aga.1986 30.05.05, 10:37 Napisałam do nich maila w tej sprawie (bez większych nadziei). A co Wy myślicie o ich.. hm... "niedociągnięciu". (Ech... Jak za komuny - ...tym gorzej dla faktów :/) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aga_86 Re: PIERWSZY BYŁ LOCKE!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.05, 10:41 ja pierwszy raz się spotykam z tym że to Locke był twórcą trójpodziału władzy... W większości źródeł, nawet w necie podają Monteskiusza.. ale jeśli w książkach, które miały nas przygotować do nowej matury jest napisane, że pierwszy był locke, to też to powinni uznawać... Odpowiedz Link Zgłoś
aga.1986 Re: PIERWSZY BYŁ LOCKE!!! 30.05.05, 10:44 Właśnie o to chodzi - tak podaje np. Wojtaszczyk w swoim podręczniku. Nie twierdzę, że Monteskiusza powinni nie uznawać... Ale Locke jest poprawny... :/ Ech - i bądź tu mądry. Będąc w gimnazjum na pewno napisałabym, że Monteskiusz. Jak się okazuje pogłębianie wiedzy w optyce CKE to oddalanie się od słusznego myślenia. :/// Odpowiedz Link Zgłoś
ssylvia1 Re: Monteskiusz 30.05.05, 10:44 ZAWSZE mnie uczono, że twórcą trójpodziału wladz jest MONTESKIUSZ tak tez mam napisane w KILKU podręcznikach do wosu!! pozdrawiam :-)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karola Re: Monteskiusz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 10:48 Ja napisalam Monteskiusza, ale Locke tez byl za trojpodzialem, podobnie jak z reszta wiekszosc wybitnych z oswiecenia. A na maila to nie oczekuj odpowiedzi, ja pisalam po historii i do tej pory sie nie doczekalam. Ten ich adres internetowy to jedna wielka zmyla, ze niby sa nowoczesni i otwarci na dialog z maturzystami. Pozdro ALL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Monteskiusz IP: *.sanok.sdi.tpnet.pl 30.05.05, 11:44 nie pierwszy był Locke jego trójpodział tyle róznił se od Monteskiusza ze zamiast władzy sądowniczej to było coś o polityce zagranicznej więc niech drogie CKE się nie błażni ( sama podkreśliła w zadaniu ze ma być to PIERWSZY twórca)!!!!!!!!!11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: PIERWSZY BYŁ LOCKE!!! IP: *.olsztyn.mm.pl 30.05.05, 10:47 Poszukałem troche w internecie i rzeczywiscie okazuje sie ze John Locke byl twórcą trojpodziału władz, ale podziału troche innego niz ten ktory obowiazuje dzisiaj, a wiec tez tego ktory na mysli mieli tworcy arkusza... "Podział Władzy - powinny istnieć 3 wł. prawodawcza, wyk. (rządzenie, wym. sprawiedliwości) i federacyjna (pol. zagraniczna)" Locke podzielil władzę na ustawodawcza, wykonawczą i federacyjna czyli politykę zagraniczną... Sam napisalem Karol Monteskiusz, ale uwazam iz John Locke rowniez powinien byc uznany bo w poleceniu, z tego co pamietam, nie było napisane o jaki trojpodzial chodzi... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: PIERWSZY BYŁ LOCKE!!! IP: *.olsztyn.mm.pl 30.05.05, 10:51 a, tylko ze jesli locke, to moze pojawic sie maly problem... John locke zyl w latach 1632–1704, a wiec w XVIII wieku zyl tylko kilka lat...czy to wlasnie wtedy wymyslil swoja teorie? Odpowiedz Link Zgłoś
aga.1986 Re: PIERWSZY BYŁ LOCKE!!! 30.05.05, 10:54 No ja właśnie wpisałam, że w wieku XVII - i mam 2 pkt w plecy (moim zdaniem niesłusznie na dodatek...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga do agi:) Re: PIERWSZY BYŁ LOCKE!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.05, 10:51 Powinni uznawać kurde. mam przed sobą książkę Wojtaszczyka" Kompedium wiedzy o państwie współczesnym". Tam w roxdziale o podziale władzy jest napisane:" Zasadę podziału władzy sformułowali, niezależnie od siebie john locke i charles Louis Montesqieu"No sorry ale jeżeli tak jest napisane w książce profesora unowersytetu a oni tego nie będą zaliczać, to chyba jakaś PARANOJA!! Ja myślę, że ten klucz jeszcze sie trochę zmieni bo na pewno będą jakieś zastrzeżenia i do innych pytań Odpowiedz Link Zgłoś
aga.1986 Re: PIERWSZY BYŁ LOCKE!!! 30.05.05, 10:53 Właśnie - 5 minut zmarnowałam na to pytanie, ale jak pomyślałam, że Locke żył wcześniej, to wpisałam Locke'a... Cieszę się, że nie jestem sama w moim oburzeniu ! :D Pozdr. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yo Re: PIERWSZY BYŁ LOCKE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 10:56 Juz bez takiej przesady !!! monteskiusz i basta! Tak samo jest z Eurokonstytucja - pracowal caly zespol a mowi sie ze opracowal ja d'estaign. Wlasnie w takich pytaniach trzeba byc ostroznym. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.1986 Re: PIERWSZY BYŁ LOCKE!!! 30.05.05, 10:57 No właśnie - Locke jest szarą eminencją w tym wypadku. I przypisywanie tej teorii TYLKO Monteskiuszowi jest tym, o czym piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga_86 Re: PIERWSZY BYŁ LOCKE!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.05, 11:03 Ehhh ludzie którzy napisali Monteskiusza nie mają sie o co martwić, ale powinniśmy zrozumieć tych którzy wpisali locka-więcej zrozumienia! tym bardziej, że jest to też prawidłowa odpowiedź ( cytat z Wojtaszczyka:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: PIERWSZY BYŁ LOCKE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 11:04 Ja nie widzę niedociągnięcia. Proponuję google i wpisać 'Trójpodział władzy' a nie liczyć jedynie na swój insynkt;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga_86 Do lol IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.05, 11:10 ehh to nie tylko nasz instynkt.. przeczytaj uważnie wszystkie posty... powótrzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Do lol IP: 80.51.153.* 30.05.05, 11:29 ja podałam pierwszą odp. Monteskiusz, a za chwilę jeszcze raz przeczytałam pytanie "kto po raz pierwszy sformułował..." i oczywiście poprawiłam swą odp. na Johna Lockea Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :> Re: Do lol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 11:36 Może pan Wojtaszyk się pomylił? <ściana> Odpowiedz Link Zgłoś
rodzynia Re: PIERWSZY BYŁ LOCKE!!! 30.05.05, 11:37 Przypomniałam sobie, że na próbnej maturze krakowskiej OKE w czerwcu 2004 z WOSu (nie pisałam jej wtedy, ale przejrzałam) było praktycznie identyczne pytanie jak u nas na maturze: "A)Na czym polega zasada trójpodziału władzy w państwie? B)Kto i w którym stuleciu ją sformułował?" A klucz odpowiedzi tutaj mówi tak: "Charles Louis Montesquieu [Monteskiusz], XVIII wiek. Dopuszcza się również odpowiedź – John Locke, i w tym wypadku – wiek XVII. Punktacja: Za podanie jednego nazwiska (może być bez imienia) – 1 punkt, Za podanie wieku – 1 punkt." To czemu w CKE nie chcą tego uznawać? Ja też na początku napisałam John Locke, ale później doszłam do wniosku, że może jednak Monteskiusz i go napisałam. Tylko wiek mam źle o jedną kreseczkę :-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś