Dodaj do ulubionych

Kontrwersyjnie odpowiedzi z WOSu

IP: *.kolnet.com.pl / 82.160.40.* 19.05.05, 22:56
Kogo wy zatrudniacie do rozwiązywania tych zadań maturalnych?! To paranoja
żeby się tyle razy pomylić...
zad.6. To pierwsze,nad którego poprawnością w portalu należy się
zastanowić.Czy "prawo do wolnych wyborów" nie zalicza się do I generacji?
Przecież to prawo polityczne..Odpowiedź wskazana tutaj to II generacja...
zad.8. d)Prezydent może powoływać przedstawicieli KRRiTV czyli Prawda a nie

Fałsz. Pytanie jest jednak wyjątkowo nietrafnie sformuowane - co oznacza
bowiem "swoich przedstawicieli"? jeśli w sensie że są to ludzie którzy
go reprezentują to wtedy jest Fałsz...Jeśli są to zaś przedstawiciele
RADY wybrani przez Prezydenta to wtedy Prawda.
e)Kolejny źle sformuowany podpunkt:( Jeśli Sejm nie uchwali wotum
zaufania wobec rady Ministrów,wtedy Prezydent nie tylko "MOŻE" ale
"MUSI" ją odwołać. Jeśli rozumiemy to w sensie, że w takiej sytuacji
ma takie prawo i możliwośc to jest to Prawda.
zad.14. 1.a) istota zasady podziału władzu to przede wszystkim jej podział na
USTAWODAWCZĄ, WYKONAWCZĄ i SĄDOWNICZĄ nie zaś "rozdzielenie włądzy
wykonawczej od sądowniczej" jak odpowidział "ekspert" :D
2. prawidlowa odpowiedź to oczywiście Monteskiusz. Co do osoby nie ma
sporu jednak w poleceniu jest żeby podać IMIĘ i NAZWISKO... Ciekawe
ile osób napisało Luis Charles de Monteskiusz;). Drugą sprawą w
tabeli jest wiek(stulecie). Ale ja pytam czego - egzystencji
Monteskiusza ( dobra odpowiedź to XVII i XVIII wiek), czy momentu
kiedy tego podzialu dokonał ( tylko XVIII wiek)? :(
zad.18. Dlaczego w punkcie 1. stronami konflikty nie mogłyby być Jugoslawia
i Chorwacja? :// ?
zad.21. b) "Podaj różnicę w PUNKTACH PROCENTOWYCH" - odpowidź eksperta - 52%
- bez komentarza... :)
zad.22. 4. "rozbujał nastroje na sali" - dla mnie to opinia , a nie fakt;/
zad.24. b) prezydent nie jest żadną instytucją tylko oraganem władzy
państwowej. Prawidlo lista instytucji to wedlug mnie : Polskie Radio
, Telewizja publiczna, Kościół rzymskokatolicki.
Obserwuj wątek
    • Gość: :) Re: Kontrwersyjnie odpowiedzi z WOSu IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 19.05.05, 23:11
      dobry jestes w te klocki, napisz jeszcze dokladnie jakie prawa czlowieka
      powinny zaliczają się do I II i III generacji bo juz swira dostac mozna a to az
      6 punktow
      • Gość: gabi Re: Kontrwersyjnie odpowiedzi z WOSu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 23:24
        A co wkoncu z zadaniem 17? Jak to poprawnie powinno byc?
        • Gość: ka Re: Kontrwersyjnie odpowiedzi z WOSu IP: *.acn.waw.pl 19.05.05, 23:30
          nie no brawo,po prostu piekne połaczenie francusko-polskie. zaba na kotlecie
          schabowym:P
          Charles Louis de Secondat de Montesquieu -oto on!:D
          • Gość: asik Re: Kontrwersyjnie odpowiedzi z WOSu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.05, 00:06
            z tym prezydentem w pytaniu z instytucjami to bym się zastanawiała, tam było
            napisane pogrubionym drukiem wszystkie instytucje państwowe, to może prezydenta
            też należało wpisać...Zgadzam się jednak z pozostałymi uwagami;)
            • Gość: ech... Re: Kontrwersyjnie odpowiedzi z WOSu IP: *.udn.pl 20.05.05, 00:11
              ktos ci mowil,ze strasznie przemadrzały jestes ;)
              z tym monteskiuszem, to sie lepiej nie upieraj... (nie chodzi mi jednak o
              imie ;)
            • Gość: misia Re: Kontrwersyjnie odpowiedzi z WOSu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 00:11
              Ja tez napisalam 52, nie wiem o co chodzi z tymi procentami, znaczy dlaczego to
              jest niby zle...
              • Gość: n_nicky* Re: Kontrwersyjnie odpowiedzi z WOSu IP: *.org 20.05.05, 00:22
                Wikipedia-Punkt procentowy (w skrócie p.p.) używany jest do nominalnego
                wyrażenia zmian wartości zjawisk również wyrażanych w procentach, takich jak:
                inflacja, stopa procentowa itp. Słowo punkt, choć często pomijane w mowie
                potocznej, jest konieczne ze względu na matematyczą poprawność.

Przykład: bank podniósł stopę oprocentowania kredytu z 10% do 11%, w takim razie
                podniósł o 1 p.p. ale o 10% (1/10=0,1 czyli 10%).

Nieodróżnianie procentów od punktów procentowych jest powszechnym błędem,
                powielanym i utrwalanym także w mediach, które pogłębiają nieporozumienia
                związane z tymi pojęciami. Inflacja spadła o 3 procent oznacza w potocznym
                rozumieniu spadek o 3 punkty procentowe, choć jest to określenie niepoprawne.>>

Z tego wynika,że powinniśmy zapisać w odpowiedzi 5,2 p.p.
    • Gość: lulka Re: Kontrwersyjnie odpowiedzi z WOSu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 09:18
      "e)Kolejny źle sformuowany podpunkt:( Jeśli Sejm nie uchwali wotum
      zaufania wobec rady Ministrów,wtedy Prezydent nie tylko "MOŻE" ale
      "MUSI" ją odwołać. Jeśli rozumiemy to w sensie, że w takiej sytuacji
      ma takie prawo i możliwośc to jest to Prawda."

Wg mojej książki to nie prezydent ten rząd odwołuje. Jest to tak zwana
      procedura trzech kroków i w pierwszym jeśli sejm nie wyda Radzie MInistrów
      wotum zaufanie to ta musi sie podać do dymisji, w drugim to sejm powołuje Rade
      a dokładniej jej szefa i znowu to wotum.JAk rząd go znowu nie dostanie to znów
      dymisja,a prezydent znów wybiera szefa rady(może to być ten sam) i jeśli sejm
      znów nie wyda wotum zaufania to prezydent odwołuje parlament a nie Rade. Ona
      się sama musi do dymiskji podać!!!
    • Gość: baskaa Re: Kontrwersyjnie odpowiedzi z WOSu IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 20.05.05, 09:32
      a macie juz gdzies na necie odpowiedzi czy w poniedzialek dopiero beda?? a jak
      macie to podajcie stronke, bylabym bardzo wdzieczna. z gory dzieki. a po tym co
      tu przeczytalam zaczynam sie baac...
      • Gość: kelly Re: Kontrwersyjnie odpowiedzi z WOSu IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 20.05.05, 09:37
        hehe I generacja to prawa osobiste
        II generacja to prawa polityczne
        III generacja to praca socjalne, kulturalne, ekonomiczne w tym srodowisko itd:D
        • Gość: jaa Re: Kontrwersyjnie odpowiedzi z WOSu IP: *.chello.pl 20.05.05, 10:55
          to wszystko jest ciekawe. czemu u mnie w skiazce jest to przedystawione tak??
          I generacja prawa do zycia i wolonosci
          II generacja prawa polityczne, gospodarcze i socjalne
          III generacja prawa kolektywne
          i jak tu nie zwariowac?? wg. tego ja mam inaczej niz reszta:P
        • Gość: no Re: Kontrwersyjnie odpowiedzi z WOSu IP: *.daminet.pl / *.daminet.pl 20.05.05, 11:00
          I generacja prawa polityczne i obywatelskie, II społeczne, gospodarcze i
          kulturalne, III prawa kolektywne :>
      • Gość: Piotrek Re: Kontrwersyjnie odpowiedzi z WOSu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.05, 09:38
        serwisy.gazeta.pl/edukacja/1,51805,2718351.html
    • Gość: MAGDA Re: Kontrwersyjnie odpowiedzi z WOSu IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 20.05.05, 09:38
      co do tych przedstawicieli KRRiT to ja tez tak to zinterpretowałam pisząc
      FAŁSZ!!!!
    • cemer Re: A propos wypowiedzi Jay Jay!!!! 20.05.05, 09:56
      Dobrze radzę na przyszłość mocno się zastanowić, zanim zaczniesz wypisywać
      swoje zupełnie absurdalne żale. Prawo do wolnych wyborów zaliczamy do praw I
      generacji (podobnie jak do sądu, własności i obywatelstwa) - i jest to
      oczywistość!!! (Prawa I generacji to tzw. prawa osobiste i polityczne). Po
      drugie - Monteskiusz miał na imię Karol, i taka odpowiedź mogła być. Jeśli
      chciałeś być hiperpoprawny i napiasałbyś Charles to nazwisko również winienieś
      napisać po francusku - Montesquieu, a jeśli spolszczyłeś nazwisko, to należało
      spolszczyć także imię!!! Zaznaczony na mapie konflikt w Jugosławi to konflikt o
      Kosowo, a nie wojna chorwacko-serbska, bowiem ta wojna miała miejsce w Bośni, a
      wyraźnie zaznaczona jest Serbia!!! Co do punktów procentowych - oczywistym
      wynikiem jest 52%. A prezydent to również jest instytucja!!!
    • Gość: rychu_peja Re: Kontrwersyjnie odpowiedzi z WOSu IP: *.smgr.pl / 195.136.126.* 20.05.05, 10:05
      A wiec tak w wiekoszsci sie z toba zgadzam, ale...
      Stronami konfliktu nie moze byc Jugloslawia i Chorwacja, gdyz ta druga
      wchodzila w sklad tej pierwszej. Moim zdaniem stronami beda Serbowie i
      Albanczycy ( a miejsce konfliktu mam Jugoslawa, choc raczej powinno byc Bosnia
      i Hercegowina)
      2. Prezydent jest INSTYTUCJA. Wszystkie tam wynienione sa instytucjami, gdyz
      otrzymaja srodki do pelnienia fukcji na rzecz obywateli.
      • Gość: WOSman Poczekajmy na oficjalne odpowiedzi z CKE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.05, 10:38
        Odpowiedzi redaktorów Gazety są często błędne. Mi np. z historii z podstawowego
        wyszlo z odp gazety 92%, ale pozniej jak sprawdzilem na oficjalne to
        85%.........Klucze są restrykcyjne więc nie ma co się teraz spierac
    • Gość: kz Re: Dlaczego nie 52? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 11:05
      zad.21. b) "Podaj różnicę w PUNKTACH PROCENTOWYCH" - odpowidź eksperta - 52%
      - bez komentarza... :)

Możesz mi powiedzieć dlaczego gdy pozytywnie ocenia 69% (37+32) a negatywnie 12%+5%=17%. Dlaczego twoim zdaniem 69-17 != 52? Bo mi tyle wychodzi. Możesz wyjaśnić?
      • Gość: miły Re: Dlaczego nie 52? IP: *.daminet.pl / *.daminet.pl 20.05.05, 11:07
        było pare postów wyżej:
        "Wikipedia-Punkt procentowy (w skrócie p.p.) używany jest do nominalnego
        wyrażenia zmian wartości zjawisk również wyrażanych w procentach, takich jak:
        inflacja, stopa procentowa itp. Słowo punkt, choć często pomijane w mowie
        potocznej, jest konieczne ze względu na matematyczą poprawność.

Przykład: bank podniósł stopę oprocentowania kredytu z 10% do 11%, w takim razie
        podniósł o 1 p.p. ale o 10% (1/10=0,1 czyli 10%).

Nieodróżnianie procentów od punktów procentowych jest powszechnym błędem,
        powielanym i utrwalanym także w mediach, które pogłębiają nieporozumienia
        związane z tymi pojęciami. Inflacja spadła o 3 procent oznacza w potocznym
        rozumieniu spadek o 3 punkty procentowe, choć jest to określenie niepoprawne.>>

Z tego wynika,że powinniśmy zapisać w odpowiedzi 5,2 p.p."
      • Gość: Jay Jay Re: Dlaczego nie 52? IP: *.kolnet.com.pl / 82.160.40.* 20.05.05, 11:51
        To podstawy mamtematyki :)
        pozytywnych łącznie 69%
        negatywnych łącznie 17%
        69-17=52
        Jednak zapis 52% a 52p.p.(punkty procentowe) to nie to samo. To coś zupełnie
        innego!! Poprawna jest odpowiedź 52 punkty procentowe ! Jak nie wierzycie to
        idźcie do swoich byłych nauczycieli z matmy, to wam wyjaśnią;) To jest na 100%
        dobrze( nie 100 punktów procentowych :P ).
        • Gość: karola Re: Dlaczego nie 52? IP: 82.177.98.* 20.05.05, 12:20
          przeciez to byl wos a nie matma zeby sie bawic w jakies punkty procentowe:P
        • Gość: Kasia Re: IP: *.tomaszow.sdi.tpnet.pl 20.05.05, 23:18
          pytano sie o PREKURSORA trojpodzialu wladzy. za nich uwazani sa John Locke i
          Monteskiusz. Locke zyl w XVII wieku, a Monteskiusz 100 lat pozniej. uwazam,
          wiec, ze prawidlowa odp jest John Locke :)
          • pablo_kimono Re: 20.05.05, 23:28
            Może i masz rację. Bo kto zna imię Monteskiusza...Ja napisałem Monteskiusza, a
            imię jego zgadłem faratem.

A imię Locke jest powszechnie znane. Co autor miał na mysli wyjaśni się za
            tydzień.
          • Gość: kubel Re: IP: 80.51.180.* 20.05.05, 23:32
            Ja też tak myślę.
            Większość napisała Monteskiusz, ale to jest po prostu błąd. Samą ideę podziału
            władz na trzy części jako pierwszy sformułował Locke. I już nie trzeba się
            spierać czy trzeba było napisć Charles czy Karol:)
            • Gość: eM. Re: IP: *.osiedle.net.pl 21.05.05, 13:04
              też wpisałam Locke'a.i dlatego cholera mnie brała,kiedy ktoś "bardzo mądry"
              pisał,że skoro porwaliśmy się na maturę z wosu powinniśmy znać takie
              podstawy.właśnie problem polega na tym,że im więcej wiesz,tym więcej masz
              wątpliwości.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka