Dodaj do ulubionych

KSIĄZKI O CIERPIENIU!!!PLAESE!!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.05, 17:36
znacie jakies książki mówiące o cierpieniu(np w czasie w ojny lub z
miłosci),ale takie które nie sa w naszym programie??potrzebne mi sa do pracy
maturalnej.literature przedmiotu juz mam,ale brakuje mi jakis ksiazek z
poza.dobrze by było gdzyby były niebanane i nie oklepane.licze na wszystkich
miłośników literatury!!aaa i prosze o wmiare szybki odzew.podajcie tytuł i
autora.pozdroofka
Obserwuj wątek
    • Gość: madziunia Re: KSIĄZKI O CIERPIENIU!!!PLAESE!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.05, 18:58
      please!!!!!!!!!!!!!!!1
    • Gość: maciek Re: KSIĄZKI O CIERPIENIU!!!PLAESE!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.02.05, 23:35
      Cierpienia młodego Wertera
      • Gość: madziunia Re: KSIĄZKI O CIERPIENIU!!!PLAESE!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.05, 12:15
        byłabym wdzieczna gdybyś czytał moje posty dokładnie.napisałam ze musza być to
        ksiązki których nie ma w programie nauczania,bo takie do swojej pracy juz mam.a
        a poza tym miały byc niebanalne...
    • Gość: Alek Re: KSIĄZKI O CIERPIENIU!!!PLAESE!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 13:10
      "Życie snem" P. Calderona, hiszp.
      "Cyd" P. Corneille'a
      "Nowy wspaniały świat" Aldousa Huxley'a
      "Sonety do Laury" Petrarki
      "Opowieść wigilijna" Karol Dickens
      "Stary człowiek przy moście" Ernest Hemingway
      "Tajfun" Conrad

oprócz tego wiersze Baczyńskiego, wszystkie nie są w programie, ale wybrane
      jeszcze cykl wierszy "Anka" Broniewskiego (bardzo podobne do Trenów
      Kochanowskiego), a niebanalne to mogą byc teksty piosenk, alenic mi do głowy
      nie przychodzi w tej chwili...co nie znaczy, że to co podałem jest banalne

• livia_m Re: KSIĄZKI O CIERPIENIU!!!PLAESE!! 27.02.05, 00:16
        "stary czlowiek przy moście" ?

już dawno tak się nie ubawiłam.
        maturzysto, sprawdź jeszcze raz tytuł tej książeczki...
        • Gość: Kaja Re: KSIĄZKI O CIERPIENIU!!!PLAESE!! IP: *.ssnet.pl 01.03.05, 22:39
          A moge wiedziec, co Cię tak śmieszy, to jest bardzo smutna ksiązka, a raczej
          opowiadanie. Moze Ty sama sie trochę doucz...
          • livia_m Re: KSIĄZKI O CIERPIENIU!!!PLAESE!! 05.03.05, 18:57
            to było do czytelnika inteligentnego

nie chodzi mi o temat ksiązki,
            ale o tytuł.
            nie zaciełaś o co chodzi.
            • Gość: Kaja Re: KSIĄZKI O CIERPIENIU!!!PLAESE!! IP: *.ssnet.pl 05.03.05, 23:59
              drogie dziecko, ja dosonale wiem, o co Tobi9e chodziło, Ty po prostu nigdy nie
              słyszałas o opowiadaniu "Stary człowiek przy moscie". Ale ono istnieje naprawde.
              najbardziej mnie rozsmieszyło to o czytelnku inteligentnym...heh
              • livia_m Re: KSIĄZKI O CIERPIENIU!!!PLAESE!! 06.03.05, 17:14
                wiesz, jak ktos nie słyszał o "starym czlowieku przy moście"
                i wydaje mu się, że jest to przekręcenie tytułu "stary człowiek i morze"
                to może mieć niezły ubaw.

swoją drogą, to stwierdzenie "doucz się" nie jest na miejscu,
                bo zapewniam cie, że każdy, nawet ty, uczy się przez CAŁE życie.

na koniec drogie dziecko (tak to ja) przesyła Wam pozdrowienia.
                • Gość: Kaja Re: KSIĄZKI O CIERPIENIU!!!PLAESE!! IP: *.ssnet.pl 06.03.05, 18:09
                  no dobrze, przepraszam, uniosłam sie, ale to Ty najpierw kazałas się douczać
                  Alkowi, wiec to Ty zaczęłaś o tym douczaniu...;) Ja sobie doskonale zdaje
                  sprawe, że człowiek uczy się przez całe życie i w ogóle nie chciałam byc
                  niemiła, tylko mnie troche zdenerwowałas tym czytelnikem inteligentynym. Może
                  nie kłóćmy się już więcej o to.
                  • livia_m Re: KSIĄZKI O CIERPIENIU!!!PLAESE!! 09.03.05, 19:43
                    OK
            • Gość: Alek Re: KSIĄZKI O CIERPIENIU!!!PLAESE!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 00:06
              Tak a jeszcze śmieszniej będzię - stary człowiek nie może

Dopiero teraz zauważyłem, że żeś mnie zrugała, ale kolezanka na górze była
              czujniejsza, brawo dla niej.
    • Gość: tootsie19 Re: KSIĄZKI O CIERPIENIU!!!PLAESE!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 17:25
      ja mam temat cierpienie z miłości i polonistka poleciła mi książke "romeo i julia", może być też "ojciec Goriot" są to lektury z kanonu lektur spoza lektur obowiązkowych
      • Gość: Alek Re: KSIĄZKI O CIERPIENIU!!!PLAESE!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 22:49
        "Romeo i Julia" spoza kanonu? To chyba było w gimnazjum.

A dlaczego ma być spoza kanonu lektur? Wiele osób tak pisze, a tymczasem jest
        to jakis wymysł danej osoby, albo co gorsza nauczyciela, który wprowadza w
        błąd. Wybranie lektur do opracowania to autonomiczna decyzja kazdego z nas.
    • Gość: Trudhold Re: KSIĄZKI O CIERPIENIU!!!PLAESE!! IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 27.02.05, 00:26
      Teoretycznie o cierpieniu jest troche w wspomnieniach niemieckiego żołnierza,
      który walczył i umarł na froncie wschodnim Willy Petera Reese pt" Mir selber
      seltsam fremd". Książka chyba też w polsce dostępna ale nie znam polskiego tytułu.
      • mamosz Re: KSIĄZKI O CIERPIENIU!!!PLAESE!! 27.02.05, 00:39
        "Wybór Zofii"
        "Pamietnik Anny Frank"
        i wiekszosc wielkiej literatury
        "Zbrodnia i Kara"
        "Pani Bovary"
        itd itd itd
        • adrianokopano18 Re: KSIĄZKI O CIERPIENIU!!!PLAESE!! 27.02.05, 01:39
          Czyj jest wybór Zofii? Skadś to znam? A moze ja znam Świat Zofii.
          • mamosz Re: KSIĄZKI O CIERPIENIU!!!PLAESE!! 27.02.05, 14:16
            Williama Styrona,wg tej ksiazki Alan J.Pakula nakręcił film (1982) z Meryl
            Streep i Kevinem kline.Historia Polki która w obozie koncentracyjnym musiała
            dokonac wyboru,które z jej dzieci pojdzie do gazu....historia zaczyna sie w
            Stanach gdzie Zofia mieszka po wojnie jest to rónież historia romansu,jej
            powrotu do zycia z ta straszna,niewyobrazalna tragedią w tle
    • Gość: Pawciu Re: KSIĄZKI O CIERPIENIU!!!PLAESE!! IP: *.iwg.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.05, 22:26
      proponuje jescze cos COETZEE'ego np. HAŃBA lub W SERCU KRAJU, dobra byłaby także książka SARAMAGO pt.: MIASTO ŚLEPCÓW (obydwoje są noblistami więc nie będzie problemu z biblioteką itp.). Ksiażki spoza tzw. kanonu ale świetne.

"Cała literatura sprowadza się do stwierdzenia, jak ciężko być człowiekiem" cytat nieznany..

pozdrawaim
      • teba18 Re: KSIĄZKI O CIERPIENIU!!!PLAESE!! 08.03.05, 22:44
        "Dzuma" i "Ludzie Bezdomni"-> szczegolnie ta pierwsza
    • Gość: Misia Re: KSIĄZKI O CIERPIENIU!!!PLAESE!! IP: *.pronet.lublin.pl 10.03.05, 10:44
      blaszany bębenek Guntera Gaunta
    • Gość: Misia Re: KSIĄZKI O CIERPIENIU!!!PLAESE!! IP: *.pronet.lublin.pl 10.03.05, 10:45
      i jeszcze Wieża Herlinga Grudzinskiego. ja to mialam w liceum, ale wiem ze duzo
      osob nie miało.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka