Dodaj do ulubionych

plan prezentacji

IP: 213.25.159.* 10.04.05, 11:58
witam
macie jakies linki odnośnie tego jak sporządzać plan prezentacji? Bo w piatek
mielismy lekcje nt. wlasnie tego planu i polonistka powiedziala nam ze
piszemy to wg schematu
I. lit podmiotu
II. lit przedmiotu
III. plan wypowiedzi
1. określenie tezy
2. kolejność prezentowanych argumentów
a)
b)...
3. Wnioski

Problem w tym że po pierwsze cieżko sie bedzie zmiescic z bibliografią i
planem na stronie A4 a poza tym nie każdy temat (w tym moj) wymaga określenia
tezy bo nie każdy jest tak sformułowany żeby trzeba bylo przedstawiać tezę.
Np mój temam: wielkość i tragizm powstań narodowych w lit. polskiej. Do tego
tezy chyba sie nie da wymyślic. A plan mamy oddac jutro i juz sam nie wiem co
napisać...
Obserwuj wątek
    • Gość: Alek Re: plan prezentacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 12:05
      Do każdego tematu da się wymyślić tezę. W niektórych po prostu teza ta jest już
      zawarta w temacie. W Twoim temacie coś na siłę dałoby się zrobić. Dla świętego
      spokoju radzę Ci się zastanowić chwilę nad tym i trochę przekręcić temat.
      Zawsze to jakaś inwencja...

Ja miałem bardzo podobną sytuację, głowiłem się nad tą tezą, wreszcie poszedłem
      do polonistki na konsultacje, a ona mi mówi, że teza jest zawarta w temacie, a
      ja mogę wprowadzić od siebie jeszcze dodatkowe ograniczenie w czasie (tylko do
      XX wieku). Powodzenia. niemożliwe staje się możliwe...
      • Gość: Alek Re: plan prezentacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 12:08
        A i jeszcze co do zmieszczenia się na A4. Są różne sposoby zmniejszania
        czcionki, zmniejszania akapitów, przerw pomiędzy wyrazami(punkty - zawsze coś w
        skali całej pracy), zmniejszenie marginesów itp, wszystkie chwyty dozwolone

Jak dalej będzie za dużo to z czegoś trzeba zrezygnować. Z czego? Sam wiesz
        najlepiej.
        • Gość: rafal Re: plan prezentacji IP: *.wist.com.pl 10.04.05, 14:53
          Dzieki za rade. Tez myślałem ze teze mam po prostu zawartą w temacie, tylko
          wydawalo mi sie bez sensu powtarzanie tego samego jak temat jest napisany na
          górze kartki. No ale skoro takie sa wymogi...

pzdr
          • mootya Re: plan prezentacji 10.04.05, 16:35
            tu jest jakis plan ww5.tvp.pl/4097,20050325190564.strona

a co do tezy- wg mojej polonistki nie moze byc ona powtorzeniem tematu, powinna
            stanowic jakis jego wycinek, aby nie moiwc za bardzo ogólnie, ale skupic sie na
            jednym zagadnieniu ktore mozna wydzielic z tematu pracy.

np. mamy temat :'wizerunek litwy w literaturze i sztuce', a cel pracy moze
            brzemiec 'udowodnienie ze wizerunek litwy w literaturze jest silnie
            zmitologizowany', i wowczas delikwent ogranicza swa prezentacje do zagadnienia
            zwiazanego z mitologizacja litwy, skupia sie na tym elemencie, a nie calościowo
            omawia jak poszczeglni tworcy przedstawiali ów wizerunek w swych pracach.
            pzdr
    • Gość: Motylek Re: plan prezentacji IP: *.244.144.237.ip.tnp.pl 10.04.05, 16:08
      Ja mam też problem bo nie ma szans żebym zmieściła się z planem na A4. Zresztą
      jak większosć osób w mojej klasie. Sama bibliografia zajmuje mi 3/4 strony. Gdy
      zmniejszyłam czcionke to nie da się odczytać. Postanowiłam, ze oddam tak jak mam
      i zobaczymy co bedzie... pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka