Dodaj do ulubionych

POMOCY!!! dot. UŚ

16.06.05, 14:13
kto wie jak jest z j. pol (nowa matura) na filologię ang? Pisza ze biora
polski ale jaki poziom? Podst czy rozsz? Wybiera sie tam ktos kto ma podst?
Jak wyglądea egz. ustny sprawdzający predyspozycje jeżykowe? Sa pytania z
wiedzy o krajach anglojezycznych? Dzieki z góry za odp.
Obserwuj wątek
    • cailte Re: POMOCY!!! dot. UŚ 16.06.05, 15:04
      a składasz na tłumaczeniówkę czy wiedzę o kulturze?
      bo jeśli chodzi o egzamin tłumaczeniowy to mogłabym Ci coś tam objaśnić. :) i
      biorą rozszerzony, tak chyba przecież pisze na stronce, czyż nie?
      • Gość: ja19 Re: POMOCY!!! dot. UŚ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 16:07
        czy mogłabyś coś więcej na temat tych wymagań na tłumaczeniówkę?
    • bloom6 Re: POMOCY!!! dot. UŚ 16.06.05, 16:19
      wlasnie! ja tez bardzo bym prosila o jakies info co do tego egzaminu na
      tlumaczeniowke ;)
      • Gość: aa Re: POMOCY!!! dot. UŚ IP: 82.160.57.* 16.06.05, 16:25
        <Konkurs świadectw, w którym uwzględniane są wyniki z pisemnego egzaminu
        maturalnego z języka angielskiego na poziomie rozszerzonym (w 50%), z ustnego
        egzaminu maturalnego z języka angielskiego na poziomie rozszerzonym (w 20%) oraz
        wynik maturalny z języka polskiego (w 30%). Procenty przelicza się na punkty w
        relacji 2,5%=1 punkt, tzn. kandydat może uzyskać max. 40 punktów.> nie p[isza
        czy pl taki czy taki? kto wie jaki??? i tak samo jest na tłumaczeniówke.
        • cailte Re: POMOCY!!! dot. UŚ 17.06.05, 08:47
          no więc tak: egzamin na tłumaczeniówkę będzie wyglądał tak samo jak rok i dwa
          lata temu, także jeśli macie znajomych to popytajcie. będzie to polegało na
          mniej więcej czymś takim: przede wszystkim teksty do tłumaczenia z polskiego na
          angielski, z angielskiego na polski. jeśli dobrze zrozumiałam ma być także
          zrobienie czegoś takiego jak krótkie streszczenie, wyłapanie myśli przewdonich
          (wypisanie w punktach?) tekstu napisanego po polsku. no i najgorsze z zadań:
          lektor mówi, a ty masz simultaneously tłumaczyć to, co on mówi. :) moja znajoma
          dwa lata temu miała tekst o historii sedesów...
          • Gość: SAPAN1 Re: POMOCY!!! dot. UŚ IP: 82.160.57.* 17.06.05, 09:57
            CZYLI Z TYM DZRUGIM JĘZYKIEM (TZN. NIEM LUB ARABSKI) JEST TAK ŻE NIE SPRAWDZAJA
            GO NA TYM EGZAMINIE? I WOGÓLE JAK DOBRA JEGO ZNAJOMOŚC JEST WYMAGANA? CZY MOŻE
            UCZĄ OD PODSTAW? I KTO BYŁ JUŻ NA uś I PYTAŁ I WIE JAK Z TYM POLSKIM? BO TO NIE
            JEST JASNO NAPISANE...
            • cailte Re: POMOCY!!! dot. UŚ 17.06.05, 19:45
              znajomość nie jest wymagana, wierz mi. :)
              aczkolwiek słyszałam, że arabski dość trudny, więc na niemiecki składam.:P
    • Gość: aa Re: POMOCY!!! dot. UŚ IP: 82.160.57.* 17.06.05, 22:23
      a jak w końcu z tym polskim? pytał ktoś u źródła?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka