new_design 12.07.05, 10:36 studia na jakim kierunku sa według was najbardziej prestiżowe ? ? ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wojtek Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 10:38 prawo, medycyna, ew. seminarium ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ayertienna Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 10:42 fizyka na wyzszym niz 1. roku :P Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit MEDYCYNA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 12.07.05, 18:44 Uwielbiam ten kierunek,z dnia na dzień coraz bardziej:))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 10:45 aranżacja i vocal na AMuz w Katowicach ;P; medycyna CMUJ,Amwaw; Prawo UJ/UW ...a w tym roku to chyba psychologia będzie ..;P pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 10:50 MISH Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 11:23 Informa na UJ UW PoPoznanskiej PoWArszawskiej Odpowiedz Link Zgłoś
ford.prefect Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek 12.07.05, 16:22 Fizyka (i większość pochodnych ze szczególnym uwzględnieniem astronomii), medycyna, matematyka - prestiżowe i "szlachetne". Ponadto informatyka i być może prawo. Tylko jest jeden ważny warunek - porządny wydział. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.is.net.pl 12.07.05, 16:42 psychologia... elita intelektualna przy takiej konkurencji;) Odpowiedz Link Zgłoś
fal_len Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek 12.07.05, 16:44 prawo, medycyna, psychologia (zależy jak na to spojrzeć w sumie) i z technicznych to chyba robotyka i automatyka.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc portalu Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.net.pl / 80.48.185.* 12.07.05, 16:55 prawo, medycyna, psychologia, informatyka; a jeśli chodzi o uczelnie to UJ, AGH, SGH, UW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k.asua Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.05, 18:07 Popieram, MISH Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fgv Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.07.05, 18:11 PRAWO? wielkie sory ale z calej tej gromadki studentow tylko 20% moze zyskac miano: intelektualistow! reszta udaje ze cos mysli albo maja bogatych rodzicow. o zaocznych juz nawet nie wspomne! tez mi prestiz:P ps: nie zdaje na prawo i prosze nie piszcie ze pluje jadem bo jestem zazdrosny zawistny i w ogole zly :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.acn.waw.pl 12.07.05, 18:28 no dobra,ale jednak jakis prestiz jest nie;)czyli prawo sie wysuwa na prowadzenie ponadto SGH-glownie ekonomia,finanse i bankowosc,moze tez zarządzanie!!! no medycyna,polibuda ale nie wszystkie,tylko te najtrudniejsze kierunki,psycho..hmm..trudno sie dostac ale prestiz chyba nie,informa nie tez nie prestiz...jakies mish moze jeszcze itp.i to niestety koniec;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.toya.net.pl 12.07.05, 18:35 W społeczeństwie najbardziej prestiżowe są:prawo i medycyna. I choć ci studenci baaaardzo często odbiegają od wyobrażeń (czyli nie są szczególnie inteligentni) to te 2 kierunki są u nas w kraju (i nie tylko) uważane za najbardziej elitarne. Ale co do innych kierunków, to już kwestia osoby. Dla mnie żadne budowy maszyn nie są prestiżowe i w ogóle kierunki na politechnice mi się kojarzą z największymi obibokami. Pewnie dlatego, że na politechnikę jest się dużo łatwiej dostać niż na uniwerek (mniejsza konkurencja). Ale to jest tylko moje odczucie i kto inny o moim wymarzonym kierunku powie, że jest dla bezmózgów. Poza tm po co się zastanawiać, jai jest najbardziej prestiżowy kierunek? Niech każdy wybiera studia zgodnie z zainteresowaniami, a nie prestiżem. To wybór na całe życie i według mnie prestiż to za mało, żebym się męczył do końca życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bohema Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 12.07.05, 23:03 hm..od dawien dawna prawo i medycyna, to prawda.. ale jak dla mnie ten prestiż to stereotyp..ja bym nie powiedziała, że wszyscy prawnicy i lekarze są dla mnie autoryteta..świat się rozwija i my powinniśmy razem z nim jest przecież jeszcze trochę naprawdę interesujących, trudnych, wartościowych kierunków..tak sobie myślę, że tutaj odpowiedzi na to pytanie powinno się udzielać na podstawie rankingów z uwzględnieniem konkretnych uczelni:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ale jaja Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 18:30 socjologia na AGH:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 18:34 prawo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.brda.net 12.07.05, 18:43 budownictwo, Politechnika Gdańska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.acn.waw.pl 12.07.05, 19:01 ekonomia- wyodrębnie ja zeby bylo widac;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabi Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 20:07 aktorstwo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plepleple socjlogia na AGH??? IP: *.net.pl / 80.48.185.* 12.07.05, 19:54 Nie rozumiem czemu ludzie chca tam iść- przeciez AGH to jest techniczna uczelnia, a socjologia to wybitnie humanistyczny kierunek. I skąd oni tam wezmą dobrą kadrę do uczenia tego przedmiotu?? Chyba ze wypozycza z UJ-otu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka Re: socjlogia na AGH??? IP: *.acn.waw.pl 12.07.05, 23:00 socjologia humanistyczna?? oj,wiesz ile tam matmy jest?cala statystyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KaraJa Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 19:15 Oczywiście prawo i medycyna. Nie widzę poza tym nic więcej Odpowiedz Link Zgłoś
drorka PRESTIŻOWY - czyli? 12.07.05, 19:27 hej, PRESTIŻOWY - czyli jaki? Posiadajacy jakieś znaczenie, powazanie - czy tak? pytam, bo mam wrażenie, że kazdy wpisuje ten kierunek, na który sie sam dostał;) ale moze to tylko subiektywna ocena, moja własna;) pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fal_len Re: PRESTIŻOWY - czyli? IP: *.mohan / *.mohan.net.pl 12.07.05, 20:56 prastiżowy czyli taki, o którym wszyscy myślą, że bardzo trudno sie tam dostać, że dostają sie tam ludzie wybitni, którzy są przez to bardzo poważni.. taki po którym ma się poważany zawód z wysoką pensją.. ja to tak interpretuję :P ale to moja wersja .. przypuszczam że dostanę w kość za tę definicję a ktoś pojedzie def z Kopalińskiego :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ups Re: PRESTIŻOWY - czyli? IP: *.mohan / *.mohan.net.pl 12.07.05, 20:59 nie miało być poważni tylko poważani albo ważni we własnym mniemaniu :P jak kto woli :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nb Re: PRESTIŻOWY - czyli? IP: *.eimg.pl / 80.51.205.* 13.07.05, 11:10 Prestizowy czyli cieszacy sie naprawde WYSOKIM społecznym uznaniem. Faktycznie tylko prawo i medycyna w dzisiejszych czasach sa takim kierunkami. Kiedys jeszcze teologia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drorka Re: PRESTIŻOWY - czyli? IP: *.is.net.pl 13.07.05, 13:19 wiecie, no bo to była taka...ironia łagodna;) dlatego, że wiekszośc osób pisze o kierunkach, na które się dostały;) pozytywna stronniczość;P Odpowiedz Link Zgłoś
n_nicky Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek 12.07.05, 21:41 wszystkie filologie,na które przyjmują 15 osób co dwa lata,albo mniej medycyna i prawo dla tych,którzy idą na te kierunki z powołania psychologia to bardziej chwilowa moda niż prestiż Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rumun Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 21:50 rumunistyka na poznańskim:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m_uklejka Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 22:28 MISH Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karacz86 Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.05, 22:32 Cybernetyka na WAT -poważnie brzmi, a poza tym nic mi bliżej nie wiadomo na temat tego kierunku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
gmikoss Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek 12.07.05, 22:54 1Medycyna 2Stosunki Międzynarodowe, Prawo, Finanse i bankowość, Ekonomia, studia oficerskie wojskowe i strażackie 3Filologie orientalne, polonistyka, fizyka i historia ale na porządnych uniwerkach, informatyka, kierunki po których można uczyć w szkole lub być urzędnikiem pańśtwowym;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mela Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 12.07.05, 23:11 te filologie orinentalne to mi nie bardzo pasują, a medycyna na pierwszym sama jedna to przesada, no chyba, że nasi kochani lekarze są dla ciebie takim autorytetem, a pensje często ledwie 1000tys. uważasz za godne pozazdroszczenia, fajnie, że wspominasz o stosunkach międzynarodowych, nie składałam tam papierów, ale uwżam, że ten kierunek jest bardzo opłacalny Odpowiedz Link Zgłoś
k3m Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek 12.07.05, 23:12 prawo UW :-) ale jestem stronnicza ... :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natka Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.olsztyn.mm.pl 12.07.05, 23:31 potwierdzam.k3m - tez sie dostałam:D Odpowiedz Link Zgłoś
frejken Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek 12.07.05, 23:12 moim zdaniem nie jest oplacalny,niczego konkretnego nie uczy,ale mnie niestety interesuje;)i zlozylam Odpowiedz Link Zgłoś
gmikoss Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek 13.07.05, 00:57 To ja już tłumaczę. Prestiż kierunków wynika moim zdaniem zarówno z elitarności(tzn małej dostępności), tego w jakim stopniu są społeczeństwu potrzebne, a ostatnim kryterium była ich opłacalność. Medycyna jest na pierwszym miejscu bo jest to kierunek na który trudno się dostać, lekarze są potrzebni i szanowani itd. W każdym razie dystansuje inne kieruki;) każda mama by chciała żeby jej dziecko było lekarzem;) ja bynajmniej lekarzem nie zostanę. Filologie orientalne są bardzo elitarne, bywają lata kiedy nie prowadzi się naboru chociaż jest kilkanaście chętnych na miejsce. Uważam ze osoby potrafiące gadać po persku czy mandaryńsku to jakaś tam elita:) Poza tym w przyszłości będą potrzebni jeszcze bardziej bo społeczeńśtwa są coraz bardziej wielokulturowe. SM nie daje konkretnego wykształcennia ale poprzez kryterium dużej liczby chętnych uważam za bardzo elitarne, poza tym można pracować przy MSZ:) Prawo jest dość nisko, bo jeśli nawet ja się na uniwerek dostałem to znaczy że jakieś super elitarne te studia nie są:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mp Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.05, 01:07 PRAWO i medycyma!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gfds Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.net.pl / 80.48.185.* 13.07.05, 10:26 dla mnie ani stosunki miedzynarodowe, ani żadne filologie prestiżowe nie są. mam wrażenie że piszą o nich ludzie którzy właśnie tam chcą lub już studiują. niezmiennie od wielu lat najbardziej preztiżowymi kierunkami są medycyna i prawo- i myślę że to się jeszcze długo nie zmieni. (zaznaczam że nie jestem ani z prawa, ani z medycyny- dostałam się na administracje :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.wegrow.sdi.tpnet.pl 13.07.05, 10:36 Ja się dostałem na prawo;) i mam wysokie mniemanie o filologiach:) Ale jeśli chodzi o prestiż społeczny to faktycznie ustępują.. Ale w środowisku akademickim wyglądało by to inaczej. Moim zdaniem bycie arabistą albo sinologiem to wypas opcja:) No a dlatego zaliczyłem do prestiżowych bo są baardzo elitarne (żeby się dostać trzeba mieć grubo ponad 90% z rozszerzonego polskiego i anglika. Dla mnie to duużo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minardi Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 08:05 Stosunki Międzynarodowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.fobos.net.pl 13.07.05, 08:37 psychologia, komparatystyka, teologia, filozofia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zlaaa teologia????? IP: *.net.pl / 80.48.185.* 13.07.05, 10:27 Teologie dałabym jako jeden z najmniej prestiżowych kierunków, zwłaszcza że dość łatwo jest się tam dostać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: one_more Re: teologia????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.05, 11:54 MISH zdecydowanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: historia sztuki historia sztuki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 18:39 historia sztuki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margarita Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.05, 23:51 definitywnie medycyna Odpowiedz Link Zgłoś
lutobor Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek 15.07.05, 11:58 Dyplomacja i służba zagraniczna albo coś w tym rodzaju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ilona86 Re: najbardziej PRESTIŻOWY kierunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 12:54 1 MEDYCYNA 2 ARCHITEKTURA 3 PRAWO Z APLIKACJĄ Odpowiedz Link Zgłoś