Dodaj do ulubionych

Matura- historia sztuki

01.09.06, 14:22
Czy ktoś z Was ma zamiar zdawać ten przedmiot w maju? Jeżeli tak, to z jakich książek się przygotowujecie/będziecie przygotowywać (ew.przygotowywaliście ;)?
Ja korzystam z "listy olipijskiej", czyli:
Osińska "Sztuka i czas",
Białostocki "Sztuka cenniejsza niż złoto",
Lavey "Od Giotta do Cezannne'a",
Kłębowski "Sztuka polska" itp.
oraz uprawiam tzw. "oglądactwo"- patrzenia i zachwycania się sztuką nigdy dość ;)
Jak to wygląda u Was?

Obserwuj wątek
    • Gość: malwa Re: Matura- historia sztuki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.06, 15:10
      hej :)
      ja będę się uczyć z sztuka cenniejsza niż złoto,plus książki o wybranych
      twórach,gazetki typu Spotkania z zabytkami i Galeria sztuki.I jeszcze z takich
      dużych tomów Historia Sztuki (ale nie wydawnictwa arkady).i tyle...mam w planie
      jakieś korki,ale się zobaczy jak z kosztami.
      z czego jeszcze zamierzasz pisac mature?na co chcesz składac?
      • Gość: malwa Re: Matura- historia sztuki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.06, 15:12
        rany poprawka,nie z sztuka cenniejsza niż złoto ale z podr sztuka i czas...tą
        pierwszą miałam co prawda w łapkach,ale cena mnie powaliła.
        • Gość: leche Re: Matura- historia sztuki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 15:36
          a w tym roku mozna jeszcze zdawac mature z historii sztuki?? bo mieli zniesc ją
          • maremma Re: Matura- historia sztuki 01.09.06, 15:44
            Z tego co wiem to można... W planach było wprowadzenie historii sztuki jako przedmiotu wyłącznie dodatkowego, na szczęście rocznika 88 to nie obowiązuje :)
        • maremma Re: Matura- historia sztuki 01.09.06, 15:39
          witaj :) zamierzam studiować na ASP w Poznianiu (dlatego historia sztuki), ale wiadomo jak to jest... można oblać egzamin wstępny z rysunku (odpukać;), więc trzeba mieć jakiś plan awaryjny. Zdaję jeszcze historię (rozszerz.), angielski (podstaw.), polski (rozszerz.) i ewent. pukam do drzwi UAM w Poznaniu...A Ty? Na co chcesz zdawać?
          Co do "Sztuki cenniejszej niż złoto"... Jest to bardzo często spotykana książka w bibliotekach i antykwariatach (poznańskie doświadczenie;).. mają co prawda starsze wydania (czarno-białe reprodukcje), ale zawsze coś :)
          Pozdrawiam

Errata: jest:Lavey, powinno być:Levey
          jest:"Sztuka polska", powinno być:"Dzieje sztuki polskiej"
          • Gość: malwa Re: Matura- historia sztuki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.06, 16:46
            wow :) ja też zdaję historię rozszerzoną,polski też rozsz a angielski podst :)
            a składam na ASP w Krakowie...tylko,ze własnie te egzaminy wstępne..ojeju to
            będzie ciężki rok szkolny (tyleee pracy).chodzisz do liceum plastycznego? ja nie
            i własnie tak dziko trochę,ale wierze,ze dam radę :)A składać będę dokładniej na
            konserwację malowideł sciennych i sztalugowych,jak się nie uda to coś na uj albo
            ap (historia).a za rok kolejna próba na ASP...oby któraś była udana -najlepiej
            ta pierwsza próba:)
            • Gość: h. Re: Matura- historia sztuki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 21:01
              do matury z historii sztuki najlepiej czytac wszystko co popadnie a cwiczyc na
              testach. warto jest znac wszystkie dziela (obrazy arch. i rzezbe) wymienione w
              programie (przydatne sa reprodukcje) Trzeba cwiczyc umiejetnosc analizy dziela
              sztuki (tu wkuwanie nie pomoze) Zdalam na 88 podstawe i 86 rozszerzenie :) i
              powiem tyle - licza sie umiejetnosci praktyczne, umiejetnosc rozpoznania stylu,
              epoki, sposobu malowanie artysty ale takze terminologia (umiejetnos
              poslugiwania sie tymi terminami w dluzszych wypowiedziach)
              warto wiedziec jakie dzielo (te najbardziej znane)znajduje sie w danym
              muzeum/galerii i znac powiazanai artystow z owczesnymi poeatami, politykami -
              to niby drobnostki ale zawsze mozna zxyskac punkty :p Ja polecam ćwiczenie na
              testach maturalnych z poprzednich lat (lub kupienie jakigos zestawu w
              ksiegarni) Wbrew pozorom pytania sie czesto powtarzaja.

Bledem jest mysleze ze jak sie przeczyta 5 podrecznkow do hist sztukli i wkuje
              je na pamiec to sie jest przygotowanym do matury - sztuka to szeokie pojecie,
              wykracza poza ramy kazdej ksiazki i zadna nie jest tak bogata i kompletna zeby
              opisac wszystkie zjawiska i mechanizmy w sztuce. Mi bardzo przydał sie internet

* www.abcgallery.com/

* www.wga.hu - szczegolnie polecam

* www.archivision.com - to tez
              PS Co do ksiazki p Osińskiej
              -zawiera drobne bledy merytoryczne
              -ma malo reprodukcji(ich znajomosc jest niezbedna)
              -bardzo skrotowo traktuje sztuke XX wieku (szczegolnie IIpolowe) dlatego lepiej
              uczyc sie z programem w reku i nadrabiac to czego nie bylo w tej ksiazce

Do zdawania na ASP (jesli chcesz sie dostac a nie tylko zdawac) potrzebne sa
              czeste konsultacjie u prof z uczelni - liczy sie stara zasada- predzej przyma
              kogos kogo znaja niz tego kogo nie znaja - bywaj tam jak najczesciej i pokazuj
              im swoje prace, nawet im sie narzucaj :)
              • maremma Re: Matura- historia sztuki 01.09.06, 21:41
                Malwa: nie chodzę do liceum plastycznego, ale mam lekcje historii sztuki (niestety tylko jedna godzina tygodniowo).Duzo dał mi tez udział w olimpiadzie przedmiotowej z h.s., chociaż dotarłam tylko do etapu okręgowego. Nawięcej trudności sprawiła mi właśnie analiza dzieła sztuki(na co zwrócił(a)uwagę h) i wiem, że w tym roku szkolnym niejedną godzinę poświęcę na ćwiczenia praktyczne.
                H: dzięki za linki- czegoś takiego od dawna szukałam :) i rady co do ASP; jak tylko mój poziom rysowania będzie co najmniej na 4 idę szturmować uczelnię ;). Gdybyś jeszcze miał(a) jakieś przedmaturalne "złote myśli" chetnie posłucham(y)...
            • Gość: m. Re: Matura- historia sztuki IP: *.crowley.pl 02.09.06, 21:18
              hej hej uszy do góry! Jestem absolwentką historii sztuki na uj, może mogę Ci
              pomóc? Materiału jest bardzo dużo a czasu mało! odezwij sie! trrusia@poczta.fm
              albo na gg 3234889
            • ola_rt Re: Matura- historia sztuki 09.03.07, 22:32
              To paradoksalnie lepiej, że nie chodziłas do plastyka. Na ASP nie lubia ludzi z
              plastyka, bo sa juz w jakiś sposób ukształtowani, po ogólniaku jeszcze mogą coś
              z toba "zrobić" heh. Ja tak słyszałam i to się w kilku przypadkach sprawdziło.
              Moje znajome z ogólniaka własnie są szczesliwymi studentkami ASP w Krakowie- a
              znajomi z plastyka- nie dostała się ani jedna osóbka.
    • klenbek Re: Matura- historia sztuki 01.09.06, 21:46
      Witam :)
      ja również porywam się na maturę z historii sztuki, nie powiem, że się nie
      boję - bo po pierwsze nie mam historii sztuki, ani podobnego do niej
      przedmiotu w szkole, wiec muszę cały materiał przerobić samodzielnie, prywatnie
      i bez pomocy szkoły, po drugie mieszkam w małej miejscowości i trudno z
      materiałami - podstawowe lektury (takie jakie wymieniłyście powyżej plus kilka
      innych) pożyczam, albo w miarę możliwośći staram się kupić, dobrym źródłem jest
      internet - reprodukcji i zdjęć bez liku, czaasem dzieło mżna obejrzeć
      dokładniej niz w albumie
      moim marzeniem jest historia sztuki na uj, wiem, ze czeka mnie ogom pracy, ale
      mam nadzieje, ze się uda, Wam również tego zyczę :) pozdrawiam

p.s gdyby ktos mial ochote niech do mnie napisze na mejla - wspierajmy sie!
      • Gość: wyssana.z.palca Re: Matura- historia sztuki IP: *.icpnet.pl 02.09.06, 12:21
        mialam w szkole historie sztuki i nawet rpzez jakis czas chcialam ja zdawac na
        maturze w tym roku. ale w sumi obok historii i wosu ilosc nazwisk, nazwy, lat i
        tych innych byla powalajaca.. szczegolnie jesli chodzi o starozytnosc i
        sredniowiecze... masakra. jeszcze zalezy od nauczyciela, ale moj to uwazal ze
        pepek swiata jego historie sztuki.. ale i tak zazdroszcze wam bo to ciekawe,
        ale niekoniecznie na maturze :) pozdrawiam
        • maremma Re: Matura- historia sztuki 02.09.06, 18:30
          >bo to ciekawe, ale niekoniecznie na maturze :)

nie mogłaś tego lepiej ująć.. formuła egzaminu pozostawia wiele do życzenia... część testowa to właściwie "krzyżówka"... bo sprawdza tego typu wiedzę, część II - analiza dzieła- to dopasowywanie się do tabelki...część III-wypracowanie- jedyne miejsce, gdzie można troszkę "zabłysnąć"...
          ...ale my się nie damy, prawda? :):)
          • Gość: h Re: Matura- historia sztuki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 21:52
            z ta czescia druga - dopasowaniem do tabeliki to ja sie nie zgodze do konca - z
            tego co mi wiadomo to kazda prawidlowa odpowiedz byla uznawana - nawet jak ktos
            wpisal nie w tym miejscu, lub ujal to nie doslownie tak jak bylo w kluczu - bo
            wiele rzeczy sie powtarza (nie wszystko). Mozna sobie pozwolic na troche
            indywidualizmu ;)
            • Gość: andrew Re: Matura- historia sztuki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.06, 15:25
              zdałem maturę z histr sztui podstawa 85% rozszerzenie 76%.
              Przeczytałem sztuka i czas, a na rozszerzonej improwizowałem;)
              Ten przedmiot jest bardzo łatwy do zdania.
              Minimum wysilku maximum efektu.
      • Gość: Bajka Re: Matura- historia sztuki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 15:45
        Chętnie i za nieduże pieniądze pomogę w przygotowaniu do matury z historii
        sztuki - mam dużo materiałów, własne doświadczenie, obecnie studiuję HS na UWr.
        Jeśli ktoś jest zainteresowany - proszę o odpowiedź w tym wątku zawierającą
        adres e-mail, a prześlę dalsze informacje.
    • Gość: cwaniak Re: Matura- historia sztuki IP: *.telsat.wroc.pl 03.09.06, 03:46
      najlepszym wyjsciem byloby tutaj zrezygnowac z takiego gowna jak ten przedmiot
      • Gość: h Re: Matura- historia sztuki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 18:31
        no co to hehehhe dzieki h.szt. dostrlam sie na studia - przedmiot ciekawy - dla
        mnie h.sztuki to historia czlowieka - rozwoju jego osobowosci,
        swiatopogladu ;)
    • Gość: magdalena Re: Matura- historia sztuki IP: *.crowley.pl 03.09.06, 19:40
      Jeśli chcesz w Krakowie zdawać historie sztuki na maturze to moge Ci pomoc!
      Tego materiału jest rzeczywiście bardzo dużo no i takie rzeczy jak opis i
      analiza dzieła sztuki, ornamentyka, ikonografia, techniki artystyczne...Jestem
      absolwentka historii sztuki na uj ;-) odezwij sie! trrusia@poczta.fm lub gg
      3234889
    • klenbek Re: Matura- historia sztuki 03.09.06, 20:23
      nikt przeciez nie ukrywa, ze hs to ogrom wiedzy... ale tak samo może powiedzieć
      ktoś zdający historię powszechną czy fizykę, nie ma przedmiotów powszechnie
      łatwiejszych czy trudniejszych - to są indywidualne odczucia, przedmiot jaki
      się zdaje można wybierac więc chyba warto wybrać coś co się lubi i czego
      uczenie sprawia przyjemność, no i nie trzeba popadac w histerię - to w końcu
      matura, egzamin do zdania z wiedzy ogólnej, na poziomie liceum, a nie zbiór
      pytań szczegółowych jak w "Wielkiej Grze" , myslę, że jeżeli ktos solidnie się
      przyłoży, bedzie się systematycznie uczyć to da sobie rade no i jeszcze jeden
      warunek - do historii sztuki trzeba mieć serce, bo nie wyobrażam sobie
      poznawania sztuki na siłę...
      • Gość: malwa Re: Matura- historia sztuki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.06, 15:28
        hej :) widze,ze wątek się rozrasta,to dobrze :)
        a trochę zbaczając z tematu to ja nie wiem jak sobie poradzę...boję się,ze nie
        wyrobię się,nie dam rady !! rysowanie,malowanie,nauka historii i historii
        sztuki...marnie to widze:/ co prawda nie zaczynam od zera,ale boję się :/
        niech mnie ktoś pocieszy...
        • Gość: magdalena Re: Matura- historia sztuki IP: *.crowley.pl 04.09.06, 20:59
          Malwa! Jestes z Krakowa? Odezwij sie do mnie ;-))) moze pomoge?
          trrusia@poczta.fm nie ma sie co bac, trzeba brac sie do roboty!!! :-)
    • Gość: madylion Re: Matura- historia sztuki IP: *.toya.net.pl 04.09.06, 18:39
      mnie sie nie przyda. wszystko nowe i nieuzywane

www.allegro.pl/item125455275_historia_sztuki_twoja_matura_testy.html
      www.allegro.pl/item125457380_sztuka_i_czas_od_prehistorii_do_rokoka.html
      pozdrawiam
    • klenbek Re: Matura- historia sztuki 04.09.06, 20:04
      mnie troche przeraza ta zmiana, ze zamiast 2 poziomow zdaje sie jeden... matura
      z historii sztuki byla jedną uzupelniająca sie calościa - i test i analiza
      dziela... teraz to zostało rozbite - moim zdaniem to błąd, poziom podstwowy
      chocby dla komfortu psychicznego powinien zostać.... a w przypadku nie zdania -
      bzdurne jest przekładanie punktów z wypracowania na punkty z testu... mam
      nadzieję, że się jeszcze Giertych opamięta, takie zmiany mógł wprowadzać
      wcześniej - w maju 2006 a nie teraz!
      • Gość: magdalena Re: Matura- historia sztuki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 17:25
        to jest rzeczywiście bez sensu - ale chyba jakaś część testowa musi zostać? Ta
        matura mówiąc szczerze wogóle jest dziwnie skonstruowana... ale na stronie men
        nic w sumie nie ma o tych zmianach poziomów...?
        • maremma Re: Matura- historia sztuki 07.09.06, 20:05
          Pierwszego dnia szkoły dyrektor poinformował nas, że ostateczne decyzje co do poziomow matur i ewentualnych waznych zmian zapadna 14 czy 15 wrzesnia... do tego czasu pozostaje nam cierpliwie czekac....
          • Gość: malwa Re: Matura- historia sztuki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.06, 16:18
            a tam-do góry :)
            • maremma Re: Matura- historia sztuki 16.09.06, 22:25
              Up!:)
    • spensierata Re: Matura- historia sztuki 20.09.06, 16:03
      Udzielam pomocy w przygotowaniu do matury z historii sztuki - tanio i
      skutecznie, na terenie Wrocławia.
      Jeśli ktoś jest zainteresowany - proszę o podanie maila, a na pewno odpiszę!
    • chynia Re: Matura- historia sztuki 21.09.06, 21:22
      Nooo... Ja jeszcze nie zaczęłam się serio przygotowywać, dopiero zbieram
      materiały (ale marniutko, podręczniki od 4 do 6 klasy podstawowki, gimnazjum i 1
      cz. do lo :(), ale jak przeglądałam przykładowe testy z podstawowej to dużą
      część kojarzę, że było, gdzieś, kiedyś :) Myślę że gruntowna powtórka i nieco
      uzupełnienia wiadomości powinno załatwić sprawę (przynajmniej na poz podst), ale
      teraz po tych pomysłach Giertycha nie wiadomo jak będzie :(

Ja chcę zdać na ASP w Krakowie na wydział grafiki, będzie trudno :( Ktoś się
      orientuje ile osób przypada na jedno miejsce?
      • cracoviana Matura- historia sztuki 22.09.06, 01:13
        Wydłużono czas trwania egzaminu pisemnego na poziomie rozszerzonym,
        poszerzając egzamin o treści i typy zadań, które do tej pory występowały
        jedynie na poziomie podstawowym.

Oznacza to, ze oprocz analizy dziela pojawia sie pytania testowe, nie wiem jak
        ma to dokladnie wygladac, prawdopodobnie wszystkiego dowiecie sie dopiero
        podczas matury probnej.

Z rozporzadzenia wynika takze, ze wczesniejsze zapowiedzi usuniecia hist sztuki
        od 2008 roku z list przedmiotow obowiazkowych zostaly anulowane i przedmiot ten
        zostaje do wyboru jako obowiazkowy.

Pozdrawiam
        • magdalenea Re: Matura- historia sztuki 08.01.07, 18:57
          No i jak idzie?

Chyba kupie te "Sztuke cenniejsza niz zloto" tylko sie zastanawiam miedzy
          pierwszym wydaniem (najtansze) a tym najnowszym, na allegro jeszcze znosna
          cena. I wydanie ejst z 1966 roku i czy ktos sie orientuje jak moze ze sztuka
          nowoczesna tam jest?

Zdaje polski roz., ang pdst., wos jako glowny przedmiot roz. i histerie sztuki
          na rozsz.
          Najsmieszniejsze, ze na lodzkie asp gdzie bym chciala w ogole nie wymagaja
          histerii sztuki. Umiesz rysowac ale nie musisz umiec pisac ^^
          • magdalenea Re: Matura- historia sztuki 17.01.07, 10:54
            Up!
    • Gość: poulus Re: Matura- historia sztuki Vademecum Maturzysty IP: 194.146.219.* 20.02.07, 09:51
      Vademecum Maturzysty Historia sztuki

Jest zbiorem wiadomości z historii sztuki w formacie PDF ,które są zbieżne z standardami wymagań będących podstawą przeprowadzania egzaminu maturalnego z przedmiotu HISTORIA SZTUKI.

Przez dwa lata działalności Centrum Edukacyjno-Szkoleniowe Human zebrało, przygotowało i opracowało kompleksową wiedzą potrzebną na egzaminie maturalnym.

Efektem pracy jest płyta CD, która zawiera:
      www.allegro.pl/item168456648_historia_sztuki_vademecum_maturzysty_matura_2007.html
      • Gość: Poulus Re: Matura- historia sztuki Vademecum Maturzysty IP: *.generacja.pl 08.03.07, 20:38
        Vademecum Maturzysty Historia sztuki

Jest zbiorem wiadomości z historii sztuki w formacie PDF ,które są zbieżne z standardami wymagań będących podstawą przeprowadzania egzaminu maturalnego z przedmiotu HISTORIA SZTUKI.

Przez dwa lata działalności Centrum Edukacyjno-Szkoleniowe Human zebrało, przygotowało i opracowało kompleksową wiedzą potrzebną na egzaminie maturalnym.

Efektem pracy jest płyta CD, która zawiera:
        www.allegro.pl/item172702690_histor...atura_2007.html

Zapraszamy na nasza strone : www.human.edu.pl
        Są tam bezpłatne pomoce z historii sztuki do matury

Pozdrawiamy HUMAN

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka