Dodaj do ulubionych

najbardziej PRESTIŻOWY kierunek

12.07.05, 10:36
studia na jakim kierunku sa według was najbardziej prestiżowe ? ? ?
Obserwuj wątek
    • Gość: wojtek Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 10:38
      prawo, medycyna, ew. seminarium ;]
      • Gość: Ayertienna Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 10:42
        fizyka na wyzszym niz 1. roku :P
        • bad_habit MEDYCYNA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 12.07.05, 18:44
          Uwielbiam ten kierunek,z dnia na dzień coraz bardziej:)))))))))
      • Gość: taki Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 10:45
        aranżacja i vocal na AMuz w Katowicach ;P; medycyna CMUJ,Amwaw; Prawo
        UJ/UW ...a w tym roku to chyba psychologia będzie ..;P pozdrawiam
    • Gość: a Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 10:50
      MISH
      • Gość: mk Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 11:23
        Informa na UJ UW PoPoznanskiej PoWArszawskiej
    • ford.prefect Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek 12.07.05, 16:22
      Fizyka (i większość pochodnych ze szczególnym uwzględnieniem astronomii), medycyna, matematyka - prestiżowe i "szlachetne". Ponadto informatyka i być może prawo. Tylko jest jeden ważny warunek - porządny wydział.

• Gość: dr Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.is.net.pl 12.07.05, 16:42
        psychologia... elita intelektualna przy takiej konkurencji;)
        • fal_len Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek 12.07.05, 16:44
          prawo, medycyna, psychologia (zależy jak na to spojrzeć w sumie) i z
          technicznych to chyba robotyka i automatyka..
    • Gość: gosc portalu Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.net.pl / 80.48.185.* 12.07.05, 16:55
      prawo, medycyna, psychologia, informatyka; a jeśli chodzi o uczelnie to UJ, AGH,
      SGH, UW
    • Gość: k.asua Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.05, 18:07
      Popieram, MISH
      • Gość: fgv Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.07.05, 18:11
        PRAWO?

wielkie sory ale z calej tej gromadki studentow tylko 20% moze zyskac miano:
        intelektualistow! reszta udaje ze cos mysli albo maja bogatych rodzicow. o
        zaocznych juz nawet nie wspomne! tez mi prestiz:P

ps: nie zdaje na prawo i prosze nie piszcie ze pluje jadem bo jestem zazdrosny
        zawistny i w ogole zly :P
        • Gość: k Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.acn.waw.pl 12.07.05, 18:28
          no dobra,ale jednak jakis prestiz jest nie;)czyli prawo sie wysuwa na
          prowadzenie
          ponadto SGH-glownie ekonomia,finanse i bankowosc,moze tez zarządzanie!!! no
          medycyna,polibuda ale nie wszystkie,tylko te najtrudniejsze
          kierunki,psycho..hmm..trudno sie dostac ale prestiz chyba nie,informa nie tez
          nie prestiz...jakies mish moze jeszcze itp.i to niestety koniec;)
          • Gość: lukasz Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.toya.net.pl 12.07.05, 18:35
            W społeczeństwie najbardziej prestiżowe są:prawo i medycyna. I choć ci studenci
            baaaardzo często odbiegają od wyobrażeń (czyli nie są szczególnie inteligentni)
            to te 2 kierunki są u nas w kraju (i nie tylko) uważane za najbardziej
            elitarne. Ale co do innych kierunków, to już kwestia osoby. Dla mnie żadne
            budowy maszyn nie są prestiżowe i w ogóle kierunki na politechnice mi się
            kojarzą z największymi obibokami. Pewnie dlatego, że na politechnikę jest się
            dużo łatwiej dostać niż na uniwerek (mniejsza konkurencja). Ale to jest tylko
            moje odczucie i kto inny o moim wymarzonym kierunku powie, że jest dla
            bezmózgów. Poza tm po co się zastanawiać, jai jest najbardziej prestiżowy
            kierunek? Niech każdy wybiera studia zgodnie z zainteresowaniami, a nie
            prestiżem. To wybór na całe życie i według mnie prestiż to za mało, żebym się
            męczył do końca życia.
          • Gość: bohema Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 12.07.05, 23:03
            hm..od dawien dawna prawo i medycyna, to prawda.. ale jak dla mnie ten prestiż
            to stereotyp..ja bym nie powiedziała, że wszyscy prawnicy i lekarze są dla mnie
            autoryteta..świat się rozwija i my powinniśmy razem z nim jest przecież jeszcze
            trochę naprawdę interesujących, trudnych, wartościowych kierunków..tak sobie
            myślę, że tutaj odpowiedzi na to pytanie powinno się udzielać na podstawie
            rankingów z uwzględnieniem konkretnych uczelni:)
    • Gość: ale jaja Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 18:30
      socjologia na AGH:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
      • Gość: aga Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 18:34
        prawo ;)
        • Gość: Michał Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.brda.net 12.07.05, 18:43
          budownictwo, Politechnika Gdańska
          • Gość: k Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.acn.waw.pl 12.07.05, 19:01
            ekonomia- wyodrębnie ja zeby bylo widac;))
            • Gość: gabi Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 20:07
              aktorstwo ;)
      • Gość: plepleple socjlogia na AGH??? IP: *.net.pl / 80.48.185.* 12.07.05, 19:54
        Nie rozumiem czemu ludzie chca tam iść- przeciez AGH to jest techniczna
        uczelnia, a socjologia to wybitnie humanistyczny kierunek. I skąd oni tam wezmą
        dobrą kadrę do uczenia tego przedmiotu?? Chyba ze wypozycza z UJ-otu.
        • Gość: ka Re: socjlogia na AGH??? IP: *.acn.waw.pl 12.07.05, 23:00
          socjologia humanistyczna?? oj,wiesz ile tam matmy jest?cala statystyka.
    • Gość: KaraJa Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 19:15
      Oczywiście prawo i medycyna. Nie widzę poza tym nic więcej
      • drorka PRESTIŻOWY - czyli? 12.07.05, 19:27
        hej, PRESTIŻOWY - czyli jaki? Posiadajacy jakieś znaczenie, powazanie - czy
        tak? pytam, bo mam wrażenie, że kazdy wpisuje ten kierunek, na który sie sam
        dostał;)

ale moze to tylko subiektywna ocena, moja własna;)

pozdrawiam!
        • Gość: fal_len Re: PRESTIŻOWY - czyli? IP: *.mohan / *.mohan.net.pl 12.07.05, 20:56
          prastiżowy czyli taki, o którym wszyscy myślą, że bardzo trudno sie tam dostać,
          że dostają sie tam ludzie wybitni, którzy są przez to bardzo poważni.. taki po
          którym ma się poważany zawód z wysoką pensją.. ja to tak interpretuję :P ale to
          moja wersja .. przypuszczam że dostanę w kość za tę definicję a ktoś pojedzie
          def z Kopalińskiego :P
          • Gość: ups Re: PRESTIŻOWY - czyli? IP: *.mohan / *.mohan.net.pl 12.07.05, 20:59
            nie miało być poważni tylko poważani albo ważni we własnym mniemaniu :P jak kto
            woli :P
            • Gość: nb Re: PRESTIŻOWY - czyli? IP: *.eimg.pl / 80.51.205.* 13.07.05, 11:10
              Prestizowy czyli cieszacy sie naprawde WYSOKIM społecznym uznaniem. Faktycznie
              tylko prawo i medycyna w dzisiejszych czasach sa takim kierunkami. Kiedys
              jeszcze teologia.
              • Gość: drorka Re: PRESTIŻOWY - czyli? IP: *.is.net.pl 13.07.05, 13:19
                wiecie, no bo to była taka...ironia łagodna;)

dlatego, że wiekszośc osób pisze o kierunkach, na które się dostały;)

pozytywna stronniczość;P
    • n_nicky Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek 12.07.05, 21:41
      wszystkie filologie,na które przyjmują 15 osób co dwa lata,albo mniej
      medycyna i prawo dla tych,którzy idą na te kierunki z powołania
      psychologia to bardziej chwilowa moda niż prestiż
      • Gość: rumun Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 21:50
        rumunistyka na poznańskim:P
        • Gość: m_uklejka Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 22:28
          MISH
    • Gość: Karacz86 Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.05, 22:32
      Cybernetyka na WAT -poważnie brzmi, a poza tym nic mi bliżej nie wiadomo na
      temat tego kierunku ;)
    • gmikoss Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek 12.07.05, 22:54

1Medycyna
      2Stosunki Międzynarodowe, Prawo, Finanse i bankowość, Ekonomia, studia
      oficerskie wojskowe i strażackie
      3Filologie orientalne, polonistyka, fizyka i historia ale na porządnych
      uniwerkach, informatyka, kierunki po których można uczyć w szkole lub być
      urzędnikiem pańśtwowym;)
      • Gość: mela Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 12.07.05, 23:11
        te filologie orinentalne to mi nie bardzo pasują, a medycyna na pierwszym sama
        jedna to przesada, no chyba, że nasi kochani lekarze są dla ciebie takim
        autorytetem, a pensje często ledwie 1000tys. uważasz za godne pozazdroszczenia,
        fajnie, że wspominasz o stosunkach międzynarodowych, nie składałam tam
        papierów, ale uwżam, że ten kierunek jest bardzo opłacalny
        • k3m Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek 12.07.05, 23:12
          prawo UW :-)
          ale jestem stronnicza ... :D
          • Gość: natka Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.olsztyn.mm.pl 12.07.05, 23:31
            potwierdzam.k3m - tez sie dostałam:D
        • frejken Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek 12.07.05, 23:12
          moim zdaniem nie jest oplacalny,niczego konkretnego nie uczy,ale mnie niestety
          interesuje;)i zlozylam
        • gmikoss Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek 13.07.05, 00:57
          To ja już tłumaczę. Prestiż kierunków wynika moim zdaniem zarówno z
          elitarności(tzn małej dostępności), tego w jakim stopniu są społeczeństwu
          potrzebne, a ostatnim kryterium była ich opłacalność. Medycyna jest na pierwszym
          miejscu bo jest to kierunek na który trudno się dostać, lekarze są potrzebni i
          szanowani itd. W każdym razie dystansuje inne kieruki;) każda mama by chciała
          żeby jej dziecko było lekarzem;) ja bynajmniej lekarzem nie zostanę. Filologie
          orientalne są bardzo elitarne, bywają lata kiedy nie prowadzi się naboru chociaż
          jest kilkanaście chętnych na miejsce. Uważam ze osoby potrafiące gadać po persku
          czy mandaryńsku to jakaś tam elita:) Poza tym w przyszłości będą potrzebni
          jeszcze bardziej bo społeczeńśtwa są coraz bardziej wielokulturowe. SM nie daje
          konkretnego wykształcennia ale poprzez kryterium dużej liczby chętnych uważam za
          bardzo elitarne, poza tym można pracować przy MSZ:) Prawo jest dość nisko, bo
          jeśli nawet ja się na uniwerek dostałem to znaczy że jakieś super elitarne te
          studia nie są:))
          • Gość: mp Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.05, 01:07
            PRAWO i medycyma!!!!!!!!!!!
          • Gość: gfds Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.net.pl / 80.48.185.* 13.07.05, 10:26
            dla mnie ani stosunki miedzynarodowe, ani żadne filologie prestiżowe nie są. mam
            wrażenie że piszą o nich ludzie którzy właśnie tam chcą lub już studiują.
            niezmiennie od wielu lat najbardziej preztiżowymi kierunkami są medycyna i
            prawo- i myślę że to się jeszcze długo nie zmieni. (zaznaczam że nie jestem ani
            z prawa, ani z medycyny- dostałam się na administracje :))
            • Gość: Grzesiek Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.wegrow.sdi.tpnet.pl 13.07.05, 10:36
              Ja się dostałem na prawo;) i mam wysokie mniemanie o filologiach:) Ale jeśli
              chodzi o prestiż społeczny to faktycznie ustępują.. Ale w środowisku akademickim
              wyglądało by to inaczej. Moim zdaniem bycie arabistą albo sinologiem to wypas
              opcja:) No a dlatego zaliczyłem do prestiżowych bo są baardzo elitarne (żeby się
              dostać trzeba mieć grubo ponad 90% z rozszerzonego polskiego i anglika. Dla mnie
              to duużo.
    • Gość: minardi Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 08:05
      Stosunki Międzynarodowe
    • Gość: :-) Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.fobos.net.pl 13.07.05, 08:37
      psychologia, komparatystyka, teologia, filozofia
      • Gość: zlaaa teologia????? IP: *.net.pl / 80.48.185.* 13.07.05, 10:27
        Teologie dałabym jako jeden z najmniej prestiżowych kierunków, zwłaszcza że
        dość łatwo jest się tam dostać.
        • fruktoza Re: teologia????? 13.07.05, 11:19
          bezrobotny
          • Gość: one_more Re: teologia????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.05, 11:54
            MISH zdecydowanie
            • Gość: historia sztuki historia sztuki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 18:39
              historia sztuki :)
    • Gość: margarita Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.05, 23:51
      definitywnie medycyna
      • lutobor Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek 15.07.05, 11:58
        Dyplomacja i służba zagraniczna albo coś w tym rodzaju.
        • Gość: ilona86 Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 12:54
          1 MEDYCYNA
          2 ARCHITEKTURA
          3 PRAWO Z APLIKACJĄ
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka