Dodaj do ulubionych

JUDAISTYKA UJ

15.07.05, 18:56
hej, kto się dostał niech poda gg :))- jeżeli chce oczywiście. A poza tym mam
pytanie: czy potwierdzić można jeszcze w poniedzialek?? bo jest napisane do
18 lipca i nie wiem czy 18 włącznie. Pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • Gość: heidi Re: JUDAISTYKA UJ IP: *.zamosc.mm.pl 16.07.05, 22:05
      hej!!!ja sie dostalam na inny kierunek,ale tez na uj:) a tak w ogole to
      gratuluje Ci,ze bedziesz studiowal na tym swietnym kierunku,moim zdaniem to
      dobry wybor...a wlasciwie to czemu wybrales wlasnie judaistyke????pozdrowienia
      • Gość: molk Re: JUDAISTYKA UJ IP: *.crowley.pl 17.07.05, 13:59
        Niech zgadne - bo jest Zydem :)
        • Gość: nb Re: JUDAISTYKA UJ IP: *.eimg.pl / 80.51.205.* 17.07.05, 14:08
          jesli nie jest Żydem to nie ma sensu studiowac judaistyke
          • Gość: ewa Re: JUDAISTYKA UJ IP: *.streamcn.pl 17.07.05, 14:52
            ja uwazam ze to ciekawy kierunek,chcialam zdawac ale za slaby wynik z hist
            mialam. poza tym podziwiam ludzi ktorzy oddają się swojej pasji
            • Gość: lidaq Re: JUDAISTYKA UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 14:57
              Żydem nie jestem, a po prostu interesuję się tym. I nie sądze, że fakt, że
              Żydem nie jestem wypaczał sens studiowania tego kierunku. Pozdrawiam
      • mariolkawalczywkisielu Re: JUDAISTYKA UJ 18.07.05, 17:02
        aa, Lidak, zapomniałam o gg: 2828241 :)
        • Gość: lidaq Re: JUDAISTYKA UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 17:29
          jestem z Puław :))
    • Gość: hmm Re: JUDAISTYKA UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 16:06
      hudaistyka n.. hmm żydologia?..glupio brzmi..kierunek fajny..egzotyczny
      • Gość: o. Re: JUDAISTYKA UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 16:10
        judaistyka, nie hudaistyka, nie żydologia, to nie nauka o Żydach(jako narodzie)
        ani o żydach (jako wyznawcach judaizmu) ale o judaizmie jako takim, plus
        historia i kultura Żydów.
        masz rację, to co piszesz głupio brzmi, hmm jaki pan taki kram?
    • Gość: agnieszka Re: JUDAISTYKA UJ IP: *.taunet.biz / 62.29.142.* 17.07.05, 18:02
      ja w ogole nie zdwalam na takie humanistyczne kierunki,ale gratuluje:) sama
      zamierzam isc na judaistyke, ale zaocza i to w przyszlosci. Wcale nie zgadzam
      sie z tym, ze jesli ktos studiuje judaistyke to musi byc Żydem, poprostu to
      fascynuje i zachwyca:)) tak jak mnie:D
      • Gość: nb Re: JUDAISTYKA UJ IP: *.eimg.pl / 80.51.205.* 17.07.05, 18:12
        o ile ma sie bogatego tatusia ktory po takim kieruneczku dla "pasjonatow" raczy
        utworzyć Ci miejsce pracy :>>>
        • Gość: agnieszka Re: JUDAISTYKA UJ IP: *.taunet.biz / 62.29.142.* 17.07.05, 18:15
          przeciez narazie nie ide na judaistyke:P ide na cos po czym jest praca, ale
          potem i tak zamierzam studiowac judaistyke:D aczkolwiek na to najpierw sama zarobie
        • mariolkawalczywkisielu Re: JUDAISTYKA UJ 17.07.05, 18:21
          @ nb - może Cię to zdziwi, ale niektórzy studiują coś co ich interesuje a nie
          to, co zapewni im kasę, a że Babilon ma się dobrze to zasługa ludzi m.in. Twego
          pokroju, ale drwij sobie z 'kieruneczku', na zdrowie. życzę bardzo dobrze
          płatnej, nudnej i niesłużącej nikomu pracy w wielkim przedsiębiorstwie.
          • Gość: oleczka ja sie dostalam :) IP: *.opole.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.05, 18:30
            do zobaczenia zatem w pazdzierniku :) a skad jestes, lidak?
          • Gość: nb Re: JUDAISTYKA UJ IP: *.eimg.pl / 80.51.205.* 17.07.05, 18:30
            tak tak dorośnij kiedys świat ma w dupie jaki lubisz najbrdziej kolor jaka
            druzyne czy lubisz czytac kasiazki czy nie ... Taki kieruneczek to sobie mzoesz
            zrobic jak juz masz jakies wyksztalcenie. Nie chce zalamywac swiata waszych
            dzieciecych wyobrazen ale oprocz sprawiania soebie przyjemnnosci takei
            kieruneczki nic nie daja innego i dlatego prosze worcic do mojej wczesniejszej
            odpowiedzi. To tak jakbyby polowa facetow w Polsce chcial zosatc menedzerami
            pilkarskimi a druga preojektantami bielizny no fascynujace ; p
            • mariolkawalczywkisielu do nb 17.07.05, 20:29
              a ja mam, za przeproszeniem, w dupie to, gdzie ma mnie świat (zresztą i tak nie
              uznaję pojęcia świat - świat to ludzie).
              sobie poradzę po judaistyce, się nie martw, nie wszyscy są antysemitami,
              ksenofobami i ograniczonymi zarozumialcami. zresztą to nie jedyny kierunek który
              będę studiować, to tak żebyś na pewno spokojnie usnął.
              Twoje porównania stoją na naprawdę wysokim poziomie i są bardzo adekwatne,
              znając system wspiąłeś się na wysoki szczebel kariery, na kierownicze
              stanowisko. i jesteś chyba bardzo sfrustrowany wyścigiem szczurów. ja chcę robić
              to, co mnie interesuje a nie spędzić życie za biurkiem z poczuciem niespełnienia
              i bezsensu.
              i nie mam zamiaru rezygnować z bycia naiwną, dziecinną i wierzącą w pewne rzeczy
              na widok kaganka, którym mnie tak cudownie 'oświeciłeś' - nie urodziłam się
              wczoraj, wiem jak jest, ale to nie znaczy, że mam zamiar płynąć z prądem, nie
              jestem oportunistką ani konfromistką. ale rozumiem, takim jak Ty wygodniej.
              odpowiadam, bo wkurzają mnie takie wypowiedzi, choć wiem, że i tak nie rozumiesz
              o czym piszę.
              dobranoc.
              • Gość: nb Re: do nb IP: *.eimg.pl / 80.51.205.* 17.07.05, 20:55
                Jestes taka twarda? To zrezygnuj z 2 kierunku i studiuj tylko Judaistyke ?
                • mariolkawalczywkisielu Re: do nb 17.07.05, 21:40
                  1. na razie tylko judaistykę, nie stać mnie na studiowanie w dwóch miastach
                  jednocześnie.
                  2. ten drugi też jest 'nieopłacalny'.
                  3. dobranoc.
          • anka.g1 Re: JUDAISTYKA UJ 17.07.05, 18:32
            A ile miałeś punktów z maturki?? Tez się tam wybierałam ale zrezygnowałam w ostatniej chwili. Sama mam kolegę, który tam studiuje. Jest bardzo zadowolony. Zaprowadził mnie kiedyś do tego instytutu, w którym ma zajęcia. Trzeba przyznać, że nieźle odstawiony i podobno ma najpiękniejszy ogród spośród uniwersytetów. Pewnie Żydzi dają na to niezłą kasę. Ale i tak nie widze perspektyw po tym kierunku.
            • Gość: oleczka do nb! IP: *.opole.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.05, 18:38
              cały czas spotykam sie z takimi reakcjami, tylko ze ciagle jest ten sam
              schemat. o tym, ze nie znajde zajecia mowia najczesciej ludzie niemajacy
              bladego pojecia o tych zagadnieniach, a co za tym idzie, niezdajacy sobie
              sprawy z mnogosci instytucji zwiazanych z historia i kultura zydowska, ktore,
              notabene, ciesza sie coraz wiekszym zainteresowaniem.
              • Gość: agnieszka Re: do nb! IP: *.taunet.biz / 62.29.142.* 17.07.05, 18:42
                dokladnie, w Krakowie jest wiele instytucji i osrodkow zajmujacych sie kultura
                Żydowska, a chocby przy festiwalu tez mozna pracowac i niech mi kto nie powie,
                ze to tylko jest sezon, bo festiwal sie caly rok przygotowuje
    • Gość: Salvia Re: JUDAISTYKA UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 14:07
      Myślę, że wszelkie dyskusje na temat czy warto studiować judaistykę są
      pozbawione sensu. Jeżeli ktoś wybiera taki kierunek to najprawdopodobniej ma
      już jakieś plany na przyszłość a nawet jeśli nie to zaczną się one
      krystalizować w ciągu kolejnych lat.

P.S. Ja również się dostałam więc dla zainteresowanych podaję nr gg. 4741861

Pozdrowienia
      • Gość: ed Re: JUDAISTYKA UJ IP: *.net.pl / 80.51.253.* 20.07.05, 14:49
        miło mi, że widze tutaj kilka osób, które dostały się na judaistyke :) właśnie
        dzisiaj wpisałem się na studia /byłem na rezerwie/, z czego bardzo jestem
        zadowolony. Przynajmniej bedzie to to, co mnie interesuje i nie bede kolejnym
        prawnikiem, ekonomista czy innym. Studia dosyc oryginalne, ale wszyscy, którzy
        to studiują, są zadowoleni i z tego co wiem, na brak zajęcia nie narzekają.
        do października
        • Gość: Kata Re: JUDAISTYKA UJ IP: *.cn.net.pl 23.07.05, 15:17
          O, miło wiedzieć, że ktoś jednak z rezerwy się dostał. A powiedz mi ile miałeś
          punktów (albo chociaż na którym byłeś miejscu na liście rezerwowych), bo ja też
          miałam zaszczyt znaleźć się w rezerwie i ciekawa jestem ile osób z
          rezerwy "połknęły" studia dzienne.
          • Gość: ed Re: kata IP: *.net.pl / 80.51.253.* 09.08.05, 11:29
            byłem jakoś 3 albo 4 na rezerwie, trochę było na to czekania, ale ostatecznie
            się udało :)
            • Gość: Kata Re: kata IP: *.cn.net.pl 14.08.05, 22:06
              No to gratuluję ponownie :-)))
              Ja miałam to niewątpliwe nieszczęście znaleźć się w drugiej połowie
              rezerwowych:-( Niestety ciekawość głęboko w mojej naturze zakorzeniona jest, a
              do stracenia i zyskania nie mam już nic, więc chciałabym zapytać jeszcze ile
              procent uzyskałeś z matur i ile w ogólnym rozrachunku miałeś punktów. Będę
              przynajmniej wiedzieć ile "liczbowo" zabrakło mi do szczęścia:-))
    • majka.dz Re: JUDAISTYKA UJ 30.07.05, 12:35
      nie wiem dlaczego ludzie tak bardzo probuja wmowić innym że judaistyka jest
      kierunkiem bez przyszłości sama jestem studentka tego kierunkui uwarzam, ze
      jesli ktos chce to prace znajdzie zreszta taki kierunek jest tylko jeden w
      calej polsce a konczy go przewaznie maks15 osob z kazdego roku wiec konkurencji
      na rynku pracy nie ma a zawsze mozna wyjchac za granice czy do satnow czy do
      izraela, francja, anglia tam kierunki zwiazane z historia i kultura żydowska
      są rozwiniete i praca czeka trzeba sie tylko zainteresowac. Poza tym uważam ze
      znjomość języka hebrajskiego samo w sobie jest już dobrym początkiem ,
      zwłaszcza że i angielski po tym kierunku zna się dobrze w końcu wiele wykładów p
      [rowadzonych jest w tym języku(ang) tak samo ksiązki do anuki języków też sa w
      wersji ang., no to chyba tyle co chciałam powiedziec
    • Gość: Ewa M. Re: JUDAISTYKA UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 19:54
      Cześć!!:)))))
      Ja też się dostałam na Judaistykę:)))) Jestem z Chrzanowa-gg 3381279.
      Z Olą się już widziałam jak składałam papiery:P Szkoda,że nie podałeś Lidak
      swojego nr gg:/
      Pozdrawiam
      Ewa
      Ps. Judiastyka to specjalizacja na kierunku historycznym. Kierunek
      studiów:historia, zawód:historyk ze specjalizacją judaistyka, a nie judaista!!
      Można więc równie dobrze wykonywać pracę historyka, a po ukończeniu
      specjalizacji pedagogicznej ostatecznie uczyć w szkole. Szkoda,że nikt tego nie
      zauważył:/ A do Izraela też uważam,że można pojechać po tym kierunku. Szczerze
      mówiąc to moje marzenie <rotfl>
      • Gość: Autor Re: JUDAISTYKA UJ IP: *.bsk.vectranet.pl 07.08.05, 10:56
        A czy na judaistyce uczy się języka hebrajskiego?
    • kasienqaz Re: JUDAISTYKA UJ 08.08.05, 12:01
      Ja również uważam,ze judaistyka to kierunek bez przyszłości, jednakże w
      obecnych czasach po wielu innych kierunkach również ciężko znalezc pracę.Gdyby
      mnie coś bardzo interesowałao, to pewnie podobnie jak założyciel tego wątku
      poszłabym w kierunku moich zainteresowań. Chociaż mi także ciężko zrozumieć jak
      można interesować sie judaistyką... ale to już tylko moje zdanie. Piszecie,ze
      wydział, gdzie wykładają judaistykę wygląda ''bogato''- hehe... a jak ma
      wyglądać skoro w rządzie siedzi wielu zydów, to na co mają łożyć pieniądze??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka