Dodaj do ulubionych

kalkulator na mature

IP: *.clarkconnect1x.lan / *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.05, 20:34
skad ja mam wziac? moj jest za dobry. pan w sklepie powiedzial, ze takie jak
potrzebuje i owszem istnieja, ale nikt ich nie kupuje, wiec nikt ich nie
sprowadza. super.
Obserwuj wątek
    • Gość: jw Re: kalkulator na mature IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 21:11
      nie znalazlaem takiego kalkulatora i obawiam sie, ze nie ma takiego.
      przyzwyczajam sie do prostego
    • gdabski Re: kalkulator na mature 16.04.05, 21:14
      Jest taki kalkulator. Właśnie chodzi o kalkulator prosty. Nigdzie nie zostało
      powiedziane, że ma być naukowy, aczkolwiek pozostaje niejasne, jakie naprawdę
      były zamierzenia MENiS.

/Gdabski
      • Gość: elafan Re: kalkulator na mature IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 21:17
        A ja podejrzewam, że na kilka dni przed maturą w jakiś mediach pojawi się
        informacja o kalkulatorze jaki nas wszystkich interesuje, który będzie
        produkować jedna firma :)
        • gdabski Re: kalkulator na mature 16.04.05, 21:23
          Na kilka dni przed maturą będzie za późno. Ja muszę oddać w szkole kalkulator do
          depozytu do środy :/
          Ktoś na pewno zauważy, że tu jest luka rynkowa, tylko pytanie czy gdzieś taki
          kalkulator produkują i jak szybko można to do Polski sprowadzić. Nie sądzę, by
          na naszą maturę coś takiego się stało. Zostały trzy tygodnie.

/Gdbaski
          • Gość: kasia Re: kalkulator na mature IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 23:02
            owszem beda kalkulatory "maturalne" ale dopiero za rok. u mnie szkoła kupuje. i
            mieli wielki problem, bo na matme jest inny potrzebny i na fize inny. oba sie
            ze soba wykluczaja. kupuja tylko na matme, bo na kolejne juz kasy nie ma.
            ale chociaz dobre i to, ze nie bedziemy miec problemow z kalkulatorami tylko
            wszyscy dostaniemy takie same
            • gdabski Re: kalkulator na mature 16.04.05, 23:10
              >bo na matme jest inny potrzebny i na fize inny
              A jaka jest różnica przy ministerialnych ograniczeniach?

/Gdabski
              • Gość: kasia Re: kalkulator na mature IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 10:41
                kalkulator na matme nie moze rysowac wykresów i miec obliczen statystycznych,
                na fizyke powinien posiadac obliczenia funkcji trygonometrycznych,
                logarytmiczynych. i kazdy kalkulator ktory posiada owe obliczenia (do ktorego
                nie ma zakazu za matmie) posiada takze juz jakies elemensty zwiazane ze
                statystyka, wiec automatycznie odpada. a na fizie kalkulator prosty z
                dodawaniem, odejmowaniem, mnozeniem dzieleniem i pierwiastkiem jest
                zdecydowanie za prosty...
                • Gość: anemoo kalkulator na fizykę IP: *.y.INTELINK.pl / *.y.INTELINK.pl 21.04.05, 21:25
                  czy ktoś ma kalkulator do odsprzedania taki jaki chce ministerstwo? Ja piszę
                  fizykę i chemię - prosty odpada a moga się pojawić funkcje trygonometryczne
                  (dla niewtajemniczonych : nie można mieć tablic) a na chemii log (do ustalania
                  pH). Prosty tego nie ma - jak ktos ma kalkulator "zgodny z zyczeniem CKE" to
                  odkupie: phili_p@o2.pl Ja pisalem do CKE ale oni w swojej nieskończonej dobroci
                  nie odpowiadają na żadne pytania... Swoją drogą - po co ograniczenia na fizykę
                  (?) nie napiszę przecież :nie umiem rozwiązać tego zadania ale potrafię
                  przeprowadzić całkę (cokolwiek to znaczy) w równaniu (tu podaję równanie i
                  granice całkowania)...
            • Gość: Bart Na fizykę też musi być kalkulator prosty !!! IP: *.chello.pl 17.04.05, 15:58
              Gość portalu: kasia napisał(a):

> owszem beda kalkulatory "maturalne" ale dopiero za rok. u mnie szkoła kupuje.
              > i mieli wielki problem, bo na matme jest inny potrzebny i na fize inny.

To szkoła coś niedoinformowana: i na matematykę i na fizykę MUSI być kalkulator
              prosty. Uważam to swoją drogą za jedną z większych bzdur matur AD 2005.
              Przeczytaj sobie na stronie:
              www.cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=182&Itemid=2
              • Gość: kasia Re: Na fizykę też musi być kalkulator prosty !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 20:11
                ale zwaz uwage ze na fizyke potrzbne sa funkcje trygonometryczne ktorych zaden
                kalkulator prosty nie posiada...

sam chyba conieco nie jestes doinformowany..
                • Gość: Bart Czy Ty rozumiesz słowo pisane? IP: *.chello.pl 17.04.05, 22:44
                  Bardzo proszę przeczytaj dokument do którego dałem linka i zastanów się, a
                  potem odpowiadaj. On nie jest taki skomplikowany.
                  A że do fizyki funkcje trygonometryczne są niezbędne nie mnie przekonuj tylko
                  CKE...
    • Gość: motylek Re: kalkulator na mature IP: *.244.144.144.ip.tnp.pl 17.04.05, 15:56
      U mnie w szkole oddawaliśmy kalkulatory w czwartek i nauczycielka nam pokazała
      ostatnie zalecenia z OKE krakowskiego co do kalkulatorów: nie mogą rysować
      wykresów, rozwiązywać równań i mieć funkcji statystycznych czyli takich gdzie po
      wprowadzeniu wszystkich danych kalkulator liczy mediane, średnie, odchylenie
      standardowe. Kazdy inny MOŻE być: z funkcjami trygonometrycznymi czy
      logarytmami. U nas nikt nie miał problemu z kupieniem takiego w sklepie - ceny
      ok. 30 zł. A zresztą wiele osób już taki kalkulator mialo wiec nie było potrzeby
      kupowac. Szczerze mowiąc troszke zdziwiły mnie Wasze posty dotyczące problemu z
      zakupem odpowiedniego kalkulatora. Aha zapomniałam dodać ze w tym biuletynie
      wydanym przez OKE dla nauczycieli matematyki wyraźnie było podkreślone ze można
      korzystać z kalkulatorów potocznie zwanych naukowymi. Pozdrawiam
      • Gość: Bart Prośba do motylka IP: *.chello.pl 17.04.05, 16:23
        Gość portalu: motylek napisał(a):

> Kazdy inny MOŻE być: z funkcjami trygonometrycznymi czy
        > logarytmami. U nas nikt nie miał problemu z kupieniem takiego w sklepie - ceny
        > ok. 30 zł.

Aż się nie chce wierzyć że takie są i są tak łatwo dostępne.
        Możesz podać firmę i typ (model)?
      • gdabski Re: kalkulator na mature 17.04.05, 17:00
        Dokładnie! Wiemy, że kalkulatory mogą być naukowe, ale nikt, włącznie ze
        specjalistyczną stroną www.kalkulatory.pl (sic), nie zna takiego, który nie
        posiadałby funkcji statystycznych. Dlatego powszechnie uważa się, że jedynymi
        dopuszczonymi kalkulatorami są tzw. proste. Jeśli większość kraju jest w
        błędzie, wyprowadź nas zeń.

/Gdabski
    • Gość: Motylek Re: kalkulator na mature IP: *.244.144.159.ip.tnp.pl 17.04.05, 18:41
      Ehh nie wiem czy większosć kraju jest w błędzie, jednak u mnie w szkole nie było
      takowego problemu. Mój kolega oddał kalkulator Vector CS-169 który podobno
      spełnia wymogi CKE a ma funkje trygonometryczne itp.
      • Gość: Motylek Re: kalkulator na mature IP: *.244.144.159.ip.tnp.pl 17.04.05, 18:42
        aha ten kalkulator kosztowal bodajże 34 zl. Jeśli jestem w błędzie i np ten
        model jest niedpuszczalny to wyprowadźcie mnie zeń :)Pozdrawiam
        • Gość: b Re: kalkulator na mature IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 18:45
          jesli nie liczy rownan i statystyki i chyba czegoas jeszcze to moze byc
          bo widzisz ta definicja hehe podana przez cke to zadne definicjanie jest- po
          prostu ma byc kalkulator bez rysowania wykresow, ...., nie jest napisane ze ma
          miec tylko 4 dzialania :)
          • gdabski Re: kalkulator na mature 17.04.05, 19:13
            Sorry, nie widać napisów dokładnie, ale nie wierzę, że ten kalkulator nie liczy
            statystyki. Nad 456789 w niebieskich "nawiasach", zupełnie jak w Casio. Mam
            nadzieję, że jednak się mylę.
            www.sebosc.nd.e-wro.pl/images/cs169.jpg
            /Gdabski
          • Gość: symfonia grozy Re: kalkulator na mature IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 10:13
            ja tam nie wierze,z e kalkulator moze nie lioczyc danych stat, równań... a
            logarytmy i funkcje trygonometryczne miec. No nie ma szans...
            Co innego, ze niektore skzoly sie tym zarzadzeniem za bardzo nie przejmuja...
        • Gość: Bart Re: kalkulator na mature IP: *.chello.pl 17.04.05, 19:41
          Dziękuję za informację o modelu dobrego kalkulatora na maturę.
          Jesteś wyjątkowym farciarzem, gratuluję Ci.
          Jeszcze żeby mieć pewność sprawdź, czy nie ma w dokumentacji operacji
          statystycznych.
          Vector to jest mało znana firma, pewnie jakaś chińska, nie znalazłem nic w
          Internecie (nawet po angielsku) na temat tego kalkulatora.

A definicja kalkulatora prostego według OKE jest następująca:
          "Kalkulator prosty - nie może to być kalkulator, który: rysuje wykresy,
          rozwiązuje równania, oblicza parametry danych statystycznych"

• berloo Re: kalkulator na mature 23.04.05, 10:59
        > Mój kolega oddał kalkulator Vector CS-169 który podobno
        > spełnia wymogi CKE a ma funkje trygonometryczne itp.

To chyba Twój kolega powinien zacząć się martwić. Wygląda na to, że kalkulator
        Vector CS-169 jest niczym innym jak modelem Casio fx-82TL (już od dłużeszego
        czasu nieprodukowany), ale sprzedawanym pod inną marką (nawet obudowa Vectora
        jest taka sama jak Casio).

Tak się składa, że mam kalkulator Casio i nie mogę z niego korzystać na maturze.
        Pociada on obliczenie statystyczne - jeżeli dokładnie przyjrzeć się fotce
        www.sebosc.nd.e-wro.pl/images/cs169.jpg to nad klawiszem [1] widać
        znaczek średniej (ups... statystyka!) używając klawiszy obok można policzyć
        odchlenia, a [SHIFT]+[7], [8] lub [9] oblicza jeszcze cuś (nie pamiętam nawet).

Ciekawy jestem tylko czy komisja naprawdę ma zamiar sprawdzać wszystkim
        kalkulatory? Większość właścicieli kalkulatorów nie zna wszystkich funkcji
        (szczególnie statystycznych) a co dopiero tacy ludzie z komisji, którzy będą
        widzieć niektóre urządzenia pierwszy raz?...

Polecam:
        www.kalkulatory.pl/aktualnosci.asp?id=155
        www.cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=207&Itemid=2
    • Gość: Bart Głupi ten kto poważnie traktuje informacje CKE IP: *.chello.pl 17.04.05, 20:02
      www.cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=124&Itemid=2
      Czy na maturze z matematyki będzie można korzystać z tablic matematycznych lub
      kalkulatorów?
      03.10.2004, 12:20

Na maturze z matematyki będzie można korzystać ze wzorów i kalkulatorów (z
      wyjątkiem kalkulatorów graficznych, rysujących wykresy funkcji), ale zgodnie z
      rozporządzeniem MENiS-u Dyrektor CKE ma obowiązek nie później niż dwa miesiące
      przed egzaminem opublikować zestaw pomocy, z których będzie można korzystać
      podczas egzaminu maturalnego.

• Gość: Motylek Re: kalkulator na mature IP: *.244.144.251.ip.tnp.pl 17.04.05, 20:43
      zobaczymy co powiedzą "specjalisci" którzy mają przyjechac i ogladnac te
      kalkulatory ale z moją matematyczką długo go oceniałyśmy i nic nieodpowiedniego
      nie znalazłyśmy :) A tak gwoli wyjaśnienia to ja dziewczyną jestem :) Pozdrawiam
      gorąco (trzymajcie kciuki jutro rano maturka z niemca :D)
      • Gość: llus@poczta.onet.p Re: kalkulator na mature IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 22:38
        Witam
        Ja mam kalkulator Casio fx-82Ms i powiem , że na pierwszy rzut oka to nie widać
        , żeby liczył średnia itd.. bo to jest ukryte i dlatego wydaje mi sie , że ten
        Vector mając podobną budowę (ustawienie klawiszy funkcyjnych)ma także
        ststystyke. Na moim włacza się ją tak... MODE (wybiera się klawisz 2 czyli SD)a
        następnie wciskam SHIFT i klawisz 2 I wtedy pokazują mi się średnia arytmetyczna
        itd... Ja to musiałem mojej matematyczce pokazać , sama by na to nie wpadła...
        Myśle , że na tym Vectorze będzie tak samo... Jak się mylę to mnie uświadomcie :P

Pozdrawiam
        • Gość: bebe Re: kalkulator na mature IP: *.localdomain / *.rakoniewice.sdi.tpnet.pl 22.04.05, 22:02
          Ja jestem posiadaczką kalkulatora casio fx -350 HB, który niestety również jak
          cała reszta dostępnych w sklepach posiada te wszystkie możliwości liczenia
          danych statystycznych. Byłam dziś w sklepie i naprawdę nie ma już kalkuratorów
          trochę bardziej naukowych niż proste i bardziej prostych niż naukowe. i obawiam
          się że ten Vector też się do nich nie zalicza(po prostu trzeba się zapoznać z
          instrukcją).
          Ale jak myślicie czy po zdjęciu paska z tymi oznaczeniami do nieszczęsnych
          danych statystycznych, a mój kalkulator taką możliwość posiada, będzie on
          spełniał wymogi ministerstwa??
          • Gość: myslak Re: kalkulator na mature IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 22:41

Wyjaśnienie Dyrektora CKE dotyczące kalkulatorów, których można używać w czasie
            egzaminu maturalnego Drukuj E-mail
            22.04.2005, 15:50
            Zgodnie z komunikatem o materiałach i przyborach pomocniczych podczas egzaminu
            maturalnego z matematyki, chemii, fizyki i astronomii i informatyki zdający może
            korzystać z kalkulatora prostego, tzn. takiego, który nie rysuje wykresów, nie
            rozwiązuje równań oraz nie oblicza parametrów danych statystycznych. Z
            kalkulatora należy korzystać tylko w zakresie podstawowych działań tzn.
            dodawania, odejmowania, dzielenia, mnożenia, ew. obliczania pierwiastków
            kwadratowych z liczb.
            Jeżeli w zadaniu matematycznym będzie trzeba podać wartości funkcji
            trygonometrycznych – należy korzystać z zestawu wzorów, który każdy zdający
            będzie miał na swoim stoliku.
            W zadaniach z chemii oraz fizyki i astronomii, jeżeli wystąpią logarytmy lub
            funkcje trygonometryczne – należy pozostawić je w końcowym obliczeniu wyniku.
            Wyniki w takiej formie przewidziane będą w modelach odpowiedzi.
            • Gość: Bart NARESZCIE WSZYSTKO JASNE! IP: *.chello.pl 23.04.05, 11:19
              Dobrze że wyjaśnili jak ma być z tymi kalkulatorami i że każdy będzie miał
              własne tablice i wzory.
              Mam nadzieję, że w sklepach nie zabraknie prostych kalkulatorów - czyli 4
              działania + pierwiastki kwadratowe.
              Myslaku - dzięki za posta; podaję jeszcze linka do strony oficjalnej z tą
              informacją (za berloo):
              www.cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=207&Itemid=2
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka