Dodaj do ulubionych

biol rozszerz dosw z pantofelkiem

10.05.06, 20:12
Czy ktos może mi wytłumaczyć dlaczego w odp nie ykorzystali wody destylowanej
o skąd sie wziął 0.55 r-r NaCl??czybysmy mieli go sami sporzadzic
rozrzedzajac woda destylowana??
Obserwuj wątek
    • Gość: monika Re: biol rozszerz dosw z pantofelkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 20:16
      Dla mnie to zad bylo zryte na maxa i na pewno mam za nie 0pkt.
      • witulka Re: biol rozszerz dosw z pantofelkiem 10.05.06, 20:19
        Co to znaczy ze bylo zryte?jak bys ie trzyamc tego co mamy uzyyc to spoko tylko
        pytanie o to co napisali w odpowiedziach:(
        • Gość: monika Re: biol rozszerz dosw z pantofelkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 20:27
          No wlasnie to bylo zryte, bo ja wykorzystalam wszystko co tam bylo i w ogole
          innym tokiem myslenia poszlam niz jest w kluczu...
          • Gość: nef_86 Re: biol rozszerz dosw z pantofelkiem IP: *.chello.pl 10.05.06, 20:40
            nom ja tez innym tokiem myslenia czyli cale doswiadczenie opisalam co korzystam co bede robic by cos tam sprawdzic i takie tam i wlasnie uzylam w jednej kolbce stezonego 1% roztworu NaCl a w drugim NaCl+woda destylowana by bylo rozcienczone a reszta to wiadomo dodajesz pantofekli ogladasz przez mikroskop itd ;P ale w ogole w przykladowej odp podali co innego nie trzyma sie to kupy :/
            • witulka Re: biol rozszerz dosw z pantofelkiem 10.05.06, 23:04
              No ja napisalam zze o jednej zlewki daje wode destylowana sama a do drugiej
              NaCl 1% i po 1h wyciagam i ogladam pod mikroskopem:///
              • Gość: OlA Re: biol rozszerz dosw z pantofelkiem IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.05.06, 23:12
                Mi się wydaje, że nie należy tak do końca zawierzać tym odpowiedziom z Gazety.
                To są tylko proponowane odpowiedzi (przykładowe). W modelu zawsze jest jakiś
                stopień tolerancji... Ale ten roztów NaCl to mnie też zbił z tropu. Myślałam,
                że trzeba porównać w samej wodzie destylowanej a potem w wodzie z rozpuszczonym
                NaCl ale widać myliłam się ;)
            • Gość: CzAxX Re: biol rozszerz dosw z pantofelkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 23:46
              Mam tak samo jak wy. Ale obawiam się że mamy błąd;/ chyba do każdej trzeba było
              dodac wodę destylowaną a w próbie badawczej zrobić z 3 zlewki z coraz większą
              ilością NaCl ;/ 2 punkty poszły się kochać... 1 za sprawdzenie wyników
              powinienem mieć
    • Gość: Isa Re: biol rozszerz dosw z pantofelkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 10:02
      Zrozumiałam pytanie tak samo jak Ty , moim zdaniem to wychodzi na to samo, jak
      nie bedzie to kolejny absurd matury to powinni uznac, poniewaz rozumiwmy
      zagadnienie itpitp
      • witulka Re: biol rozszerz dosw z pantofelkiem 11.05.06, 10:07
        No wlasnie nie ta...bo idac tropem odp na cke proba kontolna to panofelki w
        wodze z akwarium?? a woda destylowana trzeba bylo sporzadzic r-r o nizszym
        stezeniu i w rezultacie porownac z 3 probowkami:(
        a co napsialscie w zadaniu z sukcesja???nie spotkalam sie nigdy z pryzkladem
        rekultywacji hałd i doszlam do wniosku ze to wtorna bo zycie nie zostalo do
        konca zniszczone:(
        • Gość: Dugo Re: biol rozszerz dosw z pantofelkiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.06, 11:10
          Po pierwsze, tak jak ktoś już wspomniał są tylko przykładowe odpowiedzi gazety,
          są to tylko przykłady, bo we właściwym kluczu będzie więcej możliwości i dróg
          myślenia. Będzie ok! ;-)
        • Gość: nef_86 Re: biol rozszerz dosw z pantofelkiem IP: *.chello.pl 11.05.06, 14:41
          witulka napisała:
          > a co napsialscie w zadaniu z sukcesja???nie spotkalam sie nigdy z pryzkladem
          > rekultywacji hałd i doszlam do wniosku ze to wtorna bo zycie nie zostalo do
          > konca zniszczone:(

no ja wlasnie tez ze to drugie,bo w koncu skoro rekultywacja to znaczy ze zostala biocenoza odnowiona i powstala nowa na starej tej zniszczonej wiec sie zdziwilam odpowiedzia jaka podali :/
          • Gość: kacha5555 Re: biol rozszerz dosw z pantofelkiem IP: *.sistbg.net / 80.51.159.* 11.05.06, 15:08
            ja pomyślałam tak samo jak Ty i tez mam ta druga..
            • Gość: magda Re: biol rozszerz dosw z pantofelkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 15:51
              Ja tez mam druga. W ogole co to za pytanie? Skad oni to wzieli? Ale z
              panofelkami chyba maja racje bo szkielko z sama woda destylowana i pantofelkami
              to jest tylko proba kontrolna, a do badania sa potrzebna dwie- z 1% NaCl i
              rozcienczonym...
              • witulka Re: biol rozszerz dosw z pantofelkiem 11.05.06, 16:24
                no to widze ze z sukcesja wszyscy daliscie to drugie czyli wtorna...:D chyba
                sie zdziwia jak beda sprawdzac te matury:(
              • Gość: Sokół Re: biol rozszerz dosw z pantofelkiem IP: 83.238.100.* 11.05.06, 21:38
                Nie chcę nikogo zasmucać ale z tą hałdą to jest bardzo typowy podręcznikowy
                przykład sukcesji pierwotnej... Bo sukcesja wtórna dotyczy zupełnie czego
                innego, chodzi też o m.inn. konkurencję międzygatunkową ect.
                A z pantofelkami to pewnie zaliczą wszystkim. Ja dodałem pantofelki do 3 i 6%
                roztworu, w którym by zdechły;) ale skąd mogłem o tym wiedzieć, to już
                akademicka wiedza.
    • Gość: Chemik Re: biol rozszerz dosw z pantofelkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 16:31
      A gdzie kolba miarowa do rozcieńczenia roztworu? Jeśli masz korzystać ze
      sprzetu wymienionego to się pytam jak mam przygotować prawidłowo r-r 0,5 % z
      1%. Na pałę? To po co dawać takie nierealne i niedydaktyczne zadania.
      • Gość: m. ehhh IP: *.multicon.pl / *.net.pl 11.05.06, 16:46
        jak mam bez zadnej miarki odmierzyc 0,5% roztwor?na oko? to umarł chlop w
        szpitalu.

pozatym proba kontrolna polega na tym ze sie wsadza cos do czystego czegos( :) )
        wg.mnie to pr.kontr to bylo pantofelek w czystej destylowanej a badawcza w
        roztworze NaCl
        • Gość: ja Re: ehhh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 17:09
          ja po pierwsze wykorzystalam tylko wode destylowana i 1%roztwor. mysle za
          powinni uznac kazda odpowiedz, w ktorej sa 2 proby rozniace sie stezeniem, a w
          koncu 1% i 0% to chyba SA rozne stezenia.
          A co do sukcesji tez napisalam ze wtorna. i jestem w ogole wkurzona, bo dzien
          wczesniej robilam jakies testy i tam bylo ze halda to przyklad wtornej!!!!!
          Napisalam do Cke. napiszcie najlepiej tez o swoich watpliowsciach, moze jakos
          zmadrzeja. jakby nie mogli dac ewidentnegu przykladu na pierwotna, typu wydma.
          Ale jeszcze sprawdzalam w necie dokladne definicje i jest ze pierwotna zachodzi
          na terenach DZIEWICZYCH, gdzie wczesniej NIE BYLO BIOCENOZY, a wtorna na
          terenach zdegradowanych, gdzie biocenoza BYLA! No to kurcze cos tu nie gra!
          echhh.. meczy mnie to pytanie. glupi jeden pkt, ale az 2% ;).
          • Gość: jeszcze ja Re: ehhh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 17:28
            a w glikolizie moze byc ADP jako substrat? bo napisali Pi..., mam nadzieje ze
            ADP tez uznaja.
            • Gość: nef_86 Re: ehhh IP: *.chello.pl 11.05.06, 19:22
              Gość portalu: jeszcze ja napisał(a):

> a w glikolizie moze byc ADP jako substrat? bo napisali Pi..., mam nadzieje ze
              > ADP tez uznaja.

powinni uznac bo sa w sumie 2 substraty jako iz ADP+Pi->ATP
          • ariska86 Re: ehhh 11.05.06, 17:55
            mieszkam niedaleko hałdy i z doświadczenia wiem że nie była ona zrobiona na
            miejscu gdzie wcześniej nie było żadnej biocenozy czyli nie jest pierwotną
            tylko wtórną bo postawili ją w środku lasu i w większości hałd na śląsku tak
            jest
            • Gość: milkchocolate Re: ehhh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 18:40
              Ludzie! Przecież oni materiał, z którego "zbudowana" jest ta hałda wykopali spod ziemi! To są wszystkie odpady, które pozostały z wydobycia węgla, no to jak mogły na tym zyć jakieś roślinki wcześniej??? To jest zdecydowanie sukcesja pierwotna!
              tutaj nie chodzi o to, że pod tym nasypem kiedyś rosły drzewka, które przywalili górą piachu. Po prostu nic nie żyło wcześniej na tym piachu.

1
            • witulka Re: ehhh 11.05.06, 18:46
              no to moze jest bład w tych przykładowych odpowiedziach??bo widze ze WSZYSCY
              dali wtorna...

do "JA"---> powiedz odpisali ci cos??zawsze sie mzoemy zebrac i wyslac mejla o
              takiej samej tresci:) przeciez 2% to jest bardzo duzo..zbiera sie tego jak nic

tak samo jak z tym doswiadczeniem:) jezeli daja pomoce ktore mamy wykorzystac
              to nei moga wymagac ze sworzymy r-r o nizszym stezeniu...(tylko zawze moze to
              byc r-r o nizszym NIEOKRESLONYM stez.)
              • witulka Re: ehhh 11.05.06, 18:49
                no widze ze jedna osoba ma inaczej:( no ale przeciez tam cos musialo ISTNIEC
                wiec oni ta halda to zniszyczli i oan sie odrodzila(biocenoza)
              • Gość: ja-newday :) Re: ehhh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 18:51
                jesli napisza to poinformuje :)
                • Gość: lala Re: ehhh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 19:04
                  ja tez mam ze to wtórna, tak było w testach z omegi-tych ze starymi
                  maturami:PPP wiec lepiej nie kombinujcie<lol>
                  • Gość: lala Re: ehhh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 19:05
                    poprawka- mam ze to pierwotna:PP pomyliłam sie, sorki:P
                    • Gość: to jakei testy Re: ehhh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 20:47
                      w jakich testach??ktorych z omegi??:(((
                      • clovie Re: ehhh 11.05.06, 21:02
                        Hm...ja miałam w testach wydawnictwo OPERON Matura 2006 Lewińskiego..hm..i
                        pogmatwane są ścieżki nauki..
                        • Gość: lala Re: ehhh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 21:03
                          zielone-matura 2004<lol>a w operonie tez chyba było
          • Gość: Chemik Re: ehhh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 22:44
            Treść polecenia jest następująca:
            „Czy częstotliwość pulsowania wodniczek tętniących u pantofelków zależy od
            stężenia NaCl w ich środowisku zewnętrznym?”
            Nie możesz wziąć 1% i 0% (czystą wodę) w takim przypadku odpowiadasz na pytanie
            np. czy obecność NaCl ma wpływ na częstotliwość pulsowania wodniczek tętniących
            u pantofelków w ich środowisku zewnętrznym.
            Na postawione pytanie w arkuszu tak naprawdę nie da się odpowiedzieć, bo
            stężenia innego jak 1% nie możesz przygotować gdyż nie masz do tego zabawek a
            co za tym idzie nie możesz określić wpływu stężenia NaCl na częstotliwość
            pulsowania wodniczek tętniących u pantofelków w ich środowisku zewnętrznym . :)
            To tak na zdrowy rozsądek …
            Już o tym pisałem, zadanie to jest bezsensu i absolutnie nie dydaktyczne. Więc
            po co dawać takie zadania i to na maturze – i to do tego rozszerzonej. Autor
            zadania wogóle nie ma pojęcia o pracy w laboratorium a tym bardziej o
            planowaniu doświadczeń. A zadania maturalne są ponoć standaryzowane i
            recenzowane. Poprosimy o oklaski dla Centralnej Komisji :)
            • Gość: milkchocolate lol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 22:55
              Wiecie.... nie wiem, czy zauważyliście, ale była do dyspozycji pipeta i woda destylowana, więc można było sobie przygotować różne stężenia tego cholernego roztworu. Przecież nikt Wam nie kazał napisać dokładnie ilu procentowy roztwór bierzecie, tylko porównać częstotliwość pulsowania w różnych stężeniach... tak serio to też to mam źle :P

jutro mam ustny polski i to dopiero będzie hardcore... :((
              • Gość: vox Re: lol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 23:09
                Głabie! czy ty odróżniasz zakraplacz od pipety? Jak byłaby pipeta to nie byłoby
                sprawy.
                • Gość: newday Re: lol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 10:47
                  ale co bylo w operonie: pierwotna czy wtorna?
                  • Gość: ja Re: lol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 11:01
                    pierwotna!!!
                    • clovie Re: lol 12.05.06, 13:23
                      pisze, że wtórna, podobnie jak zarastanie pogorzelisk...
                      • Gość: ja Re: lol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 13:41
                        jest napisane jak już coś:PP
                        • Gość: newday Re: lol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 14:17
                          Operon to przeciez wiodace wydawnictwo jesli chodzi o biologie...;). A mozliwe
                          ze tez widzialam wlasnie to pytanie, bo nie pamietam w jakich testach widzialam
                          ze wtorna,a robilam Operon. Jestes pewna ze jest wtorna? Jesli tak, to pisze do
                          Cke ;).
                          • Gość: dzieweczka_z_lasu Re: lol IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.06, 14:22
                            no i czego wy sie tak wszyscy podniecacie? bedą klucze odpowiedzi,to bedziecie
                            się wtedy odwoływać...
                            p.s. forma pisze (a nie jest napisane) jest dozwolona!!!
                            • Gość: jaaaaaaa Re: lol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 14:37
                              ludzie w operonie w testach jest ze to pierwotna!!!!a zresztą to typowy,
                              książkowy przykład pierwotnej!!!
                              • Gość: meneva Re: lol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 14:59
                                im bardziej sie wczytuję w te ich odp tym więcej mam wątpliwości, co do
                                swoich...niedługo to się z tych moich marnych 70% zrobi 60... a wtedy to studia
                                zegnajcie. mam jeszcze pytanie, w tym poleceniu co było o redukcji dwutlenku
                                węgla, napisałam, że nie redukuje sie dwutlenek tylko kwas fosfoglicerynowy do
                                aldehydu... myślicie, ze mi to uznają?miałąm napisać o tym NADP, ale nie
                                napisałąm...
                                • Gość: milkchocolate jak zwał, tak zwał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 15:07
                                  A co za róznica, czy zakraplacz, czy pipeta?? Przecież jednym i drugim można wkroplić troche roztworu do wody, no nie?! Dajcie sobie spokój z petycjami do CKE bo to nic nie da. Chyba że serio gdzieś jest napisane, że to była wtórna, bo jak wodzę wszyscy tylko się domyslają, a nie sprawdzą, jak powinno być.
                                  • witulka Re: jak zwał, tak zwał 12.05.06, 16:18
                                    meneva jestes rewelacyjna!!!zrobilam dokladnie to samo co ty z tym zad w
                                    ktorym trzeba bylo podac bledna odpowiedz - uzasadnilam tak jak ty - CO2
                                    redukuje pentoze, a w rezultacie powstaje produkt pierwotny fotosyntezy a z
                                    nige wtorny np glukoza...masz maila??jak nam tego nie uznaja to bedziemy sie
                                    razem odwolywac...:)
                                    • witulka sukcjesja 12.05.06, 16:20
                                      moze ktos zapyta sie biologa??ja w przyszlym tyg spotkam sie z moja biologica i
                                      napisze

do ja---> odpisali ci cos?
                                      • Gość: meneva Re: sukcjesja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 16:31
                                        mam nadzieję, ze uznają, wkońcu to dobra odpowiedź, nie? :) nawet bardziej
                                        szczegółowa. pozdro
                                • Gość: Ja też tak mam... Re: lol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 20:50
                                  i kilka osób tez tak napisalo, bo do jasnej cholery tam na dobra sprawe 2 odp
                                  sa dobre, ja np 2 zaznaczylam i uzasadnilam, bo nie doczytalam ze trzeba 1!!
                                  czyli widzisz, skoro inni tez tak pomysleli to cos w ty, jest:)zobaczą jak
                                  ludzie odp i wezmą może nasz zdanie pod uwagę!!
                                  • Gość: adam I ja tak mam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 15:11
                                    przeciez wymienili reakcje, karboksylacja, redukcja i regeneracja! najpierw CO2
                                    sie przylacza do rubp, a potem sa dalsze przxemiany i aldehyd ulega redukcji, i
                                    znow tyleeee watpliwosci, powinni nam to uznac!!!! już chyba 15 osoba ma tak
                                    jak ja!:) pocieszam sie ze nie tylko ja "zle" odgadlem intencje autora:)
                                    pozdrowki
    • Gość: sukcesja!!! Re: biol rozszerz dosw z pantofelkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 16:38
      ja nie rozumiem jednego, tam nie ma pytania czy to jest sukcesja pierwotna czy
      wtórna, tylko czy to jest pierwszy czy drugi typ opisany w tekscie!!! a z
      tekstu wyraznie wynika ze to pierwszy rodzaj- na hałdzie nie ma przecież życia.
      dajcie sobie lepiej spokój...
    • Gość: jest mam, znalazła Re: biol rozszerz dosw z pantofelkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 16:52
      no to teraz rozwieje wasze wątpliwosci(jak ktoś nie wierzy podaje nazwę
      słownika)w słowniku biologicznym, wyd.videograf II katowice,wydanie I, listopad
      2005, autor-leszek trząski jest wyrażnie napisane pod pojęciem sukcesja
      pierowtna, ze hałdy własnie sie do niej zaliczają;)))no więc na nic petycje, to
      jest typowy przykład sukcesji pierwotnej, nic na to nie poradzicie. pozdrawiam
      • witulka Re: biol rozszerz dosw z pantofelkiem 12.05.06, 17:42
        petycja moze bedzei konieczna wprzypadku tego zad z fotosynteza:) meneva do
        kiedy czekamy??:)
        • Gość: magda Re: biol rozszerz dosw z pantofelkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 18:02
          kurcze, ze tez tego slownika nie czytalam przed matura ;)
          • Gość: meneva Re: biol rozszerz dosw z pantofelkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 19:21
            może dopóki klucza nie opublikują? może w nim się znajdzie nasza odpowiedź :)
            chociaż moze lepiej wcześniej, sama nie weim. ale chyba mamy rację, nie?
            przecież nie dwutlenek sie do jasnej ciasnej redukuje!!!! mi to te 2% robią
            dużą różnice, bo chcę mieć tą 7 na początku!
    • Gość: ja Re: biol rozszerz dosw z pantofelkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 19:27
      no to co z tym NADPH??? będzie to dobrze, jak w odpowiedzicha jest NADPH2?
      • witulka Re: biol rozszerz dosw z pantofelkiem 12.05.06, 19:32
        meneva a skad pewnosc ze to przeczyta jaksi biolog?napisalabym wczesniej, ale
        jeszcze w po fiz zapytam biolozke moja co mysli :)

do ja--> NADPH to nie to samo co NADPH2(inaczej NADPH+H+) takze nie wiem..
        • Gość: ja Re: biol rozszerz dosw z pantofelkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 19:46
          to dlaczego w operonie tak jest:||| czyli co ze złej książki się
          uczyłam..dziękuję za taką maturę;(((
          • Gość: meneva Re: biol rozszerz dosw z pantofelkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 20:09
            no może masz rację. trzeba się najpierw kogoś kompetentnego spytać, co o tym
            myśli, a jak opinia będzie pozytywna, to piszemy :)
            • witulka Re: biol rozszerz dosw z pantofelkiem 12.05.06, 20:32
              meneva tylko sie nigdzie nei zgub mi :) musimy sie trzymac razem :P
              • Gość: meneva Re: biol rozszerz dosw z pantofelkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 20:50
                a Ty mi :) ale Ty jesteś pewna, ze mamy rację? bo mnie się tak wydaje, w
                książce tak jest napisane, ale ekspertem nie jestem..
    • Gość: meneva Re: biol rozszerz dosw z pantofelkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 20:57
      a tak swoja drogą, to ci co układali ten arkusz, to moim zdaniem, mają trochę
      nierówno pod sufitem... tyle można było normalnych, nie mówię, że łatwych, ale
      konkretnych i jednoznacznych pytań ułożyć...a oni co? taką amturę ułożyli, ze
      co krok są jakieś wątpliwości...tu pantofelek, tu sukceja, tu ATP, tu CO dwa,
      tu kod....to świadczy o tym, ze chyba coś tu jest nie tak z tą całą maturą.
      • Gość: kama Re: biol rozszerz dosw z pantofelkiem IP: *.bsk.vectranet.pl 12.05.06, 21:10
        Cos jest nie tak, to sie zgadzam ale mysle ze wasza odpowiedz z CO2 bedzie
        uznana, a co do kodu i rodzaju mutacji wydaje mi sie uznawane kilka rodzajów
        odpowiedzi. w czasie doswiadczenia miałam przez chwile taka mysl zeby
        rozcienczyc roztwór ale pomyslałam w koncu ze to nie jest chemia i w stezenia to
        bede bawic sie w poniedziałek a nie teraz. Pozdrawiam :)
    • ewela19 Re: biol rozszerz dosw z pantofelkiem 12.05.06, 22:01
      dobre:).. wiesz ze sie tez nad tym zastanawiałam.... kto wogole by wpadł na
      takie rzeczy.. chociaz pociesza mnie mysli ze to niby przykładowy klucz
      odpowiedzi wiec trzeba byc dobrej mysli:) ale jakos mi sie to za specjalnie nie
      udaje;/
      • witulka Re: biol rozszerz dosw z pantofelkiem 12.05.06, 22:17
        meneva mam nadzieje nie stracic cie z oczu az do po fizyce:) a co do naszej
        wersji psizac to bylam 100% pewna i nadal jestem:) mam nadzieje upewnic sie u
        biolozki a nastepnie znalesc to w jakis madrej ksiazce jak bedzie trzebaa
        cytowac w mailu do cke:)

fakt - wychodzac z tej matury mialam poczucie ze nie bylo zadnych konkretow
        nawet ta sukcesjia nie byla konkretna...totalne nieporozumienie...ja twierdze,
        ze nie uczac sie nic pewnie by sie napsalo tak samo jak i nie wiecej, kilka
        osob to potwierdza...nie wiem co to matura sprawdza, ale ja chcialbym zeby
        sprawdzala wiadomosci w tym wypadku z bioli...
      • Gość: k... Re: biol rozszerz dosw z pantofelkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 00:31
        Ja odpowiedziałem, że jest to pierwotna ale nie miałem pewności. Ale tu nie
        chodzi o to czy pod tymi hałdami odpadów była jakaś bicenoza czy nie. Tu chodzi
        o biocenozę, która na nich powstanie dlatego jest to pierwotna.
        A co do próby z pantofelkami to wogule całkiem inaczej to zrobiłem opisłem probe
        kontrolną jako badanie pod mikroskopem w środowisku wodnym a próby badawcze
        dałem w 1%NACl i w wodzie utlenionej ale pewnie bedzie źle i niestety do kazdej
        z prób wziąłem po 1 pantofelku i mi pewnie napiszą ze za mało;/. Ogólnie dziwna
        była ta matura.
        I mam jeszcze takie pytanie czy jak napisałem mutacje Trisomalną zamiast
        Trisomia to mi zaliczą??
        Pozdrawiam
        • Gość: CzAxX Re: biol rozszerz dosw z pantofelkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 11:11
          Ale to nie będzie trisomia. Bo zwielokrotnione będą wszystkie chromosomy a nie
          tylko jeden. to będzie mutacja chromosomowa liczbowa typu euploidii. Tak mi się
          wydaje...
    • Gość: jaaaa Re: biol rozszerz dosw z pantofelkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 09:42
      a co myślicie,zaliczą mi jak napisałam soczewka wklęsła-w kluczu jest
      rozpraszająca,ale to przecież to samo. odpowiedzcie proszę bo mnie to męczy:(((
      • Gość: ania Re: biol rozszerz dosw z pantofelkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 09:56
        Paweł Hoser, 'Fizjologia organizmow z elementami anatomii czlowieka', str.
        357. 'wydłużona gałka oczna lub zbyt wypukła soczewka jest przyczyną
        krótkowzroczności. Wówczas obraz powstaje przed siatkówką. Do korekcji tej wady
        stosuje się soczewki WKLĘSŁE' :)
        • Gość: jaaaa Re: biol rozszerz dosw z pantofelkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 09:58
          ooo dziękuję, jak już w takiej książce jest napisane, że wklęsłe to muszą
          zaliczyc:)))<jupi>
          • Gość: Asia_nmc Re: biol rozszerz dosw z pantofelkiem IP: *.azartsat.pl / *.azartsat.pl 13.05.06, 10:21
            Soczewka wklęsła a rozpraszająca to jedno i to samo. Myślę, że zaliczą każdą
            odpowiedź.
            • Gość: madzik Re: biol rozszerz dosw z pantofelkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 10:27
              niee
              soczewka rozpraszajaca przy krotkowzrocznosci
              skupiajaca przy dalekowzrocznosci
              one sie bardzo roznia
              • Gość: teddy Re: biol rozszerz dosw z pantofelkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 11:02
                <hahahaha> madzik, przeczytaj jeszcze raz dokladnie, tam chyba nie chodzilo o
                skupiającą i rozpraszającą<hahaha> jak Ci poszlo czytanie ze zrozumieniem:DDD??
                • Gość: meneva Re: biol rozszerz dosw z pantofelkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 11:16
                  wiecie, co... pojawiła mi się kolejna wątpliwość, ale tym razem byc może na
                  korzysc. wpadnijcie na wątek zadanie 36 i napiszcie co o tym sądzicie.
                  • Gość: meneva Re: biol rozszerz dosw z pantofelkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 12:11
                    witulka, ma dla Ciebie złą wiadomość. W biologii C. Villee znalazłam: reakcje
                    niezależne od światła wykorzystują ATP i NADPH(...) do REDUKCJI dwutlenku węgla
                    do węglowodanów. Proces ten określono mianem wiązania CO2 lub asymilacji CO2. :
                    ( Więc mogą nam tego nie uznać... i poco było kombinować na tej maturze? tzreba
                    było napisać to NADPH i byłby spokój..
                    • Gość: ja Re: biol rozszerz dosw z pantofelkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 12:31
                      ooo to NADPH jest dobrze:D nie musi być NADPH2??:d
                      • witulka Re: biol rozszerz dosw z pantofelkiem 13.05.06, 13:50
                        meneva trzeba bylo sie tyle nie uczyc....:D

"molekularne podloze biologii" Lewinskiego psize o tym ogólnie :"w fazie
                        ciemnej dochodzi do ASYMILACJI CO2 i powstania zwiazkow org, ktore moga sluzyc
                        DO DALSZYCH PRZEMIAN..." mozna sobie interpretowac na kazdym poziomie...
    • Gość: meneva Re: biol rozszerz dosw z pantofelkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 16:37
      z jednej strony mamy rację, bo pzrecież PGA się redukuje do PAG, ale z tego co
      przeczytałąm wynika, ze ta cała g\faza ciemna to jest redukcja CO2. Ale
      pzrecież w wiekszosci podreczników nie jest napisane redukcja, tylko asymilacja
      albo wiązanie. to skąd ja miałam wiedzieć, ze to jest to samo co redukcja???
      • witulka Re: biol rozszerz dosw z pantofelkiem 13.05.06, 17:35
        kazdy c.calvina dzieli sei na redukcjie+karboksyacjie+regeneracjie a wlasnie w
        redukcji dochodzi do asymilacji CO2 do pentozy ketonowej aktywnej:P i w drodze
        przemian powstaje aldehyd, ALE to CO2 przylacza sie do pentozy a nie pentoza do
        CO2!!??
    • Gość: zosia Re: biol rozszerz dosw z pantofelkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 16:47
      upupupuu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka