Dodaj do ulubionych

wos rozszerzony

25.06.07, 17:20
witam wszystkich mam drobne pytanko czy bylabym w stanie zdac na poziomie
rozszerzonym wiedze o spoleczenstwie.. mimo ze nie mam rozszerzenia z tego
przedmiotu a nasz nauczyciel byl(bo w tym roku skonczylismy ten przedmiot)
byl delikatnie mowiąc do bani:(:(:(:(:(:( prosze o odpowiec, ja nawet nie
wiem czego sie powinnam spodziewac na maturze z tego przedmiotu..:(
Obserwuj wątek
    • Gość: duśka Re: wos rozszerzony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.07, 17:22
      to pooglądaj sobie arkusze i sprawdz czy byś zdała
    • chanson_de_geste Re: wos rozszerzony 25.06.07, 17:24
      Jasne, że masz szanse :))

A spodziewać się możesz:

-wykresy, statystyki
      -mapa Europy, województw itp.
      -wypisać coś z tekstu/wyszukać w tekście
      -kilka pytań typu a), b), c) itd (z róznych dziedzin np. prawo, polityka)
      -uzupełnić wykres
      -napisać wypracowanie, którepolega głównie na pracy z tekstami
      podanymi we wcześniejszych zadaniach
      • Gość: sonia Re: wos rozszerzony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.07, 17:27
        chanson--ale teraz to już nie wiadomo jak ta rozsezrona matura będzie wyglądać,
        więc nie wiadomo, czy będa zad, a)b)c) prawdda/fałsz itd

• chanson_de_geste Re: wos rozszerzony 25.06.07, 17:29
          Dobrze prawisz, Soniu ;D

Nie wiadomo, czego będzie się można spodziewać.
          Czyli jak zwykle: Expect The Unexpected - - dobrym przykładem
          była tegoroczna maturka z polskiego rozsz. (nie było liryki! ;_____;)
      • Gość: Mania Re: wos rozszerzony IP: *.subscribers.sferia.net 25.06.07, 17:28
        Ja w liceum miałam tylko teraz w 3 klasie WOS... i nic więcej. Nauczyciel nie przerobił z nami wszystkiego, ale nic na niego złego nigdy nie powiem, bo był zajebistym gościem i zajebiście tłumaczył! Teraz matura była praktycznie cała, a napewno w większości z bezrobocia, a my nawet strony z bezrobocia nie przerobiliśmy, ale z tego to akurat można było ściemniać :P Ja tak robiłam i mam dobrze, bo napisałam to, co było w kluczu (choć też nie tylko). Dla bezpieczeństwa wziełam WOS jako dodatkowy i żałuje!!!! Bo wziełam też historie rozszerzoną obowiązkową a jakoś kiepsko mi troche poszła. Mogłam wziąść WOS.
        Ogólnie WOS jest fajny, ciekawy i prosty, dla kogoś, kto lubi takie rzeczy, albo przynajmniej interesuje się tym.
        • Gość: sonia Re: wos rozszerzony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.07, 17:30
          wos jest dla osób które go lubią a nie dla osób które go kują po nocach.

to zależy od ciebie jaki masz do niego stosunek, czy on cię interesuje
          zrób jak ci radzi duśka, rozwiąż kilka arkuszy i sprawdz
          • chanson_de_geste Re: wos rozszerzony 25.06.07, 17:33
            Yyyh. Ja WOSu nie lubię. Ale to było "mniejsze zło" - -
            reszta przedmiotów to większy syf (bez urazy).

• Gość: aaa Re: wos rozszerzony IP: 82.160.57.* 25.06.07, 17:31
          hihi to ja ci teraz powiem ze nic sie tego durnego wosy=u nie uczylam przez 3
          lata tyle co przed probna matura w 3 klasie cos tam popatrzylam i teraz sama
          samiutka na majowa. wyniku nie znam ale wiem ze mozna dac rade ( z probnej z
          tej mojej nauki mialam 68% wiec hmm calkiem niezle jak na miesiac uczenia sie).
          a moj chlioak olal wos nic sie nie uczy tylko na histe i na wosie powiedzialam
          mu wszystko co mi powiedzial kumpel i zad zamkniete mamy wszystkie dobrze:)
          zalezy to wiec tez od szczescia
          • malutki_kwiatusek Re: wos rozszerzony 25.06.07, 17:37
            ja wos zrąbałam - 58% mimo ze sie uczylam go tydzien przed maturą :(
            • xyllomena Re: wos rozszerzony 25.06.07, 17:42
              ja wosu uczyłąm się w weekend majowy (serio) ale to nie dlatefo, ze go nie
              lubię, tylko dlatego, ze non stop uczyłam się historie, bo to ona byłą moim
              przedmiotem obowiazkowym a wos to wzięłam tak na dokładke.

w szkole też nie miałam żadnych rewelacji -1 godzina w tygodniu/przez 2 lata
              +marne fakultety w 3 klasie na które przychodziło z 5 osób (co się równa nic
              nie robienie)

ale zdać, można zalezy tylko na ile, i co dla ciebie oznacza zdanie matury z
              wosu, bo np. dla mnie zdobycie z wosu np. 40%=niezdaną maturą
              • Gość: brunetka89 Re: wos rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 18:09
                mi by zalezalo takm na 80 % z czego powiinam się uczyc czy sam podrecznik
                wystarczy????? polecacie podrecznik z operonu i repetytorium?? a jak nie to
                jakie inne ??????????????? plis niech ktos napisze
                • Gość: timi Re: wos rozszerzony IP: *.mmpnet255.tnp.pl 25.06.07, 18:13
                  dziwczyno nie panikuj i tak sie uczyc nie ebdziesz!! wiesz mi mialem to samo a
                  pzoneij...nic!:) a i tak wos minajelpiej poszedł(ok 85-90% powinno byc;)
                • xyllomena Re: wos rozszerzony 25.06.07, 18:13
                  w mojej szjole kożystanoi tylko i wyłącznie z Operonu.
                  Najlepiej jest oglądac dużo TV, zwłaszcza programów publicystycznych )ale tylko
                  wtedy jeśli cię to interesuje, bo w przeciwnym, wypadku mozesz oglądać, oglądać
                  a i tak niczego nie zrozumiesz, co sie też równa niczego niezapamietaniem)
                • a-gritos Re: wos rozszerzony 25.06.07, 18:15
                  Prawdą jest,że potrzebny jest dobry nauczyciel bo od niego dużo zależy.
                  Jednak,sama w stanie jesteś sięprzygotować,jeżeli masz samozaparcie.Czytaj
                  gazety,słuchaj dzienników,sama próbuj komentować różne sytuacje.Chodzi o to,że
                  na wypracowaniu będziesz musiała się takową wiedzą posłużyć.Polecam podręcznik
                  Wojtaszczyka ;-)) i polecam wiele innych tekstów źródłowych!! Powodzenia!

PS Vademecum Operonu nie jest złe ;-)
                  • brunetka89 Re: wos rozszerzony 25.06.07, 18:33
                    a-gritos napisał:

> polecam wiele innych tekstów źródłowych!! Powodzenia!

czyli???
                    • niunia5552 Re: wos rozszerzony 25.06.07, 18:35
                      kup sobie teksty zrodlowe z operonu. zobacz na allegro
                      o tu:)
                      www.allegro.pl/item207284326_wos_operon_materialy_zrodlowe_podst_i_rozsz_.html
                      • klaudia_gosia Re: wos rozszerzony 25.06.07, 18:39
                        bueheheh tych nie polecam, miałam je, całą serie ;)
                        • xyllomena Re: wos rozszerzony 25.06.07, 18:41
                          nom, nie są najlepsze jakości (czyt.wiedzy) prawie same monbstytucje, umowy,
                          itd, ale czasem i coś takiego się przydaje ;)
                        • Gość: a-gritos(niezalog) Re: wos rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 18:44
                          czyli,czytaj książki politologiczne.Nie idź na łatwiznę,tylko czytaj pozycje
                          książkowe nie-podręcznikowe wyłącznie,np. jak interesuje cię zjawisko
                          komunizmu,to wypożycz książkę o marksizmie.Jak ONZ,to znajdziej ciekawe pozycje
                          przyczynowo-skutkowe,wnikające do wewnątrz jakiejś struktury,tak żebyś była w
                          stanie wyrobić sobie własne zdanie,poszukaj ksiązki "Zbrodnie ONZ" na
                          przykład.Skuche karty z podręcznika czasem nie wystarczają ;-)
                          • brunetka89 Re: wos rozszerzony 25.06.07, 18:48
                            ;( a jesli mnie nie interesuje:(
                            • Gość: a-gritos(niezalog) Re: wos rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 18:50
                              to nie zdawaj WOSu.zdawaj,to co cię interesuje.chyba,że nie ma nic takiego...
                              • xyllomena Re: wos rozszerzony 25.06.07, 19:00
                                Gość portalu: a-gritos(niezalog) napisał(a):
                                > to nie zdawaj WOSu

zgadzam się z przedmówca (niestety)
                                jeśli chcesz go zdać dobrze i bardzo dobzre to musisz się tym choiciaż trochę
                                zainteresować
                              • Gość: a-gritos(niezalog) Re: wos rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 19:01
                                Sorry,może to zabrzmiało okrutnie,ale tylu ludzi robi ten błąd zdając to,co w
                                ogóle im nie leży.Słuchaj,tak się tylko wydaje,że WOS jest łatwy,ale prawda jest
                                inna.Każdy przedmiot ma w sobie zagadnienia bardziej proste i bardziej trudne.
                                Niech nie zmylą cię opinię tych co wypowiadali się,jaki to banalny w tym roku
                                WOS był i że każdy półgłówek by to zdał.Ch*** tego pokroju dawali pytania
                                takie,że nawet profesorowie na uniwerkach nie dawali sobie z nimi rady.
                                Jeżeli mas czas,to zastanów się,do czego naprawdę masz zdolności i czego chces
                                się uczyć.Może będzie to...na to sama sobie już odpowiedz ;-) Najlepiej
                                będzie(jak ktoś to już wspomniał)żebyś przerobiła sobie testy z lat
                                zeszłych,które dostępne są w necie. Powodzenia.
                                • Gość: Pan Praca Re: wos rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 19:06
                                  Zgadzal sie z przedmowca.Jedyne racjonalne rozwiazanie ...
                                • Gość: duśka Re: wos rozszerzony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.07, 19:07
                                  no, widzisz całą ta dyskusja się toczyłą, toczyłą a i tak na koncu ci poradzono
                                  to co ja na początku ;);) LOL

rozwiąż przynajmniej z 5 testów zobacz co to takiego, jaka tematyka jest w nich
                                  poruszana no i czy poradziłąbyś sobie z nimi na tyle, zeby zdać ten wos na 80%
                                  (co dla osoby nim niezainteresowanej równa się jedynie kuciem tego przedmiotu )
                                  • brunetka89 Re: wos rozszerzony 25.06.07, 19:13
                                    jest tak... zdaje historie poziom roz. bo mnie bardzo interesuje i wogole.. ale
                                    jesli chce dostac sie na moj wymarzony kierunek to potrzebny mi jest jeszcze
                                    wos.. i w tym problem , ze troche za pozno się zorientowalam;( , nie jest
                                    dokladnie tak ze nie interesuje mnie wos, ale nie bede w stanie
                                    czytac "dodatkowo" ksiazek bo wiem ze tak i tak nic z tego nie wyniose..
                                    • Gość: leser Re: wos rozszerzony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.07, 19:15
                                      ale poziom rozsezrony właśnie wymaga tego, zeby "wynosić" soć z tego

ale żeby zdać na ok.50/5 wos, to czytac dodatkowo razcej nic nie potrzeba
                                      • Gość: . Re: wos rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 19:30
                                        Ludzie. Nie mieszajcie jej w głowie. Żeby zdać WOS na te 80% NIE TRZEBA NIC
                                        DODATKOWO CZYTAĆ. Wystarczy wykuć podręczniki; analizy źródeł przecież nie można
                                        się nauczyć, a wypracowanie to lanie wody plus wiedza ogólna i podręcznikowa.
                                        • Gość: Zzzzz Re: wos rozszerzony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.07, 19:32
                                          a skąd posiada się twoim zdaniem "wiedza ogólna" jak nie zz zainteresowań a
                                          sama autorka przyznałą że takowych nie posiada !
                                          • Gość: . Re: wos rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 19:48
                                            Wiedza ogólna to nie wiedza "ogólna_polityczno_prawna". Podam przykład z
                                            tegorocznej matury: skutek moralny biedy - z wiedzy ogólnej wiadomo, że depresje
                                            (przykładowo).
                                            • Gość: a-gritos(niezalog) Re: wos rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 19:50
                                              podbijam.ale skoro zdaje hist. rozsz.to WOS powinien jej łatwo iść,czyż nie?
                                              • Gość: m Re: wos rozszerzony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.07, 19:52
                                                no to się moze wypowie na ten temat autorka ....
                                              • Gość: fff Re: wos rozszerzony IP: 82.160.57.* 25.06.07, 19:53
                                                osei w tym wypracowaniu mozna bylo baaaardzo zmyslac. mialo sie naprawde
                                                szerokie mozliwosci gdzyz kazda np przyczyna historyczna jakies wydarzenie
                                                ktore kiedys tam sie wydarzylo i wiaze sie negatywnie z polska (to wiekszosc:p)
                                                mysle ze bedzie punktowana
                                                • Gość: aaaaaaaaaaaaaaa Re: wos rozszerzony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.07, 19:55
                                                  mój nauczyciel mówił, że pkt dają za każdy przykład który jest w miare zgodny z
                                                  rzeczywistością
                                                  • Gość: a-gritos(niezalog) Re: wos rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 19:57
                                                    no,ale nikt nie zakwestionuje tego,że "orientację w terenie trzeba mieć!!!".
                                                    :D
                                                  • Gość: e Re: wos rozszerzony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.07, 19:58
                                                    O tak, zdecydowanie taaaakkkkkkk !
                                                  • brunetka89 Re: wos rozszerzony 25.06.07, 20:07
                                                    zalezy dal kogo czym jest wiedza ogolna jesli czytaniem prasy
                                                    typu "rzeczpospolita, wyborcza czy neewsweek" lu oglądaniem wiadomosci i
                                                    faktow, to jak najbadziej, ale jesli to czytanie ksiązek o organizacji UE czy
                                                    oNZ czy jakies inne pokrecone rzeczy.. to raczej nie;P, wystarczy mi chyba
                                                    wiedza"podrecznikowa" i wlasnie w tym problem bo nie wiem z jakiego wydawnistwa
                                                    najlepiej chlonąc tą "wiedze"
                                                  • klaudia_gosia Re: wos rozszerzony 25.06.07, 20:10
                                                    to zależy od osoby bo jak widzisz dla jednego wyd. park moze być swietne a dla
                                                    innego będzie ono nadawało się tylko do kibla

wazne jest żebyś sama pooglądała te książki i sprawdziłą z którego będzie ci
                                                    się najlepiej uczyło

mi osobiscie podpasował Operon
                                                  • Gość: . Re: wos rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 20:10
                                                    Vademecum Operon... i tyle.
    • Gość: . Re: wos rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 20:14
      Vademecum Operon ?Nie mozesz narzucac komus z gory ,ze musi kupic Operon,bo nie
      kazdemu moze przypasowac!
      • Gość: . Re: wos rozszerzony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.07, 20:18
        a moim zdaniem trzeba troche mieć wiedzy ogólnej (dodatkowej)-takiej jakiej nie
        ma w książkach (bo czasem się to wydaje za oczywiste, zeby cos takiego w nich
        umieszczać-ale dla osób niezainteresowanych to już takie oczywiste sie to niew
        wydaje)
        przykład?
        w tym roku zdawał jednak dziewczyna z wosu mature (oczywiście wos ją w ogóle
        nie interesował-ale lubiłą kuć) i jak były takie zadania typu tabelka partii,
        procenty itd gdzie trzeba było wyczytać np. które partie zawarły w 200 r
        kolalicje to dziwczyna padła, bo myślałą że to paria która ma najwiecej % i
        druga zaraz po niej
        a tu kicha
        • Gość: brunetka89(niezal) Re: wos rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 10:21
          czyli gdzie moge znalezc takie informcje?? typu . które partie zawarły w 2000
          r ;/..
          • Gość: Kulawy Dzone Re: wos rozszerzony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.07, 10:48
            ale wiesz co to jest koalicja?
            jeśli ta, to czasmi to od razu na tabelce bo
            1. kolalicje zawiera się po to by mieć większość
            2. zawierają ją przeważnie partie z tych samych stronnuctw kierunkowych (lewica
            z lewicą, prawica z prawicą ewentualnie doczepia się do nich centrum)
            • Gość: . Re: wos rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 10:56
              Tylko teraz jest jakaś dziwna koalicja hehehe
              • Gość: Kulawy Dzone Re: wos rozszerzony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.07, 10:58
                teraz to my nie mamy koalicje tylko jakiegoś dziwnego Twora
            • Gość: brunetka89(niezal) Re: wos rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 10:59
              hmmm... tyle chyba sama wiem:D ale nie wiem o tym ktto z kim w 2000r zawarł
              koalicje...:D
              • Gość: just Re: wos rozszerzony IP: *.telkonet.pl 26.06.07, 11:07
                koalicja w pol. rządzie w 2000r?hmm wtedy rządził Buzek i koalicja akurat się
                rozpadła, w l. 2000-2001 nie było koalicji par\tii w parlamencie, rządziła AWA:D
              • Gość: KeyToYourHeart Re: wos rozszerzony IP: *.marsoft.net 26.06.07, 11:08
                ja korzystalam z podrecznikow Operonu i repetytorium PWN- to repetytorium nie
                wszystkim moze podpasowac bo mozna sie poczuc zbombardowanym informacjami
                czytajac je, jest ich tam naparwde duzo zawiera tez liczne tabelki wykresy itd
                itp ;) moim zdaniem bardzo przydatne choc zawiera tez duzo szczegolow
                z repetytorium z Operonu nie korzystalam ale jest w niim praktycznie to samo co
                w podrecznikach tyle ze wszystko zebrane w 1 miescu
                ale jesli nie bardzo interesuje Cie polityka to odradzalabym zdawaie WOSu bo to
                po prostu trzeba lubic
                • Gość: sss Re: wos rozszerzony IP: 82.160.57.* 26.06.07, 11:13
                  ja zdawalam wos w tym roku chociaz nie lubie tego przedmiotu(tzn uwazam ze jest
                  pokrecony) ale moim zdaniem bylo sie go najlatwiej nauczyc bo takie rzeczy
                  szybko wchodza do glowy musisz ogladac duzo tv zapamietywac twarze daty miejsca
                  a oprocz tego poszerzac swoja wiedze z ksiazek i zadna filozofia zeby sie tego
                  nauczyc! aha i najlepsza rada to to zeby duzo cwiczyc w rozwiazywaniu testow z
                  wosu najlepiej popatrz na matury z lat ubieglych i cwicz cwicz cwicz trening
                  czyni mistrza:)
                  • Gość: brunetka89(niezal) Re: wos rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 11:23
                    zastanawiam sie czy są jakies poradniki, czy ksiązki w ktorych jest opisana
                    polityka do 1006r:P:P:P. jutro lece do księgarni poszukac jakiegos repetytorium
                    bo pszeciesz juz w pazdzierniku probna matura;P a ja dalej w polu:D ..
                    kompletnie nic:P wsystko co wiem to inf z gimnazjum:))a przynajmniej z 3 razy
                    rep. musze przeczytac przed probną i sie sprawdzic jak mi pojdzie
                    • klaudia_gosia Re: wos rozszerzony 26.06.07, 11:26
                      w pażdzierniki próbna matura ?????????????????????????????????????

no chyba żartujesz?
                      • Gość: brunetka89 Re: wos rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 11:34
                        heh przed tą listopadową generalną proba:P:P zawsze w szkole są jeszce taką
                        typowo typowo .. wewnęczną robiona jest tak na początku pazdziernika..
                        (przynajmiej w tamtym roku byla) i jest tylko z materialu kory jest przerobiony
                        (a ja tak i tak nie wiem z jakiego, bo nie jestem na rozszezrzeniu z tego
                        cholernego wosu). i jest zazwyczaj na ocene;/;/;
                        • Gość: brunetka89(niezal) Re: wos rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 11:35
                          glupio mamy nie;/;/;/ juz nam zapowiedziali..;/ zebysmy sie w wakacje przylozyli
                          • Gość: aaa Re: wos rozszerzony IP: 82.160.57.* 26.06.07, 11:37
                            to faktycznie prze..e:)
                          • Gość: miliana Re: wos rozszerzony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.07, 11:37
                            o boszzzzz! co za szkoła !
                            • Gość: kika Re: wos rozszerzony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.07, 15:04
                              myśmy tez mieli probna probnej :)i to pod koniec drugiej klasy , w czerwcu :P
          • Gość: b Re: wos rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 23:51
            Skarbie oprócz książki: Konstytucja RP i gazety codzienne; kto i gdzie rządzi
            znajdziesz: a) na stronach sejmu, sejmiku województwa. Kto kogo i na jakie
            stanowisko w państwie powołuje też będzie w K RP. Jeżeli wybierasz się na prawo
            znajomość K RP z pewnością ci się przyda.
    • Gość: misia Re: wos rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 12:09
      w przyszłym roku nie będzie można zdawać tego przedmiotu, więc lepiej przygotuj
      się z przygotowania do życia w rodzicie albo z patriotyzmu, bo takie coś pan
      Giertych dla Was planuje. Jakie szczęście, że nas `88 te jego bzdury i kolejne
      pomysły nie będą dotyczyć... uff!;))
      • brunetka89 Re: wos rozszerzony 26.06.07, 12:37
        Gość portalu: misia napisał(a):

> w przyszłym roku nie będzie można zdawać tego przedmiotu, więc lepiej
        przygotuj
        > się z przygotowania do życia w rodzicie albo z patriotyzmu, bo takie coś pan
        > Giertych dla Was planuje.

???? niby skąd to wiesz... szczerze to bym się nie obrazila;D mialabym wiecej
        czasu na przygotowanie sie na historie
      • Gość: arej Re: wos rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 14:18
        MISIA CO TY WYGADUJESZ! SKĄD MASZ TAKIE INFORMACJE<LOL2>
        • kamiloss7 Re: wos rozszerzony 26.06.07, 14:50
          tez tak slyszalem,ale napewno plotki
          • Gość: danka Re: wos rozszerzony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.07, 15:35
            u mniw w szkole mówili że wosu nie będzie można zdawać jako przedmiotu
            obowiązkowego ale od 2009 roku
            • Gość: vvv Re: wos rozszerzony IP: 82.160.57.* 26.06.07, 16:09
              gowno prawda! dopiero co pozwolili na zdawanie wosu a juz by mieli tego
              zabronic.. srutu tutu majtki z drutu
              • Gość: aaa Re: wos rozszerzony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.07, 16:10
                u mnie też mówili, że wos będzie można zdawać, ale tylko jako przedmiot
                DODATKOWY!
    • Gość: serduszko Re: wos rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 17:32
      ja mam dla ciebie rad, zacznij uczyc się juz w wakacje bo od nowego roku
      bedziesz miala na to malo czasu:(. posypią sie kolejne osiemnastki, imprezy,
      nauka na inne przedmioty, kurs jezyk i inne zajecia dodatkowe.. no i ta
      studniówka;)))
      • Gość: brunetka89(niezal) Re: wos rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 22:59
        =/ ja to juz nic nie wiem:D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka