Dodaj do ulubionych

jak Wam poszło na historii?

• Gość: Glenshadow Paranoja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 15:30
      Jeśli będę mieć 30 punktów, to idę boso do Częstochowy na pielgrzymkę:/ A z próbnej miałam 66%...:/ Nie komentuję ;( Cięzko, szczegółowo, trudno i do bani :((
    • Gość: Kasia Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 15:39
      Jak dla mnie to byla masakra.. tzn podstawa.. bo rozszerzenie mi extra spasowalo.. tylko jak nie zdam podst to roz tez;///
      • Gość: Aga nie rozumiem was IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 15:42
        przejrzałam sobie wlasnie ta mature a potem rozw. stwierdzam ze mialabym
        conajmniej 50 pkt bez nauki. wystarczylo ksiazki by poczytac zaczac jakies 3
        miesiace temu i byloby nawt ok 80,90%.
        • Gość: M Re: nie rozumiem was IP: *.kwidzyn.mm.pl 16.05.06, 15:52
          Jasne, strszanie łatwa !!! TYlko dziwne, ze takich rzeczy w szkole nie
          mieliśmy, jakbym miała arkusz i obok tego odpowiedzi tez bym zdała na 80-90% i
          uczyliśmy sie dużo
        • Gość: snake Re: nie rozumiem was IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.06, 16:00
          Podstawa w ogóle mi nie spasowała. Śmieszą mnie Ci którzy piszą "trzeba było się uczyć" Przy pytaniach tak odległych w większości od tego co mamy w podręcznikach do historii, ale także od tego co jest w większości tych pozaprogramowych. Uczyłem się z atlasów (kilku), przeglądałem różne albumy (obrazy, rzeźby, architektura) itd. Przerabiałem wiele podręczników - i te z których korzystaliśmy w Liceum i też wiele innych. A i tak ten ogrom materiału, który przerobiłem, wchłąnąłem i zrozumiałem - nijak będzie miał się do wyniku tej matury. Dziwi mnię, że ktoś tu źle ocenił zadania z plakatem propagandowym. To było właśnie jedno z nielicznych zadań, które pozwalały wykorzystać wiedzę. Pozytywnie oceniam za to poziom rozszerzony. I nie chodzi mi o jego poziom, ale o to, że był to materiał ciekawy, rozległy co pozwalało wykazać się ogólną widzą - a nie tylko szukaniem w pamięci suchych faktów jak to było na poziomie podstawowym. Bo historyk nie ma być tylko chodząca encyklopedia rzucającą datami.
          • Gość: Aga Re: nie rozumiem was IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 16:07
            czytanie ze zrozumieniem najpierw arkusz potem odpowiedzi. nie jednoczesnie
            dodam dla ulatwienia.
            • Gość: zuza ej, to prześlij mi arkusz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 16:15
              prześlij, Aga, proszę, bo znikąd nie mogę sciągnąć, co?

moj adres corkowska[at]gmail.com
          • Gość: !!! Re: nie rozumiem was IP: *.daminet.pl 16.05.06, 16:12
            dokladnie mozna powiedziec ze nasza nauka sie na nic nie zdala! teraz sie
            szczescie bedzie liczyc! a ci co pisza ze trzeba bylo sie uczyc i ze troche
            czasu by wystarczylo to sa jakimis idiotami!! tyle powiem!
            • Gość: Woff Re: nie rozumiem was IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 20:02
              Jakimi idiotami??!! Jezeli masz sie za osobe obiektywna, ktora moze takie
              rzeczy oceniac to nie rzucaj mi tu takimi epitetami. Ja mam 80%, a i tak nie
              uczylem sie tyle ile moglem. Oczywiscie, ze matura byla trudna. Ale to nie
              powod, zeby nazywac kogos kto potrafil ja napisac idiotą!!!
        • Gość: dzidia Re: nie rozumiem was IP: *.chello.pl 16.05.06, 19:46
          jak mnie wkurza takie gadanie!!! nie pisalas- nie odzywaj sie! ciesz sie ze ci
          dobrze poszlo to co sama zdawalas, i nie dobijaj reszty. ludzie podlamani a ty
          jeszcze takie cos sadzisz, no i po co? fajnie tak kopac lezacego, nie?
          p.s gratuluje wieeelkiej inteligencji;)
    • Gość: evica Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.is.net.pl 16.05.06, 15:49
      Masakra!! Poziom podstawowy beznadziejnie trudny, jakies pierdoly malo wazne
      dali, a o najwazniejszych wydarzeniach praktycznie nic... jakas paranoja w
      ogole. Bardzo duzo informacji, ktorych nie ma w podrecznikach (nie wiem co im
      przyszlo do glowy) Mapy beznadziejne, szkoda gadac nawet... w ogole kto to
      widzial jakies piosenki dawac na mature.. czy poziom kojarzenia swiadczy o
      wiedzy.>?? O rozszerzonej i temacie o miastach to juz nawet nie wspomne ://
      • Gość: Woff Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 19:57
        Nie. Poziom kojarzenia swiadczy o inteligencji, a to ma matura sprawdzac, bo
        nie ma egzaminow na studia. Wcale nie trzeba bylo byc geniuszem, zeby to
        rozwiazac. Ja sie uczylem 3 miesiace i bede mial ok. 80% ;p
    • Gość: pgosia Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.chello.pl 16.05.06, 15:53
      dajcie spokoj, u mnie w szkole to po pdst byl placz i zgrzytanie. ale tak jak
      sobie policzylam to wyszlo mi ok 70% :D ale prawda jest - mialam cholerne
      szczescie, bo w wielu przypadkach strzelalam - np. w przedstawicielach filozofii
      (oprocz engelsa, ktorego znalam) trafilam wszystkich :D
      liczcie te pkty, liczcie, ja tez sie z poczatku balam ze nie zdam :>
      • Gość: gall anonim Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.06, 15:58
        Mam taka sama sytuacje, po wyjsciu z sali balem sie ze bedzie okolo 40-50%, a
        wyszlo cos w poblizu 75-77% :)

Pozdrawiam
        • Gość: Siabadap Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.chello.pl 16.05.06, 16:09
          Aga! jak Ty mnie wnerwiłaś! nie mądrz si.ę tak bo wcale nam to nie pomaga!!!
          Matura była naprawdę trudna i nie była to kwestia poczytania sobie
          podręczniczków! to była w większośći wiedza której na lekcjach w szkole nie
          uświadczysz! Proszę o ograniczanie tak kretyńskich komentarzy bo to zupełnie
          bezcelowe!!! pozdrawiam!!!!!!!!!!!!!!!!! >:
        • Gość: paweł Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 16:15
          tez sie nic nie uczyłem, ale ludzie bez przesadyzmu
          niby czego nie było w ksiazkach? własnie to czego nie było było najłatwiejsze
          Jakies rysunki, wykresy i inne duperele to są po to zeby zgarnaic punkty :)
          oczywiscie było troche trzeba umiec np. ta unia brzeska i przywileje, no ale co
          tam wiecej? to nie jest cała matura. ja te rzeczy mam zle ale pozostałe
          wiedziałem ( WOS zdaje :) i bede miał te 60% bez nauki
          pozdro
          • Gość: neka ???????/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 16:21
            co mam zrobic jak nie zaznaczylam tematu na rozszerzeniu?
        • Gość: Baymen Re: jak Wam poszło na historii? IP: 82.139.54.* 16.05.06, 16:19
          Jak dla mnie banał. Nie uczę się historii od 3 miesiecy, bo mam laureata
          olimpiady, ale to co było na tej maturze to szczyt marzeń. Wszystko proste,
          najczęsciej na logikę i prócz unii brzeskiej, to w każdym zadaniu mam dużo
          punktów. tak z 80% będzie. Chociaż w sumie i tak mi się nie przyda :P
          • Gość: mateo Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.06, 20:20
            jako laureat olimpiady naliczyłeś sobie tylko 80%? to jesteś kiepski!
      • Gość: Tom Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.06, 16:07
        A według mnie podst była prosta troche nauki i dało sie dobrze napisac:)
    • seszka była tragedia ale... 16.05.06, 16:11
      zdalam ufff może wynik słaby bo 46-50% jak na mnie z historii powinnam płakać
      ale jak nigdy ciesze sie ze zdałam bo to było chore normalnie i chyba w zadaniu
      o style jest błąd bo 1 to według mnie chyba klasycyzm a nie barok ?
      • Gość: nrka Re: była tragedia ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 16:12
        co mam zrobic jak nie zaznaczylam tematu z rozszerzenia?
      • Gość: Siabadap Re: była tragedia ale... IP: *.chello.pl 16.05.06, 16:13
        Wreszcie udało mi się sprawdzić. Podstawe zdałam całe szczęście... a
        rozszerzony to zupełnie inna bajka bo faktycznie był kosmicznie banalny
      • Gość: Ania Re: była tragedia ale... IP: *.eu.org 16.05.06, 16:27
        To była masakra, o wymarzonych studiach moge pomarzyc, bede musiałą zdawac za
        rok, łzy mi teraz płyna po policzkach.tak kułam do tej matury, teraz gdzies do
        sklepu na kase i za rok startowac , ci w cke to sie chyba nacpali i czytali
        encyklopedie tematyczne jak to układali.Mam 74% tragedia
        • Gość: agata Re: była tragedia ale... IP: *.mt.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.06, 18:11
          dziewczyno niektorzy po 40 beda mieli ledwno i sa zalamani i a Ty sie przejmujesz bo masz 74 % :/:/:/
          • Gość: Ania Re: była tragedia ale... IP: *.eu.org 16.05.06, 20:08
            Do agaty, ktora napisała ze ja sie przejmuje ze mam 74.
            Ja sie przejmuje?!Ja łbem wale o sciane!poprostu nie mam szans na archeo, chyba
            ze rozszerzenie pojdzie dobrze, no bo na UW polak rozszerzony biora(bede miała
            ponad 90) i histe rozszerzona a rozszerzenie było całkiem fajniutkie.No ale jak
            tu sie nie przejmowac jak bede musiała isc na jakies parszywe prawo?!
            Archeologia jest bogiem:D
          • Gość: Ania Re: była tragedia ale... IP: *.eu.org 16.05.06, 20:11
            Nom przejmuje sie, łeb wale o sciane;|na archeo juz si enie dostane, chyba ze
            rozszerzenie pojdzie dobrze a było niezłe, polak bedzie z roz. ponad 90% to
            moze 80 z histy roz mnie zbawi.Zreszta moge miec i 30 z podstawy bo co mnie to
            i tak moj wynik jest za słaby
        • Gość: maturzysta Re: była tragedia ale... IP: 195.205.97.* 16.05.06, 18:32
          ja mam coś powyżej 70%, tak więc jestem zadowolony. Ale tak nawiasem mówiąc
          niech mi ktos wytłumaczy jak tej matury mozna bylo nie zdać (nie chce tutaj
          broń Boże kogos oceniac, no ale tak uczciwie mówiąc...)
        • Gość: Woff Re: była tragedia ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 20:07
          A nie wpadlas na to, ze skoro matura byla trudna to byla ona trudna dla
          wszystkich! A na studia sie dostaja osoby, a nie punkty. Dlatego glowa do gory,
          bo moze byc potrzebne znacznie mniej, niz by sie moglo wydawac (ja mam niewiele
          wiecej - 80)
        • Gość: lula Re: była tragedia ale... IP: 80.51.147.* 17.05.06, 15:40
          A ja mam 89% z podstawy... i też jestem załamana :( psychologia na UJ poszła
          się paść :(
          • Gość: kolik Re: była tragedia ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 19:08
            wiecej niz 60% nie wyciągne
      • Gość: pszek Re: była tragedia ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 18:07
        To jest barok na 100%. A to takie śmieszne co wygląda jak drewniana budka z
        kolumnami to jest klasycyzm:)
    • Gość: LADY_D tragedia!! IP: *.pronet.lublin.pl 16.05.06, 16:12
      matura podstawowa była strasznie trudna. wyszłam zapłakana tak jak większość
      moich koleżanek :( jestem załamana i boje się ze nie zdam. a nie moge dostać
      sie do tych arkuszy, nie chcą się otworzyć. rozszerzona była banalna, ale
      naprawde nie spodziewałam się ze będę się zastanawiała nad tym czy zdałam
      maturę z historii bo uważałam się za dobrze przygotowaną. niestety chyba nie za
      bardzo :(:(:(:((:(:(:(
      • ola_212 Re: tragedia!! 16.05.06, 16:17
        Nie, no nie tak źle... fakt, że moja wiedza niewiele się miała do zadań.. no ale
        cóż.. szczegółowo;/a rozszerzoną wszyscy napiszą po 60 % minimum i bedzie jazda;]
        • Gość: reggee Re: tragedia!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 17:56
          Uważam, ze matura podtawowa była banalna. Nie wiem dlaczego zdecydowaliscie się
          zdawać historię, skoro się jej nie uczyliscie. Wystarczyły dwa miesiące, żeby
          nauczyc się na 8o-90%. Wymarzone studia stoją przede mną otworem ..:))))))
      • Gość: opek Re: tragedia!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.06, 16:19
        Ludzie dajcie spokój z tym "łatwa" "do napisania" "prosta". A po czym to oceniacie po tym, że łatwo o 30%? Jeśli dla was minimalne przekroczenie tego progu to sukces, to faktycznie łatwa. Ale niektórzy są ambitniejszy. A o przynajmniej 70, 80% z poziomu podstawowego było naprawdę trudno nawet dla kogoś kto uczył się bardzo sumiennie
    • Gość: Cezarus Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.gorzow.mm.pl 16.05.06, 16:21
      To, ja chyba wszystkich zaskocze. Praktycznie się nie uczyłem, a po sprawdzeniu
      odpowiedzi, suma punktów wacha mi się między 87-93 procent. Czyli jakby nie
      patrzeć poszło mi bardzo dobrze :). Matura rozszerzona nie była trudna i poszła
      mi też dobrze (wiwat średniowiecze!!! Były aż dwa tematy :)

Mimo wszystko uważam, że w tym roku poziom trudności matury był dużo wyższy niż
      rok temu. Wymagano od uczniów wiedzi interpretacji, a ograniczono proste
      zadania w stylu uporządkuj na rzecz źródeł.
    • Gość: NAUCZYCIEL Re: jak Wam poszło na historii? - Zadaniem nauczyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 16:23
      Wnioski nauczyciela
      Właśnie przeczytałem wszystkie posty - od 10:30 do 16:10 i przejrzałem
      dodatkowo arkusz I.
      WNIOSKI:
      -rzeczywiście wiele rzeczy na lekcjach jest pomijane (zazwyczaj brak czasu - są
      ważniejsze - to te o których piszecie, że ,,to konkrety")ALE
      -historie podobnie jak inne przedmioty wybiera się DOBROWOLNIE i wymagają
      oczytania - czyli wielu umiejętności które samodzielnie sobie można wypracować
      (tak więc arkusz I jest całkiem fajny; ALE faktycznie nie będzie widać w
      wynikach że część osób wiele pracowała - no cóż ostatnio w kraju naszym jest
      promocja dla umiejących czytać..., wiem że to może być przykre dla kogoś kto
      uczył się wiele...)TAK WIĘC NIE MA CO NARZEKAĆ - TO NAPRAWDĘ NIE BYŁO TRUDNE
      DLA NAWET ŚREDNIO ZAINTERESOWANYCH I TE 50 - 80 % MOŻNA WYCIĄGNĄĆ.
      - a Ci wszyscy którzy się boją WYNIKÓW proszę niech spokojnie policzą sobie
      punkty poczekają na wynik oficjalny (w lipcu) - nie będzie tak źle, arkusz
      skonstruowano tak by zdali najsłabsi uczniowie, średnia z niego będzie około
      50 - 54 %
      - uczelnie biorą pod uwagę oba poziomy (np. suma punktów, a ostatnie posty
      świadczą że były łatwe tematy II arkusza więc...)
      PS. czy ktoś pamieta z poziomu rozszerzonego tematy?
      (przepraszam za zjedzone literki :-)

• Gość: Cezarus Re: jak Wam poszło na historii? - Zadaniem nauczy IP: *.gorzow.mm.pl 16.05.06, 16:32
        Spróbuję podać tematy w jak najblizszy oryginałowi sposób :).

Temat 1

Przedstaw gospodarczą i kulturową rolę miast w średniowiecznej Europie

Temat 2

Scharakterysuj proces powstawania i rozwoju miast w średniowiecznej Polsce

Nie jest to może oryginalna treść pytania, ale istota została zachowana :). W
        każdym razie już niedługo w Internecie będą zarówno pytania jak i odpowiedzi :)

Pozdrawiam
      • Gość: Tanio-Pewnie Re: jak Wam poszło na historii? - Zadaniem nauczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 17:29
        Jeśli jesteście zainteresowani na przyszły rok testami, bez których na pewno
        łatwo nie będzie Wam dobrze zdać matury z historii i WOS-u, to mam właśnie do
        sprzedania swoje egzemplarze. kontakt: tanio.pewnie.kompetentnie@gazeta.pl

ZOSTAŁY TYLKO 4 EGZEMPLARZE (dwa z historii i dwa z WOS-u)!!
    • Gość: satisfied Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.man.sealnet.kluczbork.net 16.05.06, 16:27
      A moim zdaniem wcale trudne nie było, policzyłam włąsnie i mam 90% z podstaw a
      może trochę więcej, zależnie jak mi otwarte policzą... i jestem zła wyłacznie na
      siebie bo zrobiłam głupie błędy.
    • Gość: Kozi Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 16:27
      Kazdy kto mowi ze wystarczyło sie troche pouczyc to poprostu sie zgrywa bo
      matura byla na bardzo wysokim poziomie nie dla laikow a osoba ktora ma tylko
      podstawe miała by kłopoty z jej napisaniem (JA mam okolo 80% ale wspołczuje i
      powodzenia 30 punkcikow mozna bylo uciulac)
      • Gość: roztropny Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 16:37
        tematy dotyczyły miasta w średniowieczu i jego cech handlowych jak i kulturalnych. Drugiego nie pamietam. I tak od siebie nie bądźcie takimi hurra optymistami bo to, że temat na rozszerzeniu był do napisania nie znaczy, że każdy go napisał dobrze. W tamtym roku, też było wielu optymistów a realia okazały się nieco inne. Co do podstawy była historyczna czyli dziwna. A ci którzy piszą, iż to była tragedia albo nie lubią historii albo się do niej nie przygowali. Bo historie trzeba lubieć. Ja sie przyznam systematycznie od tamtego roku sierpnia systematycznie przygotowywałem się do historii i korzystałem z wielu źródeł i materiałów i efekt widać
        pozdrawiam
    • Gość: Destroy3r_pl Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.06, 16:37
      UWAGA UWAGA ! w odpowiedziach w zadaniu 21 arkusz 1 jest blad to nie jest konstytucja 3 maja tylko konstytucja ksiestwa warszawskiego ! jak mogl zostac elektor saski krolem jesli panowal wtedy St. August Poniatowski ?
      • Gość: jacooooooo Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.man.sealnet.kluczbork.net 16.05.06, 16:44
        tak tylko ze Konstytucja 3 maja przewidywała wprowadzenie monarchii
        dziedzicznej Sasów...

napiszcie jak po podliczeniu punktów?? mi wyszło 69% :( szkoda liczylem na
        wiecej ;(
      • kecawy Re: jak Wam poszło na historii? 16.05.06, 19:08
        Niestety nie masz racji- to są postanowienia konstytucji z 3 maja- tak oni
        przewidywali iż posmiefrci St A panować będzie dynastia Wettinów
      • Gość: Woff Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 20:11
        Mylisz sie. Konstytucja 3 maja zakladala, ze po SMIERCI Poniatowskiego na tron
        wroca Sasi. Wszystko jest w porzadku z odpowiedziami.
    • Gość: marta Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.iscnet.pl 16.05.06, 16:50
      roztrzskałam właśnie arkusz podstawowy i porównałam z wynikami w przykładowych
      odpowiedziach. Raczej nie ma błędów w kluczu odpowiedzi, ale na pewno w
      niektórych zadaniach zostaną możliwe odpowiedzi rozszerzone.

Moje zdanie (czyli nauczyciela): nie była trudniejsza niż matura z zeszłego
      roku, ale niesamowicie czasochłonna. Siedziałam nad arkuszem prawie dwie godz.
      (fakt że z kompa gorzej się czyta, a mapy strasznie długo sie otwierały), ale
      moim zdaniem ta matura była okropnie czasochłonna. Faktycznie prawie nie
      pozostawiała czasu na przanalizowanie zagadnien w przypadku jakiś watpliwości.
      Zadania były różnorodne i mam wrazenie, że połowa prawie opierała się na wiedzy
      bardzo ogólnej bądź też wszystkie potrzebne do rozwiązania informacje były w
      arkuszu.
      Ale było kilka kwiatków jak np zadanie 27. Kłopot też mi sprawiło
      rozszyfrowanie budynków z zadania 19 - budynki klasycystyczny i barokowy nie
      posiadały zbyt wielu cech charakterystych.
      enealnie teksty i źródła do analizy sympatyczne, nietrudne i dośc oczywiste.
      Mapy - nienajgorsze, tabele statystczne - no mogłyby byc czytelniejsze

No i przywileje - mówiłam że będą?
      • Gość: Smutna_Renia Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.bochnia.pl 16.05.06, 16:55
        Ja chciałam powiedziec tylko tyle, ze ta hist.podst. była naprawde trudna:( mówi
        to uczennica która miała z hist.4, i przygotowowyałam sie do matury, od kilku
        miesiecy powtarzałam...a dostane w granicach 30-40% Mozna się załamac... Np.
        Wos, który równiez pisałam w porownaniu z historia był bardzo banalny!!a
        przeciez podobna tematyka.
        Żegnajcie marzenia, żegnajcie studia dzienne.....ŻEGNAJCIE
        • mal_gosienka Re: jak Wam poszło na historii? 16.05.06, 17:03
          nienawidze historii!!!
          jak wyszłam z podstawowego to myślałam ze sie popłacze!!!!

ale na szczeście sprawdziłam i wyszło mi ok 50!!!

wyrzucam wszystkie książki od historiii!!!!!!

trzymajcie sie

Pozdr
          • Gość: becik Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.tvk.torun.pl 16.05.06, 17:18
            Boje się, że jakiś wredny egzaminator nie da mi punktów za zadania prawda
            fałsz,bo zamiast prawdy wpisałam P, a zamiat fałsz F :( a tak mialabym min.87%
            • Gość: marta Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.iscnet.pl 17.05.06, 10:03
              na pewno dostaniesz. jako egzaminator Cię o tym zapewniam, ze uznanie takich
              odpowiedzi nie zależy od wredoty egzaminatora. Przed sprawdzaniem prac mamy
              trzygodzinne szkolenie w trakcie którego przykazyują nam co mamy oceniać a co
              nie, i czy egzaminator jest podły, czy też nie musi się tego trzymać.
    • currysiek Re: jak Wam poszło na historii? 16.05.06, 17:00
      wszystko zależy od punkty widzenia. dla tych, kórzy chcieli tylko zdać, matura
      była prosta. ja liczyłam na ponad 90%, i się trochę zawiodłam :)
      rozszerzona była wymarzona dla osób, które się nie uczyły. zero faktów, samo
      lanie wody. nie można sie było wykazać znajomością niemal żadnych konkretów ;/
      teraz każdy będzie miał tyle punktów w zależności od tego, na jakiego
      egzaminatora trafi, ech... ale z wosem było podobnie - czyste wodolejstwo, więc
      można się już przyzwyczaić..
      • Gość: ... Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.autocom.pl 16.05.06, 17:11
        Ja nie rozumiem, ja po prostu nie rozumiem... CZY SKONSTRUOWANIE MATURY TAK BY
        POZIOMY Z RÓŻNYCH PRZEDMIOTÓW BYŁY PORÓWNYWALNE JEST DLA CKE NIEMOŻLIWE!? To
        jest normalnie skandal... tak jakby chcieli nam udowodnić,że nic z tej historii
        nie umiemy:/
      • Gość: dobrawa Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.ikomnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.06, 17:12
        jeżeli przy temacie zwosu o subsudiarność, odwałanie do Piusa XI encykliki
        Qadragesimo anno (tu po raz pierwszy w katolickiej nauce zdefiniowana co to
        subsydiarność) i że było to w 40 rocznicę encykliki Rerum novarum a dalej
        oparcie sie na traktatat ue począwszy od maastricht tu: po raz pierwszys
        subsudiarność az po programy typu phare cbc czy interreg uważasz za wodolejstwo
        to powodzenia :P
        • Gość: penn Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.resetnet.pl 16.05.06, 17:14
          toś się popisala wiedzą z zakresu UE,imponująco ;)
          • Gość: dobrawa Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.ikomnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.06, 17:17
            bo ja myśle, że te arkusze sa wymagające... z jednej strony umożliwiają
            wodolejstwo ale żeby je dobrze napisac trzeba się wykazać i bardzo bardzo dużo
            czytać :) pozdrawiam penn
            • Gość: penn Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.resetnet.pl 16.05.06, 17:24
              ja wiem,sama tez pisalam wos.wybralam temat nr 1 i pod koniec drugiej cyz
              tzreciej strony juz nie bardzo wiedzialam o czym piszę,wszystko naraz i 5 pytan
              w jednym.
              dzis na historii natomiast bylo inaczej-nie lubie sredniowiecza,ale costam z
              niego udalo mi sie wydusic na wypracowanie,ale zgadzam sie z opinią,że nie
              wiedza książkowa,nauczona byla dziś przydatna.

pozdrawiam też.
              • Gość: dobrawa Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.ikomnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.06, 17:26
                a na jaki kierunek sie wybierasz?
                • Gość: penn Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.resetnet.pl 16.05.06, 20:13
                  politologie
                  • Gość: brrrr.... Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.domena.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.06, 20:42
                    porąbało ich w tym CKE!!!!!!!!!!! ciekawe kto tą mature wymyślał... gdybym
                    chciała pisać mature z wiedzy o kulturze albo historii sztuki czy geografii to
                    bym je wybrała... bede miala jakies 66 z podstawpwego i podobnie z
                    rozszerzonego:/ uczyłam sie duzo ale dzisiejszy egzamin nie sprawdzał wiedzy
                    historycznej tylko pierdoły z pogranicza polskiego i WOKu! juz sie porzegnalam
                    ze studiami...:( mam nadzieje ze sie rodzice na jakies studia niestacjonarnen
                    szarpną bo mi sie nie chce rok w domu siedziec i uczyc do kolejnej matury
                    (przygotowywanej przez ministerstwo edukacji po rządami pana
                    giertychaaaaaaaaaaaa!!!!)
                  • Gość: dobrawa Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.ikomnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 11:55
                    o! to pięknie [a gdzie?] ja uderzam ma mish [uw] :) i bede tam studiować
                    politologię prawo i filozofię :) pozdrawiam
                    • Gość: penn Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.resetnet.pl 18.05.06, 19:11
                      Ja na UW i na SWPS [ostatnio sklaniam sie ku tej drugiej szkole].I nie wiem,czy
                      bede tam studiowac,bo nie wiem czy się dostanę.

Podrawiam i zycze dostania się.
                      • Gość: penn Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.resetnet.pl 18.05.06, 19:15
                        i daj znac jesli sie dostaniesz,stworzymy silny front/sojusz/pakt de-
                        stablizacyjny na uniwerku :) z Wawy Ty?
                        • Gość: dobrawa Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.ikomnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.06, 10:54
                          ach! zdecydowanie :)uniwerek będzie nasz:)
                          jestem ze ze wschodnich rubieży :)[ale na studia zdecydowanie wybywam do
                          stolicy]
                          • Gość: penny Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.resetnet.pl 20.05.06, 13:53
                            ja tyz,z lublina :)
                            • Gość: dobrawa Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.ikomnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.06, 10:42
                              o! sympatycznie :) ale ja to jeszcze bardziej wschodnio:) zamość [ach! piękne
                              miasto]
                              • Gość: penn Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.resetnet.pl 21.05.06, 17:02
                                ano ladne,zwlaszcza jako przystanek w drodze na roztocze:)jesli masz grono to
                                odezwij sie po wynikach,czy jestes na uw,moj login to pnrjal albo penny,albo
                                kicinska :)
      • Gość: nemo Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.06, 17:21
        szok ja tam za 30% nie marzyłem ale za prawek i za ok 90% bo tyle mialem z
        majowej 2005 i ziomowej 2006 jak sobie robiłem i uczyłem sie przez całe LO
        historii i mam 5 na swiadectwie maturalnym i pidsze to nie poto zeby sie
        pochwalic bo ta 5 sie ma nijak do moich 75% z podstaw:( ;( zxegnajcie studia
        dzienne trzeba qrfa im powiedziec ze to historia a nie erotyka z marszałkiem
        ja myslałem ze tam trzeba wpisac nazwisko a tu BBWR
        • Gość: załamana ;(( Re: jak Wam poszło na historii? IP: 217.96.125.* 16.05.06, 17:27
          Tak chciałam iść na prawo ,mam ok 75 % ku...!!!!!!!!!!!!! nie zauważyłam tego
          zadania z piosenkami!!!!! tych 5pktów na pewno mi zabraknie i jak tu się nie
          załamać ;(((((((((((((((((
          a dodam ,że poprawiałam maturę ;(
        • Gość: Abrax Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 17:40
          nemo, jak nie umiesz przeczytać polecenia, to nie wiem co Ci pomoże nauka przez całe LO - jak widać nic. Mi się wydaje, że marudzicie. Ja tam jestem zadowolona, ale wszystko zależy jeszcze od rozprawki.
          • Gość: m@rt@ Abrax strasznie zadzierasz nosa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 18:15
            uszanuj że inni nie wiedza tyle co Ty! i dla nich matura była trudna! troszke
            tolerancjii!:D
      • Gość: agnieszka Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 17:22
        Ja poprawiałam maturę i pisałam tylko poziom rozszerzony, uważam, że był trudny,
        w każdym razie ja nie lubię tematów związanych z gospodarką, społeczeństwem i
        kulturą, wolę polityczne. Poziom był porównywalny do tego w zeszłym roku i
        pewnie wyniki też będą podobne. Ja z pewnością nie poprawię swojego wyniku
        rozszerzonego (miałam 74%)
    • friket Powstanie Warszawskie! 16.05.06, 17:22
      Hm... Zabił mnie ten klucz do ostatniego pytania... Faszerują nas Baczyńskim,
      Kolumbami, wszyscy cierpią itd, i potem mam uwierzyć, że tekst piosenki

Każdy chłopaczek chce być ranny ...
      Sanitariuszki – morowe panny,
      I gdy cię trafi kula jaka,
      Poprosisz pannę – da ci buziaka, hej! [...]
      Z tyłu za linią dekowniki,
      Intendentura, różne umrzyki,
      Gotują zupę, czarną kawę –
      I tym sposobem walczą za sprawę, hej! [...]

odnosi się do Powstania Warszawskiego? Na jakiej podstawie, bo ja odpadam...
      • Gość: Baymen Re: Powstanie Warszawskie! IP: 82.139.54.* 16.05.06, 17:40
        Fritku... "Z tyłu za linią dekowniki" i wsio...
      • Gość: olivken Re: Powstanie Warszawskie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 17:40
        heh nie wiem na jakiej podstawie, ale to właśnie w czasie powstania ta piosenka została napisana. poza tym zadanie z piosenkami było banalne - biorąc na zdrowy rozum wszystkie odpowiedzi się wykluczały - nie było sytuacji ze jedna piosenka pasowała do dwóch odp itp.
        ogólnie apropos matury - podstawa faktycznie dziiiwna, ale 30% to z palcem w d**ie można było napisać, otwarta pozostaje sprawa walki o lepszy wynik. rozszerzona przyjemna, pytania w miare proste, dobrze i zrozumiale postawione (co nie jest takie powszechne jak ktoś np zdawał WOS). coś tam się naskrobało.
        zobaczymy w lipcu.
      • Gość: Cezarus Re: Powstanie Warszawskie! IP: *.gorzow.mm.pl 16.05.06, 17:41
        Ta piosenka miała zachęcać ludzi do udziału w powstaniu. Jak ktoś by śpiewł o
        strzaskanych czaszkach, rozrywanych przes kule ciałach, gruzach budynków,
        jekach rannych i konajacych, smrodzie kanałów i palonych ciał itp. to raczej
        wątpię, by ktokolwiek poza szaleńcami chciałby brać w tym powstaniu udział.

PS: Akurat ten tekst piosenki bardzo łatwo można było umiejscowić w czasie,
        nawet drogą eliminacji pozostałych wydarzeń itp.

Pozdrawiam
      • Gość: penn Re: Powstanie Warszawskie! IP: *.resetnet.pl 16.05.06, 20:15
        przykro,ze musisz miec jasno powiedziane,bo nie rozumiesz
        aluzji,ironii,groteski,czy tez zwyklej piosenki z czasow okupacji...
        • Gość: friket Re: Powstanie Warszawskie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 17:33
          Hahahaha... Nawet nie wiesz jak mnie bawią ludzie, którzy potrafią ocenić i tak
          dogłebnie zanazliwoać człowieka na podstawie źle zrobionego zadania na
          maturze... Widzisz, ja po prostu przyznałem się do swojej niewiedzy w tym
          temacie i przyznałem, że nie skojarzyłem... ty jak widze potrafisz tylko
          opluwać i bluzgać. poza tym jesteś idealny. powodzenia w zyciu.
    • Gość: lukasz Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.parkitka.prenet.pl 16.05.06, 17:41
      wku.. mnie slowo "banalnie" to raz,a jego nagminne stosowanie przed wynikami
      jest zalosne:/Nie pisalem matury podst.ale z tego co wiem byla trudna,a co do
      roz.tez nie byla latwa,na poziomie tamtej z zeszlego roku,mozna bylo lac wode
      ile sie chcialo,ale pamietajcie,ze jest cos takiego jak klucz:) wiec
      przestrzegam przed zbytnim optymizmem,zobaczymy za 2 miesiace,czy rzeczywiscie
      bylo to az tak "banale" bo nie bylo!
      • Gość: Magda Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 17:58
        Uczyłam sie duzo i to czegos innego, ważnych faktów historycznych , a nie jakiś
        pierdoł po pierwsze więkości w książkach nie było , a wszkole to juz wogóle.
        Ludzie jakbym nawet 24 na dobę nad książkami siedziała to też bym tej matury
        prawdopodobnie nie zdała, a to dlateo ,że nieuczyłabym się takich dupereli,
        gdyż uznałabym je za zbędne. Ja się dużo uczyłam i dużo wiedziałam , ale takich
        dupereli niektórych to na oczy nie widziałam i nie zdam pewnie :((( Szkoda bo
        niemiec i polak mi poszły świetnie. Ehhh. Ta matura była prawie do zdania
        prawie robi wielką różnicę, a niektóre mądralom nie piszącym tej matury mówię,
        że nie dali byście rady, w domu to ja też jestem taka mądra.
        • Gość: Abrax Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 18:07
          Wiesz co Magda, Twoja wypowiedź MUSI być prowokacją. Jakbyś w 10% chociaż była pasjonatką historii, a nie podchodziła do matury na zasadzie wykucia, to byś nie pisała takich pierdół. Może wyjaśnij mi co było takiego trudnego na podstawie?
        • Gość: Woff Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 20:22
          Co uwazasz za duperele? Unie brzeska? Przywileje szlacheckie? Propagande
          polityczna? To nie sa duperele. Matura byla trudna jak cholera, ale na pewno
          nie byly to duperele!
    • Gość: ewka Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.euro-net.pl 16.05.06, 17:48
      podstawa ok 50-55 % Rozrzerzenie na pewno mniej niż 60 procent bo nie napisałam
      wypracowania. Dla mnie było trudne, coś tam zaczełam pisać ale nie umiałam.
      Uważam że wodolejstwo i tak nie przejdzie w tym wypracowaniu
      • Gość: szilhakinszuszinak Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 18:08
        toc nie rozumiem tej rozpaczy. wcale sie nie uczylem no moze dzien przed
        przejrzalem repetytorium. teraz jak sobie liczylem to podstawa 98%, przecie
        tylko elementarna wiedza sie liczyla nie wiem jak mozna bylo napisac to na
        mniej niz 80 :P widoczniescie sie nie uczyli
        i tematy esejów przyjemne :)
        POZDRO
        • Gość: Abrax Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 18:10
          Tematy to już wcale nie takie przyjemne. Osobiście nie znoszę gospodarki i kultury... Wojny, polityka - to by było w porządku ;). Chociaż takie tematy jakie dostaliśmy to wodolejstwo, więc też da się przeżyć.
        • Gość: olekmatematyk Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 18:16
          dobry z ciebie ściemniacz kolego!
        • Gość: Renia_ Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.bochnia.pl 16.05.06, 19:51
          Do szilhakinszuszinak , No to gratuluje tak wielkiej zdolnosci i inteligencji;/
          Nie wierze, zeby ktos miał z podstawy 98%.. no chyba jakis geniusz
    • Gość: olekmatematyk Re: DO włodarzy CKE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 18:14
      Wszędzie są podobne opinie do waszych. Myślę, że CKE przegięło z tą historią.
      Jak może rozszerzona matura być łatwiejsza od podstawowej, to tylko jej twórcy
      mogą wiedzieć. Nie może być takich sytuacji, a CKE powinna się zastanowić nad
      tym, co tworzy.
      • Gość: eyeoftheneedle Re: DO włodarzy CKE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 18:19
        Prosze panstwa - wrzuccie na luz.
        Historia nie byla taka znowu trudna - bo co tam bylo trudne?
        Ja owszem, pierwsza mysl: zyletki i sznur, ale przyjrzalem siei tam sporo bylo
        na myslenie. W zasadzie to licze na okolo 80-85 (90 przy super wietrze)
        procent - bo poszlo mi niezle. Zwalilem tylko jedna mapke (z krzyzowcami),
        marco polo (zamiast niego dalem diaza), unia brzeska to tak garbato
        wytlumaczylem i jeszcze chyba te style architektoniczne tylko pokrecilem nieco.
        ALe ogolem - nie byla bog wie jak trudna - w kazdym razie mowie to ja, a do
        historii nie ucyzlem sie jak cale forum ;) od poczatku roku - od marca
        chodizlem na lekcje + troche czytalem w domu tego i owego, no i zrobilem 2 czy
        3 cwiczenia z histry (Operon + PWN + Piatek13).

Aaa, i zwalilem pytanie o Czechy.
        Ale ogolem jestem zadowolon. Zas rozszerzenie - coz, nie mowcie za wczesnie ze
        latwe bo ciekawe jaki klucz bedzie, heh. Ja mam rozne mysli, niby wypracowanie
        na 5 stron i wszystko napisane ale ogolem to nie przewiduje :)

bedzie dobrze, co sie martwicie.
    • Gość: starek Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.06, 18:17
      Historia wcale nie była tak masakrycznie trudna jak ludzie tu wypisują. Co
      prawda było kilka głupich (czyt. podchwytliwych) pytań, ale nie znaczy to, że
      całość była nie do napisania. Zdziwiło mnie, że z niektórych działów
      zrezygnowano (w ogóle nie było I wojny, z historii najnowszej raptem kilka
      pytań). Nie rozumiem dlaczego ludzie się wkurzają na ostatnie zadanie z
      podstawy. Było banalne, wystarczyło mieć podstawową wiedzę i umieć kombinować,
      ewentualnie słuchać jak babcie spiewały wojenne piosenki :P Rozszerzenie
      wydawało się proste (nie mówię, że było, bo nie sprawdziłam jeszcze
      wyników :P), ale temat przewodni był zaskakujący, nikt nie mógł przewidzieć
      czegoś takiego.
      Myślę, że poszło mi dość dobrze, z podstawy będę mieć coś koło 75%.
      Spodziewałam się, że będzie dużo gorzej, bo nie uczyłam się zbyt intensywnie.
      Słowo do ludu: nie wyobrażam sobie jak wyglądała wasza historia, skoro
      twierdzicie, że niczego się nie nauczyliście w szkole. Musieliście nie rozumieć
      treści podręcznika albo nie umiecie sprytnie kojarzyć.
      • Gość: lukasz Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.parkitka.prenet.pl 16.05.06, 18:21
        smieszne to slowo "banalnie" szczegolnie smiesznie brzmi gy piszesz,ze bedziesz
        mial 75:D to powiem Ci ,ze nie masz prawa pisac ze bylo banalne z wynikiem
        75%,ktory nie jest az taki rewelacyjny:)
        • Gość: starek Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.06, 18:24
          ty do mnie to mówisz? wydaje mi się jednak, że nie, bo nie twierdzę, że
          było "banalne"
          • Gość: bonne journee Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 18:51
            Szalenie mnie zdziwiły wypowiedzi na forum i lamenty niektórych :/
            Podstawowa część wcale nie była trudna. Wręcz przeciwnie. Oczywiście dla tych, ktorzy się uczyli. Bo jeśli ktoś z marszu poszedł napisać arkusz, to niech się później nie dziwi, że może niezdać. Matura to nie egzamin dla matołów - myśleliście, ze zapytają się kiedy odbył się chrzest Polski? :/
            Ja mam za sobą 2 miesiące powtórek i powyżej 85%, co mnie zadowala.
          • Gość: XXX Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 18:52
            poprostu była masakra //kto to wymyślił....przeciez to przegięcie!!!!jak mozna
            takie rzeczy na podstawowy dac!!!!!!!!!!!!mi poszlo beznadziejnie:(( chyba
            czeka mnie poprawka:(( tyle nauki na nic...OKE przegięło!!!!i tylko 2 godz na
            to??niech sami to sobie rozwiązują!!!!!
      • Gość: pszek Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 19:12
        A co tam, mówie wypowiem sie na temat maturki którą przyszło nam dzisiaj pisać.
        Od razu mówie że nie bede oceniał jaka był dla mnie i nie bede mówił na ile pkt
        licze bo zaraz bym zjebe dostał!
        Musze przyznać że matura dla "zwykłego zjadacza historycznego chleba" była na
        pewno trudna. Większości rzeczy nie dało sie wynieśc ani z lekcji historii ani
        z korepetycji, zrobili po prostu coś w co większość osób nie chciało wierzyć -
        maturę trudniejszą niż w zeszłym roku. Mowa było o podstawie.
        Rozszerzenie zrobili dość łatwe, tak że zacząlem az za bardzo kombinować i może
        źle na tym wyjde. Tekst do napisanie znowu, jak w zeszłym roku, nic bardzo
        konkretnego z historii trzeba sie było wykazać dość szeroką wiedzą, równiez z
        zagadnień ekonomicznych i gospodarczych.
        Generalnie chciałbym podsumowac tą maturkę słowami korepetytora mojego
        kolegi: "Historia staje się przedmiotem elitarnym i nie każdy ja może dobrze
        zdać"
        • Gość: fifol Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.icpnet.pl 16.05.06, 20:50
          no i masz Hisotr racje..
    • Gość: zuza Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.euro-net.pl 16.05.06, 19:32
      ziemianstwo to to samo co inteligncja??
      • Gość: pszek Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 19:44
        Niestety nie;/
      • Gość: M od Tulipanków Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.06, 19:55
        oczywiście, że nie :-)
        • Gość: jaaa Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.06, 20:08
          Szło mi dobrze...do dnia dzisiejszego. Szkoda słów i tej pracy jaką włożyłam w
          historie.
          • Gość: zuz. nie poszło... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 20:26
            Przykro mi. I smutno mi, bo wlozylam mnostwo pracy w historie. ksiązki. kursy.
            testy. siedzenie po nocach. 7 zeszytow notatek. skrypty... wszystko na nic.
            Przepraszam, wszysko na marne 47%... k tore wcale nie bylyby takie marne, gdyby
            nie swiadomosc, ze bylabym w stanie osiagnac je bez calej tej wielomiesiecznej
            pracy. I teraz zaluje chociazby straconych slonecznych dni... ktore
            przesiedzialam w BUWie czy za biurkiem, zamiast w parku. Przykre, ze matura nie
            sprawdzila mojej 'historycznej dojrzalosci', ktorej mam świadomosc i pewnosc, a
            tylko umiejetnosc myslenia 'tak jak klucz' i 'tak jak cke'. Niestety tej
            umiejetnosci nie posiadam. i wcale nie chce jej posiadac. chce myslec po
            swojemu i po swojemu oceniac, ale chce tez dostac sie na studia! i jak mam to
            zrobic, kiedy niejestem sprawdzana z wiadomosci niepodwazalnych, zdefiniowanych
            i pewnych - jak fakty, wydarzenia, przyczyny skutki... I jesli t a k a m a t u
            r a ma sprawdzac DOJRZALOSC i to od nie ma zalezec moja przyszlosc... to ja
            juz sama nie wiem... moze lepiej od razu na starcie podziękowac.
            Powodzenia.
            • Gość: budzi Re: nie poszło... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 13:33
              sluchaj wszyscy sa zalamani, bo wszystkie podstawowe byly latwe oprocz
              historii. ja i nie tylko ja! zakowali po nocach, nerwy zjadali, moja
              przyjaciolka z wyczerpania wyladowala w szpitalu... a bede miala marne 75 ...
              chcialam sie dostac na UW na prawo ale juz dzisiaj witam sama siebie na
              wieczrowych :( !
    • Gość: jogo Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 19:38
      chyba wiem dlaczego były takie trudne pytania - wszystkiemu winien Roman G
      • Gość: kate__ Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.bochnia.pl 16.05.06, 19:53
        To paranoja;/ z hist. podst. naliczylam 40% ;/ a z rozszerz. z 85% PARANOJA
        • Gość: noolan Re: jak Wam poszło na historii? IP: 212.160.152.* 16.05.06, 20:03
          PARANOJA
          Podstawowy dla mnie masakra,nie powiem ze jestem wielbicielka historii, ale tez uczylam sie troche,czytalam, staralam sie nawet zapamietac jakos mapki z podrecznikow.
          Ja nie wiem czy jak juz sie dostanie arkusz to czlowieka jakies zacmienie lapie. Wylozylam sie na pie..ch,daty mi sie pomieszaly i wogole tragedia.
          Mysle ze malo czasu bylo i to bylo powodem dodatkowego stresu.
          Rozszerzony az mi sie smiac chcialo jak zobaczylam.
          Pomyslalam sobie ze siedze na polskim i rozwiazuje test na rozumienie tekstu i pisze wypracowanko.
          BANAL i sie zastanawiam gdzie byl haczyk..

Swoja droga to debilstwo ze strony OKE.. Polowa forumowiczow sie modli o te marne 30 % zeby mieli uznany rozszerzony na te w przyblizeniu 60 - 70 %.Bo na tyle to dało sie nasciemniac bez jakiejkolwiek wiedzy opierajac sie na tekstach i piszac krociotkie wypracowanko nawet w oparciu o te teksty.
          • Gość: trzynastka Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.magma-net.pl 17.05.06, 12:31
            witam, jako tegoroczna maturzystka chcialabym sie wypowiedziec. zdawalam
            wczoraj rozszerzona historie, z tego przedmiotu zawsze bylam przecietnie dobra,
            nigdy specjalnie nie przykladalam sie do nauki, ale...

jak czytam wypowiedzi ze nikt tej matury nie zda i wszyscy juz ucza sie do
            poprawek to mi slabo...

ludzie, wy chyba nie macie za grosz wiedzy i umiejetnosci jak polegliscie na
            tej maturze,

arkusz podstawowy, faktycznie, bardzo trudny, ale wystarczylo zrobic dobrze 3
            czy tam 4 pierwsze zadania i juz mozna bylo zlapac 13 pkt tylko na 1 stronie.
            - 1 zadanie: pismo, nie komentuje, mam nadzieje ze wszyscy zrobili to dobrze
            - 2 zadanie: zyciorysy, wiadomo kleopatra to marek aureliusz, konstatnyn
            wielki stworzyl swoje miasto w bizancjum, wiadomo, a hannibal? oczywiscte,
            jako jedyny chcial pozabijac rzymian i usunac ich z globu
            podstawowa wiedza i za darmo 3 pkt...

- 3 zadanie: tyrania, ostracyzm, demagog, oligarchia: najbardziej podstawowe
            pojecia dotyczace starozytnej grecji, 3 pkt za darmo, a jak ktos ma zle to
            chyba nie wie w ogole co to starozytnosc

- pytanie o postaci biblijne gdzie trzeba wskazac pierwsza i ostatnia, proste:
            pawel jako jedyny chrzescijanin, wsrod samych zydow i o ile pamietam jedyna
            postac z nowego testamentu, a abraham? wiadomo, praprzodek wszystkich
            izraelitow, 2 pkt za frajer

i tym samym 13 pkt tylko na 2 stronach arkusza...
            zadan 35 - i co?! nie dacie rady ugrac kilkunastu punktow na ponad 30
            zadaniach?! chyba pomyliliscie przedmioty maturalne...
            kto nie zda - wspolczuje mu wiedzy, a raczej jej braku
            pozdrawiam
            • Gość: :P Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 12:34
              nie aureliusz droga czynastko ale nomen omen nota bene antoniusz :)
              pozdrawiam rowniez
        • Gość: mateo Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.06, 20:15
          oczywiście, że paranoja. niech Oke sobie zacznie to uzmysławiać. To jest jakiś
          absurd!
          • Gość: ha Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 13:40
            ja z tej paranoji zaczelam sie doszukiwac ukrytej broni :D skreslilam
            konstantyna i napisalam justyniana :) bo mi sie wydalo ze to nie moze byc az
            takie banalne :) bede miala ok 75 wiec to chyba super porownujac do reszty :)
            myslicie ze sa szanse na UW?
      • kontrowersyjna Re: jak Wam poszło na historii? 16.05.06, 19:57
        matko, żeby matura podstawowa była 100 razy trudniejsza od rozszerzonej! to
        jest chore! jestem w pierwszej klasie liceum, rozszerzoną zrobiłam na 80%, a
        podstawową cudem na 52%!!! choroba!!! przecież rozszerzona to ZWYKŁE CZYTANMIE
        ZE ZROZUMIENIEM!!! co za ludzie układają takie głupoty?
        • Gość: page Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 20:12
          kurcze ja tez musze przyznac ze latwe to nie bylo [chodzi mi o podstawe]
          z probnej mialam 95, ale tamten arkusz to byl banal w porownaniu do tego
          na tym chyba nie uda mi sie 90 przekroczyc
          generalnie czuje straszny niedosyt, czlowiek wie, ze duzo wie ;] a oni
          sprawdzaja na egzaminie dojrzalosci 10% mojej wypracowanej przez te 3 lata wiedzy...
          rozszerzona to rzeczywiscie pomylka, przez pierwsze 5 minut smielismy sie z
          tematow..
          denerwuje mnie, ze oni musza zawsze koniecznie tematy dobrac do klimatu zrodel..
          co im szkodzi z koziej palki dac temat: polskie sily zbrojne w II wojnie albo
          cos, tylko musza koniecznie dopasowac
          no, ale mysle ze zrekompensuje sobie straty z podstawy rozszerzonym , wiec git
          • Gość: Kasia Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 20:31
            Mam małe pytanko: czy te piosenki z czasów drugiej wojny sa w podstawie
            programowej? Przypuszczam, ze może ich nie byc. Czy zatem CKE miała prawo
            umieszczać takie zadania w arkuszu? Nie to, żebym narzekała, ale jak dla mnie to
            z tych fragmentów g*** wynikało; jedną piosenkę znałam z akademii szkolnych,
            socrealizm dało się wywnioskować - resztę raczej nie. Jak wy uważacie?
            • Gość: WWW Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 20:50
              do Kasi. Jeśli nie umiesz wywnioskować z tekstu piosenek poprawnych odpowiedzi
              to lepiej daj sobie spokój z dobrym wynikiem i ze studiami- dobrymi studiami.
              Egzamin na studia jakim jest teraz matura musi trzymac poziom.
              • Gość: Kasia Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 00:14
                Dziwny jesteś. Czy o moim poziomie edukacji historycznej świadczy znajomosć
                piosenek? Dziwi mnei postawa ludzi, ktorzy stwierdzają "skoro nie umiałeś
                konkretnego zagadnenia to znaczy, ze nie trzymasz poziomu i nie dostaniesz się
                na studia". Osobiście naliczyłam sobie ponad 90% :P Obyś Ty maił taki wynik,
                Wszechwiedzący Mądralo :P
                • Gość: marta Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.iscnet.pl 17.05.06, 10:10
                  mylisz się. Zadanie z piosenkami było banalne, bo było zadaniem na myślenie.
                  Uczniowie kują na blachę materiał, a nie chce im się zacząć myśleć. A studia
                  humanistyczne są tylko dla myślących.
                  W zeszłym roku zarzuty stawiano zadaniu o tramwajach. I w tamtym przypadku, i
                  teraz w zadaniu z piosenkami chodziło o to, żeby na podstawie istotnych
                  szczegółów wyciągnąć wniosek i przyporządkować konkretnemu wydarzeniu.

Wolałabyś mieć test oparty na sprawdzeniu dat, imion królów i książąt i miejsca
                  bitew? Wybacz, ale wymaganie wiedzy pamięciowej dawno się skończyło, teraz
                  uczeń i kandydat na uczelnie musi po prostu myśleć!
                  • Gość: Gość Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 12:22
                    A ja sie zgadzam z Kasią. Ciekawe, po jakich to szczegółach rozpoznawaliscie
                    piosenki (poza socjalistyczną - ta byla prosta) :P Co do kucia/nie kucia - jak
                    dla mnie ta matura nie sprawdzała ani inteligencji ani wykucia. No ale kujonki
                    mogą miec inne zdanie :P Btw, gdyby na studia wystarczało samo myślenie to po
                    co kończyć LO? Ludzie i po zawodowce MYŚLĄ :P
    • olu87 Karol Robert i jego plany względem Ludwika... 16.05.06, 20:36
      hmm... widzę, że niemal wszyscy, a przynajmniej zdecydowana większość
      jest-mówiąc delikatnie-niezadowolona z matury z historii.
      Myślę, że mogę się dołączyć. Teraz sprawdziłam sobie punkty z podstawowej i
      odetchnęłam, bo zdałam. Mam gdzieś w okolicach 60 punktów w wersji
      pesymistycznej-optymistyczna wskazuje gdzieś tak pod 70, ale poniżej. Ale powiem
      szczerze, że po wyjściu z sali nie czułam się pewnie... Matura próbna była bez
      porównania prostsza-wtedy bez przygotowania napisałam na prawie 70% (tak więc
      cieszę się, że teraz nie uczyłam się aż tak dużo, bo niewiele by mi to dało).

rozszerzenie niby proste, bałam się, że będzie gorzej. Ale na rozszerzeniu
      bardzo łatwo można stracić punkty, a i charakter egzaminatora (i relatywizm
      odpowiedzi)nie pozostaje bez znaczenia... ja tam się cieszę, że je po prostu
      napisałam w całości :) jak-to już nieistotne.
      całe szczęście, że historia nie jest mi ostatecznie potrzebna na studia, w
      przeciwnym razie nie byłabym w dobrym nastroju... ale do traktujących ten
      przedmiot poważnie-nie martwcie się, skoro większości poszło nie najlepiej, to i
      poziom ogólny przy rekrutacji będzie niższy.

Natomiast!
      do kilku pytań mam poważne ALE.
      1. Zadanie 7 czyli mapka, którą zgodnie z odpowiedziami z GW należało podpisać:
      "Pierwsza krucjata do Ziemi Świętej w końcu XI stulecia". Wszystko ok, Gotfryd z
      Boullion, itd. natomiast pewien szczegół na mapie sprawia, że zostałam
      wprowadzona w błąd i stwierdziłam, że to nie może być pierwsza krucjata. Otóż na
      mapie jest wyraźnie zaznaczone jak wół "Królestwo Polskie". Wszystko piknie,
      tylko jak wiadomo pierwsza krucjata była w latach 1096-1099-a wtedy nie mogło
      być mowy o królestwie polskim! Ostatnia koronacja w XI wieku to był Bolek Śmiały
      i lata 70te, a potem byli tylko książęta! no sorry...
      2. zadanie 12
      podpunkt 2. Rok 1454-tak jest, przywilej cerekwicko-nieszawski. Tylko co wpisać
      w puste miejsce do rubryki "miejsce"? GW podaje "Nieszawa". Ja (i jeszcze parę
      innych osób) wpisałam "Cerekwica". Nie było w zadaniu wpisane, czy miejsce
      nadania czy potwierdzenia, do kroćset!!! Skandal.
      3. najbardziej chyba mnie nurtujące...
      ZADANIE 9
      B. "Czy losy synów króla Karola Roberta Andegaweńskiego (Ludwika i Stefana)
      przebiegły zgodnie z przedstawionymi w Kronice planami ich ojca? Odpowiedź
      poprzyj informacjami uzyskanymi z tablicy genealogicznej.
      ODP:Ludwik Andegaweński – tak zgodnie, został królem Polski"
      !!!!!!!!!
      paranoja.
      w tekście napisane było wyraźnie, że Karol Robert chciał, żeby Ludwik został
      królem polski, a Stefan Węgier. Stało się jednak tak, że Ludwik został królem
      POLSKI i WĘGIER, a Stefan jakimśtam księciem.
      napisałam więc, że nie, bo został królem nie tylko Polski, ale także i Węgier.

i uważam, że to ja miałam rację. Myslę też, że CKE powinna sobie darować takie
      niejednoznaczne pytania.

Trzy nieprecyzyjne zadania? obawiam się, że to stanowczo za dużo jak na maturę!
      od nas wymaga się perfekcji, rzeczy niemal niemożliwych (vide wpasowywanie się w
      klucz na polskim, napisanie przez 150 minut zadań na podst. iluś tam źródeł i
      znakomitego, super przemyślanego wypracowania), a sami dopuszczają się wielu
      takich mniejszych i większych nieścisłości. Uważam, że to skandal. Dziwię się,
      że nie było strajków w związku tą nową maturą. to nienormalna, patologiczna
      sytuacja.

< być może się mylę, nie wykluczam tego (aczkolwiek co do Ludwika i przywileju
      osobiście nie mam wątpliwości :[) >
      • cailte matura w zeszłym roku 16.05.06, 20:45
        powiem wam, że podobna masakra do zeszłorocznej. :) i odnośnie tych, którzy to twierdzą, że rozszerzenie było prostsze powiem: mnie się też tak wydawało po maturze. ;) koniec końców okazało się, że zrąbałam je równo. ale przynajmniej nie będzie dużej różnicy między naszymi wynikami, że tak egoistycznie powiem. :P nie martwcie się, ktoś się musi na te studia podostawać. :)
      • Gość: pszek Re: Karol Robert i jego plany względem Ludwika... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 20:48
        Podobne odczucia. Ja w ogóle te ich dziecinne krucjaty poszerzyłem o pierwszą
        krucjatę ludową (bo było to narysowane), wiec ich kluczem sie nie przejmuje.
        Przywilej to też poszerzyłem na Cerkwica i Nieszawa i jeszcze dopisałem że to
        przywilej cerkwicko-nieszawski.
        • Gość: blumingdejls Re: Karol Robert i jego plany względem Ludwika... IP: *.rybnet.pl 16.05.06, 21:57
          kurde mol! ciesz sie ,że zdałam ,b o po wyjściu z sali było ciężko:( miałam
          czrna myśli grrrr... ale teraz po sprawdzeniu wyników ok45% nie moge poweidzeć
          że jestem zadowolona bo fakt ucyzłam sie tydzień przed ,ale za to caaaały
          tydzień<dzień w dzień>! dosyć dużo sobie rzeczy przyswoiłam i myślałam ,że
          bedzie lepiej:/ a tu klops ! myśle poważnie o poprawie za rok ,przy
          odpowiednich ksiażkach i miesiącu wolnego wydaje mi sie ,że można sie
          przygotować lepiej i napisać porządnie.Więc skoro teraz sie nie udało ,nie
          odpuszcze tego i poprawie za rok ,teraz może zaczepię sie na jekieś studia i po
          poprawce będe zdawała na mój wyśniony kierunek:) nie ma tego złego <choć smutno
          mi jak ktos mówi że dla niego to było łatwe,bo choć ja nie jestem wybitnie
          inteligentna to zawsze dawałam sobie lepiej rade niż to:((( pozdrawiam was
          wszystkich i gratuluje tym którzy osiągneli takie wysokie wyniki o których
          tutaj ludize piszą :] zdolnaPolska młodzież:P
          • akne1 Re: Karol Robert i jego plany względem Ludwika... 17.05.06, 11:19
            > myśle poważnie o poprawie za rok ,przy
            > odpowiednich ksiażkach i miesiącu wolnego wydaje mi sie ,że można sie
            > przygotować lepiej i napisać porządnie.Więc skoro teraz sie nie udało ,nie
            > odpuszcze tego i poprawie za rok ,teraz może zaczepię sie na jekieś studia i po
            >
            > poprawce będe zdawała na mój wyśniony kierunek:)

Poprawiam maturę w tym roku - i powiem Ci jedno: studiując, mając rok przerwy (bez terroru szkolnego) bardzo trudno się zmobilizować i osiągnąć tak dobre wyniki jak podczas nauki w szkole (biorąc pod uwagę tylko samodzielną naukę, nie korki).
    • Gość: mroovka Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 21:05
      ..tak sobie:-)..mogłobyć lepiej... nie zgadzam sie ,ze była strasznie trudna, zeby miec te 50,60% wystraczyłoa troche pomysleć...(tableki...itp..) co do tekstów źródłowych z rozszerzonego: wszystko sie okaze po wynikach, bo uwazam ze różnie mozna było odpowieadac, więć trudno porównywać z tymi przykładowego klucza, natomiast co sie tyczy wypracowania,to sądze ze ludzie którzy mają naprawde duzą wiedze nie za bardzo mogli nią tu zabłysnąć...(dla jasności nie mówie o sobie:-))) Uwazam ze tematy powinny byc z RÓŻNYCH EPOK!!!! a nie prawie identycnze.. i to jeszzce z jednej....

a poza tym CO MAJĄ ĆWICZENIA Z TEKSTAMI ŹRÓDŁOWYMI(z rozszerzenia) DO SPRAWDZANIA !!WIEDZY!! Z HISTORII??? ..dla mnie to raczej polski-rozumienie tekstu...
      • Gość: lolek Re: jak Wam poszło na historii? IP: 80.54.168.* 16.05.06, 23:41
        Nie wiem czemu wszyscy tak bardzo płaczą i narzekają i nie chce żebyście
        pisali, że zachowauje się jakoś i siakoś!:P bo nie na tym polega pisanie na tym
        forum!:P Po prostu uważam, że ta matura nie była trudna, wszyscy piszą jaka
        matura podstawowa była trudna itd. i że nie wiedzą czy zdadzą!:> Ale powiem Wam
        szczerze, że Ci co pisza ze nie wiedza czy zdadza bo taka trudna to:
        po 1 sa idiotami ponieważ od dawna wiadomo, że matura z historii do łatwych nie
        nalezy więc mogli sobie wybrać coś łatwiejszego np. WOS ( choć moja sąsiadka
        stwierdziła ostatnio, że WOS podstawowy byl bardzo trudny- tak więc jest ona
        chyba doskonałym odzwierciedleniem typowego Polaka )po 2 jeśli nie potrafią
        uzupełnić prostych ćwiczeń z danymi lub określić nazwe pisma, czy też nie
        potrafią wykonać prostych ćwiczeń sprawdzających wiedze to chyba lepiej jak nie
        zdacie!:> bo widocznie należałoby jeszcze poćwiczyć!:) Nie chce robić z siebie
        jakiegoś omnibusa ale po jaka cholere brać się za coś czego się nie czuje??:>
        bo ja tego nie rozumiem!:/ Myśle, że nie zejde poniżej 70% a przy dobrych
        lotach będe pod 80%!:> nie jestem do końca zadowolony bo straciłem w głupi
        sposób kilka punkcików!:> Ale ogólnie podstawa całkiem znośna a rozszerzony
        ciekawy i do zrobienie przez przeciętnego maturzyste, co do wypracowań temat 2
        bardzo fajny ciekawe tylko jak wyjdzie to po sprawdzeniu!:> Pozdrawiam
      • Gość: radek Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 16.05.06, 23:42
        Moim zdaniem, jesli ktos nie zna wydarzen takich jak przywileje, unia brzeska,
        nie potrafi skojarzyc map z dziejami mocarstw i II wojny swiatowej to nie wiem
        po co zdaje historie. Owszem było troche pytan na myslenie, ale z samą wiedzą
        spokojnie mozna z podstawowej dostac 70%. Ja bede mial kolo 85%
        Natomiast rozszerzona byla idiotyczna, nie sprawdzala wiedzy z historii a
        jedynie umiejętnosc ładnego pisania i parafrazowanie informacji wyczytanych w
        zródlach, dlatego tak wielu z was jest załamanych podstawową, gdzie trzeba bylo
        sie wykazac wiedzą, a cieszycie sie z rozszerzonej, którą każdy móglby bez
        problemu napisać...
        Mam nadzieje, ze chociaz klucz zostanie z tych wypracowan tak ułożony, aby
        jednak nie dawac max punktów ludziom, którzy o historii niewiele wiedzą...
        • Gość: bartek Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 10:43
          straciłem głupie punkty, będę miał coś w przedziale 65-70, rozszerzony zależy od
          klucza
        • Gość: bartek Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 10:44
          jak myślicie jaki wynik z historii będzie w tegorocznej rekrutacji premiowany np
          na prawo mniej więcej
        • Gość: itissunny mysle tak samo :D IP: *.miedzyrzec-podlaski.sdi.tpnet.pl 17.05.06, 11:55
    • Gość: Anusiek Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.06, 22:00
      Matura byłA NAPRAWDE TRUDNA na szczesie wspolpracowalam przy niektorycvh
      pytaniach z kolezanka dzieki Bogu u nas tak nie pilnowali napisalam tak na ponad
      50% pozdro dla wszystkich co dzisija pisali mature z histy wiem co przezywacier!!:(
      • Gość: rybka Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.res.pl / 85.128.6.* 16.05.06, 23:10
        ...a teraz należy sobie zadać egzystencjonalne pytanie: "Po co uczyłam się
        histroii, po co chodziłam na korki, po co wpakowałam w to tyle siły i czasu...po
        co..." Ja stoję w komfortowej sytuacji bo historię wybrałam jako przedmiot
        dodatkowy, jednakże poziom podst. był trudny a rozszerzony "bardzo przyjemny".
        Nio ale jest problem bo od podstawowego zależy czy zdamy maturę czy nie... :)
        3mam kciuki :)
        • Gość: :)_)))) Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.acn.waw.pl 16.05.06, 23:59
          Matura 2006 , a przynajmniej podstawa, byla wedlug mnie latwiejsza niz rok temu.
          Duzo pytan sztampowych i czyato historycznych. daty, mapki,
          przywileje,pismo...przeciez takie cos pisze sie juz niemal z zamknietymi
          oczami... wiec nie przesadzajcie. Co do rozszerzonego temat nie byl sztampowy i
          to sie chwali, mozna bylo popisac sie swoja inwencją ,oczywiscie w granicach
          rozsądku... a polityke wewnętrzna i zewnętrzną oraz gro wydarzen historycznych
          (waznych) mozna bylo tam wplesc:) Pozdrawiam maturzystow!
          • Gość: tsss Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 07:17
            sama jesteś sztampowa
        • Gość: kurcze Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 00:00
          Moje wrażenia są takie, że po napisaniu matury wydawało mi się, że nie była zbyt
          trudna i faktycznie, dostanę ok 80-85% z podstawy, rozszerzenie zależy od klucza.
          Z matury próbnej miałem 52%, nie umiałem wtedy praktycznie nic oprócz
          absolutnych podstaw. Od stycznia uczyłem się dosyc systematycznie ale i z
          ochotą, przy czym podkreslam, że ze starych, cztero-tomowych książek, w których
          materiału było jednak troche więcej, ale z żadnych innych źródeł. I to, w
          połączeniu z logicznym myśleniem dało taki rezultat. Jednak, sam dziwiłem się
          moim znajomym, lepszym z historii niż ja, którzy wychodzili załamani, więc
          pewnie trochę szczęścia też miałem. Tyle mojej opinii ;). pozdrawiam!
        • Gość: szefff Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 00:02
          no włąśńie...po co korki? historii trzeba sięsamemu uczyć, najlepiej nie z
          podręcznikó, a jeśli jużto z różnych lat:)
          i ponad 90 jak w pysk strzelił, bo przecież tam banały były, tylko głupie błędy
          można było zrobić
          • ewola Re: jak Wam poszło na historii? 17.05.06, 09:06
            CZY KTOS NIE ZAUWAZYL OSTATNIEGO ZADANIA Z PIOSENKAMI - JA WLASNIE TAK ZROBILAM
            I NIE MOGE TEGO PRZEZYC - LUDZIE, TYLE STRESU, 3 LATA ZAKUWANIA - I TAKI NUMER,
            JESZCZE NIE MOGE W TO U WIERZYC, CKE NIE MOGLO W ODWROTNEJ KOLEJNOSCI TYCH
            ZADAN, ZAWSZE PO KROPKACH NIC NIE BYLO, ALE NIE TYM RAZEM. TAKIE COS ZAWAZY NA
            TYM, CZY DOSTANE SIE NA STUDIA CZY NIE.
            • Gość: hehehehe Re: jak Wam poszło na historii? IP: 80.54.168.* 17.05.06, 09:31
              hehehehe i bardzo dobrze!:D GAPY BEDA MNIEJSZA KONKURENCJA!:D TRZEBA PATRZEC
              DOKŁADNIE NA PRZYSZŁOŚĆ!:D
            • Gość: robert1987 Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.tosa.pl 17.05.06, 09:37
              Ehh macie wszyscy racje ... masakra ta matura:/ ja mam 5 z histy od
              podstawowki..jak zobaczylem te zadania to myslalem ze w kosmos
              wylece...odpowiedzi łatwe ale kurcze tak zadania byly dobrane ze sie pogubilem,
              wogole sie stresowalem ze mi źle poszlo,prawie przegapilem ostatnie zadanie i
              5min przed koncem szybko zrobilem, jak wyszedlem z sali mialem obawy ze nie
              zdam ale teraz wiem ze zdam:) pesymistyczna wersja 55% optymistyczna ponad 60%
              ale nie jestem zadowolony bo na probnej bez nauki mialem 60% a teraz zakuwalem
              jak głupi od kilku miesiecy i co ? porażka..rozszerzony poszedł mi dobrze po
              gdz mialem koniec !!! naprawde bylo łatwe ..ide na studia zaoczne wiec sie nie
              przejmuje ale chcialem lepiej zdac...:/ teraz tylko ustne mi zostaly :d
              • Gość: fsd Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.68.65.86.kutno65.tnp.pl 17.05.06, 10:32
                przeciez komisja zawsze mowi zeby przejrzec czy wszystkie strony sa
                zadrukowane.wiec do konca sie sprawdza! trzeba sluchac komisji. a maturka do
                zdania na 60% byla prosta tylko dakej zaczynaly sie schodyyy.... :|
                • Gość: optymat Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 11:15
                  fajna była :D
    • Gość: maturzystka Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 11:19
      czy do komisji nic nie doszło, że w tamtym roku poziom matur z różnych
      przedmiotów był bardzo różny(np. historia a wos)i w tym roku zrobili jeszcze
      gorzej!!!
      • Gość: maturzysta 86 Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 11:36
        patrzać na te mature nie wiem czy śmiać się czy płakać.ona nie była ciężka ale
        więcej tu była potrzebna umiejętność logicznego myślenia niż wiedzy.wiekszośc
        odpowiedzi była w zadaniach tylko nie każdy to dostrzegł.podobnie było w
        zeszłym roku w zadaniach dotyczących tramwaji.dlatego uważam ze kucie na
        historie nie zawsze przynosi rezultaty.ta matura jest na myślenie a w mniejszym
        stopniu na wiedze.pozdrawiam
    • sendai.87 Re: jak Wam poszło na historii? 17.05.06, 11:58
      Ten egzamin nie miał z historią za wiele wspólnego - głównie gospodarka,
      kultura, społeczeństwo. Dochodzę do wniosku, że równie dobrze mogłam nic nie
      robić, a wynik byłby podobny... Szkoda, że OKE nie wyciągnęło żadnych wniosków z
      zeszłorocznej matury i w dalszym ciągu egzamin z historii i geografii dzieli
      OGROMNA przepaść!
      Prawda jest taka, że o studiowaniu administracji, prawa czy stosunków
      międzynarodowych można sobie tylko pomarzyć - listę przyjętych wypełnią osoby
      zdające geografię i wos!
      • Gość: asurbanipal Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 12:05
        historia była od gery łatwiejsza :)
        pozdrawiam
        • Gość: pszek Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 12:18
          Weź nie porównuj historii do geografii. U mnie w klasie to tylko najgorsze
          osoby gegre pisały i mówią że była łatwa, a jak widać historia nie była. Więc
          nie gadaj. W przyszłym roku pewnie znowu gegre bedzie pisało najwięcej orłów,
          rtórym sie nic nie chce robić:D
          • Gość: asurbanipal Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 12:21
            twoje zdanie :P (ciekawe jakby tobie pszeku wybitny gera poszła jesli taka
            latwa i dla gląbów)
            pozdrawiam
      • Gość: kurcze Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 12:26
        sendai.87 napisała:

> Ten egzamin nie miał z historią za wiele wspólnego - głównie gospodarka,
        > kultura, społeczeństwo. Dochodzę do wniosku, że równie dobrze mogłam nic nie
        > robić, a wynik byłby podobny...

kurcze! czy historia to tylko polityka i wojny? Przecież wszystkie te elementy -
        gospodarka kultura społeczeństwo są w tworzeniu historii w równym stopniu
        nieodzowne, jedna bez drugiej nie istnieje. Uczyłem się dużo i wiem, że bez
        wiedzy, którą mam wynik mój byłby o wiele gorszy. Samym myśleniem można było
        nabić może 50-60%. Nie ograniczajmy historii tylko do polityki...
        • Gość: trzynastka Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.magma-net.pl 17.05.06, 12:35

witam, jako tegoroczna maturzystka chcialabym sie wypowiedziec. zdawalam
          wczoraj rozszerzona historie, z tego przedmiotu zawsze bylam przecietnie dobra,
          nigdy specjalnie nie przykladalam sie do nauki, ale...

jak czytam wypowiedzi ze nikt tej matury nie zda i wszyscy juz ucza sie do
          poprawek to mi slabo...

ludzie, wy chyba nie macie za grosz wiedzy i umiejetnosci jak polegliscie na
          tej maturze,

arkusz podstawowy, faktycznie, bardzo trudny, ale wystarczylo zrobic dobrze 3
          czy tam 4 pierwsze zadania i juz mozna bylo zlapac 13 pkt tylko na 1 stronie.
          - 1 zadanie: pismo, nie komentuje, mam nadzieje ze wszyscy zrobili to dobrze
          - 2 zadanie: zyciorysy, wiadomo kleopatra to marek aureliusz, konstatnyn
          wielki stworzyl swoje miasto w bizancjum, wiadomo, a hannibal? oczywiscte,
          jako jedyny chcial pozabijac rzymian i usunac ich z globu
          podstawowa wiedza i za darmo 3 pkt...

- 3 zadanie: tyrania, ostracyzm, demagog, oligarchia: najbardziej podstawowe
          pojecia dotyczace starozytnej grecji, 3 pkt za darmo, a jak ktos ma zle to
          chyba nie wie w ogole co to starozytnosc

- pytanie o postaci biblijne gdzie trzeba wskazac pierwsza i ostatnia, proste:
          pawel jako jedyny chrzescijanin, wsrod samych zydow i o ile pamietam jedyna
          postac z nowego testamentu, a abraham? wiadomo, praprzodek wszystkich
          izraelitow, 2 pkt za frajer

i tym samym 13 pkt tylko na 2 stronach arkusza...
          zadan 35 - i co?! nie dacie rady ugrac kilkunastu punktow na ponad 30
          zadaniach?! chyba pomyliliscie przedmioty maturalne...
          kto nie zda - wspolczuje mu wiedzy, a raczej jej braku
          pozdrawiam
          • Gość: Abrax Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 13:34
            Sendai, wytłumacz mi tylko na jaki uniwersytet Ty zdajesz, jeśli na prawo i administrację liczą tam geografię. Tam gdzie ja składam papiery liczy się tylko historia i WOS, więc bez paniki...
            • Gość: pszek Re: jak Wam poszło na historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 16:30
              Na prykład na UAM w Poznaniu liczą podstawy z jezyka, historii plus dwa wybrane
              przedmioty (może być np. gegra, WOS, ja mam matme), no i plus jeszcze
              rozszerzony polak:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka