Gość: Masaa Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.214.38.84.otvk.pl 14.05.08, 11:00 Kurcze podstawowa jaki banał!!! Zadania na pierwszy rzut oka są dosyć skomplikowane ale po dłuższych zastanowieniach wszystko da się rozwiązać! Odpowiedz Link Zgłoś
a.s.i.a3 Re: Jak po matematyce? Co było? 14.05.08, 11:02 informacje od maturzysty, nie zrobił jednego zadania, ale reszta banalna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.tsi.tychy.pl 14.05.08, 11:08 Na pewno rozszerzona była banalna, zwłaszcza jak wywalili prawie wszystko z wymagań. Żal mi tylko tych ludzi, którzy myślą, że taka wiedza wystarczy na studia na politechnice albo na informatykę na uniwersytecie etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezajomy Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 14.05.08, 11:15 tez mi sie wydaje że matma rozszerzona jest banalna... tak samo jak jutro fizyka będzie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poppea Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.mos.gov.pl 14.05.08, 11:16 Koleżanka mówi, że spoko, jedno tylko niestandardowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mą Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.aster.pl 14.05.08, 12:06 Zadania, moim zdaniem, takie, jakie się robi na zwykłych klasówkach - i to z serii tych prostszych przykładów, powiedziałabym, że nawet na trójkę. Było kilka, nad którymi trzeba było poświęcić więcej minut (no bo średnio 10 minut na zadanie powinno wystarczyć, ale wiadomo - zastanawianie się, niechęć podejmowania ryzyka, złe pomysły, które potem trzeba wykreślać...) ale generalnie jak ktoś ćwiczył sobie podstawowe "odruchy" w rozwiązywaniu i podstawowe schematy to dało radę. Ja niestety nie bardzo się przyłożyłam do nauki, ale i tak będzie min. 50%, bo jak dają kalkulator i wzory do wszystkiego, to najgorszy cieć by zdał... I to przy prawie zerowym wkładzie własnym. A co do obniżania poziomu - tak, zgadzam się, to skandal. Tylko komu najbardziej zależy na tym, żeby Polacy byli głupi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: my Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:10 a moze poczytałabys sobie troszke dlaczego obniżono poziom? bo widać ze nie masz o tym najmniejszego pojęcia. moze Ty sobie napisz mature z historii, podczas gdy jestes tylko dobra z przedmiotow scislych, i wtedy zobaczysz jak beda czuli sie Ci, co do matury przystąpia za 2 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.tsi.tychy.pl 14.05.08, 12:13 Więc czemu obniżono z ROZSZERZONEJ, hm? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a ROZszerzona IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.05.08, 13:14 tutaj wypowiadac sie tlyko na temat tego poziomu, ja akurat na granicy ok 30% :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OMG Re: ROZszerzona IP: *.eurogielda.pl 14.05.08, 13:26 Normalnie majca rozszerzona to jakiś żart :| chciałam zdać na 75-80 (tyle miałam z próbnej) ale ciekawe jakim cudem :| liczę na nie więcej niż 50%... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdający Re: ROZszerzona IP: 80.50.55.* 14.05.08, 13:33 W ogóle rozszerzenie, to wielka porażka. Takie zadania? Z próbnej 75 % a teraz martwię się czy zdam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prts Re: ROZszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 21:44 wy chyba sobie jaja robicie??to najprostsza atura z matmy rozszerzona od alt...lol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: ROZszerzona IP: *.lodz.msk.pl 14.05.08, 21:58 Rzeczywiście matura była bardzo prosta. Skandaliczne jednak są błędy popełnione w arkuszu i modelu odpowiedzi (zadania 1 i 12). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrekg2 Re: ROZszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 22:51 A cos takiego jak punkt przegięcia to znasz? Wiec nie mow ze sa bledy w odpowiedziach bo ten wielomian akurat musial byc stopnia trzeciego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: ROZszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 22:55 mi nie chodzilo o zadanie pierwsze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrekg2 Re: ROZszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 22:58 Odpowiedz byla skierowana do Andrzeja :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: ROZszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 23:03 a co do tego pierwszego zadania to moze i bylo zle sformulowane ale jak stwierdzilam wczesniej jak ktos na tyle zna sie na temacie ze zauwazyl ten blad to powinien sie domyslic o co chodzilo ukladajacym zadania oczywiscie nie powinno tak byc ale takie sa realia wystarczy popatrrzec na mature z biologii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrekg2 Re: ROZszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 23:07 no samo sformulowanie rzeczywiscie malo trafne w koncu jak usuneli pochodna z programu to nie wzszyscy musieli znac chociaz zarzadzenie bylo zeby kontynuowac program nauki w postaci niezmienionej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Politechnik Re: ROZszerzona IP: *.satfilm.pl 15.05.08, 14:55 co do zadania pierwszego to poprostu napisalem "zakładając, iż wielomian f(x) jest stopnia trzeciego..." natomiast w zadaniu 12 rozwarzyłem 2 rozwiązania, 4,2 i 15, ponieważ koniec odcinka też należy do odcinka, więc punkt D moze znajdować się w punkcie B pozatym ta matura była wręcz śmieszna, jak słysze, że komuś "nie dopasowały pytania" po wywaleniu ponad połowy programu to smutno mi się robi... liczę na 100% ale zawsze się do czegoś przyczepią, 90+ spokojnie będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matematyk Re: ROZszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 00:09 A coś takiego jak czynnik stopnia drugiego nierozkładalny nad R znasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B. Re: ROZszerzona IP: *.vdl.pl 15.05.08, 11:00 No, to może zapiszę mój sposób rozumowania: |x-2| + |3x-6| < |x| pierwszy moduł: x-2=0 x=2 3x-6=0 3x=6 /:3 x=2 x=0 Zatem otrzymuję przedziały: (-oo,0), <0,2), <2,+oo) dla xE(-oo,0): -(x-2) - (3x-6) < -x -x+2 - 3x+6 < -x -x - 3x + x < -2 - 6 -3x < -8 x > 8/3 Analogicznie dla pozostałych przedziałów. Wyniki, jak widać, uzyskuje się takie same, źle jednak zaznaczyłem je na osi, bo zamiast obliczyć część wspólną przedziału i nierówności dlań obliczyłem część wspólną wszystkich nierówności, czyli x E 0. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B. Re: ROZszerzona IP: *.vdl.pl 15.05.08, 12:17 O, i jeszcze jedno pytanie - czy w zadaniu piątym trzeba napisać, że dziedzina to liczby różne od zera? Przecież to widać na wykresie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matematyk Re: ROZszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 17:41 Ja bym tego nie pisał. Pytanie jest o liczbę rozwiązań dla danego p, nikt nie pyta się jakie powinno być rozwiązanie. To zadanie ładnie rozwiązuje się graficznie, ale ja mam awersję do rysowania wykresów więc raczej rozwiązałbym algebraicznie (analizując trzy przypadki p < 0, p=0 i p>0). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B. Re: ROZszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 17:44 Też mi się tak wydaje, ale w końcu żyjemy w Polsce. Wielkie dzięki za odpowiedzi, naprawdę doceniam! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrekg2 Re: ROZszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 12:42 W takim razie co dalej? Bo podstawie tego co mowisz nigdy nie bedzie mozna rozwiazac tego zadania bo nigdy nie dojdziesz ktorego jest stopnia :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matematyk Re: ROZszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 17:43 W takim sformułowaniu zadanie jest nierozwiązywalne. Lecz gdybym pisał ten egzamin, domyśliłbym się "co autor miał na myśli" i napisałbym: "zakładam, że wielomian f jest stopnia 3". Wtedy problem znika :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też zdawałem Re: ROZszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 16:01 Musiał być to tylko na potrzeby tego zadania!!! Prawda jest taka, że mógł być dowolnego stopnia większego niż 2. Na dobrą sprawę miałeś dane tylko 4 punkty. Jeżeli jeszcze powiesz, że można było odczytać z wykresu to naprawdę smutne, można stworzyć wielomian dowolnego stopnia większego niż 3, np. gdybyś do tego wielomianu pomnożył , przez funkcje kwadratową cały czas dodatnią, to nie jestem pewien czy byś zauważył róznice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sss Re: ROZszerzona IP: *.19.165.80.osk.enformatic.pl 13.05.09, 16:43 TU MIAŁA BYĆ TYLKO ROZSZERZONA, A NA ILE UMIEM CZYTAĆ, TO BYŁO 11 ZADAŃ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Battle Re: ROZszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:36 DOKŁADNIE!! Wydaje się wam, że jak ucieli trochę z programu nauczania, to od razu będziemy mieli łatwą rozszerzoną maturę? Ja również liczyłem na 60 - 80 %, a połowy nie zrobiłem... trudna było i to bardzo (porównując do próbnej) :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: ROZszerzona IP: *.smgr.pl 14.05.08, 13:38 ale porównując do której próbnej? bo ta z operonu to rzeczywiście była dużo łatwiejsza ale już przy tej marcowej, dzisiejsza to bułka z masłem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sousuke Re: ROZszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:44 Zgadzam się, zadania były naprawdę trudne. Dużo było na dowodzenia i nie bardzo było wiadomo jak to zrobić oO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piechta Re: ROZszerzona IP: *.aster.pl 14.05.08, 14:16 Heh, a ja przyznam, że liczę na 100% :P w sumie zadania były nie-łatwe ale z mojej klasy to 80% osob mowi, ze na maxa liczy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dede Re: ROZszerzona IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.08, 14:39 ja też liczę na stówkę ;) I powiem krótko, ciężka praca popłaca. Jeśli ktoś jest człowiekiem inteligentnym i pracował w liceum nad matmą (rozwiązywał zadania, ćwiczył "myślenie matematyczne"). To nie powinien mieć problemów. Nie było zadania, które byłoby nie do napisania. Ja jestem zadowolona :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kargor Re: ROZszerzona IP: 77.252.42.* 14.05.08, 14:57 Ktos, kto pyta, dlaczego obniżając poziom matury z matematyki MEN chce by Polacy byli głupi to chyba sam taki jest bo nie zna istoty problemu. Niedobór studentów na kierunkach technicznych to powazny problem, a nieukrywajmy, prawdziwa nauka zaczyna się właśnie na studiach (rzecz jasna pomijając owiane legendami życie studenckie ;)) Tak więc nie ważne czy masz nierówności logarytmiczne czy też ich nie masz- na studiach i tak nie odgrywa to większej roli, natomiast MEN chce aby każdy opanował w jakimś zakresie to szeroko rozumiane "myslenie matematyczne"- jak ktoś słusznie nadmienił. Co do samej matury- w moim przekonaniu była prosta, prosta była próbna marcowa i ta OPERONOWA, bo kto miał styczność z zadaniami maturalnymi autorstwa pana Andrzeja Kiełbasy (to nie żart- gość tak się nazywa) ten ma niedosyt po tej maturze, z racji tego, że była po prostu prosta... powtórzeń co nie miara, ale to w końcu temat dotyczący matmy, a nie polskiego :P Pozdr dla wszystkich ścisłych maturzystów ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: granulka punkty IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.05.08, 15:25 obliczylam zadanie z prawdopodobienstwa inna metoda niz na przykladowym rozwiazaniu, wynik wyszedl zly, ale tlyko przez mala pomylke w najprostszych obliczeniach... dostane jakies punkciki w tym zadaniu? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CKE Re: punkty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 16:33 przykro mi ale nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: punkty IP: *.mnc.pl 14.05.08, 17:02 A to mam tez pytanie czy jak w tm zadanku o potegach rozpisalem wszystko i doszedlem do postaci 2do46 - 2 do 45 = 2 do 48 czy jakos tak tak jak jest w odp i na tym zostawilem to dostane jeden czy dwa pkt?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfons Re: punkty IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.05.08, 17:29 pale dostaniesz, to jest dzial o rozszerzeniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: punkty IP: *.smtvsat.pl 14.05.08, 16:42 powinnas dostac mimo bledu rachunkowego oceniane sa tez inne zapisy. wyprowadzone zaleznosci tez sa punktowane np w tym zadaniu zapisanie (n-1)/(3n-9)=1/10 na pewno bedzie punktem pozdro PS. nikt do konca nie wie jak kto bedzie ocenial miejcie nadzieje trafic na wyrozumialego SPRAWDZACZA ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dorothea166 Re: punkty 18.05.08, 12:23 moim zdaniem napewno dostaniesz jakies punkty;D, bo za każdy tok rozumowania, który przedstawiamy przyznają, odejma co tylko za błąd rachunkowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: ROZszerzona IP: *.mnc.pl 14.05.08, 16:58 No coż ja zdawałem podstawe i powiem szczerze ze zadania nie byly bardzo trudne ale nie nalezaly tez do banalnych....od kolegow piszacych rozszezenie wiem ze byla trudna a ze jedne z zadan widzieli poraz pierwszy. Generalnie 3/4 raczej nie zda. Ja mimo ze podstawa nie byla trudna nie wyrobilem sie w czasie:( I nie wiem czy te zadania które zrobiłam wystarcza na zaliczenie! W sumie zrobilem duzo ale porownujac z wynikami poszlo mi srednio....:(:( Po podliczeniu wychodzi mi okolo 14- 15 pkt .... Mam nadzieje ze zalicze....ehhh jak nie to sierpien Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: ROZszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 22:33 no ja szczerze mowiac bylam chyba niezle przygotowana do boju i moze to dziwnie zabrzmi ale z jednej strony sie ciesze bo mi dobrze poszlo ale z drugiej to moglam policzyc tez trudniejsze zadania ale powiem tyle u nas to nigdy nic nie wiadomo w kazdym razie jak skrocili liceum to cos z programu wyrzucic musieli jak dla mnie to cala ta reeforma jest do niczego ale tu juz zbytnio odbiegam od tematu moim zdaniem to w tym roku ta matura jest jakas niedopracowana w poprzednich latach z tego co wiem to nie bylo takich problemow dodam jeszcze ze kiedys to zadania tez nie byly z kosmosu bo mam w domu ksiazki z egzaminow wstepsych lata 1991-1997 i wiekszosc z nich licze bez wiekszych problemow wiec nie opowiadajcie ze kiedys matematyka taka znowu trudna byla bylo wiecej zagadnien ale czy znowu zadania z oslawionego rachunku pochodnych byly w liceum az tak trudne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: ROZszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 22:35 aha cieszy mnie ze koncze liceum bo na studiach to chyba takiego balaganu jeszcze nie narobili a ze profesorowie wym agaja jak wymagali to akurat dobrze bo to ze w liceum tacy niekompetentni ludzie programy i egzaminy ukladaja to nie znaczy ze inzynierowie czy chemicy maja ostatecznie byc niewyksztalceni bo to by byla katastrofa zal tylko jak sie czlowiek musi tak pocic przez pierwsze lata studiow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jedrek Re: ROZszerzona IP: *.ostnet.pl 14.05.08, 20:17 A propo zbiorów zadań pana Kiełbasy. Miałem dużą styczność z nimi i sie nie zgodze! I nie porownoj operonowej z tą.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: ROZszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 15:29 No no Żebyś się czasem nie przeliczyła, może trochę pokory. Zawsze jakiś pkt odpadnie. Ja wszystko rozwiązałem, myśle że dobrze ale nie przesadzajmy, 100% hehe;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: ROZszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 19:15 Ja jestem bardzo zadowolona:) bałam się, że będzie trudniejsza. Cieszę się, że się uczyłam przez ostatni rok, bo mi się to opłaciło. A co do poziomów, to szczerze wam powiem, że próbowałam zrobić zeszłoroczną i nie uważam żeby była trudniejsza od tej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hesperus Re: ROZszerzona IP: *.kaskada.net 14.05.08, 14:42 dokladnie, zdziwie sie jak bede mial mniej niz 95%, a mysle ze i stowka moze sie trafic ;) zadania byly moim zdaniem proste, latwe i przyjemne. porownojac do obu probnych poziom dosc podobny byl (ja dla mnie), zadna z matur niczym mnie nie zaskoczyla (dla porownania z prob: 98% z operonu i 94% z oke) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muminek Re: ROZszerzona IP: 82.160.30.* 14.05.08, 15:08 Nie przesadzajcie nie było źle ;)Wszystkie zadania były do zrobienia. Liczę na 80%, a ani razu na korepetycjach nie byłem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcellus_89 Re: ROZszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 15:12 Rozszerzona była banał. Ale aż wstyd sie przyznać że przez liczne błędy rachunkowe i niedopatrzenia bedzie tylko 70%. A co do tego ze zadania ze zbioru Kiełbasy są strasznie trudne w porównaniu do dzisiejszej matury to sie zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: crazy peanuts Re: ROZszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 15:22 no ja też troszkę słabo, z Roz 74 około. czy ktos z wybierajacych sie na infe do poznania wie ile okola trzeba miec pkt? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Politechnik Re: ROZszerzona IP: *.satfilm.pl 15.05.08, 15:15 jak byłem na drzwiach otwartych to mówili ~1300 z tym ze masz chyba 1x polski 1x angielski 7x mata(tu masz max 200) 2x fiza(tu tez max 200) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad89 Re: ROZszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 21:59 Dowodzenie łatwe nie jest, ale jakieś punkciki może będą... Patrząc na gotowe rozwiązania to może wydaje się wszystko łatwe, ale zapewniam że jak sie siedzi przed pustą kartką to już tak wesoło nie jest. Do tego stres czy zdążysz. itp... Pozdrawiam 'rozszerzonych' matematyków ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Battle Re: ROZszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:45 Porównując do obydwóch próbnych. Ta marcowa była dla mnie prosta. Chyba po prostu trafili dzisiaj w elementy, z których porobiłem zdecydowanie za mało zadań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB Re: ROZszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 22:36 jak to czytam to mam wrażenie że były dwie matury rozszerzone :/ a co do marcowej to nie porównujcie bo wszędzie była inna w samym wrocławiu były dwie różne banalna i trudna... a wg mnie ta dzisiejsza była trudna myślałam że ta w marcu była trudna ale to było gorsze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: god Re: ROZszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:41 Ja liczylem na ponad 50%. I sie przeliczylem, prawie nic nie napisalem, bede mial wynik w granicach ;/ 5-35%. Wiecie może, czy na studiach liczą się punkty z niezdanych dodatkowych przedmiotow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: forb Re: ROZszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:47 Raczej sie nie liczy. A ile wam wyszło w tym zadaniu co było obliczyć ile mężczyzn a ile kobiet? U mnie 10 kobiet i 20 mężczyzn.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Battle Re: ROZszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:48 hmmm... mi 7 i 14 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pipen27 Re: ROZszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:53 mi tez 7 kobiet i 14 mężczyzn Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszekprasak Re: ROZszerzona 14.05.08, 13:55 To można szybko obliczyć dzieląc kombinacje 2 z 7 przez 2 z 21 i wychodzi dokładnie 0,1 - tak więc poprawnie było 7 kobiet i 14 mężczyzn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omgwtg Re: ROZszerzona IP: 77.252.182.* 14.05.08, 14:08 dokładnie u mmnie tak samo 7bab i 14 dacetow^^ ogolnie powiem tak prze..e bylo z okregami dlamnie i ost bylo az za proste wiec przekombinowalem ale ogolnie niebylo tak strasznie jeszcze funkcja logarytmiczna mnie rozwalila Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: ROZszerzona IP: 80.50.54.* 14.05.08, 14:16 Mi tez 7 i 14... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: _maturzystka_ Re: ROZszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 14:18 mi też 7 i 14 :D ale jak obliczyc z druga strone to prawdopodobienstwo to z takim wynikiem nie wyjdzie 0,1...ale pare osob z ktorymi gadalam "po" też maja 7 i 14 wiec moze,moze ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrekg2 Re: ROZszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 22:21 To sobie dobrze policz bo akurat w druga strone wychodzi 0,1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sousuke Re: ROZszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 14:28 mi tez 7 i 14 :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maryś. Re: ROZszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 14:35 mi też wyszło 7 i 14 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Seraphim Re: ROZszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:55 mi również wyszło 7 kobiet 14 mężczyzn ^^ mam nadzieję że dobry to wynik :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baniek Re: ROZszerzona IP: 217.96.105.* 14.05.08, 14:12 mi wyszło 7 kobiet i 14 męzczyzn :) a tak poza tym to nie była aż taka tragiczna ta matura mi nie podeszlo zadanie z jednokładnością:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: ROZszerzona IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.08, 14:04 np na Politechnice w Poznaiu licza sie punkty (x>0) takze gdy nei zdasz przedmiotu (matma, fiza, chemia) pod warunkiem iz jest to przedmiot dodatkowy a nei obowiazkowy ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: ROZszerzona IP: *.fbx.proxad.net 14.05.08, 14:10 oj to ja sie ciesze, ze nie zdawalam matematyki :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gal Anonim Re: ROZszerzona IP: 77.223.232.* 14.05.08, 14:37 Przez 3 lata obijałem się, cóż po przebimbaniu tego czasu mogę stwierdzić z czystym sumieniem, że było warto :D Matura rozszerzona nie była skomplikowana, zadania były zrozumiałe i nie wymagały większej chwili dumania. 80% to minimum :D, wyniki zgadzały sie z wynikami osób z którymi rozmawiałem :) Nie będzie tragicznie, byle do przodu :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ew Re: ROZszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:48 wg mnie byla bardzo prosta. ale poczekamy na wyniki. Odpowiedz Link Zgłoś
switch_89 Re: ROZszerzona 14.05.08, 13:50 Ja też uważam, że byla banalna... jak ktoś będzie z niej mial poniżej 70% to nie powinien się w ogóle za nią brać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Seraphim Re: ROZszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:59 Hmm z próbnej operonu miałem 92% i straciłem pkty na banalnych błędach. Tutaj myślę że mam szansę na podobny wynik. Zadania nie były aż tak bardzo trudne, wystarczyło troszkę pomyśleć, chyba 2 zadania wymagały zastosowania troszkę trudniejszych wzorów a resztę można było robić z marszu :) Ogólnie jestem zadowolony z tegorocznej matury rozszerzonej i myślę że na kolejne lata taki poziom jaki był teraz jest odpowiedni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: ROZszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 12:38 switch co za palant z Ciebie!!! to ze Tobie siadly zadania nie znaczy, ze wzystkim musza.. nie wszyscy maja talent matematyczny to raz a dwa nwaet jak maja to niektore dzialy moga sprawiac trudnosc...troche wiecej szacunku i tolerancji..mi osobiscie zadania siadly troche myslalem ze bedzie gorzej przez wlasna glupote zrabalem duzo i licze na ok 50% nei jestem zadowolony ale nie uwazam sie za gorszego od Ciebie i ciekawy jaki Ty bedziesz mial wynik..zebys sie nie zdziwil... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: ROZszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:54 Wg mnie tez byla bardzo prosta, jak na rozszerzenie. Z jednej strony dobrze, ale z drugiej - mala satysfakcja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki Re: ROZszerzona IP: *.compi.net.pl 14.05.08, 13:55 dokaldnie tak samo. z probnej 60% a teraz modle sie zeby zdac, jestem kompletnie zalamana, bo duzo pracowalam. zadania nietypowe, nie takie jak w zbiorach, trudne.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amy Re: ROZszerzona IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.08, 14:45 :D jak ktoś się rozwiązywania zadań uczy na pamięć, to nic dziwnego, że nie poszły mu proste zadania "na myślenie".. Odpowiedz Link Zgłoś
swiesg Re: ROZszerzona 14.05.08, 14:23 a próbną pisałeś w grudniu czy w marcu(grudniowa niejak miała się do wymagań OKE bo była robiona przez OPERON z Gdańska[prywatne wydawnictwo-napisali byle co,kase wzięli i już]). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walkiri Re: ROZszerzona IP: *.chello.pl 14.05.08, 18:50 ja zdawałem 3 lata temu (teraz repeta) i też miałem DUŻO łatwiejszą próbną także żadna nowość (ledwo przez to zdałem mature wogóle :/ mogliby w koncu wyjsc Łosie z OKE na prostą.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentkaPK Re: ROZszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 21:34 też zdawałam maturę 2005 podstawowa 86% rozszerzona 66% wtedy matura podstawowa a rozszerzona to był ten sam poziom tylko inny materiał, matura podstawowa była banalna!! przy rozszerzonej trzeba było tylko ruszyć głową Ale niestety ta matura nie ułatwi rekrutację na uczelnie, będą niewielkie róznice punktowe, wiec jak sie juz dostaniecie to nie zakładajcie ze zaliczycie pierwszy semestr(jak nie to wypad ze studiów), u mnie na starcie wykładowcy założyli że umiem różniczkować i całkować(całki nieoznaczone) biegle!!! studentka politechniki krakowskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Benedictvs Re: ROZszerzona IP: *.aster.pl 14.05.08, 22:20 Matura była prosta. 9 lat temu pisałem (po mat-fizie) i namęczyłem się nieziemsko. Po 9 latach bez kontaktu stwierdzam, że albo moje LO było świetne, albo cofnęliśmy się do podstawówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja :( Re: ROZszerzona- MaSaKrA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:56 Od dwóch godzin rycze.. nie zdam na pewno.. same dowody a to przecież najgorsze.. Nie wiedziałam jak sie zabrać za te zadania i strasznie mało zrobiłam.. nie beda mieli u mnie co sprawdzac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wisienka Re: ROZszerzona- MaSaKrA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 15:45 ja nigdy nie miałam problemów z matma,ale te zadania sprawiły mi trudność ze względu na to że miałam niepełne tablice. patrząc na rozwiązania nie wszystkie zadania były oczywiste Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Politechnik Re: ROZszerzona- MaSaKrA IP: *.satfilm.pl 15.05.08, 15:23 sory, ale dowody są prostsze od obliczeń, bo wiesz jaki ma być wynik, musi wkoncu wyjść tożsamość i piszesz CND... poprostu piszesz układ wszystkich równań jakie widzisz i liczysz aż będzie tożsaamość... a jak nie wyjdzie to wiesz, że masz błąd i możesz liczyć od nowa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb Re: ROZszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 14:01 a jak macie inne wyniki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo Re: ROZszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 14:07 Z marcowej próbnej miałem 92%, tym razem skoncentrowałem się bardziej... ale i tak mam błąd rachunkowy. Pewnie będzie 98%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cinek Re: ROZszerzona IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.08, 14:13 Ja jak do tej pory nie znalazłem żadnego błędu w moich rozwiązaniach... Pewnie będzie ok. 100% ;] Naprawdę ta matura nie była trudna :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: donmaestrodamiano Re: ROZszerzona IP: *.toya.net.pl 14.05.08, 16:19 Również moim zdaniem była prosta - licze na 100%... Jeśli ktoś rzeczywiście planował zdawanie matury rozszerzonej z matmy i sie uczył przez 3 lata liceum to nie miał żadnych problemów zeby wykręcić porządny wynik... Ktoś wspomniał o zadaniach Andrzeja Kiełbasy... Potwierdzam.. Jeśli korzystało się z tego zbioru (i potrafiło zrobić wiekszość zadań) to chyba nie było szans żeby zaliczyć maturkę poniżej 80%... A w zadankach trzeba było pomyśleć... Zreszta to dało się przewidzieć... Jeśli zabiorą część podstawy programowej z matury to oznacza ze to co zostawili trzeba lepiej opanować:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: ROZszerzona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 16:33 a mnie chyba stresor zezarl, bo tak ja zawalilem jak zadnej wczesniejszej probnej ;/ ledwo moze wyciagne na 30% a jak teraz w chacie bym usiadl to lajtowo moglbym z tego 80 wyciagnac ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cps Re: ROZszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 16:49 9O% - bledy rachunkowe, nieuwaga nie jest zle a matura naprawde byla duzo latwiejsza niz proba w marcu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikka Re: ROZszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 18:02 rozszerzona była banalna. Jak ktos sie przygotowywał, robił zadania to te zadania, które nam dali to banał. Można było wszystkie spokojnie zrobić, chociaż mi ostatnie sprawiło kłopot. No i 1,5 zadania do tyłu, ale i tak zadowolona jestem :D Odpowiedz Link Zgłoś
dorothea166 Re: ROZszerzona 18.05.08, 12:28 Moim zdaniem rozszerzenie nie było proste, ale nie było też strasznie trudne, ale podstawa bardzo prosta. Na rozszerzonej można było pokręcić, licze na 70% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cps Re: ROZszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 16:52 mam pytanie do kozakow z 1OO% macie 2 odpowiedzi w ostatnim zadaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: ROZszerzona IP: *.lukman.pl 14.05.08, 17:04 no ja nie mam ale chyba za jedną tez jest max punktów, a ogólnie co do matury była bardzo prosta tylko nie trzeba było kombinować co ja zrobiłem w zadaniu z parametrem;/ oprócz tego przekombinowałem tez w tym z jednokładnością jedyne co mnie zaskoczyło to ta wart najmniejsza logarytmu ale w sumie nie narzekam licze na jakieś 74-80%;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cps Re: ROZszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 17:10 no niestety - nie bedzie maksa w tresci zadania nie jest powiedziane ze punkt D dzieli bok AB, tylko ze LEZY na boku AB. co znaczy ze rownie dobrze B=D, a wtedy AD=AB ; ] sa 2 odpowiedzi: 4,2 v 15 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B. Re: ROZszerzona IP: *.vdl.pl 14.05.08, 17:59 A ja z kolei skorzystałem do rozwiązania zadania z kosinusa kąta A i twierdzenia kosinusów, myślicie, że w porządku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: ROZszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 18:03 ja za to przekombinowalam bo w ostatnim mialam dwa rozwiazania ( rozszerzony) ale nie wiem co mnie postrzelilo zeby odrzucic ten ptrzypadek kiedy punkty sie pokrywaja a co do pierwszego zadania to nie wiem o co tyle krzyku bo jak jakis uczes jest tak lotny z matematyki ze stwierdzi ze moze byc wiecej takich wielomianow to powiniem wybrac najprostsza opcje i zalozyc ze to wielomian stopnia trzecego a jak ktos nie wnika tak w tresc zadania to zrobil to dobrze jak mowa o niejasnosciach to sobie zobaczcie tegoroczna mature z biologii - tam dopiero komisja sie popisala! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B. Re: ROZszerzona IP: *.vdl.pl 14.05.08, 18:12 W ogóle nie rozważyłem tego przypadku, kiedy punkt D pokrywa się z A, mam nadzieję, że nie stracę za to jakichś punktów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B. Re: ROZszerzona IP: *.vdl.pl 14.05.08, 18:15 A uważacie, że za to, że nie rozpatrzyłem przypadku, w którym punkt D pokrywa się z punktem A zostaną mi odjęte punkty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuababa Re: ROZszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 18:26 no ale w kluczu też tego nie uwzględnili. Tzn ja o tym napisałam ale dopisałam że w treści zadania jest wyraźnie napisane o odcinkach BC i CD jako dwóch osobnych, nie jednym tym samym :P I ze dlatego odrzucam wynik x = 15. Ja to robiłam z tw. cosinusów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B. Re: ROZszerzona IP: *.vdl.pl 14.05.08, 19:29 Mam nadzieję, że masz rację, zawsze więcej punktów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrekg2 Re: ROZszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 22:35 Zauwazcie tylko ze jezeli te punkty sie pokryja to nie powstanie odcinek BD tylko punkt nie wiem wogole o czym tu rozmawiac jest jedno rozwiazanie i koniec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matematyk Re: ROZszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 23:10 W tekście zadania nie ma mowy o odcinku BD. Nie jest też napisane, że odcinki BC i CD są różne. Więc są dwa rozwiązania tego zadania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B. Re: ROZszerzona IP: *.vdl.pl 14.05.08, 23:19 A co z zadaniem drugim? Czy krok: "3 |x − 6| = 3 ⋅ |x − 2| , więc nierówność przyjmuje postać: 4 |x − 2| < |x| ." jest konieczny do dalszego rozwiązywania, czy jest do zabieg czysto kosmetyczny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B. Re: ROZszerzona IP: *.vdl.pl 14.05.08, 23:22 Pytam dlatego, że ja rozwiązałem to wyliczając dla jakego x każdy z modułów się zeruje i na podstawie tego wyznaczyłem przedziały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matematyk Re: ROZszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 23:33 No myślę, że ci to zaliczą. Przecież zadania można rozwiązywać na wiele różnych sposobów. Ja osobiście zrobiłbym to inaczej, podzieliłbym przez |x| i przez 4 4 |x − 2| < |x| Wtedy jest: |1 − 2/x| < 1/4 Chodzi o to, że wtedy mogę bez problemu zamienić na układ dwóch nierówności (bo moduł |y| jest mniejszy od a w. i t.w. gdy y < a i -y < a) Wtedy mam 1-2/x < 1/4 i 2/x-1 < 1/4. Stąd dostaje się dobrą odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B. Re: ROZszerzona IP: *.vdl.pl 15.05.08, 10:50 No tak, tylko czy sam sposób jest dozwolony: w dalszej części zadania po prostu zależnie od przedziału dałem lub nie dałem minusa przed nawiasami, no i nie zapisałem układu równań, a: "dla xE(-oo,0)" itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrekg2 Re: ROZszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 12:35 racje masz moj blad nie ma nic gadane o tym odcinku. jesli podane przykladowe rozwiazania sa autorstwa cke to chyba nie powinno byc problemu z uzyskaniem maksymalnej liczby punktow za to zadanie podajac tylko jedno rozwiazanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Politechnik Re: ROZszerzona IP: *.satfilm.pl 15.05.08, 15:26 ja mam 2, i będę się upierał, że punkt D może być także w punkcie B... nie kłuci się to z warunkami zadania :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lider Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.t15.ds.pwr.wroc.pl 15.05.08, 21:42 mi zabrakło ok 15min i miałbym 100% tak tylko ok 82-84% a to słabo jak na mnie. Za rok piszę jeszcze raZ nawet jak się dostanę bo ja po prostu umiem wszystko z matematyki z liceum i nie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matematyk Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:41 matematycy od zawsze piszą maturę z języka polskiego i jakoś z tym żyją Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agdziaaaa MATMA zadania :) IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.05.08, 12:53 1 zadanie. funkcja: trzeba bylo podac wzor, zbiór wartości i coś jeszcze ( nie pamiętam) 2. 20 ścian wypukły i trzeba bylo policzyć ze wzoru p(n)=n(n-3)/2 ile ma przekątnych + jaki wielokąt ma 5 razy wiecej przekatnych niż scian i było stwierdzenie tylko już nie pamietam co to bylo (prawda/falsz) 3. trzeba było policzyc potęi i podać to w formie 2 do potegi k z wykladnikiem wymiernym (wyszlo mi -2 29) ;] 4. obliczyć cene paliwa PRZED podwyżkami o 10 i 5 % (4 złote) 5. nie pamietam juz co to bylo ... ciag chyba, ze ile liczb bedzie mniejszych od 1,975 ze wzoru.... nie pamietam (ale bylo ich 39) 6. zadanie z ciągiem (?) jaka liczba kryje sie pod ixem (1,5 ; 1,68 ; x) 8. to chyba byl wielomian i nalezalo go rozpisac w trojmianie o stopniu conajw. 1. i czy punkt (1,30) należy do niego 9. wzor funkcji kwadratowej; podac minimalną i maxymalną wartość w przedzia;e <-2,2> 10. byl wzor h(x)=a/x i oblicz a wiedzac ze h(x) wynosi ileśtam i a = 10 b) oblicz h(pi) - h(-pi) i czy bedzie to dodatnia czy ujemna liczba i c nie pamietam.... 11... to bylo chyba z ostroslupem 12) prawdopodobienstwo z rzutami szescienna symetryczna kostka a-1/4 b)1/6 c)1/18 jak ktoś pamieta cos jeszcze bo moze cos pomylilam to pisać ;)! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoselk ZaDaNiEE na PotęGACh IP: *.elk.net.pl 14.05.08, 13:05 JAKI WYNIK WAM WYSZEDL? 2 do ktorej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kas Re: ZaDaNiEE na PotęGACh IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:07 2 do drugiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna ah te potegi IP: *.tsi.tychy.pl 14.05.08, 13:18 hehe a mi wyszło 2 do 7, ale jaja:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: ah te potegi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:22 a mi chyba 2 do 23 :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kas Re: ah te potegi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:31 ale mi wyszlo, ze x=4.... a 4 to 2 do 2 jest... to jak mówicie, ze 2 do 3 mialobyc. to ja kurka nie wiem, co ja tam zagmatwałam :/ ale ja mam tak zawsze, ze robie dobrze, a mam zły wynik :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taramis Re: ah te potegi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:58 nie bój się:) mi też wyszło 2 do 3 :P:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Djinas Re: ah te potegi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 14:14 mi za to wyszło 2 do -5 :) pewnie jak kolezanka cos powaliłem :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: ah te potegi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 14:19 mi tez 2^3 ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DjTheBill Re: ah te potegi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 14:24 2 do 3 musi byc nie ma bata rozpisywałem sobie na ruzne sposoby aby nie popełnic błedu i wyszło 2 do 3 jak to będzie źle to nie wiem gdzie błąd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gal Anonim Re: ah te potegi IP: 77.223.232.* 14.05.08, 14:48 "2 do 3 musi byc nie ma bata rozpisywałem sobie na ruzne sposoby aby nie popełnic błedu i wyszło 2 do 3 JAK TO BęDZIE źLE TO NIE WIEM GDZIE JEST BłąD" A Ja znalazłem :D Piszemy rÓżne nie rUżne :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanoolka Re: ZaDaNiEE na PotęGACh IP: *.neter.pl 21.05.08, 19:27 To chyba liczyć nie umiesz :P o zadanie było najłatwiejsze ze wszystkich, zreszta cały arkusz był tak banalny, że można spokojnie 90% bez chodzenia na fakultety i wkuwania zdobyć :D:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martyna Re: za dużo zadań a za mało czasu IP: 212.160.172.* 23.05.08, 11:57 zdawałam podstawę, zadania były proste ale za dużo podpunktów a, b c, d w kilku zadaniach do zrobienia. Z jednego zadania zrobiły sie cztery proste ale wymagające na nowo skupienia i liczenia. To spowodowało , że zrobiłam duzo błędów rachumkowych bo ciągle mysłąm , że tyle jeszcze zadań do zrobienia a czasu coraz mniej. Taki sposób zbudowania zadań spowodował, iż nie zrobiłam błędów tm gdzie było określone polecenie do wykonania jak np w trapezie, które wymagało pomyślenia. Uważąm , ze zadania powinny byc trudniejsze z jednym poleceniem a nie kilka poleceń prostych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soonik Re: ZaDaNiEE na PotęGACh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:08 dwa do trzeciej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kleopcia Re: ZaDaNiEE na PotęGACh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:08 2 do 3 ale czy to dobrze? :| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kas Re: ZaDaNiEE na PotęGACh IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:10 hahaha :d czyli mam źle:/ :p szit Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miks Re: ZaDaNiEE na PotęGACh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:10 tak napewno 2 do 3 wyszlo a nie jak to ktos pisal 2 do - 9 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kleopcia Re: ZaDaNiEE na PotęGACh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:11 no to sie ciesze <jupi> :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewcia Re: ZaDaNiEE na PotęGACh IP: *.crowley.pl 14.05.08, 13:30 mi wyszło do trzeciej potęgi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maćko Re: ZaDaNiEE na PotęGACh IP: *.centertel.pl 14.05.08, 13:38 2 do potęgi 3 i tak zostawić :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaa Re: ZaDaNiEE na PotęGACh IP: *.chello.pl 14.05.08, 13:42 2 do potęgi 3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia:) Re: ZaDaNiEE na PotęGACh IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 14:26 Uff czyLi mam dobrze:D to kÓL;] 2 do 3 jak nic:)pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kleopcia Re: MATMA zadania :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:21 a w tym zeby udowodnic ze jezeli liczba kątow jest parzysta to liczba przekątnych też jet parzysta jak zrobiliscie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kas Re: MATMA zadania :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:41 a w tym ostatnim prawdopodobienstwie nie powinno wyjśc czasem 1/6.... nie pamietam już kurde... co tam napisalam, ale chyba własnie 1/6 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dj_noiser Re: MATMA zadania :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 14:06 nieee 1/18 :-) to jest dobrze Byly 2 mozliwosci sprzyjajace więc 2/36= 1/18 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taramis Re: MATMA zadania :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 14:16 z prawdopodobieństwa wyszło kolejno 9/36 1/6 i 2/36 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziommm Re: MATMA zadania :) IP: *.jasman.pl 14.05.08, 21:40 w tym z prawdopodobienstwem na poczatku mialo wyjsc 1/4 potem 1/6 a potem 1/18 a to z tymi bokami i prtzekatnymi to bylo najbanalniejsze co moglo byc, wystarczylio sprawdzic dla 6 bokow:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aguś Re: MATMA zadania :) IP: *.idev.pl 14.05.08, 14:17 chyba cos prawdopodobienstwo pomylilas bo masz zly wynik;d Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cudzoziemka Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:26 No ja przepraszam, ale rozmowa chyba toczyła się o tym czemu TERAZ poziom na ROZSZERZONEJ jest poniżej podłogi... Komentarze po wyjściu z sali - 'Ta matura uwłacza mojej godności! Ona była po prostu śmieszna. Żałośnie prosta wręcz.' Bo ucząc się do matury mamy prawie ZEROWE przygotowanie do studiów na politechnikach a nawet na wszelkich innych ścisłych kierunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
swiesg Re: Jak po matematyce? Co było? 14.05.08, 14:21 będą się czuli jak ja w tym roku na maturze z polaka,tak mi to potrzebne jak piąte koło u wozu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 11:33 zależy jakie ty zadania robiłaś na kartkówkach bo u mnie zawsze stare zadania z egzaminów wstępnych na uczelnie wyższe (mimo, że nie chodziłam do klasy matematycznej i matematykę zdawało nas raptem 10 osób, tak cała klasa musiała robić te zadania) więc ja się przyzwyczaiłam do trudniejszych. A matura z matematyki była nadzwyczaj łatwa, tak podstawowa jak i rozszerzona!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szafa Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.08, 13:36 kim ty jestes wiesniaku? pisales teraz ta mature? ja mialem z prob po 75% a teraz nie wiem czy zdalem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: truskawka Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.adsl.szeptel.net.pl 14.05.08, 14:20 masz racje...burak jeden pewnie nie pisał w ogóle tylko sie udziela,idiota jeden... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zainteresowana Re: Jak po matematyce? Co było? IP: 195.117.157.* 14.05.08, 11:25 Po co ten cynizm? A niby do czego sa studia? Studenci politechniki nie sa z kosmosu tylko ze szkol. A Ty gdzie sie uczyles do matury? Na uniwersytecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 11:43 No tak tylko że wykądowcy na studiach lecą starym programem liceum a teraz tak okroili że strach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.profiline.pl 14.05.08, 11:56 kolezanko/ Kolego jstem maturzystka i uwierz mi realizowalismy wszystko to co wy bo my uczylismy sie na starych podrecznikach, kryteria byly obnizone w trakci roku szkolnego 3 klasy. Nie wiem czemu ale przebija przez ciebie zazdrosc, moze Tobi nie udalo sie dobrze matmy napisac i zazdroscisz nam ze akurat bylo proste. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.tsi.tychy.pl 14.05.08, 11:59 To co zrobiliście wg ,,podręcznika" to i tak mało. Sorry, ale taka jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość: mat-geo Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:05 Mimo, że nie byłam w klasie mat-fiz to miałam takie coś jak pochodna, funkcja złożona oraz miałam całą trygonometrie. Wybacz, ale nie jesteś osobą która zna program nauczania wszystkich szkół w Polsce, żeby mówić nam czy umiemy coś czy nie. Szkoły i tak wykraczają po za materiał liceum, przynajmniej w klasach profilowanych jak moja :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.tsi.tychy.pl 14.05.08, 12:06 Pisałem, że żal mi ludzi, którzy umieją TYLKO to co jest wymagane na maturze. Potrafisz czytać ze zrozumieniem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat-geo Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:11 a kim ty jesteś, ze nadałeś sobie miano znawcy? Osoby z mojego otoczenia, którzy pisali matme znają sie na rzeczy nie tylko na tym co jest na maturze. Ten który sie uczy pod maturę nie idzie na polibude. :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maturzystki Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:03 wybacz ale przez to ze obnizono wymagania to wszystkie zadania sa bardziej skomplikowane i złożone niz w poprzednich latach wiec wcale takie proste nie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.tsi.tychy.pl 14.05.08, 12:04 Dyskutujemy o zakresie wymaganym na studiach, a nie o trudności zadań na maturze. Czytanie ze zrozumieniem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adas Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:20 wystarczy cie poczytac i opinia gotowa...jestes zarozumiałym matołem..w pracy nigdy niczego nie osiagniesz..sfrustrowany uczony czlowiek ale w zyciu klęska na całej linni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.tsi.tychy.pl 14.05.08, 12:27 a jakie są twoje osiągnięcia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat-geo Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:01 a kim ty jesteś, ze nadałeś sobie miano znawcy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.tsi.tychy.pl 14.05.08, 13:22 to jest nick, dziecko Neo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat-geo Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 14:47 więc jeśli nie jesteś prawdziwym znawcą, to sie nie wypowiadaj na temat wykształcenia innych :) Bo nic o tym nie wiesz, nie jesteś ani nauczycielem ani członkiem CKE albo OKE :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dizzy Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.chello.pl 14.05.08, 16:13 Ludzie, trochę więcej luzu i zrozumienia. Wynik matury często zależy od tego jakiego ma się nauczyciela i jakie podręczniki. Poza tym oczywiście własna praca no bo to już nie jest podstawówka czy gimnazjum gdzie robiąc tylko zadanie domowe będziesz mieć 6 ze wszystkiego :]. Co do problemu z obniżonymi wymaganiami i uczeniem się tylko tego co do matury, to powiem tak: Byłem w okolicach marca na dniach otwartych AGH i na temat uszczuplenia materiału wypowiadał się rektor któregoś z wydziałów na AGH. Powiedział, że dla nich lepiej jest żeby przyszedł ktoś z bardzo dobrze opanowaną wiedzą podstawową (tj. wymagania maturalne po uszczupleniu) niż człowiek "mający pojęcie" o rzeczach rozszerzonych (tj. wszystko co ucięli z programu nauczania). Mowa tu oczywiście o matematyce. Co do wiedzy posiadanej po zakończeniu liceum i jej wpływu na studia to na podstawie doświadczeń znajomych muszę powiedzieć, że jak się dostaniecie na kierunek to czy się utrzymacie czy nie zależy tylko od was a nie od tego co robiliście w liceum. Kolega, który jest w tym momencie na 1 roku na krakowskiej politechnice mówił mi, że na początku (na wykładach z matematyki) było strasznie. Wykładowca mówił o jakichś suriekcjach, iniekcjach i biekcjach, a mój kumpel nic z tego nie rozumiał. Przysiadł nad tym w domu i mówi, że teraz nie jest już tak strasznie. Swoją drogą trochę mnie to zdziwiło, ponieważ sam miałem już każde z tych pojęć wprowadzonych na lekcji u siebie w liceum. Prawdą jest jednak, że poziom nauczania był wysoki. Jeśli chodzi o mój wynik z matury to na podstawie rozwiązań z portalu gazety i rozmów z kolegami liczę na jakieś 90% (cholerne pomyłki w obliczeniach :/) Na koniec chciałbym zauważyć, że takie przerzucanie się obelgami i poniżanie sie nawzajem świadczy tylko o poziomie rozmówców. Dziękuje Życzę wszystkim maturzystom miłego wypoczynku, przed nami 4,5 miesiąca wolnego :), a wszystkim osobom, które jeszcze nie pisały matury z wybranych przedmiotów życzę połamania piór ( i nie stresujcie się tak bardzo, ta matura naprawdę nie jest, aż taka trudna). Pozdrawiam Dizzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ads Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 16:59 wszyscy będziecie małpami po tej nowej maturze...od kiedy jest nowa matura mam tyle korków z matmy, że pensję idzie wyciągnąć.. i przeważnie chcęci są..a kończy się na podstawowych zagadnieniach.\:F Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentEiT Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.ds14.agh.edu.pl 14.05.08, 12:10 Realizowaliście.. OK. Napisaliście sprawdzian, pewnie kartkówkę z tego... OK. Tyle że... NIKT Z WAS JUŻ DO MATURY SIĘ TEGO NIE UCZYŁ! I jeśli teraz sami nie powtórzycie tego materiału, bo pewnie większość z was już zapomniała(jeśli w ogóle go umiała), to będziecie mieć duże problemy na studiach technicznych, gwarantuję Wam to. Jak np. u mnie, gdzie po pierwszym semestrze wyleciało 40 osób, bo nie zdali... matematyki =) Pozdrawiam i Życzę Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.tsi.tychy.pl 14.05.08, 12:14 Popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kas Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:38 nie zawsze jest tak ;] ja NIE ZDAŁAM podstawowej matematyki rok temu!!! na studia TECHNICZNE się dostałam, bo miałam drugi przedmiot na poziomie rozszertzonym przyzwoicie zdany. egzamin z matmy po pierwszym semestrze zdałam w pierwszym terminie jako jedna z nielicznych. w tym roku sobie poprawiałam, matme, no bo wstyd nie zdać podstawy i musze przyznać, ze trudna nie była :] chociaż, ja wolno mysle, więc uwazam, że czasu było za mało.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wera Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.toya.net.pl 14.05.08, 13:51 Nie gadajcie głupot że sobie nie poradzą na studiach technicznych. Studiuje na Politechnice...nie zdawalam wogole matury z matmy i szczerze mowiac nie mialam o niej zadnego pojecia idac na studia. Zaliczylam matme na 4. Trochę własnej pracy i da się wszystko zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemek Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 14:24 Ale też zalezy na czym studiujesz na politechnice?To jest jednak bardzo wazne bo na niektorych kierunkach w zyciu nie mial bys 4 z matmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wera Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.toya.net.pl 16.05.08, 16:03 technologia chemiczna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.chello.pl 14.05.08, 14:50 a na prawniczych wyleciało po 1 semestrze z 50 osob i co z tego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maturzysta Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.nowaruda.mm.pl 14.05.08, 12:57 Oczywiście program okrojony na maturze, ale przez 3 lata realizowany był szerszy. Kto się przykładał do matematyki, wie dużo więcej, niż to co sprawdza matura. Uważam, że przez to, że na maturze tak strasznie okroili materiał, jej wyniki nie będę adekwatne do nabytej wiedzy. Pozdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.autocom.pl 14.05.08, 14:38 TA? to sobie luknij co piszą w cke... logarytmów nie ma tak? lookaj maturę, wielościanów foremnych też nie? i tak dalej? żałośni pseudo naukowcy!@ taki sam jest materiał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.tsi.tychy.pl 14.05.08, 11:52 lol Wykładowcy nie są od tego, żeby uczyć co to jest funkcja złożona albo pochodna nieprzygotowanych studentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.tsi.tychy.pl 14.05.08, 11:54 Nie wspominając o funkcji cot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 11:35 A jest już ktoś po rozszerzonej? (może wyszedł wcześniej). Jakie odczucia? Pozdrawiam wszystkich maturzystów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:34 zal to mi tych co mysla ze teraz byl zal bo wywalili cxesc rzeczy. rozszerzona trudna;/;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:37 Co byłoooooo? Powiedzcie wreszcie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maćko Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.centertel.pl 14.05.08, 13:43 MAtura była banalna :) ale to co na maturze to nie znaczy zę Oni tylko tyle umieją :)ja pisałem podstawe bo rozszerzona mi by sie do niczego nie przydała a chodźby nawet byłoby to niepotrzebne ryzyko:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wesoły Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.crowley.pl 14.05.08, 17:24 Czy nikt nie ma wątpliwości co do zadania 1-go w części rozszerzonej? Przecież bez założenia o stopniu (w tym wypadku trzecim) wielomianu f tamto twierdzenie nie zachodzi....tymczasem w rozwiązaniu widzę że ktoś spokojnie takie założenie o stopniu równym 3 sobie przyjmuje...skąd autor to wywnioskował? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daro Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.olsztyn.mm.pl 14.05.08, 17:46 trudne jak h*j było Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzika Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 15:01 tragedia! rozszerzone trudne i do dupy :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domin Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.olsztyn.mm.pl 14.05.08, 11:39 Dwóch zdań nie zrobiłem, reszta w miarę łatwa tylko jak ktoś powiedział, czasochłonne... przydałoby się z 30 minut więcej na te zdania ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.chello.pl 14.05.08, 11:41 naprawdę proste! ale słyszałam , że rozszerzona tez nie była trudna.. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bols Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.chello.pl 14.05.08, 13:42 Zadania z podstawowej banał.... Bez kitu wydają sie dość trudne, ale banalne były... Troszke czasu mi zabrakło, ale pozytywnie bedzie;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka podstawa- ZA MAłO CZASU !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 14:27 Jak dla mnie mało czasu!!!!!! Nie było czasu zeby sobie sprawdzic, to co zrobiło co zrobiło się wcześniej :( 2 zadan nie mam, a juz wiem, ze 3 źle :( masakra.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek.walcz Re: podstawa- ZA MAłO CZASU !!!! IP: *.sta.asta-net.com.pl 14.05.08, 14:31 no dokładnie (że za mało czasu) powinno być z pół godziny więcej, ale kogo to obchodzi?? niektorzy chyba naprawde myślą że maturzysta jest nieomylny i nie popełnia błędów, ale przecież maturzysta to nie człowiek tylko rozrywka dla autorów arkuszy :P Odpowiedz Link Zgłoś
showusomething Re: Jak po matematyce? Co było? 14.05.08, 11:23 Matematyka powinna być dość łatwa w porównaniu z wosem, historią czy polskim. Przecież to właśnie na kierunkach związanych z matematyką brakuje ludzi! Powodzenia wszystkim w dalszych egzaminach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DaRiO Skończyłem pisać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 11:27 Powiem wam że arkusz wcale nie był trudny ale ja zawaliłem, wszystko zapomniałem i do tego czasu mi brakło... porażka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DaRiO Skończyłem pisać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 11:28 oczywiście mówię o podstawowym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczeń Re: Skończyłem pisać IP: *.chello.pl 14.05.08, 11:49 po 80min wszystko mialem zrobione a wyszedłem po 95min.. banał. ( podstawowa ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reddevil Re: Skończyłem pisać IP: *.tvgawex.pl 14.05.08, 11:52 A mógłby ktoś napisać jak trzeba było zrobić zadanie 11?? BO chyba to zadanie przyniosło najwiecej klopotów(bynajmniej mi) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kas Re: Skończyłem pisać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:44 jesli 11 na podstawie, to to z tym cosinusem, to ono tylko pozornie bylo trudne... chyba najszybciej je zrobilam.... ja niezrozumialam o co chodzilo im w zadaniu z tym punktem C na wykresie... nie paietam juz co tam bylo dokladnie:p ale nie zrozumialam co oni chcą, więc pewnie mam je źle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: Skończyłem pisać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:46 a jaki Ci kont wyszedł z tym cosinusem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: Kont IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:51 jako dyslektyk zdawałam matmę i sory za błędy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kas Re: Skończyłem pisać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:03 51 stopni. mam nadzieje, że się nie pomyliłam :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: galaktyczny Re: Skończyłem pisać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:30 jesli mowa o rozszerzonej to 69st:) Na bank NA pewno trudniejsza niż próbna ale spodziewam sie 80-90% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kas Re: Skończyłem pisać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:36 na szczescie podstawa ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PAULINA K 89 OSTRO IP: 83.238.144.* 14.05.08, 13:33 doklanie to zadanie z pkt C bylo do bani... nie zczailam, poza tym to raczej latwa moim zdaniem spodziewalam sie czegos bardziej ostrego :D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maćko Re: OSTRO IP: *.centertel.pl 14.05.08, 13:47 gdyby dali mi jeszcze 20 min to szarpnąbym sie na 100%:D ale odpuściłem bo musiałem zdążyć na pierwszą miłość :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alik Re: Skończyłem pisać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:33 tyś jest qrwa banał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asasas Re: Skończyłem pisać IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.08, 12:09 Ja tak samo. Zadania takie proste były, i trzeba być kompletnym głąbem, żeby ich nie rozwiązać, albo źle rozw. Wychodzi na to, że do takich ludzi( się zaliczam). Zawaliłam . Zdać może zdam, ale na jakim poziomie?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rotten_strawberry za mało czasu, za dużo do roboty IP: 195.116.217.* 14.05.08, 11:32 nie przejmuj się. według mnie zadania nie byly trudne same w sobie, ale czasochłonne . 120 minut to według mnie za mało. ja zrobiłam wszystko, prócz ostatniego zadania, ale moje koleżanki i koledzy niestety nie zdążyli :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kas Re: za mało czasu, za dużo do roboty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:45 racja, ze malo czasu, ale rok temu też tak bylo.... :( 15 minut więcej, a byloby pieknie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zadowolonu Re: za mało czasu, za dużo do roboty IP: *.chello.pl 14.05.08, 13:34 Co wy mówicie. Ja np skończyłem juz 30 przed czasem. Spokojnie miałem czas na sprawdzenie itp. A co do tego ze było duzo do roboty tez sie nie zgodze. Fakt niektóre zadania miały miejsca na rozwiazanie ponad 2 strony. Ale wiekszosc z nichto było praktycznie dwa trzy krótkie działania.... Podstawa banalna:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Djinas Re: za mało czasu, za dużo do roboty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:59 zgadzam sie z poprzednikiem, ja skończyłem po 80 minutach i sie nudziłem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek.walcz Re: Skończyłem pisać IP: *.sta.asta-net.com.pl 14.05.08, 14:27 zadania na poziomie podstawowym wydawały sie proste, ale były skomplikowane. jak ktoś sie pomylił i chiał później wrócić do zadania (tak jak ja) to czasu nie starczyło. wogóle co za inteligent napisał 12zadań, na próbnej i wcześniej zawsze było 10 lub 11. na próbnej z operonu miałem 100% jak rozwiazywałem tamtegoroczna też 100% (z niewielka pomoca bo w domu robiłem ;) a teraz to nawet 90% raczej nie przekrocze :/ jeśli nie gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darcy Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.chello.pl 14.05.08, 11:29 Dlaczego? Przecież na matematyce nie chocą ludzi, którzy nie umieli matemetyki, ale zdecydowali się ją zdawać, bo była najłatwiejsza. pozatym dostanie się na studnia nie zależy tylko od wyniku ale takoże od wyników innych. Co z tego jeśli masz 80% jeśli średna to 90% i tak się nie dostaniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student eit Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.chello.pl 14.05.08, 11:30 showusomething napisała: > Matematyka powinna być dość łatwa w porównaniu z wosem, historią czy polskim. > Przecież to właśnie na kierunkach związanych z matematyką brakuje ludzi! Tylko, że jak ich liceum porządnie do studiów na politechnice nie przygotuje to kariera studenta może się bardzo szybko skończyć. Zwłaszcza, że wyrzucając masę bardzo podstawowego przecież materiału, bardzo utrudnia się maturzystom start na uczelni. Kiedyś w liceum (za czasów moich rodziców) tłukło się całki i równania różniczkowe, dziś rezygnuje się z pochodnych i nawet cotangensa. Przecież to jest żenujące... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:17 tylko weź pod uwagę to, że poziom został obniżony na maturze, a nie z zakresu nauczania, nikt nie obniżył poziomu nauki w szkołach! Odpowiedz Link Zgłoś
sovita Re: Jak po matematyce? Co było? 14.05.08, 13:38 Gość portalu: ja napisał(a): > tylko weź pod uwagę to, że poziom został obniżony na maturze, a nie > z zakresu nauczania, nikt nie obniżył poziomu nauki w szkołach! zależy w której szkole... ;/ jak obniżają progi na maturze to i czasem w szkole, u mnie prowadzenie tego przedmiotu było masakryczne; a jednak się podjęłam i myślę że matura trudna nie była; ale zawsze dojdą jakieś nerwy i robi się głupie błędy. A co do kłótni o studiach, nie rozumiem dlaczego tak się burzycie. Ja rozumiem że teraz poziom się obniża i to drastycznie. Ale w takim razie na studiach trzeba się po prostu wziąć za siebie. A jak człowiek nie radzi sobie sam to na korki i już. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :):) Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.bsk.vectranet.pl 14.05.08, 11:29 łatwiutka:) spodziewałam ze bedzie trudniejsza... Odpowiedz Link Zgłoś
gaspara Re: Jak po matematyce? Co było? 14.05.08, 11:32 Nie było źle, zadania dość proste, łatwe do liczenia. Tylko jedno trudniejsze, myślę, że będzie dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwas Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.dka.pl 14.05.08, 11:35 Pisałem podstawe i niestety kompletnie zawaliłem. Zupełnie nie mogłem się skupić i teraz nawet 30% jest w moim wypadku niepewne :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fish Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 11:48 Moja matma się czuje bardzo dobrze :P Wg mnie czasu jest dość... praktycznie można policzyć wszystko i jeszcze sprawdzić 3 razy (przynajmniej na podstawie). Jak porównam to, z zadaniami, które mieliśmy na matematyce to dziecinada. A na studiach wiadomo, że trzeba się przyłożyć. Po to jest matematyka, żebyśmy się na niej do studiów przygotowywali. I bardzo się cieszę, że mieliśmy na lekcjach przebieg zmienności funkcji itp. przyda się później. A matura tylko do tego się przyda, żeby nas na studia przyjęli bądź nie... niestety taki durny test musi o tym decydować. A jak mi poszło? nie narzekam. Zły jestem na siebie za zadanie 2. (bo nierówność mi wyszła n<40, ale, że wyrazów jest 39 to juz nie napisałem). No i z trójkątem... zamiast na osi Ox policzyłęm punkty na osi Oy :P roztargnienie :PPP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sZa Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.chello.pl 14.05.08, 11:40 podstawowa była łatwiejsza niz sie spodziewałem nie zrobilem tylko do konca 11 poniewaz zabraklo mi czasu :S powinni dać 30 min wiecej jak dla mnie. pozdro ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patryk Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.chello.pl 14.05.08, 11:41 pisałem rozszerzony poziom łatwizna jak nic będzie 90-95% i witam polibudę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowana Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 11:46 Co było? Pamiętasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goska Re: Jak po matematyce? Co było? podstawa IP: *.chello.pl 14.05.08, 11:44 wg mnie nie było nic tak naprawde trudnego... jedno zadanie bylo dziwnie ulozone ale poźniej sie skapnełam hehe ... wg mnie dali prostą...zabrakło mi jedynie z 5 minutek.. ale zobaczymy,czy bede tego zdania jak zobacze wyniki hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.osw.vectranet.pl 14.05.08, 11:44 banalne!!! a kto pisze ze nie to po co zdawał ten przedmiot. Moja dziewczyna co jest w 2 klasie napisałaby to na co najmniej 60% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oooo Re: Jak po matematyce? Co było? IP: 212.160.201.* 14.05.08, 11:48 baju baju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomz Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.gdynia.mm.pl 14.05.08, 11:56 w miare proste :P czekam do 15 :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomz Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.gdynia.mm.pl 14.05.08, 11:59 w jakims zadaniu pamietam ze wyszlo mi cosB = 63 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.tsi.tychy.pl 14.05.08, 12:01 Ciekawe, bo cosx jest zawsze z przedziału [-1,1] jeżeli x jest liczbą rzeczywistą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:50 mi wyszło 66 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kleopcia Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:24 mi też, tzn kąt B = 63, cosinus równy był 5 pierwiastków przez 5 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soonik Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:35 mi tez 63 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koszut Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 11:56 Za mało czasu na 12 zadań! Wszystkie były proste, ale każde wymagało dokładności i rozpisania wszystkiego. Zawsze było po 10-11 zadań, a teraz o to jedno za dużo. np. Matme roz. pisze się 180 minut, podstawe 120 minut to dlaczego np. fizyka albo chemia maja po 150 minut roz.? Te czasy są trochę niesprawiedliwe. Tak z 20-30 minut przydało by się do tej matmy podst i było by 100% a tak dupa :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 11:54 Gość portalu: Radek napisał(a): > banalne!!! > a kto pisze ze nie to po co zdawał ten przedmiot. Moja dziewczyna co jest w 2 > klasie napisałaby to na co najmniej 60% chyba w 2 klasie podstawowki...;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;] Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.szczecin.mm.pl 14.05.08, 11:54 napiszcie swoje wyniki jakie pamietacie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weteran Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 11:56 zadanie z paliwem: przed podwyżką 1 l benzyny kosztował 4 zł jedyne zadanie o które jestem pewien ze mam dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wisnia Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.domainunused.net 14.05.08, 11:59 a to ja tez je mam dobrze:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciq Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.gorzow.mm.pl 14.05.08, 12:02 paliwo 4zl, punkt C na osi OX to -26,0 i 30,0; do tego jeszcze pamietam ze w tym zadaniu z wielokatami wypuklymi wyszlo ze 13-sto kat ma 5 razy wiecej przekatnych niz scian bocznych, w zadaniu z potegami x=2^-5, z wielomianem ten punkt 1,30 czy cos takiego nie nalezal do jego wykresu ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:53 u mnie jak gadałam to z 10 osób tak miało więc raczej to dobrze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciq Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.gorzow.mm.pl 14.05.08, 11:59 generalnie latwo, ale nie zrobilem zadania z trapezem (dany trapez z podstawami 4 i 10 cm, ramiona padaja pod katem 45 i 30 stopni, wyliczyc h), no jak ja Cie nie moge na pewno to bylo proste xD, tylko jak zwykle trapez to sie wywalam ;) Do tego zly wynik w zadaniu z bryla - ostroslup prawidlowy trojkatny, pole boczne to P= (a^2*pierw15)/4, trzeba zaznaczyc kat miedzy sciana boczna a plaszczyzna podstawy, oraz wyliczyc cosinus tego kata, wiec liczylo sie wysokosc sciany bocznej i wys podstawy, nastepnie cosinus latwo, tylko trzeba pamietac ze polowe czy nawet 1/3 wysokosci podstawy (chyab polowe :P), no a ja zapomnialem... xD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wisnia Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.domainunused.net 14.05.08, 12:02 o to też będe miał dobrze ale chyba źle odczytałem z tablicy<lol2> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ajdi Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.08, 12:54 no cos ma dobrze:P ale źle odczytałam z tabeli;/;/;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnes Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:46 jak dal mnie to stanowczo za mało czasu jak na te 12 zadań. Masakra szczególnie z tymi pod koniec bo początek to proste później już gorzej... brakło mi czasu żeby skończyć a może bym jeszcze coś wymyliła ehh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: damak Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.interduo.pl 14.05.08, 12:02 Według mnie było dosyć łatwo na podstawie! Osobiście potknąłem się na dwóch zadaniach: - z trapezem - były podane podstawy: dłuższa 10 cm, krótsza 4 cm, kąty między ramionami a dłuższą podstawą 30 i 45 stopni, narysowałem rysunek, powypisywałem wszystkie zależności i sie pogubiłem ... nie wiedziałem jak wyznaczyć wysokość, próbowałem z trójkąta równoramiennego, z trójkąta 30 60 90 stopni - porażka :/ - z ostrosłupem - był ostrosłup prawidłowy trójkątny o polu powierzchni bocznej (a^2*pierw z 15)/4 (albo /2) i było obliczyć cos B w kącie pomiędzy ścianą boczną a płaszczyzną podstawy. Tutaj również wypisałem wszystkie zależności, pole i wysokość w trójkącie równobocznym, wzór na pole powierzchni bocznej ostrosłupa i nic nie zdziałałem. Dwa zadanka w plecy, reszta myślę że będzie dobrze. Czekam do 15 aby zobaczyć jak się robi te zadanka :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klara Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.centertel.pl 14.05.08, 12:06 widze dużo osob jest zadowlonych. Nie mowcie ''hop'' dopoki nie bedzie rozwiazan w necie. Powodzenia!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.provimi.com 14.05.08, 12:11 Ciekawe jak ci poszerzeni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystaa Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:17 no cóż, jako ze zdawalem tylko 'podstawke' za duzo sie nie wypowiem, powiem tylko tyle ze probne matury były (o ile to jeszcze mozliwe:P) trudniejsze . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smok Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.jkns.pl 14.05.08, 12:11 ja poleglam na zadaniu z ostrosłupem, za dużo zaczęłam kombinować i nic z tego ciekawego nie wyszlo. a reszte mozna ocenic dopiero po obejrzeniu wynikow. a co do czasu: bankowo za malo!! no to tyle w tej chwili:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcysia Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:26 Co do czasu....zastanawia mnie dlaczego na polski podstawowy dają 170 minut a na matematyke podstawową 120 minut;/Poroniony pomysł. Mature z pola zeby nie napisać w 120 minut to trzeba być idiotą przecież, bo to sie rozwiązuje zawsze według schematów.;/ a w matematyce trzeba pomyśleć, rozwiązać i sprawdzić. A do tego dochodzi stres. Ogolnie matura z matematyki była prosta, w szkole robilismy 10 razy trudniejsze zadania na profilu humanistycznym;) ale czasu na prawde mało, bo nie zdążyłam sprawdzić, pomimo ze zrobiłam wszystko. też wyszło mi n<40 ale nie napisałam ze wyrazów ciągu jest 39;/ zapomniałam po prostu;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.osw.vectranet.pl 14.05.08, 12:12 Z trapezem trzeba było napisac rownanie h=10-4-x, czyli h=6-x. póżniej napisac wyrażenie h/x=tg30st, czyli h=pier z 3 razy x przez 3 i podstawic do pierwszego wzoru h i będzie;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nice. ROZSZ TRUDNA IP: *.chello.pl 14.05.08, 13:44 byla strasznie ! zadanie z jednokladnoscia? ktorego nikt sie nie spodziewal ;| czy inne.. liczylam na 80% min. a teraz nie wiem sama jak to bedzie.. beznadzieja ;\ a wam jak sie tak niepiszącym latwo wypowiada to sobie sami o 15 zrobcie arkusz, ale zrobcie a nie tylko spojrzcie i gadajcie ze banal ;] powodzenia ;] Odpowiedz Link Zgłoś
ktos333 Re: ROZSZ TRUDNA 14.05.08, 14:40 ja umiałam zrobić ta jednokładność. wszystko super, ale problem w tym ze źle odczytałam współrzędne środka pierwszego okręgu. przez przypadek. no i teraz nie wiem czy całe zadanie niezaliczone czy może jakieś punkty będą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patt Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.net137.okay.pl 14.05.08, 12:16 TRAPEZ: Jeśli poprowadzić 2 wysokości, to dolna podstawa podzieli się na 3 odcinki. Pierwszy oznaczyć jako X, drugi to 4 (górna podstawa), trzeci to 10-4-x co daje 6-x Tworzą się 2 trójkąty prostokątne o przyprostokątnych h i kątach 45 i 30. I teraz wyznaczyć: tg45 = h/x tg30 = h/(6-x) Powyższy układ równań z dwoma niewiadomymi x i h... Tangensy wyliczyć i wysokość wynosi: 6p3 / 3-p3 (usunąć niewymierność) p-pierwiastek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maturzystki Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:07 Matma moze sie wydawac prosta jednak wcale taka nie jest. przez obnizenie wymagan wszystkie zadania sa niestandardowe, bardziej skomplikowane i złożone. Brakowało czasu - zwłaszcza na podstawowym. ledwo zdążyłyśmy rozwiazać zadania, ale o sprawdzeniu juz nie bylo mowy. moze osoby z uniwerku czy z politechniki zamiast komentowac bezsensownie i krytykować to mogliby sami napisac ta mature i zobaczymy czy jest taka prosta. a poza tym wybaczcie ale my niestety do matury jestesmy uczeni w szkolach ponadgimnazjalnych a nie na politechnice, gdzie normalne jest ze poziom jest trudniejszy, ale na pewno nie tak rozległy. pozdrawiamy maturzystów i życzymy zdania matury :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:14 jakie macie odp z zad z prawdopodobienstwa? ja sie przekombinowałam. myślenie ucznia klasy rozszeroznej piszącego podstawę. gr :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;] Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.szczecin.mm.pl 14.05.08, 12:16 1\4 1\6 1\18 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reddevil Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.tvgawex.pl 14.05.08, 12:16 a) 1/4 b) 1/9 c) 1/12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krasnal :) Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:26 a) 1/4 b) 1/6, po miały być większe od 9 więc wyników równyh 9 nie brało się po uwagę c) 1/18 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emily Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:16 A jak Ci wyszło na prawdopodobieństwie, że mówisz, że masz źle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anhe Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:21 ktoś sie orientuje kiedy wrzuca odpowiedz na cke? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: exh Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.98.102.10.ip.airbites.pl 14.05.08, 13:33 tragedia masakra katastrofa rzeźnia matura rozszerzona ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emily Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:16 Zgadzam się, czasu było za mało. Czekam do 15, wtedy będzie można powiedzieć coś więcej. Niecałe trzy godziny zostały ;-) Zdałam na pewno, a co dalej to zobaczymy ;) U mnie w szkole też mówili, że trochę mało czasu, wiec to nie jest tylko moja opinia. 12 zadań z podpunktami nie robi się od razu - szczególnie jeśli ma się poziom normalny :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał... Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:23 rozszeżenie to po prostu masakra, same zadania polegajace na udowadnianiu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witreks Jak po matematyce? Co było? IP: *.globalconnect.pl 14.05.08, 13:27 Rozszerzona byla wlasciwie banalnie prosta. Wszystkie zadania robilo się 'na automacie'. Ale mimo tego mozna bylo zrobic troche glupich bledow, tym bardziej ze czasu wystarczylo dla wiekszosci tylko na zrobienie zadan wiec nie dalo sie sprawdzic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DonLareno Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:16 Zadania trudne nie były ale uwaga! przy rozwiązywaniach były małe haczyki a wy sie ci4eszycie już. Mało czasu bylo. Jak ja sluchałem moich kolegow to nic im nie mowilem ale juz glupie (male) bledy porobili. Pozdrawiam PIS RULEZ :PP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blebleble Re: a jak poszła rozsz??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:17 Odpowiedz Link Zgłoś
hoodis Re: Jak po matematyce? Co było? 14.05.08, 12:17 mi to za dobrze nie poszło, 2 zadania za 5 pkt praktycznie nie ruszone, ostatnie mam pewnie dobrze bo to najprostsze, obliczyc prawdopodobienstwo przy dwóch rzutach sześcienna kostka: P(A) = 1/3, P(B) = 5/36, P(C) = 1/18 o ile dobrze pamiętam, zapomniałem co było z tym A.. według pozytywnej wizji maksymalnie 23 pkt nazbieram :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asasas Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.08, 12:18 Masz rację. Ale trzeba przyznać, że poziom nauczania matematyki w szkołach licealnych jest niski( bynajmniej w mojej). Matura, była dość prosta, ale czasu za mało. Powiedzcie, jak można było schrzanić zadanie z paliwem? ! Po prostu nie wiem jak to zrobiłam!! Coś czuję, że po godz 15 będę ostro ryczeć nad maturą. I nad moim losem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kacha Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:20 a mi prawdopodobieństwo 1/6 2/9 i 1/18 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emily Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:21 Asasas, a co zrobiłaś w paliwie? ;) Proste było, ale nie przejmuj się. Będzie dobrze:) Mi w prawdopodobieństwie wyszło 1/4, 1/6, 1/18, ale nie wiem, czy dobrze :/ ktoś potwierdza? ktoś zaprzecza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DD Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:22 POTWIERDZAM 1\4 1\6 1\18 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.icpnet.pl 14.05.08, 12:27 Mam tak samo;) 1/4, 1/6, 1/18 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:33 tez tak na poczatku mialem ale jak sa wartosci 1 i 1 (3 i 3, 5 i 5)to z tego co mi sie wydaje to trzeba je brac pod uwage 2 razy przy 2 rzutach kostka i dlatego wyszlo mi pozniej 1/3 2/9(chyba) i 1/18 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 14:15 potwierdzam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcysia Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:28 stuprocentowo tak miało wyjść.;)) 1/4 1/6 1/18;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madeline Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.icpnet.pl 14.05.08, 12:22 ja paliwo mam że 4 złote. A prawdopodobieństwo 1/6, 1/9, 1/16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciq Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.gorzow.mm.pl 14.05.08, 12:29 paliwo 4, prawdopodobienstwo 1/4 (9/36 11 13 15 31 33 35 51 53 55), 1/6 (6/36 46 55 56 64 65 66)i 1/18 (2/36, bo tylko sumy 56 i 65 sa nieparzyste i wieksze od 9) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.augustow.mm.pl 14.05.08, 13:04 Ja pisałem rozszerzona w calosci zrobilem 8/12 jedno w polowie sie zaciąłem co do jednego nie mialem pojecia czym jest jednokladnosc to nawet nie ruszylem a nad dwoma dukalem i nic nie wydukalem ale sadze ze ponad 60% bede mial ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maria-anna Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.mos.gov.pl 14.05.08, 12:28 co wy wszyscy z tym "bynajmniej"?? bynajmniej znaczy- "wcale nie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asasas Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.08, 12:31 Ze stresu i z wściekłości takie rzeczy się pisze, bez sensu, i nie na miejscu. Sorry, moja wina:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:28 potwierdzam prawdopodobienstwo 1/4, 1/6, 1/18 :P ogolem latwe ;p licze na jakies 80 % ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asasas Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.08, 12:30 Rownanie zle ułożyłam, nie pamiętam tylko jak :) i mi wyszlo 4, 23. A to niemożliwe. A prawdopodobieństwa nie umiałam. A było banalnie proste! Twoje odp chyba sa dobre Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjj Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.komputersat.pl 14.05.08, 13:56 ja też tak mam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diembaaa Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:27 moje wyniki: ostatnie P(a) 0,25 P(B) 1/6 P(C) 1/18 4. Paliwo 4zł za litr 5. n należy <1,2,3...39> x=1,5 (?) 9. minimalna wartość 0 max 12 10. a=10 b) dodatnia c) x nalezy (0,2) 7, wyskosći mi wyszła 3pierw z 3 - 3 ale to pomieszałem 2. a) 170 boków b) 13 c) nie 3. 2 do potęgi 3 8. nie nalezy do wykresu 1. Zw = <-4,3> c) y=1,75x-0,5 d) pierwiastek z 65 komuś też tak powychodziło?:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:30 Masz zle 9 , bo tam dla -2 i dla 2 liczylas co do najwiekszej sie zgadza 12 a dla najmniejszej tzreba liczyc wierzcholek paraboli ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agdziaaaa Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.05.08, 12:32 prawdopodobienstwo mam tak samo. paliwo też. na = 39 a z tym 9 namieszałam hahah ale też tak wyszło :P 10 a=10 b)dodatnia i z tym x nie pamietam ;p 7 - trapez nie mam ;p 2- a tak samo chyba... b to porażka! kombinowałam tez nie mam ;D c -zdanie fałszywe 3 nie wiem co to było 8 to z wielomianem, tak? tez wyszlo że nie należy ;p 1 co to bylo??? c taki sam wzor mam a reszty nie pamietam i serdecznie żaluje ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:34 mi tak samo wyszło ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kleo Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:42 mi tez ogolnie tak samo, nie jestem pewna tylko czy w 5 x=1,5, ale raczej to samo :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taramis Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 14:31 w 9 na bank się rombłeś... max dobrze 12... ale min wyszła poniżej zera... a nie punkt zerowy... bo wierzchołek paraboli zawierał się w przedziale... nie pamiętam konkretnie ile to było... -7/4 czy -9/4 coś koło tego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.gprs.plus.pl 14.05.08, 12:22 Racja, zadania wcale nie były takie banalne. Rozwiazania wymagały troche czasu,a wiadomo,że do tego wszystkiego jeszcze dochodzą nerwy. Sądze więc, że nie można z góry nic zakładać... trzeba poczekać na wyniki i dopiero zobaczymy jak nam naprawde poszło. A które zadanie sprawiło Wam najmniej kłopotu, a które najwięcej? Pozdrawiam i życze zadowalających wyników :) Odpowiedz Link Zgłoś
hoodis Re: Jak po matematyce? Co było? 14.05.08, 12:27 P(A) = mi wyszło 1/6 ;/ pewnie źle. pamięta ktoś treść? P(B) na pewno = 1/6 (mam to źle) P(C) = 1/18 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aveyy Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.chello.pl 14.05.08, 12:44 P(A) mam 1/4, P(C) 1/18, a P(B) niestety mam źle ;/ spieszyłam się żeby wrócić do zadań które opuściłam, i przez to z nieuwagi zapomniałam wypisać wyniku (5,5) ;P Nie wiem, może jakieś 90% będzie.. Jeszcze nie zrobiłam w jakimś zadaniu tego podpunktu gdzie trza było wykazać że liczba przekątnych jest zawsze parzysta, bo nie zdążyłam się nad tym zastanowić:P 3 minuty więcej by się przydały :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:49 ech kazdy ma P(A)=1/4 a ja mam 1/3... wyszlo komus jeszcze tak? 1/4 wychodzila jak sie bralo pod uwage wyniki 1,1;3,3;5,5 po jednym razie, ja te 3 wzialem pod uwage 2 razy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rrfrf Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:47 a czy ktos wie ile miala byc suma wszystkich mozliwych zdazen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dede studia i tak zrobia swoje IP: *.ds4.agh.edu.pl 14.05.08, 12:25 co z tego ze zdacie dobrze mature ktorej poziom pozostawia wiele do zyczenia... Pierwszy rok(czyt. pierwszy semestr) studiow zwlaszcza tych technicznych i tak zrobi swoje.Zostana tylko najlepsi albo tacy ktorzy zdolaja praktycznie sami nadrobic czy nauczyc sie matematyki na dobrym poziomie. A materiału jest dużo (pisze to jako student pierwszego roku) i na dodatek wykladowcy gonia z materiałem. Takze nawet osoby ktore zdadze dobrze matematyk i ostana ie na dobre studia moga sie przeliczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: studia i tak zrobia swoje IP: *.tsi.tychy.pl 14.05.08, 12:29 Właśnie. Jak ktoś idzie na studia umiejąc tylko to co jest na maturze to równie dobrze może w ogóle nie iść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzysta Re: studia i tak zrobia swoje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:33 i to oczywiście mówi ten, który utrzymał sie po pierwszym semestrze i jest jednym z tych najlepszych? pewnie tak. ja słyszałem, że trzeba sie mocno postarać, żeby z technicznych studiów wylecieć! a szybka powtórka materiału na pierwszym roku każdemu sie przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dede Re: studia i tak zrobia swoje IP: *.ds4.agh.edu.pl 14.05.08, 12:37 no fakt, utrzymalem sie. ale uważaj, nie przelicz sie.u mnie na roku ze 150 sob przyjetych przez matematyke juz na pierwszym semestrze wylecialo 70 osob!!! a mieli nawet niezle wyniki z matury. ale co z tego, jak material na pierwszym semestrze to powtorka ze szkoly sredniej + całki, pochodne, szeregi, granice itp... jak ktos uwaza ze zdal dobrze matme i dostanie sie na dobre studia i to wystarczy to moze sie przejechac.jak nie bedzie sam duzo pracowal nad swoja wiedza z matematyki to wyleci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ujtowie Re: studia i tak zrobia swoje IP: 77.252.182.* 14.05.08, 14:22 postarac taa idz na polibude na automatyke i pogadamy ciekawe czy dalej bedziesz taki pewny... co do tego co wyrzucili to hmm nie jest to takie trudne ja osobiscie np pochodna lubiexD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: studia i tak zrobia swoje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:53 mozna tez słabo zdac mature a bardzo dobrze radzic sobie na studiach, matura wcale nie jest wyznacznikiem całkowitych umiejetnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:25 Albo to było aż tak okrutnie proste albo mi się wydawało:)ja jestem zadowolony:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emily Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:30 A dlaczego 1/6 jest źle? Ktoś wyjaśni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gucio Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.ostrowmaz.mm.pl 14.05.08, 12:32 Było łatwe, bardzo. Wszystkie moje błędy jakie uzyskam będą spowodowane tylko moja głupoto;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balboa Co było na ROZszerzonej IP: *.aster.pl 14.05.08, 12:31 Trudna była rozszerzona? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kacha Re: Co było na ROZszerzonej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:32 1/6 jest dobrze. zresztą zobaczymy o 15 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asduś Jak wyglądała matura rozszerzona z matmy?! IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.08, 12:51 łatwa była? i co było? Słyszałam ze łatwiza...ale nie wiem co o tym myślicie:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moniczka.s Re: Co było na ROZszerzonej IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.08, 12:49 Prościutkie. Jedynie trudniejsze zadanie było z logarytmami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Co było na ROZszerzonej IP: *.ols.vectranet.pl 14.05.08, 12:50 rozszerzona byla az zbyt prosta. 2 chyba zad za 5 pkt reszta za 4 jedno z 3 takze nawet nie bylo sie jak wykazac. duzo udowadniania czyli jesli udowodnisz to wiesz ze masz dobrze a jak nie to nie:) elementy rozszerzone to byla funkcja -f(-x) czyli troszke trudne. funkcja homograficzna z parametrem, banalne rown tryg z cos^2 i sin. prost prawdobodobienstwo bo byla podana konkterna wartosc a nie ze jest mniejsze/wieksze. no tylko z jednokladnoscia byl zaskok. do wykorzystania twierdzenie cosinusow, nierownosc z wart bezwzgl. wzory vietta ale generalnie to sie robilo i nawet nie zastanawialo. a czasu tez bylo zeby kazde sprawdzic po kilka razy i zalozenia przemyslec. pozdrawiam. jutro fiz i chem. do boju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ang Re: Co było na ROZszerzonej IP: *.lan-177.netconnect.pl 14.05.08, 12:52 Teraz juz dokładnie zadan nie przytoczę, bo jeszcze jestem w szoku. Podszedłem do wszystkiego bez stresu, ze spokojem i zadania, które na pierwszy rzut oka wydawały się trudne, mozna było przeliczyć. Dla mnie wazne jest to, że zdałem ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAMIKAZEE~ Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:35 CHRYYYYSTE! PANIE BLAGAM DAJ MI 15 PKT....... -______-!!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T-Mon Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.esnet.pl 14.05.08, 12:48 Słuchając was dochodzę do wniosku, że nikt nie napisał matury średnio, tylko BARDZO ładnie albo aby zaliczyć. Zadania jak to zadania. Nikt nie kazał się na matmę pchać i nie sądzę by to było coś trudnego dla osób to lubiących. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.08, 12:56 Ja pisałam podstawę...zawsze z testów miałam ok 90% ten mi poszedł gorzej ale myślę że nie tragicznie. Zadania nie były trudne, ale pełne haczyków...zobaczymy w lipcu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alek Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.nsm.pl 14.05.08, 13:16 "zbyt proste żeby było prawdziwe" po tym co odwalili na WOSie, hiscie czy bioli myślałem, że i nam walną jakieś trudne zadania. A tym czasem przy żadnym nie trzeba było dużo myśleć. Po prostu przewracałeś stronę i robiłeś. Nie uważam żeby to było dobrze, ale trudno. Licze na ponad 80%, zobaczymy jeszcze o 15 wyniki. Oczywiście mówię o rozszerzonym:) pozdrawiam matematyków! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzysta Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 14:10 Proste??????????? Zartujesz? Ja tez licze na ponad 75-85% ale to byla masakra. W tym roku sie uwzieli, a jutro fizyka:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zła. :-l IP: 82.160.248.* 14.05.08, 14:21 Kurna ja to jednak głupia jestem... albo zjadły mnie nerwy. Wyliczyłam pięknie zadanie z otrosłupem prawidłowym trójkątnym ten kąt beta i co ;-/ w TABELI sprawdziłam się pomyliłam zamiast to COSINUSA zajrzałam do SINUSA dupa kwas... !!!:[ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kisielek666718 Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.chello.pl 14.05.08, 12:49 Właśnie wróciłem z rozszerzonego, poszło mi świetnie, jestem bardzo zadowolony. Uważam że matura była średnia, nie było zadań banalnych, ale nie było też zadań bardzo trudnych. Ogólnie autorzy matur z matematyki dali w tym roku radę, zadania były przekrojowe, wymagające umiejętności i wiedzy, ale przy tym nie było jakichś wymyślnych zadań, które mogły pojawić się w dziedzinie np. stereo lub planimetrii. Mam nadzieję że inni maturzyści też zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amator Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.oc3.tsk.pl 14.05.08, 12:52 Matme lubie ale lubienie nie wystarcza. Zadania na rozszerzonej nie były trudne, były do zrobienia. Ja nie zrobiłbym 2 zadań poprostu z braku wiedzy. Reszta dałem rade. Jednak osobiście nie jestem zadowolony, ponieważ dali 12 zadań małopunktowanych. Nad każdym zadaniem trzeba się zastanowić itd. Uważam że pół godziny więcej i byłoby fajniej... No ja niestety tak sie śpieszyłem że narobiłem głupich błędów... np źle wpisałem kąt... qrde Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arexis Rozszerzenie!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:51 Jak wam poszlo rozszerzenie?? mi tak srednio 8 zadan mialem jednego wcale a reszcze tak porozpoczynane. Ale jestem dobrej mysli. Piszcie jak wam poszlo i co wam tam powychodzili. POZDRO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małgoś Re: Rozszerzenie!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:01 niekoniecznie dobrze mi poszła :/ siis.blog.onet.pl/ -->komentuj mature Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pyter Wrażenia z matmy rozszerzonej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:52 Tutaj proszę o wpisy na temat rozszerzenia, bo niczego nie można sie na tym forum doszukać ;P Według mnie było trudne. Mimo iż zdecydowaną większość arkuszy próbnych robiłem na 100%, to teraz obliczyłem sobie około 70-80% :/ A wy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amator Re: Wrażenia z matmy rozszerzonej IP: *.oc3.tsk.pl 14.05.08, 12:56 Rozszerzona nie była trudna, ale mie nie poszło... Modle się o 15pkt... Nie potrafie rozwiązywać zadań w stresie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: str1 Re: Wrażenia z matmy rozszerzonej IP: *.cable.tmark.pl 14.05.08, 13:00 nie poslzo mi. Modle sie o 15pkt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kac Re: Wrażenia z matmy rozszerzonej IP: *.4web.pl 14.05.08, 13:03 a co Ci daje 15 pkt....? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aśka podstawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:59 Ja co prawda nie pisałam mat bo to zupełnie nie dla mnie ale trzymałam kciuki za moje "mordy" kochane;) ale jak tak czytam opinnie to masakry na podstawie nie było,wierze w was! mnie w pt czeka chemia rozszerzona i wcale mi nie do smiechu;/ pzdr dla Gochy i Marcina;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: Wrażenia z matmy rozszerzonej IP: *.augustow.mm.pl 14.05.08, 13:07 zrobilem 8/12 w calosci ale i w pozostalych dales znak swojego istnienia tylko w jednym nawet nie ruszylem sadze ze kolo 60% powinienem miec Odpowiedz Link Zgłoś
galaktyczny_marcin Re: Wrażenia z matmy rozszerzonej 14.05.08, 13:38 ja liczę na 80-90, ale łatwa nie byla np przy próbnej ja przy jednokladnosci sie naliczylem na maxa, ale bład rachunkowy na poczatku zauważylem 2 min przed końcem;/ pierwsze 7 zadań zrobilem w 50 min, ale reszta szla dużo cięzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jam Re: Wrażenia z matmy rozszerzonej IP: 78.133.189.* 14.05.08, 14:25 To samo miałem, pierwsze 6 zadań w pół godziny, przy jednokładności utknąłem na długo, bo trzeba było wszystko żmudnie przeliczyć, za to potem było już z górki. Logarytm zostawiłem sobie na koniec i zabrakło mi czasu wyznaczyłem dziedzinę i zacząłem robić punkt b), niestety egzminator zabrał mi wtedy arkusz :}, ale liczę na ponad 90% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niczi Re: Wrażenia z matmy rozszerzonej IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.08, 14:06 pislaam rozszerzona. wg mnie byla latwa..spodziewalam sie czegos o wile truneijszego probna dla mnei byla bardzo trudna:D mialam 30% a teraz licze na 60 +. DO STUDENTÓW: wy nie umieliscie o wilele lepiej matmy od nas. taki jest program anuczania i my go nei zmienimy. wam pewnie tez maturka nie poszla idealnie ale psolziscie na studia i tam uczyliscie sie tej prawdziwej matmy dajcie nam szanse ttez tego sprobowac! nic nie pomagacie mowiac ze mamy banalny program.. czlowiek sie uczy cale zycie, wiec wy tez ise nauczcie zeby myslec zanim cos napiszecie;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Wrażenia z matmy rozszerzonej IP: 213.199.218.* 14.05.08, 14:26 No a ja zadowolona nie jestem, takie głupie błędy popełniłam, że szkoda gadać. Liczę na szczęście o 15:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atka8787 Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:55 no nawet nawet ... nie bylo zle tylko ze nie zabralam kalkulatora i musialam wszystko sama liczyc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: onnnnn Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:59 rozszerzony;/ pierwsze zadanie z wielomianem bez problemow. ostatnie z trojkatem tez. no i na tym skonczyla sie sielanka:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Jak po matematyce? Co było? IP: 82.146.247.* 14.05.08, 13:07 Udowodniłeś/aś, że wielomian f(x) nie ma więcej pierwiastków? Rozszerzona po rozmowach z innymi z mojej klasy poszła dobrze 70-80%. Ja liczę na 85-90. Wszystko zależy od tego za co będą punkty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:09 Robiłeś to z twierdzenia cosinusów? Bo ja tak, ale nie wiem czy to dobrze :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Podstawowa ŁATWA !! IP: 62.148.81.* 14.05.08, 13:00 Zrobiłem wszystko za za 2 zadaniami ( heh z trapezem i ostrosłupem - bo nie lubię i nie umiem :P ) ale 1pkt za zaznaczenie katu w ostrosłupie i za narysowanie trapezu i oznaczenie tez 1 pkt Liczę na około 80% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dave Re: Podstawowa ŁATWA !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:10 Ile wam wyszła wysokość trapezu bo mi 3przed nawiasem(pierwiastek z 3 - 1) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miks Re: Podstawowa ŁATWA !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:11 wyskosc trapezu mam tak samo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soonik Re: Podstawowa ŁATWA !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:29 mi chyba 2 pierwiastki z 3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelina Re: Podstawowa ŁATWA !! IP: *.crowley.pl 14.05.08, 13:41 mi tak samo:)) a jaki Wam wyszedł ten kąt w ostrosłupie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kas Re: Podstawowa ŁATWA !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 14:03 hehe, to mi pierwiastek z 65, nie mialam czasu sprawdzic, czy to dobrze, więc pewnie sie gdzieś pomyliłam, ale układ równan nie ma bata, zebym xle zrobiła.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żuchos Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.tktelekom.pl 14.05.08, 13:05 pisałem rozszerzony i był banalny...mysle ze ponad 95% bedzie lekko...a podstawe to w godzine mozna zrobic na 100%:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sowa Re: Jak po matematyce? Co było? IP: 212.160.201.* 14.05.08, 13:36 99% myślę ze będzie minimum. choć chciałbym 100% rozszerzonej oczywiście I’m the best!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś