Dodaj do ulubionych

SPRAWDZIAN PREDYSPOZYCJI NA DZIENNIKARSTWO

28.08.05, 22:44
ktos moze juz to przechodzil?jak tak to piszcie i pomozcie.Mysle o pojsciu na
kurs przygotowujacy do tego.
Obserwuj wątek
    • bbiedrooneczkaa Re: SPRAWDZIAN PREDYSPOZYCJI NA DZIENNIKARSTWO 28.08.05, 23:22
      Ja już się zapisałam (startuję na UW)A Ty gdzie się wybierasz?
      • Gość: Ender Re: SPRAWDZIAN PREDYSPOZYCJI NA DZIENNIKARSTWO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 11:26

Jak idziesz na UW, to polecam kursy fundację Optimi Elaturi. Ja sam chodziłem
        na takie kursy i są bardzo dobre.
    • Gość: jacek Re: SPRAWDZIAN PREDYSPOZYCJI NA DZIENNIKARSTWO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.05, 14:00
      Teraz mozna spokojnie ujawnic metody przygotowania sie na exam wstepny, ktory
      stanowi badz co badz 50% calego postepowania rekrutacyjnego, drugie 50% to
      matura!

1. sprawozdania z konferencji prasowej (20%)

- bardzo wazna czesc examinu, mozna na niej zdobyc sporo latwych punktow tylko
      trzeba wiedziec jak je dobrze napisac - tu pomoga Ci kursy fundacji Optimi
      Elaturi prowadzone przez dr Glodowskiego. Szczegoly na www.maturzysta.pl

2. adiustacja stylistyczno jezykowa teskstow prasowych (20%)

- ksiazka "Formy i normy czyli poprawna polszczyzna w praktyce" jest
      niezdbedna! Wydawnictwo Felberg Sja, pod redakcja naukowa Katarzyny
      kłosinskiej.

*nie ucz sie pustych regulek ze slownikow, tam masz wszystko w praktyce

3. test z wiedzy o mediach krajowych i zagranicznych (10%)

- Polecam "Dziennikarstwo i swiat mediow" Z.Bauera i E. Chudzinskiego, do tego
      musisz wykuc polski system medialny oraz zagraniczne systemy medialne.
      Przygotowanie sie do tej czesc polega na wkuciu na pamiec nazwisk red.
      naczelnych, wydawcow, tytulow gazet. Moga pojawic sie pytania np. o agencje
      prasowa w Anglii badz swiata arabskiego a takze kto jest zalozycielem BBC, CNN,
      ile wynosi abonament BBC, wydawca Faktu itd.

Metody jak najbardziej sprawdzone, dostalem sie na UW na dziennikarstwo. A i
      jeszcze jedno... do maja ucz sie jedynie do matury, dwa miesiace solidnej nauki
      do wstepnych zupelnie wystarcza a te sa dopiero na poczatku lipca.

Uff... mam nadzieje, ze troche Ci pomoglem:) Zwlaszcza, ze mialem taki sam
      problem rok temu:)
      • bbiedrooneczkaa Re: SPRAWDZIAN PREDYSPOZYCJI NA DZIENNIKARSTWO 29.08.05, 21:20
        Na kurs fundacji Optimi Elaturi już się zapisałam a za ręstę dzięki Jacek -
        Złoty z Ciebie chłopak :)) Być może za rok spotkamy się na korytarzu UW i będę
        mogła podziękować osobiście ;-))) Powodzenia na studiach!
        • diablica.b Re: SPRAWDZIAN PREDYSPOZYCJI NA DZIENNIKARSTWO 29.08.05, 22:15
          Jacus jestes kochany!!!!jakbys tu teraz byl to bym cier ucalowala!pomogles
          mi.Fundacja na rzecz rozwoju szkolnictwa dziennikarskiego na UW-patrzylam ich
          tez oferte,jakies kursy przyg.byly tez tam....
          • Gość: jacek Re: SPRAWDZIAN PREDYSPOZYCJI NA DZIENNIKARSTWO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.05, 11:29
            Moj kurs zaczal sie w pazdzierniku... trwal do kwietnia. Na koniec mielismy
            exam probny, pozniej wyniki byly w interncie na
            www.maturzysta.pl/wyniki... hmm moze jeszcze tam sa? :) A przy okazji
            sciagniecie sobie zadania jakie byly :-))

Do examow mozna przygotowac sie bez kursow, jednak ona daja duze pewnosci
            siebie i sporo nowych doswiadczen.

Zajecia odbywaja sie na Wydziale Geologii i Bilogii UW na Zwirki i Wigury.

Jesli chodzi o testy predyspozycji to mozecie je dostac w sekretariacie
            Instytutu Dziennikarstwa na Nowym Swiecie.

Widzimy sie za rok na korytarzu :) P.S ja zaczynam juz 3 pazdziernika :) A i
            pamietajcie... studia same w sobie za duzo nie daja, trzeba zdobywac
            doswiadczenie pracujac w mediach :) Nie wiem jak to wyglada w praktyce ale na
            kursach dr Glodowski mowil, ze na 2-3 roku wszyscy juz gdzies pracuja.

Powodzenia! :-)))

• Gość: Persefona Re: SPRAWDZIAN PREDYSPOZYCJI NA DZIENNIKARSTWO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 11:02
        jacek czy mógłbys podac orientacyjne ceny tych książek?
    • Gość: aliceliddell Re: SPRAWDZIAN PREDYSPOZYCJI NA DZIENNIKARSTWO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 13:11
      a ja nie zapisywałąm się na zadne kursy. Wiedziałąm o co chodzi w sprawozdaniu,
      streściłam sie jak mogła i dostałam 17/20 pkt. poza tym przeczytalam troche o
      mediach w Polcse i świecie, a w "Dziennikarstwie od kuchni" znalazłam znaki
      korektorskie. Zaczęłąm się uczyc tydzien przed egzaminem. Efekt? Na ponad 130
      przyjętych byłąm w 50-ce. najważniejsza jest konferencja, można nią sporo nadrobić.
      • Gość: jacek Re: SPRAWDZIAN PREDYSPOZYCJI NA DZIENNIKARSTWO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.05, 16:32
        dokladnie! na konfe mozna zdobyc sporo latwych punktow. Rzeczywiscie, mozna sie
        dostac bez zadnych kursow, tym niemniej jesli chodzi o mnie to daly mi duzo
        pewnosci siebie i przewagi psychicznje przed examem. pozdrawiam
        • Gość: aliceliddell Re: SPRAWDZIAN PREDYSPOZYCJI NA DZIENNIKARSTWO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 16:40
          na którym roku jesteś (czy dopiero będziesz?)? Ja zrezygnowałąm wprawdzie z
          dziennikarstwa, ale chciałabym posłuchać, co mówią o tym kierunku studenci:) też
          pozdrawiam
          • diablica.b Re: SPRAWDZIAN PREDYSPOZYCJI NA DZIENNIKARSTWO 30.08.05, 17:32
            to jak sie mam na te kursy zapisac?telefonicznie?a jaka strona www tych kursow
            o jakich piszecie?
            • Gość: Sysia Re: SPRAWDZIAN PREDYSPOZYCJI NA DZIENNIKARSTWO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.05, 19:29
              a co to za konferencja??
            • Gość: Sylwia Re: SPRAWDZIAN PREDYSPOZYCJI NA DZIENNIKARSTWO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.05, 19:30
              Konferencja?? co to takiego??:>
            • Gość: jac Re: SPRAWDZIAN PREDYSPOZYCJI NA DZIENNIKARSTWO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.05, 20:20
              www.maturzysta.pl, Fundacja na Rzecz Wydziału Dziennikarstwa i Nauk
              Politycznych "Optimi Elaturi"
          • Gość: jacek Re: SPRAWDZIAN PREDYSPOZYCJI NA DZIENNIKARSTWO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.05, 20:19
            bede na 1 roku :) Kolezanka jest na 2, co prawda mowi, ze jest sporo
            niepotrzebnych przedmiotow, ale juz pracuje w mediach i sama utrzymuje sie w
            Warszawie.
    • diablica.b Re: SPRAWDZIAN PREDYSPOZYCJI NA DZIENNIKARSTWO 30.08.05, 22:27
      jacek mozesz mi podac swojego maila mam jeszcze pare pytan. powiedzcie mi w
      jakim terminie najlepiej sie zapisac na te kursy przygotujace na dziennikarstwo?
      od 10 wrzesnia jest 1 tura,potem od 2 pazdziernika itp.a do kiedy sklada sie
      papiery na UW i kiedy ma sie ten egzamin z predyspozycji,bo ostatnia tura
      konczy sie 23 czerwca i nie wiem czy lepiej na poczatku sie zapisac czy pod
      koniec??????pomocy.
      • bbiedrooneczkaa Re: SPRAWDZIAN PREDYSPOZYCJI NA DZIENNIKARSTWO 31.08.05, 00:47
        Jeśli chcesz się zapisać to szybko bo bardzo dużo jest chętnych! Ja zapisywałam
        się na początku wakacji, dziś dzwoniłam by potwierdzić i podobno brak już
        miejsc, ale może się jedno jeszcze znajdzie ;-)) Pozdrawiam. Ps. Ja kursy
        zaczynam od 2 października.
      • Gość: jacek Re: SPRAWDZIAN PREDYSPOZYCJI NA DZIENNIKARSTWO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.05, 10:37
        Podaj mi swojego to sam sie do Ciebie odezwe :) ok?

1. Co do terminu... zaczynalem 10 pazdziernika a konczylem kurs 10 kwietnia. W
        zasadzie nie ma wiekszego znaczenia termin rozpoczecia kursu. Jednak lepiej
        skonczyc wczesniej i miec wiecej czasu weekendowego do przygotowan
        maturalnych :)

2. Nie sadze, aby byl jakis limit miejsc. Jesli ktos Wam z fundacji mowi, ze
        miejsca sa na wyczerpaniu po prostu chce nakrecic jeszcze bardziej klientow, bo
        im wiecej chetnych tym wieksza kasa dla Optimi Elaturi. Moj kumpel mogl sie
        zapisac na moja ture nawet w grudniu i placil mniej (nie bylo go przeciez na
        zajeciach w pazdzierniku i listopadzie).

3. Na UW nie sklada sie papierow... jest jedynie internetowa rejstracja, ktora
        w tym roku startowala 1 maja a konczyla sie bodajze 31 czerwca. Oplata
        rekrutacyjna 80 zl :) Egzamin predyspozycji byl 8 lipca. Matury skonczylem 18
        maja i spokojnie od 1 czerwca zaczalem przygotowania. Miesiac ostrej nauki
        spokojnie wystarczy.

Cos jeszcze? :)
        • diablica.b Re: SPRAWDZIAN PREDYSPOZYCJI NA DZIENNIKARSTWO 31.08.05, 15:19
          diablica.b@gazeta.pl przemyslalam to i chyba zapisze sie od 2
          pazdziernika, bo potem zajecia sa co soboty i niedziele,a to mi calkiem
          zalatwi czas...no chyba ze wersja codzinna od 27 maj-23 czerwiec,ale nie wiem
          czy zdaze sie nauczyc do ok.8 lipca...
          • Gość: snieg Re: SPRAWDZIAN PREDYSPOZYCJI NA DZIENNIKARSTWO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.05, 18:51
            Ja wlasnie zamierzam wybrac sie na ten kurs mega przyspieszony bo mieszkam w
            Gliwicach i dojezdzanie do Warszawy co weekend byloby zbyt drogie :/ poza tym
            od pazdziernika w weekendy mam zamiar chodzic na kursy z Wosu i historii na
            Uniwersytet Slaski. Boje sie tylko ze ten kurs z predyspozycji od maja do
            czerwca bedzie mi kolidowal z kursem na politologie UŚ :/ Na dziennikarstwie na
            UW bardzo mi zalezy i moze dlatego mam ciagle obawy czy podolam temu
            wszystkiemu :P

PS. Mam nadzieje ze sie tam spotkamy za rok (tzn. w murach UW, katedry
            dziennikarstwa ) :)))
            • snieeg Re: SPRAWDZIAN PREDYSPOZYCJI NA DZIENNIKARSTWO 03.09.05, 19:35
              Mam jeszcze pytanko do ludzi ktorzy pisali centralny egzamin z historii na UW
              (ten zamiast matury)... bo polecano mi sie do niego przymierzyc zamiast matury
              z historii gdyz jest to konkretny test a nie zabawa w teksty zrodlowe i
              obrazeczki z podrecznika..... tez nie wiem jak to teraz bedzie z Wosem bo
              mialem wybrac go jako 3 przedmiot ale musze czekac na potwierdzone informacje
              czy moge czy nie.. :/
            • snieeg Re: SPRAWDZIAN PREDYSPOZYCJI NA DZIENNIKARSTWO 03.09.05, 19:47
              A teraz tak przegladam moj segregator z informacjami o maturze i studiach
              dziennikarskich w Polsce i zastanwiam sie jak to jest z Krakowem... czy
              trudniej sie dostac niz w Wawie i jak tam wyglada egzam z predyspozycji??
              • Gość: jacek Re: SPRAWDZIAN PREDYSPOZYCJI NA DZIENNIKARSTWO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.05, 07:58
                Jesli chodzi o UJ to trudniej jest tam sie dostac, poniewaz nie wszyscy sa
                dopuszczeni do testu predyspozycji. Jesli napiszesz slabiej mature to nawet na
                predyspozycje sie nie zalapiesz. Na UW jest najlepsze dziennikarstwo w Polsce,
                a poza tym nie ma sensu studiowac tego kierunku poza stolica. Tu masz wieksze
                mozliwosci zdobywania doswiadczenia.
    • n_nicky Re: SPRAWDZIAN PREDYSPOZYCJI NA DZIENNIKARSTWO 03.09.05, 20:01
      Ja zaczynam w październiku, ale na uniw. we Wrocławiu ;)
      • Gość: ** Re: SPRAWDZIAN PREDYSPOZYCJI NA DZIENNIKARSTWO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.05, 21:57
        no dobra a jak wypadła matura co zdawaliscie na jakim poziomie? i jeszcze
        pytanie czy sa punkty za teczke ze zdobytym juz doswiadczeniem?
        • diablica.b Re: SPRAWDZIAN PREDYSPOZYCJI NA DZIENNIKARSTWO 03.09.05, 22:24
          ja zaczynam kurs na predyspozycje jednak od maja do czerwca.Jak ktos w moim
          terminie bedzie chodzil na ten kurs na UW niech pisze;]
          • snieeg Re: SPRAWDZIAN PREDYSPOZYCJI NA DZIENNIKARSTWO 03.09.05, 22:30
            Ja będę:) Jeszcze nie zarezerwowalem miejsca ale zamierzam to zrobic w
            najblizszym czasie :) najpierw musze ustalic jeszcze moje kursy na UŚ. Tak wiec
            juz niedlugo sie spotkamy na kursie a pozniej mam nadzieje na studiach :)

Pozdrawiam:)
        • n_nicky Re: SPRAWDZIAN PREDYSPOZYCJI NA DZIENNIKARSTWO 04.09.05, 00:12
          Ja zdawałam WOS i geografię, wszystko rozszerzone(także polski i angielski). Ale
          u mnie na UWr liczył się tylko egzamin, nie brano pod uwagę wyników z matury.
          Zdobyte doświadczenie mogło się przydać w odwołaniu(chociaż w tym roku przyjęli
          tylko 15 osób).
          • umbradomini1 Re: SPRAWDZIAN PREDYSPOZYCJI NA DZIENNIKARSTWO 04.09.05, 10:18
            coooooooooooooooo?????????????????????????????????????
            czyli nie będzie ponad setki nowych???? szkoda:((((
            • n_nicky Re: SPRAWDZIAN PREDYSPOZYCJI NA DZIENNIKARSTWO 04.09.05, 15:56
              nie będzie setki nowych-ale wyobraź sobie mnie, gdy zobaczyłam swoje nazwisko na
              liście wśród tej szczęśliwej 15tki ;))))
              do zobaczenia na Pocztowej :)
              • umbradomini1 Re: SPRAWDZIAN PREDYSPOZYCJI NA DZIENNIKARSTWO 05.09.05, 18:49
                dzisiaj byłem i jednak koło setki was będzie:) toczyła się rozmowa o
                nowoprzyjętych:)))))
                do zobaczenia:)
        • Gość: jacek Re: SPRAWDZIAN PREDYSPOZYCJI NA DZIENNIKARSTWO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.05, 07:59
          Matura? Wszystko zdawalem na poziomie rozszerzonym. Na UW w tym roku nie bylo
          punktow za teczke i nie zanosi sie, ze by w przyszlym roku cos sie zmienilo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka