Dodaj do ulubionych

bibliografia :/

10.04.08, 13:54
to znowu ja ..... mam problem z opisaniem do bibliografi tym razem
takiej ksiazki:

BIBLIOTECZKA OPRACOWAŃ zeszyt Nr 3
opracował
Józef Osmoła
Lalka
Bolesława Prusa

Biblioteka Wysyłkowa
Lublin 1995

jak napisze tak :

Osmoła Józef:Lalka Bolesława Prusa.Lublin:Wydawnictwo Biblioteka
Wysykowa, 1995. ISBN 83-86581-20-02

TO BEDZIE ZLE ?? POWINNAM JESZCZE GDZIES NAPISAC "BIBLIOTECZKA
OPRACOWAŃ zeszyt Nr 3" CZY TO NIE JEST KONIECZNE

ps.dobrze wiem ze kazda szkoła ma swoje widzi mi sie w pisaniu
bibliografi ale mimo to prosze o jakies swoje sugestie
Obserwuj wątek
    • cori_celesti Re: bibliografia :/ 10.04.08, 14:13
      polonistka na zajęciach podawała jakieś przykłady jak powinna wyglądać
      bibliografia? Nie wiem jak u Ciebie, ja bym zrobiła tak:

Osmoła Józef, Lalka Bolesława Prusa, [w:] tegoż, biblioteczka opracowań zeszyt
      nr 3, Biblioteka Wysyłkowa, Lublin 1995

• ewka988 Re: bibliografia :/ 10.04.08, 14:23
        nie :/ ona sie tym szczegolnie nie interesuje...jak do niej idziemy
        to tylko słyszymy "idzcie stad jestescie nudni"
        • Gość: nastyyyy Re: bibliografia :/ IP: *.adsl.inetia.pl 10.04.08, 14:30
          Nie chcę cię martwić, ale termin oddawania bibliografii minął. To raz, nasz
          wychowawca bardzo nam pomógł, każdemu osobno poradził, porozmawiał o temacie,
          wypytał, jakie mamy na temat spojrzenie, dobór lektur itd. Też chciałam
          skorzystać z biblioteczki opracowań, ale powiedział, że egzaminatorzy
          nieprzychylnie patrzą na tego typu opracowania. To nie analiza popularno
          naukowa tylko streszczenie, i opracowanie typowo szkolne, na poziomie bryków,
          gregów itd, więc.. lepiej sobie odpuść taką bibliografię.
          • ewka988 Re: bibliografia :/ 10.04.08, 14:42
            u mnie w szkole jeszcze nie minoł...niestety nie mam az tak fajnie
            jak ty z wychowaca...a ten twoj wychowawca to polonista??
            • cori_celesti Re: bibliografia :/ 10.04.08, 19:15
              termin oddawania bibliografii nie jest terminem ustalanym przez szkoły, z tego
              co wiem narzuca go kuratorium. Nie wiem, może jest on różny w różnych
              województwach? U mnie minął 7 kwietnia, jestem ze śląskiego.

nastyyy ma rację, streszczenia nie są dobrze traktowane, tak samo jak (podobno)
              słowniki.
              • Gość: kapka Re: bibliografia :/ IP: *.bsb.vectranet.pl 10.04.08, 21:28
                A tu niespodzianka, bo termin nie jest jednoznacznie określony -
                pojęcie miesiąc przed może się odnosić do całej matury, albo do
                konkretnego egzaminu i to powinna regulować procedura wewnętrzna
                szkoły; druga sprawa, że nie ma jasnego przepisu, który uzależniałby
                dopuszczenie do matury ustnej od oddania bibliografii, mogą najwyżej
                oblać delikwenta zadając mu pytania z kosmosu, które i tak muszą być
                uzasadnione tematem.

Co do streszczeń, to jeżeli łączy się z analizą i stanowiskiem jego
                autora /spojrzeniem/ na powieść to czemu nie?Wszystko zależy od
                tematu.
                A co do słowników , to wstawiając je do bibliografii lepiej podać
                hasło, które było przedmiotem poszukiwań, bo nadgorliwcy mogą zadać
                pytanie związane ze słownikiem,a nie mające nic wspólnego z pracą,
                którą się opracowało.

Współczuję polonisty, napisałabym skargę - oczywiście już po
                maturze - do kuratorium.Elementy nie spełniające swojej funkcji
                należy eliminować.
                • Gość: gośćm Re: bibliografia :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.08, 22:25
                  Przedmówca nie zna ewidentnie przepisów. Miesiąc przed maturą odnosi
                  się do całości matury, a nie do konkretnego egzaminu.Jest przepis
                  mówiący, że bibligrafia jest podstawą dopuszczenia do matury ustne,
                  poczytaj przepisy na stronach CKE, OKE.
                  Słowniki są wskazane, z konkretnym hasłem.
                  Biedna dorosła maturzystka przez cały rok nie umiała napisać nic
                  sensownego i znaleźć 2 pozycji bibliografii poza banalnym
                  streszczeniem, a wszystkiemu winien polonista, bo nie powiedział, że
                  książki są w bibliotece, żenujące.
                  A kto mówi, że ograniczeni debile, którzy nie potrafią sklecić
                  samodzielnie kilku zdań muszą mieć maturę???
                  • Gość: nastyyyy Re: bibliografia :/ IP: *.adsl.inetia.pl 12.04.08, 14:00
                    Tak, jest polonistą, do tego przewodniczącym okręgowej komisji egzaminacyjnej,
                    więc wie na ten temat sporo. Oczywiście, bibliografię każdą muszą przyjąć, ale
                    będziesz traktowana, jak osoba, która leci na streszczeniach, co odzwierciedli
                    się w wyniku. A termin był ustalony odgórnie, że w szkole mają być bibliografie
                    do 7 kwietnia, oczywiście, pozostają tylko w szkole, więc jakieś małe odchylenia
                    mogą wystąpić, ale termin jest taki.
                  • Gość: ewka988 Re: bibliografia :/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.08, 19:32
                    przepraszam bardzo ale ja pierwszy raz pisze cos takiego i skad niby
                    mam wiedziec jak to powinno wygladac... dobrze wiem ze ksiazki sa w
                    bibliotece !!
                  • Gość: racja do gośćm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.08, 08:31
                    Po pierwsze - obrzucanie inwektywami świadczy o niskim poziomie
                    intelektualnym wypowiadającego się, zazwyczaj również o głębokich
                    kompleksach i próbie udowodnienia swojej wyższości poprzez
                    deprecjonowanie wartości innych osób.I to jest naprawdę żenujące.

Po drugie - jak coś piszesz to najpierw sprawdź w wiarygodnych
                    źródłach, żeby nie wyjść na kogoś kto się wymądrza, a faktycznie nie
                    ma racji, bo ty też EWIDENTNIE nie znasz się na przepisach -
                    procedury przeprowadzania egzaminu maturalnego od roku szkolnego
                    2007/2008 wydane przez CKE mówią: "Uczeń/absolwent, po ogłoszeniu
                    harmonogramu CZĘŚCI USTNEJ egzaminu z języka polskiego (...)
                    przekazuje przewodniczącemu szkolnego zespołu egzaminacyjnego
                    (dyrektorowi szkoły) NIE PÓŹNIEJ NIŻ 4 TYGODNIE (czytaj 28 dni, nie
                    miesiąc!) przed terminem rozpoczęcia części ustnej sesji
                    egzaminacyjnej wykaz bibliografii..." - jeżeli szkoła zmieniła ten
                    termin na niekorzyść uczniów, to jest to podstawą do odwołania się w
                    przypadku niezdanego egzaminu lub odrzuconej bibliografii.

Po trzecie - w dobie strajków nauczycieli, domagania się podwyżek i
                    wielkich słów na temat tego jak to ciężko pracują, uczeń ma prawo
                    wymagać od nauczyciela rzetelnego przygotowania do matury, w tym
                    NAUCZENIA jak przygotowuje się bibliografię.Za to mu płacą!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka