Dodaj do ulubionych

PIERWSZY BYŁ LOCKE!!!

30.05.05, 10:37
Napisałam do nich maila w tej sprawie (bez większych nadziei). A co Wy
myślicie o ich.. hm... "niedociągnięciu". (Ech... Jak za komuny - ...tym
gorzej dla faktów :/)
Obserwuj wątek
    • Gość: aga_86 Re: PIERWSZY BYŁ LOCKE!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.05, 10:41
      ja pierwszy raz się spotykam z tym że to Locke był twórcą trójpodziału władzy...
      W większości źródeł, nawet w necie podają Monteskiusza.. ale jeśli w książkach,
      które miały nas przygotować do nowej matury jest napisane, że pierwszy był
      locke, to też to powinni uznawać...
      • aga.1986 Re: PIERWSZY BYŁ LOCKE!!! 30.05.05, 10:44
        Właśnie o to chodzi - tak podaje np. Wojtaszczyk w swoim podręczniku. Nie
        twierdzę, że Monteskiusza powinni nie uznawać... Ale Locke jest poprawny... :/
        Ech - i bądź tu mądry. Będąc w gimnazjum na pewno napisałabym, że Monteskiusz.
        Jak się okazuje pogłębianie wiedzy w optyce CKE to oddalanie się od słusznego
        myślenia. :///
      • ssylvia1 Re: Monteskiusz 30.05.05, 10:44
        ZAWSZE mnie uczono, że twórcą trójpodziału wladz jest MONTESKIUSZ tak tez mam
        napisane w KILKU podręcznikach do wosu!!

pozdrawiam :-))))))))))
        • Gość: karola Re: Monteskiusz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 10:48
          Ja napisalam Monteskiusza, ale Locke tez byl za trojpodzialem, podobnie jak z
          reszta wiekszosc wybitnych z oswiecenia. A na maila to nie oczekuj odpowiedzi,
          ja pisalam po historii i do tej pory sie nie doczekalam. Ten ich adres
          internetowy to jedna wielka zmyla, ze niby sa nowoczesni i otwarci na dialog z
          maturzystami. Pozdro ALL
        • Gość: marta Re: Monteskiusz IP: *.sanok.sdi.tpnet.pl 30.05.05, 11:44
          nie pierwszy był Locke jego trójpodział tyle róznił se od Monteskiusza ze
          zamiast władzy sądowniczej to było coś o polityce zagranicznej więc niech
          drogie CKE się nie błażni ( sama podkreśliła w zadaniu ze ma być to PIERWSZY
          twórca)!!!!!!!!!11
      • Gość: abc Re: PIERWSZY BYŁ LOCKE!!! IP: *.olsztyn.mm.pl 30.05.05, 10:47
        Poszukałem troche w internecie i rzeczywiscie okazuje sie ze John Locke byl
        twórcą trojpodziału władz, ale podziału troche innego niz ten ktory obowiazuje
        dzisiaj, a wiec tez tego ktory na mysli mieli tworcy arkusza...

"Podział Władzy - powinny istnieć 3 wł. prawodawcza, wyk. (rządzenie, wym.
        sprawiedliwości) i federacyjna (pol. zagraniczna)"

Locke podzielil władzę na ustawodawcza, wykonawczą i federacyjna czyli politykę
        zagraniczną...

Sam napisalem Karol Monteskiusz, ale uwazam iz John Locke rowniez powinien byc
        uznany bo w poleceniu, z tego co pamietam, nie było napisane o jaki trojpodzial
        chodzi...

Pozdrawiam
        • Gość: abc Re: PIERWSZY BYŁ LOCKE!!! IP: *.olsztyn.mm.pl 30.05.05, 10:51
          a, tylko ze jesli locke, to moze pojawic sie maly problem...
          John locke zyl w latach 1632–1704, a wiec w XVIII wieku zyl tylko kilka
          lat...czy to wlasnie wtedy wymyslil swoja teorie?
          • aga.1986 Re: PIERWSZY BYŁ LOCKE!!! 30.05.05, 10:54
            No ja właśnie wpisałam, że w wieku XVII - i mam 2 pkt w plecy (moim zdaniem
            niesłusznie na dodatek...)
    • Gość: aga do agi:) Re: PIERWSZY BYŁ LOCKE!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.05, 10:51
      Powinni uznawać kurde. mam przed sobą książkę Wojtaszczyka" Kompedium wiedzy o
      państwie współczesnym". Tam w roxdziale o podziale władzy jest napisane:" Zasadę
      podziału władzy sformułowali, niezależnie od siebie john locke i charles Louis
      Montesqieu"No sorry ale jeżeli tak jest napisane w książce profesora
      unowersytetu a oni tego nie będą zaliczać, to chyba jakaś PARANOJA!!
      Ja myślę, że ten klucz jeszcze sie trochę zmieni bo na pewno będą jakieś
      zastrzeżenia i do innych pytań
      • aga.1986 Re: PIERWSZY BYŁ LOCKE!!! 30.05.05, 10:53
        Właśnie - 5 minut zmarnowałam na to pytanie, ale jak pomyślałam, że Locke żył
        wcześniej, to wpisałam Locke'a... Cieszę się, że nie jestem sama w moim
        oburzeniu ! :D

Pozdr. :)
      • Gość: yo Re: PIERWSZY BYŁ LOCKE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 10:56
        Juz bez takiej przesady !!! monteskiusz i basta! Tak samo jest z
        Eurokonstytucja - pracowal caly zespol a mowi sie ze opracowal ja d'estaign.
        Wlasnie w takich pytaniach trzeba byc ostroznym.
        • aga.1986 Re: PIERWSZY BYŁ LOCKE!!! 30.05.05, 10:57
          No właśnie - Locke jest szarą eminencją w tym wypadku. I przypisywanie tej
          teorii TYLKO Monteskiuszowi jest tym, o czym piszesz.
          • Gość: aga_86 Re: PIERWSZY BYŁ LOCKE!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.05, 11:03
            Ehhh ludzie którzy napisali Monteskiusza nie mają sie o co martwić, ale
            powinniśmy zrozumieć tych którzy wpisali locka-więcej zrozumienia! tym bardziej,
            że jest to też prawidłowa odpowiedź ( cytat z Wojtaszczyka:))
    • Gość: lol Re: PIERWSZY BYŁ LOCKE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 11:04
      Ja nie widzę niedociągnięcia. Proponuję google i wpisać 'Trójpodział władzy' a nie liczyć jedynie na swój insynkt;]
      • Gość: aga_86 Do lol IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.05, 11:10
        ehh to nie tylko nasz instynkt.. przeczytaj uważnie wszystkie posty... powótrzę
        • Gość: gość Re: Do lol IP: 80.51.153.* 30.05.05, 11:29
          ja podałam pierwszą odp. Monteskiusz, a za chwilę jeszcze raz przeczytałam
          pytanie "kto po raz pierwszy sformułował..." i oczywiście poprawiłam swą odp.
          na Johna Lockea
        • Gość: :> Re: Do lol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 11:36
          Może pan Wojtaszyk się pomylił? <ściana>
    • rodzynia Re: PIERWSZY BYŁ LOCKE!!! 30.05.05, 11:37
      Przypomniałam sobie, że na próbnej maturze krakowskiej OKE w czerwcu 2004 z
      WOSu (nie pisałam jej wtedy, ale przejrzałam) było praktycznie identyczne
      pytanie jak u nas na maturze:
      "A)Na czym polega zasada trójpodziału władzy w państwie?
      B)Kto i w którym stuleciu ją sformułował?"

A klucz odpowiedzi tutaj mówi tak:
      "Charles Louis Montesquieu [Monteskiusz], XVIII
      wiek. Dopuszcza się również odpowiedź – John Locke,
      i w tym wypadku – wiek XVII.
      Punktacja:
      Za podanie jednego nazwiska (może być bez imienia)
      – 1 punkt,
      Za podanie wieku – 1 punkt."

To czemu w CKE nie chcą tego uznawać?
      Ja też na początku napisałam John Locke, ale później doszłam do wniosku, że
      może jednak Monteskiusz i go napisałam. Tylko wiek mam źle o jedną kreseczkę :-)

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka