Dodaj do ulubionych

Prezentacja - Motyw Samotnosci

26.02.07, 14:54
Witam,

mój temat na ustnej to: Samotnosc człwieka w otaczającym go świecie. Omow
temat o wybrane przez siebie utwory...

1. Orwell "rok 1984"
2. Kafka - "proces"
3. Dostojewski - "zbrodnia i kara"
4. Cortazar - "sto lat samotności"

No i mam pytanie czy te książki będą jednak dobrym wyborem.. większosc
maturzystów wybiera lektury przerabiane w szkole.. wiec miałam ochote się
trochę wybic, nie wiem czy to będzie dobry pomysł..he

napewno omowilambym motyw samotnosci zdeterminowanej sytuacja...samotnosci
narzuconej z gory przez system..
DOBRY POMYSL? czy przezucic sie na Wertera ? hmm
Obserwuj wątek
    • arshina Re: Prezentacja - Motyw Samotnosci 26.02.07, 15:16
      motywy-literackie.klp.pl/ser-41.html
    • Gość: Aga Re: Prezentacja - Motyw Samotnosci IP: *.chello.pl 26.02.07, 18:07
      A czego z tych książek nie omawiacie w szkole? 100 lat samotności chyba tylko?
      Ale zestaw mi się podoba, ciekawy.
      • Gość: lolaboo Re: Prezentacja - Motyw Samotnosci IP: *.broker.com.pl 26.02.07, 18:32
        ja naprawde nie pytalam o linka do motywow.. tylko o to czy koncepcja bedzie na
        temat..i czy warto wybic sie ponad lektury..
        ja w szkole tylko zbrodnie i kare mialam.. proces to tez "podobno" lektura
        szkolna.. o orwellu nie slyszalam, tym bardziej sto lat samotnosci..
        • Gość: Aga Re: Prezentacja - Motyw Samotnosci IP: *.chello.pl 26.02.07, 18:53
          Ja miałam i Dostojewskiego, i Kafkę, i Orwella, stąd moje zdziwienie. Zawsze
          warto wybić się ponad lektury, zwłaszcza że wymienione przez ciebie ksiązki
          komisja będzie znała, więc nie będzie problemu, a powieje świeżością.
          Powodzenia :)
          • Gość: lolaboo Re: Prezentacja - Motyw Samotnosci IP: *.broker.com.pl 26.02.07, 19:01
            tak tez myslalam..
            tylko mam problem z tezą.. czy lepiej bedzie postawic teze, czyli stwierdzenie,
            ktore bede udowadniac.. np. samotnosc na ogol narzucona z gory..
            czy moze antyteze.. samotnosc wyborem.. i bede udowadniac ze nie...
            ah z tymi teami to klopot straszny hehh
            • Gość: Ida Re: Prezentacja - Motyw Samotnosci IP: *.kolonianet.pl 27.02.07, 00:08
              Bardzo mi się podoba Twój zestaw lektur. Większość pewnie skupi się na
              Konradzie z "Dziadów" czy innym dość typowym bohaterze. Na pewno taka
              oryginalna praca będzie ciekawsza no i zostanie doceniona przez komisję:) Ja
              miałam ten sam temat na maturze (tylko nieco bardziej zawężony) i miło
              wspominam pracę nad nim:) Omawiałam "Annę Kareninę", "Davida Copperfielda"
              i "Wieżę" Grudzińskiego. Wyszła z tego bardzo fajna prezentacja. Nikt nie mówił
              o tych bohaterach (a tylko w mojej klasie aż 4 osoby miały ten sam temat).
              Także nie zrażaj się, warto iść trochę "pod prąd". Pozdrawiam:)
              • Gość: sowizdrzał Re: Prezentacja - Motyw Samotnosci IP: *.umcs.lublin.pl 14.03.07, 15:37
                wspaniale tylko jak można mylić Marqueza z Cortazarem? a może to tytuly się
                poprzestawialy? lol. może samotnośc w sieci?
    • Gość: krainaszeptow Re: Prezentacja - Motyw Samotnosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 17:20
      a sto lat samotnosci to czasem nie marquez? ;)
      a co z literatura przedmiotu?
    • Gość: ll Re: Prezentacja - Motyw Samotnosci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.07, 23:34
      up

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka