Dodaj do ulubionych

J.POLSKI - przygotowania

11.08.05, 09:30
Jestem zdana wyłącznie na siebie... Dlatego potrzebuję fajnych przystępnych
książeczek a najlepiej jednej fajnej, cieniutkiej,przystępnej książeczki
głównie do powtórzenia teorii literatury. Podajcie starzy maturzyści pozycje
z jakiś korzystaliście.. Jak kupię 10 książek to każdą liznę i nadal nic nie
będę wiedziała. Najlepiej jedna książka w której znajdę wszystko... Proszę o
propozycję......
Obserwuj wątek
    • cimerman Re: J.POLSKI - przygotowania 11.08.05, 10:33
      Napisz, o co Ci właściwie chodzi, jesteś przed maturą? Chcesz powtórzyć np. co
      to jest metafora, oksymoron, dramat elżbietański itd.? Może pomoze Ci słownik
      terminów literackich red. Michał Głowiński lub red. Janusz Sławiński. Ta
      pierwsza pozycja to wersja raczej tylko do powtórki, polecam słownik
      Sławińskiego. Teoria literatury na poziomie licealnym jest podana w przystępny
      sposób w książce A. Kulawika pt. Poetyka. Pozdrawiam, w razie pytań pisz na
      priva. Polecam też moje korepetycje :), jestem nauczycielką polskiego.
      Pozdrawiam, pa.
      • szmiejka Re: J.POLSKI - przygotowania 11.08.05, 10:47
        Tak, jestem przed maturą. Nie wiem czy słownik będzie dobry. Chodzi mi o jakieś
        repetytorium ze wszystkim, żebym sobie wszystko systematycznie temat po temacie
        powtarzała. Muszę zdawać rozszerzoną, niestety zorientowałam się troszeczkę za
        późno. Korki: / A skąd jesteś???
    • Gość: kaczuch Re: J.POLSKI - przygotowania IP: *.interdom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.05, 10:57
      Ja tam po łebku przeczytałęm "Paszport maturzysty" z polskiego, zagadnienia nie
      są tam jakoś szczegółowo omówione ale da się połapać o co chodizła w danej
      lekturze albo epoce. Mi pomogło bo dzięki tremu polski zdałem bezstresowo, a
      chodziłem do mat-fizu, w którym polski był przez nas traktowany jako okienko
      pośród innych lekcji (przez 3 lata przeczytałem może z 5 lektur na czas i nigdy
      sie nie uczyłem z lekcji na lekcję).
    • cimerman Re: J.POLSKI - przygotowania 11.08.05, 11:13
      Z Warszawy. Pozdrawiam, pa
      • Gość: szmiejka Re: J.POLSKI - przygotowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 11:54
        www.edukacyjna.pl/ksiazka.php?id=3085
        Dobre to jest????
        • cailte Re: J.POLSKI - przygotowania 11.08.05, 14:00
          ja miałam bardzo dobry podręcznik do języka polskiego z wydawnictwa Stentor,
          więc jeśli go masz, przerób cały i już jest ok. :) bardzo mi pomogły dodatkowe
          lekcje z moją nauczycielką z polskiego, szczególnie jeśli chodzi o poezję, bo ja
          trochę czasem nadinterpetuję wiersze...a tak będziesz się orientować, że Herbert
          to ironia, Miłosz moralistyka, a Barańczak zabawy z językiem ;) (oczywiście jest
          to duże uogólnienie, ale myślę, że akurat na maturze dadzą sztampowe wiersze do
          analizy). i jeśli mogłabym Ci coś poradzić odnośnie samej taktyki pisania to
          radzę na podstawie pisać prozę, a na rozszerzeniu wiersze. dlaczego? podstawę da
          się dobrze napisać właściwie operując tylko przytoczonym fragmentem (taka
          przykra prawda...), natomiast na rozszerzeniu dużo punktów dostajesz za analizę
          struktury utworu. jeśli powtórzysz sobie środki artystyczne wiersza, potem je
          szpanersko opiszesz - masz już połowę punktów. w prozie dużo trudniej jest się
          czegokolwiek doszukać (choć może to moje subiektywne wrażenie...), faktem jest,
          że wiele osób na niej poległo. aha, i nie przerażaj się tym, że jednego wiersza
          możesz nie znać. próbuj znaleźć analogie, dokładnie przeczytaj przypisy - jaka
          to epoka historyczna, do czego autor może nawiązywać (ja tak zrobiłam w tym
          roku). przyda się również przynajmniej kilka kolejnych szpanerskich nawiązań, że
          tu Ci ten utwór przypomina barokowych poetów, a Herbert miał spóźniony debiut i
          w ogóle to Barańczak w książce o nim pisał..., itp. 4 punkty za walor piechotą
          nie chodzi...;) btw: ja w tym roku miałam 93 z podstawy i 88 z rozszerzenia. :)
          jak jakieś pytania to pisz na maila gazetowego.
          • cailte Re: J.POLSKI - przygotowania 11.08.05, 14:11
            i jeszcze jeśli chodzi o wiersze to ja przerobiłam sobie książeczkę Operonu z
            gotowymi analizami (wiem, karygodne, ale naprawdę nie potrafiłam dać sobie rady
            z analizą wierszy, nigdy nie potrafiłam wbić się w klucz, choć sama piszę...)
            tych najbardziej popularnych. zresztą popytaj polonistkę, one zawsze mają
            mnóstwo książek, na pewno jakąś Ci poradzi, może nawet zgodzi się na dodatkowe
            zajęcia? czytaj lektury (w tym roku czeka Cię ich zatrzęsienie...;). i będzie
            dobrze. :)
    • zia86 Re: J.POLSKI - przygotowania 11.08.05, 14:04
      JA ci polecam trzy zeszyty z Cogito do powtórek. Idź do kogoś z tegorocznych
      nowomaturzystów napewno bedą mieli. Każda lektura super powtórzona nic tylko
      się nauczyć. I fajne, ciekawe pojęcia są. Naprawde polecam. Oprócz tego trzeba
      się niestety w III klasie po prostu przyłożyć do nauki.
      Pozdrawiam i powodzenia życze!
      Zia
      • Gość: Jolka Re: J.POLSKI - przygotowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 15:13
        Hej! Nie warto na polski zakuwać! Mi polski wcale nie był potrzebvny a
        rozszerzenie pisałam tak sobie - 80 i 84%! Z kolei kolega kłuł co się da,
        chciał iść za dziennikarstwo i filologie angielską-50 i 32%! Jedyna moja
        przewaga nad kolegą była taka, że czytałam wszystkie lektury,a on tylko
        streszczenia, mimo to przez nauczycieli był wychwalany (bo symaptyczny i
        wygadany) jako humanista! Jeśli już tak bardzo się uparłaś to moje rady:
        -powtórz ogólne idee epok (jakie srodki stylistyczne sa charakterystyczne)
        -srodki stylistyczne oraz jak analizowac i interpretowac wiersze
        -czytaj lektury!
        Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka