marple18 10.05.07, 16:54 Czy ktoś wie jakie są stawki dla sprawdzających pisemne matury? Doszły mnie słuchy, że 4 złote i 12 groszy za arkusz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kaaa1234 Re: stawki dla egzaminatorów IP: *.toya.net.pl 10.05.07, 17:04 polonisci dostaja sporo wiecej, bo i wiecej roboty maja:) moim zdaniem powinni sprawdzac to za darmo, bo dzieki temu, ze odeszly 3klasy to wielu nauczycieli ma smieszna ilosc godzin pracy w tygodniu (np. 8 godzin na tydzien;P podczas gdy wiekszosc ludzi 8 na dzien <lol> Odpowiedz Link Zgłoś
marple18 Re: stawki dla egzaminatorów 10.05.07, 17:10 za to, że mają teraz 8 godzin od stycznia potracano im kasę z pensji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaaa1234 Re: stawki dla egzaminatorów IP: *.toya.net.pl 10.05.07, 17:11 tak? a to w takim razie zwracam honor:) Odpowiedz Link Zgłoś
lek_na_sraczke Re: stawki dla egzaminatorów 10.05.07, 17:17 Tyle pieniędzy muszą przeznaczyć na to sprawdzenie... Lepiej jakby każdy uczeń sprawdzał swoje matury za darmo. Myślę, że każdy byłby zadowolony, a budżet znacznie bardziej zasobny. Odpowiedz Link Zgłoś
summerlove Re: stawki dla egzaminatorów 10.05.07, 17:22 lek_na_sraczke napisała: > Tyle pieniędzy muszą przeznaczyć na to sprawdzenie... Lepiej jakby każdy uczeń > sprawdzał swoje matury za darmo. Myślę, że każdy byłby zadowolony, a budżet > znacznie bardziej zasobny. :)) no ja mogę swoje sprawdzić!! i to ja im nawet mogę zapłacić 4zł 12 gr od każdej pracy którą sama sobie sprawdzę. ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
lek_na_sraczke Re: stawki dla egzaminatorów 10.05.07, 17:24 Ja też!!! Nawet 5zł bym im zapłaciła, żeby było na okrągło :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: stawki dla egzaminatorów IP: *.chello.pl 10.05.07, 17:31 na rękę 3,50 od pracy i 2,50 od ucznia na ustnej. moim zdaniem smieszne pieniądze. w mcdonaldzie wiecej by zarobili hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n Re: stawki dla egzaminatorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 17:38 Masz stawki z księżyca, za takie pieniądze w życiu żaden egzaminator nie pracowałby (wiem, co mówię, bo co roku sprawdzam i stawka jest o wiele wyższa- polonista). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greypc Re: stawki dla egzaminatorów IP: *.n.intelink.pl 10.05.07, 17:39 4 zł coś dostają weryfikatorzy, sprawdzający dostają jakos 12zł. bylo dzis w teleexpressie. czym sie wlasciwie roznie weryfikator od sprawdzającego? werfikator chyba tylko sprawdza pracę jako druga osoba, patrzy czy osoba sprawdzająca nie popełniła jakiegoś błedu. czy tak? jesli tak, to chyba 4zł za pracę nie jest taką zła stawką. Odpowiedz Link Zgłoś
summerlove Re: stawki dla egzaminatorów 10.05.07, 17:47 Gość portalu: greypc napisał(a): > 4 zł coś dostają weryfikatorzy, sprawdzający dostają jakos 12zł. > bylo dzis w teleexpressie. > > czym sie wlasciwie roznie weryfikator od sprawdzającego? werfikator chyba tylko > > sprawdza pracę jako druga osoba, patrzy czy osoba sprawdzająca nie popełniła > jakiegoś błedu. czy tak? jesli tak, to chyba 4zł za pracę nie jest taką zła > stawką. tak. i tez rano to ogladalam. podobno nie chca sprawdzac naszych matur ;(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: stawki dla egzaminatorów IP: 83.168.96.* 10.05.07, 18:04 weryfikator jeszcze raz podlicza punkty i sprawdza jeszcze raz zadania, które wywołują największe kontrowersje. Przechlapana robota, bo parę setek prac trzeba przelecieć. Wiem że w zeszłym roku w moim województwie dostawał okreslona kwotę, nie od sztuki, tylko za całość i to było wg plotek 1200 zł brutto. Ja zarobiłam 1700 na sprawdzaniu prac, a zawaliłam tylko 3 weekendy (6 dni od wschodu do zachodu słońca), a oni musieli przychodzić prawie codziennie popołudniami, odwalac najgorszą cześc roboty (podlicznie punktów, brrr), a na rękę poszły śmieszne pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: stawki dla egzaminatorów IP: 83.168.96.* 10.05.07, 17:59 w zeszłym roku było 8 brutto (czyli na rękę jakieś 6 zł z haczykiem) za poziom podstawowy (Wos i historia), a 10 brutto za poziom rozszerzony. Nie wiem jak polski. Natomiast informacja dotyczyła sytuacji w śląskim, czy dolnosląskim, tam obniżyli stawki, i dlatego się nauczyciele zbuntowali. Ja się nie dziwię, na sprawdzenie pracy trzeba ok 20 min srednio poświęcić, wtedy wychodzi 12 złotych za godzinę na rękę. Podobnie mozna w McDonaldzie paca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: stawki dla egzaminatorów IP: 83.168.96.* 10.05.07, 18:05 ostatnie zdanie bez sensu, powinno być"podobnie może w McDonaldzie płacą" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maturzystka z Maca Re: stawki dla egzaminatorów IP: *.piotrkow.net.pl 10.05.07, 18:06 Jesli liczysz, że w MacDonaldzie zarobisz 12zł na godzinę to życzę powodzenia. Sprawdzanie prac to w koncu obowiązek nauczycieli, niech nie narzekaja na pracę, przynajmniej wakacje mają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: stawki dla egzaminatorów IP: 83.168.96.* 10.05.07, 18:13 Otóż nie jest to obowiązek nauczyciela. Każdy nauczyciel ma prawo wyboru czy chce byc egzaminatorem czy też nie. Jak juz jest egzaminatorem w styczniu podpisuje deklarację czy bedzie sprawdzał matury, czy też nie. Natomiast nie w porządku jest to, że pozbierali od ludzi deklaracje w styczniu, a na tydzień przed sprawdzaniem prac zmieniaja zasady. Kazdy by się wkurzył, zwłaszcza, że dyskryminowani sa jedynie nauczyciele z jednego województwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: stawki dla egzaminatorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 18:07 weryfikatorzy szybko wpadli na to, że za mało kasy dostają za arkusz. Jutro mieli zacząć pracę, a nagle przypomnieli sobie, że za mało sie im płaci... jesteśmy chyba jakimś pechowym rocznikiem... najpierw fantastyczne pomysły ministra Giertycha, teraz weryfikatorów... a kto na tym wszystkim najwięcej ucierpi? maturzyści... ale chyba to nikogo nie interesuje... :/ wszystko do 30 czerwca miało się wyjaśnić, ale w tych okolicznościach, to nie wiem kiedy na opolszczyźnie zostaną rozdane świadectwa maturalne :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greypc Re: stawki dla egzaminatorów IP: *.g.INTELINK.pl 10.05.07, 18:11 spokojnie. oni tylko tak gadają, ale jak nic im się nie uda utargować to i tak wezmą się do sprawdzania. logiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: stawki dla egzaminatorów IP: 83.168.96.* 10.05.07, 18:22 bo niestety, zasady są zmieniane tuż przed sprawdzaniem. Dwa lata temu praca weryfikatora to byla bajka, bo z całego pakietu, który sprawdzał egzaminator, weryfikator wybiórczo sprawdzał po kilka prac arkusza rozszerzonego i podstawowego. Pamiętam, że moja pani weryfikatorka podchodziła do mnie i prosiła, zeby odkładac jej do sprawdzenia takie prace z krótkim wypracowanie. A stawkę za weryfikację miała zblizoną do stawki egzaminatora, który niestety musiał sprawdzic wszystkie prace, również te pisane hieroglifami i na 10 stron maczkiem. W ubiegłym roku robilam szkolenie na egzaminatora z Wosu i miałam propozycję, żeby zostać weryfikatorem, intuicja podpowiedziala mi, żeby się za to nie brać. I faktycznie, tuż przed sprawdzaniem weryfikatorzy dowiedzieli się, że maja sprawdzic WSZYSTKIE prace (a nie wybiórcze), i odwalac przy tym najgorsza robotę (zliczac punkty, sprawdzac jeszcze raz wypracowania i zadania otwarte). To jest naprawdę katorżnicza robota, bo w zasadzie na sprawdzenie arkusza muszą poswięcić prawie tyle samo czasu, co egzaminator, a mają dostac połowe mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
marple18 Re: stawki dla egzaminatorów 10.05.07, 18:31 Wszystkim, którzy piszą, że nauczyciele mają mało pracy i dużo wakacji polecam - zostań nauczycielem, a przekonasz się jaki to miód Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: stawki dla egzaminatorów IP: 83.168.96.* 10.05.07, 18:37 oczywiście, dlatego, jeżeli ktoś mi zarzuca, że pracuje połowę tego co inni, a mam wakacje 2 miesiące odpowiadam, że w zasadzie to tez mógł skończyć kierunek nauczycielski i podjąc pracę w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bunny_Kou Re: stawki dla egzaminatorów IP: *.chello.pl 10.05.07, 19:55 A ja na waszym miejscu nie bylabym taka pewna, ze tylko gdziestam na slasku sie prace opoznia. Przeciez one sa rozsylane miedzy wojewodztwami i sie moze okazac ze Slask ma np Mazowieckie i przerąbane ;/ I nie bedzie tak ze jedni dostana pozniej inni wczesniej- jak sie opozni to nam wszyskim. Fatalnie bo sie dostalam na uczelnie zagraniczna i musze im to wyslac jak najszybciej :/ Odpowiedz Link Zgłoś
marple18 Re: stawki dla egzaminatorów 10.05.07, 20:01 sprwadź,czy Dolny Śląsk i Mazowsze to ta sama Okręgowa Komisja, prace są przesyłane tylko w ramach jednej OKE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gohha1 Re: stawki dla egzaminatorów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.07, 20:04 tak- to prawda, tylko w ramach OKE. Odpowiedz Link Zgłoś