IP: *.glubczyce.sdi.tpnet.pl 13.05.05, 16:39
Jak samopoczucie przed chemią? jakies przeczucia? ja narazie pozytywnie
jestem do tego naastawiona...Cos mi sie wydaje ze bedzie doświadczenie ze
związkami chromu...Mam jakies takie przeczucie ze bedzie łatwa...w sumie to
pojecie względne ale narazie sie nie boje a wy?
Obserwuj wątek
    • Gość: patka Re: chemia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 17:23
      Ja tez pisze chemie...poki co jestem spokojna, ale jeszcze czas... :P
      a skad takie przeczucia? :)
    • k.a.t.a.s.z.a Re: chemia 13.05.05, 17:35
      ja po rozszerzonej z biologii wątpię w cokolwiek :/
    • Gość: Wrx Re: chemia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 17:36
      uu a ja nie powtorzylam doswiadczen z chromem :) dzieki za przypomnienie. Ja
      troche sie boje tej chemii, mam nadzieje ze sobie zdąże coś przypomnieć w
      tydzień :D
      • Gość: Drogu Re: chemia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 17:38
        A ja musze chemie napisac na jakies 95-100%
        Wszystko jest do zrobienia :)
        • Gość: izorek Re: chemia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.05.05, 18:15
          ja się trochę boję :(
          to przez matmę... jeśli dadzą jakieś głupie zadanka tekstowe to leżę :( I w
          ogóle zadanka na liczenie... Blech.
          ale mam nadzieję że dobrze pójdzie
          • bzunia Re: chemia 13.05.05, 18:20
            Tak... ja też się nie boję ale czuje ze bedzie sieczka. A jezeli moge spytac to
            na jakie kierunki uderzacie?? Mi sie marzy farmacja. Ale dzisiaj skopalam w
            sumie 2 zadania na rozszerzonej wiec ciemno widze.
            • Gość: maturzystka Re: chemia IP: *.toya.net.pl 13.05.05, 19:04
              jeszcze duzo czasu ale zobaczymy... choc po rozszezonej bilogii zaczynam watpic
              w cokolwiek
    • Gość: Bianka Re: chemia IP: *.visp.energis.pl 13.05.05, 20:00
      Skąd tak pozytywne nastawienie? Ja byłam dobrze nastawiona do biologii
      dzisiaj. Na podstawowym to się nawet uśmiechałam. Jak zobaczyłam rozszerzony,
      to mi uśmiech zniknął.
      • Gość: Magda Re: chemia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 20:16
        A ja jestem spokojna :) Chrom na 100% będzie, elektroliza i wydaje mi się ze
        termodynamika. A tak pozatym to czytajcie polecenia i pamiętajcie o rzeczach
        najprostrzych :) Będzie dobrze :)
        • Gość: niewiemnic Re: chemia IP: *.glubczyce.sdi.tpnet.pl 14.05.05, 09:55
          ja na socjologie chce isc na UŚ ale nie wiem jak bedzie:)...Pozytywne
          nastawienie to podstawa:D Jak bede sie stresowala to i tak nic nie zmieni a
          bedzie nawet gorzej wiec don't worry, be happy:)
          • Gość: elios Re: chemia IP: *.gdynia.mm.pl 14.05.05, 10:41
            A wedlog moim przeczuc na 100% bedzie i warto sobie to powtorzyc to :

* rekacje redoks z metalami ze stezonymi i rozcienczonymi kwasami
            * Na 100% beda wlsciwosci albo chromu albo manganu
            * zawsze jest 1 lub 2 zadania na wizanaia chemiczne (z regoly na koordynacyjne)
            * z weglowodorow bedzie napewno zadanie typu z alkanu otrzymaj cos tam nie wiem keton w 4 rekacjach (zawsze jest).
            * bedzie tez napewno regula przekory (1 zadanie)
            * konfiguracja elktronowa (1 zadanie)
            * bedzie kilka zadana na stezenia molowe i procentowy (w tym polecam wzor do przeliczenia stezen procentowych na molowe i wzor pV=nRT bo bedzie na sto procent XD]
            * na podstawowym bedzie napewno otrzymywanie soli kilkoma metodami
            * i jeszcze ostatnia rzecza ktora mi przychodzi do glowy a bedzie napewno to ogniwa ...
            * tleki i wodorotlenki amfoteryczne i ich reakcje
            * bedzie zapewnoe dozo reakcji z amoniakiem i kationem NH4+

To tyle z pewniakow ;-). Reszte musicie sobie wydedukowac juz sami ... . Ja narazie jestem w poytywnym nastroju, ale pewnien jestem ze na 95% nie napsize tak jak ktos by tu chcial :P. Sorki ale ja nie z takich "zombich" <zart> ;-).
            • Gość: niewiemnic Re: chemia IP: *.glubczyce.sdi.tpnet.pl 14.05.05, 10:56
              TO ja jeszcze mam dwa malutkie pytanka...Pierwsze to czy dostaliscie tablice
              chemiczne obowiązujące na maturze (orginalne takie jak z matmy) juz teraz( tzn
              wcześniej tak jak matematycy) czy dostaje sie je jak sie wchodzi do sali?
              I drugie czy macie przeczucia jakies co do zadaia z pierwiastkami (opisane
              wlasciwosci i trzeba napisac jaki to pierwiastek - tak jak na próbnej)??Uczycie
              sie tych wlasciwosci i doswiadczen? czy nie?
            • ankaone nie cierpię redoksów (mam 2 pytania, pilne>>>) 19.05.05, 12:50
              a te reakcje z rozcieńczonymi i stężonymi kwasami czymś się od siebie różnią?
              i czy te reakcje z rozcieńczonymi i stężonymi kwasami są w manganie i chromie,
              bo ja tam nic takiego nie widziałam....
              • Gość: kinia Re: nie cierpię redoksów (mam 2 pytania, pilne IP: *.compower.pl 19.05.05, 12:52
                takie cos to ja kojaze w sumie tylko np z azotowym kwasem...bo sa równe produkty
                ale reszta to nie bardzo..:D
              • Gość: dżizas Re: nie cierpię redoksów (mam 2 pytania, pilne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 12:57
                jak masz stęzony kwas to są inne produkty, w nieorganicznej to powastją jeszcze
                tlenki (dotyczy siarkowegoVI i azotowegoV) a w nieorganiczne to inny produkt
                nieco powstaje ale juz bez tlenkow.
                • Gość: dżizas Re: nie cierpię redoksów (mam 2 pytania, pilne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 12:59
                  tam miało byc zamiast drugiego nieorganicznej ORGANICZNEJ ;) sory
              • ankaone i tak nie wiem o co chodzi.... :( 19.05.05, 19:39
                i co z tymi tlenkami co sie robią z niestężonymi kwasami? jakie to tlenki z
                kwasu czy z substancji jakiejś innej? i to rozumiem że te niestęzone kwasy sie
                redukują tak?
    • apocalypsewoman Re: chemia 14.05.05, 11:55
      jeszcze nie powtorzylam organiczniej :] ale mam farta i bedzie dobrze
      najwazniejsze to sie nie stresowac glupio.....
      co do biologi... dla mnie podstawowy byl gorszy roz. zrobilam w 40 minut i
      zaczelam sobie wystukiwac ulubione melodie doparcowujac odpowiedzi licze na to
      ze z chemia bedzie tak samo
      rada:szczelcie sobie kawke w przerwie przed rozszerzona... pomaga :]
      • Gość: wielka gruszka Re: chemia IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 14.05.05, 12:17
        no dla mnie tez podstawowa bioogia byla tak prosta ze az straszna..no bo
        czlowiek przestaje myslec i robi glupie bledy..z rozsz. licze na 85-95%..
      • Gość: wielka gruszka Re: chemia IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 14.05.05, 12:18
        a na chemi tez bedzie strasznie bo jeszcze nic nie umiem..
        • Gość: :| Re: chemia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 17:11
          chemia cos strasznego :|
    • Gość: chemia Re: chemia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 17:12
      a bierzeciez jakies sciagi ?
      • Gość: Mada Re: chemia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.05, 17:43
        do poprzednika :po co jak i tak nie ściągniesz...
        • Gość: Aga Re: chemia IP: *.promax.media.pl 18.05.05, 12:25
          U kogo się nie ściągnie to sie nie ściągnie :) U mnie jest z tym loozik także
          ja pomoce naukowe na pewno wezmę !!!
    • Gość: ania Re: chemia IP: *.speed / 217.153.237.* 17.05.05, 18:44
      boje sie jak cholera tej chemi bo u mnie z nia troche na bakier :/ ale robie
      troche testow zreszta juz malo czasu nie powtorzylam wszystkiego :( trzymajcie
      kciuki za mnie !!!!plisss ja trzymam za wszystkich chemikow:D:D
    • Gość: ardonaa Re: chemia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.05, 12:33
      ja też zdaje chemie ... eh i wczoraj zaczełam coś powtarzać, podstawowa może
      jakoś pójdzie ale rozszerzona ... yyy pewnie nie bedzie ciekawie, bardziej sie
      w sumie stresowałam przed bilogia, bo mi jest potrzebna na studia, chemie zdjae
      tak o - dla kaprysu :P, w mojej szkole chemie zdaje tylko ja i moja kolezanka,
      wiec raczej bedzie trudno zedrzec cokolwiek skoro bedziemy dwie w jednej sali i
      3 osobowa komisja , pozdrawiam i życze powodzenia :)
      • Gość: monik Re: chemia IP: 80.51.180.* 18.05.05, 12:45
        hmm a umnie zdaje chemię 40 osób i mam nadzieje,że wszysycy zdadzą:D z dobrym
        wynikiem.... obawiam sie Mn i Cr i do tego redoxik.. nienawidze tego!!! o raz
        hydraty do kosza proszę:) pozdrawiam.. i nie denerwowac się!! nie awrto:)
        • Gość: pstryk Re: chemia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 23:55
          noo u mnie też niezwykłe oblężenie;p 45osób...;) tak jak dziś fize...
          no ale w kupie zawsze raźniel;p;p;p;p;
    • Gość: susel Re: chemia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 02:02
      co za doswiadczenia z chromem ktorych tak sie boja wszyscy?????
      • Gość: elios Re: chemia IP: *.gdynia.mm.pl 19.05.05, 07:48
        wszystkie XD Otrzymywanie tlenkow, wodorotlenkow, kwasow, soli, zmiana kolorkow przy kazdej reakcji ..., srodowiska reakcji, dysproporocjonowanie w wodzie. To tak mniejwiecej wszystko ... + to samo do Manganu ... . No i jeszcze warto okreslic ktre stopnie utlenienia sa trwale a ktore nie .;.. .
        • Gość: CzArRoWnIcA Re: chemia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 08:12
          a to jest takie trudne? jakos nie zauwazyłam... gorsza kwantowka w
          organicznej...
          • Gość: anie Re: chemia IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.05, 09:47
            musze zdac podsatwowa chemie bo moze zrobiłam najgorszy błąd tego roku i
            wybrałam ją jako obowiazkowy a biologia mi w sumie dobrze poszła...:(
            te wszystkie chromy i mangany to chyba rozszerzona, prawda????
            bo w sumie na podstawie wystarczy redoks, wiazania, jak przejsc z alkan w amine
            cos o tych solach i tlenkach no i promieniotwórzczosć i sie zda????:-)

a myślicie ze bedzie trudniejsza niz podstawa????
            ja nienawidze tych obrzydliwych zadń....
            pozdrawiam
            • Gość: mada Re: chemia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.05, 10:09
              reakcje redoks sa na rozszerzonym...
              • Gość: Klaudia Re: chemia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.05, 10:11
                na podstawowej obstawiam teorie...na rozszerzonej wiecej zadan....chociaz nie
                wiem...tak przypuszczam...oby tylko na rozszerzonym nie było ogniw wrrrr...bo
                tego jeszcze nie powtórzyłam....
                • Gość: madziula Re: chemia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.05, 10:35
                  ciekawe jaka bedzie chemia...jeśli taka jak fizyka to szykujcie się na mase
                  zadań z części doświadczalnej...do liczenia to na 100% sypną pH (ale to
                  proste :p), i mam przeczucie że pojawią się ogniwa i elektroliza. Życzę
                  wszystkim chemikom powodzenia ;) sobie też :P
    • Gość: edka200 Re: chemia IP: 83.238.56.* 19.05.05, 11:20
      Ja się boję i to strasznie, zawsze byłam przeciętna z chemii i odchodze już od
      zmysłów bo nie zdziwię się jak nawet nie zdam.
      • ardonaa Re: chemia 19.05.05, 12:08
        ja naszczęście zdaje chemie jako nieobowiązkowy , wiec nie mam takiego stresu ,
        pozdrawiam i zycze powodzenia
        • Gość: a Re: chemia IP: *.icpnet.pl 19.05.05, 12:20
          na jakies podstawie wiadomo czy dany st utleninia jest traly(czy tez moze
          chodzilo o np mangan w jakim srodowisku wyestepuje),wiecie cos o momencie
          dipolowym?a raczej jak znalezdz czasteczki ktore go posiadaja(to jest w
          programie rozsz??)??
          • Gość: kinia Re: chemia IP: *.compower.pl 19.05.05, 12:41
            moim skromnym zdaniem momentu dipolowego nie bedzie, kwantówki organicznej tez
            nie....:D jak teoria to pewnie ..bedzie troche do wykminienia z wiazan
            wodorowych i zmianie stanów skupienia na podst wiazan i grup funkcyjnych, moze
            byc cukier narysowac taflowy i odwrotnie //hydroliza, i pekanie wiazan
            glikozydowych//
            ja osobiscie to bym chciała zeby dali duzo ELEKTROLIZY ;d
            pozdrawiam
            • Gość: a Re: chemia IP: *.icpnet.pl 19.05.05, 14:37
              a to mozesz mi pwoeidziec jak satn skupienia zalezy od rodzaju wiazan?bo o
              roznicach w temp wrzenia czy skraplania albo reaktywnosci to slyszalem ale o
              stanie skup ~ od wizan chyba nie
              • Gość: kinia Re: chemia IP: *.compower.pl 19.05.05, 15:17
                np supbstancje o wiazaniach jonowych maja wysokie temperatury wrzenia i
                topmnienia, bo to sa sielne wiazania miedzy metalem a nie metalem, dobre
                rozpuszczaja sie w wodzie, bo jony soli sa otaczane przez spolaryzowana
                czasteczke wody, jak ilosc czasteczek wody jest dostatecznie duza to wtedy moze
                zostac wyrwany jon sooli, no a wiazanie wodorowe..to było cos z tym ze im jest
                ich wielej tym ciało przehodzi ze stanu cieklego w staly, rosnie temp wrzenia
                to tykle co kojarze
                papa
          • Gość: dżizas Re: chemia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 13:02
            no po prostu nie jest trwaly, jak sie nie myle to Mn na +V nie jest trwaly
        • Gość: kkiniaaa Re: chemia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 01:43
          zgadza sie :) chociaz miec marny wynik na swidectwie to tez niedobrze :( ale poprawki w styczniu!! :)
          • ardonaa po chemii 20.05.05, 14:17
            i jak wrażenia po chemii? jak dla mnie podstawowa znosna, ale rozszerzona to
            ładny sajgon ........ i przesadzili z ilością doświadczeń wrr ..... na
            szczescie jest to moj przedmiot nadobowiązkowy i nie musze sie az tak
            przejmowac jego wynikami :) a wam jak poszło?
    • Gość: kinia Re: chemia IP: *.compower.pl 19.05.05, 15:18
      ja sie boje stałej dysocjacji i entalpii....buuu jakby sie komus nudziło to
      prosze o szybciutka lekcje z tego ;d;d
    • Gość: kinia Re: chemia IP: *.compower.pl 19.05.05, 15:45
      a powiedzcie mi ludziki jak stoicie ze stereoizomeria????
      • apocalypsewoman Re: chemia 19.05.05, 15:52
        ja stoje niezle szczegolnie bo obmysleniu pewnych zasad dzien wczesniej bo
        wypadla mi kartka z ksiazki gdzie to mialam opisane :|... ale potrzebuje
        chwilke skupienia by potrafic o tym gadac
        • Gość: a Re: chemia IP: *.icpnet.pl 19.05.05, 16:17
          pasywacja al cr fe zachodzi pod dzialaniem hno3 i h2so4 czy tylko hno3??
          • Gość: La Re: chemia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 16:27
            h2sor i hno3
            • Gość: pomocy I JAK MYŚLICIE??????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 17:10
              do tegorocznych maturzystów z chemii (jestem sama maturzystką) i co
              obstawiacie ???????? bo ja jestem pewna że będzie dużo teorii a mało zadań tak
              jak na fizyce myśle ze bedzie dużo reakcji wiec lepiej sie skupić na tym i
              życze powodzenia i sobie też i nie dziekuje
              • Gość: fascinata Re: I JAK MYŚLICIE??????????? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.05.05, 17:19
                Ja boję się obliczania pH, bo czasami zadania z tego są naprawdę nieziemskie :/

A tablice to dostaniemy na miejscu, prawda ?
                • Gość: odp Re: I JAK MYŚLICIE??????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 19:11
                  raczej dostaniemy bo skąd ja mam do ch... wiedzieć na pamięć jaką ma mase
                  molibden albo mangan albo gdzie leżą te piękne pierwiastki w uklądzie okresowym
                  no sorry ale odemnie nie wymagano znać na pamięć układ okresowy choć w 50
                  procentach znam go pozdro
                  • Gość: dama Re: I JAK MYŚLICIE??????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.05, 19:18
                    a wlasnie co bedzie w tych tablicach?...:/
            • apocalypsewoman Re: chemia 19.05.05, 19:23
              trzeba dodac ze pesywacja ma miejsce jesli te kwasy sa stezone bo jesli
              rozcieczone to sobie "w maire spokojnie reaguje" a jak stezone to warstewka
              tlenku i nic sie wiecej nie dzieje :P
              • Gość: kinia Re: chemia IP: *.compower.pl 19.05.05, 19:32
                ludziki w tablicach jest układ okresowy, elektroujemnosc, szerego metali i
                rozpuszczalnosc
                powodzonka 3 mam za was a Wy za mnie :D
                • Gość: ardonaa Re: chemia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.05, 23:58
                  powodzenia i szczerze mowiac to mi sie nie chce juz pisac tej durnej "nowej"
                  matury wrrrrrrrrrrrrrr.............
    • Gość: Megi Re: chemia IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 20.05.05, 14:21
      Po maturze oki nie byla trudna.ale wolasnie na najprostrzych poleglam :( na
      podstawach aj . a na roszerzeniu iloczyn rozpuszczalnosci mam zle :(.i ostatnim
      zadaniu nie pzrepuscilam pzrez rurke:( etenu :( szok normalnie to co latwe to
      zle zrobilam aj . Ile powinien wyjsc iloczyn rozpuszczalnosci??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka