Dodaj do ulubionych

Do p. Marty i innych!:-) Historia

20.05.06, 12:11
Mam pytanie dotyczące mapki o krucjacie...Czy jeśli ktoś napisał: "Pierwsza
wyprawa krzyżowa w roku 1096" to to jest dobra odpowiedź??
Obserwuj wątek
    • Gość: karel17d Re: Do p. Marty i innych!:-) Historia IP: 213.199.242.* 21.05.06, 11:21
      Wypowiadajcie się jesli możecie:-)
      • Gość: u7lk Re: Do p. Marty i innych!:-) Historia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 16:41
        w sumie moga zaliczyc, chociaż tam wyraznie była wyprawa ludowa, tak mapka
        troche pochrzaniona była
        • Gość: kg24 Re: Do p. Marty i innych!:-) Historia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.06, 16:56
          ja napisałem :
          trasy I wyprawy krzyżowej i poprzedającej ją wyprawy ludowej, lata 1095 i 1096-1099
          • Gość: pszek Re: Do p. Marty i innych!:-) Historia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 17:29
            W sumie chyba jak ktoś tak dokładnie napisał i naprawdę wykazał się wiedzą to
            oni chyba nie mają prawa żeby się dopieprzyć:) Więc spoko:)
    • Gość: marta Re: Do p. Marty i innych!:-) Historia IP: *.iscnet.pl 21.05.06, 19:23
      Jestem (od wczoraj sprawdzam Wosy i jest mi już slabo, zwłaszcza od organizacji
      samorządowych). Zasadniczo pierwsza wyprawa to lata 1096 - 1099. Ja bym uznała,
      ale klucz moze traktowac sprawę rygorysycznie tzn, może kazać dokładnie
      określić daty.
      W poleceniu był wiek, wystarczyło określić - koniec XI w. Ale mam nadzieję, że
      nikt nie będzie sie takiego drobiazgu czepiał:)
      • Gość: enk Re: Do p. Marty i innych!:-) Historia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 19:29
        hm...ale dlaczego od organizacji samorzadowych? to pytanie jest glupe- wiem. :)
        no ale dlaczego?
        • Gość: marta Re: Do p. Marty i innych!:-) Historia IP: *.iscnet.pl 21.05.06, 19:35
          układający pytanie nie wziął pod uwagę, że oganizacji pozarządowych jest w
          Polsce tysiące. Uczniowie wpisywali rozmaite cuda na kiju (np. Związek
          Saksofoistów ) i teraz weż człowieku i zweryfikuj, czy taka organizacja jest
          czy też nie.
          • blazek999 Re: Do p. Marty i innych!:-) Historia 21.05.06, 20:05
            A jak się sprawa przedstawia z kontrowersyjnymi pytaniami do wosu podstawowego,
            takimi jak pytanie 3 (gdzie Polska nie jest w CEFTA), pytanie 17 (które
            zawierało samo w sobie błędy), i pytanie 21.3, gdzie odpowiedzią poprawną jest
            także obowiązek naprawienia szkody??

Serdecznie pozdrawiam i życzę przyjemności i wytrwałości w sprawdzaniu prac :)
            • Gość: kkkkk Re: Do p. Marty i innych!:-) Historia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 20:10
              a jak myślicie "Odsiecz Bizancjum w XI w." to totalna klapa?
              • Gość: marta Re: Do p. Marty i innych!:-) Historia IP: *.iscnet.pl 21.05.06, 20:14
                Myslę, że w kluczu się nie znajdzie....
            • Gość: marta Re: Do p. Marty i innych!:-) Historia IP: *.iscnet.pl 21.05.06, 20:15
              chyba do czasu ukazania się oficjalnego klucza nie powinnam udzielać takich
              informacji. Ale myślę, że nie poczujesz sie skrzywdzony:)
              • Gość: kkkkkk Re: Do p. Marty i innych!:-) Historia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 20:19
                jedyne czym czuje się skrzywdzony to trudność poziomu podstawowego.... Bo
                rozszerzony myślę że był przystępny. A jak pani myśli co powinno być w tym
                wypracowaniu o powstawaniu i rozwoju miast.
                • Gość: marta Re: Do p. Marty i innych!:-) Historia IP: *.iscnet.pl 21.05.06, 20:26
                  już kiedyś się wypowiadałam na ten temat. Trudno jest mi odpowiedziec na to
                  jednoznacznie. Wiadomo, mogłabym podac zagadnienia, jakie trzeba było poruszyć,
                  ale to, na jaki poziom zostaniecie zakwalifikowani, zalezy nie tylko od tego,
                  czy dane zagadnienie będzie w pracy, ale równiez od tego, jak zostanie ujete.
                  Bo np. taki proces lokacji - mozna tylko wspomniec ze było takie zjawisko, ale
                  mozna je uszczególowić podajac czas pierwszych lokacji, lub miejsca gdzie
                  lokowano miasta najczęsciej. Wiadomo, że jeszcze wyżej będzie oceniony ktoś,
                  kto potrafi rozróżnic prawo sredzkie od chełmińskiego. I jeszcze do tego
                  scharakteryzuje jakie były warunki umowy związane z lokacją.
                  Dlatego samo wymienienie zagadnień niewiele pomoże. Ważne jest tez to, jak
                  uczeń te zaganienia ujął.
                  • Gość: kkkkkk Re: Do p. Marty i innych!:-) Historia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 20:30
                    Dziękuje. Już sie nie moge doczekać tego klucza a jednocześnie boję się że
                    dostanę 2p z wypracowania.
                    • Gość: kasia Re: Do p. Marty i innych!:-) Historia IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.06, 20:53
                      a moze pani zdradzic jak generalnie wypada ta matura z wosu? wyniki dobre czy
                      nie bardzo? :)
                      • Gość: marta Re: Do p. Marty i innych!:-) Historia IP: *.iscnet.pl 21.05.06, 21:03
                        nie mogę - tajemnica służbowa:))))
                        (nie wolno publicznie udzielac takich wyjasnień, naprawdę)
          • Gość: enk Re: Do p. Marty i innych!:-) Historia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 21:13
            Jejku...wiem, że się czepiam....ale czy Związek Saksofonistów został uznany? ;)
    • maximusss9 Re: Do p. Marty i innych!:-) Historia 21.05.06, 21:40
      czy sprawdza Pani ten list, jeśli jest napisany wyjątkowo nieprzystępnym pismem,
      a ten kto to pisał (w tym przypadku ja) nie ma opinii o dysgrafii czy dysleksji
      i czy egzaminatorzy uznają odpowiedź w kwestii organizacji pozarządowych, jeśli
      zamiast centrum im adama smitha napisałem fundacja??
      • Gość: wel6fx pytanie o mapke IP: *.slesz.pl / 83.14.212.* 21.05.06, 22:56
        Jeżeli przez nieuwagę :) nie przeczytałem dalszej części zadania i napisałem
        tylko "1 krucjata do ziemii świętej" to nici z 1 pkt prawda ?:(

eh, tak głupio traci sie punkty...
        • Gość: marta Re: pytanie o mapke IP: *.iscnet.pl 22.05.06, 07:10
          na pewno, brak określenia czasu dyskwalifikuje. Ale to tylko jeden punkt:)
          • Gość: maximusss9 Re: pytanie o mapke IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 08:50
            a moje pytania??
          • myszkaa8 Re: pytanie o mapke 22.05.06, 21:11
            A wyprawy krzyżowe w XI wieku ?? uznają mi ?? To pytanie do pani marty :)
            • Gość: marta Re: pytanie o mapke IP: *.iscnet.pl 23.05.06, 21:16
              chyba tak:)
      • maximusss9 Re: Do p. Marty i innych!:-) Historia 22.05.06, 20:49
        czy sprawdza Pani ten list, jeśli jest napisany wyjątkowo nieprzystępnym pismem,
        • Gość: ... Re: Do p. Marty i innych!:-) Historia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 21:09
          a co jak nie zaznaczylem tematu na rozszerzonym ?? czy cos sie dzieje ... ?
        • maximusss9 Re: Do p. Marty i innych!:-) Historia 23.05.06, 20:55
          • Gość: marta Re: Do p. Marty i innych!:-) Historia IP: *.iscnet.pl 23.05.06, 21:15
            jak pisałam juz, nie wolno mi udzielać informacji, ale tutaj nie złamię chyba
            zasad jak się wypowiem
            1. na wosie nieistotna jest dysleksja. Pracę trzeba sprawdzić każda, nawet tę
            nieczytelną i chociaż próbowac wyłapać jakieś treści. Taka jest zasada, chociaż
            może się zdarzyć, że jakiegoś słowa egzaminator nie rozszyfruje. Jeszeli słowo
            było kluczowe - niestety tracisz. W kazdym razie - ja wykazuję dobrą wolę.
            2. Polecenie mówiło o pelnych nazwach. Dlatego liczą się tylko pełne odpowiedzi
            (nie może być skrótu, przekręconej nazwy albo tylko jej częsci np Fundacja bez
            barier nie liczy się, bo pełna nazwa to Fundacja Jolanty Kwaśniewskiej
            Porozumienie bez barier).Chyba masz punkt mniej.

więcej pomóc nie mogę
            • Gość: marta Re: Do p. Marty i innych!:-) Historia IP: *.iscnet.pl 23.05.06, 21:21
              Oczywiscie miałam na myśli Pozrozumienie bez barier. Fundacja bez barier to
              zupełnie bez sensu.
    • Gość: wbking Re: Do p. Marty i innych!:-) Historia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 21:12
      Ludzie, Marta to Marta - pani to ona jest w szkole (jeżeli wogóle jest
      nauczycielem). Nie wydaje mi się, żeby Marta na tym forum "panowała"
      albo "paniała"
      • Gość: asurbanipal Re: Do p. Marty i innych!:-) Historia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 21:16
        a ty jak masz w niku king to myslisz ze panujesz? :P
        odczep sie od ludzi ktorzy swoj cenny czas poswiecaja dla rozdenerwowanych :P
        maturzystow

pozdrowienia
    • Gość: Ulek Re: Do p. Marty i innych!:-) Historia IP: *.euro-net.pl 23.05.06, 21:27
      Pani Marto! Ja pisałm ołówkiem po arkuszu z WOSu i nie zdążyłam zetrzeć moich
      notatek z marginesu listu. ja tam pisałam żeby zapamietać (zródło 1- tabelka)
      mam nadzieje, że zaliczą mi ten list...
      • Gość: marta Re: Do p. Marty i innych!:-) Historia IP: *.iscnet.pl 23.05.06, 21:41
        Uczniowie często robia notatki na marginesach. List będziesz miała na pewno
        sprawdzony. Co innego, gdyby sam list był pisany ołowkiem.
        Możesz się uspokoić:))))
    • Gość: kotlesiówa Re: Do p. Marty i innych!:-) Historia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.06, 22:20
      tak troche nie do tematu: nie wie pani jak oceniają egzaminatorzy mature z
      biologii albo chemii??? moze cos obiło sie pani o uszy:P z góry dziekuje
      • Gość: marta Re: Do p. Marty i innych!:-) Historia IP: *.iscnet.pl 23.05.06, 22:22
        nie mam zielonego pojęcia:))) ale pewnie tak jak wszyscy - obiektywnie i
        frontem do ucznia:))))
        • Gość: hehe Re: Do p. Marty i innych!:-) Historia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.06, 22:37
          frontem, frontem... prawie jak wschodnim...
    • Gość: kotlesiówa Re: Do p. Marty i innych!:-) Historia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.06, 22:38
      kurcze...szkoda,że my nie mamy takiej pani marty od biologii
      • Gość: marta Re: Do p. Marty i innych!:-) Historia IP: *.iscnet.pl 23.05.06, 22:41
        wszyscy egzaminatorzy z całej Polski i od każdego przedmiotu sa mili, życzliwi
        oraz oczywiście kompetentni:) Możesz byc pewna, że zostaniesz milo, zyczliwie i
        kompetentnie oceniona:))
        • Gość: deren Re: Do p. Marty i innych!:-) Historia IP: *.net.zeork.com.pl 23.05.06, 22:56
          Byc może to co powiem zburzy troche sielskość tych wypowiedzi, ale ja w tamtym
          roku niestety nie zostałem tak "miło, życzliwie i kompetentnie" oceniony. Na
          szczęście podczas wglądu do pracy udało mi się przekonać komisję(przynajmniej w
          jednej kwestii) do mojej racji, co zaowocowało dodatkowymi 3 pkt. Pomogła
          fachowa specjalistyczna literatura.Trzeba walczyc o swoje!! Moj kolega z kolei
          wywalczył aż 16% z biologii. Nie wiem czy były to błędy techniczne(pominięcie
          zadania w sprawdzaniu) czy merytoryczne(nieodczytanie słusznego-jak sie póżniej
          okazało-toku rozumowania), ale faktem pozostanie, że i takie błędy egzaminatorów
          sie zdarzają. Ale egzaminator przecież też jest człowiekiem, a człowiek nie jest
          nieomylny.
          • Gość: kotlesiówa Re: Do p. Marty i innych!:-) Historia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.06, 23:00
            eh....no i sielskość została zburzona:)
            • Gość: allesha Re: Do p. Marty i innych!:-) Historia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 00:34
              P. Marto, a ja mam pytanie zupelnie z innej beczki. Czy ma Pani do sprawdzenia
              ilość arkuszy proporcjonalną do czasu, w jakim muszą one zostac sprawdzone? w
              szkole mojej koleżanki nauczyciele-egzaminatorzy mówili, że zostaną tak
              zasypani arkuszami, że niektóre bedą sprawdzać wcześnie, z przejrzystością
              umysłu, a niektóre bedą zmuszeni "egzaminować" po nocach, gdy ledwo na oczy
              będą widzieli..... wiem, a przynajmniej mam nadzieję, że był to taki straszak
              albo nie wiem co, ale czy faktycznie Pani ma szansę aby sprawdzić wszystkie
              prace ze "zbliżoną przejrzystością umyslu"?:)
              • Gość: marta Re: Do p. Marty i innych!:-) Historia IP: *.iscnet.pl 24.05.06, 08:32
                Kazdy ma swój sposób. Ja wtedy gdy mam umysł "przejrzsty", czyli po prostu rano
                sprawdzam wyłącznie listy i zadania otwarte - łatwiej wtedy jest mi skupić się
                i wyłapać punktowane elementy. Jak już zaczynam miec dosyc, sprawdzam zadania
                zamknięte (te zadania sprawdza się po prostu automatycznie). Jednoczesnie
                sprawdzam około 10 - 15 arkuszy - znacznie przyspiesza to sprawę, przynajmniej
                mnie. Najgorszą jednak czynnością w pracy egzaminatora jest liczenie punktów.
                Tutaj łatwo się pomylić, nawet zupełnie niechcący. W tym roku powinno być mniej
                pomyłek w zliczaniu punktów, ponieważ weryfikatorzy liczą punkty ze wszystkich
                prac, żeby wyłapac ewentualne błędy.

• Gość: mati Re: Do p. Marty i innych!:-) Historia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 10:00
            16%!!!!!! ja nie wiem jak to w ogole skomentowac...myslalem o tym,zeby w
            zeszlym roku sprawdzic swoja prace, bo wyniki sie nie pokrywaly, z tym co
            policzylem..hm..ale ta historia wydaje mi sie nieprawdopodobna 16% decyduje o
            przyjeciu na studia badz nie...egzaminatorzy sprawdzaja te prace jak
            sprawdziany niekiedy zapominajac,ze od nich tez moze zalezec, czy ktos sie
            dostanie na studia, czy nie. nawet 1 punkt wiele zmienia!!! Znam jednak
            historie o zupelnie innym wydzwieku od twojej. Kolezanka sprawdzala wyniki z
            bioli - i wskazala zadanie, w ktorym miala watpliwosc, czy zostala dobrze
            oceniona- a kobieta powiedziala jej,ze to jest tylko formalnosc i ze jak chce
            to zawola egzaminatora, ale on sprawdzi juz teraz duzo dokladniej, moze jej to
            uzna ale za to moze odjac w innych zadaniach...
            • maximusss9 Re: Do p. Marty i innych!:-) Historia 24.05.06, 11:17
              na jaką ilość punktów oceniłaby Pani wypracowania rozszerzone z historii i wosu
              te z przykładowych rozwiązań

dziękuje za odp na moje poprzednie pytania
              • Gość: maximusss9 Re: Do p. Marty i innych!:-) Historia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 09:06
                na jaką ilość punktów oceniłaby Pani wypracowania rozszerzone z historii i wosu
                te z przykładowych rozwiązań

dziękuje za odp na moje poprzednie pytania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka