biala881 07.05.07, 21:08 Znacie jakieś ciekawe stony z różnymi testami z biologii? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
migocia2 Re: Biologia 07.05.07, 21:19 hejka tu podaje pare ston:) biologia.stencel.info/ niemczewska.webpark.pl/ a tu fajna stornka z biologi: www.logbia.republika.pl/biologia.htm a tu kopalnia testow :)mam nadzieje ,ze pomoglam www.insomnia.pl/%2A%2A%2A_TESTY_BIOLOGIA_%2A%2A%2A-t188405.html udanej maturki, ja zdaje biologie rozszerzona :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biala881 Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 21:22 dzięki bardzo, napewno się przydadzą te stronki. Ja zdaję biologię podstwową... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x SCIAGI!!!!!!!!! IP: *.tkdami.net 08.05.07, 13:54 Witam!! znalazlem ciakawa strone ze sciagami, napewno znajdziecie cos dla siebie: matura.zs.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistress Re: Biologia IP: *.tpnet.pl 07.05.07, 23:14 Oooooo dzieki dzieki!!! Ja tez rozszerzona.. i juz nie mam sily sie uczyc, a co gorsza - nie mam pojecia jak sie zabrac za kolejna powtorke ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia* Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 23:50 Ja tez daje bilogie i cienko to widze :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystaKamyk Re: Biologia IP: *.chello.pl 08.05.07, 12:01 Sorrki, ale te testy ogłupiają. Lepiej ich wogóle nie robić bo na rozszerzonym będą ci o coś innego pytać, niż jak sie nazywa skrzydło ptaka. Lepiej kupić w księgarni zbiór z Wsipu, dać te 26 zł, ale tam to są testy z prawdziwego zdarzenia. Powodzenia dziewczyny i chłopacy. Najważniejesz jest zeby się nie stresować i skupić sie na polseceniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwyczajny Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 00:11 a ja sie modle żeby podpasował mi arkusz rozsz z bioli i żebym dostał przynajmniej 95% - to rozwiąze wiele moich problemów. Czyżbym chciał za dużo ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: Biologia IP: *.dynip.asn.pl 08.05.07, 09:30 czego spodziewacie sie na maturze z bioli na podstawie????? macie jakies przypuszczenia? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubu Re: Biologia IP: *.g.intelink.pl 08.05.07, 10:49 Zwyczajny-nie sądze byśchciał za dużo.Ja po prostu musez mieć powyzej 90%.Od tego wiele zalezy. A zdaje rozszerzoną. Powodzenia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka z wrocławia Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 12:45 mam propozycję:) pozostańmy przy odpowiedzi,którą daliśmy wczoraj :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muchomorzyca Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:13 Nie. 95% da się zrobić. Ja w tamtym roku zdawałam rozszerzoną biologię, chemię i fizykę. Z biologii spokojnie, nie ucząc się specjalnie dostałam 88%, gorzej z chemią i fizyką. Ale w tym roku wszystko muszę tak poprawić:) Będzie dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistress Re: Biologia IP: *.tpnet.pl 08.05.07, 12:34 Ja tez licze na 90%, albo wiecej... Probna napisalam, bez nauki, z nieprzerobiona genetyka, biochemia, ewolucjonizmem i ekologia na 80%, wiec licze, ze moze sie uda... ;) Musze miec po 90% z wszystkich matur, zeby dostac sie na psychologie - jak na razie polski i angielski poszly dobrze, teraz najgorsze - biologia... Chociaz obawiam sie, ze bedzie jednak trudniejsza niz probna ;] A jak wy sadzicie? Wogole to moze ktos mi zarzuci pomyslem jak efektywnie wszytko jeszcze raz powtorzyc przed piatkiem? Robic znowu testy? Szczerze mowiac to juz nimi rzygam - przerobilam wszystkie ktore mam, a najbardziej wkurzajace sa testy typu Operon, z bledami w kluczu odpowiedzi ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muchomorzyca Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:42 Powtórz sobie tylko to co najmniej umiesz. Niekoniecznie testy, ale zwykłe przeczytanie teorii dużo daje i coś do piątku zawsze zapamiętasz;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistress Re: Biologia IP: *.tpnet.pl 08.05.07, 12:46 Hmm, chyba masz racje. To by byla biochemia :D Fotosynteza mi po prostu do lba nie wchodzi :P A powtarzasz moze zwierzaczki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muchomorzyca Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:55 Zwierzaczki, biochemię, roślinki, człowieka itd. już powtórzyłam, została tylko genetyka do powtórzenia :( Ale bardziej skupiam się na chemii i fizyce jadnak:) Bo biologię niekoniecznie muszę poprawić. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 20:49 hmmm wiesz ja też nie ucząc się do próbnej miałam 85%,ale to był banał.nie sądzę,żeby było tak prosto w piątek.Ale cóż każdy może pomarzyć o 95% :] Wystarczy tylko życzyć powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emila Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:44 Mam pytanie ;P Jak środek uspokajający wpływa na metabolizm komórki to do jakiego rodzaju czynników należy? Mogę powiedzieć, że mutagennych czy to jakieś inne? :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistress Re: Biologia IP: *.tpnet.pl 08.05.07, 12:49 Nie, niekoniecznie jest mutagenny (chociaz moze). A jakie dokladnie masz pytanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emila Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 13:03 "Thalidomid, określany jako łagodny środek uspokajający, spowodował silne deformacje anatomiczne u ponad 7000 dzieci urodzonych w końcu lat 50. XX wieku. Główny defekt polegał na znacznym skróceniu kończyn. lek ten wpływa na procesy metaboliczne w komórkach, zażywanie go jest więc szczególnie niebezpieczne podczas czwartego - szóstego tygodnia ciąży, kiedy formują się kończyny. Podaj nazwę rodzaju czynników, do których należy thalidomid?" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistress Re: Biologia IP: *.tpnet.pl 08.05.07, 13:30 Hmm szczerze mowiac to mnie zastrzelilas :D A powiedz mi, gdzie takie zadanie znalazlas? Moze bylo w jakims konkretnym dziale, konkretnej ksiazce? Bo nawet nie mam pojecia pod jakim katem nazwac taki czynnik. Hmmm powodujacy wady rozwojowe ;] Mutagenny nie. Poszperam i Ci powiem czy cos znalazlam na ten temat ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emila Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 13:35 Koleżanka (zeszłoroczna maturzystka) dała mi parę zadań jakie znalazła w kserach. No i się głowię. To jest w dziale rozrodczego z tego co widzę, bo inne zadania obok to porównanie spermatogenezy i oogenezy, budowa plemnika itd. W ogóle nie mam pojęcia jak się dzieli czynniki. W necie szukałam i nic. I jestem wkurzona, bo jak będzie coś w ten deseń to wrrrr :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 12:41 jeśli to przeczytasz, to podpowiadam że thalidomid jest teratogenny (co oznacza, że wpływa szkodliwie na rozwój płodu) pozdrawiam i życze powodzenia na maturze:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muchomorzyca Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:59 Na dzielącą się komórkę może być bardziej mutagenny. Może blokować pewne receptory komórkowe... Ale do jakich czynników należy to cięko powiedzieć:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistress Re: Biologia IP: *.tpnet.pl 08.05.07, 13:05 No albo moze byc inhibitorem jakichs szlakow metabolicznych :D No ciezko powiedziec bez znajmosci tresci zadania ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emila Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 13:14 Podałam treść zadania wyżej :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistress Re: Biologia IP: *.tpnet.pl 08.05.07, 13:32 Znalazlam taka nazwe: czynnik embriopatyczny (tzn ze zaburza organogeneze podczas zycia plodowego). Moze to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistress Re: Biologia IP: *.tpnet.pl 08.05.07, 13:36 albo po prostu: czynniki środowiskowy (zewnetrzny) - znalazlam taka klasyfikacje czynnikow powodujacych wady rozwojowe: genetyczne, mieszane, srodowiskowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistress Re: Biologia IP: *.tpnet.pl 08.05.07, 13:37 "Wady rozwojowe stanowią istotną przyczynę umieralności noworodków. Wywołane są przez czynniki: genetyczne (np. brak lub nieprawidłowa budowa chromosomów), środowiskowe (np. działanie promieniowania jonizującego, leków, niektórych związków chemicznych na zarodek, szczególnie w pierwszych miesiącach ciąży) oraz genetyczno-środowiskowe." mam nadzieje, ze pomoglam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emila Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 13:45 Ooooo.. Dziękuję. No to teraz niech się to zadanie pojawia na maturze, mamy punkt do przodu :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistress Re: Biologia IP: *.tpnet.pl 08.05.07, 13:50 heheh, no juz nas nie zastrzela ;) Pytalam sie jeszcze siostry (zdawala biol 2 lata temu i byla na medycynie :) ): na 1005 czynniki sie dzieli po prostu na srodowiskowe(zewnetrzne), genetyczne(wewnetrzne) i mieszane :) To moze Ty mi pomozesz: nigdzie nie moge znalezc w ksiazkach, jak to jest z chymotrypsyna: najpierw jest chymotrypsynogen, prawda? I potem cos na niego dziala i jest jakis caly taki szlak a ja nie moge tego znalezc :( Chyba byla tam enterokinaza.... Wogole bardzo bardzo bylabym wdzieczna, gdyby ktos wypisal mi chormony tkankowe w ukladzie pokarmowym i co one robia... W zadnym podreczniku nie znalazlam tego jasno wyltumaczonego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistress Re: Biologia IP: *.tpnet.pl 08.05.07, 13:54 n dobra, znalazlam stary zeszyt do biologii ;) to chyba idzie tak: trypsynogen pod wplywem enterokinazy zmienia sie w trypsyne i dziala na chymotrypsynogen, ktory zamienia sie na chymotrypsyne. Tylko gdzie jest wydzielana enterokinaza i pod jakim wplywem. Tak samo gastryna, sekretyna i cholecystokinina... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emila Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 14:40 enterokinaza, sekretyna - wydzielane przez gruczoły błony śluzowej dwunastnicy cholecystokinina - wydzielana przez błone śluzową jelita cienkiego gastryna - wydzielana w komórkach żołądka pobudza wydzielanie soku żołądkowego Cholecystokinina - wydzielana jest jak pojawiają się tłuszcze w dwunastnicy Sekretyna - wydzielana jest jak się pojawiają kwasy w dwunastnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: humanista Re: Biologia IP: 195.205.113.* 08.05.07, 14:40 enterokinaza przekształca trypsynogen w trypsyne w dwunastnicy tyle tylko bylo podane natomiast gastryna to hormon wydzielany przez zalodek pod wplywem rozciagania jego scian , cholecystokinina wydzielana jest przez sluzowke dwunastnicy i jelita czczego..yo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emila Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 14:41 Teraz ja: Dostępność H2O i stężenie chlorofilu nie są w normalnych warunkach czynnikami ograniczającymi hotosyntezę. Wytłumacz jak radzą sobie hodowcy roślin w szklarniach w celu zwiększenia fotosyntezy. Czy można regulować tylko jeden czynnik? Hmm.. W szklarniach podnosi się temperaturę tak? ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistress Re: Biologia IP: *.tpnet.pl 08.05.07, 14:45 W celu zwiekszenia intensywnosci fotosyntezy zwiekszaja ilosc dwutlenku wegla i podnosza temperature :) (czyli mozna regulowac wiecej niz jeden czynnik a a naturalnych warunkach czynnikiem ograniczajacym jest ilosc co2 i temperatura :) ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: humanista Re: Biologia IP: 195.205.113.* 08.05.07, 14:46 z tego co mi sie wydaje to rolnicy nawoza szklarnie (naturalnie) a destruenci rozkladjac ta materie wytwarzaja co2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistress Re: Biologia IP: *.tpnet.pl 08.05.07, 14:55 :) No na pewno nawoza, ale mysle ze raczej nie o to chodzi :) W szklarni panuje efekt cieplarniany :P Czyli duza ilosc CO2, podwyzszona temperatura :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxl Re: Biologia IP: *.adsl.inetia.pl 08.05.07, 15:05 W szklarniach umieszcza się zestalony CO2, czyli tzw. suchy lód. Dzięki tem podwyższa sie jego stężenie. Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla_dream Re: Biologia 08.05.07, 15:08 Dzięki za pomoc :)) Ja tu będę pisać jak bede miala z czyms problemy. Pomożecie mi, a dla Was to bedzie powtórka :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistress Re: Biologia IP: *.tpnet.pl 08.05.07, 16:35 No wlasnie, wlasnie :) To ja mam pytanie powtorkowe :D U jakich grup wystepuja: protonefrydia, metanefrydia, cewki malphigiego, gruczoly zielone :) A moze jeszcze ktos pamieta jak to bylo z zanerczami, pranerczami itd u kregowcow?? Odpowiedz Link Zgłoś
paulina9661 Re: Biologia 08.05.07, 17:42 Biologia jeszcze ujdzie... gorzej z chemia a fizyka to już koszmar! Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla_dream Re: Biologia 08.05.07, 19:09 protonefrydia - płazińce metanefrydia - pierścienice cewki Malphigiego - stawonogi? czy konkretnie owady? gruczoły zielone - nie wiem ;P O tych -nerczach wiem tylko tyle i szczerze mówiąc więcej mnie nie interesuje :D przednercze - zarodki wszystkich kręgowców pranercze - u dorosłych ryb i płazów, w zarodkach gadów, ptaków i ssaków Ja zaraz te swoje ksera z zadaniami przejrzę i wrzucę tu coś jak się wyłożę :P Odpowiedz Link Zgłoś
dib00 Re: Biologia 08.05.07, 19:26 Gruczoły zielone były u skorupiaków z tego co pamiętam. Ale nie wiem do czego to służy:P Pewnie do wydalania jak cała reszta;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: humanist Re: Biologia IP: 195.205.113.* 08.05.07, 19:28 pisalismy w tym samym czasie no u raka zaznaczony jest taki gruczoł Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla_dream Re: Biologia 08.05.07, 19:29 Aaa ;D Dobrze wiedzieć :)) Modlę się tylko, żeby nie było nic o rozmnażaniu nago- i okrytonasiennych. Nie umiem nic z tego :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: humanist Re: Biologia IP: 195.205.113.* 08.05.07, 19:27 gruczoły zielone... hm moze chodzi tu o skorupiaki(rak) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Owies Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.14, 13:31 Hodowcy aby przyspieszyć proces fotosyntezy zwiększają w szklarniach stężenie CO2 umieszczają w nich tzw. suchy lód jednocześnie zwiększając temperaturę w szklarni np. poprzez ogrzewanie. Regulacja tylko jednego czynnik nie spowoduje wzrostu intensywności procesu fotosyntezy. Odpowiedz Link Zgłoś
kaaaska2 Re: Biologia 09.05.07, 20:46 w operonie jest w cescie podsatwoej klasa 1 Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla_dream Re: Biologia 08.05.07, 19:34 Pobieranie i przewodzenie wody w roślinie odbywa się dzięki mechanizmowi aktywnemu i pasywnemu. Podaj, który mechanizm dominuje, gdy jest duża wilgotność powietrza. Uzasadnij odpowiedź. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistress Re: Biologia IP: *.tpnet.pl 08.05.07, 19:51 No to mysle ze kiedy jest duza wilgotnosc powietrza to dzieki aktywnemu bo nie zachodzi transpiracja. Dobrze mysle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistress Re: Biologia IP: *.tpnet.pl 08.05.07, 20:00 A jak ustawiaja sie chloroplasty w miekiszu palisadowym podczas duzego naswietlenia/zachmurzenia ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla_dream Re: Biologia 08.05.07, 20:04 naświetlenie - poziomo (równolegle) zachmurzenie - pionowo (prostopadle) :)) Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla_dream Re: Biologia 08.05.07, 20:00 Już miałam powiedzieć, że nie, a to mi się pomyliło, że pasywny jest w korzeniach. Aż musiałam zajrzeć do książki i się poprawić :D Odpowiedz Link Zgłoś
dib00 Re: Biologia 08.05.07, 21:05 Hmmm... A ta wilgotność powietrza nie jest powodowana tym, że jest wysoka temp i rośliny transpirują? Różnie to można interpretować. Bo w takim wypadku chodziłoby o pasywny. Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla_dream Re: Biologia 08.05.07, 21:07 Ja interpretuję takie zadania zawsze tak, że podane warunki po prostu są, były i organizm ma się do nich dostosować dopiero. Tu też przyjmuję, że wilgotne powietrze sobie po prostu było. Jak zareaguje na nie roślina. Cóż, klucz zawsze wielką zagadką potem jest ;D Odpowiedz Link Zgłoś
dib00 Re: Biologia 08.05.07, 21:17 Hmmm... No właśnie. W sumie wilgotność powietrza wpływa na stopień rozwarcia szparek (rany, jak to głupio brzmi!), więc twoja odpowiedź też wydaje mi się prawidłowa. Przypuśćmy, że sobie trochę potranspirowały przed, a jak już się zrobiło wilgotno to przestały:) Więc aktywnie... Tak powinno być dobrze;) Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla_dream Re: Biologia 08.05.07, 21:21 Nie wiem jak wy, ale ja mam wrażenie, że w sumie wiekszość wiedzy mi wyparowała z głowy. 2 różnice między płucami pająków a kręgowców. Ee, nie wiem jak to ugryźć.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistress Re: Biologia IP: *.tpnet.pl 08.05.07, 21:24 Ja to rozumiem tak, ze jesli jest duza wilgotnosc powietrza, to nawet jesli szparki sa szeroko otwarte, jakkolwiek by to nie brzmialo, to woda z nich i tak nie wyparuje. Wiec transpiracja nie zachodzi nie ma "ciagu" wody z korzeni do gory, wiec musi sobie roslinka zaczac pracowac zeby wode pobrac ;) Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla_dream Re: Biologia 08.05.07, 20:23 Zaplanuj doświadczenie, sprawdzające sluszność hipotezy - Im roślina wiekszą ma powierzchnię ulistnienia, tym więcej pobiera wody. W planie uwzględnij zestaw doswiadczalny i sposób ustalania wyników. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
dib00 Re: Biologia 08.05.07, 21:10 Ja bym dała 3 rośliny - bogato ulistnioną, średnio ulistnioną (próba kontrolna) i o małej liczbie liści. Wszystkie w tych samych warunkach środowiskowych. A z tą wodą to hmmm... Chyba każdej dać po tyle samo wody a potem po paru dniach sprawdzić która cierpi na niedobór wody... Najlepiej powinna trzymać się ta 3-cia, najgorzej 1-sza. 2-ga powinna zaczynać więdnąć. Wszystko to na skutek zmniejszenia turgoru w komórkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moniś Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 21:22 a ja bym po prostu porównywała poziomy wody w naczyniach :) a możecie mi w skrócie napisać czym się różni teza od hipotezy? bo zawsze mi się to myli ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistress Re: Biologia IP: *.tpnet.pl 08.05.07, 21:31 hmmm..... no hipoteza tylko przypuszcza, a teza stwierdza... Ale jak to w praktyce wyglada, nie mam pojecia, tez mi sie myli. Pamietacj tylko, ze problem badawczy moze byc pytaniem, np. czy wielkosc zwierzecia wplywa na dlugosc ciazy? natomiast hipoteza badawcza juz nie. Mozesz sobie zalozyc np. wielkosc zwierzeciaz wplywa/nie wplywa na dlugosc ciazy. No i na koniec doswiadczenia sa wnioski, czy potwierdzenia albo zaprzeczenie tezy... Chyba tak to idzie, ale zastrzegam ze nie jestem dobra w te klocki. Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla_dream Re: Biologia 09.05.07, 12:17 Podczepiam się pod pytanie. Czym w praktyce różni się hipoteza od wniosków? Wiem, że hipoteza to przypuszczamy coś dopiero, że tak będzie; wnioski już wyciągneliśmy, potwierdziliśmy doświadczeniem. Ale jak mam w poleceniu najpierw podać hipotezę, a potem wnioski to czym się bedzie różniło jedno od drugiego? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistress Re: Biologia IP: *.tpnet.pl 08.05.07, 21:26 Z ty,mi 3ma roslinkami dobry pomysl :) A co do pomiaru wody: wsadzic je do pojemnikow z woda i podzialka narysowana. Po tygodniu sprawdzic ktora najwiecej 'wypila' ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dib00 Re: Biologia 08.05.07, 21:32 O tym też myślałam, ale postanowiłam dać coś bardziej skomplikowanego :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistress Re: Biologia IP: *.tpnet.pl 08.05.07, 21:54 za co odpowiedzialne sa: filamenty aktynowe, filamenty posrednie i mikrotubule? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moniś Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 22:27 mikrotubule tworzą szlaki transportowe w komórce i ograniczają możliwość przemieszczania się organelli, współtworzą wici, rzęski u Eucariota. aktynowe - zmiana kształtu i ruchy pełzakowate pośrednie - nadają wytrzymałość Odpowiedz Link Zgłoś
jedrej18 Re: Biologia 09.05.07, 11:38 ja bym jeszcze dodał do doświadczenia nt wielkosci lisci a transpiracji warstwe oleju na wode, zeby nie parowala z naczynek. Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla_dream Re: Biologia 09.05.07, 10:44 Witam ekipę powtórkową ;D U stawonogów występuje różnorodność budowy odnóży w zależności od trybu zycia i sposobu poruszania. Oceń prawdziwość tego stwierdzenia, uzasadniając swoją odpowiedź przy użyciu dwóch argumentów. :)) Kurcze, nie wiem za co się chwycić w ramach powtórki. Najchetniej nic bym nie ruszyła :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moniś Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 11:05 nienawidzę, nie znoszę stawonogów ;( np odnóża skoczne u koników polnych i grzebne u turkucia? dzisiaj zwierzątka na mnie czekają :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia Re: Biologia IP: 82.160.254.* 09.05.07, 11:08 hehe mam to samo.... czuej sie jakjakis tluk:) zorbilam arkusz dzisaj i co?? marne 82% blech...dodam ze poprawiam mature wiec dla mnie to za malo....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mati Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 12:34 mówicie o9 rozszerzonej prawda? na podstawe chyba nie trzeba umiec o zwierzątkach, co nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moniś Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 12:41 Oblicz liczbę rodzajów gamet i klas fenotypów wytworzonych przez osobniki o następujących genotypach: 1. AaBbCcDd, 2. AABbCcDD. jak się liczy ilość gamet? rozpisywać wszystkie możliwości czy jest na to jakiś wzór? :P Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla_dream Re: Biologia 09.05.07, 12:52 ilość gamet = 2^n ^ - potęga n - ilość genów, które mają dwa różne allele Czyli tu by było: 1. 2^4 = 16 2. 2^2 = 4 Ja i tak zawsze rozpisuję, nie liczę z tego nigdy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moniś Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 12:56 o dzięki :-) ja też zawsze rozpisuję, ale można szybko tym wzorem sprawdzić :-) Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla_dream Re: Biologia 09.05.07, 13:05 Dwie cechy różniące ściany komórkowe bakterii Gram+ i Gram- 1. Gram + mają grubą ścianę wielowarstwową, Gram- mają cienką otoczoną drugą błoną komórkową 2. ??? Help? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotka Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 13:09 można to rozbić na dwie cechy: -gruba ściana/cienka ściana -jedna błona/dwie błony albo że np. jedne barwią się na czerwono a drugie nie czy jakoś odwrotnie... (zauważyłam że im więcej się uczę tym mniej umiem....;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moniś Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 13:10 wiesz co, ja kiedyś spotkałam się z tym pytaniem i pamiętam że chodziło o to, że mają grubą ścianę, a drugie to właśnie dwie błony, moja nauczycielka mówiła, że to się liczy oddzielnie i są dw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxl Re: Biologia IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.07, 13:11 ściana kom Gram+ łatwo pochłania fiolet goryczkowy, Gram- nie barwi sie fioletem Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla_dream Re: Biologia 09.05.07, 13:52 Mój kolejny problem z dwoma cechami :P Dwie cechy różniące budowę nabłonka wielowarstwowego płaskiego i tkanki chrzęstnej szklistej. 1. Nabłonek - komórki ściśle przylegają do siebie, chrzęstna - komórki zanurzone są w substancji międzykomórkowej, 2. ??? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moniś Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 14:00 ja bym dała obecność włókien ;p a wie ktoś czy na maturze są rodzaje ulistnienia? bo coś słyszałam, że już nie... Odpowiedz Link Zgłoś
toi-toi Re: Biologia 09.05.07, 14:02 vanilla_dream napisała: > Mój kolejny problem z dwoma cechami :P > > Dwie cechy różniące budowę nabłonka wielowarstwowego płaskiego i tkanki > chrzęstnej szklistej. > 1. Nabłonek - komórki ściśle przylegają do siebie, chrzęstna - komórki > zanurzone są w substancji międzykomórkowej, > 2. ??? > > :))) Może... Tkanka chrzęstna szklista jest odporna na ścieranie natomiast jeśli chodzi o nabłonek płaski wielowarstwowy to górna warstwa rogowacieje, jest ścierana a pod spodem tworzy się nowa... ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katarzyna Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 15:17 ejjj ja z podstaw, jakie są przystosowania konczyny gornej do jej funkcji??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tester Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 16:46 widze że zabawa w zadawanie pytań wre :D no to ja też zadam pytanie: " skąd pochodzi siła asymilacyjna u bakterii przeprowadzających fotofosforylację cykliczną? W odpowiedzi uwzględnij pochodzenie NADPH i ATP" pogłówkujcie troche ;) Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla_dream Re: Biologia 09.05.07, 17:03 Hmmm... W foforylacji cyklicznej chyba nie powstaje raczej NADPH ? ;> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwww Re: Biologia IP: *.toya.net.pl 09.05.07, 18:03 ni mi tez sie tak zdaje ze nie powstaje NDPH Odpowiedz Link Zgłoś
sajmonowic Re: Biologia 09.05.07, 18:08 oczywiscie ze nie powstaje, bo elektron powraca na fotosystem... do fotolizy wody tez nie dochodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 18:11 W fosforylcji cyklicznej nie powstaje NADPh tylko ATP Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla_dream Re: Biologia 09.05.07, 18:14 To nas Tester w bambuko zrobił ;P Podaj po dwa przykłady podobieństw i różnic w cyklu rozwojowym roślin nagonasiennych i okrytonasiennych. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwwwww Re: Biologia IP: *.toya.net.pl 09.05.07, 18:23 u okrytonasiennych nastepuje podwójne zapłodnienie U nagonasiennych powstaje bielmo pierwotne a u okryto bielmo wtorne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeeeee Re: Biologia IP: *.toya.net.pl 09.05.07, 18:26 A podobieństwo nie wiem....moze to że i u tych i u tych roslin wystepuje rodnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moniś Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 18:42 podaj po dwa przystosowania roślin do wiatro- i owadopylności :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwwwwwww Re: Biologia IP: *.toya.net.pl 09.05.07, 18:53 do wiatropylności to chyba to że one maja jakieś tam komórki powietrzne czy cos takiego.nie wiem dokladnie jak to sie nazywa A owadopylnosc to moze to ze wydzielaja jakies substancje wabiące te owdady Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla_dream Re: Biologia 09.05.07, 20:09 Do wiatropylności pewnie ma mały okwiat ale nic innego nie wiem. Do owadopylnosci tez tylko nektar i barwa mi przychodzi do głowy. ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tester Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 19:10 przykro mi - nikt nie zdał mojego mini testu ;) W pytaniu było sformułowanie SKĄD POCHODZI SIŁA ASYMILACYJNA - ATP pochodzi rzeczywiście z fotofosforylacji cyklicznej (jak słusznie zauważyliście), NADPH pochodzi natomiast z cyklu (szlaku) pentozofosforanowego (dopuszczalna odpowiedź: cyklu cukrów pięciowęglowych / pentoz). Tak więc po pierwsze nie zrobiłem nikogo w bambuko a po drugie czytajcie polecenia, nie zadałem przecież pytania: "czy NADPH u organizmów fotofosforylujących cyklicznie pochodzi wlasnie ze szlaku tej fotofosforylacji?". Pozdrawiam i uspokajam - moje pytanie było raczej olimpijskie niż maturalne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla_dream Re: Biologia 09.05.07, 20:11 Przepraszam za to bambuko jeśli Cię uraziło ;P Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla_dream Re: Biologia 09.05.07, 20:13 Zacytuję sama siebie, bo wczesniej nikt nie zwrócił uwagi na mojego posta, wiec go powtórzę :D Czym w praktyce różni się hipoteza od wniosków? Wiem, że hipoteza to przypuszczamy coś dopiero, że tak będzie; wnioski już wyciągneliśmy, potwierdziliśmy doświadczeniem. Ale jak mam w poleceniu najpierw podać hipotezę, a potem wnioski to czym się bedzie różniło jedno od drugiego? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistress Re: Biologia IP: *.tpnet.pl 09.05.07, 20:36 Jezeli hipoteza sie potwierdzila, to niczym! Takie jest moje zdanie i tak na chlopski rozum powinno byc. A ktos slyszal cos o trensfekcji itd???? Gdzies mi sie pzewinelo zadanie z tym a ja nie mam pojecia o co chodzi ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biologica Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 21:54 mam pytanie dotyczące metabolizmu, konkretnie oddychania komórkowego. To znaczy- dlaczego niedobór tlenu w cyklu Krebsa, prowadzi do zahamowania tego cyklu, mimo ze tlen przeciez nie jest substratem w tym cyklu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moniś Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 20:46 no to chyba będzie tak: (przykładowo) problem badawczy: wpływ wit. A na wzrok organizmów hipoteza: wit. A ma wpływ na wzrok organizmów wnioski: wit. A wspomaga odtwarzanie rodopsyny, wpływa na poprawne widzenie to tak? :/ ehh, problem i wnioski to tak, ale nie wiem co z hipotezą (?) Odpowiedz Link Zgłoś
dib00 Re: Biologia 09.05.07, 20:52 No przecież dobrą hipotezę dałaś. Hipoteza to takie nasze zdanie przed wysnuciem wniosków (ogólne, bez żadnych szczegółów, ale zgodne z wnioskami). To jakby odpowiedz na problem badawczy w stylu tak/nie (ale pełnym zdaniem). Cholera, ja nie umiem tłumaczyć:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moniś Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 20:56 ehh, to dobrze :) bo się zastanawiałam czy w tej hipotezie nie trzeba dać jeszcze określenie pozytywnie/negatywnie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dib00 Re: Biologia 09.05.07, 20:57 Można też napisać negatywnie/pozytywnie, ale nie jest to niezbędne. A oprócz tego hipoteza może być błędna! (chyba, że masz wysnuć wnioski;P). Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla_dream Re: Biologia 09.05.07, 21:00 Łoo, ale się temat rozrósł :) Jaką funkcję pełni przedrośle u paprotników? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moniś Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 21:03 eeee, rozmnażanie????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diboo:) Re: Biologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 21:03 Elongacja;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka z wrocławia Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 21:45 a mnie się wydaje,że po pierwsze przedrośla dzielimy na:męskie i żeńskie,więc pełnią funkcję rozrodczą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: squeez Re: Biologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 22:04 tez mi sie tak wydaje ze funkcja jest rozmnazanie plciowe. Btw sa przedrosla jedno i dwupienne. Jednopienne to skrzypy a dwupienne to widłaki, ale i gamety moga byc jednakowe i zroznicowane.. dżizys rosliny sa glupie.;/ Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla_dream Re: Biologia 09.05.07, 22:05 No raczej tak :) A teraz pomóżcie mi bo mam zadanie i nie umiem go zrobić. Komórka macierzysta gamet człowieka zawiera 46 chromosomów. a) określ, ile chromosomów będą zawierały komórki po zakończeniu - I podziału mejotycznego - 23 (?) - II podziału mejotycznego - 23 (?) b) Określ z ilu chromatyd będzie się składał każdy chromosom po zakończeniu: - I podziału mejotycznego - - II podziału mejotycznego - Ee, chromosom przecież zawsze składa się z dwóch chromatyd? :P Jak jest sama jedna chromatyda odciągniętam to to jest chromatyda a nie chromosom, prawda? Kurde coś namotałam. Help :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: squeez Re: Biologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 22:08 a) po drugim na pewno 23, a po pierwszym chyba tez 23 b)I jak tam jest 23 to tu bedzie 46 II 46 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biologica Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 22:38 to zadanie z chromosomami jest poprawnie zrobione. Mejoza to przeciez podział redukcyjny, jeżeli na początku było 46 chromosomów to po mejozie będzie 23. Owszem , mejoza ma 2 podziały, I i II ale zasadnicza róznica miedzy nimi jest taka ze w I podziale zajdzie crossing- over i powstana biwalenty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistress Re: Biologia IP: *.tpnet.pl 09.05.07, 22:42 a) jest zrobione dobrze, redukcja zachodzi juz w I mejozie b) po I- beda sie skladaly z 2ch chromatyd po II z jednej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka z wrocławia Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 22:42 właśnie tak myślałam o tym"b",czyli nie jestem aż taka głupia :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vanilla_dream Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 22:50 Ale chromosom może się składać z jednej chromatydy? ;P Odpowiedz Link Zgłoś
dib00 Re: Biologia 09.05.07, 22:13 Przedrośla to rozmnażanie płciowe, na pewno. Ale temat ulega elongacji;p O to mi chodziło;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: humanista Re: Biologia IP: 195.205.113.* 09.05.07, 22:31 ktos musial jakies auksyny zapodać ;) odpowiedzcie na to pytanie z chromosomami...bo chyba nie jest poprawnie zrobione... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biologica Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 22:39 humanisto , spójrz wyżej, odpowiedziałam na Twoje pytanie. Tak mi sie przynajmniej wydaje pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka z wrocławia Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 22:42 zgadzam się z tą pierszą częścią "a",ale nie z "b".tam jest wyraźnie napisane,ile chromatyd,a przecież chromatyda nie równa się chromosom... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biologica Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 22:45 masz racje, chromatyd będzie 46, bo chromosom składa sie z dwóch chromatyd siostrzanych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moniś Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 22:48 ale tam jest pytanie - z ilu chromatyd będzie składał się każdy chromosom...no i po drugim podziale mejotycznym zostaną niby po jednej chromatydzie, ale przecież potem są normalnie chromosomy i każdy ma po dwie chromatydy. ja bym dala w punkcie b w obu, że dwie chromatydy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka z wrocławia Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 22:50 to czekajcie.Jeszcze raz.1 chromosom składa się z 2 chromatyd tak?W takim razie jeśli liczba chromosomów zostanie zredukowana do 23 to jak dla mnie 23 x 2= 46. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vanilla_dream Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 22:52 E, spadam stąd spać niedługo :P 3majcie się ekipo pytaniowo-odpowiadaniowa z biologii ;P I'll be back .. jak wstanę ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biologica Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 22:53 mam taki sam tok rozumowania jak ty, tez tak mysle, będzie 2n czyli 46 chromatyd Odpowiedz Link Zgłoś
dib00 Re: Biologia 09.05.07, 22:52 Po jednej będą miały, gdzie tam po 2... Przecież to haplonty. Tak mi się wydaję. Z resztą ja nie myślę o tej godzinie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistress Re: Biologia IP: *.tpnet.pl 09.05.07, 22:58 na pewno beda mialy po jednej :) Zobaczcie sobie chociaz na jakies obrazki podzialow komorkowych :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka z wrocławia Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 23:01 w sumie masz rację.w takim razie nasza odpowiedź jest dobra do I podziału mejotycznego,czyli 46 a do II będzie 23.TAk?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vanilla_dream Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 23:03 "Chromosom to dwie chromatydy. Kiedy dzieli się, jedna chromatyda idzie do jednej komórki potomnej, druga do drugiej, potem jest proces replikacji, i każda tworzy drugą chromatydę na podstawie pierwszej - identyczną. " Wiedziałam, że chromosom nie moze miec jednej chromatydy! :D Ide spac. Dobranooooc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka z wrocławia Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 23:05 kurcze,ale patrzyłam na rysunek i tam rzeczywiście jest 1 :/ jak masz 3 część OPERONU to sobie z tyłu sprawdź.więc ja już nic nie wiem :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moniś Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 23:08 ja bym się skłaniała do tego co mówi vanilla, rzeczywiście najpierw jest jedna chromatyda, ale przecież potem druga jest "odtwarzana" ;p i tworzy się chromosom zbudowany z dwóch chromatyd <myśli> eee, za późna godzina jak dla mnie ;p Odpowiedz Link Zgłoś
dib00 Re: Biologia 09.05.07, 23:09 Ale to jest o mitozie, a my tu o mejozie prawimy... Odpowiedz Link Zgłoś
the_mistress Re: Biologia 09.05.07, 23:05 no macie racje, po I podziale - 46, po drugim 23 to idzie tak I podzial 4d->2d, 2n->2n II podzial 2d->1d, 2n->1n Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka z wrocławia Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 23:07 wiesz zaczynam w to już wątpić.tak twierdziłam,ale teraz to już nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biologica Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 23:03 odnośnie podziałów komórkowych- co to nondysfuncja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moniś Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 23:07 chyba nondysjunkcja? ;) nierozchodzenie się chromosomów homologicznych w trakcie mejozy, w wyniku czego dochodzi do mutacji liczbowych :) Odpowiedz Link Zgłoś
the_mistress Re: Biologia 09.05.07, 23:07 nondysjunkcja to jest jak chromosomy sie nie rozchodza do biegunow komorki i po podziale jedna ma zwielokrotniony garnitur chromosomowy, moze tez nie zajsc cytokineza i wtedy komorka bedzie poliploidem. Nondysjunkcja czesto wystepuje pod wplywem kolchicyny. Odpowiedz Link Zgłoś
dib00 Re: Biologia 09.05.07, 23:08 Nieprawidłowe rozchodzenie się chromosomów podczas podziału komórkowego. Może prowadzić do poliploidyzacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka z wrocławia Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 23:09 a dupa...jutro tu przyjdę,bo nie mam głowy już do tego.nie bedzie takiego pytania na maturze,mam nadzieję :) Odpowiedz Link Zgłoś
the_mistress Re: Biologia 09.05.07, 23:11 jakby bylo to bedziesz juz wiedziala o co chodzi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biologica Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 23:14 w takim razie zjawisko poliploidyzacji jest jakby odpowiednikiem do nondysunkcji, tylko ze ma miejsce u euploidów??? I prowadzi do powielenia całych zestawów chromosomów??? Z nondysfunkcją wiedziałam o co chodzi, ale chciałam was przetestować.. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dib00 Re: Biologia 09.05.07, 23:12 Na maturze rzadko wymagają takich terminów, ale widziałam w jednej maturze (grudzień 2005) powód powstawania triplontów. Na szczęście nie wymagali nazwy tego zjawiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vanilla_dream Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 23:18 I cykl podziałowy heterotypowy redukcja chromosomów z 2n do n. Na początku mamy 2n = 46 chromosomów = 92 chromatydy. Tak? Następuje podział I i mamy n = 23 chromosomy = 46 chromatyd. Tak? Zaczyna się drugi podział, robi się, robi, 46 chromatyd się odciągneło na dwie strony: po 23 na każdą komórkę, dobudowały sobie drugą i mamy po 23 chromosomy w komórce = 46 chromatyd po II podziale. Tak? Spać mi to nie dało :D Czyli i tu i tu jest 46 chromatyd :) Tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biologica Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 23:22 tak, tez tak mysle... nie wiem czy zwróciliscie na to uwagę ale namaturze rozszerzonej 2005 i 2006 jedne z pierwszych pytan dotyczyły podziałow komórkowych wstawienia liczby chromosomów w fazie S i określenia procesów jakie mają tam miejsce.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka z wrocławia Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 23:23 ciiiiiicho,ale na próbnej teraz nic nie było,więc teraz też nie będzie :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka z wrocławia Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 23:22 ja tak obstawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biologica Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 23:26 a ja stawiam na sen... przynajmniej teraz. jutro czeka nie jeszcze trochę pracy...a organizm upomina się o swoje.. salvus :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka z wrocławia Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 23:28 papa,ja też chyba idę.do jutra w takim razie :) Odpowiedz Link Zgłoś
dib00 Re: Biologia 09.05.07, 23:33 Ale one sobie chyba nie dobudowują kolejnej chromatydy po II-gim podziale:/ A z resztą nie wiem ;p Odpowiedz Link Zgłoś
dib00 Re: Biologia 09.05.07, 23:44 Hmmm... Chyba bym się ostatecznie skłoniła do tych 46-ciu... Bo inaczej by wyszło, że po podziale mejotycznym człowiek ma 4 razy mniej chromatyd. Pfe, idę spać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moniś Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 11:37 jeszcze... ;) czy tylko ja się tak boję?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeeeee Re: Biologia IP: *.toya.net.pl 10.05.07, 11:44 Jakość szeroko pojętego środowiska zwierzyny decyduje nie tylko o jej jakości osobniczej, lecz przede wszystkim o jej dopuszczalnym zagęszczeniu. Przyjęte w tym zakresie kryterium tzw. pojemności łowiska dotyczy w gruncie rzeczy pojemności wyżywieniowej środowiska (wydolności żernej łowiska). Istnieje konieczność określenia dopuszczalnego ze względów gospodarczych zagęszczenia zwierzyny grubej (łosie, jelenie, sarny, rysie, wilki, dziki) w łowiskach leśnych. Podaj trzy argumenty, którymi uzasadnisz swoje stanowisko wobec przedstawionego wyżej poglądu o konieczności odławiania zwierzyny grubej w niektórych łowiskach to było na ktorejs z matur.jakie tu moga byc argumnenty??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moniś Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 11:48 też przeglądałam dzisiaj tą maturę :P właśnie to mnie zastanawiało, jedno to bym dała, że w środowisku jest mało pokarmu, może też coś o tym, że przegęszczenie jest dla tych organizmów niekorzystne (prawo Alleego), ale co trzecie?? Odpowiedz Link Zgłoś
the_mistress Re: Biologia 10.05.07, 12:01 Przeciez jak konczy sie II podzial meojtyczny to chromatydy nie "odbudowywuja" sobie drugich!!! One czekaja na polaczenie z homologicznymi z drugiej gamety!! I wtedy dopiero wygladaja "normalnie" - skladaja sie z dwoch chromatyd! Mowie Wam, najlepiej zapamietajcie sobie ten schemat, bo czeeeesto powtarza sie w zadaniach maturalnych pytanie o ilosc DNA i chromosomow: I podzial mejotyczny: 2n->2n 4c->2c (c-ilosc DNA) II podzial mejotyczny 2n->1n 2c->1c Natomiast w mitozie wyglada to tak: 2n->2n 4c->2c Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla_dream Re: Biologia 10.05.07, 12:08 Jakby sobie nie dobudowywały, to by na zakończenie mejozy były 23 chromatydy. Po połączeniu się z drugą gametą miałyby łącznie 46 chromatyd, a przecież na początku mejozy jest 2n = 46 chromosomów = 92 chromatydy :) Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla_dream Re: Biologia 10.05.07, 12:09 "II podzial mejotyczny 2n->1n" No właśnie :) Więc 1n = 23 chromosomy = 46 chromatyd :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moniś Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 12:11 a czy IIpodział mejotyczny nie powinna raczej wyglądać tak? II podzial mejotyczny 2n->1n 2c->2c < Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: squeez Re: Biologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.07, 12:54 A moze by se tak w łeb strzelić? za duzo bio to nie zdrowo ;) jak nie wyskocza z jakas masakrycznie trudna teoria a zadania bede typu "pomysl i napisz" to bedzie luksus :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble:) Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 13:43 II podział wygląda tak: 2n-1n 1c-1c a generalnie jest tak: w interfazie replikacja: 2n2c->2n4c I podział mejtoyczny: 2n4c->1n2c II podział mejotyczny (analogiczny do mitozy):1n2c->1n1c Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble:) Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 13:45 tzn 1n2c->1n1c o tak wyglada II mejotczny już mi sie wszystko zacznya mieszac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vanilla_dream Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 14:18 Znalazłam takie zadanie na internecie. Eee, help? :) "Jakie znaczenie dla organizmu ma fakt, że erytrocyty muszą się przeciskać przez naczynia włosowate, których średnica jest często mniejsza od średnicy krwinki?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biologica Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 14:23 krew razem z gazami oddechowymi dochodzi do każdej komórki ciała? Odpowiedz Link Zgłoś
the_mistress Re: Biologia 10.05.07, 14:26 wydaje mi sie, ze to stwarza podcisnienie i dzieki temu tlen jesdt oddawany do pobliskich komorek... Ale nie wiem jak to ladnie ujac w slowa :D (to na takiej zasadzie m/w jak w klebuszku nerkowym - tetniczka doprowadzajaca ma wieksza srednice niz odprowadzajaca dzieki zcemu jest cisnienie na scianki klebuszka) Odpowiedz Link Zgłoś
the_mistress Re: Biologia 10.05.07, 14:24 dobra, juz znalazlam ;) teraz na 100% to idzie tak: I podzial: 2n->1n 4c->2c II podzial 1n->1n 2c->1c I jezeli komorka miala na poczatku 46chromosomow, to po 1 podziale ma ich 23, po drugim takze 23 tylko ze skladaja sie juz z 1 chromatydy (1c) :) Mam nadzieje, ze juz jest jasne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaaaska Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 15:03 a Ty missters na jakie kierunki skladasz? Odpowiedz Link Zgłoś
the_mistress Re: Biologia 10.05.07, 15:54 na psychologie stosowana :) A Ty?? Ja musze dzisiaj jeszcze przypomniec sobie cykle (fotosynteza, oddychanie, ornitynowy), bo z tego leze + prawa Mendla - nigdy ich nie umialam na pamiec :D Czy bylby ktos tak mily i wypisal mi prawa z ekologii, prosze prosze!!! Te wszystkie Alleny Szelfordy Liebigi itd ok??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaaaska Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 17:12 ja pislama bille rozszerzenie w zeszlym roku, co Wy tyle zadymy robicie. Tego co tam wymienilas nawet na tym rozszerzeniu nie bedzie. Ja tez na psychologie na uw, pozdrowionka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
the_mistress Re: Biologia 10.05.07, 17:33 Heheh, no mam nadzieje, ze nie bedzie :) Ja na uj, wiec nie jestesmy konkurentkami ;) :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biologica Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 14:55 uczycie sie jeszcze? ja mam zamiar jeszcze przejrzeć anatomie i biotechnologie, ale już czuje jak mój układ współczulny reaguje na stres? wieczorem sie relaksuje i słucham vivaldiego,i poczytam biblie...:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka z wrocławia Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 14:57 ja jeszcze zrobię jeden teścik i ogólnie przeglądnę człowieka a potem tylko relax:) Jestem dobrej myśli:) może nie będzie aż tak straaasznie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biologica Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 15:02 trzeba byc dobrej mysli pozytywne nastawienie to 1/3 sukcesu..."per aspera ad astra" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moniś Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 15:09 ehh, no właśnie, stres tylko może nam przeszkodzić, a na pewno nie pomóc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vanilla_dream Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 16:39 Ja właśnie przyszłam z 1,5 godzinnego spraceru i zabieram się za jakieś powtórki. Ludzie, mogłam iść na profil bio-chem to bym teraz nie stękała tyle, ale po ptakach już :P Powiedzcie mi, czy wykresy się rysuje ołówkiem czy długopisem? I tabelki? :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeeeeee Re: Biologia IP: *.toya.net.pl 10.05.07, 16:41 Ja jestem w klasie biol-chem i tez stękam ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
the_mistress Re: Biologia 10.05.07, 16:44 o, dobre pytanie z tym olowkiem. Podpinam sie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moniś Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 16:45 właśnie też się zastanawiałam nad wykresami, ale może lepiej długopisem, bo podobno tego co ołówkiem nie sprawdzają... ja jestem biol-chem, ale i tak się boję :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: squeez Re: Biologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.07, 17:43 ja tez bio chem i stresor sie pomalu wlacza.... Oby były pytania na takim poziomie jak w zeszlym roku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: the_mistress Re: Biologia IP: *.tpnet.pl 10.05.07, 22:20 ja nadal nie wiem :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka z wrocławia Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 19:00 no chyba całkiem nieźle :) koło 85% będzie,ale głupie błędy też zostały popełnione...a tobie?jak? Odpowiedz Link Zgłoś
the_mistress Re: Biologia 11.05.07, 22:27 ja licze ze 80% mam na pewno i teraz czy wyzej to juz nie mam pojecia :( ale jestem na siebie strasznie wsciekla, bo stracilam 2 punkty w najglupszy z mozliwych sposobow - niedoczytanie zadania :/ Poza tym boje sie ze beda jednak strasznie ciac do klucza i nie poddobaja mi sie te przykladowe odpowiedzi :P Nie ma co wyliczac punktow, bo nikt nie wie jak ocenia te "otwarte" zadania. Trzeba czekac do konca czerwca :( I jeszcze jedno: uwazam ze to jest cholernie niesprawiedliwe, ze ta matura praktycznie wogole nie sprawdza wiedzy - matura podstawowa wymagala juz wiekszej!!! Po cholere sie uczyc 3 lata w liceum jesli z odrobina inteligencji mozna napisac ta mature z dobrym wynikiem :/ Odpowiedz Link Zgłoś