Dodaj do ulubionych

fajne serwisy maturalne?

26.09.06, 12:18
Czesc :) Zaczynam juz myslkec o maturze, chociaz jest jeszcze troche czasu,
czy sa jakies serwisy, zktorych warto skorzystac?? nie chodzi mi o sciagi ale
jakies podopowiedzi, jak robic prezentacje aqlbo jak sie przygotowywac? mi sie
wydaje czasem, ze wszytskie sa takie same, ja znam tylko cogito (maja
beznadziejne forum bo admini ciagle kasuja posty) i matura.onet.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: greypc Re: fajne serwisy maturalne? IP: *.n.intelink.pl 26.09.06, 14:22
      ja polecam fajnie zrobione biuletyny dla uczniów. Znajdują się one na stronie
      CKE (nie sa to informatory), ale rzadko widze, zeby ktoś to przeglądał. A jest
      całkiem niezle opracowane, z zabawnymi rysunkami:
      - Egzamin ustny z języka polskiego
      - Egzamin ustny z języka obcego
      - Egzamin pisemny z języka obcego
      - Wiedza o społeczeństwie
      - Geografia
      - Biologia
      - Uczę się i - umiem!
      - Stawianie celów. Co warto o tym wiedzieć?
      Może komuś się przyda.

www.cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=262&Itemid=155
      • Gość: viane Re: fajne serwisy maturalne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 15:51
        No i ten nowy, co reklamują - educafe.org - ale on chyba dopiero startuje i nie
        ma tam za wiele rzeczy - szukaja redaktorek :) juz sie zglosilam, warto porobic
        cos poza nuka - zresztą matura dopiero w maju :)
        • Gość: cherry_blossom Re: fajne serwisy maturalne? IP: *.chello.pl 26.09.06, 16:13
          Fajnie:) nareszcie serwis maturalny dla dziewczyn tylko :], a co trzeba zrobić
          żeby tam pisać?? Może ja też bym spróbowała?
          • Gość: viane Re: fajne serwisy maturalne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 16:53
            napisz maila do nich po prostu, to prowadzi jakas dziewczyna z Gdańska, która
            wlasnie kończy studia, można z nią pogadać i ona ci wszystko napisze co i jak
            • Gość: robert Re: fajne serwisy maturalne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 17:59
              ciagle ten faminizm wszedobylkie kobiety czuja sie tak dyskriminowane ze nawet
              zakladaja wlasne strony maturalne

zenada
              • Gość: radioheadka Re: fajne serwisy maturalne? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.06, 18:28
                nie wiem czy to feminizm, czy lenistwo facetów.....;/
                • Gość: greypc Re: fajne serwisy maturalne? IP: *.n.intelink.pl 26.09.06, 20:18
                  ale co lenistwo ma tu do rzeczy? dziewczyny nie piszą innej matury i dlatego
                  nie rozumiem w jakim celu rozdzielać strony o tematyce maturalnej na kobiece i
                  męskie.
                  • Gość: robert Re: fajne serwisy maturalne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 21:09
                    dokładnie moze załozymy strone o prawku tylko dla facetów ??ale by sie wtedy
                    dziło Kazia Szczuka by grzmiła ze to dyskriminacha kobiet
                    • oreja Re: fajne serwisy maturalne? 26.09.06, 22:22
                      Jak chcecie to zakładajcie, nikt wam nie broni.. Może matura jest taka sama, ale
                      już szanse na karierę i dobrą pracę są różne, prawda?? Może wy to macie gdzieś,
                      ale mnie wkurza to, że potencjalny pracodawca może mnie zapytać za kilka lat na
                      rozmowie o pracę czy przypadkiem nie chce zajść w ciąże?? Faceci też mają swoje
                      pisma i nikt się nie czepia :/
                      • Gość: grepyc Re: fajne serwisy maturalne? IP: *.g.INTELINK.pl 26.09.06, 23:43
                        Ależ ja jestem za równouprawnieniem kobiet i męzczyzn, ale czy tworzenie strony
                        o tematyce maturalnej przeznaczonej wyłącznie dla kobiet poprawia sytuację
                        dyskriminacji kobiet? ja nie widzę związku. Kobiety i mężczyźni, mężczyźni i
                        kobiety powinni, w mojej ocenie, wzajmnie się wspierać i współpracować między
                        sobą, a nie dzielić się na jakiś wrogie sobie obozy. Żadna ze stron nie powinna
                        odczuwać niższości albo wyższości nad płcią przeciwną. A zakładanie oddzielych
                        stron, czy czegoś w tym rodzaju, sprzyja niestety zachowaniom typu: "my
                        jestęsmy lepisi, oni gorsi; faceci są tacy, a kobiety takie.."
                        Rozumiem, ze tworzy się strony, czasopisma, programy TV dla pewnych grup osób,
                        szczególnie zainteresowanych jakimś tematem. Jednak należy zauważyć, że to
                        przede wszystkim dane treści, pasje łączą takie osoby, a nie ich płeć. Istnieją
                        czasopisma poruszjące jakieś wyłącznie kobiece kwetie, ale jednak to te kwestie
                        stanowią główny łącznik czytelniczek danego czasopisma (bo po prostu mężczyzn
                        to nie interesuje). Istnieją także tzw. czasopisma dla panów, bo większośc
                        kobiet nie jest zainteresowana tematyką gołych bab(w tej chwili nie oceniam
                        tych czasopism z moralnego punktu widzenia). Egzamin maturalny lezy w kregu
                        zainteresowania zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Po co więc tworzyć osobne
                        strony dla danej płci? Lepiej wspólnie wymieniać swoje doświadczenia, wspierać
                        się w pokonywaniu stresu, powiedziec: "będzie dobrze" :)Taka jest moja opinia.

Nie mam gdzieś tego, że kobieta zarabia mniej niż męzczynza (ja jeszcze nie
                        pracuję, więc nie orientuję się zbyt dobrze jaka jest skala tego zjawiska).
                        Uważam, że na tym samym stanowisku, z identycznymi umiejętnościami - mężczyna i
                        kobieta - powinni otrzymywać jednakowe wynagrodzenie. To oczywiste.
                        Co do pytań o ciążę - jest to niezgodne z kodeksem pracy. Przykro, że takie
                        pytania padają.

A Kazia Szczuka nie jest taka zła. Nie zgadzam się z niektórymi jej pogladami,
                        ale ogólnie nie ma złych zamiarów (w mojej ocenie). Jestem za tym, żeby
                        bardziej otworzyć się na dialog, dyskusję miedzy płciami, bez tworzenia gett i
                        prześciagania się w wypowiedziach, kto jest lepszy i fajniejszy.

Pozdrawiam serdecznie.
                        greypc
                        • Gość: Agatka Re: fajne serwisy maturalne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 13:16
                          Oni chyba jakoś szczególnie nie afiszują się tym feminizmem - nie wiem dlaczego
                          ten artykuł o przełamywaniu stereotypów w pracy miał być groźny dla facetów :)
                          ja akurat bym chciała być informatyczką i mi sie podoba ten serwis, na razie
                          wyglada fajnie, zobaczymy jak dalej.
                          • rokoszsz Re: fajne serwisy maturalne? 04.10.06, 16:10
                            hehe ciekawe ile jest feministek wśród maturzystek i czy pokazują to w swoich
                            prezentacjach :)
                            • Gość: c Re: fajne serwisy maturalne? IP: *.centertel.pl 09.10.06, 13:25
                              www.matura2007.com
                        • krretka Re: fajne serwisy maturalne? 28.09.06, 12:15

> Ależ ja jestem za równouprawnieniem kobiet i męzczyzn, ale czy tworzenie strony
                          >
                          > o tematyce maturalnej przeznaczonej wyłącznie dla kobiet poprawia sytuację
                          > dyskriminacji kobiet?

:) Ale zobacz że ciągle się mówi o maturzystach a nie maturzystkach :) A jak sam
                          zauważyłeś kobiety mają własne problemy z pracą i planowaniem tego co mogłyby
                          robić po maturze że chyba przyda im się coś takiego, pozdrowki
                        • magellanka Re: fajne serwisy maturalne? 22.10.06, 00:39
                          GREPYC, zajrzałam na to educafe.org i hmm równouprawnienie równouprawnieniem a
                          tam nigdzie nie piszą, że facetom nie wolno tego czytac :P A serwisik sie fajno
                          zapowiada.. chyba ze też będą udostępniać jakieś durne ściągi, które zamiast
                          uczyć to odmóżdżają.. mam nadzieję, że jednak do tego się nie posuną!!!

jesli chodzi o serwisy www o tematyce maturalnej to sie za bardzo nie znam bo
                          nie korzystalam mimo ze juz byly wtedy, gdy to ja zdawałam swoją maturkę :)

COGITO nie polecam - kiedyś miało może jakąś wartość ale teraz (przeglądałam z
                          ciekawości w kiosku) to jak dla mnie to takie BRAVO tyle że nieco więcej o nauce
                          piszą.. ludziska.. własne notatki i w miarę systematyczna nauka - dacie radę! :D
                          powodzenia i udanej studiówki hihihi

ps. jesli chodzi o sprawę dyskryminacji to niestety, mimo wielu walk zarówno ze
                          strony męskiej jak i żeńskiej, występuje ona w naszym kraju. kiedyś np spotkałam
                          się z odmową przyjęcia mojej kandydatury ze względu na płeć. no ale nie będę się
                          tutaj rozpisywała na ten temat bo to forum i ten wątek jest o czymś innym :)
                          • Gość: we Re: fajne serwisy maturalne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.06, 06:25
                            www.mojamatura.pl/5,matura.html
    • Gość: kasia Re: fajne serwisy maturalne? IP: *.autocom.pl 28.09.06, 10:16
      www.kujon.net
      • Gość: ajha Re: fajne serwisy maturalne? IP: *.ust.tke.pl 28.09.06, 10:32
        cogito.com.pl
        • mmhhh Re: fajne serwisy maturalne? 05.10.06, 10:18
          W Cogito jest duzo bledow.
    • tomasz_jaskola Re: fajne serwisy maturalne? 18.10.06, 18:27
      Fantastyczne materiały darmo!

www.mojamatura.pl/5,matura.html
    • Gość: sws www.mojamatura.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 05:18
      www.mojamatura.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka