Dodaj do ulubionych

Maturzyści, jak po jęzuku polskim?

• Gość: masakra Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.tvgawex.pl 05.05.08, 16:03
      Ludzie, masakra. I to przez moją własną głupotę.

Pisałem rozszerzenie, pierwszy temat. Zrozumiałem zasady w ten sposób, że nie
      mogę za bardzo przekroczyć 250 słów... wyszło mi około 350 i się przestraszyłem,
      po czym skróciłem do 275... tylko że mam cytaty, a to około 50-60 słów... gdzieś
      słyszałem, że cytatów się nie liczy.

Mogłem pisać na cztery strony, a tak to przez własną piekielną głupotę
      zmarnowałem mature z polskiego. :(
      • Gość: asasa Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.08, 16:08
        (Podst)Beznadziejne tematy. Wprawdzie jak się czytało "Lalkę" możnaby coś
        napisać. Ja opierałam się na opracowaniach i na części utworu. Wydawało mi się,
        że dobrze napisałam pracę, na temat, dobrze opisałam Izabelę Łęcką. A tu czytam
        przykładowe wypracowanie, które kompletnie nie zgadza się z moim. Porażka. est
        dobrze mi poszedł. Tekst b łatwy był( ale chyba nie dla każdego?) . Potrzebuję
        klucza odp, bo na tym przykl wypr nie da się spr swojej pracy. Bez sensu!
    • Gość: Dyzio Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.unipol.net.pl 05.05.08, 16:06
      No wrażenie ogólnie to takie sobie. Tekst ze zrozumieniem nie był aż tak bardzo
      trudny no ale w odpowiedzi dokładnie nie trafiłem więc nie wiem jak to będzie
      ocenione. Szkoda że nie dali dwóch lektur do wyboru wg mnie lepiej by było, no
      ale każdy ma prawo do własnej wypowiedzi na ten temat.
      • Gość: sputnik Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.as.kn.pl 05.05.08, 16:11
        na rozszerzonym nie było nic z lektur, bo były na gimnazjalnym. Równowaga musi
        być :D
    • Gość: zalamana Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 16:08
      maasaakkra... moze tekst do zrozumienia jesczze w miare ale
      wypracowania;/ jedna wielka czarna magia;( nie jeste orlem z
      plskiego ale z probnej mialam dobre 60% a tutaj zastanawiam sie czy
      chociaz 30% mi sie uzbieraj jest tragicznie ;( trudniejszej matur ne
      widzialam.. ;( przesada ;((((
      • Gość: kasa Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.echostar.pl 05.05.08, 16:11
        wie ktos kiedy bedzie ten klucz?
      • Gość: ?????????????????? Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.08, 16:14
        Pierwsza część nie była trudna, ale wypracowanie niestety okazało
        się ciężkie. Może damy jakoś radę, przecież Ci co to sprawdzają też
        są ludźmi...

Czy uważacie, że słowo SĄŻNISTY mogłam wytłumaczyć jako WYCZERPUJĄCY?
        • Gość: plum Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 16:27
          nie nie uważamy, ch..a pisałeś a nie mature
          jakby co to poprawki są w sierpniu albo do woja hhahahahhaha :D
      • Gość: Homek Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: 84.38.160.* 05.05.08, 16:16
        Jakimi samochodami oni wiozą te matury?,może uda mi się ubłagać kierowcę o małą korekte wypracownia?
      • maryjah Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? 05.05.08, 16:21
        Gość portalu: zalamana napisał(a):

> trudniejszej matur ne
        > widzialam.. ;( przesada ;((((

mi się naprawdę zdaje, że były strasznie proste! a przynajmniej poziom rozszerzony dużo łatwiejszy, niż we wcześniejszych latach -_-
        • Gość: kielce Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 17:46
          I tu się koleżanko mylisz, jeśli chodzi o czytanie ze zrozumieniem, może i tekst
          był łatwiejszy , ale pytania do tego były zaskakujące...
    • Gość: II LO OPOLE Matura?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.08, 16:18
      Tak naprawdę, to myślałem, że będzie coś innego...oczywiście jednym tematy
      bardziej pasowały, innym znowu mniej...ja niestety należę do tych drugich:(
      Pierwsza cześć egzaminu była banalna, nie miałem z nim większego
      problemu...blogi:) Kto dzisiaj nie wie o co w nich chodzi.Uważam tą część za
      prezent od OKE... Ale co do drugiej części - zgroza!! Pisałem akurat z Lalki, bo
      myślałem, że nie polegnę tak szybko jak na prozie(zawsze byłem kiepski z
      wierszy) i co po kilku zdaniach już nie wiedziałem co pisać. Znam "Lalkę", no
      może nie za dobrze ale ją czytałem(jakieś 2 lata temu), ale podanego fragmentu
      nie mogłem za żadne skarby umiejscowić w powieści! Nastąpiło typowe "lanie
      wody"...Obawiam się swoją o maturę. Nasza polonistka zapewniała nas, że nie
      wierzy, że w tym roku będzie coś z "klasyki" tylko raczej coś z Młodej Polski
      czasów II wojny światowej...No cóż jesteśmy tylko ludźmi i każdy sie może mylić.
      • Gość: SZARAK Re: Matura?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 17:00
        chyba spaliłam swoją mature... Ciężkie tematy(podst.) pisalam
        Lalke... szkoda gadać...
    • Gość: szczebluu Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 16:41
      gdy zobazczylem przykladowe odpowiedzi to pragne tylko tego aby miec
      te parszywe 30% i zdac ta mature z polaka :P:P
      • Gość: hunter Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.pcnet.com.pl 05.05.08, 16:43
        Tekst Miłosza sam w sobie trudny nie był, ale pytania do niego to
        iście zatrważające! Ja zresztą w testach mam ten problem, że nie
        wyławiam konkretnych (!) informacji, tylko piszę ogólnie. Tym razem
        tekst czytałam chyba z cztery razy, a pytania to jeszcze częściej.
        Spodziewam się 3-4 punktów. Praca natomiast, hmm, wybrałam temat 2,
        przy analizie Myśliwskiego odwołałam się do jego innej powieści-
        "Traktat o łuskaniu fasoli", a przy Różewiczu jako konteksty
        podałam poezję Barańczaka i Lipskiej (podczepiłam to do faktu
        traktowania słów jako narzędzia, generalnie chodziło o władzę).
        Zapisałam brudnopis (mam nadzieję, że uznają, jeśli
        skreśliłam "brudnopis" i napisałam obok "czystopis").
        Na rozsz. może byc wszystko, liczy się umiejętność szczegółowej
        analizy i odwołania do innych tekstów.
        Nie martwcie się , damy radę, na próbnych miałam 80%, teraz myślę,
        że będzie pododbnie.
      • Gość: lola Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.ujscie.net 05.05.08, 16:46
        czy ktoś mi powie jakim programem moge otworzyć rozwiązania matury
        • Gość: ana Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.it-net.pl 05.05.08, 16:49
          tez chce to wiedziec ...
        • Gość: daisy Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.xdsl.centertel.pl 05.05.08, 16:51
          najlepiej idzie przez adobe reader...ja mam 7.0 werje ale to tez zalezy od windowsa:) najlepiej z neta sciagnij:)
    • Gość: tommm zabieg językowy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 16:44
      czy metaforę / epitet można uznać za zabieg językowy?? proszę odp...
      • Gość: tomix Re: zabieg językowy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 16:47
        Zdecydowanie tak.
        • Gość: yyyy Re: zabieg językowy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 19:15
          moim zdaniem nie, gdyz sa to srodki stylistycznie nie jezykowe... chyba ze
          stylistyczne zaliczaja sie do rodziny jezykowych :0
    • Gość: Amelia*** Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.pronet.lublin.pl 05.05.08, 16:50
      Tekst o blogach w porządku do przeskoczenia jednak co do tematów mogłabym polemizowac;/ Uważam, iż fragment w lalce zupełnie nietrafiony, nie ma praktycznie możliwości przedstawienia stosunku Łęckiej do ojca i Wokulskiego tylko i wyłącznie na podstawie podanego tekstu...W przedstawionym temacie była mowa o odwołaniu do fragmentu braku natomiast mowy jeśli chodzi o całośc;/ podejrzewam, że ponad połowę pktów będzie można zdobyc właśnie z odwołania do całości, trzeżwo patrząc na to wszystko oczywiste jest, że nalezało się odwołac do całości...szkoda tylko, że nie wspomnieli o tym!!! i tu brak mi słów;/
      • Gość: ...drops Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 16:57
        Mi tak samo wydaje się właśnie, że trzeba było pisać ogólnikowo o charakterystyce Izabeli Łęckiej jej stosunkach z Wokulskiom i ojcem Tomaszem a ten sen to chyba tylko taka odgłośnia. Ale zobaczymy jutro w kluczu .
    • Gość: MasteR Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 16:53
      nie wiem kto siedzi w CKE ale to musza byc wieksze glaby niz my
      skoro tak posrana mature ulozyli

P.S. pisalem rozszerzony
      • Gość: maturzysta Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.timplus.net 05.05.08, 17:21
        Polski podstawowy wg mnie nie był szczególnie trudny i trochę się dziwię tym opiniom, że masakra, kosmos, przecież czytanie ze zrozumieniem było standardowe, tekst napisany łatwym językiem, a wypracowanie? Jeśli komuś Lalka nie podeszła, to przecież mógł pierwszy temat napisać bez specjalnego przygotowania, interpretacja + umiejscowienie w czasie, przecież chyba każdy maturzysta wie, że XIX wiek to czas zaborow i to można było napisać. Co do kluczy to chyba jeszcze żadnych nie ma, tylko przykładowe odpowiedzi, jeśli było napisane 'interpretacja' to liczy się twoja wizja i to co ty myślisz a nie to co jest w kluczu. Jeśli ktoś wie jak używać mózgu w odpowiedni sposób to nie miał większych problemów z podstawą, a na ile napisał to się okaże.
    • Gość: Marmolade matura IP: *.slp.vectranet.pl 05.05.08, 16:53
      masarnia, to był kosmos :( jestem najlepszą uczennica w szkole ale tak zle to
      jeszcze nigdy niczego nie napisalam... :( 3majcie kciuki, zebym zdała , buziaki :*
      • Gość: drukarz mam arkusze na angielski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 16:58
        zdjęcia arkuszy maturalnych z języka angielskiego poziom podst i rozsz

rapidshare.com/files/112739755/angielski.rar
      • Gość: NinaVIII LO LUBLIN Re: matura - rozszerzenie IP: 212.106.18.* 05.05.08, 17:02
        Poszło mi masakrycznie. Nie wystarczyło mi miejsca, w dodatku jedną
        stronę brudnopisu wcześniej zmarnowałam. Czyt ze zr - bedzie dobrze,
        jesli dostane 2p. :/ KOSZMAR, KOSZMAR, KOSZMAR. Chce mi sie plakac,
        pocieszam sie, ze poprawkowe w sierpniu. Moze beda latwiejsze.
        Pocieszam sie, ze zdawalo 7%. Wybralam temat drugi, w szczegolach
        interpretowalam tekst epicki, nie zdazylam z analiza - podalam tylko
        kolokwializmy i dialektyzmy. Podobnie wszystko ma sie z wierszem -
        zinterpretowalam ile wystarczylo miejsca i czasu, (glownie miejsca!
        Brak kartek! PARANOJA!) z analizy podalam tylko na szybko kontrast,
        anafory. Jestem wsciekla i zalamana. Chaotycznie dodawalam pare
        dodatkowych informacji, po ktorych moglabym sie strzelic w klucz-
        szlag trafia wiec moja kompozycje. Tak sie spieszylam, ze szlag
        trafia jezyk. Wszystko trafia szlag. Lacznie z moimi marzeniami. Nie
        zdazylam nawet przejrzec swojej pracy, nie mowie juz o czytaniu. Co
        wiecej, co to za sprawiedliwosc - rozszerzenie 10min wiecej od
        podstawy? I po co tyle stresu?! Szlag, szlag, szlag.
        • Gość: Hemoglobinianin Re: matura - rozszerzenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.08, 21:06
          Nie przejmuj się, może jednak się uda zdać?
          Jakby cię to pocieszyło to wiedz, że nie tylko tobie źle poszło. Mnie również. ;)

No ale co mam tu marudzić w internecie... Jak poszło tak poszło, trudno.
          Trzeba liczyć, ze fuksem się zmieści w tych trzydziestu procentach.
    • Gość: michał_czewa Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.gprs.plus.pl 05.05.08, 16:54
      Wrażenia: ooooooooooo Boże! daj mi 30%!XD
      Co mnie zaskoczyło? Wyobrażałem sobie trudniejszy tekst źródłowy, a ten
      bynajmniej mi nie sprawił większego kłopotu. Zaskoczył mnie klucz odpowiedzi do
      tematu związanego z "Lalką" bo szczerze mówiąc nie mam żadnego zdania w
      wypracowaniu z niego...
      Ale przecież już za rok MaturrrrrrrrraXD
      • Gość: lola Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.echostar.pl 05.05.08, 16:57
        a masz klucz czy tylko ten wzor?
      • Gość: tymbarkocholiczka Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.gprs.plus.pl 05.05.08, 17:24
        a ktos ma klucz do tego zadania?? jak tak to prosze o przesłanie 8809357
    • Gość: monalisa895 Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.torun.mm.pl 05.05.08, 16:55
      no.. nie wiem jak zobaczyłam w opracowniu mam chyba oki:)) ale nie
      moge znaleść odpowiedzi czy mozecie podac strone... czekam i dzikuje
      • Gość: uśmiechnięta2008 Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 17:00
        no część z czytania ze zrozumieniem nie była tragiczna, ale ten sen w "Lalce" to
        jakaś pomyłka, mam nadzieje że zdam:)trzymajcie się wszyscy, to jeszcze nie koniec:)
    • yu-rin Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? 05.05.08, 17:04
      czy jak na rozszerzeniu bardziej potraktowalam opowiadanie o
      szczurach jako parabole życia obozowego a nie totalitarnego panstwa
      to to bedzie potraktowane jako nadinterpretacja i nie na temat? Bo
      juz sama nie wiem.
    • Gość: gość Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.08, 17:09
      czytanie za zrozumieniem nie było trudne ale fragment "lalki" był
      beznadziejny... no po prostu straszny...
      mam nadzieje że zdam ale jestem bardzo nie zadowolona z tego jak napisałam.. :(
    • Gość: baba Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.08, 17:09
      Ludzie a jak napisałem w którymś tam pytaniu zdania wykrzyknikowe i pytania
      retoryczne to jak myslicie uznają mi to??
    • Gość: maturzystka Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.08, 17:11
      strasznie!!! czytanie było proste ale wypracowanie mi nie poszło :( a ten fragment "Lalki" to po prostu masakra....
      • Gość: MZ Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.devs.futuro.pl 05.05.08, 17:18
        Teraz dopasujcie klucz do naszych odpowiedzi, jak tacy madrzy byliscie!
        Jak ja musialam polski pisac, to ja zycze sobie zeby pieprzeni humanisci pisali
        matme!
        • Gość: humanista Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.05.08, 14:47
          będę pisał matmę! :)
    • Gość: kaliniaczek Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.strefa.com 05.05.08, 17:15
      Brawo MEN ;)Z tego co widzę, arkusz podstawowy powiedzmy, że bardzo przystępny-
      zarówno test jak i esej, poz. rozszerzony nieco trudniej, ale nadal do
      strawienia. Kto się nie stresował, na pewno sobie poradził ;) powodzenia!
    • Gość: :/ Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 17:15
      to jak taka trudna Lalka, to po co wszyscy na ten pisaliscie? Tematy
      sa dwa, porownania sie uczy w SP na srodowisku, trzeba bylo pisac na
      1szy a nie teraz tu ryczec.
      • Gość: kaś Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.skynet.net.pl 05.05.08, 17:26
        mam pytanko jeśli w pierwszym zad.testowym napisałam że autor utożsamia się z
        dziennikarzami (nie napisałam prowadzącymi blogi)to dostanę punkt?
        • chavez6 Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? 05.05.08, 19:02
          zrobiłem tak samo ;/..... tylko "dziennikarzami", było napisane nie cytować,
          więc nie chciałem przepisywać słowo w słowo, a tych "piszących dzienniki
          internetowe" trudno było nazwać inaczej
      • Gość: drops Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.08, 20:43
        człowieku, pomyśl co piszesz... ludzie wymieniają się opiniami, bo jak byś nie
        zauważył to jest forum :/ Nie pasuje, nie czytaj, nie widzę problemu.
    • Gość: michaal01 Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 17:22
      Tekst o blogach bardzo przyjemny, pytania już mniej. Chyba nie będzie źle :).
      Gorzej z Lalką. Tematy doprawdy trudne dosyć. Pozdrowienia i powodzenia
    • Gość: kilas Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.08, 17:22
      Jeśli chodzi o czytanie ze zrozumieniem - stosunkowo proste.
      Wypracowanie dużo trudniejsze, trzeba było dobrze znać treść utworu 'Lalka', gdyż podany fragment nie wiele mówił, a przy analizie wierszów należało znać dane historyczne. I tutaj właśnie popełniłem podstawowy błąd - w przypadku Tetmajera napisałem, iż był to twórca pozytywistyczny, tworzył w eopce następującej po romantyzmie, także wg zestawienia epok literackich przez Krzyzanowskiego był poetą 'klasycznym', racjonalnym, kontrastowym do romantyków i takie tam.. Ajajaj, mam nadzieję, że mi to wszystko uznają, dostanę choć trochę punktów. Pozdrawiam Maturzystów i życzę powodzenia na angielskim :-)
      • Gość: alek Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 17:30
        siemka mam pytanie, wypracowanie trzeba bylo napisac na minimum 2
        strony (okolo 250 slow), ja napisalem na okolo 350 a i tak nie
        zajelo mi to calych 2 stron, czy odejma mi za to punkty?
        • Gość: parys Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.68.92.156.mielec92.tnp.pl 05.05.08, 17:35
          raczej nie a jesli nie ma całych 2 stron to maja obowiazek policzenia słów a miałęs 350 to git ;D
          • dziewczyna_shakespeare_a Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? 05.05.08, 17:43
            wiecie co? Tak przeanalizowałam pobieżnie te przykładowe odpowiedzi, to nie
            bardzo mi się podobają, takie jakieś infantylne... :/ Moje chyba są lepsze, a na
            pewno bardziej precyzyjne! :) Jeden problem, to fakt, że nie napisał kilku
            ważnych rzeczy na wypracowaniu (ROZSZERZONY), np., że ten koleś, który mówi
            (przy okazji tematu drugiego) jest wiejskim, prostym chłopem. W sumie to było
            oczywiste, no ale... Czasem najciemniej jest pod latarnią! Ale już się tak nie
            łamę, wcześniej bałam się otworzyć przykładowe rozwiązanie! ;) Bóg jest z nami,
            maturzystami, co nie zmienia faktu, że CKE mogłoby nie dawać tak długich tekstów
            i tak mało czasu! To była przesada, zero oddechu, zastanowienia, piszesz
            wszystko, co ci przyjdzie do głowy i masz CHAOS na kartce... Ale widocznie tego
            od nas chcą, albo myślą, że jesteśmy cyborgami czy kurczę nie wiem czym! CKE nie
            lubię Cię, a spróbuj dać trudny WOS rozszerzony, to się tam u Was pokażę (myślę,
            że spragnionych zemsty nie zabraknie! ;))
    • Gość: x-100 Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.dip.t-dialin.net 05.05.08, 17:28
      Matura probowalem w 1986. Nigdy jej naprawde nie zdalem.
      Na Lalce nauczylem sie kapitalizmu, ze liczy sie
      salonka, powoz, hotel w Paryzu, sofa i zloty rubel,
      900 dolarow za uncje (28 gr).

Prus to jednak carski wywiad zeby wzmocnic imperium.
      Polacy do tego nie przywiazuja.
      • Gość: x-100 Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.dip.t-dialin.net 05.05.08, 17:44
        ...
        A jak ci się zdaje: ile przywiozłem ?
        - Pięćdzie... ze czterdzieści tysięcy... Zgadłem?... - pytał Rzecki, niepewnie
        patrząc na niego.
        Wokulski nalał szklankę wina i wypił ją powoli.
        - Dwieście pięćdziesiąt tysięcy rubli, z tego dużą część w złocie - rzekł
        dobitnie. - A ponieważ kazałem zakupić banknoty, które po zawarciu pokoju
        sprzedam, więc będę miał przeszło trzysta tysięcy rubli...
        Rzecki pochylił się ku niemu i otworzył usta. ...
      • Gość: Nyhed Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 17:49
        Matura sprawiała wrażenie aż za prostej. Test zrobiłem cały, wypracowanie też łatwo mi się pisało (a jestem z profilu matematycznego(: ) Teraz gdy czytam rozwiazania i przykladowe wypracowanie, modlę się by klucz był przychylniejszy... jeśli nie to hym... "kiszka"
    • Gość: iwuch Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 17:28
      sadyści :D nigdy się jeszce tak nie wypociłam,może coś z tego będzie.
    • vidla89 wątpliwości co do pytania na języku polskim podsta 05.05.08, 17:34
      Zadanie 15. (1 pkt)
      Które z poniższych stwierdzeń najpełniej wyraża główną myśl tekstu?
      A. Blogi w najbliższym czasie przyczynią się do podniesienia poziomu debaty
      publicznej.
      B. Blogi w najbliższym czasie przyczynią się do obniżenia poziomu debaty publicznej.
      C. Mimo swojej popularności blogi pozostaną tylko substytutem normalnej,
      pachnącej farbą,
      gazety.
      D. Blogi to nowoczesny sposób wypowiadania się na ważne tematy, zmieniający
      oblicze publicystyki.

Nie zgadzam się z tym, że jest to odpowiedź D, bowiem znalazłam cytat w podanym
      fragmencie, który świadczy o tym, że jest to odpowiedź A!!!

Cyt: „Może trochę
      je osłabią, może trochę je zmienią, ale przede wszystkim zwiększą zasięg
      publicznej debaty.”

Przede wszystkim zwiększą zasięg publicznej debaty … - czyli podniosą poziom
      debaty publicznej.

Mam rację, czy nie? Oczywiście mogę się mylić…
      • Gość: Dawids Re: wątpliwości co do pytania na języku polskim p IP: 78.8.160.* 05.05.08, 17:37
        No niestety ale się mylisz. Ostatnie pytanie mówiło o całym tekście więc
        poprawną odpowiedzią była odpowiedź D :) Życzę powodzenia jutro
        • Gość: alek pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 17:43
          wypracowanie trzeba bylo napisac na minimum 2
          strony (okolo 250 slow), ja napisalem na okolo 350 a i tak nie
          zajelo mi to calych 2 stron, czy odejma mi za to punkty?
        • Gość: gość Re: wątpliwości co do pytania na języku polskim p IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.08, 17:44
          poza tym to że "zwiększą zasięg debaty" wcale nie oznacza, że "podniosą jej
          poziom" tu się właśnie kłania umiejętność czytania za zrozumieniem a z tym w
          polskiej szkole krucho...
      • Gość: Natalia . Re: wątpliwości co do pytania na języku polskim p IP: *.leon.com.pl 05.05.08, 17:43
        jak najbradziej odpowiedź D. Zwiększenie zasięgu debaty publicznej
        nie jest równoznaczne z podniesień poziomu debaty publicznej.
        • Gość: Ula Re: wątpliwości co do pytania na języku polskim p IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.08, 17:45
          NIE WSTYD WAM PISAć, żE JESTEśCIE TACY DóRNI???
          • Gość: Ula Re: wątpliwości co do pytania na języku polskim p IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.08, 17:46
            DURNI, OCZYWIśCIE :p
          • vidla89 Re: wątpliwości co do pytania na języku polskim p 05.05.08, 17:48
            Gość portalu: Ula napisał(a):

> NIE WSTYD WAM PISAć, żE JESTEśCIE TACY DóRNI???

Jakby co, to durni :)
            Poza tym każdy popełnia błędy i na nich sie uczy.
            :)forum.gazeta.pl/i/16/forum/podglad.gif
            Podglad
        • dziewczyna_shakespeare_a Re: wątpliwości co do pytania na języku polskim p 05.05.08, 17:46
          Aha, no i zajrzałam też do arkusza podstawowego, to bym go napisała na kolanie -
          oba tematy, wszystkie pytania! Tak, teraz sobie mogę mówić, nie? Ale taka jest
          prawda, przy czym rozumiem, że jest on przeznaczony nie tylko dla liceów
          ogólnokształcących, ale także szkół zawodowych itp., gdzie zwykle poziomu
          polskiego nie mają... Przy czym jak się "Lalki" na oczy nie widziało, to skąd
          zdziwienie i stwierdzenie, że "trudne"?!
          • Gość: aaa Re: wątpliwości co do pytania na języku polskim p IP: *.toya.net.pl 05.05.08, 19:33
            szkoły zawodowe nie piszą matury ...
    • Gość: Monia Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.chello.pl 05.05.08, 17:45
      powiem szczerze że czytanie ze zrozumieniem było łatwe.
      Zastanawiam sie kto wymyślił tak cieżkie tematy wypracowań?
      to mają pisać liceliści Ludzie!!!!!!!!!
      My nie jesteśmy jakimiś mozgami,to był poziom podstawowy,dla mnie to
      pzresada.Próba w porównaniu z tą to pikuś,po co byłą taka łatwa
      powinno być na odwrót jestem załamana.Uważam że komisja
      przesadziła...
    • Gość: Martya Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 17:46

jezeli klucz bedzie taki jak te opracowanie-->chodzi o lalke to powodzenia hehe
      polowa maturzystow nie zda.. a tak a propos to temat dotyczyl krotkiej
      charakterystyki Łęckiej noi jej stosunku do Wokulskiego i Łęckiego a nie
      symboliki(autor bardzo obszernie sie na ten temat rozpisal)
      • Gość: kaś Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.skynet.net.pl 05.05.08, 17:51

mam pytanko jeśli w pierwszym zad.testowym napisałam że autor utożsamia się z
        dziennikarzami (nie napisałam prowadzącymi blogi)to dostanę punkt?
        • Gość: Dawids Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: 78.8.160.* 05.05.08, 17:55
          Najprawdopodobniej nie, bo tu właśnie chodziło o tych którzy te blogi piszą.
          Zawsze trzeba jak najbardziej skonkretyzować.
          • Gość: kaś Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.skynet.net.pl 05.05.08, 18:01
            w takim razie używając kolokwializmu lipa:)
        • Gość: kaś Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.skynet.net.pl 05.05.08, 17:59
          po cholerę ktoś marnuje innym czas wklejając te głupie linki?
      • Gość: GLI Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 17:51
        Trzeba było zinterpretowac sen wiec im wiecej symboli tym lepiej
        • Gość: martuszka już po wszystkim, wrzućcie na luz! IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.08, 18:01
          ech, tylko narzekania! trzeba było albo nie podchodzić do tej matury (nie każdy
          musi mieć) albo może... zostać laureatem olimp i mieć z góry 100% a teraz
          zamiast się tu wyładowywać idźcie na spacer i wrzućcie na luz
          • Gość: rev Re: już po wszystkim, wrzućcie na luz! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 19:22
            niestety moja droga, ale powiem 'juz po wszystkim' dopiero w lipcu jak mature
            zdam i sie dostane na jakies ludzkie studia.
    • Gość: Marun Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 17:54
      w życiu bym nie pomyślał że taki motyw może być xD ale jakoś poszło, czytanie proste
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka