Dodaj do ulubionych

parodia, nieudolnosc, drwina

10.01.07, 10:55
Tylko pogratulowac ministerstwu edukacji za zmiany wprowadzone w tym roku odnosnie poprawiania matur i ogolnie z samym przeprowadzeniem matur... namieszali konkretnie i w efekcie beda problemy ze sprawiedliwa rekrutacja, jakby nie patrzec ktos bedzie poszkodowany jak nie tegoroczni maturzysci to Ci co poprawiaja, a wystarczyloby wprowadzic jednolity system zdawania matur, mianowicie przystepuje do matury po raz kolejny to tylko na tych samych warunkach co tegoroczni maturzysci i mam wynik taki na jaki zasluzylem i zdawalem ten sam egzamin co wszycy, a jesli dostane mniejszy wynik, no to podjalem ryzyko... Jak trzeba rozlozyc jakies ministerstwo to powinni dzwonic do pana R...
Obserwuj wątek
    • nemo987 Re: parodia, nieudolnosc, drwina 10.01.07, 12:48
      dobre podsumowanie obecnej sytuacji. sama poprawiam mature z 2006 i czuje sie
      pokrzywdzona. wychodzi na to, ze prawie nie mam szans na dzienne studia na
      kierunkach, ktore rzeczywiscie mnie interesuja. obecnie jestem na czyms co mnie
      wcale nie kreci. no, moze niektore aspekty, ale i tak czuje sie okropnie.
      • Gość: gerginve Re: parodia, nieudolnosc, drwina IP: *.chello.pl 10.01.07, 13:35
        dzisiaj bede wiedzial, konkretnie jak jest z oke krakow, bo sa nadal niejasne informacje, a narazie jest beznadziejnie...
    • majeteq Re: parodia, nieudolnosc, drwina 10.01.07, 13:44
      A o jakie zmiany chodzi /tak w skrocie/... Mature zdałem w tym roku poprawiam
      tylko wynik z fizyki - w zakresie rozszerzonym, mam szykować się na jakieś
      poważniejsze zmiany??
      • majeteq Oj ludzie ludzie! 10.01.07, 14:21
        Zadzwoniłem do OKE i wszystkiego się dowiedziałłem. Radze zdobić to wszystkim
        zainteresowanym. Nie ma sensu tłumaczyć tutaj na czym polegają zmiany - są to
        niuanse, a ludzie niepotrzebnie, bezmyślnie histeryzują i co gorsza wprowadzają
        innych w błąd. W każdym razie nikt z tych zdających po raz kolejny egzamin nie
        będzie poszkodowany. Chyba że sam się skrzywdzi - jeśli zamiast ciężkiej pracy
        w tym przedmaturalnym okresie zostawi po sobie tylko kupe bezmyślnych postów.
        Skupmy się na nauce, tylko ona da nam spokój ducha - jakże przyjemniejszy od
        myślowego zamętu, bałaganu i chaosu, którego można tutaj doświadczyć, w pełnej
        jego krasie. Pozdrawiam!!
        • Gość: oj czlowieku Re: Oj ludzie ludzie! IP: *.chello.pl 10.01.07, 14:29
          Wlasnie te niuanse sa i niestety z roznych zrodel mam rozne odpowiedzi np w cke mowili mi co innego a oke co innego i juz w koncu sam nie wiem jak jest a te wlasnie niuanse na prestizowe kierunki moga okazac sie powaznymi sprawami... pozdro
          • Gość: majeteq Re: Oj ludzie ludzie! IP: 217.153.210.* 10.01.07, 14:58
            Dobrze to brzmi: prestiżowe uczelnie, niuanse które nagle stają się poważnymi
            problemami...to działa, naprawde. Zapytam tylko co wiesz z obu tych
            źródeł...jakiś konkret. Ja wiem, że moje rozszerzenie bedzie tak samo ocenione
            jak rozszerzenie wszystkich innych maturzystów z tym że ci tegoroczni na
            podstawie tego rozszerzenia ocenieni zostaną także z podstawy, której defakto
            nie piszą. Ale w końcu prestiżowe uczelnie nic nie obchodzi matura na poziomie
            podstawowym więc śpimy spokojnie.
            • Gość: majeteq Re: Oj ludzie ludzie! IP: 217.153.210.* 10.01.07, 14:59
              to jest mój ostatni wpis..za dużo tego. Szkoda czasu.
              • ka_spin Re: Oj ludzie ludzie! 10.01.07, 17:02
                w większości zgadzam się z Tobą majeteq,ale nie masz racji w jednym-uczelnie
                BĘDĄ brały pod uwagę także i wynik z podstawy.Dlaczego?Choćby dla ustalenia
                listy przyjętych-gdy nie ma innej skali porównawczej,poza tym przeliczanie
                progów punktowych matury na punkty na studia(patrz:UW,PW,UJ,AGH,PG itp.)

Więc...liczy się wszystko.A o sensie przeliczania rozszerzenia na podstawę
                szkoda gadać.
        • belzat Re: Oj ludzie ludzie! 10.01.07, 15:21
          majeteq napisał:

> Zadzwoniłem do OKE i wszystkiego się dowiedziałłem. Radze zdobić to wszystkim
          > zainteresowanym. Nie ma sensu tłumaczyć tutaj na czym polegają zmiany - są to
          > niuanse, a ludzie niepotrzebnie, bezmyślnie histeryzują i co gorsza
          wprowadzają
          >
          > innych w błąd. W każdym razie nikt z tych zdających po raz kolejny egzamin
          >nie
          > będzie poszkodowany.

Z rozporządzenia ministra o końskiej fizjonomii wyrażnie wynika, że
          poprawiających mature nie dotyczy jego słynna tabelka. Dyskwalifikuje to tych
          poprawiających, którzy jakiś przedmiot chcą zdawać po raz pierwszy i to na
          poziomie rozszerzonym a chcą dostać się na uczelnie, które przy rekrutacji
          biorą pod uwage wyniki z obu poziomów.

Co ciekawe nawet RPO nie zauważył tej niesprawiedliwości. Wogóle to mam
          wrażenie, że RPO nie do końca rozumie o co w tej całej maturze chodzi - zna
          tylko jakieś ogólniki...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka