Dodaj do ulubionych

POLIBUDA WARSZAWSKA

14.07.05, 15:01
Wpisujcie sie kto się dostał i gdzie :)
-budownictwo
Obserwuj wątek
    • Gość: blanko Re: POLIBUDA WARSZAWSKA IP: *.chello.pl 14.07.05, 15:18
      informatyka (elka), ale rezygnuje
      • Gość: kaczuch Re: POLIBUDA WARSZAWSKA IP: *.interdom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.05, 17:14
        No ja na matmę na MiNI i juz zrezygnowałem... :)
        • anetaaaa1 Re: POLIBUDA WARSZAWSKA 14.07.05, 17:29
          a ja byc moze bede studiowac tam zaocznie :D
        • Gość: Be Be Re: POLIBUDA WARSZAWSKA IP: *.iim.pl / *.iim.pl 14.07.05, 20:28
          a gdzie poszedles? ja tez sie dostalam na mate na mini, ale takze na mate uw i
          mismap i nie wiem co wybrac...
          • Gość: kaczuch Re: POLIBUDA WARSZAWSKA IP: *.interdom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.05, 23:32
            Wybrałem JSEMat na UW :]
            • Gość: jaa Re: POLIBUDA WARSZAWSKA IP: *.aster.pl 15.07.05, 11:31
              kurcze politechnika jesli chodzi o matme i temu podobne kierunki jest duzo
              lepsza niz uw! ja nie wiem jak mozecie wybierac uw... rozumiem ze na
              politechnice trudniej sie utrzymac ale po niej z tytulem inzyniera na pewno
              latwiej bedzie znalezc prace bo teraz zapotrzebowanie na fachowcow;))) poza tym
              to przecudowna uczelnia;)) pozdrawiam:)
      • xpiotrekx1 Re: POLIBUDA WARSZAWSKA 14.07.05, 23:21
        Gość portalu: blanko napisał(a):

> informatyka (elka), ale rezygnuje

a czemu? ja sie dostalem i na poznan i tutaj i wlasnie na PW ide :)
        • Gość: blanko Re: POLIBUDA WARSZAWSKA IP: *.chello.pl 15.07.05, 11:26
          Bo dostalem sie tutaj i na uw...
          • xpiotrekx1 Re: POLIBUDA WARSZAWSKA 15.07.05, 12:58
            Gość portalu: blanko napisał(a):

> Bo dostalem sie tutaj i na uw...

chcesz zostac nauczycielem?
            • Gość: blanko Re: POLIBUDA WARSZAWSKA IP: *.chello.pl 16.07.05, 00:06
              Jakim nauczycielem???
              Po uw jest bardzo duzo pracy (z tego co slyszalem, to raczej praca szuka
              absolwentow uw), poza tym pw przygotowywyuje wg mnie dobrze do pracy, ale
              takiej ze tak powiem... zwyczajnej, malo innowacynej czy kreatywnej, cos w
              stylu administratorow sieci lub osob bardziej zwiazanych z praktycznym
              wykorzystaniem gotowych juz programow, a nie samym tworzeniem. Nie wspomne juz
              o swiatowej renomie uw i o ilosci olimpijczykow ktora tam sie dostaje (w tym
              roku okolo 55 osob na 100 miejsc). Myslisz, ze wszyscy oni zostaja
              nauczycielami? Nie wydaje mi sie...
              • Gość: ntr_neo Do blanko! UW vs PW (podobny problem) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 13:11
                Elo! Tak siem składa że też dostałem siem i tu i tu, ale chyba jednak się na
                elkę zdecyduję. Porównywałem programy i możliwości specjalizacji, na pw jest
                dużo ciekawiej, dużo przedmiotów obieralnych a i trochę techniki się przyda,
                dużo tam nie ma... UW to studia uniwersyteckie, dużo teorii (na pierwszym roku
                sama teoria i matma :/) które IMHO przygotują mnie raczej do pracy naukowej (z
                tego co słyszałem to wielu z nich doktoryzuje się potem 4example in USA).

Co do olimpijczyków to naliczyłem ich tam 75 lub 76 (ludzi ze 100, chyba że
                ktoś napisał 6 maturek na 100% ;) acz przy ogłoszaniu usłyszałem że w tym roku
                60% przyjętych jest po CEWM! Odlicz olimpijczyków... i okaże się że jesteśmy w
                gronie 12 osób przyjętych z nowej matury. Miło :)

Ale szczerze powiedziawszy to renoma ciągnie, a to się bardzo liczy w
                zagranicznych firmach, jak sie komu marzy work u Billa to w sam raz... Ja sam
                się jeszcze zastanawiam, szczerze powiedziawszy to wybór elka a uw to jak wybór
                między pasją a kasą i renomą... W każdym razie mam czas do poniedziałku, czyli
                cały łikend na przemyślenia. Pozdrówka!
                • Gość: blanko Do ntr_neo IP: *.chello.pl 16.07.05, 20:10
                  A nie złożyłeś jeszcze papierów na uw? Tam trzeba było do 14 na infe, a do 18
                  na matme!!!

Wsrod przyjetych jest 65 osob, ktore mialy 100 ptk, ale wg moich obliczen 48 to
                  olimpijczycy, a reszta to osoby zdajace cew (przez wspolczynnik 'a' w
                  kryteriach przyjec nie trzeba zrobic wszystkich zadan, aby miec 100 ptk z cew).
                  Przyjetych osob z nowa matura jest 31, a osob, ktore zdawaly cew 30. Łącznie
                  109 osob przyjetych.

Ja wybralem uw glownie ze wzgledu na swiatowa renome, duze mozliwosci dostania
                  swietnej pracy oraz wlasnie program nauczania, ktory przygotowuje do tworzenia
                  nawet najbardziej zaawansowanych programow nie wnikajac za bardzo w to jak
                  komputer dziala... Pod wzgledem techniki pw stoji oczywiscie o klase wyzej niz
                  uw, ale pytanie czy znajmosc tego jest konieczna podczas tworzenia programow i
                  czy cala ten nacisk technike nie jest kosztem teorii, ktora przy wielkich i
                  nowatorskich projektach dla miedzynarodowych korporacji moze byc niezbedna...
                • Gość: tupik Re: Do blanko! UW vs PW (podobny problem) IP: *.chello.pl 17.07.05, 01:59
                  UW jest głębsze, PW jest szersze. UW się mieści w 4. setce światowego rankingu,
                  PW nie ma w pięćsetce, ale w 6-tej setce może już być (tak jak i AGH). Polskie
                  uczelnie w ogóle słabo wypadają w tych rankingach - to nie jest niestety ani
                  I, ani nawet II świat. Do Oxford i Cambridge, Harvardu, Berkeley, MIT czy
                  Caltechu nawet UW i UJ jest bardzo daleko.
                  Na sieciach znają się na PW lepiej, na algorytmach i programowaniu gorzej. Na
                  teorii matematycznej w zasadzie gorzej, ale na pewnych konkretnych sprawach
                  lepiej. Na elce też jest sporo ludzi którzy się liczą w świecie sądząc po
                  książkach i artykułach publikowanych w najlepszych wydawnictwach i
                  czasopismach.
                  W gruncie rzeczy masz jeden wybór - czy chcesz być inżynierem, czyli
                  człowiekiem który jest bliżej praktyki i świata fizycznego, czy nie.

P.S. W M$, nawet w centrali w Redmond są także ludzie po PW.
    • Gość: ziggi Re: POLIBUDA WARSZAWSKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 18:07
      hehe..;)
      polowa mojej klasy tam sie dostala...
      informatyka, mechatronika, jakis makrokierunek i kilka innych, ktorych nie
      pamietam...
      zaczelam sie zastanawiac czy to moi koledzy sa tacy madrzy czy poziom pw nagle
      tak spadl..........?
      • Gość: kaczuch Re: POLIBUDA WARSZAWSKA IP: *.interdom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.05, 18:17
        No u mnie jest podobna sprawa, prawie każdy z mojej klasy kto składał papiery na
        PW, dostał się...:)
        • Gość: blanko Re: POLIBUDA WARSZAWSKA IP: *.chello.pl 14.07.05, 20:33
          U mnie tak samo, ale to nie dziwne skoro na niektore kierunki wystarczylo 30
          ptk Ciekawe czy tacy ludzie (z 30ptj co sie dostali) skoncza te studia...
      • dorota711 Re: POLIBUDA WARSZAWSKA 15.07.05, 19:02
        to nie poziom spadł, to z tą nową maturą jest Wam łatwiej, bo była prostsza od
        starej
        • xpiotrekx1 Re: POLIBUDA WARSZAWSKA 18.07.05, 22:39
          dorota711 napisała:

> to nie poziom spadł, to z tą nową maturą jest Wam łatwiej, bo była prostsza od
          > starej

hmmmm tak dla przykladu:
          stara matura z matmy:
          liczba zadan: 5
          liczba zadan ktore trzeba zrobic: 3
          czas 5h
          czas robienia tych 3 zadan: max 2h

a w nowej zadan sie nie wybiera, jest ich wiecej, mniej czasu, nie jest powiedziane ze sa latwiejsze... jedyne udogodnienie to to, ze nie trzeba tyle komentarzy

jedyne co sie zgodze to matura z polaka... jak dobrze ze nie musielismy sie uczyc w liceum :P
    • Gość: tam idzie mniej Re: POLIBUDA WARSZAWSKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 18:24
      osob bo bardzo cieko sie utrzymac..kierunki sa trudne i nie kazdy da sobie
      znimi rade..
      • Gość: ziggi Re: POLIBUDA WARSZAWSKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 18:38
        no i trzeba bylo zdawac matme i fizyka na maturze...a fizyki sie chyba wszyscy
        bali...
        • Gość: Be Be Re: POLIBUDA WARSZAWSKA IP: *.iim.pl / *.iim.pl 14.07.05, 20:30
          nie wszyscy, ja zdawalam i nie zaluje
          • Gość: dziobak Re: POLIBUDA WARSZAWSKA IP: *.68.80.1.ostrow80.tnp.pl 14.07.05, 20:58
            Bebe, ja tez nie żaluje ze zdawalem fize. Skąd jestes? PS dostalem sie na infe
            na mini ale pewnie zrezygnuje.
            • Gość: bebe Re: POLIBUDA WARSZAWSKA IP: *.iim.pl / *.iim.pl 15.07.05, 12:31
              z warszawy, dostalam sie na matme na mini, ale na infe tez bym sie spokojnie
              dostala, tylko nie lubie jeje
          • Gość: ziggi Re: POLIBUDA WARSZAWSKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 20:58
            gdybym wiedziała - też bym chociaż spróbowała.... mimo że za fizyką nie
            przepadam...;)
            ale nie narzekam, geografia i tak poszla dobrze..;0
    • virtue87 Re: POLIBUDA WARSZAWSKA 14.07.05, 19:49
      Ja się dostałam na telekomunikację, ale idę na UW na ekonomię i dzisiaj
      opdebrałam świadectwo.
      • Gość: jej Re: POLIBUDA WARSZAWSKA IP: *.aster.pl 15.07.05, 11:34
        i wedlug mnei zrobiles błąd... zeby zrezygnowac z telekomunikacji na rzecz
        ekonomii... eszz... ekonomistow to teraz od cholery jest:)
      • Gość: ali Re: POLIBUDA WARSZAWSKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 12:05
        do virtue87:

Hehe, ja bylem w podobnej sytuacji, tylko, ze u mnie wybor padl na
        telekomunikacje na polibudzie. Wszyscy mi powtarzali, ze studia techniczne sa o
        wiele trudniejsze od ekonomicznych i jezeli teraz ich nie zaczne to nie bedzie
        szans na to pozniej. Natomiast ekonomia jest dosc prostym kierunkiem (w
        porownaniu do tech) i jak bedzie mi sie chcialo to moge sobie to wziasc jako 2
        fakultet. Pozatym ekonomistow jest dzisiaj duzo wiecej niz specow od
        telekomunikacji, no i ten inż. przed nazwiskiem :)
        Napisz czemu wybrales ekonomie.

pozdrawiam
    • Gość: piterasek86 Re: POLIBUDA WARSZAWSKA IP: *.pl / *.covernet.pl 14.07.05, 23:03
      ni chodzi o spadek poziomu.
      pamietajcie ze wszyscy powtarzali ze na polibudzie zawsze łatwiej sie dostać
      niż utrzymać
    • jakub_86 Re: POLIBUDA WARSZAWSKA 15.07.05, 15:57
      wybaczcie pytanie, ale ... jak sie przeliczalo punkty na informatyke na
      przyklad? i jaki byl prog albo podajcie wynik osoby, ktora miala najmiej
      punktow z ludkow wam znanych i sie tam dostala. prosze :>
      • Gość: kaczuch Re: POLIBUDA WARSZAWSKA IP: *.interdom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.05, 16:01
        Przelicznik na polibudę jest taki sam na prawie wszystkie kierunki w tym infę.
        Liczy się 0,3 procent punktów z poziomu podstaowego i 0,7 procenta punktów z
        poziomu rozszerzonego. Liczą sie wyniki z matmy i z fizy. Progu na infe nie
        znam, ale słyszałem, że podobno 148 punktów.
        • maciejek19 Re: POLIBUDA WARSZAWSKA 16.07.05, 00:11
          Jestem na informatyce na elce, oczywiście nie rezygnuje:] Na tym wydziale na
          infę od października trzeba było mieć chyba 147, od lutego chyba 126(tak mi się
          wydaje):] Pozdrawiam:]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka