Dodaj do ulubionych

Maturzyści, jak po jęzuku polskim?

• Gość: justynek89 Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.com.pl 06.05.08, 12:17
      mi tematy w ogóle nie podeszły:( niestety... mam nadzieję że nadrobie punktami z czytania ze zrozumieniem...ale będzie ciężko:(
    • Gość: Obi-Wan Kenobi Porównanie z maturą z 2007r. IP: 83.19.254.* 06.05.08, 12:42
      Jak byście porównali tegoroczną maturę z tą z 2007, która jest łatwiejsza a
      która trudniejsza? Gdzie Czytanie ze zrozumieniem było bardziej wymagające a
      gdzie zaproponowane tematy sprawiały większą trudność??
    • Gość: Lisica Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 13:14
      Dla mnie był prosty, wybrałam na wypracowanie wiersze zwłaszcza, że Odę
      Mickiewicza analizowałam z klasą w szkole na polskim. Było mi prościej, a za
      Lalką niestety nie przepadam.
    • Gość: paulianna Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.08, 13:24
      Po polskim strasznie. Oby dwa tematy fatalne. A cz.I już wogóle.
      Modlić się o 30%:(
    • Gość: Madziunia Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.08, 13:44
      według mnie próbna matura była dużo gorsza od tej juz prawdziwej. Za to polski
      to nie był zbyt fajny. Próbny był prostrzy
      • Gość: kkk Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.08, 13:50
        czytam wasze odpowiedzi i widze siebie sama jaka tez bylam zadowolona z
        polskiego!jednak wyniki byly inne.trzeba trafic na egzaminatora a ten klucz to
        uuuuuuu na szczescie jestem juz po 2 lata a za Was maturzysci trzymam mocno
        kciukki;-)powodzonka na innych przedmiotach!!!!
    • Gość: magda Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 14:20
      JA BYM CHCIAŁA ZAUWAŻYC TAKA KWESTIE....!!! MOIM SKROMNYM ZDANIEM
      TE ODPOWIEDZI KTÓRE ZOSTAŁY OPUBLIKOWANE NIE SA JEDYNYMI POPRAWNYMI,
      MOZNA BYŁO UDZIELIC KILKA RÓZNYCH ODPOWIEDZI NA PODSTAWIE CAŁEGO
      TESJTU, WIEC JESLI PRZEZ TO ZE WYBRAŁAM INNA ODPOWIEDZ NIZ TEN KTO
      OPRACOWYWAŁ KLUCZ NIE ZDAM MATURY TO STWIERDZE ZE TO JEST BEZ SENSU
      I H...
    • Gość: pati Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 16:36
      chcialabym zakomunikowac do osob ktore ukladaja matury!! przeciez
      jest tyle fajnych i ciekawych lekur, ktore czegos ucza, np tematyka
      wojenna,cos czego jeszce niebylo na maturze, to czemu ciagle sie
      czepiacie tej lalki, jeszce moja mama pisala z lalki mature, po co
      przerabiamy tyle lektur,a nic z tego niejest/Wogole nowa matura jest
      beznajdziejna!!
    • Gość: mekejla Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: 89.231.196.* 06.05.08, 19:47
      osobiscie jestem zawiedziona... Wczoraj było fatalnie! Temat z języka polskiego
      dla mnie był tragiczny. Nic mi sie nie zgadza z kluczem. Nie spodziewałam sie
      takiego głupiego tematu. Moi znajomi tez sa zawiedzeni. A dzisiaj całkiem
      całkiem. Pisałam angielski i jest zadowolona. Mam wieksze szanse zdac angielski
      niz polski...
      • Gość: Gość Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 20:13
        Nie chcę Nikogo straszyć ale w sowim dodatku w Gazecie Wyborczej dotyczące matur
        znalazłem taką wypowiedź Elżbieta Wszkuć doradca metodyczny z języka polskiego
        w.Jej zdaniem optymizm uczniów dotyczący Lalki części uczniów może być
        Nieuzasadniony -Dobór fragmentu był nie typowy . Łęcką przedstawiono inaczej
        niż zazwyczaj : nie jako pustą lalkę ale bardziej jak Kasandrę . I wymagało od
        uczniów przedstawienia jej w innym świetle . Więc krótko mówiąc Polski
        Podstawowy i Rozszerzony wypadnie słabo .
    • Gość: sandra Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.centertel.pl 06.05.08, 20:40
      według mnie duże wątpliwości może wzbudzić już drugie zadanie, gdzie trzeba było
      określić za pomocą jakiego środka stylistycznego autor ukazał zmieniające się
      tempo debat publicystycznych. Oczywiście poprawna odpowiedź według klucza
      odpowiedzi to D. (gradacja). Większość osób najprawdopodobniej tak zaznaczyło,
      jednak wiele osób uważało, że prawidłowa jest odpowiedź A. (hiperbola).
      Internetowa Wikipedia podaje definicje:
      Gradacja - figura stylistyczna; polega na uszeregowaniu słów lub sformułowań
      według tego, jak się nasila lub słabnie ich intensywność znaczeniowa lub
      ekspresywna; stopniowanie.
      Hiperbola (gr. hyperbola, łac. superlatio, pol. środek stylistyczny) - zabieg
      stylistyczny polegający na wyolbrzymieniu, przejaskrawieniu cech przedmiotów,
      osób, zjawisk. Może dotyczyć ilości, rozmiaru, stosunku emocjonalnego,
      przyczyny, znaczenia lub skutku. Stosowany dla wywarcia mocnego wrażenia,
      spotęgowania ekspresji.
      Oto fragment tekstu, w którym rzekomo zastosowano gradację:
      W latach 80. debaty publicystyczne można było czytać jedynie w kwartalnikach
      lub miesięcznikach. Debaty były poważne i głębokie, ale toczyły się zawsze w tempie
      spacerowym. Kiedy nastała wolna Polska i media w większości przeszły w ręce
      prywatne,
      stając się mniej lub bardziej niezależnymi, gorące dyskusje pojawiają się
      znacznie częściej –
      w tygodnikach, weekendowych dodatkach największych codziennych gazet. Publicystyka
      przyspieszyła, to było już tempo samochodowe. Od kilku miesięcy pisane dyskusje
      nabierają
      tempa bolidów Formuły 1.
      Po wstępnej, pierwszej analizie tego fragmentu można zauważyć wyraźną gradację,
      jednak w tym momencie nasuwa się kolejna myśl i kolejne pytanie: przecież
      analizując ten środek stylistczny 'dogłębnie', to tempo publicystyki porównane
      to tempa samochodowego a tym bardziej do Formuły 1 to już totalne wyolbrzymienie
      ! i przejaskrawienie.. Mogło być zastosowane dla wywarcia mocnego
      wrażenia....no a to już hiperbola ;]
      Następne zadanie, odnośnie którego można by się sprzeczać to zadanie czwarte:
      Określ jednym wyrazem, jak internauci w swym języku nazywają:
      dziennik internetowy – blog
      autora dziennika internetowego – bloger
      prowadzenie dziennika internetowego – blogowanie
      Otóż słowo "bloger" w tekście padło ponoć tylko raz z tego co wiem, za to
      "publicysta" powtarzane było praktycznie bez przerwy.. A rozwiązywanie
      wszystkich zadań jest raczej ściśle związane z podanym tekstem i na podstawie
      tekstu, także nie do końca rozumiem...

Kolejne zadanie, które mnie niesamowicie ciekawi to następne- piąte. W tym
      zadaniu należało podać cztery powody decydujące o atrakcyjności blogów dla
      zwykłych czytelników- odwołując się do tekstu. Proponowane odpowiedzi w
      dzisiejszej gazecie wyborczej:
      Są krótkie.
      Nie trzeba za nie płacić jak za gazety.
      Można je samodzielnie skomentować.
      Można je czytać w pracy.
      I w tym momencie następuje apogeum mojego zażenowania ;] Otóż od kiedy BLOG może
      być "krótki" ?! Notka, komentarz, dyskusja- owszem, no ale raczej nie blog..
      Kolejny proponowany powód, który brzmi "nie trzeba za nie płacić jak za gazety"
      jest w ogóle wyrwany z d*py ;] (wszystkim urażonym- sorry za mój wyświechtany
      kolokwializm..) Ale tak właśnie- wyrwany z dupy, ponieważ w tekście w żadnym
      akapicie nie ma mowy o tym, że trzeba czy nie trzeba za coś płacić, a w
      poleceniu wyraźnie jest "odwołując się do tekstu". W ogóle totalna abstrakcja...

Dodatkowo niesamowicie szalenie podobało mi się określenie "rozbuchany" z
      zadania dziewiątego oraz przymiotnik "sążnisty" z zadania trzynastego i tu
      pozwolę sobie skomentować to drugie...
      Osobiście na co dzień nie używam określenia "sążnisty" i przyznam się- chyba
      drugi raz w życiu słyszałam podobne stwierdzenie... Ale zadanie było tym
      bardziej ciekawe, że do "sążnisty" trzeba było utworzyć określenie
      synonimiczne... (tym razem już nie na podstawie tekstu-wiadomo.. tylko z
      głowy..) ;] Tekstem można było się, być może, w jakiś sposób sugerować,
      analizując poprzedzające słowo "sążnisty" zdania... No i kolejna ironia losu...
      bo np. mi osobiście do głowy przyszło "dosadny" jako synonim. A poprawna
      odpowiedź to "bardzo obszerny, bardzo długi" I w tym momencie chyba pogratuluję
      osobom, które wpadły dokładnie na jedno z tych słów. ;) Zaliczane będzie
      pewnie tylko i wyłącznie "obszerny" i "długi", jednak słowo "dosadny" jest
      synonimem do "soczysty"- zaś "soczysty" jest bezpośrednim synonimem do
      "obszerny" i takim sposobem powinni zaliczyć także "dosadny" i inne synonimiczne
      słowa... ;] no ale cóż....
      źródło: www.sandraart.fbl.pl ;)
    • Gość: zdegustowana Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.przeworsk.mm.pl 07.05.08, 12:10
      próbne matury choć z operonem to były o wiele prostsze..
      żaden z tych dwóch tematów mi się nie podobał ale wybrałam "Lalkę" bo czytałam a
      wierszy nie lubię i nie umiem ich interpretować..
    • Gość: ONA ;) WOS IP: 80.51.159.* 07.05.08, 14:13
      NO TO MOIM ZDANIEM WOS PODSTAWOWY BYŁ POPROSTU BARDZO PROSTY ...
      ZAGADNIENIA NAPRAWDE MNIE ZASKOCZYLY ŻE takie banały ... heh ale
      nie twierdzę że poszło mi bardzo dobrze cho
    • Gość: atomowka Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.08, 18:53
      łatwo powiedzieć, żeby się nie przejmować.. ja na prawdę dużo czasu poświęciłam
      na naukę polskiego, najbardziej się bałam tej matury.. miałam przeczucia, że
      będzie pozytywizm (na podstawie) i był.. ucieszyłam się niezmiernie, byłam
      zadowolona po wyjściu z matury.. do chwili gdy ujrzałam przykładowe
      wypracowanie.. kompletnie pominęłam analizę.. zajęłam się samą interpretacją..
      ja nie wiem czy zdam!:(
      • Gość: atomowka Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.08, 19:03
        chyba jest coś nie tak z tym, że maturzyści boją się czy zdadzą maturę z
        POLSKIEGO.. nie wie ktoś przypadkiem czy będzie jakiś klucz z polskiego dostępny
        dla wszystkich? Bo nie ma co porównywać swojej pracy do przykładowych wypracowań:/
      • Gość: maturzystka rzeź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 19:06
        ludzie czy wam tez poszlo tak tragicznie?? pisałam rozszerzenie, to
        byla istna rzeź, po sprawdzeniu przykładowych odp ze łzami w oczach
        stweirdziłam, że nie uzyskam żadnego punktu mimo straconego czasu.
        Teraz to pozostaje mi się modlić zeby jakis spoko egzaminator dał mi
        chociaz 15 pkt za wypracowanie bo to 30%. Lepsze to niż nic :/
        PORAZKA
        • Gość: ania Re: rzeź IP: *.olsztyn.mm.pl 08.05.08, 18:43
          mam pytanie kiedy egzaminator może postawić mi zero punktów za
          wypracowanie ??? często zdarzają się takie przypadki ?
        • Gość: niki Re: rzeź IP: *.srg.vectranet.pl 09.05.08, 16:35
          Przestańcie panikować:)
          Aż cke się nami przejęło:)
          I wystosowało wyjasnienie:
          www.cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=586&Itemid=2
          Będzie dobrze:) Czego Wam i sobie życzę:)
          • Gość: niki Re: rzeź IP: *.srg.vectranet.pl 09.05.08, 16:39
            i jeszcze:
            www.cke.edu.pl/images/stories/Arkusze08matura/notka_polski.pdf
            • Gość: bbb jaka tam rzeź! IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.08, 17:59
              temat drugi na roz był wprost cudowny i naprawdę uważam, że nie ma co mówić o
              jakimś strasznie wysokim poziomie nie do ogarnięcia... powiem szczerze (choć
              nieskromnie), że mam nadzieję zdobyć ponad 90%
    • ilyy Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? 13.05.08, 17:54
      sluchajcie, istnieje od niedawna taki konkurs dot. studiow we Wroclawiu. Mozna
      wygrac indeksy na studia ( Uniwersytet Wrocławski, Politechnika Wrocławska).
      Myślę, że warto wziąć w nim udział.

Przy rejestrowaniu się wpiszcie mój kod : BB320833. Pytania nie są aż tak
      trudne. Nie zajmą wam dużo czasu, bo albo się zna odpowiedź, albo nie. Można
      wybrać uczelnie spośród wymienionych. Ja wybrałam U. Wrocławski. Zobaczymy :)

terazwroclaw.pl/konkurs_start.php
    • kvbosz Re: Maturzyści, jak po jęzuku polskim? 21.10.08, 12:03
      Najlepsze forum o maturze i studiowaniu. Piszcie! www.aci.pl/forum
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka