Dodaj do ulubionych

Kiedy najlepiej zacząć się uczyć do matury??

06.08.07, 22:13
Maturzyści 2007 poradźcie kiedy najlepiej zacząć wszystko powtarzać do matury?
Za 3 miesiące matura próbna !! I nie wiem co robić. A Wy maturzyści 2008 czy
się już uczycie? Boję się że we wrześniu się obudzę i będzie już za późno ;(
Obserwuj wątek
    • gajek311 Re: Kiedy najlepiej zacząć się uczyć do matury?? 06.08.07, 22:18
      Zależy z ilu przedmiotów zdajesz maturę:). Jeśli masz ich dużo, to to oczywiście wiąże się z szybszym rozpoczęciem powtarzania. Maturę próbną piszesz tylko z trzech przedmiotów, więc spokojnie powinnaś się wyrobić:). Ja nie chciałbym znowu uczyć się do matury, a zwłaszcza z fizyki:P POWODZENIA będzie dobrze:)
      • panterka121 Re: Kiedy najlepiej zacząć się uczyć do matury?? 06.08.07, 22:21
        Ha no fizyka kosmos szczególnie rozszerzona, jestem w klasie z fizyką
        rozszerzoną i przez 2 lata chciałam zdawać ten przedmiot ale byłam blada jak
        zobaczyłam arkusze maturalne z fizyki, jednak zdaje matematykę ;) Dzięki za
        ciepłe słowa :)
        • Gość: michalb88 Re: Kiedy najlepiej zacząć się uczyć do matury?? IP: *.b-ras1.lmk.limerick.eircom.net 08.08.07, 01:47
          Luzuj, fizyka da sie lubic i jak bys sie uczyla to dala bys rade. Ja
          gdy zobaczylem mature z matmy we wrzesniu to sie przerazilem, moze
          ubil bym z 20%(moze!!) ;) No ale 9 miesiecy PRAWDZIWEJ i CIEZKIEJ
          pracy potrafia zdzialac cuda ;) Nie stresuj sie szczegolnie i pracuj
          ciezko a bedzie dobrze.
          Przy okazji, dostlem sie na Infe na PK :D
    • Gość: tama. Re: Kiedy najlepiej zacząć się uczyć do matury?? IP: 86.158.210.* 06.08.07, 22:23
      ja gdzies od polowy wrzesnia zaczełam.
    • vingaer Re: Kiedy najlepiej zacząć się uczyć do matury?? 06.08.07, 22:45
      człowieku, maturę próbną to się zlewa, bo idziesz tam po to, żeby sprawdzić ile
      czasu zajmują ci poszczególne typy zadań :P
      btw. normalnej
      • Gość: kamila Re: Kiedy najlepiej zacząć się uczyć do matury?? IP: *.biznesklasa.lisek.pl 06.08.07, 22:59
        prawda jest taka, ze z przedmiotów , które sie zdaje najlepiej
        uczyc sie systematycznie od poczatku szkoły sredniej, bo potem to
        tylko powtorki....
        ja zdawałam w tym roku fizyke roz. i byłam zadowolona, ze było mało
        klasycznych zadań, a przygotowywałam sie 9miesiecy...
        jesli chodzi o biole to klucz jest tak durny, bo im wiecej wiesz tym
        gorzej dla Ciebie, napiszesz 2słowa za duzo, mimo ze na temat i pkty
        w plecy...
        • gajek311 Re: Kiedy najlepiej zacząć się uczyć do matury?? 06.08.07, 23:04
          Dokładnie! Klucz z bioli był chory.
          • Gość: przemcio88 Re: Kiedy najlepiej zacząć się uczyć do matury?? IP: *.tktelekom.pl 06.08.07, 23:18
            ja wam rad nie bede udzielac bo mature za rok niestety bede
            poprawiac.
            taaa i to jeszcze fizyke a myslelm ze juz do niej niigdy nie
            wroce ;]
            • Gość: gf Re: Kiedy najlepiej zacząć się uczyć do matury?? IP: *.aster.pl 06.08.07, 23:25
              Ja zacząłem w kwietniu.
              • Gość: 1987 Re: Kiedy najlepiej zacząć się uczyć do matury?? IP: *.eranet.pl 07.08.07, 09:21
                Ja już właściwie w czasie ubiegłorocznych wakacji zaczęłam powtórkę biologii.
                Potem przez cały wrzesień i październik powtarzałam wszystkie epoki literackie
                (polski) oraz leksykę (rosyjski) - na próbną. Efekt był taki,że próbną napisałam
                w granicach 70-95% :D

Potem dałam sobie spokój gdzieś tak do lutego, i od lutego-marca znowu ten sam
                schemat powtórek, jak w przypadku próbnej. To działa, prawdziwa poszła mi
                jeszcze lepiej, niż próbna :D
          • Gość: Andy Re: Kiedy najlepiej zacząć się uczyć do matury?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.07, 21:49
            A byl jakis klucz z biologii? W ogole czy byl jakis klucz z czegokolwiek w tym
            roku? Bo mi sie wydaje ze nie. To sa tylko PrZyKlAdY rozwiazania.
    • Gość: A. Re: Kiedy najlepiej zacząć się uczyć do matury?? IP: *.tkdami.net 07.08.07, 10:18
      to zależy co i ile zdajesz no i jak szybko się uczysz.

Ja przed próbną nawet do książek nie zajrzałam. Polski mi poszedł
      słabo, poczytałam masę kluczy i popisałam wypracowań (tak 2 na
      tydzień przez 3 miesiace) i poprawiłam o ponad 30% i jestem
      studentką polonistyki na Uj ;) A historii muzyki uczyłam się 2
      miesiace samiusia i się wyumiałam na 84% roz. ;)

Nie ma sie co denerwować to tylko strasznie wygląda, a ostatecznie:
      idziesz, piszesz a po godzinie chcesz już wyjśc bo bardziej niz na
      pracy zależy ci zeby Cię szyja przestała boleć :P

Ale poważnie bez nerwów. Gdybym ja wiedziała przed maturą co teraz
      wiem to pewnie bym nawet nie pomyślała o strachu.

Powodzenia :)
      • Gość: kasia Re: Kiedy najlepiej zacząć się uczyć do matury?? IP: 82.160.57.* 07.08.07, 11:43
        ja przed maturą próbną uczyła m się tylko z wosu, którego przez
        wczesniejsze 2 lata nawet ie tknęłam;p matura była w listopadzie, ja
        zaczęłam się uczyc, gdzieś około pażdziernika czyli miałam miesiąc
        na nauczenie się 2 lat z wosu;) maturę zdałam wtedy na 6o % a teraz
        na majowej miałam już 80% (cały czas mowa jest o wosie rozszerzonym)
        a wcale dużo się nie uczyłam:) z polskiego i z ang (też
        rozszerzonych) na próbną nie uczyłam się nic, totalnie olałam, szłam
        jeszcze z uśmiechem na twarzy:)no i polski na próbnej napisałam na
        70 angola na 60 , a na majowej-już przyłożyłam się do nauki- polski
        86% angol 72%. no i jestem zadowolona:)wcale nie było tak ciężko,
        dla mnie najgorsze były ostatnie 2 tygodznie do matury, wtedy to
        mnie ładnie przypilło do nauki:)
        • Gość: ktos Re: Kiedy najlepiej zacząć się uczyć do matury?? IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.08.07, 12:18
          a ja sieboje ze na probnej z polaka dadza glupi temat wypracowania i bedzie
          swietnie :(
          • Gość: prof.dr.mgr.inż. Re: Kiedy najlepiej zacząć się uczyć do matury?? IP: *.98.102.9.ip.airbites.pl 07.08.07, 15:08
            Te przedmioty, które potrzebne do rekrutacji to najlepiej tak od października
            zacząć przerabiać działy, żeby w kwietniu skończyć. Potem od kwietnia jeszcze
            raz wszystkie działy i każdego dnia jeden arkusz. Nawet jak piszecie rozszerzony
            to róbcie też arkusze podstawowe.
            Przedmioty nie wliczane w rekrutacji czyli np. jak u mnie polski i angielski
            powtarzałem tydzień przed maturą.
    • Gość: w. Re: Kiedy najlepiej zacząć się uczyć do matury?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.07, 15:12
      to wszystko zalezy od Twojego intelektu mozna zaczac sie uczyc
      tydzien przed matura i ja zdac a mozna uczyc sie 3 lata i zdac
      srednio. Ta matura to w sporej czesci tescik na inteligencje a wiec
      jak ktos ma metalowe półki w glowie to nauka niewiele pomoze.
      • Gość: em Re: Kiedy najlepiej zacząć się uczyć do matury?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.07, 16:08
        wiesz co - to tylko tak ładnie wygląda na forum wyborczej, że
        wszyscy się uczyli 2 tygodnie i zdali na 70-80% rozszerzone. tak
        naprawdę matura w polsce idzie średnio, 30-40-50 procent - to wyniki
        większości maturzystów, wejdz na strone cke i sobie zobacz. tutaj
        zawsze jest tak, że na wyborczej wypowiadają się, ci z górnego
        pułapu tych 4% najlepszych z danego przedmiotu albo też bajerują.
        takze podchodz z rezerwą do tego co tu czytasz i co będziesz czytać
        w najbliższych miesiącach.

jeśli chcesz dobrze zdać musisz się uczyć - kiedy zaczniesz zależy
        od tego ie juz umiesz, jakie przedmioty i jak oceniasz swoje szanse.
        kazdy ma inaczej
        • Gość: adam s Re: Kiedy najlepiej zacząć się uczyć do matury?? IP: *.rad.vectranet.pl 07.08.07, 16:35
          to zalezy jak chcecie zdac :] najlepiej to juz na początku liceum
          powinniscie wybrac przedmioty ktore chcecie zdawac i uczcie sie ich
          od I klasy , a pozniej sobie tylko powtarzajcie przez III klase. Ja
          niestety uczylem sie tylko w III klasie i zdalem maturę na 70 % :]
          • Gość: a2 Re: Kiedy najlepiej zacząć się uczyć do matury?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.07, 18:11
            wg mnie ilość nauki nie zależy od tego jak chce sie zdać,ale jakie
            przedmioty sie zdaje :)
            Oczywiscie,jesli ktos wybiera sie na medycyne i chce sie dostac to
            nauka chemii,biologii i fizyki zajmie mu sporo czasu i najlepiej
            zaczac sie uczyc od 1 klasy ;)
            Ale jeśli chodzi o większosc kierunkow humanistycznych to ilość
            nauki wcale nie jest adekwatna do ilości uzyskanych
            punktow...niestety.
            Matura to loteria.
            • Gość: merymery Re: Kiedy najlepiej zacząć się uczyć do matury?? IP: *.98.102.9.ip.airbites.pl 07.08.07, 18:38
              A ja uczyłem się 3 lata matematyki i napisałem roz. na 30%, a Wosu nic się nie
              uczyłem i 70%. Więc nie ma reguły.
              Uczcie sie jak najwięcej najlepiej na jakiś kursach itp., bo dobre wyniki
              matury, ciężko osiągnąć samemu ucząc się, no chyba że ktoś jest wybitnie zdolny.
              Aha i ważne sprawa to nie mieć zaległość z gimnazjum czy podstawówki, bo to też
              często wychodzi na maturze.
              • Gość: pela Re: Kiedy najlepiej zacząć się uczyć do matury?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.07, 19:31
                Ja zaczęłam sobie powtarzac doslownie na tydzien przed maturą ,przez
                caly ostatni rok doslownie nic sie nie uczyłam i zdałam maturę w
                granicach od 50-70% wiec nie tak zle :) To naprawde jest loteria
                dajmy przyklad ktos w tym roku zdawał polski i trafił w te
                wypracoweania co akurat umiał i zdał powiedzmy na 90% a za rok dajmy
                na to beda takie wypracowania co akurat temu uczniowi by nie
                podpasowaly i zdalby na ok 40%...tak wiec matura to wieksza loteria
                niz toto lotek!!
                • Gość: lolaa Re: Kiedy najlepiej zacząć się uczyć do matury?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.07, 21:41
                  powtórke z geografii zaczęłam od początku roku szkolnego, język polski dosłowne
                  tydzień przed matura a język ucze się regularnie od liceum, i opłaciło się. a
                  tak w ogóle im wcezńsijen się zacznie powtórki tym lepiej i mniej stresu rzed
                  maturą, że się nie powtózyło materiału. Przed samiutka maturką najkorzytsniej
                  ejst rozwiązywać testy, powtórka w ciągu roku;) powodzenia w przyszłym roku!
    • paulinaa Re: Kiedy najlepiej zacząć się uczyć do matury?? 07.08.07, 22:03
      rozbawil mnie ten wątek:)
      ja do próbnej sie nie uczyłam, a do prawdziwej uczylam sie na
      bieżąco-tak jak miałam sprawdziany powtórzeniowe w szkole, tak z
      własnej woli to sie zaczelam uczyc pod koniec kwietnia;)
    • Gość: sttudentka Re: Kiedy najlepiej zacząć się uczyć do matury?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.07, 11:59
      ja tak naprawde zaczelam sie uczyc po studniowce.. czyli w lutym
      jakos, uczylam sie troche ponad 3 miesiace i napisalam tak mature ze
      dostalabym sie na wszystkie AMy w kraju w pierwszym rzucie:) probna
      z chemii (rozsz.) napisalam na 36% a wlasciwa na 95%:D jesli ktos
      chce to wszystkiego mozna sie nauczyc dosc szybko.. ale ja przez te
      3miesiace siedzialam nad ksiazkami po ok.4-5 godzin dziennie, mature
      pisalam z pol podst, ang rozszerz, biol rozszerz, fiz rozszerz i
      chem rozszerz.. spokojnie, nie stresuj sie, jeszcze masz duzo
      czasu:) nie ma sensu juz zaczynac powrotek, bo do maja zdarzyc
      wszystko zapomniec.. zacznij po feriach zimowych albo po studniowce
      jak ja:) a teraz po prostu ucz sie systematycznie na lekcje do
      szkoly:)

POWODZENIA! matura wcale nie jest taka straszna, jak wszyscy gadaja,
      tylko nie mozna ise stresowac;)
      • sakura17 Re: Kiedy najlepiej zacząć się uczyć do matury?? 08.08.07, 19:29
        Ja zaczęłam się uczyć we wrześniu z angielskiego, z reszty przedmiotów tak około
        listopada. Później nie radzę zaczynać, no chyba że macie ochotę siedzieć nad
        książkami do 2 nad ranem codziennie. Lepiej zacząć wcześniej i dzięki temu
        wystarczą te 2-3 godziny dziennie i nie ma potem takiego strachu w kwietniu, że
        jeszcze 80% materiału nie przerobione :D
        • Gość: sttudentka Re: Kiedy najlepiej zacząć się uczyć do matury?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.07, 19:42
          ta.. jakbym zaczela sie uczyc w listopadzie z biologii to do maja z
          glowy wylecialoby mi pelno szczegolow
          • sakura17 Re: Kiedy najlepiej zacząć się uczyć do matury?? 08.08.07, 19:54
            Ja też zdawałam biologię, zaczęłam się jej uczyć chyba w styczniu. Natomiast
            jeżeli chodzi o j. angielski, polski i WOS -nie zdążyłabym przygotować się do
            zdania tych przedmiotów na poz. rozszerzonym na około, jeżeli zaczęłabym później
            niż w listopadzie. Tym bardziej, że w szkole miałam przerabiany tylko program
            podstawowy, a więc miałam masę materiału do przerobienia samodzielnie.
            I cieszę się, że tak zrobiłam - przyszedł maj a ja szłam na maturę ze
            świadomością, że zdążyłam spokojnie przerobić wszystkie tematy, powtórzyć je i
            jeszcze miałam czas na robienie testów itp.
            Można zacząć i w marcu - ale po co? Żeby potem siedzieć po nocach i bać się, że
            się nie zdąży ze wszystkim? Można robić jak kto woli, ktoś zadał w tym temacie
            pytanie więc udzieliłam rady, wg mnie, dobrej.
            Poza tym nawet jakbyś zaczęła w listopadzie też byłoby ok - przecież ciągle
            powtarza się materiał, rozwiązuje testy, a więc używa się tej wiedzy i nie da
            się zapomnieć, przecież wiadomo, że nikt nie zakuwa na pamięć a potem odkłada
            książkę na półkę i zapomina.
            • Gość: luke Re: Kiedy najlepiej zacząć się uczyć do matury?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.07, 20:28
              Zaczynać uczyć się już w wakacje? Nie macie niczego lepszego do roboty? Nie chcę
              wyjsć na jakiegoś elo cool luzaka, co się wcale nie uczył, ale z własnego
              doświadczenia wiem, że ludzie zdający mature z przedmiotow scislych (matma i
              fiza) nie muszą wcale zaczynać w wakacje, ani nawet w pierwszym semestrze III
              klasy L.O. (prócz wykonania zadan domowych na lekcjach, no i nauki z
              fakultetów<zajęć edukacyjnych>). Ja zacząłem uczyć się w lutym/marcu i nie było
              problemu. 2-3 godzinki dziennie zadan przy muzyce w mp3 to była przyjemność ;] A
              do próbnej to nie uczyłem się wcale - to ona powinna dać nam kopa do nauki i
              pokazac ile nie umiemy ;p.

Pozdrowienia dla wszystkich maturzystow 2008:)
              • Gość: sttudentka Re: Kiedy najlepiej zacząć się uczyć do matury?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.07, 20:42
                ZGADZAM SIE! :D po co sobie zatruwac caly rok jak mozna wsyzstko
                zrobic w 3miesiace.. i to bez stresow.. ja sie ucyzlam 3 miesiace,
                wszystko zdarzylam zrobic i sie nie stresowalam, tak jak niektorzy
                mysla..
                • sakura17 Re: Kiedy najlepiej zacząć się uczyć do matury?? 08.08.07, 23:10
                  Zależy ile kto zdaje przedmiotów i też od tego, do jakiej szkoły się chodzi...Np
                  moja klasa miała beznadziejną nauczycielkę z matmy, która nie potrafiła nas
                  nauczyć nawet programu podstawowej matmy, i WSZYSTKIE osoby, które chciały
                  zdawać matmę rozsz, bo np wybierały się na polibudę albo AE zakuwały ostro od
                  września. Chodzili na korepetycje, zajęcia dodatkowe no i uczyli się sami w
                  domu. Podobnie było w moim przypadku jeżeli chodzi o WOS i polski - nauczyciele
                  ani trochę w niczym nie pomogli, nie przerobili materiału, nie organizowali
                  zajęć dodatkowych dla maturzystów. Gdybym nie uczyła się od początku 3 klasy nie
                  dostałabym się na UAM na swój wymarzony kierunek, nie dostałabym się nigdzie.
                  Może na prywatną uczelnię albo na zaoczne.
                  Jeżeli ktoś jest w liceum w większym mieście, gdzie nauczyciele wyrabiają sie z
                  materiałem i to rozszerzonym - wtedy uwierzę, że można się zacząć uczyć w lutym,
                  marcu. Ale na pewno nie w moim przypadku, gdzie wszystko było przerabiane na poz
                  podstawowym i to nie za dobrze, a ja chciałam zdawać rozsz, i oprócz tego nie
                  miałam kasy na korepetycje. I wiele osób jest w podobnej sytuacji, jak sądzę. W
                  mojej szkole ci, którzy zaczęli w marcu albo nie zdali, albo zdali słabo i
                  dostali się co najwyżej na zaoczne albo do jakiejś szkoły w małym mieście.
                  Nie mówię o uczeniu się w wakacje, ale o tym, że warto zacząć około listopada,
                  najpóźniej grudnia. Spróbujcie mieć około 90% z 3-4 rozszerzonych przedmiotów
                  ucząc się od marca. Nie wierzę w takie bajki. Chyba że zacząłby od marca i
                  zakuwał 15 godzin na dobę, może wtedy tak...
                  • Gość: luke Re: Kiedy najlepiej zacząć się uczyć do matury?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.07, 00:29
                    sakura - moje liceum jest w 15 tysiecznym miasteczku... ale Ty wiesz najlepiej ;-)
                    P.S. Pokaz mi kogos kto mial z 3-4 przedmiotow rozszerzonych powyzej 90%
                    lol
                    guzik prawda, oczywiscie mozna sie uczyc od listopada, ale jesli ktos
                    systematycznie zacznie uczyc sie w marcu, to nie wszystko stracone. I nie
                    mowie/pisze o kuciu 5 h/d, bo tego nie poleca nigdy - szkoda po prostu zycia..
          • uran123 Re: Kiedy najlepiej zacząć się uczyć do matury?? 09.08.07, 08:57
            a ja napiszę Wam receptę na sukces:
            olac niepotrzebne przedmioty i przykładac się tylko do tych zdawanych na
            maturze, zdawałem biole fize i chemie, cala trzecia klase kombinowalem, przez
            caly rok na mniej potrzebnych lekcjach uczyłem się do matury, robiłem testy, a
            przeżyc się dało, co to nie wymyśli uczeń, ściągi, lewe zwolnienia, zaliczenia
            w drugim terminie, kiedy znało się pytania:) i wszystko, aby do przodu.
            Co do tego, kiedy zacząc, to wydaje mi się, że zależy to od predyspozycji i w
            sumie LO do jakiego chodzi. Jak ktoś ma dobrego nauczyciela z danego przedmiotu
            to nie musi dużo robic z niego w domu. Biologię radzę zacząc od początku roku,
            nie zostawiac na koniec, tylko czytac i czytac, samo się utrwali bez żadnego
            wkuwania, jeżeli ktoś jest pasjonatą to radzę otwarcie się na różne źródła,
            polecam różne repetytoria:operonu, zielonej sowy, grega,paszport maturzysty, no
            i podręczniki operonu-do matury super,można też poczytac podręczniki innego
            wydawnictwa,nie musicie wszystkiego kupowac, wystarczy pożyczyc od znajomych,
            poczytac i oddac, moim zdaniem jest to najlepszy sposób na biolę, spojrzenie na
            różne sprawy z różnych punktów widzenia. Do tego dochodzą testy-najważniejsze,
            róbcie je w ogromnych ilościach, a osiągniecie sukces na maturze...(dużo tego,
            ale nie byłem z klasy biologicznej i miałem ją podstawową, w jeden rok
            przygotowałem się do matury i zdałem ją satysfakcjonująco:)
            Polak można olac, matura nie bazuje na wiedzy, z fizy polecam zbiór zadań
            Falandysza(3częściowy), zrobicie i do matury możecie spokojnie podchodzic, z
            chemii się nie orientuję, bo do matury uczyłem się tylko z zeszytów i najlepiej
            ją napisałem.
            Tak więc powodzenia za rok od studenta medycyny:)
    • Gość: Rodion Raskolnikov Re: Kiedy najlepiej zacząć się uczyć do matury?? IP: *.chello.pl 09.08.07, 03:15
      Prosta recepta na b.dobrze zdaną maturę (przetestowana osobiście):

- wybrać właściwy profil w liceum i w związku z tym przedmioty zdawane na maturze
      - maksymalnie zlekceważyć wszystkie pozostałe przedmioty (z tego względu
      preferowane jest liceum dobre, ale nie b.dobre tudzież "elitarne", bo będą się
      znęcali na każdym przedmiocie)
      - interesować się zdawanymi przez siebie przedmiotami, a najlepiej fascynować
      - uczyć się z nich systematycznie od pierwszej klasy, mieć z nich bez problemów
      piątki, a z reszty wystarczą ledwo wywalczone trójeczki.
      - W trzeciej klasie zacząć powtarzać materiał jak najwcześniej, ale w małych
      dawkach i koniecznie wracać do przerobionych już partii materiału.
      - Podejść do matury jako zwieńczenia dotychczasowych zainteresowań i nakładów,
      podejść bez większego stresu

Nie ma prawa nie zadziałać. Oczywiście o ile ktoś ma łeb na karku i
      zainteresowania :o)

Maturą próbną proponuję się w ogóle nie przejmować - jednym słowem lepiej mieć w
      październiku (listopadzie?) przerobione 10% materiału w 100%, niż 100%
      materiału na 10%. Należy jechać całość po kolei i konsekwentnie powtarzać.

NIE MA PRAWA nie zadziałać, chyba że ktoś jest nerwowy, to mu mogą puścić nerwy
      na samym egzaminie, ale tak siak "mój" system jest nieoceniony.

Jeśli ktoś idzie teraz do trzeciej klasy, niech przynajmniej zacznie od tego
      roku - dla mnie inne przedmioty (te, których nie zdawałem) przed maturą po
      prostu NIE ISTNIAŁY. Nie było ich :o)

Zapamiętajcie, że świadectwo z liceum możecie zaraz po otrzymaniu spalić, bo
      zdecydowana większość uczelni respektuje wyłącznie wasze świadectwo dojrzałości,
      więc choćby nie wiem jak bardzo chcieli was przekonać, że jest inaczej -
      przedmiot przedmiotowi nierówny.

Powodzenia :o)
      • Gość: roman_kaczyński Re: Kiedy najlepiej zacząć się uczyć do matury?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.07, 14:04
        Ja uczyłem się do matury z WOS, histy, anglika i polskiego rozszerzonych w
        kwietniu i maju. Takiego systemu nie polecam większości ludzi. Co prawda zdałem
        bardzo dobrze, ale ten stres...(!). Z perspektywy czasu, mogę stwierdzić ,że
        uczyć sie trzeba po prostu na bieżąco przez całe liceum, względnie całą klasą
        maturalną. Jedynym wyjątkiem jest WOS, którego można się nauczyć w dwa, trzy
        tygodnie (wiem co mówię ;)). Dobre zdanie matury, nie jest uzaleznione ani od
        profilu w szkole, ani od nauczyciela - to ku pokrzepieniu serc osób, które
        wybrały złe klasy w liceum.
        • Gość: Rodion Raskolnikov Re: Kiedy najlepiej zacząć się uczyć do matury?? IP: *.chello.pl 09.08.07, 14:30
          Nie jest uzależnione, ale sprzyja dobremu zdaniu matury w sposób oczywisty.
          • Gość: roman_kaczyński Re: Kiedy najlepiej zacząć się uczyć do matury?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.07, 14:36
            Zgadza się.
            • sakura17 Re: Kiedy najlepiej zacząć się uczyć do matury?? 09.08.07, 15:03
              Rodion - twój system jest oczywiście dobry. Niestety, sporo osób, w tym i ja
              popełnia błąd na samym początku, mianowicie podczas wybierania profilu w liceum.
              Może niekoniecznie błąd, ale po prostu nie wiedziałam, nie miałam wtedy pojęcia
              co będę chciała studiować. Wtedy myślałam o czymś w rodzaju ochrony środowiska,
              a więc biola, chemia i te sprawy, podczas gdy potem okazało się, że nie radzę
              sobie z chemią, za to zainteresowałam się językami obcymi i zdecydowałam się na
              filologię. A więc był mi potrzebny rozszerzony polak i anglik, zdawałam również
              WOS i biolę. Z anglika miałam dobrego nauczyciela, ale jeżeli chodzi o WOS i
              polski - beznadzieja. Próbny polski napisałam na 52% i byłam załamana. Gdybym
              nie zaczęła się uczyć wtedy, w listopadzie, prawdopodobnie nie udałoby mi się
              zdać potem na 82%.
              Do Luke - są osoby które miały z 3 przedmiotów rozsz. po 90% albo przynajmniej w
              granicach 85%. Jak inaczej dostawałyby się na dobre uczelnie? Składałam papiery
              np na UJ i nie dostałam się z wynikami 82% z polaka i 91% z angielskiego (na
              fil. angielską). Byłam 140 na liście, zabrakło mi jednego punkta. Na szczęście
              na UAM się udało. Czyli co, nie ma osób, które mają po 90% albo więcej? W tym
              wypadku było ich 139, a to tylko jeden kierunek na jednej uczelni. Takich osób
              jest naprawdę sporo. Jeżeli ktoś chce zdać na 60-70%, to może zaczynać w marcu,
              ale wtedy o UJ, UW,UAM czy UWr może zapomnieć. Nie wiem, ile trzeba mieć żeby
              się dostać na AM, ale pewnie też sporo.
              Ale każdy powinien sam ocenić swoją wiedzę, zdolności i przygotowanie, i
              zdecydować, kiedy powinien zacząć, ponieważ zalezy to od wielu rzeczy-
              - szkoły i przygotowania przez nauczycieli
              - własnej wiedzy - czy ma się zaległości, czy też nie
              - kierunku i uczelni, na którą chce się dostać
              - własnego sposobu na naukę
              • Gość: Luke Re: Kiedy najlepiej zacząć się uczyć do matury?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 18:17
                Czekaj, czekaj. miałaś 82 i 92%. Byłaś 140. Z tego wynika, że ludzi, którzy ze
                wszystkieog mieli po 90 jest 139? Pewnie matmy nie zdawałaś..
                Mogę się założyć ze taki wysoki próg był na pierwszym rzucie, a potem sporo
                spadł! Jak zresztą wszędzie.
    • Gość: kamila trzeba wstrzelić się w klucz IP: *.biznesklasa.lisek.pl 09.08.07, 14:53
      matura tak naprawde nie sprawdza wiedzy tylko umiejetnosc
      precyzyjnego trafienia w klucz.. mozna sie uczyc, napisac dobrze (w
      swoim mniemaniu) a trafi sie na egzaminatora "konesera słowa" i po
      wszystkim...

nowa matura nie sprawdza wiedzy! klucz jest bezsensowny! jest to
      dyskryminacja osob, które naprawde wiele wiedzą , a poprzez uzycie
      synonimow badz innego sformułowania niż jest w kluczu są oceniani
      nieodpowiednio do poziomu wiedzy. najlepiej znac temat po łebkach i
      pisac ogolnikami , albo miec szczescie..
      • Gość: Rodion Raskolnikov Re: trzeba wstrzelić się w klucz IP: *.chello.pl 09.08.07, 15:23
        Postawiłbym kontrowersyjną tezę, że matura jest w dużej mierze testem na
        inteligencję. A wynik jest w zasadzie wypadkową dwóch rzeczy, czyli
        wiedzy/umiejętności oraz inteligencji.

Nie jest tak, że jakaś enigmatyczna, zakapturzona postać siedzi w leśnej jamie i
        wymyśla klucze maturalne. Nie jest to też sprawka chochlików. Klucz jest
        faktycznie dyskryminujący - dla osób, które się dużo uczą, ale robią to
        bezrozumnie. Rzeczywiście z takiego języka polskiego trzeba się wstrzelić w
        klucz, ale na Boga, nie znaczy to wcale, że ten klucz nie ma sensu. Ma jak
        najbardziej.
        . Nie sprawiło mi większych trudności wytypowanie, kto spośród znajomych zda
        lepiej maturę, a kto gorzej. Nie można więc mówić, że to kwestia przypadku.

Sakura--->
        Gratuluję. Ja też składałem na anglistykę, ale ostatecznie moja miłość do prawa
        okazała się silniejsza :o)
    • Gość: heart_attack Re: Kiedy najlepiej zacząć się uczyć do matury?? IP: *.eurocom.olkusz.pl 09.08.07, 15:19
      To wszystko zależy od tego jak szybko się uczysz i w jaki sposób
      uczysz się najlepiej .
      Najważniejesze to umiejętne rozłożenie sobie materiału tak żeby
      przerobić wszystko co ma się zamiar przerobić . Ja np. zdawałam
      biologię i miałam do przerobienia 3 cegły z operonu, więc
      oszacowałam ile mniej więcej dziennie jestem w stanie przerobic
      materiału (akurat było na styk jak zaczęłam się uczyć od
      października ) i wstawałam codziennie o 5 rano, żeby zasuwać
      biologię. Po południu uczyłam się na bieżąco , a w weekendy
      nadrabiałam polski i angielski . Noi dodatkowo rozkładałam sobie
      naukę na ferie .
      Przeselekcjonuj sobie cały materiał i dobrze rozłóż go w czasie .
      • Gość: . Re: Kiedy najlepiej zacząć się uczyć do matury?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.07, 16:31
        "są osoby które miały z 3 przedmiotów rozsz. po 90% albo przynajmniej w
        granicach 85%. Jak inaczej dostawałyby się na dobre uczelnie? Składałam papiery
        np na UJ i nie dostałam się z wynikami 82% z polaka i 91% z angielskiego (na
        fil. angielską). Byłam 140 na liście, zabrakło mi jednego punkta. Na szczęście
        na UAM się udało. Czyli co, nie ma osób, które mają po 90% albo więcej? W tym
        wypadku było ich 139"

Haha, to lubię! Luke pisał o 3,4 przedmiotach po 90 %. Ty zmniejszyłaś ilość
        procent do 85, pisząc dalej, że conajmniej 139 osób miało ponad 82 i 91 % (dwa
        przedmioty).

Musiałem to napisać :D
        • Gość: Sakura17 Re: Kiedy najlepiej zacząć się uczyć do matury?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.07, 18:43
          Nie zmniejszyłam ilości, tylko uogólniłam...A te osoby które się dostały
          faktycznie musiały mieć po 90% z obu przedmiotów, jeżeli z jednego miały 85% to
          z drugiego musiały mieć trochę ponad 90%, około 95%...Na jedno wychodzi.
          Chciałam tylko na tym przykładzie pokazać że takie osoby są (nie mówię, że
          akurat ja jestem jedną z nich) i że wcale nie jest ich tak mało. I myślę, że
          spora część osób zdających maturę dąży do takiego wyniku i właśnie DO TYCH osób
          odnosi się rada, żeby zacząć we wrześniu - październiku.
          • Gość: żołnież Re: Kiedy najlepiej zacząć się uczyć do matury?? IP: *.98.102.9.ip.airbites.pl 09.08.07, 22:14
            Wszyscy się chwalą swoimi cudownymi sposobami i kosmicznymi wynikami. Zdawałem
            matmę i fizykę rozszerzoną. Przez cały ostatni rok szkolny powtarzałem materiał,
            uczyłem się na bieżąco, zrobiłem chyba wszystkie arkusze maturalne, które sie
            ukazały. Na koniec 3 klasy miałem 4 z tych przedmiotów. Naprawdę dużo się
            uczyłem . Maturę z matmy napisałem na 30% ( do tego pewnie naciągane ), a z
            fizyki na 66%.
            Wynika z tego, że do tych przedmiotów trzeba mieć wrodzoną inteligencje żeby
            napisać je na wysokim poziomie. Nie wystarczy zacząć się uczyć we wrześniu i
            będzie wszystko tak jak sie zaplanowało.
            Co z tego wynika? A to że z matematyki i fizyki najlepiej odpuścić sobie
            wielogodzinne powtórki, bo nie ma poco w kartach wzorów teoria, którą można się
            nauczyć jest napisana i to wystarczy do zrobienia zadania.
            Poróbcie tylko arkusze w maju i idźcie na to maturę bez stresu, bo ze stresem
            trudno sie myśli ;)
            Przedmioty humanistyczne to już inna bajka. Radze powtarzać od września.
            A zreszto zróbcie tak żeby było jak najlepiej;) Ja już nic nie wiem, załamały
            mnie te wyniki matury, bo bardzo mi zależało na dobrych wynikach.
            Matura to nie bzdura tzn. bzdura dla tych co mają na celu tylko jej zdanie.
          • Gość: Luke Re: Kiedy najlepiej zacząć się uczyć do matury?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 18:27
            > Nie zmniejszyłam ilości, tylko uogólniłam...
            Zmniejszyłaś. ;]
            >A te osoby które się dostały
            > faktycznie musiały mieć po 90% z obu przedmiotów, jeżeli z jednego >miały 85% to
            > z drugiego musiały mieć trochę ponad 90%, około 95%...Na jedno wychodzi.
            A mi się wydaje, że takiej osobie, która Cie pokonała wystarczało 82,5% z
            polskiego i 91% z obcego. Co? Nie zgodzisz się ze mną?
            Przecież pomiędzy Tobą o 139-ą osobą na liście nie mogło być takiej przepaści
            punktowej o jakiej piszesz...
    • Gość: ja Re: Kiedy najlepiej zacząć się uczyć do matury?? IP: *.range217-43.btcentralplus.com 09.08.07, 22:00
      najlepeij w 1 klasie liceum zaczac sie uczyc bedziesz miec mniej do powtarzania
      i uczenia sie przed matura
      • Gość: Luke Do Sakura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 18:24
        Sakura, nie ma możliwości, żeby z 3,4 przedmiotów ktoś miał po 90%. No, może
        możliwość jest, jednak takich osob naprawdę nie ma dużo. Wiem, wiem, że na
        anglistykę progi były wysokie (zwłaszcza po pierwszym naborze)i że nie tak mało
        osób miało wyniki po 90% z angielskiego i polskiego. Jednakże osoby kandydujące
        do fil angielskiej skupiają się głównie na tych przedmiotach. Osoby zdające
        historie, wos, geografie, polski i obcy nie mają szans zdobyć takich wysokich
        wyników.
        A do maturzystów, taka małą rada, myślcie nad studiami już teraz, orientujcie
        się czego potrzebujecie. Nie ma sensu uczyć się do czegoś, co Wam kompletnie nie
        jest potrzebne (mowa o polskim dla przyszłych studentów politechnik, na przykład).
        • rubia88 Re: Do Sakura 10.08.07, 18:48
          hej sakura jak to niemożliwe:P
          ja mialam:
          ang rozsz 96%
          fr rozsz 95%
          WOS rozsz 92% :)) a z polaka rosz 88%

serio mówię;) ale rzeczywiście takich osob jak ja to duzo nie ma:PP

• Gość: sakura17 Re: Do Sakura IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.07, 20:08
            Do Rubia88 - to nie ja powiedziałam, że to niemożliwe :P Ja sądzę, że takich
            osób trochę jest, może nie mnóstwo, ale jednak koś musiał pozajmować te miejsca
            na UW, UJ i SGH na najbardziej obleganych kierunkach.

Do Luke-
            Ok, może paru osobom, które znalazły się na liście przede mną wystarczyło,
            powiedzmy, 84% + 93%, ale jednak większość z nich miała sporo więcej.
            Dzisiaj też patrzyłam na listę rankingową anglistyki UAM - znalazło się tam 26
            osób z wynikiem 100/100 punktów, było również sporo osób z wynikiem
            97,98,99/100. To świadczy o tym, że takie osoby nie są jakąś rzadkością. Dodam,
            że liczył się wynik z polskiego pisemnego, angielskiego ustnego i pisemnego.
            Jeżeli chodzi o anglistykę - rzeczywiście na niektórych uczelniach liczyły się
            tylko 2 przedmioty - polski i angielski. Tak było na UJ, UAM, UMK. Ale np na UW,
            UWr i jeszcze innych uczelniach wymagany był 3 przedmiot, zazwyczaj do wyboru
            historia, historia sztuki lub geografia. I z tego co wiem próg na UW w zeszłym
            wynosił około 90%(jako średnia wyników z 3 przedmiotów). Dostało się chyba 50
            osób, czyli ostatnia osoba miała średnią z 3 przedmiotów = 90%. Pozostałe miały
            więcej.
            Dlatego jednak polecam zacząć się uczyć wcześnie, szczególnie w przypadku
            przedmiotów humanistycznych, a także gegry i biologii.
            Ale niech każdy robi jak chce, ja zaczęłam wcześnie i jestem zadowolona z
            obranej metody. Najważniejsze to robić tak, żeby się udało. Być może inne osoby
            wolę inne metody - jak kto woli. Liczy się to, żeby wybrać odpowiednią dla
            siebie i potem nie przeżywać, że się nie dostało na studia.
            • Gość: ser tostowy Re: Do Sakura IP: *.tktelekom.pl 10.08.07, 20:31
              a ja wolalbym powrot egzaminów wstepnych - np na AM
              bio chem fiz kazdy egzamin po 60 pytan zamknietych - i wszystko
              jasne (masz wiedze jestes przyjety).
              a teraz? obcinaja punkty za banaly ! za to ze sie nie napisalo slowa
              ktore ma sie nijak do wiedzy! albo jak sie napisalo wiecej na temat!
              to jest dopiero bzdura ! klucz ktory nie weryfikuje wiedzy! tylko
              umiejetnosc logicznego myslenia? dobrze! ale uwiezcie ze wraz z
              przekroczeniem progow uczelni wroci wszechwielki encyklopedyzm...
              i w sumie to jest teraz meka dla takich swiezo upieczonych studentow
              ktorzy po 2 miesiacu nauki wylatuja.
              i prosze sobie nie brac do serca ze osoby ktore maja po 90% to sa
              jakies alfy i omegi (nie mowie ze wszyscy) spokojnie zycie
              wszystkich zweryfikuje a najczesciej w sposob krytyczny zabiera sie
              za nich w pierwszej kolejnosci.

• Gość: szarak23 Materiały do matury z biologii, chemii i fizyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.07, 16:03
          Jak w temacie. Posiadam przeróżne repetytoria, testy, ćwiczenia, zbiory zadań, kompletne arkusze egzaminacyjne podobne do tych na właściwej maturze z obydwu poziomów. Sukces murowany na lekarski, farmację, stomatologię i inne kierunki pokrewne. Mój e-mail: bebe1234@o2.pl i nr gg: 5003335(proszę zostawić wiadomość nawet na niedostępnym, skontaktuję się).
          Pozdrawiam przyszłych maturzystów.
          • Gość: janiol1988 Re: Materiały do matury z biologii, chemii i fizy IP: *.atupartner.pl 12.08.07, 11:35
            Do matury próbnej uczyłam się jedynie z WOS-u a to tylko dlatego, ze musialam, bo akurat w szkole mieliśmy ostre powtórki, no i nie poszło źle ;). Matura majowa to był jeden wielki stres, ale i to nie zmobilizowało mnie do wcześniejszych powtórek. W połowie kwietnia zaczęłam czytać streszczenia z polskiego i 2 książki z WOS'u + repetytorium. Do angielskiego nie przygotowywałam się w ogole, bo stwierdziłam ze cały rok dodatkowych zajęć pomógł mi wystarczająco. No i biologia to była jedna wielka komedia - w środę przed maturą zaczęłam czytać repetytorium. Zdałam naprawdę fajnie i mysle, ze wiele zalezy od tego, co wyniesiesz z 3 lat liceum, ostatnie miesiace przed matura, to tylko powtorki (przynajmniej tak powinno być). Ani sie nie obejrzysz, a bedziesz studentka. Pozdrawiam :)
            • Gość: szee Re: Materiały do matury z biologii, chemii i fizy IP: *.tktelekom.pl 12.08.07, 23:26
              tylko czego studentka ?
    • Gość: Shinyu Re: Kiedy najlepiej zacząć się uczyć do matury?? IP: *.globalconnect.pl 16.08.07, 09:17
      Próbną można zignorować, kogo to interesuje poza rodzicami? Oczywistym jest że
      nie da się nauczyć na próbną tego, czego będziesz się uczyć na prawdziwą maturę.
      A poza tym dodam, że próbna często wychodzi lepiej bo sprawdzają ją Twoi
      nauczyciele. Najlepiej pisać ją na żywioł. Mi w maju lepiej poszedł polski i
      angielski (prawie w ogóle się nie uczyłam) a gorzej WOS (do którego wkuwałam dwa
      miesiące). A poza tym ta próbna często usypia czujność. Moja kumpela stwierdziła
      że skoro na próbnym rozszerzonym WOSie miała 79%, to na majowy w ogóle nie musi
      się uczyć bo będzie miała spokojnie z 80%. I wylądowała z 62% ... bo nasz
      nauczyciel od wosu, sprawdzający wypracowania, tak właściwie to nie ma
      kompetencji do sprawdzania matury. Ona obudziła się dwa tygodnie przed historią.
      Więc jeśli zaczniesz we wrześniu, to NA PEWNO nie będzie za późno. Polski ustny
      odwaliłam w jakieś ferie, rekolekcje, Wielkanoc, a na wos uczyłam się ze dwa
      miesiące przed. i to starcza. Ale zależy, co Ty zdajesz.
    • Gość: Rensenberink Re: Kiedy najlepiej zacząć się uczyć do matury?? IP: 213.199.253.* 23.08.07, 12:45
      ja miałem sie uczyc od kwietnia czyli miesiac przed matura ale w
      marcu zachorowałem i do matury nie uczylem sie wiecej niz 5
      godzin .A zdałem spokojnie (hista roz.90 procent!).Wiec jesli nie
      jestes czlowiekiem - taboretem powinnas se spokojnie poradzic
    • Gość: Rensenberink Re: Kiedy najlepiej zacząć się uczyć do matury?? IP: 213.199.253.* 23.08.07, 12:45
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka