Dodaj do ulubionych

Błąd rzezcowy

04.05.07, 19:50
jaka jest generalnie konsekwencja popelnienia bledu rzeczowego bo widze ze na forach sa odmienne zdania

za 1 blad mozna uniewaznic prace, czy po prostu sie obcina jakies punkty?
Obserwuj wątek
    • Gość: tomek Re: Błąd rzezcowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 20:02
      RAczej za jeden błąd rzeczowy udupiaja ci całą prace! przeczytaj sobie na www.cke.edu.pl , ja czytalem i tak bylo napisane
      • Gość: En. Re: Błąd rzezcowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 20:15
        Nie prawda! Za JEDEN błąd rzeczowy jeszcze nikomu nie unieważnili pracy!
        Zdecydowana więszkość pracy musiałaby niezgodna z prawdą. Jeden bład, to
        jeszcze nie tragedia - może stracisz, jeden, dwa punkty, ale na pewno nie
        więcej! Tekst na cke był dosłownie naszpikowany błedami rzeczowymi. Moja
        polonistka jest egzaminatorką i zawsze nam powtarzała, że na pewne
        sprawy "można przymknąć oko", a inaczej: popełnienie jednego błedu rzeczowego
        nie dyskwalifikuje żadnej pray.
        Jestem tego pewna.
    • Gość: gadkvjqef Re: Błąd rzezcowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 20:22
      Napisalam, ze matka Elzbiety była Kolichowska;( To był punkt wyjscia drugiej
      czesci mojej pracy.

Napisałam równiez, ze jest matką nieczuła, która zadko sie uśmiecha, nie
      interesuje sie córka, a bardziej sobą, swoim wyglądem i męszczyznami. Czesc
      pierwsza dotycząca matki Cezarego jest chyba wporzadku. Mam szanse na zdanie? z
      I czesci- rozumienie tekstu czyt. bede miala 15 na 20 punktów.
      • Gość: Arma Re: Błąd rzezcowy IP: 217.96.105.* 04.05.07, 20:26
        Jak masz 15/20 z samego czytania i napisałaś cokolwiek w wypracowaniu, to nie ma
        sił żebyś nie zdała (chyba, że dałaś wstęp na końcu i pisałaś po angielsku;)
      • Gość: tomek Re: Błąd rzezcowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 20:27
        oj co ty sie takich szczegółów czepiasz? to nie jest wielki błąd, jeśli móiąże za jeden błąd rzeczowy nie udupiają to masz pięknie zaliczoną prace!
        • Gość: vesvaes Re: Błąd rzezcowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 20:34
          No tak, ale jaki bład!! Oparłam na tym błedzie calą pracę, bo przecież chodziło
          o ukazanie portretu matki.
          • Gość: tomek Re: Błąd rzezcowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 20:38
            jak masz 15 z tekstu, to z pracy ci wystarczy góra 6 i masz mature z polaka z głowy, głowa do góry!!
            • Gość: dfdaaf Re: Błąd rzezcowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 20:41
              TAk, wiem, ale...czy taki bład, a mianowicie oparcie polowy pracy na tym, ze
              matką Elzbiety jest Kolichowska, nie pokazuje, ze nie czytalam ,,Granicy''(
              moim zdaniem to wlasnie pokazałam w II cz.)!! Egzaminator w takim wypadku
              podobno moze skreślic pracę!= 0p., co jest równoważne z tym, ze nie zdaję
              maury!!;(
              • Gość: tomek Re: Błąd rzezcowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 20:43
                no jesli pól pracy pisałaś że matką Elżbiety jest Kochlichowska to na Twoim miejscu bym odmawiał rózaniec w intencji dobrego sprawdzającego co przymknie oko na tak widoczny błąd... sory:/
                • Gość: vwaegweg Re: Błąd rzezcowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 21:01
                  Moze bardziej szczegółowo: jakies 3 strony pisalam o ,,Przedmiosniu'',o matce
                  Cezarego itd. Pozniej z pośpiechu przeszlam do Granicy- zostala mi jedna
                  strona. Wiedząc, ze nie czytalam i ze moge popełnik jakies istotny bład
                  staralam sie byc powściągliwa. Napisalam, ze Kolichowska była zle postrzegana
                  przez Elzbiete- jej córke, ze w przeciwieństwie do matki Cezarego interesuje
                  sie bardzien sobą, meszczyznami, wyglądem, niżeli wlasną pociechą. Nie opiekuje
                  się nią podczas chroroby.

Porównując to do klucza- wnioskowanie jest wporzadku, ale przypisane
                  niewłaściwej osobie!Bowiek powyższy opis nadaje sie do opisu matki Elzbiety,
                  ale jej matka nie jest Kolichowska- gdyby nie moj pospiech, to moze
                  zauwazyłabym, ze w pierwszym zdaniu wyrażnie jest mowa o tym, ze to nie jej
                  matka<glupek>....
                  Jak to oceniacie? Moze jednak jest szansa an pare punktów z tej pracy? Moze nie
                  postawią mi ,,0''Co myslicie?
      • Gość: malinka Re: Błąd rzezcowy IP: *.aster.pl 04.05.07, 20:58
        z tego co czytam na forach dużo osób tak napisało w tym i ja:( albo pochrzanili
        imię matki cezarego,albo nie wiedzieli wogóle jak nazywa sie cezary.No i każdy
        pisze co innego -że skreślą albo oleją.Ciekawe czy nam zaliczą

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka