Dodaj do ulubionych

matura z języków

02.11.07, 12:09
hEJ!Mam nadzieje, ze mi pomożecie. Otóż w tym roku rozpoczełam naukę
w LO. jESTEM NA profilu dziennikarsko-językowym. Chciałabym iść
później na lingwistykę, ale wiem, że aby się dostać trzeba zdawać na
maturze 2 języki na poziomie rozszerzonym (TRZEBA ok.90% zeby się
dostać na studia)
Mam 4 h ang w tygodniu i 3 niem. Nie stac mnie na korepetycje, ani
kursy. Myslicie,że jestem w stanie sama przy pomocy szkoły rzecz
jasna przygotować się poządnie do matury? Co powinnam robić aby to
osiagnąć? Na czym sie skupić?
Bardzo proszę o wszelkie rady i opinie
Z góry dzięki
Obserwuj wątek
    • Gość: justynides Re: matura z języków IP: *.grybow.net.pl 02.11.07, 15:18
      Oczywiście, że jesteś w stanie zdać na tyle. O ile wyjatkowo będziedz się przykładać, uczyć regularnie, dużo słuchać, czytać, rozwiązywać testy maturalne, no ogólnie - musisz mieć jak najwięcej kontaktu z językiem.
      Pozdrawiam:)
      • Gość: kasia Re: matura z języków IP: 82.160.57.* 02.11.07, 20:49
        cięzko ci bedzie. ja byłam w klasie z angolem rozszerzonym, mialam po 7 godzin w
        tygodniu przez liceum, oprocz tego korepetycje,uczylam sie bardzo duzo,
        sluchalam (to przede wszystkim) ogladalm filmy (to takie niepozorne a naprawde
        duzo daje:) i czytalam. mature napisalam na 89% i mozna powiedzeiec ze nie bylam
        zadowolona..;/ dostalam sie na filologie angielska, ale co do matury to dalej
        mam zal w sumie to nie wiem do kogo, czy do samej siebie, ze za malo sie uczylam
        czy co.. ale grunt, ze na studia sie dostalam:)bedzie ci ciezko szczegolnie, ze
        chodzi Ci o 2 jezyki, ale dasz rade, poprostu UCZ SIE!!!!!! taka w tym reguła:)
        pozdrawiam i zycze wytrwalosci:)
    • anette444 Re: matura z języków 05.11.07, 09:32
      Musisz dużo czytać, nie uproszczone wersje literatury, ale normalne książki w
      oryginale. Oczytanie jest najważniejsze, gramatyka wchodzi "tylnymi drzwiami".
      Na maturze ćwiczeniem, które sprawia uczniom ogromną trudność, jest uzupełnianie
      struktur leksykalnych, ale osoba oczytana poradzi sobie z tym o wiele lepiej.
      Poza tym - pamięć się wyrabia, o ile na początku wkucie 50 słówek zajmuje ci
      godzinę, to po roku wystarczy je niemal raz przeczytać. Tak więc - powodzenia i
      do pracy!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka