Dodaj do ulubionych

Stara Matura - Łączmy SIĘ !!!!!!!!

02.08.06, 22:29
www.staramatura.fora.pl na tym forum robim dym i mowimy dosyc
dyskryminacji starych maturzystow. Porównując mozliwosci i zasady rekrutacji
dla nowych maturzystow i dla starych, jestesmy wręcz dymani, jesli to ma by
panstwo prawa i równy dostep do edukacji to jesteśmy 50 lat za murzynami.
Dołączcie do nas, razem mozemy wiecej. Sprawa rosnie coraz głosniejsza.
Przekonajcie sie sami zróbmy cos zeby zasady rekrutacji na przyszle lata byly
dla wszystkich rowne, starych maturzystow jest naprawde wiele !!!!!
Zobaczcie chocby rekrutacje w tym roku na akademie medyczne w Polsce, kto
zdawal ten wie, procent przyjętych starych maturzystow to poniżej 1% chyba.
Moglismy skladac papiery tylko na jedną uczelnie, nowi maturzysci na
wszystkie, rekrutowali ich biorąc pod uwage mature a nam kazali pisać
wstępny, zeby chociarz jego poziom byl do matury zblizony...matura w tym roku
to byla kpina, nawet upośledzony był ją napisał. Arkusze rozszezone z
przedmiotow scislych byly latwiejsze niz podstawowe. Forum te dotyczy tylko
SM więc ludzi ze starą maturą zapraszam na wojne w naszej sprawie.
Obserwuj wątek
    • Gość: * Re: Stara Matura - Łączmy SIĘ !!!!!!!! IP: *.prospect.pl / 82.115.76.* 02.08.06, 22:36
      hahaha, śmieszne
      • Gość: Agnieszka Re: Stara Matura - Łączmy SIĘ !!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 00:19
        Oczywiscie, ze sie przyłaczam:). Mam nadzieje, ze zasady rekrutacji zmienia
        sie , tak aby kazdy mogł studiowac bez wzgledu na mature!
        Jestem za! Jestem z Wami:)
        • Gość: ania19855 Re: Stara Matura - Łączmy SIĘ !!!!!!!! IP: *.dolsat.pl / 85.219.248.* 03.08.06, 01:11
          ja równiez... dołączam się :)
    • Gość: angie Re: Stara Matura - Łączmy SIĘ !!!!!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 03.08.06, 10:53
      zgadzam sie ze nowa matura jest banalna(pisalam w tym roku)ale juz sposob
      oceniania sprawia ze nawet posiadajac duzą wiedze mozna wypasc bardzo slabo
      (np.za niedociągniętą kreseczkę przy tabelce...) A do starych maturzystow...moze
      troche pokory? skoro juz kolejny raz nie udalo wam sie dostac na studia to moze
      czas przyznac samemu przed soba ze na takie studia jestescie za slabi?
      • Gość: Agnieszka Re: do angie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 11:01
        Widocznie angie nie rozumiesz sensu tej sprawy. Nikt tu nie jest za słaby na
        studia. To samo mozna byłoby powiedziec o wielu z Was!Ale po co? Jaki jest tego
        sens? My walczymy o prawa, ktore nam sie naleza!Chcemy byc traktowani w taki
        sam sposb jak Wy. Chcemy miec szanse pisania nowej matury!
        • Gość: Dymo Re: do angie IP: *.netblok.pl 03.08.06, 11:54
          Ale to sie nie stanie, poniewaz oficjalnie byliscie przygotowywani pod katem starej matury i zaden rzad teraz nie pozwoli wam pisac nowej matury - ot pokazalby tylko, ze nowa matura nie rozni sie od starej badz, ze jest tak latwa, iz mozna sie do niej samemu przygotowac.

Wybacz ale starzy maturzysci mieli tyle czasu na przygotowanie sie do egzaminu wstepnego, ze nie powinni miec problemu z dostaniem sie na ta jedna jedyna wymarzona uczelnie.
          • Gość: karo Re: do angie IP: *.devs.futuro.pl 03.08.06, 12:14
            ale widzisz, to nie tak. ja juz jestem na jednych studiach, dostalam sie na moj
            wymarzony kierunek (UJ, swietny wydzial, swietny kierunek), ale chce zaczac
            studiowac cos drugiego... i tu napotykam na tysiac problemow!! na jednych
            kierunkach sa egzaminy- czesto nie sa baaaardzo trudne, ale jednak nie jest to
            takie proste znalezc sie w 5 najlepszych. dlaczego w piatce najlepszych? bo
            uczelnia dla starych maturzystow przyznala 5 miejsc... na innych kierunkach jest
            konkurs swiadectw maturalnych. tez ciezko sie dostac. czasami nawet jesli ktos
            ma 6 z jezyka, 6 z wybranego przedmiotu, ale 5 z polskiego, nie dostaje sie, bo
            limit miejsc jest 8 osob i zapelniaja go osoby z samymi 6. poza tym nie mozemy
            poprawiac matury. uwazam, ze moje wyniki moglyby byc znacznie lepsze, gdybym
            pisala mature po raz n-ty!! przeciez mam prawo do studiowania drugiego
            kierunku!! nie ma sprawiedliwosci na swiecie, ble!
    • Gość: Visenna Re: Stara Matura - Łączmy SIĘ !!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 12:22
      pisalam nowa mature ale uwazam ze ci ze stara matura maja prawo walczyc o
      sprawiedliwosc, szanse powinny byc rowne, maturzysci z nowa matura moga popraic
      jeszcze swoja wynik, a ci ze stara ocen ze swiadectwa nie, a nie na wszystkich
      uczelniach moga pisac egzamin wstepny, pod uwage biora tylko ich oceny ze
      swiadectwa, ale przeciez co innego byc w swietnym liceum gdzie 4 jest naprawde
      wartosca bo poziom jest b wysoki, a co innego w jakims technikum np, chyba
      ponwne wprowadzenie egzaminow wstepnych dla wszystkich rozwiaze ten problem, w
      dodatku nie bedzie czegos takiego jak skladanie na 20 kierunkow jednoczesnie,
      stad cale zamiaszanie, stromaturzysci walczcie o swoje prawa, macie takei samo
      prawo do studiow wyzszych i powiniscie miec jednakowe szanse
      • Gość: 123456789 Re: Stara Matura - Łączmy SIĘ !!!!!!!! IP: *.pronet.lublin.pl 03.08.06, 13:11
        Dzięki Visenna:) Fajnie,że są tacy ludzie jak Ty.
        • Gość: justynka*** Re: Nowa matura - Łączmy SIĘ !!!!!!!! IP: *.prospect.pl / 82.115.76.* 03.08.06, 17:07
          Skoro nowa matura jest taka banalna to czemu tyle osób oblalo?bo prawda jest
          taka ze stara matura byla o wiele latwiejsza, wezmy taki polski siedziec 5
          godzin i napisac jedno wypracowanie, ktorego polowa byla przepisana ze sciagi(my
          nawet kanapki nie moglismy ze soba wniesc nie mowiac o roznych misiach itd, a
          poza tym nowa matura zostala wprowadzona rowniez po to zeby tyle nie sciagac,
          ponadto stara mature oceniali swoi nauczyciele i nikt mi nie wmowi ze nie byli
          przychylni ucznoim ze swojej szkoly. Zeby tego jeszcze bylo malo my mielismy
          TYLKO 3 lata liceum, skonczylismy rok szkolny 28 kwietnia i zaraz byla matura,
          wiec nie bylo moziwosci nawet sobie powtorzyc materialu. Starzy maturzysci zgoda
          maja prawo skladac nawet teraz po kilku latach podanie na studia, ale nie moga
          byc na rowni z nowymi maturzystami, ktorzy maja wieksze prawa, a przynajmniej
          powinni. Ludzie wy juz na jakis studiach jestescie, a co ma zrobic nowy
          maturzysta ktory sie nigdzie nie dostal??chyba lepiej zeby sie gdzies zalapal
          niz zeby starzy maturzysci zgarniali wszystkie miejsca?poza tym gdyby
          przelicznik nie byl dla was taki surowy to zajelibyscie ogromna czesc wolnych
          miejsc, a tak to cos dla nas przynajmniej zostanie. I zeby byla jasnosc nie
          mowie o wszystkich uczelniach, bo na wiekszosci z nich starzy maturzysci jedank
          maja korzystniejszy przelicznik, np na uj na moim kirunku na 30 os przyjetych
          jest 5starych. troche sie rozpisalam no ale coz tak wyszlo:)
          • Gość: Katarzyna do Justynki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 17:23
            Justynko, wiesz dlaczego tyle osob oblało, a dlatego, ze sie nie uczyli tyle
            aby ja zdac. Prawdopodobnie wiekszosc w ogole sie nie uczyła. Słyszałam jednak,
            ze mozna sie niewiele uczyc na nowa mature aby zdac na 60-70%. Chyba musi cos w
            tym byc, skoro mówia o tym nawet nowi maturzysci.
            Prawdopodobnie nie pisałas starej matury, wiec nie wiesz jak było. Fakt moze
            ludzie sciagali, ale wybacz w tym momencie generalizujesz na cała populacje i w
            ten sposob obrazasz tych, ktorzy zdali mature uczciwie!To, ze nasze prace
            oceniali nasi nauczyciele, o niczym nie swiadczy. A mogło isc to nawet na
            niekorzysc ucznia, bo skoro nic nie robiłes przez cały rok, to matury zdac nie
            powinienes. Niestety, tak tez było. Nasze ustne nie łatwo było zdac: 3 pytania,
            niewiadomo z jakiego okresu, niewiadomo nawet było jak takie pytania wygladaja!
            Przynajmniej w moim liceum.

Przyznam szczerze, ze ja mogłabym juz po trzech latach napisac manture, nie
            byłoby problemu.W 1 klasie niewiele robilismy, praktycznie nic. Ostro
            ruszylismy dopiero w 2-iej. I co? Cały materiał zrealizowalismy w ciagu 3-ch
            lat!

Rekrutacja powinna byc sprawiedliwa, nie powinna zadnej czesci bardziej badz
            mnie faworyzowac. Nie ma rownych i rowniejszych, kazdy jest taki sam. Dlaczego
            my mamy byc dyskryminowani>? Dlaczego wiekszosc z moich znajomych nie ma prawa
            studiowac?

" I zeby byla jasnosc nie mowie o wszystkich uczelniach, bo na wiekszosci z
            nich starzy maturzysci jedank maja korzystniejszy przelicznik, np na uj na moim
            kirunku na 30 os przyjetych jest 5starych."
            No faktycznie mnostwo SM sie dostało, AZ 5!
            Zobacz sobie na AM-y ile SM sie dostało.
            Zobacz sobie na UAM np. psychologia ile osob z SM sie dostało.
            Zobacz na UW itd mogłabym wymieniac.
            Ci, ktorzy sie dostaja to sa jednostki! 2-5 na 30, na 60 , 300 osob!
            • Gość: redzio Re: do Justynki IP: *.gorzow.mm.pl 03.08.06, 18:38
              na medycyne dostalo sie 20 os na polske czyli na jakiess 1500-2000 sm
              • Gość: Visenna Re: do Justynki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 23:13
                jestem przekonana, ze duza czesc "nowego liceum" ktora tak naprawde nie powinna
                byc w liceum ogolnoksztalcacym(przyklad moje LO) nie zdalaby starej matury,
                przede wszystkim pisemnego polskiego, dobra mozna bylo miec sciage, ale nie
                majac zadnej wiedzy i jakichkolwiek zdolnosci humanistycznych ciezko bylo
                napisac wypracowanie na tyle aby zdac, albo matura z biologii, wiem bo na
                lekcjach biologii przerabialismy testy ze starej matury, stara przede wszystkim
                wymagala WIEDZY, nie dalo sie zbytnio strzelic, pokombinowac jak w przypadku
                nowej matury, w tym roku matura z biologii poszla bardzo slabo, wiem ze duza
                czesc nie uczyla sie bo liczyla ze beda zadania jak na probnej, typu
                przeanalizuj dane z tabelki, narysuj wykres,
            • Gość: Visenna Re: do Justynki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 23:16
              bez uczenia spokojnie mozna bylo miec te 70% przynajmniej, a zeby zdac stara
              mature trzeba bylo miec przynajmniej 50% poprawnych odpowiedzi, czym jest te
              marne 30%? gdyby przywrocono egaminy na studia w takij formie jak kiedys, byloby
              sprawiedliwie, za pare(nascie) lat w jak w naszym wspanialym kraju cos sie
              zmieni to bedzie mozna bawic sie w egzaminy na "myslenie", bo patrzac na
              niektore osoby z mojej szkoly widze ze nowy system rozleniwia, nie trzeba kuc,
              bo to na myslenie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka