Dodaj do ulubionych

Historia w 3 miesiące? Help!

03.02.06, 18:03
Dzisiaj był ostateczny termin zmian w deklaracji maturalnej. Zdecydowałam się
zdawać dodatkowo historię. Nie jestem jakąś fanką historii, owszem lubię ją, w
1 i 2 klasie uczyłam się systematycznie. Czy ktoś ma jakies rady jak się uczyć
do matury z historii?? Boję się strasznie, ale musialam to zrobić. Dopiero
teraz uczelnie piszą, co trzeba zdawać, przynajmniej te, na które się wybieram.
Proszę o pomoc!
Obserwuj wątek
    • zia86 Re: Historia w 3 miesiące? Help! 03.02.06, 19:20
      Jestem już po maturze(kiedy to było) i może teraz łatwo mi jest dawać "dobre
      rady" ale powiem ci coś. Była sobie taka klasa humanistyczna, żeby było
      ciekawiej i w tej klasie 25 osób zdecydowało się zdawać historię, rozszerzoną
      (!) przy czym lekcji tegoż przedmiotu były powiedzmy szczerze fikcją. I co się
      okazało? Otóż, okazało się, że na tydzień przed maturą nikt jeszcze nie zaczął
      powtórek, ba! nawet nikt nie zaczął się tak na poważnie uczyć. I co? I w cztery
      dni przerobiliśmy prawie całą historie(bez PRL-u), każdy siedział sobie w
      swoich czterech ścianach, od rana do nocy i zakuwał historie. Od australopiteka
      do II wojny w cztery dni. I wszyscy zdaliśmy z zadawalającymi wynikami.
      Historia jest autentyczna. Także, trzy miesiące to naprawdę kupa czasu. Rozłóż
      sobie na spokojnie naukę, najlepiej okresami. Poza tym, jeśli moge ci polecić
      coś, to proponuje takie "notatki z histori" super kompedium wiedzy. poza tym
      nie zaczynaj powtórki wczesniej niż tydzień przed matura. Aczkolwiek jest to
      metoda na tak zwane "trzy z".
      Pozdrawiam i powodzenia życze!
      Zia
    • isab Re: Historia w 3 miesiące? Help! 03.02.06, 20:58
      Na podstawową maturę mozna się nauczyc tydzień przed. Ale na rozszerzoną - w
      żyyyyciu.... Więc o ile podstawowa jest na prawde łatwa, to radzę poczytać
      sobie o sposobie oceniania wypracowań na rozszerzonej i uczyc sie pod kątem
      wypracowań.
      • Gość: fifik64 Re: Historia w 3 miesiące? Help! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 11:48
        Dzięki za rady! Bardzo mi na tym zalezy, dlatego chcę zacząć jak najprędzej. Do
        tej pory na lekcjach przerabialiśmy tematy bardzo ogólnie, dlatego będę sobie
        dużo musiała uzupełnić (oj, zeby nie nauczyć od nowa:D). Maice może jakieś
        stronki gdzie sa rady, co do pisania wypracowania z historii i wosu?? Bo z
        polskiego to rozumem, ale nie mam zielonego pojęcia jak z historii... Bo chyba
        to się pisze nieco inaczej, prawda?
        Pozdrowionka!
        • kaja86 Re: Historia w 3 miesiące? Help! 04.02.06, 13:12
          Pisze się nieco inaczej, ale tak naprawdę dość podobnie ;) zacznij od
          informatora jesli jeszcze tego nie zrobiłaś
          www.cke.edu.pl/podstrony/inform_matur/historia.pdf Na końcu masz 4
          poziomy oceniania wypracowań. w skrócie to wyglada tak, że masz przesdstawić
          dany temat jak najszerzej we wszystkich jego aspektach używając fachowego
          słownictwa, znajomosc takich pojęc jak inwestytura, scholastyka itp (mowie
          akurat o sredniowieczu) jest konieczna. Jesli omawiasz jakies zjawisko musisz
          przedstawić nie tylko sam opis wydarzeń, ale tez przyczyny i skutki tych
          wydarzeń, musisz umiec powiazać za soba np politykę, gospodarke, społeczeństwo
          itp. Ogólnie napisanie dobrego wypracowania z historii jest bardzo trudne.
          Zacznij wiec od źródeł, a to jest prostsze, a można uzyskac sporo punktów. Może
          w tym roku będą jakos łagodniej oceniać maturę z historii. ja np myślałam, ze
          dobrze napisałam, a dostałam tylko 52 % z rozszerzonej.
          Pamiętaj, zeby nie popołnić błędu, jaki popełniło wielu ludzi w zeszłym roku,
          chodzi mi o pisanie nie na temat. Mieli omowić przemiany społeczne w
          socjaliźmie, a oni po prostu opisali jak pokolei wyglądała polityka w
          socjaliźmie, o społeczenstwie prawie nie wspominając. Dlatego, jak dostaniesz
          temat najpierw zastanów sie, co chcesz tam zawrzeć, zrób plan i trzymaj się go.
          • Gość: fifik64 Re: Historia w 3 miesiące? Help! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 13:17
            Rzeczywiście ciężka sprawa... Cóż, trzeba zacząć ćwiczyć i tyle:) Dzięki!
            • kaja86 Re: Historia w 3 miesiące? Help! 04.02.06, 13:46
              No, nie wiem, jak wyglada sprawa w waszej szkole, ale może macie np fakulterty i
              możecie wtedy poprosic nauczyciela, żeby zadawał wam jakies tematy do opisania,
              a potem to sprawdzał. niewielu się chce, ale cuda się zdarzają ;)
              Pisałaś, że jeszcze wos zdajesz, tu sprawa jest prostsza, bo ta matura nie
              wymaga tak fachowej wiedzy, ogólnie to telewizja (oczywiście nie seriale, ale
              wiadomosci, fakty, informacje, programy publicystyczne typu Debata itd), gazet(
              ale nie fakt, tylko Poltyka, Newsweek, różne dzienniki) Wystarczy, że bedziesz
              się ogólnie oriwnitwac, a na kazdy temat uda Ci się wypowiedzieć ;)
              • szakal35 Re: Historia w 3 miesiące? Help! 04.02.06, 22:20
                kaja86 napisała:
                > Wystarczy, że bedziesz
                > się ogólnie oriwnitwac, a na kazdy temat uda Ci się wypowiedzieć ;)
                Nie wystarczy umieć się wypowiedzieć,trzeba jednak jeszcze trafić w
                klucz...Niestety.
                • kaja86 Re: Historia w 3 miesiące? Help! 05.02.06, 00:41
                  Wiesz niby tak, ale matura z wosu i tak wypadła dośc dobrze, ja po prostu
                  ogólnie sie wypowiedziałam i z rozszerzonego dali mi 96%, wśród znajomych,
                  którzy zdawali rozszerzony wos i rozszerzona historię wiekszość z wosu miała o
                  wiele lepsze wyniki. po prostu trzeba pisać na temat.
                  PS przepraszam za literówki w wypowiedziach, ale moja klawiatura już jest w
                  strasznym stanie, większosci liter nie widać, a niektóre nie chcą wskakiwać ;)
                  • Gość: fifik64 Re: Historia w 3 miesiące? Help! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 18:30
                    Dzięki za rady! Teraz tylko czekam na ksiażki (kolega ma mi przynieść w
                    poniedziałek do szkoły) i do nauki. Czytałam tutaj na forum o tym, że pod
                    wpływem magnezu i lecytyny (na to już chyba za późno) szybciej sie uczy. Chyba
                    to zastosuję, w końcu nie mam nic do stracenia. Pozdrawiam!
    • Gość: NIEZNAJOMA Re: Historia w 3 miesiące? Help! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.06, 08:11
      JA TEZ ZDAWAŁAM HISTORIE W ZESZŁYM ROKU I ZACZEŁAM SIE UCZYĆ TAK GDZIEŚ 2
      MIESIĄCE PRZED I POPROSTU ROZPLANOWAŁAM SOBIE WCZESNIEJ CAŁY MATERIAŁ I NAKAZDY
      DZIEN DANY TEMAT I SIE UDAŁA POZDRO POWODZENIA ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka