monika16551 11.05.07, 18:24 Jak tam przygotowani z chemii? Dla mnie chemia bedzie na szczęście ostatnim egzaminem. Musze się postarać o dobry wynik. Jak myslicie czego mozemy się spodziewać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Peter :-) Re: W środe chemia xD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 18:31 Dla mnie to bedzie taki polmetek, bo jeszcze czeka mnie po tym Fizyka :-). A czego mozna sie spodziewac? Napewno bedzie duzo chemii organicznej, ktorej zabraklo na probnej maturze i wszelkiego rodzaju doswiadczenia oraz czego nigdy nie moze zabraknac - elektroliza, ogniwa, reakcje redoks. W kazdym razie chemia nie jest do nauczenia w pare dnii, tu trzeba juz sie bylo uczyc dluzszy okres czasu, wiec...dla tych z nozem na gardle moze byc ciezko, to nie biologia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika16551 Re: W środe chemia xD IP: *.CNet2.Gawex.PL 11.05.07, 18:36 Ale mi chodzi o zakres podstawowy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter :-) Re: W środe chemia xD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 18:41 To juz nie moja dzialka...:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mijaaa Re: W środe chemia xD IP: *.acn.waw.pl 11.05.07, 19:55 popieram-ja zdaje rozsz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fa'bel Re: W środe chemia xD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 20:03 peter, a na ktora am sie wybierasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika16551 Re: W środe chemia xD IP: *.CNet2.Gawex.PL 11.05.07, 20:21 To co nie ma tu nikogo kto zdaje chemie podstawową? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter :-) Re: W środe chemia xD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 20:27 Wybieram sie na SLAM, CM na UJ i albo do LOdzi albo do Wroclawia. Jeszcze nie wiem dokladnie :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fa'bel Re: W środe chemia xD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 20:30 ja mysle o lodzi albo cmuju :) na lekarski ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter :-) Re: W środe chemia xD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 20:35 Krakow to Krakow :-D Blisko do Zywca :-D A tak na serio to opcjonalnie skladam jeszcze na farmacje, z ktorej mysle za rok poprawiajac wyniki skladam bym znowu na lekarski, ale mysle ze w tym roku juz sie dostane :-D Zobaczymy, nie ma co zapeszac, trza sie uczyc :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fa'bel Re: W środe chemia xD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 20:44 ja skladam tylko na lekarski, medycyna to medycyna, a jak nie wyjdzie, to za rok sobie poprawie :) chociaz nie chce przechodzic jeszcze raz przez te stresy maturalne :P licze na chemie, chociaz mam nadzieje, ze nie bedzie az tak prosta jak dzisiejsza matura ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter :-) Re: W środe chemia xD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 21:01 Fakt,fakt....ale ja ten rok wlasnie przesiedzialbym na farmacji, juz cos podlapal itd. A co do Chemii to racja, czuje, ze nie bedzie to latwa przeprawa jak z biologia, chociaz przyznam, ze po probnej liczylem na cos latwiejszego z biologii i okazalo sie, ze jednak.....Najgorzej jest z fizyka, nie ma sie co oszukiwac, jeszcze jak przywala cos milego, jak prawie zawsze, to znowu bedzie: Biologia - 70-90% Chemia 70- 80% Fizyka 30-50% I gadaj z takimi.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fa'bel Re: W środe chemia xD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 22:39 ja poki co zamierzam sie nie stresowac kalkulacjami, bo jakby mi jeszcze to doszlo do wszystkich stresow, to nie dotrwalabym do wynikow ;) co do fizyki, to raczej nie jest to moj konik, ale to chyba jak u wiekszosci licealistow ;P ale nie chce jakiegos superlatwego arkusza, bo znowu beda same ochy i achy w postach forumowych jak to wszystko banalnie sie poukladalo :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleble Re: W środe chemia xD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 22:42 chemia jest najbardziej przewidywalna sposrod trzech przedmiotow, ktore konieczne sa na medycyne. bedzie to co zawsze, standard - wszystkiego po trosze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiulla102 Re: W środe chemia xD IP: *.lubin.dialog.net.pl 11.05.07, 23:03 Widze, ze zebranie przyszlych medykow;) Dolaczam sie wiec! Jak dla mnie biologia była w sam raz - skoro się uczyłam, cośtam nawet myślę ;) ... no to 80 procent mi się należy ( czy się stoi, czy się leży...) heh Wiecie, że zwiększyli limit miejsc na AM?;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asik Re: W środe chemia xD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 23:07 Ja wybieram ię na stomatologię, matura z biol nie tak tragicznie, mm nadzieję ze chemia nie bedzie taka łatwa, bo konkurencja bedzie duuuuża:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiulla102 Re: W środe chemia xD IP: *.lubin.dialog.net.pl 11.05.07, 23:14 Pytanie, jaka bedzie fizyka;) Na próbnej byly moje ulubione działy...prawdopodobienstwo,ze sie powtorza jest niewielkie:/ No ale jakos to bedzie...juz jestem na takim etapie, ze nie wazne jak -byleby miec to za soba;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E Re: W środe chemia xD IP: *.e-wro.net.pl 11.05.07, 23:33 Na chemii raczej nie ma się co spodziewać jakiś udziwnień. Będą typowe zadania. Robiłam dzisiaj matury z poprzednich lat. Na każdej pojawia się praktycznie to samo. [jak już ktoś tam wcześniej wymieniał]. Ja się wybieram na PWr- chemia w najczystszej postaci. Jeszcze matma w pn, ale to raczej formalnośc. [podpisanie pracy i wyjście:P] Mam nadzieję, że znowu nie będzie żadnego progu. : D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: W środe chemia xD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.07, 13:02 po biologii byłam ła, ze taka prosta a co do chemii to sam nie wiem, moze i i lepiej żeby była równie łatwa:P ale cos mi sie wydaje,zę to od niej zależeć bedzie nasza kolejnośc w szeregu na stduia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karmel :) do E IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.07, 10:15 to moze sie spotkamy bo ja tez chce tam isc ;) a progu to raczej nie bedzie bo to nizszowy kierunek, jeszcze czysta chemia to juz calkiem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E Re: do E IP: *.e-wro.net.pl 13.05.07, 16:05 A jesli mozna wiedziec, zdajesz matematyke? czy bazujesz na samej chemii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karmel :) Re: do E IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.07, 20:27 zdaje chemie ;) i matme ;) a Ty jak ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E Re: do E IP: *.e-wro.net.pl 13.05.07, 20:35 też chemię i matmę[roz], tylko tak jak już mowiłam z mat. na bakier. ; P chociaż w tym wypadku to chyba nie szkodzi. : D a co zdajesz jako przedmiot obowiązkowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karmel :) Re: do E IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.07, 20:36 chemie bo to mialem rozszerzone ;) a jak Ci poszla probna ?? i w sumie w 3 klasie to wiecej z matmy robilem duzo wiecej a z chemii szlifowalem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moniś kwasy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 16:26 może mi ktoś z Was wytłumaczyć, dlaczego reakcja: NaNO3 + H2SO4 nie zachodzi? przecież oba kwasy (HNO3 i H2SO4) są mocnymi kwasami, ale H2SO4 jest mniej lotny, więc powinien wypierać HNO3 z soli <??> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szereg napieciowy Re: kwasy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 20:30 spojrz do szeregu napieciowego metali, wodor ma wyzszy potencjal niz sod, a wiec jest mniej aktywny i nie wyprze sodu z soli. :* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: W środe chemia xD IP: 82.139.52.* 13.05.07, 18:52 rozpisz SE na jony wszystkie produkty i substraty i sie wsyztsko skraca czyli nie zajdzie. Nie ma nic do rzeczy moc kwasów!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwwww Re: W środe chemia xD IP: *.toya.net.pl 13.05.07, 19:01 A czy według was jak ktos zdaje chemie bez matmy to ma szanse dostac sie na politechnike??np. na biotechnologie lub chemie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E Re: W środe chemia xD IP: *.e-wro.net.pl 13.05.07, 19:50 Na Politechnike Wrocławską? Bez żadnych trudności się dostaniesz: P Przecież tam progów nie ma. No chyba, że biotechnologia ale to wystarczy, że przyzwoicie napiszesz chemie [rozszerzona]. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;o Re: W środe chemia xD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 19:54 wlasnie robie zadanka i pytaja o liczbe oktanowa. tego chyba nie ma w wymaganiach ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E Re: W środe chemia xD IP: *.e-wro.net.pl 13.05.07, 20:03 zależy w jakim kontekście, np. jeśli pytanie o zastosowanie to chyba nie będzie trudne ; ) Odpowiedz Link Zgłoś