Dodaj do ulubionych

RADY DLA MATURZYSTÓW 2006

23.07.05, 12:20
W imieniu przyszłorocznych maturzystów proszę o rady starszych kolegów. Z
góry dzięki! :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Lola Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.magma-net.pl 23.07.05, 12:23
      zacznij sie juz uczyc, a nie przesiadywac na forum!
      • Gość: gumis Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.wroclaw.mm.pl 23.07.05, 12:24
        dobrze lola powiedziane, jak chce zdac to jazda do nauki!
      • Gość: marii Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 14:27
        mam do sprzedania prezentację z j.poslkiego na temat : zapożyczenia z
        j.angielskiego we współczesnej polszczyźnie.dostałam za nią 20pkt. mój e-mail
        bestxx@wp.pl
    • maturient Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 23.07.05, 12:24
      Jeśli nie wiesz, to nie mów nic, bo się uczę!
      • Gość: Lola Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.magma-net.pl 23.07.05, 12:26
        jednym okiem czytasz pana Tadeusza a drugim forum?zarabisty z ciebie ziom
        • Gość: krakus_ka Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.compower.pl 23.07.05, 12:26
          Podstawowa rada: nie wierz CKE
        • Gość: benita Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 12:29
          nie musisz sie uczyc:) koledzy kit pociskaja. Sietnie zdalam a z polskiego nic nie robilam- lektury tylko niektore czytalam (te krotsze). po prostu trzeba umiec czytac ze zrozumieniem:) a z czego chcesz zdawac? ja zdawalam z matmy, wiec zadania robilam i tyle i poszlo mi swietnie:) powodzenia!!
          • Gość: Lola Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.magma-net.pl 23.07.05, 12:31
            benita, nie klam dziewczyno, trzeba go postraszyc!

a ty chlopcze pedz do ksiazek! znajdz sobie mily i przytulny kacik i cwicz
            slowka z angielskiego, bo bedzie potem placz i zgrzytanie zebow
            • Gość: benita Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 12:32
              nie klamie:) napisalam najlepiej w szkole:) a Tobie jak poszla i studentka czego jestes??:>
            • Gość: janek Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.05, 16:09
              no musisz ten tego..óczyć sie ile tylko sie da.
      • Gość: gumis Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.wroclaw.mm.pl 23.07.05, 12:26
        stary my nie wiemy? my nie wiemy? ja wlasnie zdalem mature i jeszcze z szoku
        wyjsc nie moge! wylacz dziecko komputer telewizor i gejmboja, zaslon okna,
        wlacz lampke i zacznij ryc bo kiepściuchno bedzie!
      • Gość: magda Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 12:27
        zdajcie wszystko co sie da i koniecznie na obu poziomach.wcale to nie jest takie
        ciezkie zdawac 4przedmioty a pozniej na studia bedzie wam latwiej.zaluje ,ze
        zdawalam tylko 1przedmiot.nie popelniajcie tego bledu.
    • kawa_malinowa Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 23.07.05, 12:30
      Spróbuj w jakiejś olimpiadzie :)
      • Gość: emu Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.bochnia.pl / *.bochnia.pl 23.07.05, 12:34
        zdawaj co sie da na rozszerzonym , nic nie trecisz najwazniejsze polski i jezyk
      • Gość: gumis Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.wroclaw.mm.pl 23.07.05, 12:35
        stary zapomnij o olimpiadach, zapomnij o kolegach, zapomnij ze masz zycie, rano
        myj zabki i juz w myslach powtarzaj wiadomosci, z rodzicami przy obiedzie
        dyskutuj tylko na tematy naukowe, nie czytaj swerszczykow tylko czytaj ZE
        ZROZUMIENIEM, a tu sie niczego konstruktywnego nie dowiesz wiec spadaj do
        drugiego pokoju sie uczyc!
        • Gość: Lola Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.magma-net.pl 23.07.05, 12:38
          chesz chlopcze praktycznej rady? wyjmij ktorys wazny kabelek z komputera ...
          np. ten laczacy monitor i jednostke centralna i wywal na smietnik!nie marnuj
          czasu na stukanie w klawiaturke!odpoczniesz sobie w czerwcu, staryyy
      • Gość: fal_len Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.mohan / *.mohan.net.pl 23.07.05, 12:44
        głupotą jest zdawać coś na jednym poziomie.. wszystko na dwóch.. może
        śiwidectwo nie bedzie piękne, a moze akurat sie przyda.. uczyć się, ale
        umiejętnie.. i nie siedzieć na forum to prawda.. po maturze tak.. owszem.. dużo
        wiadomości o rekrutacji itd. ale to forum to straszny zjadacz czasu mam
        nadzieję, że po wakacjach mi przejdzie :] nom.. i zdawać dużo przedmiotów,
        pisać wypracowania pod maturę, nauczyć się czytać tematy i polecenia(ważna
        umiejętność), ćwiczyć bardziej niż sie uczyć - ćwiczyć rozwiazywać testy sucha
        wiedza, któerj nie potafisz dopasować do kontekstu, skojarzyć, wykorzystać jej
        na nic ci się zda.. tego też można sie nauczyć..i uczyć sie samemu nie chodzić
        na kursy bo to tylko dodatek, często strata kasy.. chyba że te językowe..
        pozdrawiam..
    • Gość: wb Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.comernet.pl 23.07.05, 12:35
      W przeciwieństwie do innych dam ci jedną sensowną radę. Jeśli idziesz na
      kierunki ekonomiczne, gdzie punktują geografię lub historię, w żadnym razie nie
      zdawaj historii.
      • Gość: gumis Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.wroclaw.mm.pl 23.07.05, 12:40
        tak tak pewnie nie zdawaj historii, po co zdawac cos co bedzie teraz
        najlatwiejsze? wez se chlopcze lacine i szwedzki, dobrze na tym wyjdzie tak tak
        tak ci radze
        • Gość: Lola Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.magma-net.pl 23.07.05, 12:44
          jeszcze wiedze o tancu, calkiem spoko byla
      • matuss Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 25.07.05, 12:01
        ciężka sprawa - bo kto wie, co teraz CKE zrobi z poziomami? a nuż geografia będzie trudniejsza... Najlepiej zdawaj oba przedmioty ;)
    • Gość: Pozadna rada Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 12:42
      Po pierwsze, trudno tobie cokolwiek doradzic jezeli nie wiadomo gdzie chcialbys
      pojsc po szkole (byc moze sam jeszcze nie wiesz). Ale sprobuje :
      1. Nie bierz historii - wyniki tegorocznej historii i zamieszanie wokol niej
      mowia same za siebie
      2. Zamiast ewentualnej historii zdawaj gegre - byl najlatwiejsza z grupy
      przedmiotow matma,gegra,hira (na sudia ekonomiczne)
      3. W ostatnim semestrze w szkole daj sobie spokoj z wyciaganiem ocen na koncowe
      siwadectwo - nikt na to nie patrzy, skup sie lepiej na maturze
      4. Rob duzo probnych matur

Nom, i to wszystko z mojej strony :D
      • Gość: gumis Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.wroclaw.mm.pl 23.07.05, 12:46
        no co ty, dbaj o siwadectwo, czerwnoy pasek musi byc bo co potem dzieciom
        pokazesz? zgnilozielone swiadectwo maturalen z jakimis procentami?? a kto by na
        to patrzyl?!! czerwony pasek ma byc bo inaczej bedzie na dupie!
        • Gość: Lola Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.magma-net.pl 23.07.05, 12:48
          chlopcze wierz gumisiowi, bo on pisze z autopsji
          rodzce ci moze kieszonkowe podwyzsza jak podciagniesz sie na 3,85!
      • samanta86 Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 23.07.05, 12:47
        i "Potopu" nie czytaj. Ja nie czytałam i miałam 87 :)
        iNIE ZDAWAJ HISTORII Chociaż z cke to nigdy nic nie wiadomo. Może teraz gegre
        będzie jakaś strasznie trudna
        • Gość: Lola [...] IP: *.magma-net.pl 23.07.05, 12:49
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • samanta86 Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 23.07.05, 14:10
            ja Ciebie nie obrażałam
        • Gość: fal_len Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.mohan / *.mohan.net.pl 23.07.05, 12:50
          ja proponuję zdawać historię i majcę.. w tym roku wszyscy narzekali wiec w
          przyszłym będą łatwe :]
          • Gość: Lola [...] IP: *.magma-net.pl 23.07.05, 12:52
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • Gość: liol Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.chello.pl 23.07.05, 12:56
            jak zdajesz przemioty typu matma, chemia, czy fizyka-to już najlepiej zacznij
            rozwiazywac zadania-jak sie tak rozwiazuje i rozwiazuje, to potem nic nie
            straszne. Ucz się jednego słowka dziennie z jezyka obcego. I wszystko zdawaj na
            rozszerzonym,po podstawowy to tak na prawde nic kompletnie człowiekowi nie daje-
            rownie dobrze można czegoś nie zdawac, jak sie chce tylko na podst!!
            • Gość: gumis Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.wroclaw.mm.pl 23.07.05, 12:59
              a tak szczerze mowiac to na H ci ta matura?????????!!!!!!!!!!!!
              patrz na nas.... ile z tym klopotu, daruj se koles
              wiesz... idz na podworko i sie pobaw z kolegami patyczkiem i koleczkiem
              • Gość: Lola Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.magma-net.pl 23.07.05, 13:01
                gumis to jest jednak chlop jak trza :D

ja to bym sie przeniosla do zawodowy, odrazu zawod masz i nie musisz smie
                meczyc, a rynek pracy bedzie sie o ciebie bil, polecam np stolarz-dekarz lub
                koszykarz [nie mylic ze sportem]
        • Gość: gumis Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.wroclaw.mm.pl 23.07.05, 12:52
          i jeszcze widze u malego kolegi szowinistyczne zapedy dyskryminacyjne, chcesz
          tylko rady od starszych kolegow? a kolezanki to niby glupsze???

a no i z ksiegi dobrych rad na dzis:
          co dzien przed lusterkiem cwicz dykcje po 40min zeby ladnie mowic na egzaminie -
          tak tak od tego wszystko zalezy - sukces murowany, a i niech ci mama kolorowy
          krawat przyszykuje, taki co uwage komisji przykluje, to wogole bedzie super!
          • Gość: fal_len Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.mohan / *.mohan.net.pl 23.07.05, 12:54
            Lola, dziewcze drogie opanuj się, twój sposób bycie jest doprawdy irytujący..
            jak pomyślę kot w tym kraju mam maturę to mi się w głowie przewraca :]
            • Gość: Lola Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.magma-net.pl 23.07.05, 12:58
              kot ma mature? to milo ze takie madre zwierzeta mamy w naszej ojczyznie
              • Gość: fal_len Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.mohan / *.mohan.net.pl 23.07.05, 13:07
                dziewczę łapanie kogoś na literówkach to najmniej inteligentna forma obrony
                przed zadanym ciosem :] ale jak tak chcesz to prosze bardzo tylko uważaj jak
                sie tobie zdarzy :]
                • khamill Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 26.07.05, 11:33
                  Pżestańcie sie wreszcie klocic:)...Najlepiej ićcie ze soba.....ze kogos tu
                  ladnie zacytuje:)...A wszystko nagle wyda sie jasne i klarowne:)
          • Gość: Lola Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.magma-net.pl 23.07.05, 12:55
            tak tak cwicz na egzamin 'ustny'!
            pamietaj ze tam pracujesz wlasnie ustami, proponuje cwiczic z koleagmi jezeli
            masz poloniste, lub moze jakies chetne kolezanki sie znajda jezeli masz
            polonistke ...
      • Gość: kah Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.telsten.com / *.telsten.com 23.07.05, 12:53
        moja rada: zdawaj WOS. nauczysz sie tego w tydzien, matura prosta, a przyda ci
        sie na niektore kierunki, gdzie nie ma okreslonego "dodatkowego przedmiotu"
        • Gość: Mati Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 12:57
          Popieram , uczyć się nie trzeba ;) a to całe straszenie to jakaś masakra !! U
          mnie największe nieroby pozdawały mature, a nic a nic nie robili. Zdawaj Wos,
          tydzień przed maturą się pouczysz i zdasz. Lektur też nie czytaj, bo po co, ja
          czytałem same streszczenia, a potopu to wogole nie czytalem. Z angielskiego sie
          nie ucz, bo nawet jak nic nie wiesz to i tak zdasz.
          • Gość: gumis Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.wroclaw.mm.pl 23.07.05, 13:03
            tak tak najlepiej to na ten rok jedz sobie na tahiti poodpoczywaj a w kwietniu
            wrocisz i zdasz spiewajaco!
            • Gość: Lola Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.magma-net.pl 23.07.05, 13:04
              odpowiedni, dlugodystansowy relax to jest to czego maturzysta potrzebuje
              najbardziej
              • Gość: gumis Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.wroclaw.mm.pl 23.07.05, 13:06
                tak tylko pamietaj nie przesadz z opalenizna bo pani od polskiego moze sie
                poczuc urazona ze wygladasz lepiej od niej, te kobiety sa bardzo msciwe
      • cytrynowe_pole Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 25.07.05, 16:22
        3 punkt jest bzdurą: na niektórych kierunkach za czerwony pasek dają dodatkowe
        punkty!!! Czasem ich liczba moze siegnąć nawet 15% wszystkich możliwych do
        zdobycia. Uwierz mi, to bardzo dużo...
    • greenmagda Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 23.07.05, 12:57
      zdawaj wszystko co sie da na poziomie rozszerzonym, bo i tak czy siak nic nie
      stracisz, a możesz tylko zyskać. no i módl sie juz dzis, żebyś trafił
      na ...normalnego egzaminatora. :P
      • Gość: ziokes Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 13:14
        jak najmniej teori ( same podstawowe rzeczy) a jak najwiecej cwiczen cwiczen i
        jeszcze raz cwiczen pod katem matury - i nie skupiaj sie na ocenach w szkole -
        ucz sie do matury bo co z tego ze pokazesz dzieciom czerwony pasek jak nie
        dostaniesz sie na studia wyzsze ( a znam takie osoby! )
        • Gość: gumis Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.wroclaw.mm.pl 23.07.05, 13:23
          dzieci wola pasek czerwony i ladny zamiast wysztalconego rodzica co im smeci na
          glowa non stop dziwacznym naukowym elytarnym jezykiem
          • Gość: Madzia Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: 213.17.237.* 23.07.05, 13:27
            Heh jesteście świetni:) ale moja rada dla przyszłorocznych maturzystek i
            maturzystów uczcie się dzieciny:))
            • Gość: gumis Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.wroclaw.mm.pl 23.07.05, 13:30
              taa uczcie sie uczcie do matury, potem was czeka w najlepszym razie 5 lat
              harowy na studiach a potem to juz z gorki - 30 lat pracy o ile bezrobocie nie
              wzrosnie no i soczysta emeryturka w wysokosci 500zl! POWODZENIA!
              • Gość: fal_len Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.mohan / *.mohan.net.pl 23.07.05, 13:35
                A to Polska właśnie :] cóż trza się do tej myśli przyzwyczaić.. a ty co teki
                pesymista. chociaż.. pomyślmy.. są wakacje.. a my siedzimy na forum
                maturalnym.. rekrutacja prawie za nami(za mną już np tak) i siedze na forum
                maturalnym.. żałość mnie bierze.. ehh.. Maturzyści 2006!! jeżeli już teraz
                wchodzicie na to forum to jesteście straceni!!
                • Gość: gumis Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.wroclaw.mm.pl 23.07.05, 13:38
                  hahaha dobrze powiedziane
                  no i trzeba dziatwe przestrzec przed zyciem ktore czycha za rogiem
                  • Gość: fal_len Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.mohan / *.mohan.net.pl 23.07.05, 13:43
                    za póżno!! już tu są!! to koniec:P
    • Gość: Ola.. Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.is.net.pl 23.07.05, 13:25
      Właśnie, módl się już dziś, żebyś trafił na normlanego egzaminatora i żeby Twoja
      praca nie była sparwdzana jako 40 w kolejności, bo wtedy nic Ci nie pomoze. Poza
      tym to czytaj dużo gazet, ale nie typu bravo ale np polityki itd.
      napisałabym-czytaj lektury, ale zaraz posypią się teksty ze to nie ma sensu. I
      kolejna rada- rób dużo probnych matur np jesli chdozi o polski to nie musisz od
      razu pisac wypracowan jedno za drugim(chcoiaz milo by bylo:))ale np pisz sobie
      sam klucz, ..powoli nauczysz sie wylapywac najwazniejsze rzeczy ( i polski jak
      na razie masz zdany). ;) Co do innych pzredmiotów- nie napisze, bo nie wiem co
      zamierzasz zdawać. Ja pisałam z historii sztuki i czas jaki poświęcilam na nauke
      był jednym z najprzyjemniejszych. Tak wiec pointa: zdawaj to co lubisz bo nauka
      będzie przyjemnoscią.Tymczasem miłych wakacji ;)
    • Gość: marcia86 Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 23.07.05, 13:45
      A ja Ci powiem, żebyś korzystał z wakacji zamiast przesiadywać na forum i się
      pytać o maturę, która dopiero w maju. No chyba,że przez ostatnie 2 lata w
      szkole nic nie robiłes to inna sprawa.Ja Ci powiem na swoim przykładzie:
      uczyłam się systematycznie przez całe liceum, więc w wakacje przed 3 klasą
      postawiłam na odpoczynek . Po powrocie do szkoły zaczełam się dalej
      systematycznie uczyć na wszystkie klasówki i powtórzenia, zapisałam się na
      korki,chodziłam na wszystkie fakultety,które mogłam. Ćwiczyłam w wolnych
      chwilach zadania egzaminacyjne,kupiłam sobie książeczki z pakietami. Nie znaczy
      to jednak,że przez 7 dni w tygodniu kułam. Miałam czas wyjśc do pubu,iśc na
      dyskotekę czy na mecz koszykówki,ale wszystko w odpowiednich proporcjach
      dostosowanych do okoliczności ( ilości klasówek i powtórzeń ).Uczyłam się
      dobrze i miałam świadectwo z paskiem:) .Na polski ustny pracę przygotowałam już
      w ferie zimowe, więc nie panikowałam w ostatniej chwili ,że nie nauczę się na
      ustny. Na angielski ustny polecam Ci Oxford Repetytorium-dla mnie bomba,mialam
      100 % z ang rozsz. Przed samą maturą ( po zakończeniu roku szkolnego )
      podzieliłam sobie dzień na połowę i w każdej z tych części uczyłam się innego
      przedmiotu na maturę ( a zdawałam ich 5 w tym bio,chem,fiz ),żeby nie męczyć
      zbytnio umysłu monotematycznością. System ten zadziałał w 100 %,zdałam dośc
      dobrze maturę , dostałam się na wymarzone studia -medycynę i mam teraz
      najdłuższe wakacje w życiu.Życzę Ci powodzenia w maju 2006 , a teraz korzystaj
      z ostatnich chwil relaksu;)
      • Gość: fal_len Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.mohan / *.mohan.net.pl 23.07.05, 13:49
        dziecinko i po co ci to było i tak wszyscy umrzemy.. a tak na serio to
        gratuluję :P mnie sie już niestety po maturze medycyna uwidziała :P
        • Gość: gumis Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.wroclaw.mm.pl 23.07.05, 13:51
          eee stanowczo za duzo tekstu... przeciez oni jeszcze nie umieja tak czytac!:P
          chcesz maturzystow wykonczyc przed matura? mozg im sie przegrzeje po takiej
          ilosci slow!
          • Gość: marcia86 Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 23.07.05, 13:53
            Niech trenują, a co;)Trening czyni mistrza;P
        • Gość: marcia86 Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 23.07.05, 13:52
          Dzia:) Ja po prostu staram sie realizować swoje marzenia, czego wszystkim
          życzę:) Pozdrówka i miłych wakacji ( przede wszystkim dobrej pogody,bo dziś
          jest zimno jakby była jesień brrr )!
      • Gość: magda Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 13:57
        ludzie?!wy jestescie jacys nienormalni,pustka z tepota.normalnie plakac sie chce
        jak sie czyta te wasze wypowiedzi bo sa gorsze niz zalosne....zastanowcie sie
        nad soba bo jak tak dalej pojdzie to trzeba bedzie uciekac z tego kraju,ktorym
        za kilkanascie lat beda rzadzic takie "mozgi" jak wy...
        nie moge nigdy tego pojac,czlowiek pisze watek zeby sie czegos
        dowiedziec.widocznie zalezy mu juz rok wczesniej zeby dobrze wypasc,a wy mu
        jakies bzdury piszecie zeby kompa wylaczyl....matko jakie inteligentne...
        • Gość: marcia86 Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 23.07.05, 14:00
          Magda,może i niektórzy przesadzają z wyśmiewaniem się z młodszego kolegi, ale
          ja uważam,że uczenie się w lato to kompletne nieporozumienie, bo i tak od lipca
          do maja większość zapomni.Natomiast od września powinien jak najbardziej
          przejąc się nauką . Pozdrawiam!
        • Gość: fal_len Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.mohan / *.mohan.net.pl 23.07.05, 14:01
          dziewcze.. czy ty uważasz że jest dobrą rzeczą aby ta zbłąkana owca zaczęła sie
          uczyc do matury jeszcze we wakacje?? być może to ty powinnaś sie troche
          opamiętać.. a poza tym wątek taki już był i tak sa rady jak nabardziej sensowne
          jak kolega, który wątek założył naprawdę ma ochotę sie czegoś dowiedzieć to
          zapraszam do obejrzenia archiwum :]
          • Gość: Lola Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.07.05, 16:18
            fal_lus, widać, że ty się nie uczyłeś WE wakacje.
            • Gość: fal_len Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.mohan / *.mohan.net.pl 23.07.05, 19:17
              naprawde twoja znajomość męskiego ciała jest doprawdy imponująca dziewcze, a
              znajomość języka polskiego wykracza poza moje możliwości.. naprawdę w rozmowie
              z tobą widzę przejrzystą argumentację, kochanie.. teraz już wszystko rozumiem..
              jestem tylko marnym przedstawicielem płci męskiej, trzciną, ale trzciną myślącą
              jak to powiedział jeden słynny filozof.. cóż przykro mi że tak źle o mnie
              myślisz.. niestety mojej płci zmienić nie potrafię a może nie chcę... ale może
              nawet mnie.. nieszczęsnego przedstawiciela rodu samczego można czegoś nauczyć..
              ale tylko tak kulturalny pełen umiłowania do innych ludzi człowiek jak ty jest
              w stanie to uczynić.. wybaw mnie więc od ognia piekielnego..:]
    • Gość: haha :D Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 13:53
      zacznij juz teraz czytac lektury ;DD
      • Gość: fal_len Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.mohan / *.mohan.net.pl 23.07.05, 13:58
        straszne to że wszyscy tak z tych lektur polewają.. nieważne.. matura z
        polskiego i tak większości z matirzystów po prostu wygląda na świadectwie ..
        mnie była potrzebna akurat :]. a tekst.. duża ilośc tekstu to sie odechciewa
        czytać :P Pamiętam jak "Potop" czytałam :P tak!! jestem z tych co lektury
        czytali!! LINCZ!!LINCZ!!:P
      • Gość: Velika Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: 80.51.235.* 23.07.05, 14:10
        Tak jak już ktoś pisał- jeśli możesz zdawaj WOS. Tydzień nauki i masz spokojnie
        ponad 80% z podstawy. Ustne olej, zwłaszcza polski- naucz sie na kilka dni przed
        tak zebyś zdał. I tak nigdzie na to nie patrzą. Oczywiście wszzystko na poziomie
        roszerzonym, zawsze to jakieś punkty więcej. Na pisemny polski tez w zasadzie
        wystarczą ci streszczenia. Musisz się orientować "o co chodziło autorowi", a na
        maturze pisać jak najwięcej, nawet to co wydaje ci się oczywiste bo punktują
        każdą bzdurę.
        Za nic nie bierz się za historię- zdawałam więc wiem co mówię. Rok ciężkiej
        harówy bo materiału jest mnóstwo, a egzaminator i tak postawi ci punkty za
        poziom rozszerzony według swojego "widzimisię".
        • Gość: magda Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 14:31
          wcale nie napisalam zeby uczy sie juz dzis.teraz ma wakacje,w przyszlym roku
          bedzie mial beznadziejne jak my wiec niech sie teraz bawi.uwazam ,ze pyta teraz
          zeby zapamietac pare uwag i sie nimi kierowac od wrzesnia-i to jest ok.a pewnie
          pyta teraz bo za 3miesiace nie bedzie mial kto mu radzic jak pojda prawie
          wszytscy z tego forum na studia i zapomna o mlodszych...
    • Gość: maturzystka2005 Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.05, 15:45
      Drogi maturiencie ;) Musisz główny nacisk położyć (już we wrześniu) na
      przedmioty które będziesz zdawał na maturze i na przedmioty których oceny będą
      brane pod uwagę na uczelni w konkursie świadectw. Resztę olej ale nie do
      przesady, żebyś nie miał dwój na świadectwie bo to brzydko wygląda :)Tymczasem
      korzystaj z wakacji najmocniej jak tylko możesz...
      • Gość: Maturzystka2005 Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.05, 15:48
        Tak w ogóle matura nie jest taka straszna, nie daj się zastraszyc. Wszystko do
        przeżycia a po maturze...mmm.... masa wolnego czasu :)
        • Gość: ziokes Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 16:23
          wszystko to jest wzgledne einstein byl slabym uczniem a jednak okazal sie
          geniuszem wiec olej mature jak jestes zdolny to sobie poradzisz w zyciu:)
          • Gość: ziokes Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 16:23
            aha i jeszcze jedno nie ma slowa "maturient " jest tylko ABITURIENT !
        • Gość: ELKA duzo wolnego czasuuuu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 16:23
          Na czekanie....
          Najpierw na swiadetwo i wyniki matury, potem na wyniki na studia, potem na
          odwolanie....
          CZEKANIE
          • Gość: student PW Re: duzo wolnego czasuuuu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 16:45
            moja rada - pie..system acz rób to stylowo ;)
            • Gość: FRANEK Re: duzo wolnego czasuuuu... IP: *.wroclaw.mm.pl 23.07.05, 18:06
              A PIE..IE SIE MATURZYSCI! JA MAM TO ZA SOBA I WAS PIE..!
          • Gość: maturzystka2005 Re: duzo wolnego czasuuuu... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.05, 14:30
            Ha jeśli to czekanie było dla Ciebie takie martwiące trzeba było się czymś
            zająć ja np. wyjechałam na Mazury i dobrze się bawiłam, nie myślalam o wynikach
            matury ani o tym czy sie na studia dostane choć bardzo tego chcialam...myślenie
            o tym wszsytkim to niepotrzebne zmartwienia i idzie sie zachlastać.
            • Gość: gucio Re: duzo wolnego czasuuuu... IP: *.wroclaw.mm.pl 24.07.05, 14:37
              no wyobraz sobie maturzystko od siedmiu bolesci ze nie wszyscy moga sobie
              fundnac wakacyjki przed wynikami, po, w trakcie i jeszcze jedne bonusowo. Ale
              skoro taka mONdra jestes 'pani dobra rada' to moze nam wykupisz wyjazd na
              hawaje? :P
              • Gość: maturzystka2005 Re: duzo wolnego czasuuuu... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.05, 20:05
                a kto tu mówi o Hawajach człowieku? Zapewniam CIę że moje wczasy to groszowa
                sprawa. Pieniądze wydalam tyle co na paliwo a jedzenie z domu wzięłam i
                spędziłam ze znajomymi wspaniale czas nad jeziorkiem
                • Gość: maturzystka2005 Re: duzo wolnego czasuuuu... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.05, 20:07
                  na wycieczke rowerową się wybierz jak nie masz co ze sobą zrobić
    • Gość: ddd Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.05, 16:43
      Należy uczyć sie tego z czego punkty będą liczone podczas rekrutacij na studia,
      np jeśli idziesz na studia techniczne to polski możesz sobie olać, tak tylko
      żeby zdać, Ja nie przczytałem żadnej lektury, nie miałem zeszytu ani książek a
      zdałęm na 71%.
      • Gość: Tintale Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 19:24
        Ważna rada: nie należy zarywać nocy! O 23 do łóżka! Chyba że się ma duże
        zaległości to do 24. Ja ani razu nie sedziałam dłuzej i dostałam się na
        psychologię w Gdańsku!!! :) No i jak już wielu napisało, uczyć się głównie z
        tego, z czego będzie matura.
        • Gość: onetowiec Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.net.autocom.pl 23.07.05, 19:31
          jesli mozesz to wyemigruj...
          • Gość: fal_len Lola gdzie jesteś :(?? IP: *.mohan / *.mohan.net.pl 24.07.05, 13:24
            pozwól mi odnaleźć moje wnętrze... na zawsze twój - fal_lus
            • Gość: bajeczka19 moje rady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 13:40
              1. Dobrze zastanów się, co chcesz zdawać. Mądry wybór to łatwiejsza nauka. Nie
              wybieraj WOSu, bo wszyscy mówią, że jest łatwy. Jest, ale dla kogoś, kto się
              tym choć odrobinkę interesuje.
              2. Ustal sobie własny plan powtarzania. Możesz powtarzać chronologicznie,
              tematycznie, lub tak jak ja to zrobiłam - od rzeczy dla mnie najtrudniejszych
              do najłatwiejszych.
              3. Czytaj lektury. Nic Ci się od tego nie stanie, zwłaszcza w 3 klasie nie ma
              jakiś ciężkich książek. A oprócz tego przeczytaj opracowanie, które nakieruje
              Cię na najważniejsze problemu utworu.
              4. Dużo ćwicz, staraj się czytając podręczniki itp. myśleć, jakie mogą być
              zadania. Nie przesadzaj ze stopniem szczegółowości, ale także nie traktuj
              niczego zbyt pobieżnie.
              5. Nie słuchaj panikujących i bądź spokojny. Zmobilizowany, ale spokojny.
              6. Przygotuj sobie wcześniej ustny polski - ostatnie chwile przed maturą
              poświęć na najważniejsze powtórki. Tekstu wystąpienia nie ucz się na pamięć,
              naucz się go "mówić".
              7. Kup sobie zestaw stymulusów do angielskiego i rób sobie co 2,3 dni, żeby
              oswoić się z egzaminem.
              8. Nie daj się zwariować :)
              POWODZENIA!!!
    • Gość: matma MATMA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.05, 13:37
      A rady do zdajacych matme :D
      • Gość: snt moje rady IP: *.satbit.pl / *.satbit.com.pl 24.07.05, 14:06
        forum.lobusko.xip.pl/viewtopic.php?p=3091&sid=e2819e03b37529ef31903a2b71a5e46b#3091
      • Gość: kama Re: MATMA IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.07.05, 17:31
        Podstawa to dobry zbiór zadań i systematyczność. Jeśli chodzi o książki, to
        możesz sobie przeczytać posta forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
        f=157&w=26134310&v=2&s=0
        • Gość: kama Re: MATMA IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.07.05, 17:36
          Jeszcze raz post forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=157&w=26134310&v=2&s=0
          • Gość: kama Re: MATMA IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.07.05, 17:41
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=157&w=26134310&v=2&s=0
    • Gość: już student Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.pl / *.covernet.pl 24.07.05, 21:35
      moja rada: ZDAWAJ FIZYKE !!! Na studia techniczne sie latwo dostać a po
      ukończeniu dostaniesz taka robote ze kasa bedzie ci sie wysypywać drzwiami i
      oknami :)
    • Gość: aga rady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 21:47
      drogi maturzysto
      1.pieniadze jakie co roku przeznaczales na podreczniki zainwestuj we wszelkie
      testy,zestawy itp przygotowujace do nowej matury(dobrym pomyslem jest kupienie
      w gronie znajomych jak najwiekszej ilosci i wymienianie sie potem nimi-my tak
      robilismy).jesli przerobisz duza liczbe testow i zalapiesz o co chodzi w
      kluczach to masz duze szanse odpowiedziec sensownie na pytanie z dzialu ktorego
      nie znasz.
      2.na maturze z j.obcego masa punktow jest za wypracowanka. pisz ile wlezie!
      probuj od zaraz!
      3.co do maty to tutaj akurat nie warto kupowac zbiorow do"nowej matury"bo jest
      w nich pelno bledow.polecam zbior cevy(taki zolty)stary i sprawdzony.a ogolnie
      to trzeba liczyc duuuzo.jak juz sie caly material przerobi to radze robic
      jakies testy i sprawdzac czy sie miescisz w czasie a potem jeszcze jak to jest
      siedziec nad zadankami5godz(czy ile to tam bylo)
      4.jesli na twoje wymarzone studia nie jest punktowany polski to lektury sobie
      odpusc-i tak zdasz
      5.przed wyborem przedmiotow przyjrzyj sie dobrze wymaganiom na studia i tym sie
      kieruj!nie daj sie zwiesc tym ze w tym roku byla trudna hista i mata- cke jest
      nieobliczalne
      ogolnie to polecam mimo wszystko troche sie pouczyc przed ta maturka bo po
      prostu sie oplaca(ja zlozylam4podania i wszedzie sie dostalam chociaz w
      1i2klasie nie robilam nic,starczylo jak sie w tym roku przylozylam)
    • Gość: Ona:) Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.elblag.dialog.net.pl 25.07.05, 14:23
      1. NIE PRZEJMUJ SIE SREDNIA OCEN - UCZ SIE TYLKO TYCH PRZEDMIOTOW, KTORE MASZ
      PISAC NA MATURCE (JA MIALAM SREDNIA OCEN 4,46 A DOSTALAM SIE NA UW)
      2. WAKACJE SA PO TO ZEBY ODPOCZAC:)
      3. WARTO PISC POZIOMY ROZ. BO CZESTO PODST. TO ZA MALO
      4. OD WRZESNIA STARAJ SIE BYC SYSTEMATYCZNY
      5. DOKLADNIE SPRAWDZ WYMAGANIA UCZELNI I DO NICH DOBIERZ MATURKI, PRZY CZYM NIE
      ZAWSZE WARTO SKLADAC W MIEJSCA GDZIE WYMAGANIA WYDAJA SIE NISKIE, JAK NP. UNIW.
      WARMINSKO-MAZURSKI CZY UMK W TORUNIU, BO POZNIEJ OKAZUJE SIE, ZE SKLADA TAM
      PELNO OSOB I PROG JEST BARDZO WYSOKI!!! TAK BYLO W TYM ROKU... PRZYKLADOWO NA
      PSYCHOLOGIE UW WYMAGANO TYLKO 3 MATURY NA POZIOMIE PODST I BYLO 28
      OS/MIEJSCE!!! A NA SGH ZAWSZE JEST KOLO 3...
      TRZYMAJCIE SIE MATURZYSCI 2006:)
    • karlmalone Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 25.07.05, 14:29
      1. Wystarczy jak zaczniesz sie uczyć na miesiąc przed maturą.
      2. Zdawaj wszystkie przedmioty wymagane na uczelni( nawet jeśli jest
      powiedziane że wystarczy 1 z 3)
      3. Olej polaka i ustne.
      4. na miesiąc przed ucz sie po 10 h dziennie
      • Gość: AGA Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.05, 14:50
        wez sie za olimpiade-pomeczysz sie w wakacje i potem w roku skzolnym troszke
        ale potem juz luz,zero stresu ze studiami i w ogole.jakis przedmiot 'do wkucia'
        (biologia,geografia...) wybierz i powodzenia:) gdybym ja mogla cofnac czas...:(
        • ania19-86 Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 25.07.05, 15:14
          rob zadania z matmy!! i to duzo. Bardziej skup sie na maturze pisemnej niz na
          ustnej! zdawaj przedmioty dodatkowe. Idz na olimpide. No i ucz sie duuuuuzo. :)
          • Gość: Velika Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: 80.51.235.* 25.07.05, 16:45
            Jeszcze jedno- bardzo ważne jest to żeby uczyć się systematycznie. Rozplanuj
            sobie materiał na cały rok i pracuj najlepiej codziennie nad przedmiotem który
            jest dla ciebie najważniejszy. W ten sposób do kwietnia przerobisz całość a
            przed maturą przejrzysz tylko w tydzień notatki. Ja tak zrobiłam z historią i
            jestem bardzo zadowolona bo zdążyłam baardzo dokładnie zrobić cały materiał a
            później tylko spokojnie powtórzyłam bez stresu czy uda mi się zdążyć ze wszystkim.
            • k3m Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 25.07.05, 17:44
              1. NIE PRZEJMUJ SIE SREDNIA OCEN - UCZ SIE TYLKO TYCH PRZEDMIOTOW, KTORE MASZ
              PISAC NA MATURCE (JA MIALAM SREDNIA OCEN 4,46 A DOSTALAM SIE NA UW)

ta średnia to miała być niska ? - ja miałam 3.00 i dostałam sie na Prawo na UW.

(Choć to zależy jeszcze od liceum..)
              • Gość: kasia Re: RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.mohan / *.mohan.net.pl 25.07.05, 20:21
                to chyba musiałaś słono zapłacić bo żeby mieć taką średnią to też się trzeba
                nieźle postarać :] bo nie wierzę że to przez to że do tak renomowanego liceum
                chodziłaś..
    • Gość: olek Probna? - RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.05, 20:31
      A matura probna bedzie pewnie w pazdzierniku, do tego czasu nie ma szans
      powtorzyc wszystko. Np. taka matme to az strasz na probnej:/ Patrzna
      nauczyciele na wyniki probnej, zwlaszcza matma.
      • Gość: gość Re: Probna? - RADY DLA MATURZYSTÓW 2006 IP: 80.51.153.* 16.09.05, 17:17
        Po napisaniu zadań maturalnych, zrób zdjęcia aparatem
        (cyfrowym,komórką...).Będziesz miał czarno na białym jak napisałeś.Jeśli po
        maturze zechcesz zobaczyć swe prace, to OKE nie zezwala na kserokopie, zdjęcia
        itp. Możesz jedynie na swój wniosek obejrzeć je w siedzibie OKE-a to nic ci nie
        da.Decyzje OKE są ostateczne. Trzymam kciuki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka