Dodaj do ulubionych

Wypowiedz przedstawiciela OKE ! - PRZECZYTAJCIE !

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.05, 07:28
"MATURA 2005 - NOWY STANDARD W POLSKIEJ OŚWIATCIE!!!

Wszystko zaczęło się od idei uzdrowienia kulejącej relacjii pomiędzy
absolwentem a uczelnią. Ludzie trafiający do akademików byli zblazowani,
niechętni do podejmowania nowych inicjatyw, "obryci" lecz zdający się nie
mieć własnej ideii bytu. Polski poziom edukacji spadał z roku na rok. Winą
jak błotem obrzucali się rektorzy uczelni oraz resort edukacji. Ten ostatni
wydał dekret, mówiący o modernizacji polskiego systemu nauczania. Nadzieje
wiązano z nowym, bardziej sprawiedliwym systemem oceniania, promującym
uczniów zdolnych i samodzielnie myślących. Podsumowaniem 3-letniego wysiłku
miała być Nowa Matura, taka sama dla wszystkich a więc sprawiedliwa. Dziś
zbieramy pierwsze owoce takiego założenia. Nie jest już chyba tajemnicą
(przynajmniej dla osób myślących) że matura na poziomie podstawowym miała
wyeliminować jednostki nie klasyfikujące się do podjęcia nauk na uczelniach z
czołówek rankingów. Osoby takie mają szansę na studia na mniej obleganych
kierunkach. Ktoś kto nie zdał matury podstawowej, zaś rozszerzoną napisał
wzorowo nie może być człowiekiem keatywnym. Jego działanie jest odtwórcze.
30% to niewiele, ale decyduje o predyspozycji intelektualnej ucznia. Czy
ktoś "obryty" a nie będący w stanie myśleć logicznie może być dobrym lekarzem
czy np. prawnikiem? Sam jestem współtwórcą egzaminu z historii na poziomie
podstawowym, gdzie wraz z kolegami "postawiliśmy" na kojarzenie wybranych
faktów i wydarzeń oraz wysnuwanie wniosków. Zupełnie nie rozumiemy
zaskoczenia uczniów. Osobiście życzę powodzenia wszystkim maturzystom: i
tym "majowym" i tym "wrześniowym". " - cytat pochodzi z forum portalu
onet.pl !

Wszystko sie zgadza... tylko tak naprawde szkoly nie "przestawily" sie
systemem nauczania na nowa mature? Po co uczylem sie przez caly rok po 4
godziny dziennie. Wystarczyloby przez 2 miesiace przegladac obrazki i mapy.
Tak naprawde podstawa sprawdza kreatywnosc a nie wiedze. A zeby byc
kreatywnym trzeba miec odpowiednie ukierunkowanie, ktore powinien ksztaltowac
nauczyciel. W znakomitej liczbie przypadkow tej funkcji nie pelnil !

Obserwuj wątek
    • Gość: karol Zamailujmy CKE ! ! ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.05, 07:31
      Zgadzam sie w pelni ! A niech ten koles z OKE... sie tak nie wymadrza! ciekawe
      jak on zdal mature? Ma ktos maila do CKE? Bysmy zrobili akcje mailowa?
      • Gość: :/ Re: Zamailujmy CKE ! ! ! IP: *.icpnet.pl 14.05.05, 09:58
        Kontakt do CKE - powodzenia
        www.cke.edu.pl/index.php?option=com_contact&Itemid=3
      • Gość: maturzystka Re: Zamailujmy CKE ! ! ! IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 14.05.05, 11:23
        zgadza sie!! my nie jestesmy przygotowani na taka mature!! ja ostro sie uczylam
        do hisotrii a tu co? herby, storje, wierszyki;/// i na co mi sie to zdalo, jak
        podstawe zalicze na jakies 60% ;///
      • Gość: heh Re: Zamailujmy CKE ! ! ! IP: *.block.alestra.net.mx 14.05.05, 13:09
        wasza akcja mailowa pojdzie pewnie do /dev/null i tyle jej bedzie, szkoda czasu na to.
    • tuska19 Re: Wypowiedz przedstawiciela OKE ! - PRZECZYTAJC 14.05.05, 09:01
      sprobojcie spojrzec na to obiektywnie facet ma racje. szczerze mowiac mi tez
      fatalnie poszlo i teraz uwazam ze nie dostane sie na wymarzone studia jednak
      uwazam te ten facet mowi madrze.uwazam tylko ze zle to zostalo zrealizowane
      szkoly nas nie przygotowaly do tej nowej matury gdyz jeszcze nie zdazyly sie
      przestawic duzym bledem OKE byla tez matura probna dali na niej proste zadania
      nauczyciele zobaczyli jaki jest poziom nowej matury jakie mniej wiecej wymagania
      i uwazali ze w dobrym kierunku ucza tak samo z nami stwierdzilismy ze damy sobie
      rade i to wlasnie bylo nie fair jesliby dali na probnej taki poziom jak teraz to
      jeszcze mielibysmy szanse na lepsze zdanie matury tak uwazam
      • marros1 Re: Wypowiedz przedstawiciela OKE ! - PRZECZYTAJC 14.05.05, 10:34
        Ja dodam, że nowa matura była juz w 2002 roku i jakoś była normalna.
      • Gość: askaaaaaaaa taa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 12:49
        wg tego co mowi ten koles z CKE uczelnie beda przyjmowaly kreatywnych cfaniakow
        ktorzy tak naprawde nie maja zadnej wiedzy tylko nieco wyzsze IQ <patrz
        doda-elektroda> przeciez to kompletne pustaki!!!

I'm maaashed...sic!
    • Gość: Dodunia18 Re: Wypowiedz przedstawiciela OKE ! - PRZECZYTAJC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 09:11
      Niech Pan się tak nie wymądrza, bo to co wymyślił Pan na podstawowej historii
      jest żałosne. Poza tym jedna Pani z komisji nie potrafiła odpowiedziec
      poprawnie na Pana pytania, a my mieliśmy to zrobic?! Przecież to kompletna
      kompromitacja!!! Nie wiem czy zdaje sobie Pan sprawę, że zrujnował Pan życie
      wielu niewinnym osobom... Co my Panu zrobiliśmy, że Pan tak się nad nami
      znęca?!? Sam Pan przyznaje, że to może byc wina nauczycieli, to dlaczego my
      musimy ponosic konsekwencje ich błędów? Ta reforma jest niedopracowana i
      nieprzemyślana, a CKE nie chce się do tego przyznac. Najpierw trzeba było
      przekwalifikowac tych nauczycieli historii, którzy są już w podeszłym wieku, bo
      jeśli myślał Pan, że 60-letni nauczyciel, dla którego historia, to po prostu
      historia, z roku na rok jest w stanie definitywnie zmienic swoje metody
      nauczania, to był Pan co najmniej naiwny...
      A tak na marginesie, to Pan zapewne zdawał kiedyś starą maturę, tak?... I czuje
      się Pan człowiekiem "bez idei bytu" (och, popełnił Pan bład ortograficzny w
      wyrazie idea), "zblazowanym" i "niechętnym do podejmowania nowych inicjatyw"?
      Widac tak, bo skoro czuł Pan potrzebę zmiany, to musiał Pan widziec błędy w
      wykształceniu Pana kolegów (i swoim również), którzy teraz są naszymi
      nauczycielami historii!!!
      A może po prostu ta komisja, to "KÓŁKO SADYSTYCZNO-MASOCHISTYCZNE"? Albo
      organizacja, która zajmuje się NIELEGALNYM EKSPERYMENTOWANIEM NA LUDZIACH?...
      NORMALNIE EKSTERMINACJA ROCZNIKA '86!!!
      • Gość: Maja Re: Wypowiedz przedstawiciela OKE ! - PRZECZYTAJC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 10:42
        Zgadzam się w zupelnosci...Reforma byla niedopracowana, a nasz rocznik
        pokrzywdzony!!! Przeciez to paranoja zeby informatory maturalne wychodzily
        srednio co 1.5 miesiaca, bo cke uchwalilo nowe zasady... Jeszcze w grudniu ktos
        wyszedl z projektem zeby matematyka byla obowiazkowa!!! na szczescie propozycja
        zostala odrzucona. A pozatym mielismy tylko 3 dni na oddanie bibliografii na
        ustna z polskiego... bo wyszly nowe decyzje!!! Przeciez to jest nienormalne to
        co oni z nami robia!!!! Osobiscie mam juz dosyc..
        • Gość: ... Re: Wypowiedz przedstawiciela OKE ! - PRZECZYTAJC IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 14.05.05, 10:44
          w 2002 połowa nie zdała tej nowej matury!;/
      • Gość: Dodunia18 Re: Wypowiedz przedstawiciela OKE ! - PRZECZYTAJC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 15:35
        Przepraszam, ale dlaczego Pan zamilkł? Czyżby nie miał Pan argumentów
        odpierających nasze zarzuty i wątpliwości?... No, proszę się wykazac.
        Widzę, że ludzie, którzy wypowiadaja się na tym forum są inteligentni, więc
        niech Pan mi wyjaśni dlaczego nie potrafili udzielic poprawnych odpowiedzi na
        większośc pytań? Chciałabym Panu uświadomic, że tą (anty-)reformą wypromuje Pan
        niemalże samych debili, co można było wywnioskowac na podstawie matur ustnych
        (okazało się, że w wielu przypadkach dużo lepsze wyniki od zdolnych osób
        osiągali leserzy, którzy nie chodzą do szkoły, nie uczą się i nie stresują
        zbytnio), a teraz potwierdza sie to na testach pisemnych. Zastanówcie się,
        ludzie!!! ZOSTAŁO MAŁO CZASU, ALE JESZCZE MOŻECIE UZYSKAC ROZGRZESZENIE!!! Ale
        niech "Szanowna Komisja" nie liczy na to, że Pan Bóg w Niebie powita Was z
        otwartymi ramionami.
    • Gość: Alicja Re: Wypowiedz przedstawiciela OKE ! - PRZECZYTAJC IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.05, 11:08
      Jestem cholernie zła.Nowa matura z historii w ogóle nie sprawdzała wiedzy,tylko
      umiejętnośc (kuffffa) analizowania obrazków.To była matura z wiedzy o
      kulturze,a nie historii!!!!!!!!!Po cholere ja się uczyłam o tak ważnych
      wydarzeniach,skoro mogłam pooglądać książkę z obrazkami mojej siostry i
      opowiedzieć jej różnice między ilustracjami!!!!!!!Ludzie,ktorzy układali ten
      test,to idioci.A zebyście sraczki wszyscy dostali!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: majka Re: Wypowiedz przedstawiciela OKE ! - PRZECZYTAJC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 11:47
        Pana słowa są pełne wzniosłych idei i pięknych założeń.Ale nikt sobie nie zdaje
        chyba sprawy że nasz rocznik nie jest do nich przystosowany,zostaliśmy wyrwani
        z podstawówki na 3 lata gimnazjum,gdzie z tego cio wiem to 3/4 miało niski
        poziom a pasek można było zdobyć prawie nic nie robiąc.Liceum inny
        świat,nauczyciele na naczym roczniku musieli się nauczyc jak program prawie
        4letni zrobić w 2,5 roku.A przecież jeszcze chcieli przygotować nas do tej
        nowej matury,jej założeń i specyfiki.Zreszta próbna matura miała pokazać czego
        mniej więcej możemy się spodziewać,a okazała się ona całkiem inna i b.łatwa w
        porównaniu do majowej.Nie zapominając że ta matura była przygotowana na
        zasadzie prób i błędów,które najbardziej my odczuliśmy.Pewnie że nowa matura to
        nie tylko minusy czy nie przemyślane decyzje,można znależc kilka fajnych
        założeń.Jednak patrząc na to cio się teraz dzieje w trakcie tych egzaminów to
        chyba nie potwierdza pańskich słow..niestety.
    • Gość: Sówka Re: Wypowiedz przedstawiciela OKE ! - PRZECZYTAJC IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.05, 12:36
      Nie komentuję tej matury, bo mam na ten temat zdanie podobne do reszty, zdziwił
      mnie jedynie pewien fakt wypowiedziany przez przedstawiciela OKE - co znaczy
      stwierdzenie "Wrześniowym maturzystom" - czyżby CKE przewidywało jakieś
      egzaminy poprawkowe? :-)
      • Gość: Kasia Re: Wypowiedz przedstawiciela OKE ! - PRZECZYTAJC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 12:58
        OKE-Organizacja Kretyńskiej Eksterminacji ;))
        a poza tym tez pisalam historie i sie zgadzam z Wami:/
    • Gość: laluni_a Re: Wypowiedz przedstawiciela OKE ! - PRZECZYTAJC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 13:12
      CKE nie patrzy na nauczanie jakie prowadzi sie w szkołach,tylko oni maja
      "genialny" ich zdaniem plan i go realizuja nie patrząc na przystosowania
      uczniów. Kidys była matura, trzeba było mieć wiedzę i ludzie sie uczyli. A nam
      po wszystkich egazminach mówia na czy mto miało polegac?? Brawo. Jak
      chcą,żebyśmy myśleli kreatywni to niech przystosują do tego szkoły i program
      nauczania. Po historii, którą zdawałam na pewno sie nigdzie nie dostane. (a
      nigdy nie wątpiłam w swoją kreatywność) Ludzie ,którzy dedukowali w jakis sposób
      i tak nie trafiali,więc może ktoś mi powie o co w tym wszystkim chodzi???Tzn. że
      jak ktos sie nic nie uczył i troche poszczelał i pokombinował ma mieć lepsze
      noty?? Czy to jest sprawiedliwość??
      • Gość: sonka Re: Wypowiedz przedstawiciela OKE ! - PRZECZYTAJC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 13:21
        A moze wyslac Szanownemu Panu linka do tego forum? ;-) Niech sobie poczyta, moze doszuka sie roznicy miedzy tym, co "mialo byc", a tym, co "jest". Zalozenia byly szumne, szkoda tylko, ze piekne plany dostaly po tylku przy zetknieciu z polska rzeczywistoscia i polskim systemem nauczania. Promowanie ludzi "samodzielnie myslacych"?! Chyba samodzielnie myslacych przy strzelaniu, ot co ;-)
      • Gość: aaa Re: Wypowiedz przedstawiciela OKE ! - PRZECZYTAJC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 15:04
        a czy ten buc nie pomyslal, ze powinno byc odwrotnie? matura podstawowa jest
        dla wszystkich, wiec powinna byc dostosowana do mozliwosci przecietnego ucznia.
        A rozszerzona powinna byc wlasnie dla tych inteligentych, kreatywnych i
        logicznie myslacych. Co mi przyjdzie ze swietnie zdanej matury na poziomie
        rozszerzonym, skoro podstawową ledwie zalicze?
        • Gość: mi Re: Wypowiedz przedstawiciela OKE ! - PRZECZYTAJC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 15:27
          ten cwaniaczek sam zdawał stara maturę a wielce górnolotnych słów używa!!
          wyeliminuje jednostki nie myslące(czyli takie jak ja, które nie poradziły sobie
          z maturą z maty) i co myśli że przez to studenci którzy zostaną będa lepsi??
          może powinien najpierw przystosowac nauczycieli a później wymagać!poza tym
          testują na nas swój wielce idealny plan a jak on nie wypali to co powie???
          pewnie że młodzież jest "mało kreatywna"?? niech sobie w dupe wsadzi swoje
          idee!!!
    • Gość: rita Re: Wypowiedz przedstawiciela OKE ! - PRZECZYTAJC IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 14.05.05, 15:33
      podpisuje sie pod tym wszystkim co zotalo tu napisane.Racja, ludzie madrzy i
      wykonujacy odpowiedzialne zawody musza myslec logicznie, a skoro stara matura
      niby nie wykazywala zadnej kreatywnosci to co,wszyscy ludzie ktorzy ja zdawali
      a dzis sa juz prawnikami lekarzami są niekreatywni i glupi bo wszyscy oni sie
      tylko kuli z kasiazek tak?poza tym niech ci w CKE wogle zastanowiasie co oni
      robia.Oni sie chyba z matriska wyrwali!!!jak mozna wprowadzac jakies nowe
      zasady dla ludzi ktorzy sa w polowie edukacji i sa juznastawieni na inny
      system.heh, oni chyba mysleli ze my jakimis robotami jestesmy. bedziemy tak
      myslec jak oni chca. z reszta co ich to wogle obchodzi.oni sie juz wyksztalcili
      maja cieple posadki na ktorych im sie pewnie nudzilo i postanowili cos
      wymyslec.piekne zalożenia mieli ale totalnie oderwane od rzyczywistosci, i tak
      w polsce jest ze wsystkim, z edukacja z polityka. wszyscy maja ladne idee tylko
      nie mysla jak to zrealizowac zeby dalo efekty.Skoro tak im sie zachcialo
      reformy to czemu nie zaczeli ej realizowac i eksperymentowac na dzieciach z 1
      lasy podsawówki. one wtedy dopiero zaczynaja i od pocztaku bylyby
      przygotowywane tak jak jakies tam CKE sobie zyczy.ale z drugiej strony to
      rzeczywiscie oni maja racje. zdawali stara mature i dlatego z ich kreatywnoscią
      cos nie tak!!!!!!!!hehehe i z logicznym mysleniem tez.brak słow na to wszystko.
      niech tego faceta i jego kolegów ktos zdrowo najebie to moze zaczna wreszcie
      myslec logocznie
      • Gość: Dodunia18 Re: Wypowiedz przedstawiciela OKE ! - PRZECZYTAJC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 15:40
        Rita, myślisz dokładnie tak jak ja. Nic dodac, nic ujac!!!
        "SZANOWNA KOMISJO" PROSZĘ PRZECZYTAC, CO NA TEMAT TEJ (ANTY-)REFORMY MYŚLĄ
        INTELIGENTNI LUDZIE!!!
      • Gość: sonka Re: Wypowiedz przedstawiciela OKE ! - PRZECZYTAJC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 16:50
        Chcieli miec na studiach ludzi kreatywnych, beda mieli tych, ktorym nie chcialo sie uczyc, a ktorzy mieli szczescie i dobrze strzelali :) Popatrzcie na wypowiedzi na forum: "uczylam sie 3 lata, poszlo mi zle"/"nie uczylam sie nic, poszlo mi swietnie" ;-)
    • Gość: mała Re: Wypowiedz przedstawiciela OKE ! - PRZECZYTAJC IP: 83.238.115.* 14.05.05, 16:33
      We wtorek czeka mnie język niemiecki,potem WOS...a już się boję,że po tym co
      przeżyłam na polskim i historii,będę musiała szukać pomocy u psychologa (teraz
      już wiem dlaczego jest tylu chętnych na ten kierunek-przewidzieli co będzie na
      nowej maturze).Język polski,hmm..kreatywne myślenie taa?! nie wiem jak dla
      Komisji z CKE,ale dla mnie kreatywność nie podlega ciasnemu,elementarnemu
      sprawdzaniu z przygotowanymi wcześniej wzorami odpowiedzi. Przecież każdy
      teksty, obrazki itp. odbiera na swój sposób.Zupełnie czego innego doczyta się
      matematyk,a inaczej na coś spojrzy humanista!!! A propo historii.. rozszerzonej-
      jeżeli mam napisać wypracowanie,a do tego wczytać się w tzw.żródła i tabele to
      dajcie mi więcej czasu!!! przynajmniej tu pozwulcie mi się wykazać moją widzą.
      (Niestety nie wyrobiłam się w napisaniu pracy,a Ci którzy zdąrzyli,napisali ją
      powierzchownie i tak sobie,bez tej CKE-mowskiej KREATYWNOŚCI.)Inne zarzuty?!
      jest ich mnóstwo np.durne pytania typu co łączy oba obrazki,o co chodziło
      autorowi... albo prawda, fałsz a może prawda? co ja jestem, wykrywacz kłamstw?
      Zapytajcie mnie o coś, czego uczyłam się w szkole.
      • Gość: weni Re: Wypowiedz przedstawiciela OKE ! - PRZECZYTAJC IP: 83.238.115.* 14.05.05, 16:40
        Mała,masz rację! Tylko jedno mnie jeszcze przeraża,że cała ta matura była tylko
        niepotrzebnym stresem i ogarną nas egzaminy wstępne,oczywiście zreformowane,a
        wakacji nie będzie.. Ja chcę już wreszcie odpocząć!!! ps.a jak nie dostanę sie
        przez "nową" na dzienne,to będę ubiegał się o stanowisko sprzątacza u per
        szanownej Komisji,żeby mieć na zaoczne...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka