Gość: ania IP: *.clarkconnect1x.lan / *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.05, 20:34 skad ja mam wziac? moj jest za dobry. pan w sklepie powiedzial, ze takie jak potrzebuje i owszem istnieja, ale nikt ich nie kupuje, wiec nikt ich nie sprowadza. super. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jw Re: kalkulator na mature IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 21:11 nie znalazlaem takiego kalkulatora i obawiam sie, ze nie ma takiego. przyzwyczajam sie do prostego Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: kalkulator na mature 16.04.05, 21:14 Jest taki kalkulator. Właśnie chodzi o kalkulator prosty. Nigdzie nie zostało powiedziane, że ma być naukowy, aczkolwiek pozostaje niejasne, jakie naprawdę były zamierzenia MENiS. /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elafan Re: kalkulator na mature IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 21:17 A ja podejrzewam, że na kilka dni przed maturą w jakiś mediach pojawi się informacja o kalkulatorze jaki nas wszystkich interesuje, który będzie produkować jedna firma :) Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: kalkulator na mature 16.04.05, 21:23 Na kilka dni przed maturą będzie za późno. Ja muszę oddać w szkole kalkulator do depozytu do środy :/ Ktoś na pewno zauważy, że tu jest luka rynkowa, tylko pytanie czy gdzieś taki kalkulator produkują i jak szybko można to do Polski sprowadzić. Nie sądzę, by na naszą maturę coś takiego się stało. Zostały trzy tygodnie. /Gdbaski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: kalkulator na mature IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 23:02 owszem beda kalkulatory "maturalne" ale dopiero za rok. u mnie szkoła kupuje. i mieli wielki problem, bo na matme jest inny potrzebny i na fize inny. oba sie ze soba wykluczaja. kupuja tylko na matme, bo na kolejne juz kasy nie ma. ale chociaz dobre i to, ze nie bedziemy miec problemow z kalkulatorami tylko wszyscy dostaniemy takie same Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: kalkulator na mature 16.04.05, 23:10 >bo na matme jest inny potrzebny i na fize inny A jaka jest różnica przy ministerialnych ograniczeniach? /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: kalkulator na mature IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 10:41 kalkulator na matme nie moze rysowac wykresów i miec obliczen statystycznych, na fizyke powinien posiadac obliczenia funkcji trygonometrycznych, logarytmiczynych. i kazdy kalkulator ktory posiada owe obliczenia (do ktorego nie ma zakazu za matmie) posiada takze juz jakies elemensty zwiazane ze statystyka, wiec automatycznie odpada. a na fizie kalkulator prosty z dodawaniem, odejmowaniem, mnozeniem dzieleniem i pierwiastkiem jest zdecydowanie za prosty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anemoo kalkulator na fizykę IP: *.y.INTELINK.pl / *.y.INTELINK.pl 21.04.05, 21:25 czy ktoś ma kalkulator do odsprzedania taki jaki chce ministerstwo? Ja piszę fizykę i chemię - prosty odpada a moga się pojawić funkcje trygonometryczne (dla niewtajemniczonych : nie można mieć tablic) a na chemii log (do ustalania pH). Prosty tego nie ma - jak ktos ma kalkulator "zgodny z zyczeniem CKE" to odkupie: phili_p@o2.pl Ja pisalem do CKE ale oni w swojej nieskończonej dobroci nie odpowiadają na żadne pytania... Swoją drogą - po co ograniczenia na fizykę (?) nie napiszę przecież :nie umiem rozwiązać tego zadania ale potrafię przeprowadzić całkę (cokolwiek to znaczy) w równaniu (tu podaję równanie i granice całkowania)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Na fizykę też musi być kalkulator prosty !!! IP: *.chello.pl 17.04.05, 15:58 Gość portalu: kasia napisał(a): > owszem beda kalkulatory "maturalne" ale dopiero za rok. u mnie szkoła kupuje. > i mieli wielki problem, bo na matme jest inny potrzebny i na fize inny. To szkoła coś niedoinformowana: i na matematykę i na fizykę MUSI być kalkulator prosty. Uważam to swoją drogą za jedną z większych bzdur matur AD 2005. Przeczytaj sobie na stronie: www.cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=182&Itemid=2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Na fizykę też musi być kalkulator prosty !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 20:11 ale zwaz uwage ze na fizyke potrzbne sa funkcje trygonometryczne ktorych zaden kalkulator prosty nie posiada... sam chyba conieco nie jestes doinformowany.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Czy Ty rozumiesz słowo pisane? IP: *.chello.pl 17.04.05, 22:44 Bardzo proszę przeczytaj dokument do którego dałem linka i zastanów się, a potem odpowiadaj. On nie jest taki skomplikowany. A że do fizyki funkcje trygonometryczne są niezbędne nie mnie przekonuj tylko CKE... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: motylek Re: kalkulator na mature IP: *.244.144.144.ip.tnp.pl 17.04.05, 15:56 U mnie w szkole oddawaliśmy kalkulatory w czwartek i nauczycielka nam pokazała ostatnie zalecenia z OKE krakowskiego co do kalkulatorów: nie mogą rysować wykresów, rozwiązywać równań i mieć funkcji statystycznych czyli takich gdzie po wprowadzeniu wszystkich danych kalkulator liczy mediane, średnie, odchylenie standardowe. Kazdy inny MOŻE być: z funkcjami trygonometrycznymi czy logarytmami. U nas nikt nie miał problemu z kupieniem takiego w sklepie - ceny ok. 30 zł. A zresztą wiele osób już taki kalkulator mialo wiec nie było potrzeby kupowac. Szczerze mowiąc troszke zdziwiły mnie Wasze posty dotyczące problemu z zakupem odpowiedniego kalkulatora. Aha zapomniałam dodać ze w tym biuletynie wydanym przez OKE dla nauczycieli matematyki wyraźnie było podkreślone ze można korzystać z kalkulatorów potocznie zwanych naukowymi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Prośba do motylka IP: *.chello.pl 17.04.05, 16:23 Gość portalu: motylek napisał(a): > Kazdy inny MOŻE być: z funkcjami trygonometrycznymi czy > logarytmami. U nas nikt nie miał problemu z kupieniem takiego w sklepie - ceny > ok. 30 zł. Aż się nie chce wierzyć że takie są i są tak łatwo dostępne. Możesz podać firmę i typ (model)? Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: kalkulator na mature 17.04.05, 17:00 Dokładnie! Wiemy, że kalkulatory mogą być naukowe, ale nikt, włącznie ze specjalistyczną stroną www.kalkulatory.pl (sic), nie zna takiego, który nie posiadałby funkcji statystycznych. Dlatego powszechnie uważa się, że jedynymi dopuszczonymi kalkulatorami są tzw. proste. Jeśli większość kraju jest w błędzie, wyprowadź nas zeń. /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Motylek Re: kalkulator na mature IP: *.244.144.159.ip.tnp.pl 17.04.05, 18:41 Ehh nie wiem czy większosć kraju jest w błędzie, jednak u mnie w szkole nie było takowego problemu. Mój kolega oddał kalkulator Vector CS-169 który podobno spełnia wymogi CKE a ma funkje trygonometryczne itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Motylek Re: kalkulator na mature IP: *.244.144.159.ip.tnp.pl 17.04.05, 18:42 aha ten kalkulator kosztowal bodajże 34 zl. Jeśli jestem w błędzie i np ten model jest niedpuszczalny to wyprowadźcie mnie zeń :)Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: kalkulator na mature IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 18:45 jesli nie liczy rownan i statystyki i chyba czegoas jeszcze to moze byc bo widzisz ta definicja hehe podana przez cke to zadne definicjanie jest- po prostu ma byc kalkulator bez rysowania wykresow, ...., nie jest napisane ze ma miec tylko 4 dzialania :) Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: kalkulator na mature 17.04.05, 19:13 Sorry, nie widać napisów dokładnie, ale nie wierzę, że ten kalkulator nie liczy statystyki. Nad 456789 w niebieskich "nawiasach", zupełnie jak w Casio. Mam nadzieję, że jednak się mylę. www.sebosc.nd.e-wro.pl/images/cs169.jpg /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: symfonia grozy Re: kalkulator na mature IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 10:13 ja tam nie wierze,z e kalkulator moze nie lioczyc danych stat, równań... a logarytmy i funkcje trygonometryczne miec. No nie ma szans... Co innego, ze niektore skzoly sie tym zarzadzeniem za bardzo nie przejmuja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: kalkulator na mature IP: *.chello.pl 17.04.05, 19:41 Dziękuję za informację o modelu dobrego kalkulatora na maturę. Jesteś wyjątkowym farciarzem, gratuluję Ci. Jeszcze żeby mieć pewność sprawdź, czy nie ma w dokumentacji operacji statystycznych. Vector to jest mało znana firma, pewnie jakaś chińska, nie znalazłem nic w Internecie (nawet po angielsku) na temat tego kalkulatora. A definicja kalkulatora prostego według OKE jest następująca: "Kalkulator prosty - nie może to być kalkulator, który: rysuje wykresy, rozwiązuje równania, oblicza parametry danych statystycznych" Odpowiedz Link Zgłoś
berloo Re: kalkulator na mature 23.04.05, 10:59 > Mój kolega oddał kalkulator Vector CS-169 który podobno > spełnia wymogi CKE a ma funkje trygonometryczne itp. To chyba Twój kolega powinien zacząć się martwić. Wygląda na to, że kalkulator Vector CS-169 jest niczym innym jak modelem Casio fx-82TL (już od dłużeszego czasu nieprodukowany), ale sprzedawanym pod inną marką (nawet obudowa Vectora jest taka sama jak Casio). Tak się składa, że mam kalkulator Casio i nie mogę z niego korzystać na maturze. Pociada on obliczenie statystyczne - jeżeli dokładnie przyjrzeć się fotce www.sebosc.nd.e-wro.pl/images/cs169.jpg to nad klawiszem [1] widać znaczek średniej (ups... statystyka!) używając klawiszy obok można policzyć odchlenia, a [SHIFT]+[7], [8] lub [9] oblicza jeszcze cuś (nie pamiętam nawet). Ciekawy jestem tylko czy komisja naprawdę ma zamiar sprawdzać wszystkim kalkulatory? Większość właścicieli kalkulatorów nie zna wszystkich funkcji (szczególnie statystycznych) a co dopiero tacy ludzie z komisji, którzy będą widzieć niektóre urządzenia pierwszy raz?... Polecam: www.kalkulatory.pl/aktualnosci.asp?id=155 www.cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=207&Itemid=2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Głupi ten kto poważnie traktuje informacje CKE IP: *.chello.pl 17.04.05, 20:02 www.cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=124&Itemid=2 Czy na maturze z matematyki będzie można korzystać z tablic matematycznych lub kalkulatorów? 03.10.2004, 12:20 Na maturze z matematyki będzie można korzystać ze wzorów i kalkulatorów (z wyjątkiem kalkulatorów graficznych, rysujących wykresy funkcji), ale zgodnie z rozporządzeniem MENiS-u Dyrektor CKE ma obowiązek nie później niż dwa miesiące przed egzaminem opublikować zestaw pomocy, z których będzie można korzystać podczas egzaminu maturalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Motylek Re: kalkulator na mature IP: *.244.144.251.ip.tnp.pl 17.04.05, 20:43 zobaczymy co powiedzą "specjalisci" którzy mają przyjechac i ogladnac te kalkulatory ale z moją matematyczką długo go oceniałyśmy i nic nieodpowiedniego nie znalazłyśmy :) A tak gwoli wyjaśnienia to ja dziewczyną jestem :) Pozdrawiam gorąco (trzymajcie kciuki jutro rano maturka z niemca :D) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: llus@poczta.onet.p Re: kalkulator na mature IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 22:38 Witam Ja mam kalkulator Casio fx-82Ms i powiem , że na pierwszy rzut oka to nie widać , żeby liczył średnia itd.. bo to jest ukryte i dlatego wydaje mi sie , że ten Vector mając podobną budowę (ustawienie klawiszy funkcyjnych)ma także ststystyke. Na moim włacza się ją tak... MODE (wybiera się klawisz 2 czyli SD)a następnie wciskam SHIFT i klawisz 2 I wtedy pokazują mi się średnia arytmetyczna itd... Ja to musiałem mojej matematyczce pokazać , sama by na to nie wpadła... Myśle , że na tym Vectorze będzie tak samo... Jak się mylę to mnie uświadomcie :P Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bebe Re: kalkulator na mature IP: *.localdomain / *.rakoniewice.sdi.tpnet.pl 22.04.05, 22:02 Ja jestem posiadaczką kalkulatora casio fx -350 HB, który niestety również jak cała reszta dostępnych w sklepach posiada te wszystkie możliwości liczenia danych statystycznych. Byłam dziś w sklepie i naprawdę nie ma już kalkuratorów trochę bardziej naukowych niż proste i bardziej prostych niż naukowe. i obawiam się że ten Vector też się do nich nie zalicza(po prostu trzeba się zapoznać z instrukcją). Ale jak myślicie czy po zdjęciu paska z tymi oznaczeniami do nieszczęsnych danych statystycznych, a mój kalkulator taką możliwość posiada, będzie on spełniał wymogi ministerstwa?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myslak Re: kalkulator na mature IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 22:41 Wyjaśnienie Dyrektora CKE dotyczące kalkulatorów, których można używać w czasie egzaminu maturalnego Drukuj E-mail 22.04.2005, 15:50 Zgodnie z komunikatem o materiałach i przyborach pomocniczych podczas egzaminu maturalnego z matematyki, chemii, fizyki i astronomii i informatyki zdający może korzystać z kalkulatora prostego, tzn. takiego, który nie rysuje wykresów, nie rozwiązuje równań oraz nie oblicza parametrów danych statystycznych. Z kalkulatora należy korzystać tylko w zakresie podstawowych działań tzn. dodawania, odejmowania, dzielenia, mnożenia, ew. obliczania pierwiastków kwadratowych z liczb. Jeżeli w zadaniu matematycznym będzie trzeba podać wartości funkcji trygonometrycznych – należy korzystać z zestawu wzorów, który każdy zdający będzie miał na swoim stoliku. W zadaniach z chemii oraz fizyki i astronomii, jeżeli wystąpią logarytmy lub funkcje trygonometryczne – należy pozostawić je w końcowym obliczeniu wyniku. Wyniki w takiej formie przewidziane będą w modelach odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart NARESZCIE WSZYSTKO JASNE! IP: *.chello.pl 23.04.05, 11:19 Dobrze że wyjaśnili jak ma być z tymi kalkulatorami i że każdy będzie miał własne tablice i wzory. Mam nadzieję, że w sklepach nie zabraknie prostych kalkulatorów - czyli 4 działania + pierwiastki kwadratowe. Myslaku - dzięki za posta; podaję jeszcze linka do strony oficjalnej z tą informacją (za berloo): www.cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=207&Itemid=2 Odpowiedz Link Zgłoś