.. moja kolezanka opracowało juz sobie to prze wakacje czesciowo..i cała jej praca posżła na marne... coż. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nutka Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: 62.233.180.* 09.10.04, 15:15 wybrałam "Wykaż, że mitologia grecka jest źródłem wątków, postaci w literaturze" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulencja Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.magma / *.magma-net.pl 09.10.04, 16:08 "Idealiści i marzyciele-ludzie światu potrzebni czy zbyteczni"...Teraz sie zastanawiam,czy to dobry wybór,co sądzicie o tym temacie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agathe Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 12:39 "Analizując celowo dobrane utwory polskie i obce scharakteryzuj rożne odmiany dramatu XX wieku" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malwina Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.glowno.sdi.tpnet.pl 09.10.04, 23:13 'biografia jako klucz do odczytania twórczości pisarza' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bambus Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.04, 18:16 masz jakies materiały to prosze mozesz mi je przesłaś na meila socha10@wp.pl dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
stosiek Re: Jakie wybraliście tematy....... 02.12.04, 21:07 hmm..może jakies konsultacje nawiążemy bo ja mam "przedstawienie zwiazku miedzy biografią a twórczościa artysty w odwołaniu do życia i dzieł Ad.Mickiewicza" temat praktycznie ten sam tylko bardziej skonkertyzowany.. możemy cześć wspólnie przedyskutowac....pozdrawiam.. z checią wymienie się spostrzeżeniami.. ciao.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mila Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 10:46 Ja wybrałam " Sposób przedstawienia przyrody egzotycznej w literaturze i sztuce. Omów na wybranych przykładach". No i się wkopałam. Pomóżcie mi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blondi Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.elb.vectranet.pl / 81.15.226.* 02.12.04, 19:46 czytalas "jądro ciemności" conrada?? tam bylo o afryce, wiec egzotyczna przyroda pewnie tez :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znów mila Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 10:57 a jak będziecie mogli mi pomóc, to mój mail: milka80@poczta.onet.pl. Będę niezmiernie wdzięczna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rrrrrr Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: 5.2.* / *.chello.pl 10.10.04, 14:07 zaprezentuj zmiane ideału kobiecego piękna na przestrzeni wieków w lit i malarstwie. co o tym myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka z Dlnś do rrrrrrrr IP: *.stoszowice.sdi.tpnet.pl 10.10.04, 14:29 Ostatnio w filipince było coś własnie na teamt kreacji kobiet,wartałoby spojrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rrrrrr Re: do rrrrrrrr IP: 5.2.* / *.chello.pl 11.10.04, 13:02 a dziękuje bardzo za rade i chętnie z niej skorzystam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psychol Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 11:09 i tak nie masz tak najgorzej...ja wybralam"motyw kozla ofiarnego w liteaturze" buahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
agniecha_k Re: Jakie wybraliście tematy....... 18.11.04, 21:41 proponuję sonety krymskie mickiewicza (jak ktoś lubi) Odpowiedz Link Zgłoś
lutobor Re: Jakie wybraliście tematy....... 12.10.04, 21:21 Literackie i filmowe wizje przyszłości. Omów na wybranych przykładach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaś Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.04, 22:03 motyw wladzy totalitarnejomow na wybrzamych przykladach. Odpowiedz Link Zgłoś
summer18 Re: Jakie wybraliście tematy....... 13.10.04, 19:05 Ja bede omawiala sytuacje tragiczne na podstawie roznych epok. Calkiem prosty temat tylko... nie wiem za bardzo co wybrac poza Antygona i Kreonem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blondi Re: do summer 18 IP: *.elb.vectranet.pl / 81.15.226.* 02.12.04, 19:50 wez moze makbeta, "III czesc dziadow", "zbrodnie i kare" w mitologii i biblii tez troche znajdziesz. powodzenia :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blondi Re: do summer 18 IP: *.elb.vectranet.pl / 81.15.226.* 02.12.04, 19:52 i jeszcze "romeo i julia" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.raciborz.sdi.tpnet.pl 13.10.04, 20:48 Dramat kobiety w literaturze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xoxo86-Wawa Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 13:35 "przedstaw rózne wizerunki smierci w literaturze i sztukach plastycznych uwzgldniajac zwiazek z filozofi epoki i mentalnosci ludzi." I powiem, ze pomimo, ze zdaje sobie sprawe, ze wiele osób ma ten temat, badz podobny, to ciesze sie, ze go wybralam.. :-D Mam na niego pomysl.. Wiem jakie wybrac dziela.. Teraz tylko trzeba ostro przysiasc i sie do niego zabrac.. :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.daminet.pl 20.10.04, 15:17 mam temat bardzo podobnie sformułowany, tylko że w literaturze i sztuce polskiej :D any ideas? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazylia Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.10.04, 15:48 ja bede mowic o funkcji herosow kultury masowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anakonda=] Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: 81.15.220.* 23.10.04, 16:05 Mój temat:" Inne światy obląkanych.Przedstaw motyw szaleństwa na wybranych przykładach literackich"...Temat rzeka.... mam tyle informacji że mogłabym gadać przez przynajmniej godzinę a mam tylko 15 minut=/ i to jest w tym najgorsze=P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzynia Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.krak.tke.pl 23.10.04, 17:08 Witam tegorocznych maturzystów :) Mój temat brzmi tak: "Brzydota w sztuce. Przedstaw zjawisko na przykładzie wybranych dzieł." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsc Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.04, 18:47 Góry w poezji i malarstwie polskim XIX i XX w . Omów na wybranych przykładach. i no coz mam problem .... bo szukam obrazkow i mam dopiero 2 :P a to chyba za malo ........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majke(L) Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.chello.pl 23.10.04, 23:20 "Motyw psa w literaturze polskiej i zagranicznej. Przedstaw na dowolnych przykładach i zinterpretuj" No to hau, hau ... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blondi Re: do Majke(L) IP: *.elb.vectranet.pl / 81.15.226.* 02.12.04, 19:55 trudnym masz ten temat... ja bym powiedziala "o psie ktory jezdzil koleja"... innego psa to chyba nie znam :)) Odpowiedz Link Zgłoś
stosiek Re: do Majke(L) 02.12.04, 21:14 eh myslisz sie psiaków jest w literaturze mnóstwo ..całe mnustwo nawet nei zdajesz sobie ile..:D poczawszy od grecji i mitologii na współczesnosc skończywszy.."Lessie wróc" nawet i tu pies jets..:p ,..heheh Odpowiedz Link Zgłoś
stosiek Re: Jakie wybraliście tematy....... 02.12.04, 21:09 eh..mam dla ciebie rewelacyjna wiadomosc.. czytałam superasty wzór prezentacji włąsnie na ten temat.. fartneło ci sie.. to była ksiazka hmm.. jak przygotowac prezentacje na egz. ustny z j.polskiego czy coś takiego.. taka zółto niebieska.. jesli chcesz to daj znac .. zorientuje sie dokłanie jak to ksiazka.. Odpowiedz Link Zgłoś
angramanju Re: Jakie wybraliście tematy....... 07.12.04, 18:38 stosiek napisała: ksiazka hmm.. > jak przygotowac prezentacje na egz. ustny z j.polskiego czy coś takiego.. taka > > zółto niebieska.. jesli chcesz to daj znac .. zorientuje sie dokłanie jak to > ksiazka.. Ja bym poprosił o tytuł i autora tej książki. A temat który wybrałem: "Dokonaj analizy piosenek zespołu muzycznego lat 90 i wyjaśnij zasadność doboru środków wyrazu" No i się przejechałem bo biblioteki na ten temat świecą pustkami albo straszą materiałami pamietającymi złote czasy PRL-u. I w tym miejscu prośba . Jeśli ktoś wie coś na ten temat, zna jakieś gazety, książki lub nawet maila do kogoś kto się na tym zna i mógłby coś wiedzieć to proszę o pomoc ( wskboy@wp.pl lub cezary-baryka@wp.pl ). A no i oczywiście zespół, ja wybrałem KULT bo moim zdaniem to oni ( Pan Kazimierz glównie ) mają coś do powiedzenia a nie ,że "keine GRENZEN" czy inne bzdety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.04, 10:49 "POLSCY EMIGRANCI I ICH PROBLEMY. Analizując celowo wybrane utwory XIX lub XX wieku, przedstaw czynniki determinujące ich bohaterów oraz stosunek autora do prezentowanych problemów." P.S. Macie jakieś pomysły na bibliografię? Jakich tekstów możnaby użyć? Z góry dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meandrin Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 20:49 "motyw uczty,biesiady, wesela,wieczerzy w textach kultury różnych epok" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.sieradz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.04, 21:16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.siec.sandomierz.gdc.pl / *.siec.sandomierz.gdc.pl 30.10.04, 11:15 Ja wybarałam "Wpływ motywów biblijnych na ilterature i sztukę" Może ktoś ma jakieś rady?? Będę wdzięczna za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneska Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: 213.25.30.* 13.11.04, 15:16 nie wiem czemu wy macie takie fajne tematy u mnie w szkole byly STRASZNE!!! ja wybralam " Gtoteska jako sposób opisywania świata w XIX i XX wieku" masakryczny :( dlatego blagam jak ktos przypadkowo znajdzie cos ciekawego niech tego nie omija tylko wysle mi na maila ane.ska@interia.pl , z góry dziekuje :* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 15:42 Przeczytaj sobie Ferdydurke i Małą apokalipsę. Narazie tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagna Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 17.11.04, 14:00 'biografia jako klucz do odczytania twórczości pisarza' kto wymyślił taki temat?? chyba nie polonista....echhhh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabi Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 22:51 Rozne spojrzenia na nowoczesne miasto(np. Paryz,Petersburg,Warszawa) w literaturze i malarstwie doby realizmu.Analiza porownawcz dziel. A tak apropos znacie jakies realistyczne obrazy przedstawiajace Paryz,bo nic nie moge znalezc ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.244.151.19.ostrow2.tnp.pl 19.11.04, 17:16 Zajrzyj do "Lalki" i "Ludzi bezdomnych". Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mootya Re: Jakie wybraliście tematy....... 11.12.04, 18:27 nie.. ja sama sobie wymyslilam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baśka Re: Jakie wybraliście tematy....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 17:31 powstanie warszawskie w literaturze, filmie, fotografii. Zaprezentuj temat i sposog jego ujęcia. Odpowiedz Link Zgłoś